Защо доклад на ОССЕ за изборите ядоса Турция

Наблюдател на изборите през ноември 2015 г. в Диарбекир, Югоизточна Турция

© Associated Press

Наблюдател на изборите през ноември 2015 г. в Диарбекир, Югоизточна ТурцияВчера Турция забрани на двама депутати да наблюдават изборите от името на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Проблемът на властите в Анкара с организацията обаче започна в средата на месеца - тогава тя публикува временния си доклад преди вота.


Външното министерство заклейми текста като съдържащ "определени коментари, дори от политическо естество, които не отговарят на реалността".


Сред изброените в текста проблеми са рискове, свързани със свободата на сдружаване, споменава се и фактът, че единият от кандидатите, кюрдът Селяхатин Демирташ, трябва да води кампанията си от затвора.


Кой и как гласува
Турция и ОССЕ, изглежда, не могат да се разберат и за броя на гласоподавателите в страната - около 56.3 млн. души според избирателната комисия, но 55.3 според доклада на международната организация.


Притеснително е и сливането и разместването на избирателни секции. Според ОССЕ то е засегнало 144 хил. избиратели в 16 провинции, а събеседници на организацията са изразили притеснения, че мерките целят "да намалят активността сред избиратели в райони, които се смятат за бастиони на ДПН". Според местните власти с мерките те могат да гарантират по-добре "тайната на вота" в райони с проблемна сигурност.


Медийна среда


"Медийният пейзаж е доминиран от издания, чиито собственици се считат за свързани с правителството или зависими от обществени поръчки. Има голям брой издания, но те остават поляризирани", продължава докладът.ОССЕ изтъква, че законът за радиото и телевизията беше променен, за да обхваща и онлайн медиите. От 28 май до 11 юни 1199 потребители в социалните мрежи са били определени от вътрешното министерство като разпространяващи пропаганда или похвали или показващи принадлежността или връзката си с "терористични организации" и "използване на реч на омразата срещу неделимата цялост на държавата и сигурността на обществото". От тях 643-ма души са получили обвинения.


ОССЕ припомня, че многократно е искала от властите да се заемат с "фундаментална реформа на законите, които криминализират работата на журналистите".


Предизборните събития


Поляризацията се подсилва от факта, че "президентът многократно е говорил за други кандидати и партии като поддръжници на тероризъм", се казва в доклада. По време на кампанията Ердоган и управляващите отправяха подобни критики предимно към прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която е възпрепятствана в опитите си да провежда кампания: в пет провинции е въведена забрана за публични събития от съображения за сигурност, която засяга най-вече събития на партията.


Организацията обръща внимание на факта, че е имало забрана за провеждане на митинги в редица европейски държави, "някои кандидати" (президентът Реджеп Тайип Ердоган и най-големият му противник Мухарем Индже) са направили подобни посещения: единият в Сараево, а другият - в Гърция и България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK