"Дойче веле" 65 години разпространява факти, а не фалшиви новини

Канцлерът Конрад Аденауер пред "Дойче Веле" през 1963 година

© DW

Канцлерът Конрад Аденауер пред "Дойче Веле" през 1963 годинаПредаванията на ДВ за чужбина навършиха 65 години. Значението им нараства в един свят, който много напомня за годините на Студената война и в който е важно да се градят мостове и да се разпространяват ценности, разказва Кристоф Щрак в статията "Ключът към успеха на ДВ са хората, които работят за него".


"Уважаеми и скъпи слушателки и слушатели от далечни страни" - с тези исторически думи на президента на ФРГ Теодор Хойс на 3 май 1953 година започва първото ефирно излъчване на ДВ. Тогава целта на Дойче Веле беше формулирана така: "Да представи пред слушателите в чужбина един политически, икономически и културен портрет на Германия". Радиото започва излъчване на къси вълни, първоначално само на немски език с идеята да достигне всички онези хора по света, които владеят този език. Още през 1954 година радиото със седалище в Кьолн стартира програми и на други езици, през 1992 г. в ефир излиза и телевизионната програма на ДВ, а скоро след това - онлайн-порталите.


"Разбира се, по времето на късите вълни всичко беше много по-просто, защото можехме да достигнем дори до най-отдалечените кътчета на света", казва генералният директор Петер Лимбург. Днес обаче разпространението на журналистическите продукти е доста по-трудно. "В същото време, с помощта на социалните мрежи, на интернет и на нашите партньори по цял свят, днес ние имаме шанса до достигнем до много повече хора, отколкото преди. Както и досега, ние продължаваме да предлагаме микс от новини, анализи и мнения - разбира се, представени по много по-модерен начин и ориентирани още по-отчетливо към интересите на нашите твърде разнородни целеви групи, които в много случаи са на младежка възраст." Лимбург, който е генерален директор вече от четири години и половина, иска да увеличи международната тежест на ДВ.
Във вторник (5.06) в германския Бундестаг ще има юбилейно тържество по повод 65-годишнината на ДВ, в което ще участват министърката на културата Моника Грютерс и многобройни депутати от всички парламентарни фракции. Специален гост ще бъде канцлерката Ангела Меркел, която ще произнесе и реч по този повод. На специалните информационни щандове Меркел ще се информира за различни актуални проекти на ДВ, включително и за мултимедиалния "разговорник" на руски език, с чиято помощ потребителите могат по-лесно да идентифицират фалшивите новини. В рамките на юбилейното тържество ще се проведе и дискусия за свободата на словото и печата, в която ще участва министърката на културата Моника Грютерс.


Някогашното радио днес предлага много повече


Някогашното Радио ДВ днес вече е много повече: телевизионни програми на четири езика, аудио-програми за различни краища на света, новинарски онлайн-портали на 30 езика, широко присъствие в социалните мрежи. Някогашните "слушатели" днес са се превърнали във "фолоуъри", като много от тях са на младежка възраст. И още нещо много важно: Академията на ДВ, която е водеща сред германските школи за международно развитие на медиите, от 1965 година насам е обучила десетки хиляди журналисти от цял свят. И на германски министри нерядко им се случва в чужбина да срещнат високопоставени партньори, които разказват за своите връзки с ДВ.


Днес трудната международна ситуация доста напомня на времената преди 65 години, когато се създаваше ДВ. Отново се заговори за "Студена война", отново свободата на словото и на медиите се намира под заплаха в редица държави. "Времената станаха по-сурови, а това означава, че за ДВ има повече работа. Ние имаме дълг да информираме, да изграждаме мостове и да разпространяваме ценности. Няма значение дали ще го наречем "Студена война" или "многополюсен световен ред", важното е, че предизвикателствата се увеличават: пропаганда, фалшиви новини, миграция, климатични промени, тероризъм", казва генералният директор Петер Лимбург. Той споменава и частичното блокиране на ДВ в държави като Китай или Иран: "Да, загрижени сме, но в същото време това доказва, че нашата работа има значение". Според Лимбург, сблъсъкът между системи и идеологии днес същевременно е и състезание между различните медийни продукти.


Ключът към успеха на ДВ са хората, които работят в медията - такава е философията на Дойче Веле. В двете редакции в Берлин и в Бон работят общо 3400 души от около 60 националности. Такова многообразие на култури не се среща почти никъде другаде в Германия. Непрекъснато нараства и броят на кореспондентските бюра в Африка, Азия и Латинска Америка. "Това многообразие е истинско съкровище за нас, то е и голямата ни сила", казва Лимбург. "Ние се учим едни от други и установяваме, че от взаимния обмен между култури, религии и традиции често възникват нови и добри неща. Всичко това се върши върху фундамента на нашата Конституция, в чийто център е свободата. За мен лично е огромна радост и вдъхновение да работя с толкова много и тъй различни колеги."
Но дори най-известните журналисти на ДВ са малко познати вътре в самата Германия. Популярността идва от чужбина. Журналистката Сандра Петерсман разказва за едно свое пътуване до Еритрея с представители на хуманитарна лекарска организация: "В едно село, през което минавахме, видях десетина души, скупчени край малко радио на батерии под огромно дърво. Веднага разпознах сигнала на ДВ. Не разбирах и думичка от новините, които представяше моят колега на амхарски език, но когато се представих като журналистка от ДВ, хората под дебелата сянка на дървото веднага ме поканиха да участвам в тяхна традиционна церемония с кафе и тамян", спомня си журналистката.


"Факти вместо фалшиви новини"


Подобни преживявания тя е имала и в Афганистан, където много хора в провинцията изобщо нямат телевизия и са жадни за повече информация. Сандра Петерсен съжалява, че ДВ прекрати радиопредаванията си на повечето езици. Независимо от това, когато наш колега се появи с микрофона на ДВ в бежански лагер в Йордания или Турция например, интересът автоматически му е осигурен. 36-годишният Джафар Абдул-Карим, емблематичното лице на арабската телевизионна програма на ДВ, често пъти преживява незабравими срещи със свои фенове в Бейрут, Аман или Кайро. Неговото шоу "Шабаб Ток" разработва теми, към които телевизиите в арабските страни не смеят да посегнат. И така достига милиони, предимно млади зрители.


Същото се случва и с публикации на езици като урду, пущу или китайски, засягащи свободата на словото, правата на жените, корупцията или недъзите в образователните системи - такива онлайн-статии обикновено предизвикват огромен читателски интерес. Но хората по света горещо се интересуват и от други теми: например от политиката на германското правителство под ръководството на Ангела Меркел, особено във времена, когато на власт са политици като Тръмп и Путин.


Навремето в Германия може и да е имало политически дискусии за бъдещето на Дойче Веле, но в такива глобално нестабилни времена като днешните германската политика добре осъзнава значението на медията. Бундестагът наскоро обсъди работата на ДВ, а позицията на парламента е особено важна, защото работата на медията се ръководи от специален "Закон за ДВ", приет още през 1960 година. В последния парламентарен дебат един от ораторите, социалдемократът Мартин Рабанус, даде за нашата "глобално действаща медия" следната оценка, срещу която почти никой не възрази: "ДВ разпространява факти вместо фалшиви новини, при това независимо и иновативно, с ангажимент към ценностите и много сърцато".


В няколко международни допитвания цели 96 процента от анкетираните казват, че имат голямо доверие на ДВ. 150 милиона души седмично се ползват от журналистическите продукти на ДВ - с тенденция към покачване.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sp.Ace
  Sp.Ace
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Плюя ви на "честната" крайно-лява медия, разпространяваща само и единствено лъжи и необективни, несправедливи, едностранчиви статии.

 2. 2 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 468 Весело
 3. 3 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Винаги, когато в прес-официоз прочета заглавие от сорта, как еди-какво-си "не е" еди-що-си, разбирам твърденията вътре с обратен знак - това опитът ме е научил.
  Не за друго - просто знам, че който плаща, той поръчва. По модерному викат му още кризисен мениджмънт/ Public Relations / пропаганда. ;)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 4. 4 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Може би някога е разпространявала факти, но сега, да ме извинявате за грубия език, само лиже задници на нео-либералите.
  Няма друга медия, кпято толкова силно да очерня България.

  Common sense !
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2654 Весело

  Хи-хи-хи! No kidding!?

  Забравили са рубриката "Предозиране"!

 6. 6 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 310 Неутрално

  За качеството на анализите...
  Июаще една статия за берачите на зеленчуци - нямаше два абзаца, кпито да не се изключват лоически взаимно.

  Common sense !
 7. 7 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Хахаха.Оруел е имал предвид медии като"Дойче Веле",като е писал "1984".Новоговорът и Министерството на истината се отнасят едно към едно с тази медия.

 8. 8 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Лошо е колко много хора забравиха приноса на медии като Дойче Веле и Гласът на Америка за поддържането на живеца у заробените от комунизма народи.

  Минаха 30тина години, и с лека ръка всевъзможни "наблюдатели" ни обясняват как да обявиш, че Веле донася факти, било предозиране.

  Разбира се, от тези хора никога няма да чуем конкретен пример кое не е факт, просто защото в тяхната глава нещо, което не им се нрави е равносилно на лъжа, и обратното.

  Нео-консервативните сили, наследили бившите комунисти или фашисти, пряко или косвено, нападат със злост всяка свободна медия за да я компрометират. Неслучайно един от големите водачи на нео-консерватизмът, Путин, е пряк наследник на съветската политика. Това са същите, пребоядисани сили. Питайте Путин какво мисли за Дойче Веле.

 9. 9 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 556 Весело

  За качеството на анализите...Июаще една статия за берачите на зеленчуци - нямаше два абзаца, кпито да не се изключват лоически взаимно.
  —цитат от коментар 6 на stalker


  Прочел си ми мислите направо. Видно иде реч за ей тоя пропаганден качамак, в който четем:

  "По принцип не става дума за пари...", а само няколко реда по-долу:

  "полски сезонни работници, които не след дълго се пренасочват към Великобритания, защото там заплащането е по-добро"

  https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/02/3188322_vse_po-malko_bulgari_i_poliaci_iskat_da_rabotiat_na/ #comments-wrapper

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 10. 10 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 556 Весело

  Разбира се, от тези хора никога няма да чуем конкретен пример кое не е факт...
  —цитат от коментар 8 на buff


  buff-чо, предният ми пост е за такива като теб - крадци, дето викат "дръжте крадеца"! ;)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Това е медията, която няма положителна статия за България. Нито една.

 12. 12 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Като гледам как троловете на Моника издивяват като чуят за DW , явно там се пишат доста верни и нелицеприятни за рубладжиите неща !

 13. 13 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Това е медията, която няма положителна статия за България. Нито една.
  —цитат от коментар 11 на niakoi_si


  Нямат положителна статия ли?!?
  Това тяхното си е висша форма на психически тормоз, иначе казано psychological warfare, както американците го наричат. Целта е ясна - да се руши морала на атакувания с крайна цел състояние на нихилизъм.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Лошо е колко много хора забравиха приноса на медии като Дойче Веле и Гласът на Америка за поддържането на живеца у заробените от комунизма народи.Минаха 30тина години, и с лека ръка всевъзможни "наблюдатели" ни обясняват как да обявиш, че Веле донася факти, било предозиране.Разбира се, от тези хора никога няма да чуем конкретен пример кое не е факт, просто защото в тяхната глава нещо, което не им се нрави е равносилно на лъжа, и обратното.Нео-консервативните сили, наследили бившите комунисти или фашисти, пряко или косвено, нападат със злост всяка свободна медия за да я компрометират. Неслучайно един от големите водачи на нео-консерватизмът, Путин, е пряк наследник на съветската политика. Това са същите, пребоядисани сили. Питайте Путин какво мисли за Дойче Веле.
  —цитат от коментар 8 на buff


  Още по времето на комунизма Дойче веле се отличаваше с ляв уклон и беше най-малко критична към комунизма в сравнение със Свободна Европа,ББС и Гласът на Америка.
  А комунистите ги наследиха левотолерастите,не консерваторите.И е като тях заклеймяват всеки несъгласен с политиката им и го обявяват за фашист,расист,нацист и други подобни епитети.
  А Путин и Меркел са първи дружки-Германия построи газопровода Северен поток и пълни руският бюджет,а сега строи и Северен поток 2.Изцяло в ущърб на Източна Европа.Ама за Дойче веле лошите са Полша и Унгария,а не руската подлога Германия.

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#8] от "buff":

  Напротив, не сме забравили приноса. И точно заради това някогашната Дойче веле ни липсва.
  В момента българската секция е превзета от комсомолски деятели...

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  ДВ беше голяма работа преди 20 -30 години. Сега е евтин пропаганден ляво-либерален парцал.
  Вижте какви "експерти" пишат там - само споменаването на Дичев е достатъчно.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 17. 18 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Като гледам как троловете на Моника издивяват като чуят за DW , явно там се пишат доста верни и нелицеприятни за рубладжиите неща !
  —цитат от коментар 12 на Dankol


  Не знам, коя е Моника, но в момента тъкмо преглеждам архивни кадри от интервюто на Юри Безменов - бивш КГБ-агент, избягал в САЩ и това, което той описва като методика на деморализацията, напълно се припокрива с "медийната логика" на левичарските медии ала DW. Защо ли?!

  https://www.youtube.com/watch?v=zeMZGGQ0ERk

  P.S. Ако DW e демократичната медия, която парадира, че е, защо тогава ползва методи на КГБ? Да не би да е, защото камЪнизма не е руски изначално, а се явява реално внос от именно Германия?!? ;)

  P.S.2. Как ще обясните факта, че почти цялата върхушка на Ком-Партията в Русия са от същия етнос, от който е и Маркс, и неговите повелители?!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 18. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Преди години беше качествена медия, базираща се на факти, а не на внушения у манипулации. Обаче напоследък олевя драстично и качеството на материалите им падна.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 20 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Точно "Дойче Веле" ли?
  Навремето се слушаха, заедно с ВВС примерно.
  След промените изгубиха смисъла от съществуването си, тази форма на пропагандата вече не бе необходима.
  Сега са просто един франчайзинг, който дава марката си на либерални автори и на русофобски пропагандатори.

 20. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#17:"aleks ivan"][/quote]

  Имаш ли си понятие какъв беше животът по време на соца?Най-тежко беше ограничаването на свободата на словото-хората се страхуваха да говорят каквото мислят,защото можеха да ги осъдят и дори вкарат в затвора.Медии като Дойче веле и левотолерастите като цяло също са за ограничаване свободата на словото.Въведоха термина "език на омраза"и с него могат да обвинят всеки,чието мнение не им харесва.Също като комунистите кичат хората с етикети-фашист,нацист,расист и така нататък.

 21. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Може би някога е разпространявала факти, но сега, да ме извинявате за грубия език, само лиже задници на нео-либералите.Няма друга медия, кпято толкова силно да очерня България.
  —цитат от коментар 4 на stalker


  ++++
  Изпреварил си ме. Не знам как е била едно време но сега е крайно манипулативна медия, изцяло завладяна от либерастите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 22. 23 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  ДВ беше създаден с пропагандна цел и таргетираше социалистическите страни. Така че да не ни излизат с тази преценка за толкова висока степен на обективност. Няма обективни медии, има интереси.

 23. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#8] от "buff":

  На практика DW имаше нулево влияние през тъмните времена на социализма у нас. Хората слушаха "Свободна Европа", ББС, Гласът на Америка, а може би неколцина да са слушали DW.

 24. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5333 Неутрално

  До коментар [#8] от "buff":

  Напълно вярно !

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Лошо е колко много хора забравиха приноса на медии като Дойче Веле и Гласът на Америка за поддържането на живеца у заробените от комунизма народи.
  —цитат от коментар 8 на buff

  Не сме го забравили този принос. Само че това е в миналото, вероятно и от други хора. А настоящето DW е доста неприятно за гледане, медия изцяло завладяна от либерастите

  Не желая да бъда манипулиран и да ми бъде промиван мозъкът с методите които използваше социализмът. Пък ако ще и да е за ляволибералните идеи, целта не оправдава средствата. И да напомням ли, че точно немските медии бяха обявили цензура и 5 дни КРИХА за арабските изнасилвания в Кьолн? Или за позора немският канцлер Шрьодер да се продаде на Газпром. Като е западно не значи че трябва сляпо да му вярваме.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 26. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2654 Весело

  До коментар [#15] от "dogwoman":

  Де да беше само българската секция. Не четеш ли останалите преводи на гениите там.

 27. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 343 Весело

  "Факти вместо фалшиви новини"

  - "Фактите" сега в българската секция просто са специално подбрани. От Моника. :)

 28. 29 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Тези каквото напишат, значи че истината е точно обрятното. Нямам кякво повече да добавя.

 29. 30 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#10] от "trial_jezz":

  Прочетох поста, който посочвате и по-точно цитатите в него. Няма никакво противоречие.

  "По принцип не става дума за пари" се отнася до германските работодатели. Няма никакво противоречие с това, че полските работници се насочват към Великобритания, защото просто субектите (подлозите) са различни. Но .... не се и съмнявам, че това няма да го проумеете. Все пак е показателно, че от всички напъни какво точно лъжели Веле, изкарахте само .... това.

 30. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 343 Весело

  До коментар [#8] от "buff":Напротив, не сме забравили приноса. И точно заради това някогашната Дойче веле ни липсва. В момента българската секция е превзета от комсомолски деятели...
  —цитат от коментар 15 на dogwoman


  До коментар [#15] от "dogwoman":

  Адмирации! Няма по-грозно нещо от лъжата. Лъжата... Дойче веле е само един от примерите.

 31. 32 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Тези каквото напишат, значи че истината е точно обрятното. Нямам кякво повече да добавя.
  —цитат от коментар 29 на xox55541929  До коментар [#29] от "xox55541929":

  Нищо старо не е забравено. Така се четяха Работническо Дело и Отечествен Фронт.

 32. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Фалшиви новини - не, едностранчиви и манипулативно интерпретирани факти ... и още как

 33. 34 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Честит празник!!! прочетох много отрицателни мнение без никакви доказателства. аз лично ги слушам/гледам от време на време на английски и няма никакви забележки.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 34. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Всъщност като се замисля ДВ никога не са били обекивна медия, те си бяха пропагандна машина и преди и сега, която много добре се справя с очернянето на България и насаждането у българите на чувството че са подчовеци. Преди си мислехме, че това е насочено срещу комунистите, но сега разбираме, че не е било срещу тях, защото те вече не са на власт, а пропагандата си продължава

 35. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#34] от "ck2013":

  Ами само поглеждам днес първа страница
  http://www.dw.com/bg/начало/s-10257
  И ми се доповръща. България това, България онова, България все по-близо до Русия.... Нещо за Борисов и оня кон Радев? Не, БЪЛГАРИЯ, на България се вменява вина някаква, България трябва да се очерни, докато бабата се мляска с Борисов и се прегръщат като Брежнев и Бай Тошо едно време. Така ли се помага на страната? Като вместо да кажеш на хорта, осъзнайте се и вижте на къде ви водят, им казваш ами вие винаги сте си били руски подлоги и такива ще си останете?
  Нещо за Северен Поток да каже някога ДВ?
  Отварт на квадрат.

 36. 37 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Типично - сичките комуняги и бокулизачи се наредили да обявят, че Дойче веле е голямо, невиждано зло!
  Някои са го направили многократно, може би за по-сигурно.

  Ма пък от друга страна нали точно за това служат бокулизачите и комунягите - да ги впрягат в идиотщини и простотии?
  Така че сичко си е както трябва.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 37. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#37] от "b_52_strato":

  А германолизачите, признали се за подчовеци сами и с удоволствие за какво служат?

 38. 39 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  моля???????????????????как сте,как сте попитал шеговито другарят живков-"добре сме,много сме добре,четем истински новини"-пошегували се гражданите

 39. 40 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  моля с дичефф начело и андреефф,които пишат как загиналите във вани,са повече от убитите от терористични актове във Германия?или за дивашкият празник Йорданов ден?бяхме приравнени с подчовеци,или пък присмеха да се носят народни носии от зрелостниците?е това ако не еподкопаване на историческата ни памет и лъжи за произхода на думата-балкан и хайдутин?

 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 42 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Сигурен съм, че DW разпространява само само факти, ама защо в Дневник преписват само измислените анализи?

 42. 43 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 556 Любопитно

  До коментар [#10] от "trial_jezz":Прочетох поста, който посочвате и по-точно цитатите в него. Няма никакво противоречие. "По принцип не става дума за пари" се отнася до германските работодатели. Няма никакво противоречие с това, че полските работници се насочват към Великобритания, защото просто субектите (подлозите) са различни. Но .... не се и съмнявам, че това няма да го проумеете. Все пак е показателно, че от всички напъни какво точно лъжели Веле, изкарахте само .... това.
  —цитат от коментар 30 на buff


  Понеже видно е, не разбирате от весникарство, нека дам някои насоки, които вярвам, ще бъдат полезни не само Вам:
  1. Коя и да е обществена медия - тя не е дружество с идеална цел. Модерните медии днес са нищо по-различно от царския глашатай преди време, чиято цел е била да "дознава" на подопечните, какви са щенията на царя. С тая разлика, че днес почти нямаме царе, а властта и интересите, които днешните медии застъпват, да дисперсно разпределени помежду повече от един човек - сиреч разб. кръг от хора.
  2. За разлика от вас, аз съм следвал вестникарство и макар да не го упражнявам професионално, за времето на следването ми се научих да чета м/у редовете - нещо, което видимо на Вас Ви убягва.
  3. Изхождайки от предните две точки, моля изяснете в дадения пример, по КОЙ начин "По принцип не става дума за пари"? След като цялата статия се явява един своеобразен плач, как видиш ли, на германците не им стигали хората? Близко е до акъла, че щом желаеш нещо, което е дефицит (в случая сезонни работници), цената да се покачи? Пазарен принцип...или греша?!
  И щом не става дума за пари, защо не предложат по-конкурентна цена на труда, а дават минималната от 8,84€/час (цитирам: "При нас всички получават минималната почасова надница от 8.84 евро - независимо дали са германци или източноевропейци). Или викаш, тия германци - ебати тъпаните - да се не сетят да се включат в наддаването?!
  Дали статията не сугестира/ внушава нещо друго, а именно "нужни ни са черноработници за без пари, давайте да внасяме извън ЕС"? Защото аз смятам, че именно това е случая - да се подготви Ханс психически за предстоящата "обществена модернизация", както левундерите наричат безконтролният прием на "бежанци". ;)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 43. 44 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#17] от "aleks ivan":

  Вчера Ви го казаха.Проверете дали Путин не се е скрил в гардероба Ви.Вие и подобните на Вас ,отказващи да мислят създания ,сте изключително досадни с непрестанните си препратки към Русии ,Комунизми и подобни. Вече го писах,но пак ще Ви го кажа.След 50 години Русия за добро или лошо ще я има,докато Западна Европа ще е само спомен и Оруелови медии като DW правят всичко възможно да ускорят Края и'.

 44. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 46 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#34] от "ck2013":

  Няма по-голям роб от неосъзнатия роб и ТЕ много добре го знаят.

 46. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 47. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 48. 49 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Предполагам, че заглавието се отнася до истинкото немско радио, а не до БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРНЕТ САЙТ със същото име, който отдавна е загубил всякаква връзка с медията майка и дава трибуна на всякакви ляволиберални българомразци.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 49. 50 Профил на bobinews
  bobinews
  Рейтинг: 259 Неутрално

  то хубаво факти, ама някой гледа ли ги изобщо? И те са като нашето БНТ.

 50. 51 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1240 Неутрално


  До коментар [#11] от "niakoi_si":

  Още по-опасно - опитват се да внушават нуждата от самоопределянето на помаците като отделен етнос.

  Правят го финно, но действията им са явни:

  http://www.dw.com/bg/за-идентичността-на-помаците/a-17182489


  Panta rhei....
 51. 52 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#34] от "ck2013":

  Комунистите -ГЕРБ БСП в един глас плюят .защото ДВ казва истината, а от истината боли.

 52. 53 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3025 Весело

  Под тази статия се вижда точно кой КОЙ е

 53. 54 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1349 Весело

  Заглавието е най-фалшивата новина която можеха да пуснат за ДВ!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 54. 55 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  "В няколко международни допитвания цели 96 процента от анкетираните казват, че имат голямо доверие на ДВ."

  Ха, ха, ха! Съдейки по коментарите под статиите не е така. Впрочем мисля че коментирането май го спряха, никак не беше лицеприятно за ДВ.

  Ама нека си вярват, де! Щом това ги кефи...

  :))))

 55. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Виц на деня :)

  Може и да е било така преди 20-30 год. Но сега не е така. Само крайно лява пропаганда и който не е съгласен с вас е популист, нацист, расист, фашист, диктатор. :)

 56. 57 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Беше то. Минало окончателно свършено. Днес удариха дъното. DW (българската секция, за другите не знам) се превърна в собственото си отрицания.

  Мърфи е оптимист!
 57. 58 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ха ха, една от най-лъжливите радиостанции била съобщавала факти! Едно време ни облъчваше, да си развалим държавата. Развалихме я. Сега ни облъчва да пускаме чужденци да ни грабят. И ние пускаме. Щото сме наивни, невежи и неправилно необразовани. Особено икономически.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 58. 59 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  Всеки ден преглеждам Ди Велт, ужким по-дясна медия от Дойче Веле, която си е на издръжка при Мама. И броя до седем -- колкото изглежда им е дневната норма за материали против Тръмп. Не ги чета, само гледам дали са си заработили. Заглавията са достатъчни -- къде била Мелания, колко интересно някакъв ангийски ляв напсувал Тръмп и т.н. (тези са от днес). Някъде най-отдолу едно матралче което, след обилни заклинания против Тръмп, разказва мъничка част от истината какво всъщност представлява американската левица. Ама трябва да платиш 2 евро, за да го прочетеш. Останалото е безплатно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 59. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7412 Неутрално

  Как тайничко слушахме "Дойче веле" преди 30 години, за да научим какво става не само по света , но и в България.

 60. 61 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Дневник се има за дясна медия с десни читатели. Демокрация, свободи и пр салтанати поднесени по един твърде, твърде социалистически начин. Цирк.
  Част от днешното представление са реакциите под тази статия. Би следвало тук да преобладават одобрителните квикове на животинките от фермата по адрес на ДВ, но не би! Нещо повече - дори откровено критичните коментари на стандартните червени фенове се радват на неочакван успех с плюсовете...На пръв поглед - удивителни реакции! Но изглеждат удивителни само до момента, в който човек осъзнае точната причина за тяхната наличност - а тя е, че фермата тук не е проевропейска, а проамериканска. И се получава нещо особено смешно - проамериканските хардлайнери, рамо до рамо с комунягите, активно глаусват в полза на оплюването на ДВ!
  Честито на братята по оръжие ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 61. 62 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 556 Неутрално

  ...И се получава нещо особено смешно - проамериканските хардлайнери, рамо до рамо с комунягите, активно глаусват в полза на оплюването на ДВ!Честито на братята по оръжие ;)
  —цитат от коментар 61 на Манчо


  Нищо смешно не се получава - напротив! Доста е логично!
  Защото т.нар. от теб проамериканските хардлайнери са анти на американските леваци, които пък играят с европейските леваци.
  Нарочените от теб за "комуняги", които всъщност са микстура от русофили, и националисти-анти-комунисти (като мен), също го играят анти на европейските леваци поради абсолютно същите причини, поради които и проамериканските хардлайнери ненавиждат американското ляво - политическа коректност, изкривяване на обществата (феминизъм, гей-пропаганда, "модернизация" на обществата чрез чужди на културите пришълци и прочее неща, дето сами си знаете).
  Сиреч - казано най-просто - съвпадение на интереси! ;)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 62. 63 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 556 Неутрално

  ...И се получава нещо особено смешно - проамериканските хардлайнери, рамо до рамо с комунягите, активно глаусват в полза на оплюването на ДВ!Честито на братята по оръжие ;)
  —цитат от коментар 61 на Манчо


  Нищо смешно не се получава - напротив! Доста е логично!
  Защото т.нар. от теб про-американските хардлайнери са анти на американските леваци, които пък играят с европейските леваци.
  Нарочените от теб за "комуняги", които всъщност са микстура от русофили, и националисти-анти-комунисти (като мен), също го играят анти на европейските леваци поради абсолютно същите причини, поради които и про-американските хардлайнери ненавиждат американското ляво - политическа коректност, изкривяване на обществата (феминизъм, гей-пропаганда, "модернизация" на обществата чрез чужди на културите пришълци и прочее неща, дето сами си знаете).
  Сиреч - казано най-просто - съвпадение на интереси! ;)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 63. 64 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#11] от "niakoi_si":Още по-опасно - опитват се да внушават нуждата от самоопределянето на помаците като отделен етнос.Правят го финно, но действията им са явни:http://www.dw.com/bg/за-идентичността-на-помаците/a-17182489
  —цитат от коментар 51 на Molossian


  Това не следва да Ви учудва. Целта на "демокрацията" от комунистически тип (разб. ляво-либералната) винаги е била да разбива мнозинствата на възможно повече видове малцинства по логиката на старият имперски принцип "разделяй и владей"!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 64. 65 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1752 Весело

  Нарочените от теб за "комуняги", които всъщност са микстура от русофили, и националисти-анти-комунисти (като мен)
  —цитат от коментар 62 на trial_jezz


  Много интересна интерпретация на моето "комуняги", интелигентна една такава...
  И хич, ама хич не е смешна, даже си е много сериозна;)


  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK