Ще стане ли Саудитска Арабия "нормална държава"

Ще стане ли Саудитска Арабия "нормална държава"

© Associated PressВъзобновяема енергия, общество със силно потребление, по-големи права за жените, пълна заетост и умерен ислям - това са част от обещанията, които саудитският принц Мохамед бин Салман направи в последната година, откакто бе посочен за престолонаследник. Някои от тях той всъщност повтори - 32-годишният принц говори за визията си за промяна на Саудитска Арабия, откакто започна да се издига във властта преди три години и откакто все повече управленски решения се свързват с нарастващото му влияние на фона на информацията в арабски медии, че здравето на крал Салман се влошава.


Точно преди година крал Салман го издигна за престолонаследник. Скоро след това той каза в интервю, че държавата му дълго време не е била "нормална", и обеща сериозни промени, но предупреди, че ще са бавни - включително заради съпротива от религиозния елит, но и от разделеното в оценките си общество. Резултатите в реформата на закостенялата, дълбоко традиционна Саудитска Арабия се разглеждат на запад и в съседни арабски страни със смесени чувства.


Какво се случи в Саудитска Арабия и какви проблеми предстоят? "Дневник" обобщава.


Жените
Какво се промени: Мохамед бин Салман иска да увеличи производителността на икономиката и се нуждае повече жени да влязат на трудовия пазар. Сега не само повече сфери им предлагат работа (има обяви дори в прокуратурата) - те могат да откриват собствени фирми.


Възможност за промяна ще даде и разрешението за шофиране от тази неделя - досега придвижването с автомобил без съпруга бе възможно само за богатите жени, които имаха шофьори; на останалите бе забранено дори в краен случай да сядат зад волана.


Въведоха се и леки облекчения в облеклото. Жените също така могат да посещават и спортни събития.


Проблемите: В последните седмици Саудитска Арабия арестува жени и мъже активисти, които искат либерализация. Според публикации на местни и международни медии те водят от месеци кампания за отмяна на строгото настойничество в Саудитска Арабия - правилата, според които жените нямат право да взимат важни решения, свързани с работа, пътуване и други подобни, без одобрението на съпруг или мъжки роднина.


Изглежда, Рияд още не е готов да стигне толкова далеч и иска да задава темпа на реформи "отдолу нагоре", вместо да се вслушва в искания, за да не се сблъсква с консервативния гняв, написа The Atlantic. В интервю за изданието през април принцът, попитан дали трябва да се премахнат забрани, като например тази жените да пътуват сами, той отговори, че трябва да се намери начин, който "да не вреди на семействата и културата".


Фотогалерия: Жени зад волана в Саудитска Арабия >


Обществото


Какво се промени: Развлеченията бяха табу в Саудитска Арабия във вида, в който ги познават Западът или дори повечето други арабски държави. Двайсет години действаше забрана за концерти, 35 г. - за кинопрожекции. И двете вече могат да се случат отчасти за да задоволят нуждите на младите поколения, отчасти за да пренасочат отлива на средства от "развлекателния туризъм" към собствена индустрия, в която ще бъдат инвестирани десетки милиарди долари.


Проблемите: В някои сегменти на развлекателната индустрия трудно ще се намерят достатъчно саудитски работници в страна, която силно разчита на чужденци, за да движат икономиката ѝ - секторът на услугите не се счита за най-желан от саудитците, нито е добре платен (в сравнение с държавната работа), а в част от него наскоро бяха въведени и квоти за минимално съотношение на саудитските работници (приветствано от обществото особено в случаите, когато клиентите са жени).


Същевременно консервативните нагласи на част от обществото реагират срещу част от новите "развлечения" - били те представления, филми или сапунени опери. Директорът на съществуващата едва от 2 г. агенция, която да "регулира" тази сфера, бе уволнен тази седмица заради руско цирково представление, участничките в което бяха наречени "голи" от недоволни граждани. Подобен изблик на гняв имаше заради видеоклип, излъчван по време на едно от първите спортни събития, посетено и от жени. С това се разгоря отново дебатът кое е "приемливо" за по-голямата част от саудитците и кое твърде "либерално" за момента.


Фотогалерия: Саудитска Арабия преоткрива киното след 35-годишна забрана >


Религията


Какво се промени: "Саудитска Арабия не е на себе си от 30 години", каза Мохамед бин Салман в интервю за "Гардиън" миналата година; в следващите месеци той повтори идеята многократно и направи отпратка към края на 70-те и началото на 80-те г., когато духовенството се оказва с непропорционално голяма роля в публичния живот на страната. Твърди, че ислямът, към който трябва да се завърне кралството, е умерен и че ще търси диалог както с шиитското малцинство (около 10 на сто от населението), така и с малобройните християни и евреи в страната.


Засега заявките на принца са със силно пожелателен характер. Той обаче опита да даде и някои положителни сигнали - през ноември бившият правосъден министър Мохамед ал Иса, който преди това оглавяваше спорната Мюсюлманска световна лига в Мека, каза, че организацията му вече няма да прави това, а ще се бори с радикалния ислям. Саудитска Арабия пък доброволно се отказа от контрола над най-големия ислямски храм в Белгия, свързван с радикални идеи.


Също през ноември принцът отне от религиозната полиция в страната правото да арестува и задържа десетки духовници, а контролът му във върховете на религиозния елит бе засвидетелстван от подкрепата, която Съветът на висшите духовници оказа на арестите.


Проблемите: Уахабизмът (който принцът се опита да омаловажи като фактор в споменато вече интервю) години наред е основна идеология и регулатор на отношенията в саудитското общество. Организации и фондации, базирани в Саудитска Арабия или получаващи пари от нея, дълго време бяха износител на радикализъм и екстремизъм по света (и проповядваното от тях все още има влияние в Европа). В страната са и две от най-свещените места за исляма.


Степента, в която уахабизмът (салафитско течение, което интерпретира строго Корана, често буквално) регулира живота в обществото, означава, че Мохамед бин Салман трябва да стъпва внимателно, тъй като по собствените му думи има много консервативни - а и разделени в убежденията си - семейства в страната. Освен това принцът си навлече критики, че целта му всъщност е погром върху консерваторите, за да утвърди бъдещото си управление, а не толкова с мисъл за бъдещето на Саудитска Арабия. Третата хипотеза е, че Мохамед бин Салман просто търси правилния баланс между либерали и консерватори, което винаги се е случвало и при предшествениците му.


Икономиката и финансите


Какво се промени: "Не ни правят богати и силни петролът и религията", казва консервативен саудитец в репортаж на "Вашингтон пост". И саудитският принц иска тези думи да отговарят на действителността - например да намали зависимостта на страната от петрола, да диверсифицира икономиката (както правят всички страни в Залива), да разработва нови технологии и да намали дела на горивата в енергийния микс. За последната цел работи по мащабен проект заедно с японската SoftBank, който би трябвало да се осъществи в следващите години. От години принцът дава заявка и за справяне със сериозните дефицити в бюджета, като намали раздутите държавни разходи и средствата, заделяни за огромното кралско семейство (около 15 хил. души, от които най-заможните са около 2000).


Рияд възлага надежди дори на туризма - например с повече визи и с достъп до повече обекти за културен и исторически туризъм. За борба с безработицата в редица сектори са въведени квоти за минимален дял саудитски граждани в персонала в страна, където милиони работници градят икономиката от десетилетия чрез системата "кафала" (характерна за много места в Залива), извършвайки дейности, които саудитците не желаят. От септември тази година частично в търговията на дребно, например в продажбата на часовници, очила, автомобили и други, няма да могат да работят чужденци.


Ще стане ли Саудитска Арабия "нормална държава"

© Handout, Reuters


Проблемите: С около 12.7% безработица и с отлив на инвестиции миналата година амбициозните цели за реформи вероятно са под въпрос. За 2017 г. по данни на ООН в страната са се влели 1.4 млрд. долара преки чужди инвестиции в сравнение със 7.5 млрд. долара за 2016-а - малки икономики в региона като Йордания и Оман са с доста по-добри показатели. Освен това много саудитци не желаят да работят извън държавния сектор - средната заплата в него е 2860 долара, а в частния е малко над 2000. На трудовия пазар действат схеми, даващи възможност служители да се водят такива на хартия, но дори да не се появяват на работа, а да вземат заплати.


Критици на Мохамед бин Салман казват, че и антикорупционната кампания от миналата година (с която се конфискуваха над 70 млрд. долара от високопоставени саудитци) цели да събере средства за бюджета, освен да утвърди влиянието му в кралското семейство, чието нетно богатство се оценяваше на 1.4 трлн. долара.


Що се отнася до зелената енергия, Саудитска Арабия все още има пред себе си въпроси, свързани с цените на петрола, добива и бюджета си, а и възобновяемите източници са ниша, от която други държави в Залива започнаха да се възползват доста по-рано.


Друго


Повече въпроси, отколкото отговори поражда външната политика, чиито решения от последната година се свързват именно с Мохамед бин Салман. Блокадата на Катар, изненадващата, обявена от Рияд, оставка на ливанския премиер, все по-откритите заплахи към Иран и засилването на кампанията срещу бунтовниците в Йемен се свързват в арабския свят със стила на принца. Подобряващото се вече дори на думи отношение към Израел също стъписва мнозина и породи спекулации за възможна посредническа роля в израелско-палестинския конфликт.


Ползите - или вредите - от тези начинания във външнополитически и геополитически план обаче тепърва ще бъдат оценявани.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Разстроено

  "В последните седмици Саудитска Арабия арестува жени и мъже активисти, които искат либерализация. Според публикации на местни и международни медии те водят от месеци кампания за отмяна на строгото настойничество в Саудитска Арабия - правилата, според които жените нямат право да взимат важни решения, свързани с работа, пътуване и други подобни, без одобрението на съпруг или мъжки роднина."

  Докато съществуват подобни мракобесни и подтиснически закони спрямо жените КСА НЕ може да бъде нормална държава, ето подробности за този абсурден закон:

  https://www.hrw.org/endmaleguardianship

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Весело

  "На трудовия пазар действат схеми, даващи възможност служители да се водят такива на хартия, но дори да не се появяват на работа, а да вземат заплати."

  Хахаха... седиш си у вас, а получаваш заплата. Фиктивни работници с фиктивни началници, сигурно и фирмите в които уж работят са фиктивни. Само парите са истински. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  По-нормална от сега......да !
  Нормална......никога !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 584 Весело

  До коментар [#2] от "Иво":

  Държавните изисквания за квота от саудитци до това водят :-)
  Ако например и в България въведем квота че толкова % от една фирма трябва да са хора с здравословни проблеми, ще се появи същото.

  Въпросът е че за да се издържат мъртвите души на другите се ограничава заплащането и на саудитците им става все по-трудно да намират евтини работници(със статут на роби)

 5. 5 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 789 Неутрално

  За да си отговорим на въпроса ще стане ли Саудитска Арабия (или която и да е ислямска страна) "нормална държава", трябва да погледнем Турция. Турция нормална държава ли е, след като промените към цивилизация са започнали през 1920 година. След като "най-светската" мюсюлманска държава след сто години отново тръгва към радикализма, отговорът е ясен. Няма шанс никоя мюсюлманска държава да стане нормална, само и единствено заради религията си. Ислямът е в основата на всичко в мюсюлманския свят, през него протича начинът на мислене и целият живот на човека. Нещо, което не може да бъде разбрано от Западната цивилизация, точно поради нейният начин на мислене, който е коренно противоположен на ислямския.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Принца отваря вратите към цивилизацията.
  Да видим дали това е кампания или процес.
  Да видим каква съпротива ще срещне от религиозните среди и как ще завърши "сблъсъкът" между тях...

 7. 7 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЙЕИ":

  Излизаме малко извън темата са Саудитска Арабия споменавайки хората с увреждания. В България в момента особено в частният сектор им е отказан всякакъв достъп до работа. Знам го от собствен опит. Имам си заболяване и чуят ли работодателите за това ме изхвърлят без да проведат интервю

  Димитър Димов
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5493 Неутрално

  Саудитска Арабия е всичко друго но не и нормална държава...
  И все още твърде далеч от такава...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Няма.
  Докато финансират ислямския тероризъм няма как да се получи.
  Просто се поуплашиха малко от свиването на доходите им и заеха позиция на
  леко снишаване.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 877 Любопитно

  саудитският принц Мохамед бин Салман
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Е, и?
  Тоя, саудитския Путин ли е?
  А кой ще дойде след него?

  Да разлая троловете!!
 11. 11 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  то за България не съм сигурен, та за тези ли. Знам коя държава последна ще стане нормална, заема 1/8 от сушата

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 12. 12 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Докато всичко зависи от прищявката на силния на деня, оправия няма!

  Да разлая троловете!!
 13. 13 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#11] от "ckh41566335":

  Тая 1/8-държава, за да стане нормална, надо подменить люди!
  Иначе brothel-ът пак ще си е същия!

  Да разлая троловете!!
 14. 14 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 504 Неутрално

  колко години ще отнеме трансформацията на Азия и Запада към ел автомобили? Това е ключовият въпрос от който зависи благоденствието на тези държави. Това, което правят за обществото е вече само за самите тях, за да могат да оцелеят след промяната. Защото свикнали на лукс 3-4 поколения ще трябва да се конкурират и търсат нови приложения на петрола, за да задържат световната му консумация, когато автомобилния транспорт и водния транспорт преминат на ел.

 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Няма да станат нормална държава докато религията не мине на заден план.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Нали знаете как е създадена СА !?
  След Първата СВ , Англия и Франция като чертаели границите в него район при тях дошъл някакъв арабски принц и ги заврънкал, че иска да си има кралство.
  И решили "Великите сили" да му дадат там едни пясъци...

 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Соросоидите пускат пипалата си и в Саудитска Арабия, обаче кралят бързо им показва къде им е мястото на тези гниди, атакуващи идентичността на Саудитците и стабилността на саудитските семейни ценности, от първата, до четвъртата жена в семейството!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 18. 18 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Ще се оправят... след 6-700 години, след като извъртят една реформация... евентуално.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Ще стане, ама когато прасето на Пинк Флойд прелети над мека и медина...

 21. 21 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 237 Неутрално
 22. 22 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Ще стане, ама когато прасето на Пинк Флойд прелети над мека и медина...
  —цитат от коментар 20 на Тони КОСТОВ


  Или когато, по аналогия с Благо Джизъса се появи Али Алахата или Хасан Пророка.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8253 Неутрално

  След 1-2 века може да се промени нещо по0съществено, но не се знае, в каква посока.

 24. 24 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Ако щат.
  Света няма да ги чака.

  Нас също !

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  По-скоро Европа ще проумее, че СА няма шанс да стане нормална държава, отколкото СА да стане нормална държава. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK