Какво постигна бойкотът на арабите срещу Катар за една година

Жители на Доха отбелязват националния празник на Катар, 5 февруари 2018 г.

© Naseem Zeitoon, Reuters

Жители на Доха отбелязват националния празник на Катар, 5 февруари 2018 г.Преди година четири от регионалните съседи на Катар наложиха икономически и политически санкции на държавата от Залива и я обвиниха, че подкрепя и финансира терористи.


Макар и тази четворка - Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства - да остава твърда в позицията си, миналия месец Международният валутен фонд заяви, че прякото стопанско въздействие върху домакина на Световното първенство по футбол през 2022 г. е било поносимо и че растежът на катарската икономика се оказва устойчив.


Старши изследователят и заместник-ръководител на Програмата за Близкия изток и Северна Африка на международния център "Чатъм хаус" в Лондон Джейн Кинимънт обясни пред ДПА последствията от спора.


Как Катар успя да преживее блокадата
Катар разполага с огромни ресурси, а съюзниците му предоставят алтернативни маршрути за търговия и транспорт. Той е най-големият в света доставчик на втечнен природен газ и поради ролята си на световния енергиен пазар разполага с огромно предимство.


В много страни се засилва търсенето на природен газ, защото е смятан за екологично по-чист от петрола, с чийто добив се занимават останалите страни от Залива. При това положение Катар и занапред винаги би имал значителни приходи.


Доха разполага и с достатъчно приятели в региона така, че да съумее да компенсира загубата на достъп, включително Турция и Иран; а през последната година се увеличи и броят на азиатските страни, поддържащи преки морски връзки с Доха.


Авиокомпанията "Катар еъруейз" беше сериозно засегната и трябваше да намалява цени, защото полетите до съседните страни бяха наистина важни, но превозвачът се опита да се сдобие с нови дестинации.
Проблемът на Катар беше да привлича инвестиции в секторите извън енергийния. Страната от Залива се опитваше също да развива туризма наред с доста дейности покрай предстоящото Световно първенство по футбол.


Засегна ли кризата страните от четворката


Не колкото Катар. Имаше известни отрицателни последствия за Дубай, който винаги е бил с образ на политически неутрален и сигурен. Сега за пръв път международните компании виждат, че политиката може да се намеси в бизнеса им. Но това не беше от голямо значение, защото Дубай си остава безспорното делово средище на региона.


За Саудитска Арабия има много други тревоги: войната в Йемен, противопоставянето с Иран и всичките вътрешни промени, с които се е заел престолонаследникът принц Мохамед.


МВФ отбеляза, че кризата носи вреди за всички икономики в Съвета за сътрудничество в Залива, защото се появява политически риск в страни, които допреди това са били смятани за сигурни.


Каква е целта на блокадата


Засега не изглежда ефективна. Ако питате страните от четворката, те ще ви кажат, че бойкотът постепенно ще започне да се отразява все повече и повече на инвестициите в Катар и в крайна сметка Доха ще бъде принудена да отиде на компромис. Но Катар се готви и в дългосрочен план и не очаква спорът да бъде уреден скоро.


Ще опита ли "четворката" да предприеме още стъпки срещу Катар


Те вече опитаха да подпомогнат опозицията в Катар, но в Катар няма кой знае каква опозиция за подпомагане. Затова не бих казала, че това може да стигне много далеч.


Стои въпросът дали деловите среди няма да бъдат принудени да вземат страна; ако ОАЕ и Саудитска Арабия кажат на международните компании "Ако работите в Катар, не може да работите с нас", биха могли да изострят напрежението, но това ще е доста рисковано, защото и те се нуждаят от чуждестранните компании.


Бойкот на Световното първенство по футбол през 2022 г.?


Ако Световното първенство по футбол все пак се състои, това може да е възможност за отслабване на ембаргото, защото иначе милиони саудитци ще са доста раздразнени, че ще пропуснат световно по футбол и то в съседна страна.


Засега обаче смятам, че съседните държави не са убедени, че първенството ще се състои, и може и да се надяват, че ембаргото им ще го направи прекалено трудно за организиране в Катар от логистична гледна точка. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Не е изяснен един основен въпрос - колко милиарда от валутите си резерви похарчи Катар? От колко на колко спаднаха? Продължава ли да харчи от тях, има ли бюджетен дефицит? Или вече са се адаптирали.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10792 Неутрално

  А дали има развитие на Катар след санкциите? Едва ли ограничен кръг държави сходни по профил могат да изолират една държава от другите. Това може би е повече търговска война за влияние, отколкото политически конфликт ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "Симеон":


  До коментар [#2] от "penetrating":

  От статията:
  "Международният валутен фонд заяви, че прякото стопанско въздействие върху домакина на Световното първенство по футбол през 2022 г. е било поносимо и че растежът на катарската икономика се оказва устойчив."

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 4. 4 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  И къде видя отговор на въпроса има ли дефицит, топи ли се валутния резерв?
  Явно е имало срив, но са се адаптирали и възстановили.

  https://tradingeconomics.com/qatar/foreign-exchange-reserves

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  В системата на следдипломното образование на Катар (магистърски и докторски програми) има сериозна финансова криза поради обявяването на дипломите от тази страна за невалидни от най-големия досегашен клиент - Саудитска Арабия. В отговор катар иска да имитира саудитската програма чрез изпращане на държавни издръжки на студенти по инженерни и природо-научни дисциплини в САЩ, с преференции за Министерството на Отбраната. Мисля че това е една от индикациите накъде отиват нещата.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10792 Неутрално

  До коментар [#5] от "daskal1":

  Само един щрих, но важен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  постигна заемче от едно кръгло 500 милиона за Джаред Кушнер, за да си рефинансира обречения на фалит проект "666 Пето Авеню"

 8. 8 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#5] от "daskal1":

  Саудитска Арабия как ще запълни дупката?
  Ще удвоят заплащането на западняците, които не искат да ходят там ли?

  The Tenth Man
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  До коментар [#8] от "Адвокат на дявола":

  Ами, те орязаха финансирането на програмете за обучение в чужбина с 20% още 2016, и ги направиха по възможно най-глупавия начин. Искат да пращат същата бройка, но студентите да плащат за първата година (реално 2 години най-малко, защото първата е учене на английски; те са орална култура и учат говоримия бързо, но писането за тях е неимоверно страдание). Повеето от тези младежи са от бедни и средни семейства и не могат да си позволят да плащат в САЩ, затова гледам са се запътили към Европа макар че правителството им иска да праща 25,000 годишно точно в САЩ.
  Тук трябва да направя един коментар за жените от тези култури - много по-дисциплинирани, учат по-бързо и общо взето са доста по-интелигентни. Момчетата са глезени от малки, докато момичетата трябва да преодоляват много трудности, нещо като естествен подбор където се научават да крият интелигентността си от външните.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  До коментар [#7] от "carlosestrada":


  Чувам че този проект 666 може да бъде купен от китайци. Няма да се учудя ако стане така...

 11. 11 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 240 Любопитно

  До коментар [#9] от "daskal1":

  Интересна информация!

  Извинявам се, но не ми става ясно само това е програма на Катар или на СА?

  The Tenth Man
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  До коментар [#11] от "Адвокат на дявола":

  Коментираната в # 9 програма е на СА, въведена след поразиите на 11 септември за да замажат очите на американското общество и да внесат известно разнообразие във вътрешните си социални програми с достъп на не-елита до образование извън стрикните уахабистки учения.
  Моля за извинение за недоизясненията.

 13. 13 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  катарците вече клекнаха и пратиха таксата "спокойствие", изискана от онова тънковрато мишле Джаред

  тъй де, мутренските номера ги правят не само в Б-я, но Джаредчо почва рекета от половин милиард нагоре

  как добре обаче ще му стои раираната пижама в затвора, сигурен съм, че ще бъде добра булка на някой Джамал

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  До коментар [#13] от "carlosestrada":

  Баща му Чарли отиде в затвора и какво? Милиардерите не ги слагат в тюрмата с Джамали, за тях има т.н. "голф клуб институции". Защо ли?
  Бизнеси над милиард долара не са магазинче в подлеза. Представяш ли си какви възможности за престъпните организации ще се отворят с един подобен чоек поставен под контрола на "джамали"? Е, затова и има други условия и отношения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK