Македонският президент ще наложи вето на договора за името с Гърция

Македонският премиер Зоран Заев с президента Георге Иванов

© Associated Press

Македонският премиер Зоран Заев с президента Георге ИвановМакедонският президент обяви, че няма да подпише договора за името на Македония, постигнат от премиера Зоран Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас, ако той бъде ратифициран от парламента.


Това заяви самият Иванов в обръщение до македонците, като каза, че текстът руши македонската идентичност, отрича правото на самоопределение и е сключен с "несериозни и непрозрачни преговори". "Решението ми е окончателно и няма да ме убедят с никакъв натиск... да подпиша този вреден договор." Според него кабинетът не е успял да изгради "обща позиция и консенсус" по толкова важен проблем.


Позицията на Иванов беше предизвестена, тъй като той предупреди тази седмица, че текстът не отговаря на интересите на страната. Днес той добави, че няма друг такъв договор "в историята на човечеството".
По-рано днес опит на Заев и външния министър Никола Димитров да разговарят с Иванов за сделката за името се провали.


По информация на сайта МКД, който цитира източници в президентската администрация, срещата продължила 120 секунди. Иванов попитал Заев и Димитров дали разполагат с проектодоговора в писмен вид и когато получил утвърдителен отговор, обяснил, че няма нужда да разговарят повече.


"Правото на неродените да бъдат македонци"


Текстът на договора е поразителен за Република Македония. С него не се предвижда само промяна на конституционното име, а на преамбюли и на всички членове, където се споменава Република Македония, добави Иванов в обръщението си.


ЕС и НАТО според него няма да посмеят "да са алиби" за такъв документ, който "не обединява обществото, а допълнително го поляризира" и поиска "решение, което няма да накърнява достойноството на македонския народ" и нарушава "правото на неродените да бъдат македонци".


От кабинета в Скопие неведнъж са изтъквали в последните няколко дни, че ако Иванов откаже да го подпише, управляващите ще направят всичко възможно, за да заобиколят ветото - възможност, която имат според конституцията.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK