У дома - само срещу паспорт, и други забрани в Русия за дните на световното по футбол

У дома - само срещу паспорт, и други забрани в Русия за дните на световното по футбол

© ReutersПрез един студен и ветровит февруарски ден на 2018 г. жителите на блок точно срещу новия (и доста странен) стадион в Екатеринбург се оказали отрязани от 3-метрова ограда от достъп до улицата пред входа и паркинга. Загражденията, наблюдавани с камери, ще останат до август, защото са част от мерките за сигурност около един от обектите на световното първенство по футбол, което започва в четвъртък.


Полицията предупредила обитателите на блока по време на четирите мача, планирани в третия по големина град на Русия, да не излизат на терасите, да не отварят прозорците, да стоят по-далеч от тях и в никакъв случай да не се опитват да гледат безплатно мача с бинокли, за да не би снайперисти на силите за сигурност да ги сметнат за терористи. "Живеем като в зоопарк зад решетки", казва Елена Мормол от 12-етажния блок през "Ройтерс".


Специалните мерки за сигурност създават проблеми за руснаците не само в Екатеринбург. Във всичките 10 града са въведени ограничения на транспорта, простиращи се няколко квартала преди стадионите, забрана за търговия с алкохол, а на някои жители им се налага да показват паспорт, за да стигнат до дома си. На някои места очакват десетки хиляди запалянковци, а в тези градове никога не са виждали струпване на толкова хора, да не говорим, че много от тях ще бъдат чужденци, разказва и московският в."Ведомости".
У дома - само срещу паспорт, и други забрани в Русия за дните на световното по футбол

© Reuters


Не би трябвало да е изненада


Всичко това не би трябвало да бъде изненада, защото се основава на приет още в 2013 г. закон За подготовката и провеждането..." на световното първенство. През миналата година в същата връзка имаше указ на президента, няколко правителствени постановления и редица поправки в други закони. Всички определени в тях мерки са в сила от 25 май до 25 юли, макар че някои са въведени от 1 и дори от 10 юни.


"Никой не се е консултирал с нас за нищо от стореното. В страната ни няма особена нужда от хора или идеи, а само от такива, които си плащат данъците и тихомълком приемат всичко", казва пред "Ройтерс" Евгений Чернов, собственик на магазин, оказал се откъснат от клиентите. "Оказва се, че всичко се прави не за хората или феновете, а чиновниците да отчетат свършена работа", недоволства той.


Търговците и алкохола


Проблеми имат не само малки търговци, но и вериги като "Метро". В Нижни Новгород, например, обектът на германската компания е на 2 км от стадиона и до него ще може да се стига с кола само с предварително поръчани пропуски. Доскоро не бе ясно и как ще се снабдяват подобни магазини. Алкохол няма да се продава.


Впрочем, проблемът с алкохола засяга на много места и граждани, и продавачи. В дните на мачовете в радиус от 2 км около стадиона алкохол може да се продава само след съгласуване с ФИФА. На някои места местните власти разработиха допълнителни ограничения във времето за продажби и позволените за това места като фен зони и тренировъчни бази, както и в Сочи. Във Волгоград дори обмисляха забрана за продажба на алкохол в стъклени бутилки в целия град. В Нижни Новгород обсъждаха забрана за продажба и потребление и на летището (включително безмитните магазини), на гарите и прилежащите територии. Само в Москва пивоварите изчисляват, че бюджетът на столицата няма да получи до 2 млрд. рубли заради ограниченията.


У дома - само срещу паспорт, и други забрани в Русия за дните на световното по футбол

© Reuters


Запалянковци и туристи


Който е решил да се наслади на играта на най-добрите футболисти в света, не е зле да знае за новия член 14.15.2 от Кодекса за административните нарушения. В него се описва отговорността за "реализиране" на билети за мачовете "без сключването на съответен договор с ФИФА" или упълномощените от нея организации. Под реализиране се разбира "продажба, препродажба, разпространение, замяна или друго използване, свързано или несвързано с извличането на печалба". Формулировката е толкова широка, че обхваща не само класически спекулативни продажби, но и дори опити да продадеш билет на оригиналната му стойност или просто да го предадеш на приятел или роднина. Според правилата на ФИФА закупените билети може единствено да бъдат връщани на организаторите.


Нарушението от граждани се наказва с глоба 20-25 пъти стойността на билета (но не по-малко от 50 хиляди рубли). Ако става дума за длъжностни лица и предприемачи, санкцията достига 30 пъти стойността на билета (но не по-малко от 150 хиляди рубли). Юридическите лица ги очаква глоба от 500 хиляди до 1 милион рубли или прекратяване на дейността им за срок до 90 дни.


Друга новост, засягаща не само феновете, но и всеки, който в дните на шампионата попадне в някой от 10-те града, е изискването за бърза адресна регистрация. Досегашният режим позволяваше да не се регистрираш до 90 дни, а сега срокът е съкратен на 3. Чужденците са длъжни да го направят не покъсно от деня, след като са пристигнали.


Правилото не действа за хотели, хостели и други места за настаняване на гости. Но който отсяда при познати, приятели или апартаменти под наем, трябва да очаква проблеми с полицията след изтичането на 3-дневния срок. Санкциите за нарушителите се движат между 2 хиляди и 7 хиляди рубли.


За влизане на стадионите ще се преминава през специална проверка.

© Reuters

За влизане на стадионите ще се преминава през специална проверка.


У дома - след като покажеш паспорт


В близост до стадиони и фен зони се въвеждат "контролирани зони", в които ще се допускат само живеещите и работещите там. Иначе казано, гражданите трябва да покажат паспорт с адресна регистрация или спезциален пропуск. Същото важи за автомобилите, като при преминаване през контролен пост ще се оглеждат колата и личните вещи.


Променят се близките маршрути на градския транспорт, ограничава се или напълно се забранява паркирането, такситата могат да влизат само с наличието на специална регистрация. Това е принципно изискване на закона, но колко строги са мерките решават властите по места. Москва, например, опитва да поддържа либерален режим и в дните, когато няма мачове, повечето от забраните няма да действат. В Самара, обаче, заради затворените улици няма да работят 1 месец детските градини, за което родителите са предупредени още през март.


У дома - само срещу паспорт, и други забрани в Русия за дните на световното по футбол

© Reuters


Забранените зони


Ограниченията за транспорта не са само по улиците. В градовете домакини са обявени забранени за плавателни съдове части от акваторията, на други места ще има лимити за плаване няколко часа преди и след мача или около тренировки.


Има и забранени за полети участъци - както за самолети и хеликоптери така и за дронове. В Казан, например, около местния стадион от 1 юни до 17 юли е в сила денонощна забрана за полети в радиус 10 км и височина 3050 в., както и зона с ограничен режим в радиус 110 км и височина до 8100 метра. В Калининград дроновете са забранени за небето на целия руски ексклав.


За борба с безпилотните летящи устройства са разгърнати групи за радиоелектронна борба и преносими комплекси за заглушаване на каналите за управление и връзка с дроновете. Изглежда по същата причина на някои места има и манипулиране на GPS данните, защото таксиметрови водачи се оплакаха от "объркани" навигационни устройтва на колите им в центъра на Москва.


По-строг режим има и по железниците и в частност по гарите. Променени са маршрутите за пътниците, провежда се 100% преглед на влизащите в гарите, монтирано е допълнително оборудване и са привлечени над 2000 доброволци.


Специален режим действа за влизането на автобуси и камиони, като в Самарска област и Мордовия, например от 10 юни до 17 юли за превозвачите е забранено да вкарват камионите си с тегло над 3.5 тона в града между 6 сутринта и полунощ. В Москва е така само в тесен район около двата стадиона за световното. Това създава проблем специално на доставчиците на храни и млечни продкти, зависими от определен ритъм. Но и всички знаят в какво оръжие се превръща тежък камион, похитен от терористи.


У дома - само срещу паспорт, и други забрани в Русия за дните на световното по футбол

© Reuters


Опасни производства


Най-строгият режим е за опасните производства, които президентският указ нарежда са се спрат или значително да се ограничат за два месеца. Правителството определи които са те, но без да изброява конкретните предприятия. Това са обекти с ядрена енергия, източници на йонизиращо лъчение, опасни химически, биологични, радиоактивни, токсични и взривни вещества, както и работещите с причинители на инфекциозни заболявания.


Спира се и превозването на опасни товари с жп, речен и морски транспорт. Железниците вече обявиха, че спират подобни превози от 25 май до 25 юли в районите на градовете от световното. Автопревозвачите също ограничават някои товари през юни, вкючително куриерски доставки на интернет покупки на козметика във флакони под налягане.


Контраразузнаването е започнало да уведомява предпирятията с опасни производства още през януари, но идеята за пълно прекратяване на дейността среща съпротивата на собственици и местни власти заради причинени загуби. Повечето компании преминаха към режим на спиране само на най-опасните процеси и регистриране за мониторинг.


Няма да е лесно и на някои руснаци, които биха искали да се махнат от градовете си за седмиците на шампионата. В Екатеринбург, например, чартърните полети са прехвърлени към летището в Челябинск на 200 км.

Ключови думи към статията:

Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Държавата затваря за граждани :)
  А какво става, ако хората нямат паспорти?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на zasho
  zasho
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Здравейте,

  От доста време забелязвам, че има доста правописни грешки по текстовете. Причината в най-вероятно техническа / изпуснати или заменени букви със съседни такива на клавиатурата, от това дори може да се разбере каква клавиатурната подредба на публикуващият/, все пак навсякъде има доста добри коректори на правописа и не е ясно защо не ги използувате.

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Живеем като в зоопарк зад решетки"

  Нормален начин на живот в Путиновия рай.

 4. 4 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Държавата затваря за граждани :)А какво става, ако хората нямат паспорти?
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  В русия, за разлика от държави като Австрия, Великобритания и САЩ, носенето на документ за самоличност е задължително.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3487 Любопитно

  А как е било до сега на другите първенства?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6946 Неутрално

  Навсякъде по света мерките за сигурност създават неудобства за гражданите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Тоя пространен опус го е писал някой, който ще припка от радост ако, не дай си Боже, се случи някоя кофти случка на това световно. Но няма как, трябва да се спазва правата линия.
  Пожелавам си Дневник също така напоително да ни разказва и за всеки мач от началото до края на първенството.

 8. 8 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Нормални мерки за сигурност при провеждането на такъв форум, които се опитвате да изкарате като изключителни. Смешни сте. Във Франция, в сърцето на Европа все още съществува военно положение например.

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  "Живеем като в зоопарк зад решетки", казва Елена Мормол от 12-етажния блок през "Ройтерс"

  Живеете в по-лошо от зоопарк!
  Живеете в Россия! Животните имат повече права от вас--право на храна, на някаква свобода, на борба и протест. Вие - не!

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4640 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  На кой му пука за гражданите?!

  Няма такава държава като Русия! Смях през сълзи! Мъчно ми е за тези хора, които са принудени от съдбата (родени са в Русия) да живеят като скотове!

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Весело

  A казват че крепостничество било отменено?!

  klimentm
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Весело

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Не изпитвам никакво състрадение към хора които сами са надянали хомота на шиите си.Преди имаха такова,комунизма,Сталин,репресии и терор, но сега те сами затръшнаха вратата към свободата си.

  klimentm
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Весело

  До коментар [#7] от "_imir":

  Кофти случката вече се е случила! Какво по кофти от това?

  klimentm
 14. 14 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 948 Весело

  Мъъъко грантаджийска!!!
  Световното първенство започва.
  В Русия!

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#4] от "SCROTUS":
  За германия също е задължително. За всички без изключение от 16г.нагоре.За Австрия е задължително за чужденци, дори и да си постоянно пребиваващ.

  https://de.m.wikipedia.org/wiki/Ausweispflicht

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#15] от "султана глаушева":

  Ясно е, че документи трябва да се носят, но ограниченията в Русия са белег на параноя! Австрия, франция ама че сравнения! Ще сравняваш след 200 години!

 17. 17 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Това световно първенство за обикновенните хора ще е като два пожара, едно наводнение и две пренасяния. Или обратно.

 18. 18 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Мъъъко грантаджийска!!!Световното първенство започва.В Русия!
  —цитат от коментар 14 на Virgin


  Мда, и кво? Да припадаме ли? Мъката, както се вижда не е грантаджийска, соросоидна, евро либерална - а е просто съветска, битова, вековна.
  Ще отмине за един месец първенството и опять ...

  "На врата висеше табелка - "Гащи няма"

 19. 19 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#8] от "Големи яйца:)":

  * извънредно положение

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3453 Неутрално


  Не са виновни нито властите, нито гражданите.
  Виновна е лакомията на Блатер.

 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Весело

  Цитат: "Който е решил да се наслади на играта на най-добрите футболисти в света, не е зле да знае за новия член..."
  В Русия за поданиците и за всяко нещо има член...

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 22. 22 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2188 Весело

  До коментар [#4] от "SCROTUS":

  аха ,те там на честна дума вярват нали , достатъчно е да им кажеш че си добро момче и мразиш Русия ,тогава документи не искат

  гошо
 23. 23 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 948 Весело

  Нищо изненадващо.
  Такава е партийната линия.
  Преди време някакво журналистче тук се пенеше, колко гадно щяло да бъде в Русия, защото това било голяма държава и разстоянията между стадионите щели да са непосилни за феновете.
  Милият, не бе проверил, че през 1994 г. феновете трябваше да изминават по-големи разстояниа в САЩ (да не говорим за организацията на самия транспорт).
  Днес корумпетата от FIFA дадоха първенството на Канада, Сащ и Мексико.
  Хайде журналистчето да напише сълзлива статия колко тежко ще е заради разстоянията между Едмънтън и Мексико Сити и да сравни със "скандалното" разстояние между Калининград и Екатерининбург!!

 24. 24 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  арестуват го до като се изясни самоличноста му , като навсякъде

  гошо
 25. 25 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1338 Весело

  А как само грантаджиите бяха убедени, че СП в Русия на Путя няма да има. Мути, бабоеба и Змей трябваше да го бойкотират оттегляйки отборите си, ама нещо не им се получи.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Весело

  До коментар [#24] от "гошо":

  И докато установяват самоличноста му току виж самата самоличност се споминала?

  klimentm
 28. 28 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Теб в България ако те спрат и си без документи за самоличност какво ти правят?

 29. 29 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1163 Весело

  До коментар [#18] от "SSS":
  ++++++:))):))):)))
  "Бира само за членовете на профсъюза!"

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Весело

  До коментар [#28] от "Големи яйца:)":

  Питат "Квопрайми сия?"

  klimentm
 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Играй, играй... последното играй,
  в дни на световното последно.

  Интересно... каквото и да е бръщолевил канцлерът Бисмарк,
  хартижката си е хартия ; бумагата - бумага.
  Без билет си ни назад - ни напред :(

  Учението, значи, деградирало.
  Маркс и Енгелс - с патриархални мустаци и бради.
  Ленин и Сталин - с патриалхални мустаци.
  Хрущов, Брежнев, Елцин... мани мани

  "У дома - само срещу паспорт, и други забрани в Русия
  за дните на световното по футбол"

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Дневник...в момента съм в Санкт Петербург. Вие, дори не предполагате, колко различна, от това, което преписвате от западните медии, е реалността :)

  Тук, хората са щастливи и усмихнати, всичко е красиво, чисто, много чисто, навсякъде......Щастие, сещате ли се какво означава тази дума :) Аз не видях нито един клетник тук, за разлика от Европа...

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 37. 37 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#4] от "SCROTUS":аха ,те там на честна дума вярват нали , достатъчно е да им кажеш че си добро момче и мразиш Русия ,тогава документи не искат
  —цитат от коментар 22 на гошо


  Трудно е да повярва някой, който по-далеч от варненското село на баба си не е ходил.
  В Щатите, Австрия, Великобритания и ред други държави НЯМА лична карта. В тези държави гражданското общество е на такова ниво, че не търпи полицейщината и репресиите типпични за северноазиатските диктатури.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 38. 38 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 757 Весело

  До коментар [#4] от "SCROTUS":За германия също е задължително. За всички без изключение от 16г.нагоре.За Австрия е задължително за чужденци, дори и да си постоянно пребиваващ. https://de.m.wikipedia.org/wiki/Ausweispflicht
  —цитат от коментар 15 на султана глаушева


  Германия е полицейска държава, може би най-полицейската в Света.

  За чужденци и в САЩ е задължително да носят документи. Но за граждани - не е. Докато в русия, крепостните до преди няколко години не можеха да се местят без разрешение от град в град.

  Нека да не сравняваме русия с нормални държави, защото е нелепо и гротескно.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 39. 39 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2188 Любопитно

  До коментар [#27] от "klimentm":

  а ти как мислиш постъпват , извън Русия ако не можеш да се лигитимираш

  гошо
 40. 40 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2188 Любопитно

  До коментар [#38] от "SCROTUS":

  и като е без документи, как разбират кой е чужденец и кой гражданин - химна ли го карат да пее или го питат кой е спечелил купата предната година по американски футбол

  гошо
 41. 41 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3363 Весело

  Милиционерска държава, а местните кучета ги яли!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  FIFA!?

  Илич не би допуснал
  автогол

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  До коментар [#4] от "SCROTUS":

  Нещо повече, адресна регистрация в МВР 24 часа след пристигането на адреса при престой повече от 10 дни и не си в хотел. Иначе глоба (последния път платих 200'евро). Хотелите го правят автоматично. Освен това нямат заместител на документи )примерно шофьорска книжка) и паспорта вътре в страната е задължителен, защото нямат лична карта, но имат друг задграничен паспорт

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Преди време бях в току-Що открит (под условие) бивш закрит град - Николаев. Беше трагедия да гледаш наплашени хора, които не знаят какво е свобода и търсят решение на проблем, който е изчезнал...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Честито, руснаци!
  Над последното се замислих много.
  Ако се направи ДНК картина в цяла Москва и Петербург, резултатите ще бъдат помрачаващи.
  Искам да видя ДНК-то на Ленин!

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  До коментар [#24] от "гошо":

  Моля? Къде "навсякъде" искат паспорт? Половината хора в нормалните страни нямат такъв, защото пътуват дори в "чужбина" с лична карта (с паспорт е по-удобно). А пък за арестуване да не говорим. В свободния свят досега не са ме спирали за проверка на документи. Трябва да имат сериозна причина. Не е така в България, в Русия и особено в Узбекистан. Там са ме спирали по 4 на ден. Броил съм постовете за проверка от входа на летището до влизането в самолета. Точно 9. Два от постовете са на 3 метра един от друг. В свободния свят Хората са мобилни, винаги имат шофьорска книжка със себе си. Става всеки документ, който те В Норвегия върши работа и банковата карта (тя е със снимка) .
  Не говорете небивалици :) Смешно е:)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  До коментар [#28] от "Големи яйца:)":

  Не ме арестуват :) Освен това има разлика между документи за самоличност и паспорт, затова си показвам шофьорската книжка например.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Неутрално

  До коментар [#39] от "гошо":

  Фърлят ме в Гуантанамо, по тежките случаи в затвора Атика или

  klimentm
 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Весело

  До коментар [#36] от ".NET":


  Разходи ли се по местата дето е израстнал тов. Путин?
  Мина ли по моста Ахмат Кадиров? Хайде де разказвай с ченгел ли да ти вадим думите?

  klimentm
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#38] от "SCROTUS":и като е без документи, как разбират кой е чужденец и кой гражданин - химна ли го карат да пее или го питат кой е спечелил купата предната година по американски футбол
  —цитат от коментар 40 на гошо


  Значи първо в Америка никой не може да те спре и да ти провери документите просто ей така, защото му е скимнало. Това противоречи на Четвъртата поправка към конституцията на Съединените щати. Когато тук те спре полиция на пътя, винаги те питат дали знаеш, защо са те спрели. Ако не знаеш, то тогава ти казват точната причина. Иначе можеш да ги съдиш за полицейски произвол. В много щати и градове (т.нар. sanctuary cities) полицията няма право да пита за имигрантския статус на човека, дори да е под арест. Но, ако пътуваш например от Сан Диего на север или от друг град, близо до границата, по средата на пътя има официален пропусквателен пункт на граничната охрана, където понякога правят проверки за нелегални имигранти. Дори и на тези пунктове НЕ СИ ЗАДЪЛЖЕН да отговориш на въпроса какъв е имигрантския ти статус. Ако все пак решиш, уверението, че си Американски гражданин е достатъчно, за да прехвърли необходимостта от доказване на противното върху граничния служител. Ако си чужденец и декларираш, че си американски гражданин, и те докажат противното, то тогава ще те глобят и никога няма да можеш да вземеш американско гражданство. Ако не можеш да докажеш статуса си, също ще те глобят. Но това са много изолирани случаи. Полицията няма право да те пита нищо или да ти иска документ, без да има точна и конкретна причина за това. Също така нямат право да влизат в имота им, без да имат разрешение. В Щатите полицията плаща всяка година милиони долари обезщетения за превишени права. В русия колко такива дела са водени и колко са спечелени?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Весело

  До коментар [#38] от "SCROTUS":

  къртиш. да бе прочел малко преди да се мяташ да блестиш !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Весело

  До коментар [#47] от "Mai-ski_17.":

  само не гледай собственото си и това на родителите ти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Весело

  До коментар [#55] от "SCROTUS":

  И викаш няма никакво полицейско насилие ? наистина ли го твърдиш ??? а в Гуантанамо как пращат ? или това не си го учил?? какво става ако не се легитимираш на полицай знаеш ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 757 Весело

  До коментар [#55] от "SCROTUS":И викаш няма никакво полицейско насилие ? наистина ли го твърдиш ??? а в Гуантанамо как пращат ? или това не си го учил?? какво става ако не се легитимираш на полицай знаеш ли ?
  —цитат от коментар 58 на КМЕТ В СЯНКА


  Колко американски граждани има затворени в Гуантанамо, м?
  И как да се "легитимирам" на полицай? Ако шофирам, тогава съм задължен да съм със шофьоска книжка. Ако някой полицай ей така на улицата ми поиска Ай Ди без причина ще му покажа пръст и няма да може нищо да ми каже.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 60. 60 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 757 Весело

  До коментар [#38] от "SCROTUS":къртиш. да бе прочел малко преди да се мяташ да блестиш !
  —цитат от коментар 56 на КМЕТ В СЯНКА


  Какво да съм чел, русначе? Вестник "Правда" ли?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Весело

  До коментар [#59] от "SCROTUS":

  има ли или няма ?Бройката не е от значение - там граждани ли са или не ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 63. 63 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 757 Весело

  До коментар [#55] от "SCROTUS":И викаш няма никакво полицейско насилие ? наистина ли го твърдиш ??? а в Гуантанамо как пращат ? или това не си го учил?? какво става ако не се легитимираш на полицай знаеш ли ?
  —цитат от коментар 58 на КМЕТ В СЯНКА


  Ето да видиш сам. Нямаше превод на руски, съжалявам, но това по Раша Тудей няма да го дадат, така че, ако не разбираш да ти обясня - спряха някаква лелка и я питаха дали е американски гражданин, тя им каза, че това не е граница и няма да отговаря на никакви въпроси, след това я пуснаха да си върви. И това е федерален граничен служител с мандат от Върховния съд на САЩ. Обикновената полиция няма право дори да те попита какъв е статуса ти.

  Още въпроси?

  https://www.youtube.com/watch?v=3XEGh81Lgp0

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 64. 64 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#57] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз моето съм го направил и си го знам. На родителите ми също.
  Пари добре похарчени за поколенията ми, да не се срамуват, че са от малцинствата.
  Трак - 69%, гал - 21%, славянин - 3%, останалото са мешавици.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Весело

  До коментар [#64] от "Mai-ski_17.":

  Голям тюрлю гювеч.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#66] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Провери твоето ДНК и тогава философтвай!
  Тя цялата твоя работа тук е да коментираш и нищо да не казваш.
  Така си от 6-7 години и с това ще си останеш.
  Освен, ако не си негативен трол на Икономедия да събираш дивиденти от отговори на коментарите ти.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 68. 68 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Значи първо в Америка никой не може да те спре и да ти провери документите просто ей така, защото му е скимнало.
  —цитат от коментар 55 на SCROTUS


  Дали е така? Във всеки случай от полицейско насилие всяка година в САЩ загиват стотици, а понякога над 1000 човека! А затворите им са претъпкани с 2,3 милиона, включително от хора неполучили присъда - https://www.prisonpolicy.org/reports/pie2018.html?gclid=EAIaIQobChMIruydj5PS2wIVL7ftCh3xaQ-WEAAYASAAEgJnZfD_BwE.

  Всичко това в държава, имаща претенции да е най-демократичната в света!

 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Неутрално

  До коментар [#64] от "Mai-ski_17.":

  И защо трябва да го проверявам? ти на децата ти провери ли го ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 429 Разстроено

  Дневник...в момента съм в Санкт Петербург. Вие, дори не предполагате, колко различна, от това, което преписвате от западните медии, е реалността :)Тук, хората са щастливи и усмихнати, всичко е красиво, чисто, много чисто, навсякъде......Щастие, сещате ли се какво означава тази дума :) Аз не видях нито един клетник тук, за разлика от Европа...
  —цитат от коментар 36 на .NET


  Абе чудех се аз - какви аджеба са тези километрични опашки от европейски клетници пред всяко руско посолство в Европата - а то каква била работата - втурнали се всички те към към щастливия и усмихнат рай - Русия...

  Глей ти работа...

 71. 71 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Весело

  До коментар [#65] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Знаеш че навремето комунягите лъжеха че в Ню Йорк се водят престрелки всеки ден и че американските войници се напиват с Кока кола сега ми заприлича на тях с тея снимки пред Белия дом!

  klimentm
 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Весело

  До коментар [#71] от "klimentm":

  Помня много добре. а ти пробвай и ще видиш сам кое как. после ще ни осведомиш от първо лице. нали така другарю.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2181 Весело

  Абе, на първата снимка какво прави паметника на този монголец на фона на световното?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Весело

  До коментар [#73] от "mitko11":

  Аз се чудя въобще защо има световно там

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Имайки предвид нрава наруснаците и многото паплач от другите републики, мерките са нормални. Нали не искате после всички да кажат, че не са се справили с охраната? В Русия има тероризъм и предприемат мерки. В Бразилия имаше много дребна престъпност и също беше много сложно за местните. Там буквално на улицата можеше да те съблекат гол, телефони, портфейли и ланци изчезват за части от секундата. Имаше клипове даже.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Весело

  До коментар [#75] от "dragozow":

  някои "газ пикаят", че свтовното не се провали и биха били много щастливи ако има инциденти и провали в сигурността.
  Само да попитам ще има ли откриване или направо започва мача да знам как да си организирам деня.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Кмете", от 8 години и един месец ти си постоянното присъствие тук.
  По всяко време.
  Знаеш ли колко кадърни хора се махнаха от тогава?
  Излюпено нищо от запъртък. Това си ти.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Нищо ново за империята на злото.
  Не е ясно само коя съседна държава ще бъде анексирана след завършване на първенството.
  Да благодарим на Господ, че нямаме граница с агресора и окупатор Лилипут.

 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Весело

  До коментар [#77] от "Mai-ski_17.":

  може ли да ти задам един прост въпрос за умник като теб ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Любопитно

  До коментар [#81] от "ppopov_67":

  това каква връзка със статията има ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 84. 84 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 414 Неутрално

  ми тва са обикновени мерки за сигурност ве.в софия преди секо дерби е така

 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Неутрално

  До коментар [#84] от "uej03527584":

  И са съгласувани и одобрени от ФИФА.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 86. 86 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#55] от "SCROTUS":

  Еми, ти живееш в америка! Добре! В България например полицията има право да ти иска документ за самоличност и ако нямаш отнасяш глоба, а може и да те задържат!

 87. 87 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#59] от "SCROTUS":

  тва къде ще покажеш среден пръст ве в бг ли?така ще те респектират че 24 часа ще висиш на трамвая.еле па ако немаш лична карта и се дървиш.пхахаха

 88. 88 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Мерките за сигурност при подобни събития са задължителни. Щом можеш да си събуваш обувките при проверката преди полет, значи можеш да си носиш и документите. Мрънкачи винаги ще има, но сигурността трябва да е над всичко.

  Stupid people make me sick
 89. 89 Профил на Умнокрасив стиковащ резидент
  Умнокрасив стиковащ резидент
  Рейтинг: 1572 Весело

  [quote#4:"SCROTUS"][/quote]

  Точно така. Иначе не можеш да удостовериш че си човек. Със свободна воля. С право на избор. Трябва да те категоризират. На времето имаше един чудесен филм Бразилия с Робърт Де Ниро. Препоръчвам го на по-младите да се запознаят с оруелианската философия.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 90. 90 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#55] от "SCROTUS":

  Когато тук те спре полиция на пътя, винаги те питат дали знаеш, защо са те спрели. Ако не знаеш, то тогава ти казват точната причина.
  ---------------
  Ми браво, на книга звучи добре.
  Я сега обясни , какво се случва , след като полицая те спре за нещо което не си извършил ?

  Stupid people make me sick
 91. 91 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1917 Весело

  На западните форумни плювачи им остана единствено да чакат Русия да отпадне рано-рано да за могат бързо да се "изходят" върху събитието. Дотогава ще си спят със злобата срещу световното "зло".

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 92. 92 Профил на Умнокрасив стиковащ резидент
  Умнокрасив стиковащ резидент
  Рейтинг: 1572 Весело

  [quote#55:"SCROTUS"][/quote]

  а в България те спират за да ти проверят аптечката и пожарогасителя. А сега де, имаш ли всичко в изправност?
  Имаше един виц:
  Милиционер спира шофьор.
  - Защо сте без колан? 5 Лева глоба.
  След време пак го спира:
  - 5 лева глоба колана е много хлабав.
  Пак спира шофьора. Този път обаче шофьора се е омотал здраво с колана. Пипа мильо, дърпа колана ама карък:
  -ЦЦЦЦЦЦ, брей ти за пет лева ще се удушиш бе

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 93. 93 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1917 Весело

  До коментар [#38] от "SCROTUS":

  Така е, нека да не ги сравняваме. В нормалните държави камиони и коли не те газят на пешеходни улици, и не те взривяват по концерти и молове. Или пък да те съсекат с мачете на улицата.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 94. 94 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#36] от ".NET":

  Бях там преди две седмици. Усмивка на лицето видях само на чужденци. Да ме прощаваш, но до момента мислех, че само българите са вечно кисели, а вече смятам, че сме нация от веселяци на фона на руснаците.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Нормално е за милиционерска държава.

  The best way to predict the future is to invent it.
 97. 97 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Весело

  До коментар [#96] от "EU defender":

  ти нали бойкотираше ? или забрави ??

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 98. 98 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4106 Любопитно

  До коментар [#46] от "penetrating":

  Само за уточнение, Николаев не беше ли в Украйна? (сега май се пише с "М" - мисля Мiколаiв)

 99. 99 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Запалянковците са снимката са за раздел в учебник наречен "как да разпознаем агресивно прикриващият се латентен гей--външни признаци и поведение".

 100. 100 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 922 Весело

  До коментар [#97] от "КМЕТ В СЯНКА":


  ти нали бойкотираше ?
  —цитат от коментар 97 на КМЕТ В СЯНКА


  Е, важно е тук как ще се развие "бойкотът"! 😄😄😄

  В Госдуме предостерегли россиянок от секса с иностранцами во время ЧМ-2018
  https://www.newsru.com/russia/13jun2018/pletneva.html

  Догодина рано на пролет, повелите на Жужи ще имат 1000% -ово преизпълнение!
  Нищо че шоколадовия отенък сред новородените ще преобладава!

  Да разлая троловете!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK