Три четвърти от швейцарците гласуваха да не се връща 100 години назад банковата им система

Три четвърти от швейцарците гласуваха да не се връща 100 години назад банковата им система

© ReutersРадикалният план за връщане на финансовата система на Швейцария 100 години назад не получи одобрението на швейцарските избиратели. Според телевизия SRF първоначалните данни от приключилия в неделя референдум по въпроса показват, че почти 74% от участвалите са го отхвърлили. Първите официални данни се очакват около 18 часа българско време.


Инициативата за т.нар. суверенни пари бе да се позволи единствено на националната банка да емитира парични средства и да се забрани на търговските банки да създават чрез кредитиране парична маса в икономиката.


Почти три четвърти от участвалите избиратели обаче са преценили, че рисковете за икономиката на страната им са далеч по-големи. Същата препоръка отправиха националната банка, правителството и търговските банки на Швейцария. "Това би било катастрофа на всяко едно равнище", заяви преди дни Мари Оуенс Томсен, анализатор в Indosuez Wealth Management.
Въпреки че социологическите проучвания показваха спад на одобрението на инициативата от 44 на 34 процента, инвеститорите се застраховаха срещу драматично движение на обменния курс на швейцарския франк, в случай че крайният резултат е "да". Тази седмица S&P Global предупреди, че "ако видим растящ риск за финансирането или ако инвеститорите поставят под въпрос способността на банките да се адаптират към потенциално нов режим, преходът към система на суверенни пари може да има незабавен ефект върху рейтинга на швейцарския франк".


"В дългосрочен план въвеждането на система на суверенни пари може да отслаби доходността на швейцарските банки и да постави под въпрос бъдещето на техния бизнес модел", допълват от агенцията.


Ако референдумът беше приключил с одобрение, трябваше решението да влезе в конституцията и до 3 години правителството да намери начин да го приложи. Предвиденият модел бе търговските банки да отпускат кредити не с презумпцията, че почти всички ще бъдат върнати, а според това с какво реално разполагат - собствени, средства от централната банка и заети от финансовите пазари. Ролята на националната банка вече нямаше да е да определя нивата на лихвите, за да стимулира или ограничи кредитирането, а да се заеме с директно управление на паричната маса.


Гражданите щяха да имат напълно гарантирани от централната банка депозити, които няма да им носят никаква доходност, но могат да ги изтеглят изцяло във всеки един момент, ако сметнат, че банката им рухва. На практика това би било банкова система, основана изцяло на наличните резерви. Никоя страна в света не използва този модел в наши дни.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5245 Неутрално

  "В дългосрочен план въвеждането на система на суверенни пари може да отслаби доходността на швейцарските банки и да постави под въпрос бъдещето на техния бизнес модел"

  Бизнес решение на референдума

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Любопитно

  ......и сбъркаха !
  Направиха грешен избор !
  Първо Тръмп ще реагира на това. ....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Напълно очаквано.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Любопитно

  Предвиденият модел бе търговските банки да отпускат кредити не с презумпцията, че почти всички ще бъдат върнати, а според това с какво реално разполагат -
  ========
  Но както се вижда, швейцарците са заложили на лихвата , а не на истинската пара !
  Жалко, че дават лош тон сред световния финансов свят !

  Bukalemun
 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Вместо реални- нереални пари. Жалко.
  Но все пак още има реални активи- злато, земя, недвижимост, произв.на изкуството...

 6. 6 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Нормално. Огромният процент (не само от швейцарците) не притежават нищо, така че не го касае. По-точно, притежават огромни кредити и, в най-добрия за тях случай, силно надценени тухли.

  Обаче, с изключение на единия процент свръх богати, директно облагодетелствани от подобна политика, останалите заможни хора са силно ощетени.

  Това ще е следващата голяма обществена битка:

  1. От една страна, умерено богатите, които ще бъдат готови на всичко, за да спрат да ги крадат;
  2. От друга, свръх богатия 1% от олигарси, корпоративни акули, подопечните им продажни политици, и огромните армии умно-красиви (хора с ограничени способности, които не притежават нищо освен кредити. В общия случай, аморални (но винаги готови да прекроят моралните норми по угоден за тях начин), особено непонасящи мисълта да трябва да ограничат потреблението си за сметка на редуцирано кредитиране. Не на последно място, неправещи разлика между добри обноски и висок интелект (просто защото самите те обикновено се справят по-добре с обноските).

  Ще е брутална битка, а победителят ще властва над света поне за век (като обществен модел). Логично е, че почва точно от Швейцария (първи са забогатели от определен вид обществено устройство, в най-голяма степен, и най-масово, започват да усещат ударите от пропукването му).


  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Любопитно

  "В дългосрочен план въвеждането на система на суверенни пари може да отслаби доходността на швейцарските банки и да постави под въпрос бъдещето на техния бизнес модел", допълват от агенцията....
  =======
  И какво като ги отслаби .... нали пак ще печелят нещо ?
  Едни хора предупредиха света , чрез "кризата" през 2008 ма ..... че в тая система нещо куца !
  Че с не суверенни пари , нещата загубват своята истинска и реална стойност. ...
  Още колко предупреждения са нужни ?

  Bukalemun
 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Връщането към златното покритие е добра стъпка, но трябва да се случи едновременно по целия свят. Иначе който опита ще се самоубие икономически. Световния капитал отдавна е глобализиран и трябват глобални мерки. Правилно решение на швейцарците, за пореден път доказаха, че са доста умна нация.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  Твърде архаично за да бъде прието...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Предвиденият модел бе търговските банки да отпускат кредити не с презумпцията, че почти всички ще бъдат върнати, а според това с какво реално разполагат - ========Но както се вижда, швейцарците са заложили на лихвата , а не на истинската пара !Жалко, че дават лош тон сред световния финансов свят !
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Ердоган защо не направи същата реформа? Банките да дават като кредити само наличните материални парични средства, с които разполагат? Кредитирането в чужда валута с какви лихви ще бъде? Или Ердо ще дава кредити само в турски лири, струващи 1-2 американски цента? Загрижил се поддръжник на фалирал Ердо за швейцарската банкова система.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Разстроено

  До коментар [#5] от "balgariez":

  Вместо реални- нереални пари. Жалко.
  ======
  Жалко и трагично !
  Защото хората които притежават тия нереални пари , са също нереални !
  А това вече е е отчайващо лошо !

  Bukalemun
 12. 12 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Нали те са селяни, за които ценност е само кравата и хабер си нямат как е забогатяла нацията им от правене на пари.

  Те не са мюсюлмани, и за тях шариатът не важи. Мюсюлманите могат и без банки. Да му мислят мюсюлманските страни без реални природни богатства.

 13. 13 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  "Ако референдумът беше приключил с одобрение, трябваше решението да влезе в конституцията и до 3 години правителството да намери начин да го приложи. Предвиденият модел бе търговските банки да отпускат кредити не с презумпцията, че почти всички ще бъдат върнати, а според това с какво реално разполагат - собствени, средства от централната банка и ЗАЕТИ ОТ ФИНАНСОВИТЕ ПАЗАРИ".

  Демек, така наречените "суверенни пари" пак нямаше да са толкова стерилно "суверенни", щото и отпускането на швейцарските търговски банки на заеми от световните финансови също става "с презумпцията, че почти всички ще бъдат върнати "...

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Весело

  До коментар [#10] от "Lou":

  Ердоган защо не направи същата реформа?
  =======
  :)....Ердо започна тази реформа още преди година и половина !
  Не следиш ли събитията ?
  Турция и Иран се съгласиха да търгуват чрез индекса на златото ....и реакциите не закъсняха ....
  Делото срещу турската Halk Bankası и Резза Заррап ... какво е мислиш ?
  Американското правосъдие вече се чуди като какъв да използва Заррап ....като свидетел или като подсъдим .... :)....с единствената цел ... да навреди колкото се може повече на турската банкова система. ...
  Политиката срещу Иран е по мащабна ....
  Точно Ердо да обвиняваш в защита на текущата винансова система ....е смешно .

  Bukalemun
 15. 15 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 911 Неутрално

  В Швейцария гражданите са икономически грамотни. За разлика от доста коментатори във форума.

 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Тя затова турската икономика е на това дередже. Защото неграмотници начело с Ердоган почнаха да дават акъл как да се управлява.
  Имам любим турски професор (https://sites.duke.edu/timurkuran/ ), който обяснява какво се е случило в Османската империя(икономическия и от там политическия крах), и какво очаква Турция, ако продължите в същата посока

 17. 17 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 794 Весело

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Ама разбира се 😂😂😂
  Всички швейцарци чакат идиотът да им даде акъл, може и Ердоган да опита! Той нали турслата лира “оправи”, сега франкът го чака 😂😂😂

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#17] от "Торбалан":
  До коментар [#12] от "ЙЕИ":

  =====
  Ок....вие продължавайте с майтапите .... ;)
  Темата не е Ердоан , а отговорих само на въпрос....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  До коментар [#15] от "stein":

  В Швейцария гражданите са икономически грамотни. За разлика от доста коментатори във форума.
  —цитат от коментар 15 на stein


  Не само във форума. Въпросът, по който са гласували швейцарците е напълно непонятен за мнозинството българи. А и не само българи.

 20. 20 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Нищо не пречи да поискат да се обяви за световно културно наследство.

 21. 21 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#5] от "balgariez":

  Да... Това са толкова "реални" активи. Златото има просто сантиментална стойност, ако се разглежда като актив, никой няма нужда от 1 буца в сейф.
  Произведенията на изкуството са рискови, светът се променя и това което се харесва на хората преди, не означава, че ще се харесва и на хората след 50 години. Навремето едни инвестираха в китайски порцелан, произведение на изкуството все пак, обаче се оказа, че следващото поколение не си пада по него и цената му умря, а тия хора пиха студената вода.

 22. 22 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 698 Гневно

  Швейцарците показват как се прави демокрация и как се прави правилен избор,и това техните политици успяват да ги учат как да реагират как да подбират грешното от вярното и лъжливото от истината,грамотно население,за това ще върви напред.Тук на народа като му кажеш искаш ли евтин ток,той ще ти каже ДА искам Белене.Нямам повече какво да кажа,изкключително НЕГРАМОТЕН НАРОД СМЕ,и все по-често го виждам хора които мятат стотици хиляди левове през прозореца си,полиция която единственото нещо което прави е да бъде пощенска кутия и социално министерство защото това което правим за тях е да си получават заплатата срещу нищо правене.Партии които подкрепят абсолютно видимо чужди държави,което в една нормална държава това щеше да граничи със затвор,население което мрази различните всякакви араби,черни,соросоиди,и най-вече еврой,но население което се гордее че било спасило еврей,народ който обича да го унижават,политиците му да коленичат,народ който се гордее че друг народ го е "освободил",а той просто е искал да му вземе територията.Не 500г робство този народ е обречен нашия да бъде РОБ,защото той в момента е в съвременно рбство,на постоянното чуждопоклонничество.Да продължавам ли....църква която се чуди само как да събере имоти повече,как да отрече различните хора,но самата църква е пълна само със содомия,премиер който дойде с първото си правителство и щеше да громи всички пернати соколи,след това тези соколи го поръчваха,па накрая след 10г в управлението едно голямо НИЩО,ама НИЩО.Медийте черни ама не онези кафевите,ами онези които са с най-интелигентни читатели.Пияни шофьори на училищни автобуси.....Бах я в държавата.

 23. 23 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#8] от "niakoi_si":

  Ти имаш ли представ колко злато е нужно, само за България?

  Проста сметка - има 15млрд лв в обръщение, около 9млрд$. цената на тон злато - 41 784 564, това са 215 тона злато. Само за България. При това за да ти нараства икономиката, трябва да увеличиш златото, успех с това да стане в целия свят, след като дори в една държава е невъзможно на тоя етап.

 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter
  Паричната единица е без значение. Отнася се за световната банкова система. Да внасяш долари или злато в банката е еднакво илюзорно. И не разбирам защо въобще са гласува швейцарците. Няма спасение по единично.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#24] от "half truth":

  Паричната единица е без значение.
  =======
  От кредитните карти в джобовете на хората се взема по един процент при всяка операция .... от едни чичковци от уолстрийт.
  Как да е от без значение ?

  Bukalemun
 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Ако ползвате банковата система, а от нея не можеме да избягаме, е без значение какво внасяте. в банковата система има балон . Циркулира огромно количество пари без покритие. Не е виновен конкретно доларът или евреите, илюминити или масоните. Виновна е цялата система на харчене на пари без покритие. Представям си сегашния свят ако спрат кредитите. Ще стане невъзможно да се разплащаме. Веднага ще спре индустрията.

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  От началото на годината се усеща инфлация включително на еврото. Ако номера е чрез инфлация да стопят балона в банката... лошо ни се пише.

 28. 28 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Кой пък те кара да имаш кредитна карта?

 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#27] от "half truth":

  Чрез лихвен процент (0%) доста по-нисък от реално-отчтетената инфлация (+2%) ЕЦБ се опитва да занули дълговете (на държави, корпорации и части лица) за сметка на спестителите.
  За 35 год. в този дух обезцетяват дълговете до нула.

  Великобритания така се е оттървала от дълговете си през 1950/60-те години.

 30. 30 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Никой никого не кара насила да взема кредит - т.е. да ползва кредитната си карта. Има си дебитни карти които ти позволяват колкото си сложил в тях толкова да пазаруваш.
  Ако вземаш кредит той си има цена, както всяка стока(защото за банките парите са стока). Вземаш кредит плащаш му цената, не ти отърва не вземаш.

  Затов ашвейцарците са богати защото взмат кредити основно за инвестиции, а потребяват колкото са изкарали. Като си вложил едни пари в производство и си добър бизнесмен те ти се връщат с печалба, част от която разделяш с банката осигурила необходимият ти паричен ресурс за да завъртиш това производство. Ако искаш може да не ползваш кредит, нотогава всичко става по-бавно и в един момент се оказва че някой друг те е изпреварил и заел вече пазарът

 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2473 Любопитно

  Затов ашвейцарците са богати защото взмат кредити основно за инвестиции, а потребяват колкото са изкарали.
  —цитат от коментар 30 на ЙЕИ


  Прочетете по-внимателно текста по-горе.
  Защото от коментарът ви излиза че или не сте го направили, или не го разбирате:
  "Инициативата за т.нар. суверенни пари бе да се позволи единствено на националната банка да емитира парични средства и да се забрани на търговските банки да създават чрез кредитиране парична маса в икономиката."

  Никой никъде не е искал да забрани кредитирането изобщо.
  Има един хубав филм The Big Short - там нещата ЗА които са гласували швейцарците показани доста нагледно. Съвсем отделен въпрос е доколко обратното би било по-добро!

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Точно както се очакваше! Такива неща не се предоставят на случайността.

  Мърфи е оптимист!
 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Швейцарците са три обиколки преди тръмп в протекционализма. Там един хладилник или печка струват 3 пъти по-скъпо отколкото немските,но не можеш да си купиш немски, защото не можеш да ги вградиш в швейцарските мебели поради разлика в стандарта. А не можеш да изхвърлиш швейцарските мебели и да купиш немски, защото изхвърлябето на мебелите струва, колкото мебелите. Който не е изкарал поне месец там не може да проумее как живеят.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#33] от "tribiri":

  Извинявай, пишеш пълни измислици. Няма проблем да си купиш каквито си искаш мебели и уреди. Не струват три пъти по скъпо. Най-многото да се наложи да смениш кабела. А изхвърлянето на мебели е безплатно - обаждаш се на съответния телефон, казват ти кога да ги изнесеш край пътя, и ги прибират на другата сутрин. Явно не си изкарал въпросния месец в Швейцария.

 35. 35 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  дълговете (на държави, корпорации и части лица) за сметка на спестителите.
  —цитат от коментар 29 на Нинов


  Банките раздават кредити които имат ниско покритие в банката, т.е. банките раздават пари които не притежават. От тук почва да се раздува балона. Освен тях разните фондове, лизингите и всички останали средства за печелене на пари(лихва) от парите. Има рискови фондове, които бързо могът да удвоят началния капитал, а инфлацията е ниска.
  Ако искаме да скапеме системата трябва всички да отидеме и да си поискаме парите по сметка, всички банки по света ще фалират. Даже ако не ползваме кредитни карти, банките няма да издържат и седмица.

 36. 36 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 954 Неутрално

  В Швейцария Суджук не може да вирее.
  Там хората си пазят референдумите,няма герберасти,които да пренебрегват и да си зъртят задниците според "политическият" вятър.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 37. 37 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Както клетките в човешкото тяло се сменят изцяло всеки няколко години, така и населението на човешката раса се обновява през няколко поколения. За разлика от клетките, обаче, хората нямат обща рамка която да ги придържа към някаква приемственост и всички уроци периодично се забравят и трябва да се учат наново. Затова не сме спрели да водим войни, затова някои си мислят, че за икономиките им е по-добре да са изолирани, и затова за някои "суверенни пари" е сполучлив модел.

 38. 38 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#31] от "2.5":

  Ако бяхте учили като мен Финанси в САЩ, има един предмет - "Пари, Банки и Финансови пазари" където всиеки механизъм подробно е обяснен.
  Има ли банково кредитиране, какво и да било ТО СЪЗДАВА виртуални/електронни пари. Такъв е механизма на работа на търговските банки. АКО се забрани да се създават виртуални пари, то това означава да се забрани кредитиращата дейност на банките.

 39. 39 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Истината е, че частни банки създават пари от въздуха, пари коиото не съществуват рез така наречения fractional-reserve banking. Друг въпрос е доколко така наречените централни банки са държавна собственост. Май в света само сирия, северна корея и иран имат централни банки които са държавни, всички други са частни

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 40. 40 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Като четеме статията оставаме с впечатлението, че швейцарските банкови баланси немат равенство между актива и пасива. Или отдесно имат некое скрито перо
  Просто е било предложено кинтите на хората да не се барат мазните банкерчета. Ма то има лесно - не си вкарвайте кинтите у банките

 41. 41 Профил на qch09356398
  qch09356398
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#22] от "gembirdkz":

  Ами вземи стани ти политик и ни оправи. Много е лесно САМО да се плюе, няма начин да сбъркаш. А нматериалът е прост и това е истината.

 42. 42 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#31] от "2.5":

  Всеки следва да го изгледа този филм!

  Пък ако и успее да го разбере направо би било прекрасно!

  The Tenth Man
 43. 43 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#35] от "half truth":

  Сега като за начало, следва да си дадете сметка, че има грубо класически банки и инвестеционни банки. Вие малко ги правите на една група, пък са доста различни на практика.
  Инвестиционнйите не раздават кредити за разлика от класическите...

  The Tenth Man
 44. 44 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 250 Любопитно

  До коментар [#38] от "ЙЕИ":

  Стана ми интерсно!

  Можи ли малко детайли, че не го разбрах много добре това за кредитирането?

  Занчи ако взема ипотечен кредит или друг класически кредит с обезпечение, ще създам виртуални пари така ли?

  А ако инвестирам във измислен от инвестиционна банка финансов инструмент без обезпечение, какви пари ще създам, космически?

  The Tenth Man
 45. 45 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1431 Любопитно

  Без да съм икономист, само от четене на уики, мисля че банкнотата е документ, с който продаваш дългът на някой друг към теб. т.е. даваш кредит и издаваш документ зя този дълг, който пускаш в обръщение. Ако паричната маса се създава (печата) само в ЕЦБ значи се сменя принципа, издаваш банкноти, според активите на държавата.
  До тук виждам две адекватни, макар и различни, системи. Макар че за втората не е много ясно, в отсъствието на златен стандарт, как се смята какви са активите и има повече възможност за манипулации и разни трикове. Сигурно заради това я отхвърлят.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 46. 46 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#44] от "Адвокат на дявола":

  При вземането на кредит - той се взема с някаква цел - да се купи нещо. Купувайки стоката за по просто си представяме че няма верига от купувачи и продавачи, които например спестяват някаква част от парите от продажбата си. А прекият ни продавач депозира на банков депозит цялата сума.
  Съответно като депозира този депозит банката има право да даде нов заем от постъпилите пари и в зависимост от регулацията в банковата сфера заделя се резерва който е необходим ако дойдат депозантите да си искат парите и другото се дава като нов заем и така по вереигат превъртайки няколко пъти кредит -> депозит се създават виртуалните пари от банковата система. Но процесът е доста по-сложен и дълът, като за описанието му има парични агрегати, които се следят от централните банки. Развита сатрана като Швейцария успява за всеки емитиран от нац.банка франк да генерира 7.8 витуални франка . В България нещата не са толкова развити и май банковата ни система успяваше да генерира около 3.4 лв на всеки емитиран лев.

 47. 47 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#45] от "biss Mark":

  Банкнотата е хартийка със стойност емитирана от централната банка. Затова на американските банкноти пише "Ние се уповаваме на бога" ;-)
  А това за което си писал на български език е менителница или трата(запис на заповед) и има отношение към разплащанията между лица(физически или юридически).

  Виртуалната стойност се създава в банковата система, а това са извънбанкови документи.

 48. 48 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Виртуалната стойност се създава в банковата система, а това са извънбанкови документи.
  —цитат от коментар 47 на ЙЕИ


  +++ Когато говорим за пари обикновено разбираме класическите пари, банкнотите отпечатани на хартия. Икономистите не обичат да говорят за разликата между реалните и виртуалните пари. Според икономиста Jeff Desjardins по света циркулират общо 80.9 трилиона долара. А виртуалните пари създадени в банковата система са около 1000+ пъти повече.

 49. 49 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#46] от "ЙЕИ":

  Опасявам се, че на част от другите участници им става все по-неясно:)

  Сега тези виртуални 7.8 витуални франка в какво са конкретно?
  В "реални" емитирани банкноти от централната банка или стоят само като запис в нечий компютър?

  The Tenth Man
 50. 50 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1955 Неутрално
 51. 51 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#49] от "Адвокат на дявола":

  Стоят, като запис в книгата на банкерите.

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 52. 52 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#49] от "Адвокат на дявола":

  Записи в компютрите на:
  -търговските банки приемащи епозити и даващи кредити
  - фондът за гарантиране на депозитите
  - централната банка.

  търговските банки са длъжни всеки месец да пращат отчен на централната банка и фонда за гарантиране на депозитите. Та събирайки информацията я обобщават и съответно се следят паричните агрегати, рискови кредити и един куп други параметри.
  Обикновенно в зависимост от ситуацията централна банка влияе на % резерви, които се изисква търг.банки да заделят, акак то и на депозитите на ТБ в централната банка, която при нас играе и ролята на клирингова къща за преводите извършвани от банките. А ако банките имат свръх ликвидност както в момента ЦБ може да налага отрицателни лихви на депозитие опитвайки се да стимулра банките да продават пари ;-)

 53. 53 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#52] от "ЙЕИ":

  Мисля, че да завършим темата следва да дадете и определение на "паричните агрегати", за да я ясно и на другите, че в икономиката и финансите под пари не се има предвид само отпечатания кеш.

  The Tenth Man
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK