Войната прекрои демографския облик на Сирия

Войната прекрои демографския облик на Сирия

© Associated PressСедем години на война и масово изселване прекроиха демографската карта на Сирия и издигнаха между етническите, религиозните и политическите общности на страната граници, които трудно ще могат да бъдат премахнати.


В тази нова Сирия противниците на режима бяха прогонени от много региони, малцинствата са още по-сплотени, а общностите - географски по-хомогенни, разказват пред "Франс прес" изселени лица, анализатори и правозащитници.


С около 11 милиона сирийски бежанци в чужбина или изселени вътре в страната и без ясна перспектива за завръщането им у дома след войната, има риск демографската трансформация да продължи, подчертават те.
Абу Мусаб ал Мукасар, 25-годишен бунтовник, се страхува, че никога няма да може да се върне в родния си град Хомс, Централна Сирия, вече изцяло контролиран от войските на президента Башар ал Асад.
"Не бих могъл никога да живея на територия, завладяна от режима, или да съжителствам с алауити", казва той, имайки предвид религиозното малцинство, към което принадлежи президентът в тази страна със сунитско мнозинство. "Ще разкажа всичко това на сина си, за да може и той да мрази тези хора, които ни причиниха толкова злини", казва този боец, с когото Франс прес разговаря онлайн.


Войната в Сирия започна през 2011 г. след потушаването от режима на демонстрациите за демократични реформи. Тя се усложни с намесата на регионални играчи, чуждестранни сили и джихадистки групировки.


Сунитът Абу Мусаб бяга от Хомс за първи път през 2014 г. в околните селски бунтовнически зони. Миналата седмица поредно договорено изтегляне го принуждава отново да се изсели със семейството си в провинция Идлиб, Северозападна Сирия.Тя се превърна в убежище за стотици хиляди бунтовници и техните семейства, в мнозинството си сунити, след превземането на техните бастиони от режима.


"Демографската структура се промени, без дори да го забележим, страната беше разделена", казва със съжаление Абу Мусаб. "Северът е сунитски, североизтокът кюрдски, а алауитите и шиитите са предимно концентрирани в Латакия, Тартус и Хомс", продължава той.


За Фабрис Баланш, университетски експерт по сирийския конфликт, е "ясно, че има стратегия за изгонване на политическите противници". Все пак прогонването на "противници" важи не само за алауитския режим. Сирийските бунтовници изгониха от своите зони алауитските и християнските малцинства, смятани за лоялни на Асад, каза той пред "Франс прес".


Войната прекрои демографския облик на Сирия

Преди войната арабите сунити представляваха 65 процента от населението, кюрдите около 15 процента, а всичките религиозни малцинства близо 20 процента. Въпреки че режимът загуби влияние, подкрепата на алауитите, шиитите и християните му позволи да се радва на по-солидни позиции сред населението, обясни Баланш. "Днес 70 процента от сирийското население живее в зони, контролирани от режима, от които повече от една трета са от малцинствата", уточни той.


Някои от демографските промени се случиха чрез политически споразумения между режима и бунтовниците.
Взаимна евакуация, започнала през 2015 г., засегна хиляди жители на Фуа и Кафрая, шиитски местности в провинция Идлиб, обградени от бунтовниците и тези от Забадани и Мадая, близо до Дамаск, обсадени от режима.


През 2017 г. президентът Асад каза пред "Франс прес", че тези изселвания са "задължителни", но временни. Жителите на тези местности обаче не обмислят да се завръщат у дома. Абас Абас, 36-годишен, е избягал от Кафрая в Сайеда Зейнаб, квартал близо до Дамаск със шиитска светиня. "Тук най-малкото не се страхувам, че ще ме отвлекат", казва той. В миналото шиитското население на Кафрая се смесваше с тези от други селища. "След осем години война обаче нещата са различни", обяснява звукоинженерът.


В Северозапада офанзивата на Турция в началото на януари разстрои етнодемографските граници: 137 000 жители на анклава Африн, с кюрдско мнозинство, избягаха към зони, контролирани от режима или от автономната кюрдска администрация в Североизтока. Някои от техните къщи приютяват вече други изселници, особено откакто около 35 000 жители на бившия бунтовнически бастион в Източна Гута, близо до Дамаск, се настаниха в Африн.


Кюрдите обвиняват Турция, че иска да промени етническия състав. Анализатори потвърждават, че Анкара цели да настани в зоната под свой контрол 3.5-те милиона сирийски бежанци, живеещи в Турция. Сирийската опозиция обвинява на свой ред кюрдите, че са изгонили арабите от градовете под техен контрол. При липсата на преходно правосъдие и поемане на вина, и от едната, и от другата страна, има риск ситуацията да се утежни, предупреждава Диана Земан от неправителствената организация "Амнести интернешънъл". "Общностите ще се затворят още повече в себе си". /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Ще разкажа всичко това на сина си, за да може и той да мрази тези хора, които ни причиниха толкова злини", казва този боец, с когото Франс прес разговаря онлайн.

  Най-важното там е да научиш детето си да мрази! Много мъдро! Страхотно бъдеще го очаква това дете!

  De gustibus et coloribus non est disputandum
 2. 2 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 305 Весело

  Правителството на Сирия обяви амнистия за терористите - граждани на Сирия, така че този Абу Мусаб ал Мукасар, 25-годишен бунтовник, който очевидно е бил извозен в началото на този месец от обръженият анклав между Хомс и Хама е имал и възможността да предаде оръжието си и да възстанови гражданският си статус ! Както го направиха над 3000 плъха...Естествено ако е участвал в екзекуции и отвличане в робство на други сирийски граждани или военни от САА - той ще бъде арестуван и съден и най-вероятно затова е избягал в Идлиб...Иначе в статията на "Франс Прес" има много неточности в данните - например в момента вече законното правителство на Сирия контролира 57% от територията и в правителствените територии живеят 82% от населението, намиращо се на територията на страната...

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Напълно нормално след една война. Чистки, размяна на население...справка—Балканските войни, ПСВ и ВСВ. В по ново време — Югославия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Вероятно това е била една от причините Асад да води война с народа си!!!

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Бе както е тръгнало, и на Европа също...

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4840 Неутрално

  Сирия може да се федерализира, и пак да има мир, но като чета, как там искат да учат децата си да мразят другите, няма как да стане. В тази култура, омразата и отмъщението са на по-високо ниво от толерантността и прошката.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  И Ботев е учил българите "силно да любим и мразим"!

 8. 8 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Да, но в случая по тази логика би трябвало да мразят ИДИЛ - истинският враг, а те мразят съседите си сирийци. "Не мога да съжителствам с алауити" . Тази война няма да има край.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  11 милиона. Това е 50% от населението. А Турция прочиства кюрди, докато Асад всички против него...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 455 Неутрално

  "Ще разкажа всичко това на сина си, за да може и той да мрази тези хора, които ни причиниха толкова злини", казва този боец, с когото Франс прес разговаря онлайн. Най-важното там е да научиш детето си да мрази! Много мъдро! Страхотно бъдеще го очаква това дете!
  —цитат от коментар 1 на Neal Oliver


  Няма как да обичаш убийци и терористи!Асад е убиец и терорист,избил стотици хиляди сирийски граждани,и милиони бежанци !

 11. 11 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":Да, но в случая по тази логика би трябвало да мразят ИДИЛ - истинският враг, а те мразят съседите си сирийци. "Не мога да съжителствам с алауити" . Тази война няма да има край.
  —цитат от коментар 8 на waterfall


  Защото режимът на Асад не се различава по жестокост от терористите на Идил,Фронт ан Нусра или която и да е била друга терористична организация !Да избиваш собственият си народ,а да искаш да любов от убиеца,е меко казано идиощина,и нямаща нищо общо с здравия разум.За това със Асад войната ще продължи безконечно.

 12. 12 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Сирия може да се федерализира, и пак да има мир, но като чета, как там искат да учат децата си да мразят другите, няма как да стане. В тази култура, омразата и отмъщението са на по-високо ниво от толерантността и прошката.
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град


  И ти да имаш убит свой роднина,приятел или познат ще намразиш този който е извършил това престъпление.Убийството на стотици хиляди е пртестъпление и геноцид!

 13. 13 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Правителството на Сирия обяви амнистия за терористите - граждани на Сирия, така че този Абу Мусаб ал Мукасар, 25-годишен бунтовник, който очевидно е бил извозен в началото на този месец от обръженият анклав между Хомс и Хама е имал и възможността да предаде оръжието си и да възстанови гражданският си статус ! Както го направиха над 3000 плъха...Естествено ако е участвал в екзекуции и отвличане в робство на други сирийски граждани или военни от САА - той ще бъде арестуван и съден и най-вероятно затова е избягал в Идлиб...Иначе в статията на "Франс Прес" има много неточности в данните - например в момента вече законното правителство на Сирия контролира 57% от територията и в правителствените територии живеят 82% от населението, намиращо се на територията на страната...
  —цитат от коментар 2 на dr_al_hussaini


  Няма 57% защото има територии които светския терорист Асад е изгубил!Инфотрмацията ти е крайно невярна и неточна!Така е защото си фен на един убиец и терорист като Асад,избил стотици хиляди сирийски граждани,а милиони са бежанци в чужбина заради него.За този терорист и сто смъртни присъди ще му бъдат малко !

 14. 14 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Бежанците носят враждите си със себеси, идвайки в Европа продължават да воюват докато не се консолидират срещу християните.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 15. 15 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И всичко това за хатъра на САЩ и ЕС.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Любопитно

  "Не бих могъл никога да живея на територия, завладяна от режима, или да съжителствам с алауити", казва той, имайки предвид религиозното малцинство, към което принадлежи президентът в тази страна със сунитско мнозинство."

  Сунитът Абу ще трябва да свикне да живее с алауити и християни. Те също са част от сирийският народ. Гражданските войни винаги остават подобни белези, подобно беше положението и след Ливанската гражданска война, но там хората от различните етнически и религиозни групи отново живеят заедно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Разстроено

  До коментар [#3] от "DDR":

  Да, точно така. По време на всички граждански войни стават подобни ужасни неща, включително етнически прочиствания на цели градове и области.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Любопитно

  До коментар [#14] от "korc":

  Кои бежанци ще се консолидират срещу християните!? Едва ли говориш за тези, които дойдоха в християнските държави членки на ЕС. Виж тези в Идлиб както и става ясно от статията не крият, че мразят алауитите и християните в Сирия. Има и доста омраза насабрала се срещу кюрдите също от тяхна страна... имам в предвид сирийските сунити.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Преди подпомогнатата от външни сили война Сирия беше една държава където живееха нормално и християни и мюсюлмани от всякаква деноминация а Асад беше приеман с почести във всички западни държави.
  Сунитът Абу Мусаб, който ще разказвал на сина си за да може сина му да мрази само в едно изречение показва защо на такива не трябва да им се дава да припарват до власт. Всичкия радикален ислям тръгна от сунитите.

 20. 20 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 988 Неутрално

  ""Не бих могъл никога да живея на територия, завладяна от режима, или да съжителствам с алауити", казва той, имайки предвид религиозното малцинство, към което принадлежи президентът в тази страна със сунитско мнозинство. "Ще разкажа всичко това на сина си, за да може и той да мрази тези хора, които ни причиниха толкова злини", казва този боец, с когото Франс прес разговаря онлайн. "
  Ето къде е проблема.И тази родова омраза от средновековен тип,беше платена и въоръжена за целите на определени идиоти.Между другото,предлагам на всички озлобени сунити да се преселят в сунитския рай Саудитска Арабия.Място бол,пясъци и дюни колкото душа иска.Ще имат "политически" и граждански права,колкото краля им разреши.Никакви такива светски лиготии като при Асад.А да,и християни няма да има да им пречат.Абе далаверка от всякъде.Ама пустия му крал ги неще.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 21. 21 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Разделението беше неизбежно, след като терористите от ИД преследваха всички религиозни малцинства - шиити, алауити, изиди. Не по-назад от тях оставаха и фракциите от т.нар."Сирийска свободна армия". Стотици хиляди са загиналите цивилни в резултат не на бойните действия, а за това, че не са сунити. Бъдещето на Сирия като единна държава е несигурно.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Любопитно

  До коментар [#19] от "Ashiata Shiemash":

  Точно така е, в огромната си част ислямистките терористични групи по света са все сунитски изповядващи салафизъм / уахабизъм. Като почнем от ИД, Ал Кайда, Боко Харам, Ал Шабаб и стигнем до талибаните и Абу Саяф във Филипините.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#8] от "waterfall":

  "Да, но в случая по тази логика би трябвало да мразят ИДИЛ"
  Да мрази себе си?Не че няма и такива човеци.Те сунитите СА ИДИЛ.
  Мразят всички,християни, шиити,кюрди и перси.Живеят за да мразят.Това бяха "бунтовниците".Бунтовници за какво?За практикуване на радикален ислям?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Legal_system_of_Saudi_Arabia
  https://en.wikipedia.org/wiki/Judiciary_of_Syria
  Ето една разлика в правовите системи на "диктаторска"Сирия и ''оазиса" на правото
  Саудитска Арабия.Коментар не е нужен!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 24. 24 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Не разбрах съвсем това за големите демографски промени. Хем в териториите под контрола на правителството една трета са малцинства, хем и без това преди войната сунитите са били едва 65%, тоест пропорционално е същото?

 25. 25 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#13] от "protivbspdpsatak":

  Вие или поне баша Ви сте били партиен агитпроп.Личи Ви.
  Асад не е като да няма трески за дялкане./то кой ли политик няма/
  Но главорезите които спретнаха масовото клане в Сирия не са от дружината на Асад.В предишна статия Ви поисках да ми покажете смислен повод за "бунта" в Сирия,освен официалния,цитиран от BBC,заради корупцията безработицата и "политическите" свободи.Това ако са поводи за въоръжено/от кого/въстание...
  Отговор не получих,но за сметка на това сте доста продуктивен в пропагандата.
  Писах Ви,това е религиозна война,подклаждана и насърчавана от "доброжелатели"
  сунити.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  До коментар [#24] от "nemeria":

  Не разбрах съвсем това за големите демографски промени.
  ======
  Дано не се наложи никога да не го разбереш .....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Любопитно

  През 2017 г. президентът Асад каза пред "Франс прес", че тези изселвания са "задължителни", но временни.
  =======
  Каква античовешка откровеност !
  Отношението на държавен глава към народа си .....
  Не е нужен никакъв коментар !

  Bukalemun
 28. 28 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#13] от "protivbspdpsatak":Вие или поне баша Ви сте били партиен агитпроп.Личи Ви.Асад не е като да няма трески за дялкане./то кой ли политик няма/Но главорезите които спретнаха масовото клане в Сирия не са от дружината на Асад.В предишна статия Ви поисках да ми покажете смислен повод за "бунта" в Сирия,освен официалния,цитиран от BBC,заради корупцията безработицата и "политическите" свободи.Това ако са поводи за въоръжено/от кого/въстание...Отговор не получих,но за сметка на това сте доста продуктивен в пропагандата.Писах Ви,това е религиозна война,подклаждана и насърчавана от "доброжелатели"сунити.
  —цитат от коментар 25 на sandman


  Нищо вярно няма в това което сте написали.Нито баща ми ,нито аз сме членували в партии,и сме били активни партийни функционери.що се отнася до Асад,той пръв започна масови убийства на мирно протестираци сирийци.Така,че научете фактологията,защото се излагате тотално.

 29. 29 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#13] от "protivbspdpsatak":Вие или поне баша Ви сте били партиен агитпроп.Личи Ви.Асад не е като да няма трески за дялкане./то кой ли политик няма/Но главорезите които спретнаха масовото клане в Сирия не са от дружината на Асад.В предишна статия Ви поисках да ми покажете смислен повод за "бунта" в Сирия,освен официалния,цитиран от BBC,заради корупцията безработицата и "политическите" свободи.Това ако са поводи за въоръжено/от кого/въстание...Отговор не получих,но за сметка на това сте доста продуктивен в пропагандата.Писах Ви,това е религиозна война,подклаждана и насърчавана от "доброжелатели"сунити.
  —цитат от коментар 25 на sandman


  Хората се вдигнаха на мирен протест в Сирия през 2011 за реформи.Тези реформи трябваше да започнат от властта,защото политическия и икономическия живот в Сирия зацикли.Само,че Асад не искаше да чуе за реформи,защото той трябваше да участва в свободни и демократични избори в конкуренция с други политически субекти.Властта на Асад се гарантира от неговата Конституция,защото само тя дава власт само на него,и не доипуска политически конкуренти.Диктаторите искат властта да им е вечна така да се каже до смъртта им.И за това прати главорезите си да се саморазправят с мирно протестиращите,подчертавам мирно протестиращи сирийски граждани.В Сирия още нямаше терористични организации.Те дойдоха заради масовите убийства на Асад.Както се казва насилието ражда насилие.Но,да се слагат в един кюп мирно протестиращите станали бунтовници след зверствата на Асад,и терористите от Идил и Ал Кайда,е меко казано глупост.

 30. 30 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  През 2017 г. президентът Асад каза пред "Франс прес", че тези изселвания са "задължителни", но временни. =======Каква античовешка откровеност !Отношението на държавен глава към народа си .....Не е нужен никакъв коментар !
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Асад е по свестен от другите - и от Ердоган, и от Путин, и от франсето и Тръмп.
  Ония са лицемери всичките . Явно това е някакво качество за политик де.
  Сирия е окупирана страна и там кой откъде дойде бомби и стреля, и никой не му минава през главата че това е престъпление.
  Путин и Ердоган се разбрали и хайде - Турция окупира Африн и част от Идлиб. После Ердоган реве и за Манбидж, и Тръмп ще му го даде. После Путин и Нетаняхо пили по едно заедно и хайде - еврейте ще си бомбят къде и кога искат по Сирия.
  После САЩ решил че му е скъпо там и хайде - елате С.Арабия и още една сурия , подаряваме ви Източна Сирия. Да не говорим за стотиците бандити къде се финансират и въоръжават от вънка.

 31. 31 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#29] от "protivbspdpsatak":

  Имате право на Ваше мнение.Извинете за сравнението с пропагандатор,но много усилено настройвате срещу Асад,който не е с нищо по-лош/дори доста по-свестен/от заобикалящите го.Турския Ердоган е много по-опасен и тираничен.Нещо за въоръжени бунтове срещу режима му?Или няма кой да ги плати в момента.Въоръжените бунтове никога не са били спонтанни.Винаги имат предистория.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 32. 32 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  А тука демографският облик се промени радикално и без война. Достатъчни бяха само БКП-тата - БСП, ГЕРБ, ДПС и прочее.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 33. 33 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#29] от "protivbspdpsatak":Имате право на Ваше мнение.Извинете за сравнението с пропагандатор,но много усилено настройвате срещу Асад,който не е с нищо по-лош/дори доста по-свестен/от заобикалящите го.Турския Ердоган е много по-опасен и тираничен.Нещо за въоръжени бунтове срещу режима му?Или няма кой да ги плати в момента.Въоръжените бунтове никога не са били спонтанни.Винаги имат предистория.
  —цитат от коментар 31 на sandman


  Пак говорите без да имате информация.Точно Ердоган го критикувам усилено.Има тук един ердоганист Ети с който имаме ожесточен спор.Така,че диктаторите си приличат с жестокостите и похватите.Но,диктаторите си приличат и с терористите от най-големите организации като Ал Кайда,Идил и т.н.Така,че Путин,Ердоган,Асад,брадатите ирански ислямисти и тези в Саудитска Арабия по жестокост се конкурират с терористите от изброените ислямистки организации!Асад не е изключение.Да убиваш собственият си народ,защото протестира мирно е меко казано престъпление.Ако ваш приятел,роднина или познат бъде убит от някого без причина,вие бихте ли уважавали този човек????Въпрос с повишена трудност към вас !

 34. 34 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 455 Неутрално

  През 2017 г. президентът Асад каза пред "Франс прес", че тези изселвания са "задължителни", но временни. =======Каква античовешка откровеност !Отношението на държавен глава към народа си .....Не е нужен никакъв коментар !
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Твоят Ердоганчо е в комбина с Асад!Нещо да се оправдаеш????

 35. 35 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ashiata Shiemash":Точно така е, в огромната си част ислямистките терористични групи по света са все сунитски изповядващи салафизъм / уахабизъм. Като почнем от ИД, Ал Кайда, Боко Харам, Ал Шабаб и стигнем до талибаните и Абу Саяф във Филипините.
  —цитат от коментар 22 на Иво


  И шиитските ислямисти не са по малко и,не падат по долу от тях, като Иран и техните пудели от Хизбила,Фатах и Хамас,които сеят смърт в Близкия изток и по света.Дори в България спретнаха атентат.Само,че ти Ивчо ги толерираш !

 36. 36 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Бе асад може да говори сам, тука само го цитират. И си е много адекватен
  https://russian.rt.com/world/article/518376-intervyu-bashar-asad 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Любопитно

  До коментар [#30] от ".":

  Сирия е окупирана страна
  =======
  Също по вина на този дето си го нарекъл свестен !
  Ердоан го предупреждаваше и то нееднократно , да не превръща държавата си в територия на тренировъчни лагери за терористи. ....
  Отделно , по свестния разори държавата си заради марионетната си политика .
  Нищо не е случайно на тоя свят.

  Bukalemun
 38. 38 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Абу Мусаб ал Мукасар, 25-годишен бунтовник, е типичен представител на радикален уахабит, преминал курсове при саудитски и катарски емисари... мисленето му е такова.

  Апропо, алауитите са тотално малцинство, без значение на какъв етап е войната. В най големите градове, сунитите продължават да са мнозинство и това няма как да се промени за 10 години. А и не трябва, щом сунитите в Дамаск, Хомс, Алепо, Хама, Латакия и Деир ез Зор са нормални светски хора, а не неграмотни селяни, на които са им обещали голяма плячка от града, ако следват салафитите на саудитите...

  Апропо, тези 11 милиона бежанци, извън Сирия и разселени в самата страна, вече се завръщат по родните си места и това са данни на Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН). При това със стотици хиляди... статиите ги има и в Дневник... тук удобно са пропуснати.

 39. 39 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  До коментар [#30] от ".": Сирия е окупирана страна =======Също по вина на този дето си го нарекъл свестен !Ердоан го предупреждаваше и то нееднократно , да не превръща държавата си в територия на тренировъчни лагери за терористи. ....Отделно , по свестния разори държавата си заради марионетната си политика .Нищо не е случайно на тоя свят.
  —цитат от коментар 37 на eti mehter

  Не става дума на кой ме е по-голяма оная работа. Става дума за това, че цели народи са играчка в ръцете на няколко "богоизбрани". Хора самозабранили се.
  Ако и Ердоган, и Тръм, и Путин искаха действително мир за Сирия, това отдавна да бе факт. Защо например сирийците да не могат да си изберат президент, а да им го слагат други? Ти би ли приел в Турция да назначат президент без избори който
  САЩ е посочил?
  Асад отдавна каза че е готов да се махне , но САЩ това не ги устройва, защото ще спечели изборите някой от генералите къде воюват сега.

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Любопитно

  И шиитските ислямисти не са по малко и,не падат по долу от тях, като Иран и техните пудели от Хизбила,Фатах и Хамас,които сеят смърт в Близкия изток и по света.Дори в България спретнаха атентат.Само,че ти Ивчо ги толерираш !
  —цитат от коментар 35 на protivbspdpsatak


  Първо, чакам извинение от теб ти си знаеш защо.
  Второ, пак много глупости и лъжи си изписал в коментара си, ще започна с това, че шитските ислямисти са много ПО-МАЛКО от сунитските и като брой терористични организации, и като членове и като атентати извършени от тях. По горе споменах 5-6 сунитски терористични организации, реалният им брой е стотици, а от шиитска страна се сещам само за военното крило на Хизбула.

  Трето, Фатах НЕ е терористична организация, а ПОЛИТИЧЕСКА светска партия, партньор на ЕС и САЩ! Нейният лидер Абас редовно има срещи в Брюксел и Вашингтон със лидерите на Запада!

  Четвърто, Хамас е СУНИТСКА терористична организация, а не шиитска, тя се подкрепя НЕ само от Иран, но също така и от Турция и Катар!

  Пето, ужасния атентат в Сарафово не е доказано още, че е дело на Хизбула!

  https://clubz.bg/58564-nula_dokazatelstva_za_uchastie_na_ „hizbula”_v_atentata_ot_sarafovo

  Шесто, НИКОГА не съм подкрепял терористични организации (нито в този форум, нито извън него)!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Европа от столетия е прекратила войните между католици и протестанти,съответно православни,тези диваци още се избиват заради тълкувания на книги,написани преди 1400г.Да си стоят там -Европа няма нужда от хора без цивилизованост.Лошото е,че заради такива като Меркел те стъпоха и в Европа.Което е началото на края й.Както се е случило с Римската империя.

 42. 42 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Ъхъ...

  И шиитските ислямисти не са по малко и,не падат по долу от тях, като Иран и техните пудели от Хизбила,Фатах и Хамас
  —цитат от коментар 35 на protivbspdpsatak


  Да ръгнеш в едно Иран, Фатах и Хамас си е демонстрация на интелект. :)
  Фатах е бившето военно крило на ООП, член на Социалистическия интернационал и наблюдател в ПЕС.
  Молите от Персия и социализъм? Тези, от Фатах са безбожници, а Махмуд Абас е издънка на Примаков и КГБ, но редовно се ръкува и с американски куратори.
  Хамас пък е клон на Мюсюлмански братя, та връзка с Иран има само в твоята глава. В Сирия Хамас е гръбнакът на т.н. Свободна сирийска армия и се сражава с иранците и Хизбула. Т.е. - наши хора, демократи. :)
  Остана само Хизбула. :)

  Ecrasez l’infâme
 43. 43 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво":

  Защо си тръгнал да спориш с индивид който не знае, че създателите на Хамас, са членове на "Мюсюлмански братя". Сигурно си мисли, че те са шиити.
  :)

 44. 44 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Все пак да не забравяме че конфликтите в близкия изток си стоят заложени още от края на първата световна война и разпадането на Османската империя. И създаването от великите сили на изкуствени държави - каквито са Сирия и Ирак. Вместо да се обособят по етнически и религиозен принцип - както донякъде повече успяват в Европа (пак с цената на много пролята кръв). Изпитали сме и на собствения си гръб такива ГМО държави като Източна Румелия и Северна Македония...

 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Любопитно

  До коментар [#43] от "diegos":

  Да, Диегос. Маи си прав, че е безсмислено. :-) Надявам се поне противбспдпсатака и т.н. да се ограмоти поне малко по тази тема, защото видимо има липса на основни познания.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на hristovbh
  hristovbh
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не разбирам как медия, която претендира за обективност пуска такава статия. Не разбирам как и Франс прес си позволяват все още да наричат главорезите от ИДИЛ и Ал-Кайда бунтовници. Има достатъчно репортажи за зверствата и геноцида, извършени от въпросните ухабистки поклоници.
  Така и не разбирам все още как Асад е диктатор и тиранин, а шейховете в Саудитска Арабия не са.

  БХ
 47. 47 Профил на hristovbh
  hristovbh
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "protivbspdpsatak":

  "масово протестиращи сирийци", които избиха хората в две полицейски управления и когато дойде армията да се намеси се оказаха тежко въоражени с автоматично оръжие, гранатомети и картечници 50-ти калибър. Започнаха партизанска война, завладяха няколко града и изведнъж обявиха, че там ще има нова държава - Ислямаска държава - в която ще важат законите на шериата и неверниците ще биват избивани.

  БХ
 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7563 Неутрално

  Асад и той е от малцинствата, а с баща си от кои години управляват, с терор.

 49. 49 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1468 Любопитно

  До коментар [#10] от "protivbspdpsatak":

  "Няма как да обичаш убийци и терористи! Асад е убиец и терорист"

  Интересна логика. Я да видим:

  Асад е убиец и терорист, Асад е алауит, следователно алаутите са убийци и терористи. Няма как да ги обичаш.

  Нали така?

  Сега да сменим религиозната принадлежност с друга.

  А. е убиец и терорист, А. е католик, следователно католиците са убийци и терористи. Няма как да ги обичаш.

  Само аз ли виждам сериозен проблем в такова мислене?


 50. 50 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#28] от "protivbspdpsatak":"масово протестиращи сирийци", които избиха хората в две полицейски управления и когато дойде армията да се намеси се оказаха тежко въоражени с автоматично оръжие, гранатомети и картечници 50-ти калибър. Започнаха партизанска война, завладяха няколко града и изведнъж обявиха, че там ще има нова държава - Ислямаска държава - в която ще важат законите на шериата и неверниците ще биват избивани.
  —цитат от коментар 47 на hristovbh


  Ти там ли беше като ги избиха бе???Аман от всезнайковци !

 51. 51 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#10] от "protivbspdpsatak":"Няма как да обичаш убийци и терористи! Асад е убиец и терорист"Интересна логика. Я да видим: Асад е убиец и терорист, Асад е алауит, следователно алаутите са убийци и терористи. Няма как да ги обичаш.Нали така?Сега да сменим религиозната принадлежност с друга. А. е убиец и терорист, А. е католик, следователно католиците са убийци и терористи. Няма как да ги обичаш.Само аз ли виждам сериозен проблем в такова мислене?
  —цитат от коментар 49 на areta


  Нищо не виждаш по далеч от носа си!Невероятна глупост си написал,нямаща никаква логика !

 52. 52 Профил на vng01656148
  vng01656148
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво":Защо си тръгнал да спориш с индивид който не знае, че създателите на Хамас, са членове на "Мюсюлмански братя". Сигурно си мисли, че те са шиити. :)
  —цитат от коментар 43 на diegos

  Ахаха корабний ти даже не си индивид!Нали нямаше ИД в Дамаск бе папардак???Ндвероятни незнайковци сте двамата с онзи фен на шиитски ислямисти Ивчо!Хихихи...Затъпявате тотално!

 53. 53 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1502 Весело

  "Ще разкажа всичко това на сина си, за да може и той да мрази тези хора, които ни причиниха толкова злини", казва този боец, с когото Франс прес разговаря онлайн. Най-важното там е да научиш детето си да мрази! Много мъдро! Страхотно бъдеще го очаква това дете!
  —цитат от коментар 1 на Neal Oliver


  Бунтовници сър!
  Мечтата им за шериат не се сбъдна, ядоха шамарите, наритаха им посраните джихадистки задници и сега реват на умряло. А в контролираните от Асад територии даже и Коледа си празнуват християните - нещо, което нискочелите бунтовници заявиха, че няма как да стане.
  Да свикват или да си направят по едно сепуко - тъкмо и няма да тровят света с поколението си от мразещи деца :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK