Как Германия спечели милиарди от гръцката криза

Германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас

© Associated Press

Германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис ЦипрасЗакъсала Гърция бе избавена общо три пъти от държавен фалит. Но и спасителите ѝ извлякоха ползи: от 2010 г. досега Германия е спечелила близо 3 милиарда евро от помощите за Гърция, пише "Дойче веле".


Ето числата:


Германия очевидно извлича огромни ползи от милиардните помощи за Гърция: от 2010 г. досега в германския бюджет са се влели общо 2.9 млрд. евро печалби от лихви. Това става ясно от отговор на федералното правителство на запитване на Зелените.


Откъде идват тези близо 3 милиарда?
Ето и конкретните числа: германският бюджет е спечелил най-много от покупките на гръцки държавни облигации в рамките на програмата Securities Market Programme (SMP). Печалбите от покупката на облигации, натрупани до 2017 г. в германската Бундесбанк, възлизат на 3.4 млрд. евро. Само през 2013 и 2014 г. печалбите са били преведени на европейския спасителен фонд ESM и на самата Гърция. Така под черта остава чиста печалба в размер на 2.5 млрд. евро. Към тази сума се прибавят 400 млн. евро печалби от лихви по кредит на държавната банка за възстановяване и развитие KfW.


"Противно на всички разпространявани митове, Германия очевидно е извлякла огромни ползи от гръцката криза", казва в тази връзка германският политик от партията на Зелените Свен-Кристиан Киндлер. Не е нормално германското правителство да санира държавния бюджет с печалби, натрупани покрай кризата в Гърция, добавя експертът по бюджетните въпроси.


От 2010 г. Гърция е зависима от финансовата подкрепа на МВФ и на европейските си партньори. В замяна на по-евтини кредити в размер на близо 274 млрд. евро страната се задължи да въведе строги мерки за икономии и да проведе структурни реформи. По данни на ЕК само през последните три години в Гърция са били осъществени 450 такива мерки.


Край на помощите


Срокът на сегашната помощна програма в размер на 86 милиарда евро изтича на 20 август, а днес (21 юни) финансовите министри от еврозоната договарят условията за окончателно прекратяване на помощите.


Междувременно Гърция отново отбелязва стопански прираст и дори бюджетен излишък. Ако изключим, естествено, обслужването на дълговете. Въпреки това икономическото положение е всичко друго, но не и розово - всеки пети грък е безработен, а държавните дългове представляват около 180 процента от БВП.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK