Иран все още може да "спечели" изборите в Ирак

Алтернативата на подобен сценарий е съюз с блока на шиитския духовник Муктада Садр.

© Ройтерс

Алтернативата на подобен сценарий е съюз с блока на шиитския духовник Муктада Садр.Битката за определяне на състава на следващото правителство на Ирак все още е в ход, но Иран може да си осигури стратегическа победа, защото вниманието на висшите външнополитически мъже в САЩ е погълнато от срещата на върха със Северна Корея. Онези, които са натоварени със задачата да дават отпор на иранското влияние, са изцяло фокусирани върху повторното налагане на санкциите (срещу Иран) и не успяват да оценят значението на тази потенциално повратна точка за регионалното влияние на Техеран.


Изборите, проведени на 12 май, разпределиха местата в парламента между силно фрагментиран спектър от политически партии и групи. Иракските политици в момента водят трудни преговори, опитвайки се да съставят жизнеспособна коалиция. Но в този политически процес участват не само иракчани. Чуждестранни сили, най-вече Иран и САЩ, влияят върху процеса на съставяне на коалиция след всички (състояли се досега) избори. Тези сили са в състояние да сближат съвсем разнородни политически партии, да им дават стимул да си сътрудничат и могат да действат като арбитри, за да се гарантира, че обещанията, дадени в процеса на изграждане на коалицията, ще бъдат спазени.


За да се сформира правителство, е необходимо в коалицията да влязат най-малко 165 депутати в парламента. Три умерени групи - "Сайрун", "Никма" и "Уатания", вече вече се ангажираха да участват (в коалицията), но имат заедно 99 места. Ще им бъде трудно да постигнат бройката от 165 без американска подкрепа.
В същото време Иран е активно ангажиран като брокер в усилията да се състави алтернативна управляваща коалиция, която да защитава неговите значителни политически, икономически и свързани със сигурността интереси в Ирак. Техеран се стреми да гарантира, че следващото иракско правителство ще продължи процеса на институционализиране на Силите за народна мобилизация - шиитски паравоенни милиции, свързани с Техеран.


Той иска да не допусне американските сили и тези на (предвождани от САЩ антиджихадисти) коалицията да установят трайно военно присъствие в страната. Той иска Ирак мълчаливо да застане зад неговите регионални цели и в частност да одобри неговата подкрепа за сирийския режим и за ливанската "Хизбула". Той иска още да си осигури широк достъп до иракската формална и неформална икономика.


Тези отдавнашни цели на Иран стават особено належащи с оглед на изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Техеран. Ефектът от подновените санкции прави


иранския достъп до иракските валутни пазари,


до неговите пазари за внос и до неговите търговски канали фактори от ключово значение за посрещане на предстоящите икономически трудности. Публичното унижение, прозиращо зад предприетото от президента Доналд Тръмп изтегляне от споразумението, също засилва решимостта на Иран да разширява регионалното си влияние за сметка на Вашингтон.


Администрацията на Тръмп обяви, че противодействието на регионалните амбиции на Иран е важен политически приоритет. САЩ искат да видят едно ново иракско правителство, което или подкрепя Вашингтон, или поне остава неутрално в регионалните конфликти. Той иска стабилен и обединен Ирак, чието правителство да откликне на тежненията на сунитите и на кюрдите. Иска също така да продължи да укрепва иракските сили за сигурност, които да ограничават влиянието на (проиранските) Сили за народна мобилизация, а също така да укрепи способността на държавата да се защитава от евентуално възраждане на "Ислямска държава".


Въпреки тези обявени цели администрацията на Тръмп влага малко усилия да влияе върху процеса на изграждане на коалиция. Високопоставени служители (във Вашингтон) така и не успяват да проумеят, че Иран може значително да увеличи влиянието си, насочвайки процеса на съставяне на иракско правителство с далечни и трайни последици за съотношението на силите между Иран и САЩ в Близкия изток.


В резултат на неотдавнашните ми посещения на работно равнище в Ирак и Вашингтон останах с впечатлението, че някои хора се самоуспокояват, че едно ново правителство в Ирак ще бъде благосклонно настроено спрямо САЩ. Други пък са дълбоко скептични относно способността на Вашингтон да влияе върху иракската политика.


Най-вероятното бъдещо правителство в Ирак е голяма коалиция, включваща всички основни политически сили. От това обаче как ще се стигне до съставянето й ще зависи степента на влияние на Иран или САЩ в Багдад. Техеран иска (проиранският) блокът "Фатах", свързан с шиитските Сили за народна мобилизация, да поеме ръководна роля в създаването на такава голяма коалиция. Това би изисквало "Фатах" да привлече блока "Наср" на сегашния премиер Хайдер ал Абади и алианса, ръководен от бившия премиер Нури ал Малики, както и кюрдските политически партии, които да се присъединят към коалицията. "Фатах" вече има добри отношения с алианса на Малики и може да убеди Абади да се присъедини, обещавайки му да запази премиерския пост. Кюрдите могат да бъдат привлечени с обещание да се предостави на (автономния) регион Кюрдистан по-добро икономическо споразумение с Багдад.


Всички тези обещания могат да бъдат скрепени с гаранции от Иран. Ако "Фатах" успее да си осигури тези ключови коалиционни партньори, тя няма да може да бъде спряна и останалите партии


ще трябва да се борят за участие в коалицията,


за да си осигурят важни правителствени постове. При такъв изход "Фатах" ще се окаже в състояние да взема най-важните решения за разпределението на министерските постове и да запази важните министерства, свързани с икономиката и сигурността, за себе си. "Фатах" ще бъде основният властови брокер в следващото иракско правителство и нейните солидни връзки с Иран ще гарантират, че Техеран ще продължи да има значителна власт в Ирак.


Алтернативата е блокът "Сайрун" на Муктада Садр да поведе процеса на изграждане на управляваща коалиция, привличайки (блока) "Наср" на Хайдер ал Абади, партията "Никма" на умерения шиитски духовник Амар ал Хаким и кюрдските партии. Макар че Садр със сигурност не е проамерикански настроен, той се опитва да защити Ирак от прекалено иранско влияние. Силна роля за него в следващото правителство е възможно най-добрият изход за САЩ. От гледна точка на неговите потенциални иракски коалиционни партньори обаче Садр е рисков залог. Той поставя много изисквания към политическите си партньори и е в състояние бързо да мобилизира своите поддръжници за масови демонстрации, когато желаните (от него) политически цели не се постигат.


Освен това обещанията, давани от Садр, не се гарантират от никакъв международен играч, защото САЩ не са дълбоко въвлечени в постигането на тази (коалиционна) сделка, и една коалиция, оглавена от него, ще бъде по-уязвима от разпадане. Абади и кюрдите може да вземат предвид тези фактори и да преценят, че една сделка с "Фатах" е по-безопасна опция.


Администрацията на Тръмп направи свой главен приоритет борбата срещу иранското влияние в Близкия изток, но на практика преследва тази цел главно чрез проваляне на ядреното споразумение. Пресичането на иранското влияние всъщност изисква САЩ да се състезават за формирането на политическите реалности в Близкия изток чрез


болезнено участие в местните политически процеси,


включително и чрез изпращането на високопоставени служители на администрацията в Багдад, чрез предоставяне на ресурси, които могат да се използват като стимули за едно благосклонно ново правителство, и чрез щателен контрол над работата на американските представители в Ирак.


В Ирак, изглежда, се върви към дълъг процес на повторно преброяване на подадените на изборите гласове заради обвинения в изборни измами и заради пожара тези дни в склад за съхранение на бюлетините. Това дава на САЩ време да подновят активното си участие в политическите процеси в Ирак. Но ако досегашният подход не се промени, Вашингтон може да пропилее ценна възможност да удържи фронта срещу експанзията на иранското влияние в Близкия изток.


Нусайба Юнис е изследовател в Чатъм Хаус, ръководи програма за подготовка за млади лидери в Американския университет в Сулеймания, Ирак, а преди това е била директор на Работната група за бъдещето на Ирак в Атлантическия съвет. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4278 Любопитно

    Интересен поглед на политическите процеси в Ирак. Дано новото правителство бъде съставено скоро, Ирак има нужда от това, защото го чакат много задачи, които има за вършене в самата страна, като на първо място е възстановяване на районите унищожени от изродите ИДилски.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK