Проф. Драги Георгиев, историк: Македония трябва да преодолее стереотипа за "вечния неприятел България"

Проф. Драги Георгиев, историк: Македония трябва да преодолее стереотипа за "вечния неприятел България"

© Драги ЃоргиевБългарските историци ще трябва да преодолеят твърдението за "изкуствената нация" по отношение на Македония, а колегите им от другата страна на границата - да се справят със стереотипа за "вечния неприятел България".


Това каза в интервю за "Дневник". проф. Драги Георгиев, координатор от македонска страна на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между София и Скопие.


Създаването на комисията е според Договора за добросъседство, подписан миналото лято, и трябва да започне работа в края на юни. Идеята е групата български и македонски учени да допринесе за "обективно и основано на автентични исторически извори научно тълкуване на историческите събития". Учените ще представят годишен доклад пред правителствата в София и Скопие.
Български представители в комисията казаха, че ще очакват от колегите си от Македония "самокритичен анализ". А какво ще очаква македонският екип от българските колеги?


- Нищо по-малко не може да се очаква и от българска страна. Ако това се очаква само от македонска страна, тогава рабогата на комисията ще се постави под въпрос. Нито една историография не е безгрешна и винаги има място за критичен анализ на написаното в миналото. Ако се има предвид през какви идеологически системи преминаха и двете историографии в близкото минало, в които политиката силно присъстваше в историографията (макар да не може да се каже, че политиката не присъства и сега в историографията), тогава ще стане ясно колко голямо пространство има за "самокритичен анализ" и на двете страни. Вземете за пример само писането и позицията на българската историография за предишната политическа система, за военните съюзи, за Втората световна война и пр., дори, ако искате, за македонския въпрос.


Ако не за промяна в учебниците (идеята за която в свое интервю за телевизия "Вести 24" наричате "малко пресилена"), за какво ще работи комисията? Каква крайна цел смятате, че е реалистично да постигнете в работата си - съгласие около определени въпроси, набор от отстъпки от двете страни или нещо друго?


- Според мен крайната цел би се състояла в постигане на съгласие около отделни въпроси според принципите на мирната педагогика и това съгласие би трябвало да бъде приложено в програмите за преподаването на история и в двете държави да имаме учебници, които няма да представляват източник на конфликт. Забележката ми за "пресиленост" не се отнасяше за промените в учебниците, тъй като това е основната причина, за която се отнасяха комисиите, а по-скоро за евентуално искане за спешна и неотложна ревизия на историографиите. Смятам, че в този момент не е възможно и за това е нужно по-дълго време. Комисиите нямат такъв ангажимент, макар работата им да представлява стъпка в тази посока.


Колко време смятате, че ще е нужно за тази цел?


- Не бих искал да се заигравам с определени срокове, но с оглед на това, че недоразбирането и различните тълкувания в двете историографии продължават с десетилетия и имайки предвид опита от други подобни комисии, създадени между различни държави, не очаквам тази цел да бъде постигната бързо.


Македонските колеги в комисията трябва да са наясно, че до 1944 г. "няма противопоставена история" между България и населението на днешна Република Македония, каза в интервю за "Дневник" първият посланик на България в Скопие и български координатор на комисията проф. Ангел Димитров. Съгласен ли сте с това твърдение?


- Смятам, че това представлява опростяване на много събития и процеси, случвали се в много различни и специфични политически, идеологически, културни и обществени условия в един много дълъг времеви период. Това опростяване на нещата води към познатата теза за "изкуствената нация" покрай Вардар, създадена с декрет на Коминтерна. Вярвам, че работата на комисиите по определени исторически периоди и процеси ще покаже, че работите не са толкова прости и че в този смисъл има пространство за промени и в македонската, и в българската историография.


За какво в историята си България и Македония най-трудно ще се разберат според вас: за конкретна историческа личност от цар Самуил до Гоце Делчев, за процеси от Средновековието, османския или междувоенния период или Втората световна война?


- Ще има много неща от различни периоди, около които ще има трудни и дълготрайни дискусии. Но мисля, че най-горещите въпроси ще са свързани с въпросите на идентичността.


Очаквате ли дискусията да се завърти около понятията "македонски език" и "македонска нация", подобно на случващото се в спора за името с Гърция?


- Не очаквам да навлезем в дискусии за македонския език, защото това не е в сферата на работа на тези комисии. Да се дискутира съществуването на македонския език, на който е написана толкова голяма, богата и качествена литература и поезия, е абсурдно и загуба на енергия. Що се отнася до разбирането за понятието "нация", смятам, че още в самото начало на работата на комисиите ще е необходимо да утвърдим с българските колеги някои теоретични и методологически рамки по отношение на идентичността, терминологията, значението на етнонимите в различни времеви периоди. Ако се съгласим и приемем някои важни теории за нациите и етносите, тогава по-лесно ще преодолеем разликите. Би било несериозно да пренесем съществуването и схващането на днешните съвременни нации ретроактивно векове назад.


Що се отнася до сравнението със спора за името на Македония, не би било изненада дискусиите да се развият и в тази посока. Смятам обаче, че става дума за различни въпроси и поради това и подходът към тях би трябвало да е различен.


В споменатото интервю твърдите, че ще е добре българските историци да схванат процесите от 19-20 в., чийто резултат са македонската нация, езикът и литературата и съществуването на тази държава. Процесът на "схващане" обаче трябва да е двустранен. Кой дълго отстояван в Македония исторически стереотип в отношенията с България смятате, че ще е най-голямото предизвикателство за колегите ви от вашата, македонска страна?


- Това предизвикателство, разбира се, би било да се премахне стереотипът за "вечния неприятел България" - с други думи македонската страна трябва да преодолее възприятието за България като неприятел на Македония. Както българската страна трябва да разбере, че наченките на македонската съвременна нация започват през втората половина на 19 в., колкото и да е скромно това начало, и да се преодолее твърдението за "изкуствената нация", също така от македонската страна трябва да се признаят някои реалности от края на 19 и началото на 20 в. и за преплетеността на двете истории. Според мен, независимо от политиката на българската държава от това време, България и българите са единствените, които поддържат и помагат на македонското население за освобождаване от османците и които приемат всички онези, които бягат при неуспешни въстания. Затва гледането на България като най-голям неприятел е абсурдно.


Колко важна тема ще е църковната в разговорите? Може ли "да се помирят" историята на Охридската архиепископия, за каквато говори България и такава, каквато я вижда Македония? Изглежда църквите и двете държави правят стъпки към това, но какво могат да направят историците?


- Несъмнено един от въпросите, за които ще говорят комисиите, ще е църковният. Но, отново, този въпрос ще трябва да бъде разгледа в съответен времеви, политически и идеологически контекст.


Комисията е създадена с политическо решение, а от експертите в нея според публикации в България и Македония трябва да са независими и само да отчитат дейността си пред институциите чрез доклади. Какво според вас обаче би могло да гарантира независимостта ѝ? Или "политизацията" ще бъде неизбежна тъкмо заради политическия елемент в появата ѝ?


- Комисиите са формирани от правителствата на двете държави и заради самия този факт при тях има политическо измерение. Те трябва да предават доклад пред правителствата на двете страни в края на всяка година за свършеното през тази година. Що се отнася до независимостта на тези комисии, смятам, че тя ще зависи най-много от отношението на самите членове и от искреното и професионално отношение към работата. Всеки опит да се политизира работата на комисиите ще означава и корумпиране и губене на доверието в нея и към историческата общност, и към обществеността. По същия начин очаквам да се отнесат и правителствата на двете държави, както и всички политически актьори и фактори в двете държави. Ако искат да се постигне успех, ще трябва да оставят комисиите да работят без политически натиск.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Българските историци ще трябва да преодолеят твърдението за "изкуствената нация" по отношение на Македония
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------

  ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА ОТ КОМИНТЕРНА "нация" са т.нар. "македонци"
  Идете в самата Македония.
  Вижте и се уверете с очите си, че по-възрастните жители
  на тази ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА ОТ КОМИНТЕРНА държава
  така и не успяха да научат ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНИЯ
  ОТ СРЪБСКИТЕ и РУСКИТЕ ГРАМАТИЦИ "македонски език" !!
  "Македонски език" на който преди ИЗКУСТВЕНОТО МУ СЪЗДАВАНЕ
  НИКОЙ НИКОГА И НИКЪДЕ НЕ Е ГОВОРИЛ или ПИСАЛ !!!!

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Друг е въпросът, че при сегашната ситуация е повече от глупаво,
  точно този проблем да се поставя, обслужвайки по този начин
  имперските интереси на РУСИЯ и СЪРБИЯ.
  Отворените граници и ОБЩОТО ЕВРОПЕЙСКО НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ
  НА МАКЕДОНИЯ и БЪЛГАРИЯ ще направят така, че нещата
  да си дойдат на мястото.
  ДОБРЕ ДОШЛА на СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ в ЕС и НАТО !

  Още един ЯК ПИРОН В КОВЧЕГА на СЪРБОМАНГОВЩИНАТА
  и РУСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Най-хубавото в момента е, че в Македония има
  РЕНЕСАНС НА БЪЛГАРСКОТО САМОСЪЗНАНИЕ !
  След десетилетията на сърбизация, сегашните млади
  жители на Македония обръщат поглед към България,
  като дестинация за получаване на университетско образование
  и трамплин към ЕВРОПА и СВЕТА.
  Все по-ясно става за младите македонци,
  че БЕЛГРАД и МОСКВА НИЩО НЕ МОГАТ ДА ИМ ПРЕДЛОЖАТ
  и С НИЩО НЕ МОГАТ ДА ГИ ПРИВЛЕКАТ

  РУСКО-СРЪБСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ ОТИДЕ НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА

  Перспективата пред Македония е ЕС и НАТО

 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Скъсването на пъпната връв с Белград неминуемо обрича македонизма на смърт.

  седеньето го зголемува задникот
 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Скъсването на пъпната връв с Белград неминуемо обрича македонизма на смърт.
  —цитат от коментар 4 на Пипера е много лют


  Така е !
  Още повече, че сегашният "македонизъм" НЕ Е МАКЕДОНИЗМА
  на ИВАН /Ванче/ МИХАЙЛОВ и на БОРЦИТЕ ЗА СВОБОДА НА МАКЕДОНИЯ
  Сегашният т.нар. "македонизъм" по-скоро е някакъв вид СЪРБИЗЪМ
  с акцент върху ОМРАЗАТА КЪМ БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРЩИНАТА,
  в качеството им на антитеза на СЪРБИЗАЦИЯТА.
  Смъртта на ВЕЛИКОСРЪБСКИЯ "македонизъм" логично ще доведе
  и до СМЪРТ НА СЪРБОМАНГОВЩИНАТА и мераците на Белград
  за СЪРБОСЛАВИЯ на Балканите.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Оставете историците.
  Днес, вместо на среща с инатливия президент, Захариева заминава за Македония да открие One Love Tour. Името на турнето не го разбирам, но е по - смислено да се правят такива неща, отколкото прашни историци да спорят по телевизията.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Оставете историците.Днес, вместо на среща с инатливия президент, Захариева заминава за Македония да открие One Love Tour. Името на турнето не го разбирам, но е по - смислено да се правят такива неща, отколкото прашни историци да спорят по телевизията.
  —цитат от коментар 6 на dogwoman


  ПОКАЗНОТО ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ, с което от БЪЛГАРСКА СТРАНА
  беше "удостоен" ОБСЛУЖВАЩИЯТ СЪРБОМАНСТВОТО
  македонски президент Георги Иванов
  недвусмислено показа на ЦЕЛИЯ СВЯТ,
  че ОПИТИТЕ ЗА СЪЖИВЯВАНЕ НА СЪРБОМАНСТВОТО
  НА БАЛКАНИТЕ СА ОБРЕЧЕНИ !

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Доста време им отне на македонците за да разберат, че нямат други приятели, освен България на балканите и в Европа.
  Тъкмо тръгнаха във вярната посока и пак са на път да се спънат в същият "камък" на омразата, която не ражда нищо.

 9. 9 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Защо вечен? Те са на 30 години държава. Плюс това младото ни поколение изобщо не е обременено и не ги бръсне за нищо макетата.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Впрочем Македония направи преди няколко години паметник на Методи Шатъров "Стария Българин" , роден в Прилеп, и се подозира, че е бил убит по поръчение на Тито заради про-българските му позиции в Македония.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Що е маке, все е инАт. Ще се събудят тези, но никакво отстъпване и разни там споделени истории и тн!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 12. 12 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Ако искаш една работа да не стане, направи комисия, по възможност от политици или професори. Докато професорите умуват как да се излезе от сръбско-руския батак с нацията "с корени от 19ти и 20ти век", шиптърите ще решат лесно и окончателно въпроса. Остатъците от "младата нация" ще трябва да се определят към Белград или София, защото от Атина и Тетово няма да ги искат.

  master
 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Жалък опит на българомразците да получат признание и подкрепа. Дресирани да пълзят пред сръбските си господари, се опитват да бъдат велики пред тези които се опитват да ограбят.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Затова сега са на това дердже !!!

 15. 15 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Този си е промит сърбоман, ако и другите членове от македонска страна са подобни, тази комисия няма да постигне нищо...
  Дано да греша.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Приемането на общата история не значи компромиси със сърбомамите и югославски професори като тоя, а приемане и изучаване в РМ на българската история като тяхна - става въпрос за историята преди Коминтерна да ги образува като нация.

  седеньето го зголемува задникот
 17. 17 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 918 Неутрално

  И други шмекери ще има в комисията от северномакедонска страна, трябва да се внимава все едно си в автобус обкръжен от млади и прилично облечени циганки.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5821 Неутрално

  С една дума, каквото си надробят това и ще сърбат.

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Всички балкански народи имаме общи корени. Ако си помислим реално всички ние имаме правото да се считаме за наследници на античните, дори и на средновековните империи. Наистина е проблем желанието на някои съвременни нации да се идентефизират с древните народи. На Запад народите от Римската империя са се разбрали много добре, и ако се замислим ще включим, че никой римлянин (гражданин на италианската столица) не се приема като наследник на Цезар или Октавиан. Италианци, французи, испанци са правоприемници на римската цивилизация, и ... толкова. а тук в Балканите непрекъснато срещаме роднини на Ахил, Хектор, Александър Великиот, на Калоян и Тервел.
  Но затова вина имат и европейците, задето не опъвт ушите и на гърците, и на другите балканци.

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Жалък опит на българомразците да получат признание и подкрепа. Дресирани да пълзят пред сръбските си господари, се опитват да бъдат велики пред тези които се опитват да ограбят.
  —цитат от коментар 13 на korc


  Ние все обвиняваме другите, все търсим международен заговор, и тихо-мълком отминаваме факта, че нашите мастити професори и дума не смеят да обелят зад граница - сакън да не разсърдят братушките.

 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Македонската "история" е абсурдна измислица, и всеки опит България да влиза в пазарлък по отношение на някакъв "общ исторически поглед" е политически капан.


  Това е все едно някой да се пазари за качеството на стръвта, с която да бъде уловен в нечии капан :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Този си е промит сърбоман, ако и другите членове от македонска страна са подобни, тази комисия няма да постигне нищо...Дано да греша.
  —цитат от коментар 15 на CINZANO - оправете си сайта!


  За съжаление не грешиш. Този е пробит сърбоман , но му се дава думата в българска медия. Обратното , на български историк да се направи интервю в македонска медия е абсурдно. Как ще защитаваме българщината в Македония , когато българските медии са продажни? За съжаление македонисти има и в България и те никак не са малко.

 23. 23 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 711 Любопитно

  До комисията:
  Вместо да гоните скелети от гардероба с етикет "враг", постарайте се колегите ви от Македония да стъпят на земята ! Има железни факти, които не могат да оспорват. Тяхната "собствена" история ката културна идентичност започва след 1944 г. с влизането в употреба на Титивото политическо решение за създаване в Югославия на "макединска" държавност с различни от българскуте азбука и книжовен език. В Среднивековиети, Възраждането и Периода на Илиндебско-Преображенското въстание не е съществувала македонска народност. Всички ВМРО деятели са се възприемали и са възприемани от света като българи и цялата им служебна и лична кореспонденция е на книжовен български език. Нещо повече, повечето от тях са български учители, офицери или активисти на Българската Екзархия.

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  "Българските историци ще трябва да преодолеят твърдението за "изкуствената нация" по отношение на Македония"

  Разбира се , че е изкуствена нация. Тя не е формирана по естествен път , а чрез жестоко насилие над българското население. Над 20 хиляди българи са загинали в защита на своята народност в Македония. Този факт ние не трябва да го премълчаваме. Това трябва да се знае и афишира. Иначе се гаврим с паметта на тези героични българи.
  Още веднъж да попитам, защо се дава думата на този исторически наглец в българска медия?

 25. 25 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Няма какво да се открива по отошение на Македония.Да се нашише в учебниците и да се учи, как макденската нация е създадена изкуствено по поръчение на Сталин, с главното съдействие на БКП /днес - БСП/ и югославската комунистическа партия, ведно с Тито.И ако Тито поне има изгода от това, България няма никаква, но това не пречи насилствено и с подкупи, да се карат българи, да се пишат македонци и дори е имало
  А по отношение на езика, измислянето и лъжата са още по-очевадни и явни.Наредено е да се измисли език, с основа българският, но с леки промени, за да звучи мааааалко по-различно, та да си имат и македонците свой собствен език, видиш ли.Имаше един документален филм дори, за това как е станало - човекът измислил езика си признава на края на живота си, дни преди да почине от рак, как му е наредено да прави, да струва, но да състави македонска азбука.
  И нека да не си присвояват Кирил и Методий, които могат да се приемат все пак, като на всички, които ползват днешната кирилица, а още по-малко Самуил, Гоце Делчев, Сандански, Вапцаров, Талев и още огромен брой исторически личности, които не само са твърдели, но са и оставили написано, че са българи и нищо друго.
  И да - приветствам и желая Македония да е в НАТО и ЕС, да живеят във все по-висок стандарт, но нека имено македонците да си смирят и да приемат, че са една от най-младите държави, че историята им е свързана основно с България, но историята на България не е тяхна и да се извинят поне за хулите, обидите и кражбите, които сториха по отношение на България, след приемането им за независима държава, като точно ние, първи ги признахме за такава!!!

 26. 26 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ...Но затова вина имат и европейците, задето не опъвт ушите и на гърците, и на другите балканци.
  —цитат от коментар 19 на historama


  Та нали същите европейци от разни географски дружества, угаждайки на Отон 1, да се чувства по-велик, им измислиха...величието. Елините имат толкова общо с Александър, колкото някой днешен българомохамеданин с Баязид. Виж, северогърците (кореняците) имат повече общо, тъй както и днешните македонци, българи и т.н. Същото важи и за понятието "Византия" - Источна Римска империя с поданици "ромей" без значение от етнос, която днешна Гърция си я присвоява на 100 %?!?! Ненапразно Ципрас вкарва термин "гръко-македонска" култура...Доскоро беше само "елинистична"...?
  Относно изказването на тоя...Белградски книжовен...гризач, няма смисъл да го коментирам.

 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  До коментар [#25] от "chinaski":

  Единствено за Вапцаров грешиш. Той се самоопределя за македонец, следвайки указанията на Коминтерна.

 28. 28 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Препоръчвам на Проф. Драги Георгиев, историк - Можете да прочетете "Кръвта вода не става" и в Интернет: (PDF файлове) - файловете изтеглете оттук - https://veni.com/venko.html . Предговорът също е достатъно точен.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 29. 29 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Президентът на БРЮМ е от дървените глави, който още не е разбрал, че Югославия не съществува. А може и да е на отчет при офицера си в Белград

  malart.blog.bg
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  " най-горещите въпроси ще са свързани с въпросите на идентичността."
  Защо, признавате българската си идентичност и приключваме.

 31. 31 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 711 Любопитно

  На вниманието на проф.Драги Георгиев:
  Каква е тази "плахост" , професоре, в намеренията Ви за съвнестна работа с Вашите македонски колеги ? Каква е тази "симетрия на коноромиси", която изкуствено търсите около всеизвестни за света факти, при това във време, в което бъдещето на Р.Македония зависи от нас и международният вятър опъва с пълна сила платната на истината за потъпкваната, манипулирана и поругавана през 20 век история на българския народ ? За какви наченки на "македонско" самосъзнание през 19 век говирите, когато в борбата си за църковна независимост не само българският народ от Македония, Мизия и Тракия , ами самият султан и всички Велики Сили очертават на Цариградската конференция, независимо от регионалните диалекти, границите на българското етническо землище ? Някой да е говорил тогава за "македонска" народност ?

 32. 32 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Терминологията "вечен неприятел" е на 50-60 г от Титова Югославия. При кралска Югославия тя дори не е налагана защото е звучала смешно...

 33. 33 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Любопитно

  До коментар [#29] от "malart":

  Дървена глава звучи донякъде извинително- човекът се родил таъв ,не евиновен итн. ГеоргЕ , е банално произведение на УДБА - югославското ДС - тези които управляват днешна Македония

 34. 36 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  ЧЕ ЗАЩО? ИЗЛИЗА С ПЕЧАЛБА И ОТ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА АНТИБЪЛГАРИЗМА. ЕДНА ПЕЧЕЛИВША ТАКТИКА НЕ СЕ ПРОМЕНЯ!
  НИЕ СМЕ ТЪПАЦИТЕ! ЗАРАД ТЕХ - ДВА ПЪТИ НА ГРЕШНИА БРЕГ. И ПАК НАЛИТААМЕ.
  Остави ги там, се едно не съществуват, докът станат шиптърска влада и толкоз.
  Трет път ли да настъпиме мотиката по същиа начин?

 35. 37 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Македонците са ни братя, най-близките братя. И трябва да се отнасяме като с братя, да им помагаме, да ги уважаваме, да ги обичаме. Така и ще заслужим същото от тях. Дет се вика со кротце и со благо, и без тупаник.

 36. 38 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#37] от "Таралеж": "Дет се вика со кротце и со благо, и без тупаник."

  Не, точното е "Со кротце, со благо и со малко кютек" ;)

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 37. 39 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Любопитно

  До коментар [#36] от "scott":

  Популярно мнение , но в дълбочина , работи срещу България. Македонците няма да станат шиптъри, и за това има поне 10 причини. Но плашени от албанците и неглижирани от нас българите, македонците вече 100 г бавно и постепенно стават сърби. А от времената на Борис първи , Сърбия е преместила границата си на изток , за наша сметка с няколко стотин километра. И ние продължавамеда й помагаме...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK