Закон ограничи височината, до която могат да се издигат дроновете във Великобритания

Закон ограничи височината, до която могат да се издигат дроновете във Великобритания

© Спас СпасовОт днес във Великобритания влезе в сила закон, който регламентира използването на дронове. До приемането се стигна след зачестили инциденти с летателните апарати, които дори пречеха на нормалното кацане и излитане на самолетите.


Законът предвижда всички дронове над 250 г да бъдат регистрирани. Освен това в радиус от 1 километър около което и да е летище ще бъде забранено използването им. Също така дроновете няма да имат право да летят над 122 метра височина, а на места с хора и сгради трябва да се издигат на не по-малко от 45 метра.


Нарушилите закона ще бъдат глобявани, като дори ги заплашва затвор до 5 години. Всеки, който управлява дрон, пък ще трябва да издържи онлайн тест за безопасното му използване. Глобата за липса на лиценз или забравено вписване на летателния апарат ще е 1000 британски лири.


Според властите във Великобритания в страната има все повече дронове, които се използват както за комерсиални цели, така и за забавление. Целта на закона е те да бъдат контролирани, за да се сведе до минимум всеки риск от удар на дрон със самолет или хеликоптер. За пример се посочва, че през 2014 г. е имало 6 подобни инцидента, докато през миналата година са били 93.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK