Как Индия печели все повече влияние в Югоизточна Азия

Как Индия печели все повече влияние в Югоизточна Азия

© В© Shailesh Andrade / Reuters, ReutersПочти изгубила се в глъчката около предстоящата среща на върха между САЩ и Северна Корея и новото напрежение между Вашингтон и Пекин от миналата седмица, Индия затвърди дипломатическите си връзки и тези в областта на сигурността в Югоизточна Азия, в явно предизвикателство към Китай.


Не е ясно само точно колко далеч Делхи ще стигне в тези отношения, като се вземат предвид годините обещания и парламентарните избори след 11 месеца, които могат да отвлекат вниманието на премиера Нарендра Моди. И въпреки че Индия вече смущава Китай, тя няма да иска да разпали открита конфронтация.


Моди обаче предприе няколко конкретни стъпки във външната политика и сигурността в Югоизточна Азия през последните дни. Той подписа споразумение с Индонезия за изграждането на пристанище в град Сабанг, което да наблюдава западния вход в Малайския проток, един от най-натоварените водни пътища в света, и договори съглашение със Сингапур за логистична поддръжка на плавателни кораби, подводници и военни самолети по време на посещенията си. Моди също така летя до Куала Лумпур за насрочено в последния момент посещение при малайзийския премиер Махатир Мохамад, който спечели на парламентарните избори миналия месец, успешно затвърждавайки връзките с три от най-влиятелните държави в Югоизточна Азия.
В петък Моди каза на форума Диалог "Шангри Ла" в Сингапур, водещия в областта на отбраната в Азия, че Индия ще работи с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) за поощряване на основан на правила ред в Индийско-тихоокеанския регион. "Ще работим с тях, индивидуално или във формати по трима или повече, за стабилен и мирен регион", каза той в централната реч на форума.


Няколко делегати, включително министърът на отбраната на САЩ Джим Матис, изразиха подкрепата си. В края на форума в неделя, министърът на отбраната на Сингапур Нге Ън Хън заяви: "Сигурен съм, че много държави са радостни, че Индия изказа силния си ангажимент към региона."


Китай е хладен


Терминът "индийско-тихоокеански" придоби по-голяма популярност в дипломатическите кръгове и тези по сигурността в САЩ, Австралия, Индия и Япония през последните години, кратко название за по-широк и ръководен от демокрации регион на мястото на "азиатско-тихоокеанския", за който някои хора казват, че поставя Китай твърде здраво в центъра. Признавайки нарастващото регионално значение на Индия, тихоокеанското военно командване на САЩ на Хаваите се преименува на индийско-тихоокеанско командване на САЩ на церемония в сряда.


Въпреки външната демонстрация на приятелство между Китай и Индия и заявленията на Моди за силните връзки помежду им, Пекин даде видимо студен отговор на стратегията му. Китайският държавен вестник "Глоубъл таймс" предупреди в статия от миналата седмица: "Ако Индия наистина се стреми към военен достъп на стратегическия остров Сабанг, тя може погрешно да се вкара в капана на стратегическо съперничество с Китай и в крайна сметка да си изгори пръстите".


Старши полковник Чжао Сяочжу, учен в Института за военни изследвания към Академията на военните науки на Народната освободителна армия каза пред репортерите в кулоарите на Диалога "Шангри Ла", че Моди е направил няколко ангажирани заявления относно това какво мисли за индийско-тихоокеанската идея". Сяочжу не коментира повече, но "Глоубъл таймс" са го цитирали да казва: "Индийско-тихоокеанската стратегия и псевдосъюзът между САЩ, Япония, Индия и Австралия няма да издържи дълго".


По-широк отпечатък


Служители на индийското външно министерство заявиха, че има силен користен елемент в усилията на Делхи да си осигури открит достъп до Малайския проток, тъй като оттам минава около 60 процента от външната търговия на Индия.


Целите на Индия обаче изглежда са по-големи. В края на миналия месец, три индийски бойни кораба за първи път проведоха учения с виетнамския флот в Южнокитайско море, за което Китай претендира почти изцяло. Виетнамски подводничари се обучават в Индия, а двете страни значително увеличиха споделянето на разузнавателна информация и проучват продажбата на модерни оръжия.


Работник товари стоки в контейнер в Гуджарат, Индия.

© Amit Dave, Reuters

Работник товари стоки в контейнер в Гуджарат, Индия.


На запад Индия подписа споразумение за достъп до пристанището Дукм, на южното крайбрежие на Оман, по време на посещение на Моди по-рано тази година. Съгласно споразумението, според медии, индийският флот ще има възможност да използва пристанището за логистика и поддръжка, позволявайки му да провежда дългосрочни операции в западната част на Индийския океан.


През януари Индия финализира договор за логистичен обмен с Франция, според който може да използва френска военна инфраструктура в Индийския океан. Анализатори казаха, че една по-твърда Индия ще уталожи опасенията в Югоизточна Азия за нарастващото китайско влияние в региона и че Съединените щати се отдръпват.


Търговският спор на САЩ с Китай и предполагаемият завой на 180 градуса в американската външна политика в преследване на мир със Северна Корея, преобърна много представи в региона, заявиха те. "Има известно напрежение (в АСЕАН) за диверсификация на отношенията по сигурността, за застраховане", каза Раджа Мохан, директор на Института за южноазиатски изследвания в Националния университет на Сингапур. "Една активна Индия в такъв случай наистина се вписва в ситуацията". Въпреки че Моди започна силно, не стана ясно колко добре ще бъде поддържана стратегията му", добави Мохан.


"Прилагането на практика винаги е било основно предизвикателство за Индия. (Моди се) опитва да подобри капацитета на Делхи да върши неща зад граница. Има някакъв напредък, но това е структурно предизвикателство, което остава". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 228 Любопитно

  За целия свят е прекрасно Индия да се развие и да направи алтернатива на Китай.
  Лошото е, че китайците най-вероятно ще изиграят пакистанския коз...

  The Tenth Man
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5081 Неутрално

  "Индийско-тихоокеанската стратегия и псевдосъюзът между САЩ, Япония, Индия и Австралия няма да издържи дълго".
  -------------------------------------------------------------------------------------

  Ха-хааааа
  Напразни китайски надежди.
  ИНДИЯ е демокрация от англо-саксонски тип.
  Цивилизационно близка до Великобритания, САЩ, Австралия и Япония.
  Ненатраплива и неагресивна държава, която ще осигури отпор на всички агресивни мераци в региона.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5081 Неутрално

  За целия свят е прекрасно Индия да се развие и да направи алтернатива на Китай.Лошото е, че китайците най-вероятно ще изиграят пакистанския коз...
  —цитат от коментар 1 на Адвокат на дявола


  Пакистанският коз вече беше разиграван в далечните 70-те години на миналия век.
  При блицкрига по повод отделянето на хиндуистки Бангладеш от Пакистан, индийската армия помля пакистанската такава.
  Хубавото в днешно време е, че Пакистан са много зависими от САЩ, които няма да им позволят да го играят марионетка на китайските интереси.
  Тъй, че – споко.

 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  Индия се освободи от руската опека и сега уверено върви напред. Изпревари Русия по БВП, започна да подменя руското си въоръжение с американско, стана съюзник на САЩ , вече има амбициите да бъде не само регионална , но и световна сила.

 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  Нормално е Индия да има влияние в страните от Индокитай и в Индонезия.

 6. 6 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  А дано...

  The Tenth Man
 7. 7 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#4] от "tacheaux":

  Тука ЕС ако са умни и онези гламави британци ако не излязат, можем да присламчим Индия към ЕС и да си оправим сумати проблеми. Те скоро ще станат най-населената държава в света, което е огромен пазар и влияние.

  The Tenth Man
 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5081 Любопитно

  Винаги ми е било любопитно ЗАЩО географите и историците не дефинират ИНДИЯ в истинският й смисъл.
  ИНДИЯ е точно такова нещо, каквото е и Европа.
  ИНДИЯ е СУБКОНТИНЕНТ, точно какъвто субконтинент е и Европа.
  СУБКОНТИНЕНТ – част от ЕВРАЗИЯ.
  Евразия в географският й смисъл, а не като Путинска формула за възраждане на СССР.
  Европа отдавна е прието да е КОНТИНЕНТ.
  ИНДИЯ има всички основания СЪЩО ДА ИСКА да я признаят за КОНТИНЕНТ.
  Неизвестно защо това нейно законно желание не се приема.
  ЗАЩО е големият въпрос.

 9. 9 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Индия се освободи от руската опека и сега уверено върви напред. Изпревари Русия по БВП, започна да подменя руското си въоръжение с американско, стана съюзник на САЩ , вече има амбициите да бъде не само регионална , но и световна сила.
  —цитат от коментар 4 на tacheaux


  Индия подменя руското оръжие и с българско.
  Бил съм и в Индия, и в Китай. Китай и китайците са многократно по-богати.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  За целия свят е прекрасно Индия да се развие и да направи алтернатива на Китай.Лошото е, че китайците най-вероятно ще изиграят пакистанския коз...
  —цитат от коментар 1 на Адвокат на дявола


  Алтернатива ще е, ама няма да е на Китай.

 11. 11 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  Още повече, че е и на отделна тектонична плоча...

  The Tenth Man
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  Какво чудно има, тя е с над 1,3 млрд . население.

 13. 13 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Добре е да има конкуренция на китайците в региона. През това време държавите в югоизточна азия правят добри кинти от това съревнование, защото и двете страни се надпреварват да им дават пари с надеждата да си разширят влиянието.

 14. 14 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Винаги ми е било любопитно ЗАЩО географите и историците не дефинират ИНДИЯ в истинският й смисъл.ИНДИЯ е точно такова нещо, каквото е и Европа.ИНДИЯ е СУБКОНТИНЕНТ, точно какъвто субконтинент е и Европа.СУБКОНТИНЕНТ – част от ЕВРАЗИЯ.Евразия в географският й смисъл, а не като Путинска формула за възраждане на СССР.Европа отдавна е прието да е КОНТИНЕНТ.ИНДИЯ има всички основания СЪЩО ДА ИСКА да я признаят за КОНТИНЕНТ.Неизвестно защо това нейно законно желание не се приема. ЗАЩО е големият въпрос.
  —цитат от коментар 8 на Hawaii


  Всъщност на индийците (както и на нормалните хора по света) изобщо не им пука за континенти и субконтиненти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK