Гърция публикува пълния текст на договора с Македония

Гърция публикува пълния текст на договора с Македония

© Associated PressВъзможности за употреба на думите "Македония" и "македонски", когато не става дума за държавни институции; запазване на всички международни кодове MK и МКD освен тези на автомобилните регистрационни номера; механизъм за уреждане на спорове около търговски марки, които съдържат "македонска" терминология.


Това са част от подробностите в споразумението, което според "Катимерини" и "Прото тема" кабинетът в Атина е предал на политическите партии, ден след завършването на договора за новото име на Македония. Медии в Скопие отбелязват, че македонският кабинет е смятал да публикува текста утре (след одобряването му от правителството) на фона на спорове около съдържанието му между двете правителства. В договора е записано условието, че Гърция няма да блокира членството на Македония в международни организации - сигнал, че при спазването му Атина няма да наложи вето на присъединяването към НАТО и евроинтеграцията на страната.


Основни моменти


Договорът определя новото име на Македония като "Република Северна Македония" (Republic of North Macedonia на английски, но няма да се превежда на гръцки). Името ще се използва на многократно споменавания принцип erga omnes - както двустранно и международно, така и вътрешнополитически.
Езикът ще се казва "македонски", както е и признат от ООН през 1977 г. Термините "Македония", "Република Македония" и "Бивша югославска република Македония" няма да могат да се използват за Северна Македония в никакъв официален контекст. Ще може да се използва прилагателното "македонски", когато става дума за география, история и култура, а не за официален държавен контекст.


Атина и Скопие приемат, че тълкуват думите "Македония" и "македонски" различно. за Гърция въпросът е "географски" и "цивилизационен", свързан с "наследството на тези регион от античността до настоящето, докато за Македония става дума за препратка към "историята, езика, културата и наследство, различни от тези (в случая с Гърция)."


За македонския език не е указана необходимостта, извън договора, да бъде изрично записвано всеки път в международни документи, че македонският е от групата на южните славянски езици.Ще трябва да се променят регистрационните номера на автомобилите - кодът за Македония ще бъде NMK. Във всички други случаи ще остане МКД.


За случаите на употреба на "Македония", "македонски" и пр. например в търговски марки ще бъде бъде създадена за период от 3 г. "международна група от експерти" с представители на Гърция и Македония "в контекста на ЕС с подходящ принос на ООН и Института за стандартизация ISO."


И Гърция, и Македония се задължават да нямат териториални претенции и да не правят провокативни изказвания една спрямо друга, нито ще се месят (или ще правят поправки в конституциите си, които да позволяват намеса) във вътрешните работи на другата страна.


Преходен период


Ще има два "преходни периода" за промяна на съществуващите в Македония документи: "технически" и "политически".


Първият - най-много 5 г. след влизането в сила на договора - е за документи за международна употреба и такива за вътрешна, които могат да се използват международно.


Вторият е за документи за вътрешна употреба в Македония. Те трябва да променят терминологията си до 5 г. след отварянето на преговорни глави с Европейския съюз в съответната област, за която се отнасят.


Според договора всички промени, които Македония ще въведе, трябва да станат част от Конституцията с една единствена поправка до края на 2018 г. Освен вече споменавания чл. 49 (за ангажимента на Македония към малцинствата зад граница) трябва да се променят и преамбюлът, и чл. 3, който гласи: "Територията на Република Македония е неделима и неотчуждаема. Постоянната граница на Република Македония е ненакърнима. Границата на Република Македония може да се смени само в съгласие с Конституцията."


Символи и паметници


Гърция и Македония ще следят дали другата страна използва техни символи, считани за "част от историческото или културното наследство". Специално Македония няма да може да използва т. нар. "Звезда на Виргина" - символ на Македония, който Атина възприема като свой и който беше част от македонското знаме до средата на 90-те г.


Македония трябва да "разгледа статута" на "паметници, обществени сгради и инфраструктура" на своята територия до 6 месеца и да "гарантира уважението към (историческото и културно) наследство" в случаите, когато те отпращат към историята и цивилизацията на елините. (Не се споменава задължението за премахване на паметници).


Отношенията между Гърция и Македония


Двете държави ще променят статута на двустранните си отношения и ще ги издигнат до ниво посолства (каквито в момента нямат в съответните си столици).


Представители на властите в Атина и Скопие ще провеждат "редовни срещи" и посещения на високо ниво и отвъд спора за името. Ще се създаде и Съвет за сътрудничество на високо ниво между правителствата, оглавяван от премиерите им.


Гърция и Македония ще работят за укрепване на икономическите си връзки и на инфраструктурата помежду си и ще си сътрудничат в много сектори като отбрана, наука, гражданско общество и пр.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До тук - добре, но има още препятствия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Nickname
  Nickname
  Рейтинг: 861 Неутрално
 3. 3 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 501 Неутрално

  що е нортмАке се е нортЮнак

 4. 4 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 710 Весело

  Пропуснали са гърците да запишат, че няма македонски език както няма и австрийски или белгийски език.

 5. 5 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 381 Весело

  Со срекя на бракята!
  Ама оти не сакаате да се кажувате Охридска България, не се разбирува! Сега ке бидохте у Еуропската уния, ама на инатите се!!!
  ;)

 6. 6 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nickname":

  Върви обратно на курсове по английски, моля те.

  https://dictionary.cambridge.org/grammar/british-grammar/east-or-eastern-north-or-northern

 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#4] от "marker":

  Пропуснали са гърците да запишат, че няма македонски език както няма и австрийски или белгийски език.
  —цитат от коментар 4 на marker


  Това не е проблем на гърците. Дреме им на тях че макетата не наричат езика си български.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Весело

  Това пропуснахме да направим, но ние с Македония не можем да се разделим, така че ... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  “Според договора всички промени, които Македония ще въведе трябва да станат част от Конституцията “.
  Т.е.парламентът, който трябва с квалифицирано мнозинство да приеме поправка в конституцията, в случая няма думата. Договорът, подписан от заев, вече е свършил тази работа. Така ли да го разбирам?

  “Границата на Република Македония може да се смени само в съгласие с Конституцията.". Ако аналогичен на този договор, предвиждащ промяна на границите и задължение това да влезе в кинституцията, къде е разликата с горното?

  Мърфи е оптимист!
 10. 10 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2295 Весело

  "За случаите на употреба на "Македония", "македонски" и пр. например в търговски марки ще бъде бъде създадена за период от 3 г. "международна група от експерти" с представители на Гърция и Македония "в контекста на ЕС с подходящ принос на ООН и Института за стандартизация ISO.""

  Тук вече задължително трябва да участва България. Не бива нито Гърция нито Реп. Македония да запазват правата си върху "Македонска наденица", например (както стана с "Фета").

 11. 11 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  В случая с търговските марки България веднага трябва да се намеси защото пряко ни засяга. Ама къде толкова акъл в Тиквоча и придворните индианци.

 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Най-сетне доказателство за равнопоставеност
  на Европейска державица и Европейска световна империя!

  Има обаче спънки за доизкусуряване:
  Доволна ли е Южна Гърция от пропаганда за Северна?

  Това е една ;)
  Ако желаете повече - нема problema

  "Гърция публикува пълния текст на договора с Македония"

 13. 13 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Македонската народност е измислица на Сталин (разделяй и владей). Редно беше да я нарекат Сталинска Македония.

  veni vidi fugi
 14. 14 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Заслужават Нобелова награда !

 15. 15 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Боже, с какви глупости зе занимават цели държави по света...

 16. 16 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не разбрах - защо ще отпада това изречение, че територията на държавата Македония е "единна и неделима"? То не беше ли специално въведено, за да не се отделя албанската част?
  Македонците може да са ни били братя, сега са по-скоро братовчеди, но ще ми е жал, ако покрай преговорите за името проспят други опасности.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 17. 17 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Щом езикът ще се казва "македонски" българските учени няма какво да ритат и скачат. Това казва доста но България ше трябва да го приеме.

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "За случаите на употреба на "Македония", "македонски" и пр. например в търговски марки ще бъде бъде създадена за период от 3 г. "международна група от експерти" с представители на Гърция и Македония"

  Е сега какво - да не вземат да ни променят и македонската наденица със "серевно-македонска"?

 19. 19 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  както стана с "Фета".
  —цитат от коментар 10 на plamen_b
  Фетата си е 100% гръцка. Никога не сме имали "фета" в БГ, ние си имаме "сирене".

 20. 20 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#10] от "plamen_b":

  По-скоро българските производители трябва да се опитат да наложат думата "сирене" изписана на латиница, като наименование на българския продукт, така както гърците са наложили думата "фета". НЕ става за ден-два, но и на гърците не им е отнело година-две, а десетилетия, но после българското "sirene" ще е разпознаваемо навсякъде по света.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Ние, като че ли нямаме никакво отношение по въпроса.

 22. 22 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#7] от "emil":

  Не виждаш ли, че съм го маркирал "весело"

 23. 23 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Музикалния театър треба му сменим табелата на Стефан Северномакедонски.

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Музикалния театър треба му сменим табелата на Стефан Северномакедонски.
  —цитат от коментар 23 на dosetliv

  За северно мекедонските наденици да не говорим!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на Koothrapalli
  Koothrapalli
  Рейтинг: 221 Любопитно

  "македонска салата". дано да има добър край за всички ни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK