Гърция ратифицира Истанбулската конвенция

Гърция ратифицира Истанбулската конвенция

© Costas Baltas, ReutersИзбори 2022

Гърция ратифицира конвенцията срещу насилието над жени, която раздели общественото мнение в някои европейски държави, съобщи Съветът на Европа.


Подписаният от страните членки на съвета документ, известен като Истанбулската конвенция, ще влезе в сила в Гърция на 1 октомври 2018 г.


В България конвенцията предизвика дискусии заради твърдения на опозиционни партии и коалиционни партньори, че в нея се говори за "трети пол", отваря се възможност за "еднополови бракове" и се поставят под въпрос традиционни ценности.
След решението на гръцкия парламент България е единствената страна, членка на съвета Югоизточна Европа, която не е ратифицирала Истанбулската конвенция. Другото изключение е Косово, което не е член на Съвета на Европа. През април на фона на сходни протести документът беше одобрен и от депутатите в Хърватия.


Българското правителство внесе законопроекта за ратификация в парламента още в началото на тази година, но след два месеца го оттегли с аргумента, че ще се очаква решение на Конституционния съд за съответствие на документа с основния закон.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK