Русия и Република Сръбска обвиниха Великобритания в "намеса" в босненските избори

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик

© Associated Press

Президентът на Република Сръбска Милорад ДодикПрезидентът на босненската Република Сръбска и руският посланик в Сараево обявиха, че Великобритания се меси във вътрешните работи на Босна и Херцеговина заради решение да изпрати военнослужещи като наблюдатели за предстоящите избори, съобщи "Болкан инсайт".


Миналата седмица британският министър на отбраната Гавин Уилямсън каза, че Лондон ще изпрати още 40 военнослужещи в страната, чиято цел е да противостоят на "зловредното външно влияние" в изборния процес. Националният вот (за парламент и колективно президентство) ще бъде на 7 октомври и е съпътстван от напрежение между различни групи в Босна и Херцеговина.


Уилямсън не уточни за чие влияние става дума, но според в. "Таймс", пред който той говори, става дума за случаи на евентуална руска намеса.
"Република Сръбска няма нужда от това, нито пък са го искали властите ѝ. Ако се прави своеволно от британците, това е намеса във вътрешните работи, каза президентът на Република Сръбска Милорад Додик. Този акт граничи с нарушаване на границите на страната."


За балканската телевизия N1 посланикът на Москва Пьотр Иванцов пък каза, че Русия е получила уверения от Великобритания, че решението не е насочено срещу Москва. Според него обаче "острата реакция в Република Сръбска" показва, че подобна стъпка е ненужна.


В момента от мисията на европейските сили EUFOR в Босна и Херцеговина, която наброява 600 военнослужещи, едва 7 души са британци.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK