Тази ракета уж е унищожена - с какво Русия опровергава разследването за сваления самолет

Кадър от видеото на руската компания със серийния номер на използваната в тестовете ракета. На него ясно се вижда, че тя е от 1987 г. и би трябвало да е унищожена три години преди експерименталните взривове

Кадър от видеото на руската компания със серийния номер на използваната в тестовете ракета. На него ясно се вижда, че тя е от 1987 г. и би трябвало да е унищожена три години преди експерименталните взривовеРакета за зенитен комплекс "Бук", която би трябвало вече да е унищожена, е била използвана от руската корпорация "Алмаз-Антей" през 2015 г. за тестовете ѝ, целящи да докажат, че малайзийският самолет не е свален над Източна Украйна от оръжие, принадлежащо на армията на Русия.


Това съобщи Елиът Хигинс, основателят на изследователската група "Белингкат" (Bellingcat), която разследва по публично достъпни източници трагедията от лятото на 2014 г. и почти всичко от твърденията ѝ след това е било потвърждавано от официалните разследвания.


Международната разследваща група обяви през май, че самолетът от полет МН17 най-вероятно е бил унищожен в полет от ракета, произведена през 1986 г. в Долнопрудненското научно-производствено предприятие. Коментирайки твърдението, министерството на отбраната в Москва каза, че всички ракети за "Бук" подлежат на "отписване и утилизация" след 25 години експлоатация.
Това би трябвало да означава, че откритите на мястото на катастрофата и показани на пресконференция отломки с ясно видим сериен номер няма как да са от изстреляна по малайзиския боинг ракета. По руските изисквания тя би трябвало да е снета от въоръжение и унищожена не по-късно от 2011 г. Руското министерство казва, че такива ракети може да са използвали украински военни, но следствието, което все още не твърди, че демонстрираните в Холандия отломки са именно от ракетата-убиец, не е установило движение на подобен зенитен комплекс в района в дните преди и след катастрофата.


За сметка на това на видеозаписа от експериментите на "Алмаз-Антей" ясно се вижда подготовката за контролирано взривяване на ракета от "Бук" с номер от 1987 г. Защо тази ракета на 28 години със заряд все още съществува и как е стигнала до експеримента не е ясно.През октомври 2015 г. специалисти на компанията взривиха челната част от Ил-76, който като корпус е смятан от тях за най-близък до този на "Боинг-777". Заключението им е, че малайзиският самолет е свален с модел ракета, с какъвто Русия не разполага вече, както и че тя е била изстреляна от територия под контрола на украинската армия.


Международната следствена група вече обяви, че е стреляно от терен, контролиран от проруските сепаратисти, а през май представи и заключението си, че е използвана установка, пристигнала в Донбас от 53-та зенитна бригада на руската армия, разположена край Курск и веднага след стрелбата се е върнала в Русия. Москва категорично отрича подобни системи да са прекосявали украинската граница.


На 25 май министерството на отбраната обяви, че след разпадането на бившия СССР в края на 1991 г. не е доставяна на Украйна нито една ракета за някой от нейните 20 зенитни дивизиона с комплекси "Бук". В това съобщение се обясняваше и кога и защо се унищожават ракетите за тези комплекси.


"Гаранционният срок за експлоатация на дадения тип зенитни ракети е 15 години, предприятието производител може да го удължи с още 5 години, но не повече от два пъти. След 25 години експлоатация всички ракети за комплекси "Бук" без изключение подлежат на снемане от въоръжение и утилизация. По-нататъшното използване на дадените изделия носи пряка заплаха за живота на военнослужещите най-вече заради небезопасността на барутните заряди на двигателите."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK