Ако Йордания се срине, ще има последици и извън Близкия изток

Demonstrators clash with police during a protest near the Prime Minister's office in Amman, Jordan June 6, 2018.REUTERS/ Ammar Awad

© Ammar Awad, Reuters

Demonstrators clash with police during a protest near the Prime Minister's office in Amman, Jordan June 6, 2018.REUTERS/ Ammar AwadЙорданците се бунтуват. Тези хора, които отказаха да бъдат впрегнати в името на чужди каузи, заслужават подкрепата на Запада. Ако Йордания се срине, тежките последици ще се усетят далеч извън пределите на Близкия изток, пише Керстен Книп за "Дойче веле".


През последните години в Йордания се наблюдава едно малко чудо. Малката пустинна държава е заобиколена от всички страни от война и терор: на север се намира разкъсаната от войни Сирия, на изток - събуждащият се след десетилетна анархия Ирак, на югоизток - Саудитска Арабия, която дълги години, а може би и до днес си остава най-големият световен износител на отровен религиозен екстремизъм.


На Запад гори близкоизточният конфликт между Израел и палестинците, който е най-мощният ускорител на масови протести в целия арабски свят. А на северозапад се намира Ливан - средище на направляваното от Иран движение "Хизбула". И двете сили са решени да прокарват своите интереси в региона с цената на нови напрежения.
Всички изброени огнища на размирици не възпламениха ситуацията в Йордания. Те повлияха единствено на едно малобройно, но радикално малцинство, което симпатизира на т.нар. Ислямска държава.


Болшинството йорданци не пожелаха да бъдат инструментализирани в името на различни политически и идеологически страсти. По време на посещението си в Йордания през април тази година германският външен министър Хайко Маас дори нарече страната "Глас на разума в Близкия и Средния изток".


Протест срещу икономическата политика


Сега обаче гражданите на Йордания излязоха на протест, подгонени от една крайно убедителна и уважителна причина: те настояват страната да запази поне сегашното си ниво на икономическо развитие. А то е застрашено - не на последно място и от някои условия, които МВФ постави за отпускането на кредит на тази страдаща от хроничен недоимък страна. Въпросните условия предвиждат увеличение на данъка общ доход (ДОД) с пет процента за всички годишни доходи, надвишаващи 11 000 евро. Предвидено е и увеличение на корпоративния данък. Още в началото на 2018 г. пък бе увеличен данъкът добавена стойност (ДДС), а държавните субсидии за хляба бяха отменени. Огромно повишение има и на цените на основните хранителни продукти. Това развитие удря основно по джоба на бедните йорданци и на тези от средното съсловие.


Тъкмо те сега излизат на протест. И то далеч по-масово, отколкото през 2011 - годината на т.нар. Арабска пролет. За разлика от тогава днес исканията на демонстрантите засега са чисто икономически и политически: така например те настояват за по-голяма ефективност и прозрачност в работата на администрацията, както и за пресичане на корупцията.


НЕ на популистките игрички!


Гражданите на Йордания успяват и до днес да запазят своя достоен за възхищение прагматизъм, който освен всичко останало им помага да спасят и държавата си от разпадане. Съществен принос за това има и мъдрата политика на краля, който неизменно се опитва да намери баланс на интересите.


Това само по себе си е достатъчна причина за Запада да окаже на страната цялата помощ, на която е способен. Защото ако и в Аман се разклати политическата стабилност, последиците от това ще бъдат изключително тежки и ще се усетят далеч извън пределите на Близкия изток. Не бива да се забравя, че в момента в Йордания са подслонени над един милион сирийски бежанци. Евентуален срив на страната би изправил и целия ЕС пред тежко изпитание.


Ангажиментът в полза на Йордания е крайно наложителен и поради друга причина: населението на тази страна стоически вярва в доброто бъдеще независимо от всевъзможните трудности, пред които е изправено.


Тъкмо това е и причината, поради която то отказва да бъде впрегнато в името на чужди религиозни и етнически каузи, от които популистите в съседните страни търсят лични изгоди. Така населението на Йордания дава личен принос за превръщането на страната в пример за успешно развиваща се държава в арабския свят. Ако този пример се срине, голяма част от арабите биха могли да се откажат от повелите на политическия разум с необозрими последици и за Европа, която в днешните глобализирани времена вече е непосредствен съсед на арабския регион.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Има ислям - има проблем.
  Няма ислям - няма проблем.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Вссичко, кето се срива в Б.Изток има последици извън него. Доказано.

 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Вече си имат 1млн."бежанци", да приемат всички останали от ЕС в лагери под аренда по турския модел и ще имат хляб.
  И зоб за камилите ще получат.

 4. 4 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 971 Любопитно

  Абе вие сигурни ли сте, че това е от Дойче Веле?

  И нито гък за авторитарния кралски режим, нито за свирепстващите спецслужби и полиция, нито за отказа да се приемат "бежанци" от цяла Африка, че даже и от съседна Сирия?
  Тц, тц, тц, да не би да съм проспал някакви тектонични размествания и ДВ вече да не е рупор на турболибералните "ценности", перлата в короната на които ся именно "арабските пролети"?
  Чудеса направо..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Щом МВФ се намесва, положението ще става още по-лошо. Със същата рецепта- увеличаване на данъците, намаляване на разходите, затягане на коланите пропадат голяма част от европейските страни, включително Италия. Хубаво ги пишат от Дойче веле, но Германия и МВФ предлагат една и съща погрешна рецепта. Никой не е прокопсал от нея.

 6. 6 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 740 Неутрално

  чекай,чекай,чекай....
  ПУСНАЛ СИ МВФ, НЕКОЯ КАТ АН МАКГЪРЧ И ИСКАШ ДА СИ ЗАПАЗИШ ИКОНОМИКАТА?
  Йорданистанци, глътнахте големиа. сега, само требва да изберете исламска държава или исраел. от ВАС вече нищо не зависи. чао,чао.

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#6] от "scott":

  Че некой да не ги кара. Да правят каквото преди МВФ- да напояват, орат, сеят и жънат, да доят и стрижат камили и ловят риба, както и да кльопат квот' им падне у устата от палмите по оазисите.
  Кеф.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3670 Любопитно

  До коментар [#4] от "pag":

  Абе вие сигурни ли сте, че това е от Дойче Веле?
  =======
  И.аз се усъмних в същото. ....
  Защото този път от Дойче веле са казали истината. ....
  Жалко, че не са довършили статията. .... но и това е достатъчно за да бъде медията похвалена .
  Йордания е страна "съглашение" между арабския свят и английската Корона !
  И ако това съглашение се развали , наистина последствията ще са големи. .....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Е каква точно помощ да им окаже Западът?
  Може би пак требва да се меня властта.
  Е докога така бе, миротворци?

 10. 10 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дано протестите доведат до отмяна на планираните искания от МВФ. Нас ни прецакаха по същият начин, МВФ е троянски кон

  Колкото повече - толкова повече
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3670 Любопитно

  Всички изброени огнища на размирици не възпламениха ситуацията в Йордания. Те повлияха единствено на едно малобройно, но радикално малцинство, което симпатизира на т.нар. "Ислямска държава".
  ======
  Е откъде са толкова сигурни, че симпатизират именно на ИД ?
  Докога на неудобните ще се лепва винаги един и същ петикет ?
  Може пък да са симпатизанти на движението " Мюсюлмански братя ".....
  Има разлика все пак !

  Bukalemun
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  И без хипопетичният срив на Йордания Близкият изток е едно от най-трудните и сложни за живеене места в света...

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  И как Запада трябва да помогне на Йордания според автора!? Да им прати някой милиард евро кредит ли!? Тази страна има нужда от икономическа и социална рефеорма, примерно субсидиите за хляб са били правилно спрени от местните власти. Коя е тая западна държава в която има субсидии за хляб?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  "Тези хора, които отказаха да бъдат впрегнати в името на чужди каузи, заслужават подкрепата на Запада."
  Като се замисля за Либия, Сирия и други страни от Близкия Изток и си представям каква подкрепа ще им даде "Западът"...

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3670 Любопитно

  До коментар [#13] от "Иво":

  Напрегни си паметта и си спомни историята която бях ти описал преди време , за заточения в Кипър , йордански крал , Шериф Хюсеин.......
  Май старите тефтери ще излязат на бял свят. ....

  Bukalemun
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Бях в Йордания известно време и впечатлението ми е за една мултикултурална страна ,където има и много хриситяни , европейско образование ,богата история ! В момента има много бежанци , което понижава жизнения стандарт на народа. Затова ЕС трябва да помогне на Йордания!

 18. 18 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  в акаба се продава свободно алкохол и е доста спретнато и чисто.

 19. 19 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Който се е хванал с МВФ не е прокопсал. Ще ги съсипят с по-високи данъци, а ще им дадат едни 1-2 млрд долара, които ще изчезнат моментално.

 20. 20 Профил на hmmmmm
  hmmmmm
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":

  Йордания има под 10 милиона население. Имат над 2 милиона бежанци от палестина, след войната в Ирак над милион бежанци от ирак, след войната в Сирия 1.5 милиона бежанци от там. Запада сигурно има поне някаква вина за тези събтия. И като за държава с територия 80% пустиня предполагам не им е мн лесно. Трябва да се отбележи също че приемат бежанците и проявяват разбиране въпреки всичко.

 21. 21 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1123 Любопитно

  Дано протестите доведат до отмяна на планираните искания от МВФ. Нас ни прецакаха по същият начин, МВФ е троянски кон
  —цитат от коментар 10 на mitakadm


  Какво са ти прецакали баш пък на тебе ве,калъф?Че инфлацията не е 3000% и заплатите по 5 долара?

 22. 22 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Щом МВФ се намесва, положението ще става още по-лошо. Със същата рецепта- увеличаване на данъците, намаляване на разходите, затягане на коланите пропадат голяма част от европейските страни, включително Италия. Хубаво ги пишат от Дойче веле, но Германия и МВФ предлагат една и съща погрешна рецепта. Никой не е прокопсал от нея.
  —цитат от коментар 5 на gozambo


  Много интересно каква рецепта бихте предложили вие, недоволните от всичко форумни експерти. Алтернативата е един фалит на скорост, хиперинфлация, безработица, емиграция и много изгубени години. Длъжникът е във фалит, в следствие на грешна икономическа политика. Очевидно този, който вади пари да го спасява, има определени изисквания, за да излезе страната от батака, та да може да си вземе парите обратно. Вашето предложение обикновено се състои в даване още повече пари, никакви данъци, никаква разпродажба на държавна собственост, и продължаване по старому, на което му викате "стимулиране на икономиката", а си едно просто вземане и невръщане на пари. Е няма как да се случи такова нещо.

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  80% от йорданците са палестинци (там, между другото им е било отредено да си спретнат държавата), а те както е всеизвестно са най- мързеливите, неблагодарни и агресивни измежду всички араби. Казват им циганите на Близкия Изток.
  —цитат от коментар 16 на кокошката

  Навремето Йордания изгони палестинците, които се опитаха да направят държавен преврат. Между другото, много повече палестинци са избити от съседните арабски държави, отколкото от Израел.
  Освен това понятието "палестинци" възниква едва след създаването на Израел, на чиято територия живеели евреи и араби.

 24. 24 Профил на macholibre
  macholibre
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Йордания открай време внася доза нормалност в този толкова конфликтен район. Стабилна икономика, сравнително добра демокрация и свобода (особено, ако сравняваме с някои от съседните им държави), здравеоопазване на ниво... Освен всичко са една от три или четири мюсюлмански държави, които поддържат някакви дипломатически отношения с Израел. И както се спомена по-нагоре в коментарите има малък процент християни в страната (по данни са около 5-6%), които живеят в разбирателство с мнозинството мюсюлмани.

 25. 25 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  "гражданите на Йордания излязоха на протест, подгонени от една крайно убедителна и уважителна причина: те настояват страната да запази поне сегашното си ниво на икономическо развитие".

  Ами като искат да запазят поне сегашното си ниво на икономическо развитие, да хванат малцинството симпатизиращо на ИД и да ги пъхнат по затворите, да ограничат разпространението на радикалния ислям и да не се подвеждат по нискочели 'бунтовници', които единствено искат шериат и твърд ислям.
  Просто е.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 26. 26 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Помогнете си, за да ви помогне и Аллах.

  Докато ние можем да си помогнем, само със сериозна охрана на външните граници, ако трябва и с оръжие.

  Откакто това е официална позиция ина авсгтрийския канцлер, Дневник вече не си позволява да трие мнения. Гот!
  .

 27. 27 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1163 Любопитно

  На територията на днешна Йордания-източния бряг на р.Йордан,заедно със западния на същата би трябвало,да бъде изграден национален дом на еврейския народ.Именно с такава цел Великобритания получава от ОН временен мандат в/у част от освободените османски територии.
  http://www.mythsandfacts.org/conflict/mandate_for_palestine/1920-mandate_for_palestine.jpg
  Както и се пее в песента-два бряга на Йордан-този е наш и този също
  https://youtu.be/_XmDdDbremo
  Не е ли крайно време окупираните територии,да бъдат върнати???

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Весело

  До коментар [#16] от "кокошката":

  Кокошко Венци, стига сте лъгала! Около 2.2 милиона палестинци живеят в Йордания, и не всички от тях имат йорданско гражданство. Цялото население на страната е 10.2 милиона души, при това положение само чрез някаква ваша кокоша математика 80 процента от йорданците са палестинци. Според човешката математи и статистика палестинците в Йордания са около 20-30 % от цялото население на страната (според различни данни).

  https://www.unrwa.org/where-we-work/jordan

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  До коментар [#20] от "hmmmmm":

  Разбира се, с това съм съгласен, най-малкото Западът би могъл да помогне заради сирийските бежанци там (вие сам споменахте, че и запада има съпричастност за Сирийската гражданска война). Но трябва да има и изисквания за дадената помощ. Тази страна има нужда от реформите, които предишния премиер на страната предприе. Съгласен ли сте с мен?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#1] от "БМЗ":

  В Йордания има и християни...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  Освен това понятието "палестинци" възниква едва след създаването на Израел, на чиято територия живеели евреи и араби.
  —цитат от коментар 23 на pamela


  Това е един от многото лъжливи ционистки митове! Палестинците започват да се самоопределят като палестинци доста по рано, още докато те заедно с евреите са живеели заедно в британския мандат Палестина. Точно тогава се създава палестинския национализъм и национална идея за свобода и независимост, за създаване на тяхна независима палестинска държава. От онова време съществуват първите палестински политически партии, които си поставят точно тази национална цел. Има още палестински медии, клубове, профсъюзи, конференции и т.н. Ако, наистина искате да научите истината по този въпрос, прочете тук за повече подробности:

  http://www.palestineremembered.com/Acre/Books/Story831.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4761 Любопитно

  Не е ли крайно време окупираните територии,да бъдат върнати???
  —цитат от коментар 27 на Sabbath


  Крайно време е твоята нова родина Израел да върне незаконно окупираните палестински територии на Западния бряг, ето ти карта за да ги видиш какво казват и резолюциите на ООН по този въпрос:

  https://bg.mondediplo.com/article436.html

  Ето ти и картичка за да видиш кои земи трябва да върнете:

  http://www.auphr.org/index.php/news/5218-mapcard

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Неутрално

  Йорданците наистина заслужават подкрепа, но тяхната икономика буксува а дълговете растат безконтролно...
  Иначе, Йордания е за пример на целия близък Изток защото е рационална, опитват се да направят пустинята място за живеене без вода.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#22] от "Индиана":

  “от някои условия, които МВФ постави за отпускането на кредит на тази страдаща от хроничен недоимък страна. ”

  Просто е - турга се висок наем на американските лагери за обучение на “умерена” опозиция; тургат се високи такси за прелитане на “цивилизовани, сеещи смърт” самолети. В краен случай като Тръмп - вдигат митата, транзитните такси и .... лихвата на долара. И се възвръща величието на Кралство Йордания.
  Апропо, Дойче веле защо не пропагандира “цветна революция” - преврат срещу краля и “цъфване” на демокрацията? Дали защото Кралят на Йордания е дащен на дългове с висока лихва в полза на “атлантските” кредитори или толкова си могат тия фейк новинари?

 35. 35 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Колко жалко, че под тази отлично написана статия са коментирали най-радикалните участници във форума с най-несвързаните аргументи. Разбира се, че Европа и САЩ трябва да подкрепят Йордания. Дори няма да е скъпо.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Весело

  До коментар [#7] от "balgariez":

  “Да правят каквото преди МВФ”
  Сиреч да изгонят американците от земите си и да спрат да купуват “цивилизовано” въоръжение!? Опс, и да спрат да търгуват с долари.
  Няма ли да нарушат “националната сигурност” на “международната общност” и да бъдат разбомбени като Ирак, Афганистан, Либия, Йемен, Сирия?

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Весело

  До коментар [#35] от "etty1":

  “Разбира се, че Европа и САЩ трябва да подкрепят Йордания.”
  Ама никой дума не обелва за опрощаване дълговете на Йордания. Още повече, че лихвата по тях противоречи на “свободата на вероизповеданията” - ислямът не допуска лихварството и го приема като посегателство върху вярата.
  Чудно ми е как проповедниците на мултикултуризма и толерантността не се сещат елементарни неща. Вместо да прояват толерантност и да заличат йорданските дългове, от девет планини носят вода за да ги набутат с нови дългове - фактическото предложение на МВФ (ще дадем още пари, ако ги вземете от народа чрез данъци и такси).

 38. 38 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Ако по площадите не се появят въоръжени служби по време на протеста всичко ще е ок. Така беше и в Сирия докато изрода и изрода брат не започнаха да пуцат по невъоръжени. Вие си говорете каквото искате, но гражданска война започва едва тогава когато няма реални отстъпки от двете страни. А и следейки отдалеч Йордания ми се струва, че кралят е мъдър човек и е на страната на народа си

 39. 39 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#36] от "wanderer":

  Не.
  Няма да нарушат и няма да бъдат разбомбени. И от к'ъв зор- кралят не е нито Кадафи, нито Садам, нито Асад- контролируем е.

 40. 40 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Йордания е светска държава, ще се справят.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Всяка война в Близкия изток има последици извън него.

 42. 42 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Разбирало се че Европа и Америка трябвало да подкрепят финансово Йордания? Демек европейците и американците да поработват повече за да не се увеличават цените за йорданците. Щото можело да са недоволни? На мене ми звучи доста убедително. Я да тръгвам да работя!

 43. 43 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 565 Неутрално

  ... примерно субсидиите за хляб са били правилно спрени от местните власти. Коя е тая западна държава в която има субсидии за хляб?
  —цитат от коментар 13 на Иво

  Всяка страна в ЕС и даже САЩ. И не само за хляб. Да си чувал, че близо 40% от бюджета на ЕС отива за земеделски субсидии? САЩ харчи годишно 20 млрд долара за същото.
  Субсидиите в Йордания бяха подобни - не пряко за хляба, а за хлебната пшеница. Почти както у нас. Само че там не субсидираха пряко фермерите, а държавата изкупуваше пшеницата на високи международни цени, която после продаваше на мелниците с огромна загуба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK