Колко дълго ще остане Турция в Северна Сирия

Колко дълго ще остане Турция в Северна Сирия

© Associated Press



Между турския град Чобанбей и Ал Баб от другата страна на границата със Сирия има нови пътища. В Ал Баб по улиците има знамена и на двете държави, надписите на сградите са и на турски, има билборд, който почита паметта на турските войници, загинали в битка срещу "Ислямска държава". С турски средства се изгражда голяма болница, а скоро със средства на компании от първата държава ще се появи и първата индустриална зона в града; текат преброяване и създаване на регистър за земите, разказва "Асошиейтед прес".


Изданието цитира заместник-управителя на турския град Газиантеп - сега изпратен в помощ на трансформацията, започнала в Ал Баб, откакто градът е под турски контрол. "Живеем с тези хора от 600 г., от османски времена. И в крайна сметка като съседи", казва той.


Турция моделира Ал Баб като своя собствена територия в рамките на 4000 км сирийска територия, които са по неин контрол. На практика една четвърт от населението на Сирия е под пряк или непряк турски контрол в момента - това включва 3.6 млн. бежанци в Турция, 600 хил. души в анклава и 2 млн. в Идлиб, последната провинция в ръцете на бунтовниците, където Анкара стана един от "гарантите" на опитите за прекратяване на огъня.




Всички тези инвестиции обаче пораждат спекулации какво иска да направи Анкара в сирийските провинции, пише АП. Същевременно Турция има стратегически цели там, като например да сдържа големия си враг - Силите за защита на народа (YPG), кюрдската паравоенна организация, съюзена с Вашингтон, но считана от Анкара за сирийско разклонение на ПКК. С тази идея започна и операция "Маслинова клонка" през януари, която отвоюва Африн, стигна до град Манбидж и на теория отстоява амбициите да "прочисти" Северна Сирия до иракската граница.


Според АП Турция, твърдейки, че действа по "хуманитарни" причини и като гарант на сирийската опозиция, търси място на масата за преговори заедно с Русия като една от силите, които ще оформят сирийското бъдеще. А и намесата на Анкара в Сирия се ползва с благословията на Москва. Същевременно турските власти работят с Вашингтон в опит да го отклонят от съюза с кюрдите, но да разчитат на него за сдържане на Техеран. Според Хайко Вимен от Международната кризисна група войниците, с които Турция разполага на терен, означават, че "определено не е възможно решение без турското сътрудничество".


Как се стигна дотук


За Турция влизането в Сирия започна като част от регионалната коалиция със западни сили, финансираща и въоръжаваща бунтовници, която трябваше да работи за отстраняването на Асад. След това Анкара обяви, че трябва да се защити както от "Ислямска държава", така и от YPG.


Първо (от лятото на 2016 г. насетне) се "вклини" във владените от кюрди територии, които те отвоюваха от "Ислямска държава" и които бяха обявени за "федерален регион Рожава", автономен в рамките на Сирия; след това през януари тази година започна и операция "Маслинова клонка".


Първоначално заплашваше Съединените щати, че трябва да изтеглят войниците си от коалицията срещу "Ислямска държава", за да не се стигне до военен сблъсък, и обещаваше да разпростре операцията по цялата сирийска граница. В момента обаче е изправена пред факта, че САЩ контролират заедно с бунтовниците около една четвърт от територията, включително голяма част от границата с Турция и районите със сирийски петролни залежи.


В битките на Турция от 2016 г. насам се укрепи особеният съюз с Русия. "За пръв път руските военновъздушни сили подкрепиха турските сили в напредъка им към (Ал Баб)", а по-късно тази година стратегическото положение на града "помогна да се изтласка YPG от най-западната ѝ крепост, Африн", пише АП.


Сегашната фаза е по-различна - включва създаване на "турско-европейски" тип управление в контролираните от нея райони. По думите на управителя на Газиантеп Сенол Есмер Анкара участва в изграждането на 21-членен съвет, а персоналът му от 150 души е финансиран от Турция. Чрез този орган би трябвало да бъдат събрани 1.7 млн. приходи от наеми, данъци и общински такси тази година, казва той, цитиран от агенцията. По думите му: "Ние предоставяме брашното, но (сирийците) го обработват, за да си направят хляб."


Администрация, университети


В този процес се изграждат болници и училища (преподавателите, хиляди на брой, получават заплатите си от Турция), съдилища (в които работят бивши сирийски съдии), пощенски клонове, използвани като банки - включително за превод на заплати. Всичко това означава, че учениците в тази част на Сирия учат и турски език като малки.


Анкара възлага на административни служители да управляват райони, завзети в операциите "Щитът на Ефрат" и "Маслинова клонка", а училища в тях, създадени от турското министерство на образованието, обучават 200 хил. студенти. През 2016-2017 г. са обучени сирийци, за да действат като "полицаи", "пощенски служители", "мюфтии". В Африн Турция изигра важна роля в създаването на местна власт, каквато би искала да има и в град Манбидж.


Миналата седмица Турция каза, че четвърти университет ще има свой кампус на сирийска територия. Университетът "Харан" в Шанлъурфа, Югоизточна Турция, сега ще обучава студенти и в Ал Баб, на около 200 км северозападно.


Ал Баб е в турски ръце от операция "Щитът на Ефрат" (започнала през лятото на 2016 г.) насам. Градът е бил посетен от вицепрезидента на университета Али Саръъшък, за да огледа мястото, и се е срещнал в сграда, от която се извисявало знамето на Свободната сирийска армия (ССА), според уебсайта на учебното заведение. Казва се още, че сега хора от Джараблус, Ал Баб и Африн - всички попаднали в ръцете на турските сили и свързани с тях бунтовници в последните две години - ще могат да се обучават на арабски, английски или турски.


На тези три езика според ректора на университета Рамазан Ташалтън е имало и изпити сред 800 ученици в Джараблус и Ал Баб, някои от които след това ще имат възможността да следват в Турция.


С помощ на турските власти до момента в Азаз са отворили подразделения Международният университет на Дамаск, Свободният университет на Алепо (свързан с министерство, изградено от сирийската опозиция), а в Ал Баб - Академията по арабски език и ислямски науки на Башакшехир. В последното студентите получават стипендии от Турската религиозна фондация (Анкара обаче не признава дипломите му), разказва "Ал Монитор".


"Не знаем дали ще сме част от Сирия"


За "Ал Монитор" поетът Селим Темо, уволнен от университета в Артуклу през 2017 г. заради указа за извънредно положение, казва, че турските проекти са свързани с "колониални стремежи" с "антикюрдски" привкус, но ще се провалят, а сградата на университета "Харан" ще свърши като "регионално основно училище с недовършена сграда".


В Ал Баб инженерът Закария Хадж Хасан участва в проекта за нова индустриална зона. Според него зависимостта от Турция е естествена и историческа, а много сирийци още имат роднини в Турция. "Ще бъдем ли част от Турция? Ще бъдем ли малка независима държавица? Не знаем. Тези, които са националисти, го наричат колониализъм. Тези, които са религиозни, казват, че всички сме мюсюлмани. Нямаме проблем с това. Едно време сме били една нация от Истанбул до Йемен и до Мароко", казва Хасан за АП.


Хуманитарният работник в Ал Баб Мохамед ел Шейх очаква контролът на Турция върху Северна Сирия да продължи поне десетилетие и ще работи заедно с Москва по решение на кризата, което да не включва Асад, но да запази целостта на страната. С турския контрол обаче понякога се работи трудно - той самият например е минал през сериозна бюрокрация и проверки, за да бъде одобрена организацията му. "Турците трябва да помагат на сирийците, не да ги управляват. В този момент те управляват."

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 272 Весело

  "...Сегашната фаза е по-различна - включва създаване на "турско-европейски" тип управление в контролираните от нея райони..."

  Това изобщо не е вярно ! В окупираните от Анкара окръзи от северна Сирия - Ал Баб, Маре, Азаз, Ефрин управлението не е светско (както например в "американска" Сирия на източният бряг на реката)...Жените са задължително с бурките на улицата, а върховният законодателен орган е Шериатски съд ! Както и да е...ще дойде и техният ред...

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Нали савецкия саюз пазеше Сирия?
  Как е позволил на Турция да окупира територии?

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Любопитно

  Толкова, колкото е необходимо.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Любопитно

  " "Живеем с тези хора от 600 г., от османски времена. И в крайна сметка като съседи," казва той."

  Също като нас! Кога да чакаме турските освободители да ни дойдат пак на гости? Този път ще е завинаги!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Разстроено

  Ясно е че Турция няма никакво намерение да се изтегля от окупираните територии в Северна Сирия! След като няма никаква реакция срещу турската инвазия, Ердоган ще продължи като Хитлер да окупира нави и нови територии като стратегическата му цел е Алепу!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Разстроено

  Нали савецкия саюз пазеше Сирия?Как е позволил на Турция да окупира територии?
  —цитат от коментар 2 на 4ort


  Хубаво си написал "савецкия саюз " защото днешната РФ на Путя има малко общо със СССР и нищо с Руската империя която ако съществуваше отдавна щеше да е наритала турското султанче което щеше да скимти като пребито псе!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  "Не знаем дали ще сме част от Сирия"
  Ей тук е ключът към палатката - хората искат мир, да могат да си живеят, работят и харчат парите и въобще не ги интересува в коя държава са, щом са си вкъщи.
  То същото стана и в Крим, но там бе документирано официално, въпреки че много хора продължават да не вярват.

 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Весело

  ""Турците трябва да помагат на сирийците, не да ги управляват. В този момент те управляват."

  Ха-ха-ха, турците щели да помагат на сирийците?!!! Ами те и на нас ни помагаха 500 години докато не се отървахме от помощта им!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на .
  .
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Всъщност Турция не само е окупирала част от Сирия, но и извършва етническо прочистване на тези територии. След като засели всичкото башибозук там и го въоръжи, може и да измисли някаква автономия под контрола на турски паша. Абе чиста проба Османскяа империя.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Любопитно

  Тази статия говори за явните имперски цели (или най-малкото стремежи) на Турция и диктаторския режим на Ердоган в Сирия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  В този процес се изграждат болници и училища (преподавателите, хиляди на брой, получават заплатите си от Турция), съдилища (в които работят бивши сирийски съдии), пощенски клонове, използвани като банки - включително за превод на заплати.
  =======
  А турската лира. ....пада ЛИ падаааа .... :)
  Къде си Мудис ?
  Ела и обясни как ставаптая работа. ....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#4] от "Julian Mall":

  Също като нас! Кога да чакаме турските освободители да ни дойдат пак на гости? Този път ще е завинаги!
  ======
  Този път може да си сигурен ,че няма да те огрее !
  Ти вече си член на общо европейския дом. .....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Арабите в Турция много лесно се асимилират и даже стават турски националисти. Само че, се асимилират само като име, а иначе арабската култура постепенно превзема Турция. Арабескът е арабска музика, кебапите, баклавите и всички тестени сладкиши. А докато чаках сина ми да излезе от лекции, забелязах, че белите физиономии сред студентите вече са абсолютно малцинство. Турция много бързо се арабизира.

 14. 14 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Тази статия говори за явните имперски цели (или най-малкото стремежи) на Турция и диктаторския режим на Ердоган в Сирия.
  —цитат от коментар 10 на Иво


  Турция не си ги крие тези цели. Старае се да се хареса на изтощените от войни сирийци както се вижда от статията.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Любопитно

  Казва се още, че сега хора от Джараблус, Ал Баб и Африн - всички попаднали в ръцете на турските сили и свързани с тях бунтовници в последните две години - ще могат да се обучават на арабски, английски или турски.
  =======
  Турската формула за стабилизирането на района , се оказва най градивна !
  Анкара изчака търпеливо , САЩ , Русия и Иран ..... да покажат по какъв начин да се помогне на хората там .....най на първо да не се превърнат в бежанци. ....
  Методите им обаче , бяха крайно несполучливи и вредни ....
  Един турски историк го каза най добре .....
  " може би и Турция нямаше да бъде в полза на изстрадалите хора..... но тя си припомни методите от историческото минало на Османската империя. .... когато цели столетия е имало спокойно и переспективно управление".....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Любопитно

  До коментар [#13] от "half truth":

  Арабескът е арабска музика, кебапите, баклавите и всички тестени сладкиши.
  =======
  И кое те дразни в това ?
  На мен тия неща ми харесват.
  И какво е това " Турция се арабизира".....
  Турция вече е свободна държава. ... а не светска !
  Ако искаш яж джолани и бекони .... ако ти е вгусно , похапвай си баклава !
  А мен лично арабеска ме кефи ....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Разстроено

  До коментар [#13] от "half truth":

  А докато чаках сина ми да излезе от лекции, забелязах, че белите физиономии сред студентите вече са абсолютно малцинство
  ======
  А чрез този ти коментар , вече напълно се убедих ,че си расистка .... :(
  Имам познати българи които са много по черни от някои кюрди !!!
  Но никога не ми е хрумвало да ги класифицирам по цвета на кожата. ....

  Bukalemun
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Като се има предвид манията за величие на Ердоган и имперските му апетити, ако зависи от него Турция никога няма да изтегли войските си от сирийските територии, които контролира, а те нахлуха там, под предлог, че се борят с терористични групировки.

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#18] от "Yarak4You":

  :)..... какво знаеш ти за турската нация и култура. ....
  Вчера нали сам си го каза ....че не си турски гражданин и не те е грижа ...л
  Какво си се закахърил..... живей си там животеца !
  Ти нямаш сили дори да уточниш от коя държава пишеш !
  Защо ли ти обръщам внимание въобще. ....
  Интернационалист !

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#13] от "half truth":


  И откога кебапите, баклавите и сладкишите пък НЕ СА част от турската кухня и култура? В Турция ще видиш хора всякакви, от бели и руси, до чернокоси и с тъмна кожа, все пак не си в Беларус или Финландия, а в Държава, която с хилядолетия е била мост между култури и континенти, център на империи и смесица от всякакви народи и раси. Съответно в Турция ще чуеш и видиш всякакви видове музика и танци- от арабеск, до халай, зейбек, хорон до поп, рап и рок музика.
  Въпреки това Арабите и Кюрдите от Сирия трябва да си заминат час по- скоро.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 22. 22 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Много сте елементарни Ердогановоте лизачи и клакьорки обаче... Все като ви кажат истините в очите и като не можете да оборите някого с факти, започвате да се хващате за някакви думички и изречения извадени от контекста, да лепите етикети и да хвърляте обвинения.
  Това са все тактики на умствено непълноценните и нискоинтелигентни хора, които не могат да спорят с факти, не приемат болезнените истини в следствие, на което се фрустрират и почват да бълват огън и жупел или в повечето случаи- пумия.

  Вчера бях Гюленист, днес съм Интернационалист, утре сигурно ще стана и от ПКК... До там ти стига умствения капацитет. :)

  Сега като след всеки път, когато влезеш в дискусия с мен ще те остава да се оттеглиш, да спреш да пишеш и да се скриеш като амджък в непран шалвар.


  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 23. 23 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Щом строи всякаква инфраструктура няма намерение да си ходи, елементарна
  логика- никой не хвърля пари на вятъра !!!

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#22] от "Yarak4You":

  :)..... такива като тебе губите почва .... до такава степен, че дори и международното пространство ви е вече тясно !
  Иди при Гюлен и го помоли да ти покаже най големите си чалъми .... останаха четири дена !
  Но ако е в ежедневния си транс , не забравяй да вземеш един вестник и да му правиш вятър ...... ето така :
  https://youtu.be/7FZ4WE1VfWY
  ....че той много обича това .... :)

  Bukalemun
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Разединяват, както винаги се случва с колониални стремежи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Каква работа има аз при Гюлен бе Етка, цвете шарено? Какво ми пука какво харесва Фейтуллата и какво не, тези неща неговите дружки ги знаят, които сега ще ти обясня кои са:

  Не съм аз, този който десетки пъти се е срещал с него, не съм аз човекът, в чиято партия половината членове и министри са доказани хора с връзки с организацията на Гюлен. Не съм аз човекът, който напълни цялата турска армия, система за сигурност и правораздаване и образованието с Гюленисти. Не съм аз човекът, който каза за Гюлен, че му дадохме всичко, каквото поиска- друг го каза. Не съм аз, този който с турски държавни пари (ТИКА, Червеният Полумесеци т.н) откриваше стотици училища, джамии, университети и финансираше проектите на Гюлен в чужбина и буташе бизнесите му напред и нагоре.

  Този който ги правеше тези неща и партията която стоеше зад всичко това са Реджеб Тайип Ердоан и АКП. Просто, кратко и неуспоримо.

  За да се види колко сте жалки, нагли, безсрамни и долни същества- в момента обвинявате хората в греховете, които вие сте направили. Всеки който е срешу вас го обявявате з предател и терорист, а най- големите мерзавци и дупедавци сте именно вие- лизачите на Ердоган и той самия.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#26] от "Yarak4You":

  Хо хоооо... :)....по спокойно !
  От нерви , почват да ти се губят букви в коментара. ...
  Успокой топката и бегом в Пенсилвания , за последни наставления. ....
  Че ако и на тези избори не съумеете да спрете Ердоан ....ще ви загубим като противници. ...
  Знаеш ли кое ви вбесява ..... че привържениците му стават все повече и повече. ...
  Хората си отвориха очите ,....Yarrak !
  В Европа, Африка, БИ , Русия .... все по често се чува " ердо ердо ердо ".....
  Нищо лично .... просто статистика !

  Bukalemun
 28. 28 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Етка, Етка... въртиш, сучиш и все едни и същи небивалици повтаряш във всеки коментар, приятелю. Запомнил си два- три лафа и под всяка статия ги повтаряш- Генерали, Гюлен, Интернационалисти- Световни терористи и т.н.

  Не знам дали, защото слънцето в Анталия те напича много силно по кратуната или просто психо-помощта в Турция е на много ниско ниво, ама не е нормална таз работа, да знайш.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  "намесата на Анкара в Сирия се ползва с благословията на Москва."
  Диктаторите се поддържат.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#28] от "Yarak4You":

  Няма как , YARAK ....такъв е живота !
  Какъвто е събеседника , такива са и думите които е заслужил. ...
  А ти отложи излишната риторика за след 24 ти ....
  Подготвяй се за балконската реч на Ердо .... ;)

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Клара
  Клара
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#29] от "Роси":

  Москва рече всички чужди да се измитат от Сирия, ама въобще не спомена Турция. По въпроса Турция в Сирия не съм срещал никакви забележки по руската преса. Гробно мълчание.

 32. 32 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  И какво е това " Турция се арабизира"....
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Арабската култура надделява над турската. Това е. Вече само по Черноморието, Одринско и Егейско море е останало нещичко, което не може да се нарече арабска култура. Всичко друго се обърна на Арабистан. А цвета на студентите го дадох като факт, че и физически надделяват. Нещо такова се е получило и с прабългарите в България. Останало им е само името. Ясно защо.

 33. 33 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Титаник потъва, а капитан Ердо ще държи речи на балкона, докато тез като тебе подмокрят бурките и шалварите от кеф... Богатите вече са по лодките и се спасяват, а тези пт трета класа мятат гюбеци на зурните и мехтера. Халал да ти ви е... Да видим какви ще ги говориш като спре хранилката и като потъне гемията.

  Ходи да сънуваш 7% ръст и топ 10 световна икономика, докато пърдиш на лук и картофи от по 6 лири килото... за сега.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK