"Не отвръщайте на провокации" - Русия разсекрети военни документи за 22 юни 1941 г.

"Не отвръщайте на провокации" - Русия разсекрети военни документи за 22 юни 1941 г.

© june-22.mil.ruНа 22-23.06 е възможно внезапно нападение на немците [което] може да започне с провокационни действия. Задачата на нашите войски е да не се поддават на никакви провокационни действия, които може да предизвикат големи усложнения."


Това съобщение е подписано от съветския министър на отбраната Семьон Тимошенко в 1:45 през нощта, кодирано и разпратено 45 минути по-късно до командващите 3 армии на западната граница на СССР на 22 юни 1941 г. В 4 часа сутринта армията на нацистка Германия нахлува и започва тази част от Втората световна война, която в страната наричат Велика отечествена война.


Документът е сред разсекретените от Министерството на отбраната на Русия по повод 77-годишнината от този ден. В Русия той се отбелязва като Ден на памет и скръб за загиналите - по данни на отбранителното министерство - 27 милиона цивилни и военни граждани на СССР.
В същия документ се казва, че съветската армия трябва да бъде "в пълна бойна готовност, за да посрещне удар на немците или на техните съюзници". Затова се заповядва до изгрев слънце на 22 юни 1941 г. да бъдат заети всички огневи точки по държавната граница, а по полевите летища да се изкара и маскира цялата авиационна техника, включително бомбардировачите, които иначе са за нанасяне на удари дълбоко в тила на противника. Нарежда се и "затъмняване на градове и обекти".


Сред публикуваните днес разсекретени документи за пръв път е показана трофейна карта на плана "Барбароса" с разположението на германските части и планираното им настъпление.


"Не отвръщайте на провокации" - Русия разсекрети военни документи за 22 юни 1941 г.

© june-22.mil.ru


Тук е и бойна заповед на началника на Генералния щаб Георгий Жуков, написана на ръка в 7:15 - три часа след избухването на войната. След като в началото описва какво се знае до момента, той нарежда "войските с всички сили и средства да се стоварят върху вражеските сили и да ги унищожат в районите, където те са пресекли съветската граница. До изрично нареждане сухопътните части да не прекосяват границата".


Вероятно в Генщаба не са знаели, че в първите часове нацистката армия е унищожила още по летищата значителна част от съветската бойна авиация, защото в заповедта се казва: "Разузнавателната и бойната авиация да установят местата на съсредоточаване на авиацията на противника и групировките на сухопътните му войски. С мощни удари на бомбардировъчната и щурмовата авиация да се унищожи авиацията по летищата на противника и масирано да се бомбардират основните групировки на наземните му войски. Ударната авиация да атакува Германия в дълбочина до 100-150 км. Масирано да се бомбардират Кьонигсберг (дн. Калининград - бел.ред.) и Мемел (литовското пристанище Клайпеда от другия край на Куршския залив - бел.ред.). По територията на Финландия и Румъния да не се извършват бойни полети до изрично нареждане."


"Не отвръщайте на провокации" - Русия разсекрети военни документи за 22 юни 1941 г.

В спомените си адмирал Николай Кузнецов разказва, че много от хаоса в първите седмици на войната и дадените огромни жертви и пленени (над милион и половина от тях загиват в лагери за военнопленници още преди Нова година) е можело да се избегнат, ако дори месец по-рано е била изградена единна командна структура. Съветът (т.нар. Ставка) на Главното командване на въоръжените сили е създаден на 23 юни, т.е. на втория ден след като германските бронирани колони вече настъпват дълбоко в СССР. Сталин формално е член, но не участва в заседанията, на които председател е министърът на отбраната Тимошенко.


"Като член на Ставката съм присъствал само на едно от заседанията ѝ, но не беше трудно да се забележи: Народният комисар по отбраната не беше подготвен за тази длъжност. Членовете на Ставката - също. Не бяха ясни функциите на всеки от тях, нямаше правилник. Хората, влизащи в него, изобщо не се канеха да се подчиняват на наркома по отбраната. Те изискваха от него доклади, информации и дори отчет за дейността му. (...) На 10 юли учредиха Ставка на Върховното главнокомандване. На 19 юли, почти месец след началото на войната, Сталин беше назначен на нарком (министър - бел.ред.) на отбраната, а на 8 август - и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. Тогава за назначаването му знаеха малцина. Едва след първите успехи на фронтовете в съобщенията в печата започнаха да го наричат върховният главнокомандващ."


Друг от разсеекретените доклади е от ген. Борис Фомин, който през драматичните дни на началото на войната е началник на оперативния отдел на щаба на 12-а армия от Беларуския военен окръг на западния фронт. В него се потвърждава, че десетки и стотици хиляди съветски военни са били буквално на границата, а не разположени на ешелони за посрещане и отблъскване на атака от Германия.


През 1952 г. във Военноисторическото управление на Генщаба е създадена група, която да разкаже за войната. Ето какво пише Фомин в документ от 1952 г. на Военната академия, в който описва събитията:


"Към 21 юни на 400-километров фронт покрай държавната граница (на разстояние 8 до 25-30 км от нея) бяха изцяло съсредоточени 13 стрелкови дивизии, а 14-та се придвижваше. На дълбочина 250-300 км се намираха още 6 стрелкови дивизии, от които 4 бяха в движение. (...) До началото на бойните действия дивизиите не бяха се занимавали с отбраната на границата. Радиостанциите в командването на армиите бяха унищожени от бомбардировки.


Наложи се командването да се извършва с офицери за свръзка, тя се поддържаше със самолети У-2 (бел.ред. - двуплощен модел от 1927 г. със скорост 100-120 км/ч и обсег до 350-400 км), СБ (бел.ред - модел от 1936 г., това е основният бомбардировач на СССР в началото на войната), бронирани машини и леки коли. (...) Трудността за поддържане на свръзка при толкова подвижни средства се състоеше в това, че и те бяха много ограничени. Освен това авиацията на противника ги унищожаваше както във въздуха, така и на земята.


"Не отвръщайте на провокации" - Русия разсекрети военни документи за 22 юни 1941 г.

© june-22.mil.ru


Достатъчен е следният пример: на 26 юни трябваше да се предаде бойна заповед на армиите за оттеглянето им през р. Шара и след това през Налибокската гора. За доставяне на шифрованата заповед във всяка армия изпратих по един самолет У-2 да кацне до командването и да връчи заповедта; по един самолет СБ във всяка армия със заповед да бъдат спуснати около командните пунктове парашутисти с шифрована заповед за връчване и по една бронирана машина с офицер за връчване на същата тази шифрована заповед.


Резултатите: всички У-2 бяха свалени, всички бронирани машини бяха изгорени и само на командния пункт на 10-а армия от СБ бяха спуснати двама парашутисти със заповедите. За изясняване къде се намира линията на фронта се налагаше да използваме изтребители."

Коментари (220)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2165 Неутрално


  Товаришчите да публикуват военните действия на СССР много ПРЕДИ нападението на 22.06.1941 година и ЕДВА ТОГАВА да коментираме !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Възможно е сега да са ги разсекретили за широката публика, но в сериала Освобождение още тогава показваха, че писмото е подписано от Тимошенко и Жуков!

 3. 3 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  Междусъюзническа война. Просто Хитлер е изпреварил.

 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  "В него се потвърждава, че десетки и стотици хиляди съветски военни са били буквално на границата, а не разположени на ешелони за посрещане и отблъскване на атака от Германия."

  Готови за нападение, а не за отбрана.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3150 Любопитно

  След 70 години публикуват това което им изнася!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Виктор Суворов пише преди много години за това...как всъщност Сталин планира да нападне Хитлер.

 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Дневник, на български е прието "ставка" да се превежда като щаб. А пък да се членува чуждица (ставкаТА) е направо смехотворно.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 8. 8 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Ако командващият Червената Армия е знаел точният час на вероломното нападение на хитлеристите и бе заповядал превантивна артилерийска подготовка по цялата граница, германците никога нямаше да нападнат СССР .Единствено руският разузнавач д-р Зорге е съобщил ,датата и точният час ,на нападението но никой не му е повярвал.

 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Умниците пак са готови със заключенията! Дори когато е ясно че ще има нападение от Германия което е предадено от немски войник 4 часа преди нападението пак се заповядва да на се подават на провокации! Когато се казва че войските са на границата става въпрос за старата граница! Никаква подготовка са нападение не е имало въпреки че е били ясно от месец че немците са съсредоточили войските по границата!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 277 Неутрално

  ... внезапно нападение на немците ...
  ------------
  Да бъдем точни !

  Нападението над СССР не е на Германия, а на обединената европейска армия по ръководството на Хитлер.

  Там са:
  - Германия
  - Италия
  - Австрия
  - Словакия
  - Унгария
  - Румъния
  - Финландия
  - Хърватия

  БЪлгария помага материално и с логистика, не с войска.
  С индустрия помагат:
  - Франция
  - Холандия
  - Белгия
  - Дания
  - Норвегия

  С доброволци горните + Швеция, Испания.

 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Ако командващият Червената Армия е знаел точният час на вероломното нападение на хитлеристите и бе заповядал превантивна артилерийска подготовка по цялата граница, германците никога нямаше да нападнат СССР .Единствено руският разузнавач д-р Зорге е съобщил ,датата и точният час ,на нападението но никой не му е повярвал.
  —цитат от коментар 8 на Armagedon


  Точният час е даден от немският войник и тогава е издадена горната заповед. А иначе военните са били наясно от месец с приготовленията на немците защото няма как незабелязано такова огромно количество въоръжение да се придвижи незабелязано до границата! Сталин си е надявал до последно да се договори с Хитлер и да отложи войната!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Сталин едва ли не е считал за невъзможно един диктатор да наруши договорката си с друг диктатор. През първата седмица е бил като насран и е виждал края на изградения от него вечен съветски райх.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  "В него се потвърждава, че десетки и стотици хиляди съветски военни са били буквално на границата, а не разположени на ешелони за посрещане и отблъскване на атака от Германия."Готови за нападение, а не за отбрана.
  —цитат от коментар 4 на Един препатил


  Много си умен, няма що! Хем били на границата пък не били готови за отбрана а за нападение???? Били са на старата граница преди завземането на Западна Украйна и Белорусия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "Armagedon": Много са съобщавали, включително и избягал германски офицер, около 4 часа преди нападението.Руснаците са имали представа, че Германия скоро ще нападне, но информацията е била различна, от началото на юни 41-ва, чак до 42-ра.Артилерийската подготовка какво точно ще помогне?

 16. 16 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 683 Неутрално

  И американците в Пърл Харбър са били изненадани по същият начин от японците по време на войната,кето и става причина САЩ до се намесят и те във войната.

 17. 17 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "Armagedon": То всъщност не знам и как се прави артилерийска подготовка с 10-12 оръдия на километър, но това е друг въпрос.

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  Сталин си е надявал до последно да се договори с Хитлер и да отложи войната!
  —цитат от коментар 11 на Julian Mall


  Таваришчи,
  Договорът е бил налице.
  От 1937 до 1941
  ДВЕТЕ ФАШИСТКИ ДЪРЖАВИ - СССР и Германия
  ВОЮВАТ РАМО ДО РАМО, поделяйки си Полша.
  Това, че на 22 юни 1941 г.
  ЕДНАТА ФАШИСТКА ДЪРЖАВА
  ИЗПРЕВАРВА ДРУГАТА и я напада
  е само подробност без значение...

 19. 19 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 455 Неутрално


  Единия диктатор изпреварил с малко другия да го нападне........

  А съветите (сега руснаците) се напъват десетилетия да ни убеждават ,че те са невинни като девствена госпожица и въобще ама въобще не са смятали да нападнат Германия и цяла Европа за да установят ненавистния си и човекомразещ тоталитарен режим!

 20. 20 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#16] от "Armagedon": Били са изненадани точно колкото и руснаците.Рузвелт им спира доставките на горива и стомана и поставя условия за изтеглянето на Япония от определени части на Пасифика, които пряко застрашават американските интереси.

 21. 21 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Единия диктатор изпреварил с малко другия да го нападне........
  А съветите (сега руснаците) се напъват десетилетия да ни убеждават ,че те са невинни като девствена госпожица и въобще ама въобще не са смятали да нападнат Германия и цяла Европа за да установят ненавистния си и човекомразещ тоталитарен режим!
  —цитат от коментар 19 на praseta_mezeta


  Е, опорката е как добрата Русия си е седяла кротко и мирно (всичките нападения над Финландия, Естония, Литва, Латвия или пък Полша не съществуват) и лошия чичко Хитлер ги нападнал вероломно.

 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Това писмо доказва, че нападението изобщо не е било изненадващо.

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Дневник, на български е прието "ставка" да се превежда като щаб.
  —цитат от коментар 7 на emil

  Не съвсем. Някъде може и да го превеждат така, но по-точният превод е щабквартира. Затова и руснаците си имат отделна за щаб - штаб. На немски също е така - hauptquartier (щабквартира) и stab (щаб).

 24. 24 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#18] от "Hawaii": "От 1937 до 1941."

  Нещо бъркаш приятелю.На 30 септември 1938 е подписано нещо друго.

 25. 25 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 523 Весело

  Да бъдем точни !Нападението над СССР не е на Германия, а на обединената европейска армия по ръководството на Хитлер. Там са...
  —цитат от коментар 10 на WWW

  Пич, две трети от държавите, които изреждаш са окупирани територии.

 26. 26 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 217 Любопитно

  "В него се потвърждава, че десетки и стотици хиляди съветски военни са били буквално на границата, а не разположени на ешелони за посрещане и отблъскване на атака от Германия."Готови за нападение, а не за отбрана.
  —цитат от коментар 4 на Един препатил


  Ако искаш МИР, готви се за ВОЙНА!!!

  I really don't care. Do U?
 27. 27 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#22] от "EU defender": Добро утро.Защо иначе ще използват германско оръжие и методи при разстрелите в Катин.За какви съюзници въобще говорите?!

 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Ако командващият Червената Армия е знаел точният час на вероломното нападение на хитлеристите и бе заповядал превантивна артилерийска подготовка по цялата граница, германците никога нямаше да нападнат СССР .Единствено руският разузнавач д-р Зорге е съобщил ,датата и точният час ,на нападението но никой не му е повярвал.
  —цитат от коментар 8 на Armagedon  Командващият на червената армия е щял да направи дупка във водата ... може, би ...
  Червената армия започва АГРЕСИВНА война още в 1939 година . Придвижва се до северната граница на Румъния, която тогава е в съюз с Германия . Хитлер се е опасявал, че Сталин ще издаде заповед за атака на Румъния и ще сложи ръка на петролните добиви на Синая и Плоещ . Каква би била тази модерна за времето си война, без румънската нафта за танковете на ген. Гудериан, без бензин за артилерийските съединения и без керосин за самолетите ? Ето кое кара Хитлер да бърза с нападението над СССР - до този момент съюзник на хитлеристка Германия по силата на пакта Рибентроп-Молотов, дори вермахта да не е бил подготвен за военни действия в суровите руски условия .
  Горното е заключение на руски изследователи и военни историци и може да се прочете в книгата на Едуард Резницки " Сталин " !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Има едно обръщение на Хитлер към немския народ на 22-ри..... прочетете го! Има доста неща и за България. Имах го и неволно го затрих, дано някой го намери.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  МДААА....
  И КОЙ ЩЕ ПОВЯРВА НА ТЕЗИ ХАРТИИ???

 31. 31 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Днес се почитат жертвите? Тия колко пъти в годината почитат жертвите? Когато живеех там този ден си беше най-обикновен, а сега толкова години след войната си търсят поводи за гордост от миналото. Това не е страна, а некролог

 32. 32 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Превантивната артелерийска подготовка и вдигането по етапно на авиацията във въздуха е е щяла да предотврати нападението и да провали плана Барбароса ,чиято цел е била светкавична победа защото би понижила и бойният дух на немците.А колкото до разузнаването , никой не би повярвал на чужди разузнавачи в такава напрегната обстановка.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Сталин едва ли не е считал за невъзможно един диктатор да наруши договорката си с друг диктатор. През първата седмица е бил като насран и е виждал края на изградения от него вечен съветски райх.
  —цитат от коментар 12 на emil  До коментар [#12] от "emil":

  Глупости. Сталин като всеки тиранин не е вярвал на никого. Причината за самоубийствената небрежност на Сталин е проста - Червената армия е имала такова гигантско превъзходство в жива сила и техника в сравнение с Вермахтът,че Коба си е мислел,че както и да започне и се развие войната,той ще я спечели. Сбъркал е. Фатално за него...

 34. 34 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#33] от "deaf": ...че Коба си е мислел,че както и да започне и се развие войната,той ще я спечели. Сбъркал е. Фатално за него...

  Да бе ;) Това само не знам как ще го извъртите.

 35. 35 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#16] от "Armagedon": Били са изненадани точно колкото и руснаците.Рузвелт им спира доставките на горива и стомана и поставя условия за изтеглянето на Япония от определени части на Пасифика, които пряко застрашават американските интереси.
  —цитат от коментар 20 на du Tremblay


  Точно! Американците са се надявали, че СССР ще падне бързо, и затова им спират Лендлийза! Демек, няма да има кой да им плаща, след това. Защо да се набутват, БЕЗПЛАТНО, я!?

  Така е, като човек няма ЧОВЕШКА(ДУХОВНА) идеология, а само МАТЕРИАЛНА(ПАРИ)...💵💰😜

  I really don't care. Do U?
 36. 36 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf": Може пък случайно Коба да е бил наясно как ще се развият отношенията между САЩ и Япония, а няма и как да е пропуснал факта, че Великобритания и Германия са вече във война...та не знам кой точно е сбъркал фатално.

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf": ...че Коба си е мислел,че както и да започне и се развие войната,той ще я спечели. Сбъркал е. Фатално за него...Да бе ;) Това само не знам как ще го извъртите.
  —цитат от коментар 34 на du Tremblay  До коментар [#34] от "du Tremblay":

  Няма какво да се извърта! Сталин отказва да приеме Парада на "победата" на Червеният площад през юни 1945г. А през 1953г. го убиват...

 38. 38 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#31] от "stanislavdi":

  "сега толкова години след войната си търсят поводи за гордост от миналото. Това не е страна, а некролог"

  +++++++
  Руският дворянин и философ Пьотър Чаадаев още през 30-те години на 19-и век пише за Русия, че "Историята ѝ е мрачна, а бъдещето - съмнително".

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 39. 39 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 277 Неутрално

  [quote#25:"tamada"][/quote]
  Пич, две трети от държавите, които изреждаш са окупирани територии.

  Момче ня си чел историш!

  КОи са окупирани територии?
  Италия ли? Австрия? Румъния? Финландия? ...

  Там са:
  - Германия
  - Италия
  - Австрия
  - Словакия
  - Унгария
  - Румъния
  - Финландия
  - Хърватия

 40. 40 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Да не забравяме,че ВСВ започва с нахлуването на Германия в Полша от запад и на руската армия от изток,т.е. когато Хитлер и Сталин са приятели.

 41. 41 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Сталин много добре е знаел че той е следващият и неговият ред идва (не е мислел че има още време). За тва и подялбвата на Полша. На Сталин Полша хич не му е трябвала (той си е взел територийте населени с етнически руснаци) просто е решил да използва Полша за буфер (никак не му е харесвала идеята да има границиа с Германия).
  Мислел е че има още поне 2-3 години (вярвал е че Германия няма да воюва на 2 фроната и 1во ще се разправи с Великобрирания преди да се обърне към Русия).
  Сталин се е въоражавал, но е бил още много назад в сравнение с Германия, използвал е дипломация за да забави войната докато е готов.
  Ама е сбъркал а войската му е била разграден двор в сравнение с Германската.

 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Публична тайна е , чеповече французи са загинали в редовете на армията на Хитлер, отколкоте тези които са се били в съпротивата срещу германската окупация.Цялата металургия на Швеция работи за Вермахта, макар че Швеция на теория е неутрална.Танковете Рено и цялата оръжейна индустрия + селско стопанство на Франция работи за Вермахта и Източния Фронт.Чехия със силните заводи на Шкода също прави танкове и пръжия за обединената европейска армия на Хитлер, Гьоринг , Химлер и компания.Много доброволци идват при Хитлер и от мюсолманските етноси в Европа - Босна, Албанците ... Кримските татари са едни от най-свирепите бойци в наказателните отряди на Вермахта, чеченците също. След войната са наказани заслужено за предателството си!
  —цитат от коментар 13 на WWW


  Със всичко, което си написал съм съгласен без последното:
  " заслужено за предателството си!" - предателството е относително, зависи от гледната точка. Горещо препоръчвам ако имаш възможност отиди посети прибалтика, поне за месец и специално Латвия. поговори с местни латвийци (не преселници руснаци). Почти всички ще ти кажат, че за тях 09.05.1945 г. е началото на новото робство. много са интересни разговорите с тях и погледа им за ВСВ. Там съветските войски са извършили такива дивотий след анексирането им преди войната, че те са посрещали германците като освободители и са се включвали в редовете на немската армия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf": Може пък случайно Коба да е бил наясно как ще се развият отношенията между САЩ и Япония, а няма и как да е пропуснал факта, че Великобритания и Германия са вече във война...та не знам кой точно е сбъркал фатално.
  —цитат от коментар 36 на du Tremblay  До коментар [#36] от "du Tremblay":

  Ударът на Хитлер върху СССР е бил СМЪРТОНОСЕН! Ние едва сега виждаме,че е бил смъртоносен. От 1945г. до 1989г. СССР просто гниеше и се разлагаше,досущ като труп. Единствено циклопичните природни залежи на СССР "спомогнаха" агонията му да продължи до 1989г.

 44. 44 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Преди да нападне СССР Хитлер най-вероятно се договорил с Англия да не се бият като мъже - полета на Хес в Англия и "задържането му" ....

  На теория Германия и Англия са във война през 1941, но Германия е отделила минимален ресурс за войната с Англия.
  Англия дава картбланш на Хитлер за нападение и му обещава, че втори фронт няма да има поне няколко години, както и става.

 45. 45 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Кофти война.Към момента победителите изглеждат победени а победените могат да купят и продадат победителите .
  Победените имат една от най-мощните икономики а победителите -разпродават.

 46. 46 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#37] от "deaf": Не разбирам за какво говориш, но Сталин печели много повече отколкото въобще се е надявал.Той взима цяла източна Европа и половин Германия, което всъщност си е куриоз, тъй като именно поради опасенията си, че една държава може да доминира Източна Европа Великобритания влиза във война с Хитлер.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Ако СССР се е готвел за война то не би било възможно почти милион червеноармейци да разберат, че войната е започнала, чак тогава когато са попаднали в плен.И в крайна сметка ,войната срещу нацистите е спечелена от СССР и съюзниците.Безусловната капитулация на Германия и Япония са факт .

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  А в книгите на Виктор Суворов са показани документи, в които пише точно обратното.То и затова германците в първите дни на войната толкова са напреднали и са унищожили толкова военна техника.

 50. 50 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Както и да е почнало, бития-бит, другия.... е БАН!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 51. 51 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Да не забравяме,че ВСВ започва с нахлуването на Германия в Полша от запад и на руската армия от изток,т.е. когато Хитлер и Сталин са приятели.
  —цитат от коментар 40 на Cara Mia


  Пълни глупости.

  вземи се ограмоти малко, Моята Борба я има на български.

  Хитлер НЕНАВИЖДА славяни, руснаците не са хора за него.
  Хитлер е отлгеждан от Англия и САЩ за нападение над СССР , цялата военна машина на Хитлер с правена с пари от Лондонското сити и Уолстриит.
  Опел , ФОрд, ИБМ , Стандарт Оил са градили Вермахта.

  Сталин чатично отбива военната машина на Запада, като успява да сблъска Гермнания и госпдарите им от Англия. Англяи фуби контрол над Хитлер към 1938 година.
  Преди 1939 година Англия дава на Хитлер Австрия, и Чехия.
  Договора за ограниенията за немския флот е преразгледан веднага след като Хитлер идва на власт, 1934 година, и на Германия се дава право да строи флот.

 52. 52 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 217 Любопитно

  "Придвижва се до северната граница на Румъния, която тогава е в съюз с Германия"

  ?!? Как, бе, нали са били дружки(съюзници), тогава, ЗАЩО ще напада друг съюзник, на бай Хитлер? 🤔😊

  Сталин много добре е знаел че той е следващият и неговият ред идва (не е мислел че има още време). За тва и подялбвата на Полша. На Сталин Полша хич не му е трябвала (той си е взел територийте населени с етнически руснаци) просто е решил да използва Полша за буфер (никак не му е харесвала идеята да има границиа с Германия).Мислел е че има още поне 2-3 години (вярвал е че Германия няма да воюва на 2 фроната и 1во ще се разправи с Великобрирания преди да се обърне към Русия).Сталин се е въоражавал, но е бил още много назад в сравнение с Германия, използвал е дипломация за да забави войната докато е готов.Ама е сбъркал а войската му е била разграден двор в сравнение с Германската.
  —цитат от коментар 41 на eyd13372645


  Явно, Хитлер е атакувал ВБ, само да отклони вниманието на Сталин, че ще води истинска война там. Демек- БЛЪФ! И донякъде е успял, защото тогава хората по са вярвали, в мъжката ЧЕСТ.

  Сега е съвсем друго, и затова Трамп(и не само) си променя мнението(думата), дори и в същия ден.

  I really don't care. Do U?
 53. 53 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 277 Неутрално

  ВСВ започва с нахлуването на Германия в Полша от запад

  -------

  Истинската война започна когато Англия и Франция обявиха война на Гермния на 3 септември 1939 година.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 331 Весело

  До коментар [#35] от "poy25561531":

  Комунизма, с милионите жертви от него е духовна/ човешка идеология? Смях в залата.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Прочетете "Денят Х" от Суворов. Хитлер изпреварва Сталин с една седмица. Ако Сталин беше нападнал пръв , за няколко дни щеше да прегази Европа и да стигне до Атлантика. Чърчил щеше да бяга по бели гащи да се спасява в Америка.

 57. 57 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#25:"tamada"]
  —цитат от коментар 39 на WWW
  Пич, две трети от държавите, които изреждаш са окупирани територии. Момче ня си чел историш!КОи са окупирани територии?Италия ли? Австрия? Румъния? Финландия? ...Там са:- Германия- Италия- Австрия- Словакия- Унгария- Румъния- Финландия- Хърватия[/quote]
  Австрия е окупирана и присъединена към Германия.
  Словакия откъде идва? От окупирането и разделянето на Чехословакия. Тя е с марионетно правителство.
  Хърватия също е марионетка след окупацията на Югославия. Независима е само на думи, а законово е кондоминиум на Германия и Италия.
  Франция, Холандия, Белгия, Дания, Норвегия... какви са? Окупирани държави.

  Айде по-малко лъжете, че ви се смеят и гаргите!

 58. 58 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#54] от "stanislavdi": Въобще не лъже.ИБМ примерно са правили машини за обозначаване на концлагеристи, повечето камиони на Вермахта са Форд и Опел...нищо лично, просто бизнес.

  "По съветски" действат точно такива като тебе.Изкривяват събитията, без да вникнат в детайлите...Тук никой не говори какви са били Сталин и Хитлер, а как са протичали събитията и какво е предопределяло хода им.В много случаи герои просто няма.

 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#41] от "eyd13372645":

  "Сталин се е въоражавал, но е бил още много назад в сравнение с Германия"

  Сталин е трупал нападателни оръжия многократно повече в сравнение с тези на Германия. Това е доказано и се твърди вече и от руски историци. Сталин се е готвел да "освобождава" Европа от "капиталистическо" робство.

 60. 60 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1545 Весело

  Толкова за великата руска армия...ядоха як бой и ако не беше икономическата и военна помощ на Щатите и останалите съюзници сега в Русия щеше да се говори на немски и да си пазаруват с марки...

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 62. 62 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5100 Неутрално

  Сталин не се поддава да на провокации...
  Харесва си Хитлер и му вярва...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#37] от "deaf": Не разбирам за какво говориш, но Сталин печели много повече отколкото въобще се е надявал.Той взима цяла източна Европа и половин Германия, което всъщност си е куриоз, тъй като именно поради опасенията си, че една държава може да доминира Източна Европа Великобритания влиза във война с Хитлер.
  —цитат от коментар 46 на du Tremblay  До коментар [#46] от "du Tremblay":

  Уфф,целта на Сталин е да завземе (и направи комунистически),цяла Европа и колониите и. Демек,кажи-речи целият свят. Но Хитлер проваля тази негова цел на живота му. Сталин разбира това още в първите часове след четири часа сутринта на 22юни. Че както и да завърши войната,той ще бъде губещият. Затова и се държи като ударен с мокър парцал.
  Коба завзема САМО България на Балканите! И не успява да завземе Австрия. ГДР се разбунтува през 1953г. А Унгария се вдига на въстание през 1956г. След това Китай скъсва връзките си с СССР. Чехия - 1968г. И т.н.

 64. 64 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#59] от "tacheaux":

  Напротив, точно обратното! Бъркаш го, с Троцки. Затова го екзекутират, и затова се отказват от Коминтерна! 😉

  I really don't care. Do U?
 65. 65 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  До коментар [#29] от "chichka":

  Връзки към обръщението на Хитлер:
  1.«Der Furer an das deutsche Volk 22 Juni 1941 (“The leader of the German people, June 22 1941”), in Philipp Bouhler (ed). “Der grossdeutsche Freiheitskampf”. Reden. Adolf Hitlers (The German Struggle for Freedom; Speaches of Adolf Hitler”) vol.3 (Munich: Franz Eher, 1942), pp.51-61 (New York Times, Jine 23, 1941).
  2.http://zarubezhom.com/GitlerA.htm
  http://www.doc20vek.ru/node/1347

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#37] от "deaf":
  "Сталин отказва да приеме Парада на "победата" на Червеният площад през юни 1945г"

  Сталин и неговото обкръжение са знаели , че победата във ВСВ е пирова за СССР. Не се сбъдват плановете на Сталин да комунизира цяла Европа. Сталин е знаел , че при това положение СССР подлежи на разложение , както и става. Затова 9.9.1945 не се празнува до 1964 година. Брежнев започва да чества 9.9. с военен парад за първи път през 1965.

 67. 67 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1623 Весело

  Да си поставя редовните въпроси:

  1. Защо през 1940 г. е разрушена отбранителната линия "Сталин", състояща се от над 100 ДОТ-а/дълготрайни огневи точки?
  2.Защо до края на 1941 г. голяма част от съветските войски разстрелват комисарите си и се предават на войските на Вермахта под строй начело с полковата музика?
  3. Защо никой не споменава обръщението на Хитлер на 22.06.1941 г., в което той излага мотивите си за започване на войната?
  4.Защо никой не споменава за Локотската република, създадена в рамките на завладените от Вермахта земи през 1941 г.?
  5.Защо в ранното утро на 25 юни съветското командване решава да нанесе масиран авиоудар срещу 18 летища във Финландия с участието на около 460 самолета? На 25 юни е свикана сесия на финландския парламент, на който според мемоарите на Манерхейм министър-председателя Рангел е трябвало да направи изявление, свързано със запазването на неутралитета на Финландия в съветско-германския конфликт, но съветските бомбардировки го принуждават да обяви, че Финландия отново се намира в състояние на война със СССР....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 68. 68 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#60] от "BiGman1": Чак пък и военна.Ако се бяха забавили още малко щяха да пропуснат цялата европейска война.

  Я ми обясни тогава, като са получили три пъти повече помощ, англичаните що седяха като насрани на острова?!

 69. 69 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 277 Неутрално

  [quote#57:"tamada"][/quote]

  Австрия е окупирана и присъединена към Германия.

  ---------
  Австрия била окупирана :)
  Пълни глупости !

  Австрия приветства Хитлер така възторжено, че нацистите са по силни там даже и от Германия.
  Няма и един протестираш срещу обедннението на Австрия и Гермния.
  Австрииците тръгват вузторжено на ИЗток, както и гермнците никои не ги е карал насила.

  А борбата на Белгия, Холандия, Дания срещу окупацията е 1-2 дена, колкото да кажат че не са се дали сами.
  Никаква окупация няма, никои в Дания и Холандия не се бори срещу Хитлер.
  Това са доброволни васали.

 70. 70 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Хитлер идва на власт 1933 година.1935 година, Англия дава на Хитлер да строй флот, каето е противоречие с Версайския договор.
  —цитат от коментар 61 на WWW

  А пък СССР още през 1922 подписва с Германия Рапалския договор и строи на собствена територия школи за немските офицери.

 71. 71 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Каква би била тази модерна за времето си война, без румънската нафта за танковете на ген. Гудериан, без бензин за артилерийските съединения и без керосин за самолетите ?
  —цитат от коментар 28 на niksan1


  Прекалено модерна би била, през времето си танковете на Гудериан са работели с бензин, самолетите, все едно на Гьоринг или на друг, също.

 72. 72 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Има едно обръщение на Хитлер към немския народ на 22-ри..... прочетете го! Има доста неща и за България. Имах го и неволно го затрих, дано някой го намери.
  —цитат от коментар 29 на chichka


  Я да видим кво казва и другата страна?
  Германски народе! Национал-социалисти! Прегърбен под тежките проблеми, осъден месеци на мълчание, дойде часът, когато накрая мога да говоря най-искренно. Когато на 3 септември 1939 г. Германският Райх получи декларацията за обявяване на война от Англия, отново се поднови английското старание да се направи невъзможен какъвто и да е опит за консолидиране и разцвет на Европа, чрез незабавно унищожаване на появявила се силна държава на континента.

  Именно затова Англия векове громи Испания в много войни. Затова Англия води войни против Холандия. Затова по-късно - 1812г. Англия громи Франция, с помощта на силите на цяла Европа, а след това, на границата на 20-ти век, Англия започна да обкържава Германската държава, а имаше и Световна война. Но само вследствие вътрешния саботаж Германия бе разбита, с катострофални за нея последици.

  (Тук и надолу, бележките в скоби и в червено са от преводача и редактор, проф. Столешникова А.П.)
  (Хитлер намеква за диверсионната дейност на еврейската "пета колона" в Германия (сайяните), и метежа на еврейската "Спартакска лига" на Либкнехт и Роза Люксембутг".
  http://en.wikipedia.org/wiki/Spartacus_League.

  След лицемерните твърдения, че войната е уж само против "кайзеровия режим", те започнаха планомерно да унищожават германската държава, веднага след като германските войници сложиха оръжие.

  След пророческото изявление на Франция, че 20 милиона германци, са прекалено много; с други думи, този брой трябва да бъде унищожен с глад, болести и емиграция; което изявление беше и изпълнено, буква по буква.
  Германското национал-социалистическо движение започна своята работа по сплотяване на германския народ, и с това започна възраждането на Германия. А това възраждане на нашия народ, от пепелта, от нищожеството и срама, носеше всички признаци на вътрешно Възраждане. С което ние по никакъв начин не влияехме и не заплашвахме Англия.

  Въпреки това, раждащата се от ненавистта нова политика на Англия, за обкържаване и изолация на Германия, започна отново. Вътрешно и международно, това резултира във вече добре познатия ни заговор между евреите и демократрите, болшевиките и консерваторите, с еднинствена цел да се блокира установяването на новата германска държава.

  (Тук е много важно да отбележим, че у Хитлер съвсем отсъства разбирабето, че "евреи и демократи, болшевики и консерватори" - всичките те са евреи и криптоевреи (скрити евреи). Хитлер не стигна до разбирането, че видимите евреи са само върхът на огромния еврейски айсберг. Затова и загуби. Докато той воюваше с евреите, него самия го саботираха криптоевреи.)

  Освен против нас, ненавистта на този интернационален заговор беше насочена и срещу тези народи, които подобно на нас, бяха подминати от щастливата съдба и бяха принудени да заработват своето препитание, в най-трудната борба за преживяване. Всички права на народите на Италия и Япония, също както и на нашия народ, да участват в справедливата подялба на благата на този свят, бяха отхвърлени.

  Затова коалицията на нашите страни трябва да действа само в самозащита, пред лицето на заплашващия ги световен заговор

  Още в самото начало на 1936 г. премиерът Чърчил, по показания на американския генерал Ууд (http://en.wikipedia.org/wiki/Leonard_Wood ) пред американския конгрес, отново обяви Германия за доста силна и затова следвало да бъде унищожена.

  (А още по-рано - 24 март 1933г., световното еврейство (Всемирната Юдея - Евреонал) обяви световна война на Германия. http://images.indymedia.org/imc/ontario/judea_declares
  _war_on_germany.jpg)

  Лятото на 1939 година изглежда дойде времето на Англия да започне унищожението на Германия, като завършек на политиката, на нейното обкържаване и изолация. С тази цел бе създаден план, с кампания от лъжи, съдържащ обяви че други народи са уж в опасност, които Англия омота с обещания за гаранции и помощи, както беше направено и през предишната война.

  По този начин Англия, от май до авгует 1939 г., успя в разгласяването пред целия свят, че Германия пряко заплашвала Литва, Естония, Латвия, Финландия и Бесарабия, а също и Украйна.

  И тези държави си позволиха да бъдат въвлечени в приемане на обещания за гаранции, и по този начин се привързаха към изолационистките сили, против Германия.

  Предвид тези обстоятелства, счетох че съм дължен да приема върху себе си цялата отговорност, пред лицето на моята собствена съвест и пред историята на германския народ, и не само уверих тези страни и правителствата им, в лъжовността на английските трвърдения, но и установих строга граница за нашите сили на изток, с най тържествени декларации, относно границите на нашите интереси.

  Национал-социалисти! В това време вие сигурно сте чувствали, че тази крачка за мен беше горчива и изнудена. Никога германският народ не е имал враждебни чувства по отношение народите на Русия! Обаче вече 10 години еврейските болшевики се впускаха в непрекъснати провокации да подпалят не само Германия, но и цяла Европа. В същото време германските националисти не се опитваха да променят своя мироглед към Русия, но еврейските болшевики от Москва, точно обратно, правеха всичко, опитвайки се да подгазят не само нас, но и другите европейски народи, и не само идеологически, но и с груба военна сила.

  (Роза Люксембург и Карл Либкнехт с техните «спартаковци; "Съветско-Полската война" - Пробивът на Тухачевски към Берлин, в помощ на спартаковците: http://en.wikipedia.org/wiki/Polish –Soviet_War ; «Роте Фанне» на Ернст Телман и т.н. Въобще - "световна революция".)

  Последствията от действията на болшевисткото правителство пораждат само хаос, нищета и глад във всичките страни. А аз, обратно, вече 20 години, с минимална намеса и без разрушаване на нашата промишленост, установих социализъм в Германия, който не само напълно ликвидира безработицата, но и позволи на трудовия човек да получава по-голямата част от резултатите на своя труд.

  Успехът на тази политика на икономически и социални преустройства на нашето общество, посредством системното унищожаване на разликите в класите и ранговете, има крайната цел - истинска общодържавна общност на целия народ.

  (Евреоналът по принцип не позволява на едноличните лидери да работят за благото на която и да е държава, понеже това ще е против благото на Евреонала. Именно затова Евреоналът приписва на всяка абсолютна власт, всички злини и я обсипва с огън и жупел. Макар да е разбираемо, че абсолютната власт може да бъде не само абсолютно лоша, както настояват апологетите на Евреонала, но и абсолютно добра. Всичко зависи от конкретния лидер и чие благо има предвид той – на Евреонала или на народа на съответната страна.)

  Затова само насила аз се принудих през август 1939 г. да изпратя министъра на външните работи Рибентроп в Москва, в опит да се измъкна от клещите на английската изолация.

  (Наистина, този пакт щеше да е най-страшният удар срещу англоезичния Евреонал, но само ако съветските болшевики имаха поне грам искрени намерения!)

  Това направих само предвид своята отговорност пред германския народ, но още повече, с надежда за постигане на стабилно прекратяване на напрежението, и за да намаля жертвите, които в противен случай ще се изискват от нас.

  В същото време, когато Германия тържествено потвърди в Москва, че изброените страни (Естония, Латвия, Финландия и Бесарабия, също и Украина), с изключение на Литва, не влизат в интересите на Германия, беше постигнато и специално съглашение, за в случай, че на Англия се удаде да принуди Полша, да провокира война с Германия. Като и в този случай германските искания бяха сведени до минимум, и без никаква връзка с успехите на германската армия.

  Национал-социалисти! Последствията от този Пакт, който и самият аз исках, и който бе сключен в интерес на германсия народ, беше много и много плачевен, особено що се отнася до германците, живеещи в гореспоменатите страни.

  Повече от половин милион германски мъже и жени, мнозинството от които селяни, занаятчии и работници, бяха принудени буквално за една нощ да бягат, за да се измъкнат от новия (болшевишки) режим, който първоначано ги заплашваше с безпросветна нищета, а рано или късно, с пълно унищожение.
  (Има се предвид окупирането на балтийските републики от СССР)

  Още повече, че хиляди германци напълно изчезнаха. Не е възможно даже да се проследи тяхната съдба и какво става с тях сега. Сред тях бяха и 160 хиляди германски граждани. И за всичко това аз трябваше за си затворя очите. Бях задължен да мълча. В края на караищата аз сам поисках да постигна намаляване на напрежението, и ако е възможно, и пълен мир с тази държава (СССР).

  Но по време на нашето общо навлизане в Полша, кремълските управници, внезапно и в противоречие с договора, поискаха също и Литва. Германия никога не е имала намерение да окупира Литва. (А Вилнюс тогава е принадлежал на Полша)

  И Германия не само се оказа неспособна да предяви ултиматум на литовското правителство, но и отхвърли молбата за изпращане на германски войски, понеже това искане не съответстваше на целите на германската политика. Въпреки това аз се подчиних и на това ново изискване на Кремъл. Но това беше само началото на шантаж и все нови и нови изнудваня.

  Победата в Полша, която бе постигната изключително с германски войски, ми предостави възможност още веднъж да се обърна към западните страни с предложение за мир. Това предложение за мир за пореден път бе отхвърлено, както и винаги, благодарение на интернационалните усилия на еврейските подпалвачи на войната. По това време, причина за такъв отказ беше фактът, че Англия още се надяваше да мобилизира против Германия коалиция на европейските страни, включително балканските страни и Съветска Русия. Лондон реши да изпрати за посланник в москва Крипс (английски марксист).
  (Sir Stafford Cripps http://en.wikipedia.org/wiki/Stafford_Cripps )

  Крипс получи ясни инструкции, със всички средства да вкара съветска Русия в проанглийската коалиция. Английската преса съобщаваше за тази мисия, понеже тя нямаше как да се скрие. Есента на 1939 и пролетта на 1940 година, се разбраха първите резултати от мисията на Крипс. Във времето, когато съветска Русия се опита да подчини с военна сила, не само Финландия, но и Балтийските страни, тя изведнъж започна да оправдава своите действия, толкова смехотворно, колкото и фалшиви бяха твърденията, че уж тя била длъжна "да защитава тези страни от външна заплаха". А тази външна заплаха означаваше само Германия. Никоя друга страна нямаше достъп до балтийския басейн и неможеше да заплашва никого. Но аз бях принуден да мълча. Но тези, които бяха на власт в Кремъл, веднага тръгнаха още по-далече.

  Във времето, когато пролетта на 1940 г. Германия, в съответствие с т.н. Пакт за Ненападение, оттегли своите войски от източната граница, и всъщност по-голямата част от източната граница беше напълно очистена от германски войски, веднага започна концентрация на Руски войски на западната им граница, което вече можеше да се разглежда като целенасочена заплаха за Германия.

  В съответствие със заявлението на съветския министър на външните работи Молотов, а после и на министър-председателя, направено лично, по същото време, пролетта на 1940 г., Съветският Съюз вече имаше 22 дивизии само в Прибалтика. И в същото време, когато самото съветско правителство винаги твърдеше, че войските им уж били въведени по молба на местното население на Прибалтика, целта на нейното продължаващо присъствие беше да демонстрира силата си на Германия.
  В същото време, когато нашите войници, от 5 май 1940 , унищожаваха англо-френските сили на запад, концентрацията на съветските войски и техните маневри на нашата източна граница, приемаха все повече и повече заплашителни размери.

  Затова, в интерес на Германия, аз от август 1940 г. вече не можех да позволя на нашите източни провинции да остават незащитени, предвид безпрецедентното нарастване броя на болшевишките дивизии.

  Всичко това бе резултат от англо-съветската кооперация, насочена към създаване на такава мощна армейска групировка, та германското командване да не може да приключи блицкриига на запад с пълен разгром, особено що се отнася в частта за военновъздушните сили. И всичко това беше в съответствие не само на английската, но и на съветската политика, понеже Англия и Съветска Русия имаха предвид затягане на войната, колкото се може по-дълго, за да отслабват и ослабват цяла Европа, и да я направят напълно неспособна.

  Анализирайки, атаката на СССР срещу Ромъния, също бе насочена към овладяване на важна материална база, не само на Германия, но и на всички европейски икономики; и е искала да я разруши. Гемания, особено след 1933 г. с непрекъснато търпение търсеше възможности да установи търговия със страните от югоизточна Европа. Затова ние винаги сме били заинтересовани за вътрешното спокойствие и вътрешната организация на тези страни. Съветското нападение над Ромуния и обвързването на Гърция с Англия заплашваха в кратко време да превърнат този регион в театър на война.

  Напълно противоположно на своите принципи и срочната молба на румънското правителство, което само носеше отговорността именно за това развитие на събитията, аз ги съветвах да приемат съветските исканя, заради мира, и да отстъпят Молдова. Румънското правителство, обаче считаше, че може да се отчете пред своя народ, само ако Германия и Италия, като компенсация биха могли, най-малкото, поне да гарантират целостта на това, което е останало от Ромъния.

  Аз се съгласих на това, с тежест на сърцето, защото по принцип ние германците, когато дадем своите гаранции - ние държим на тях. Ние не сме англичани и не сме евреи.

  (Хитлер пак прави грешно разграничение, между «англичанин» и «евреин». Тази съдбовна грешка му струваше - Германия. А още по скъпо му излезе правенето на разлика между американец и евреин).

  Аз до последната секунда, макар и облечен с лични отговорности, се надявах на запазване на мира в този регион. За да разреша тези проблеми и да постигна яснота в отношенията между Съветска Русия и Германия, а също и предвид продължаващата концентрация на съветски войски на нашата източна граница, аз поканих Молотов в Берлин. Съветският министър на външните работи тогава поиска от Германия разясняване на съглашението по следните четири пункта:

  1). Въпрос на Молотов: насочени ли са германските гаранции към Ромъния против СССР, в случай на повторно нападение на СССР срещу Ромъния?

  Моя отговор: Германската гаранция има общ характер и безусловно ни натоварва със задължения. Съветска Русия, обаче, никога не ни е обявявала, че има и други интереси в Ромъния, зад пределите на Бесарабия. И самата, вече извършената окупация на Северна Буковина от съветските войски, вече излезе зад пределите на съветските уверения, затова аз не мислия, че Русия в даден момент ще има още по-далече идещи намерения против Ромъния.

  2). Втората точка на Молотов: Съветска Русия пак чувства заплаха от Финландия. Кремъл определено не може да търпи това. Готова ли е Германия да не оказва помощ на Финландия, и още повече, незабавно да отзове германските войски, вече намиращи се във Киркенезе?(http://en.wikipedia.org/wiki/File :Petsamo.png)

  Моя отговор: Германия няма абсолютно никакви интереси във Финландия. Но нова война на СССР против малкия фински народ, вече не може да се разглежда от германското правителство, като нормално явление; също така, ние никога няма да повярваме, че Финландия по какъвто и да е начин може да заплашва СССР. При никакви обстоятелства ние не желаем нов военен театър на Балтика.

  3). Третата точка на Молотов: Готова ли е Германия да се съгласи, че съветска Русия може да даде гаранции на България, във вид на изпратени там свои войски, във връзка с което, той Молотов е готов да увери Германия, че Кремъл няма да сваля царя на България?

  Моя отговор: България е суверенна държава. И аз нямам информация, че България някога е искала гаранции от Съветска Русия, подобно тези, които Ромъния поиска от Германия. Още повече, аз не съм готов да отговоря на този въпрос, без консултации с моите съюзници.

  4). Четвъртата точка на Молотов: Съветска Русия при всички обстоятелства иска свободен проход през проливите Босфор и Дарданели, и за своята защита иска окупация на известен брой бази на Дарданелите и на Босфора. Германия съгласна ли е или не?

  Моя отговор: Германия винаги е била готова да се съгласи на изменение конвенцията от Монтрьо, от 1936 г. в полза на държавите от Черно море. Германия не е готова да даде съгласие на Съветска Русия да създаде военни бази по проливите. (http://en.wikipedia.org/wiki/Montreux_Convention_
  Regarding_the_Regime_of_the_Turkish_Straits ) (Дарданелльский пролив: http://en.wikipedia.org/wiki/File :Dardanelles_map2.png и Босфор: http://en.wikipedia.org/wiki/Bosporus т.е. Истамбул-Константинопол http://en.wikipedia.org/wiki/File :Turkish_Strait_disambig.svg и http://en.wikipedia.org/wiki/File :Sea_of_Marmara_map.png

  (Охо, оказва се, че СССР се е готвел отново да нападне Финландия, да окупира Ромъния и България, и да превземе Истамбул с проливите! А ние никога не сме чували за тези 4 точки от ултиматума на Молотов към Германия! ...)


  Национал-социалисти! Тук аз бях задължен, с пълно съзнаване на своята отговорност, да изявя своята позиция, като отговорен лидер, не само на Германия, но и като представител на европейската култура и цивилизация. Последствието на всичко това бе, повишаване активността на Съветска Русия, насочена против Германия, и веднага, конкретно, започнаха нови опити за подриване на Румънската държава, и опити, чрез пропаганда, да се отстрани българската монархия.

  С помощта на заблудените и незрели лидери на Ромънския Легион(http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Guard ) в Румъния бе организиран държавен преврат, целта на който беше да падне главата на генерал Антонеску; да се предизвика хаос в страната; да се лиши правителството от всяка власт, и по този начин да се създадат предпоставки за въвеждане на германски гаранции. И въпреки това аз все още вярвах, че най-добре ще е да продължа да мълча. Незабавно след неуспешния опит за държавния преврат в Ромъния, Съветска Русия предприе ново прехвърляне на войски на източните граници на Германия. Съветски танкови подразделения и парашутисти, във все по нарастващи количества, се прехвърляха в опасна близост от германската граница. Германските въоръжени сили и германският народ знаят, че само до преди неколко седмици нито една механизирана дивизия или даже един единствен танк не беше дислоциран на нашите източни граници.

  Ако не се вземат предвид всичките отричаня и камуфлажи, беше нужно някакво окончателно доказателство за формиращия се съюз между Англия и Съветска Русия, и Югославският конфликт го предостави.

  Когато предприемах всякакви усилия, насочени към създаване мир на Балканите, заради приятелското сътрудничество с Мусолини, поканих Югославия да се присъедини към Тристранния пакт.(Подписан на 27 септември 1940 г. между Германиея, Италия и Япониея: http://en.wikipedia.org/wiki/Tripartite_Pact , Впоследствие, в своя последен дневник http://zarubezhom.com/agitler.htm , Хитлер признал, че той пропаднал поради Мусолини и Италия; и във всички отношения много негативно се изразил, както лично за Мусолини, така и за Италия и италиянците, като народ. Хитлер отново не разбрал, че ако няма разлика между «англичанин» и «евреин», то между «италиянец» и «евреин» отдавна няма разлика.)

  Англия и Съветска Руссия в обединен сговор организираха държавен преврат, който за една нощ отстрани тогавашното правителство на Югославия, което беше готово да подпише съглашението.
  (на 25 март 1941 год. във Виена югославският Принц Павел подписа «Тристранния Пакт», а след ден, на 27 март, неговото правителство бе свалено с военен преврат, под британско ръководство, и вместо него бе назначен 18 годишния Петър Втори). http://en.wikipedia.org/wiki/Tripartite_Pact Прим. пер)

  И сега можем да информираме германската нация, че югославският преврат не беше само английски, но основно, под съветско ръководство!

  И понеже ние мълчахме, съветските ръководители веднага направиха крачка напред. Те не само организираха преврата, но и след неколко дни, в стремежа си да се противопоставят на мира на Балканите, сключиха договор за дружба и взаимопомощ с Югославия, и я насочиха отново против Германия. И това съвсем не беше платоническа дружба. Москва поиска мобилизация на югославската армия.

  И понеже и тогава, реших че е по-добре да не говоря нищо, тези които са на власт в Кремъл, отидоха още по далече. Германското правителство сега притежава документално свидетелство, което показва, че правителството на Съветска Русия, за да въвлече във война Югославия, и даде обещание да я снадбява чрез Солунското пристанище, с оръжие, самолети, амуниции, и други военни материали, против Германия.
  (http://en.wikipedia.org/wiki/Thessaloniki ).

  И това се случи именно в този същия момент, когато лично аз, в моята постоянна надежда да служа на делото на мира, дадох съвет на японския министър на външните работи Йосике Мацуока, който намали търканята между Русия и Япония.

  Само бързото придвижване на нашите несравними дивизии към Скопие (http://en.wikipedia.org/wiki/Skoplje ), както и завземането на самия Солун, развали този англо-съветски заговор. Летците на югославската армия, обаче, бягаха в съветска Русия, и веднага бяха приети като съюзници.

  Победата на Германия и Италия в Югоизточна Европа, на първо място стопираха плана, през лятото на 1941 г. да въвлекат Германия в дългомесечна война на Балканите, а в същото време да се ускорява и увеличава преднастъпателното разполагане на съветските армии и повишаването на боеспособността им, та в крайна сметка, заедно с Англия, и с поддържката на американското снадбяване, да съкрушат Германия и Италия. По този начин Москва не само наруши, но и срамно предаде положенията в нашето дружеско съглашение. Всичко това бе извършено, когато управниците в Кремъл, аналогично на случая с Финландия и Ромъния, до последния момент претендираха за мир и дружба, и с честни очи изказваха официални опровержения.

  И макар до този момент да бях принуден, отново и отново да пазя мълчание, под натиска на обстоятелствата, сега дойде моментът, когато да продължаваме да сме само наблюдатели, би било не само грях, но и престъпление против германския народ - и да, - даже престъпление против цяла Европа.

  Сега 160 съветски дивизии стоят на нашите граници! В течение на много седмици върви постоянно нарушаване на тази граница, от крайния север, до самата Ромъния. Съветските летци не считат за нужно да спазват въздушните граници; може би за да ни покажат, че те вече се чувстват стопани на тези територии.

  През нощта на 17-18 юни 1941 г. съветски въоръжени отряди отново навлязоха дълбоко на германска територия и се върнаха обратно, само след продължителен бой.

  Всичко това ни доведе до часа, когато за нас беше необходимо да предприемем крачки против този заговор между еврейските англосаксонски подпалвачи на война и еврейски управници на болшевишкия център в Москва.
  (Ето тук Хитлер като чели разбира интернационалната универсалност на еврейските управници в целия свят.)

  Германски народе! Сега се създава марш, който няма аналог в историята, по своята разтегленост. Заедно с нашите фински приятели, победителите на англичаните под Нарвик, стоят до полярния кръг.
  (Narvik, където германският флот разбил английския http://en.wikipedia.org/wiki/Battles_of_Narvik ).

  Германските дивизии под командването на покорителите на Норвегия, в сътрудничество с героите на финландската свобода, с техния маршал, защитават своята земя. Формациите на германския източен фронт се простират от Източна Прусия, до Карпатите.

  (Какъв е този "блицкриг" с такъв, както той сам казва, безпрецедентно разтеглен фронт? За да превземе Москва, той е трябвало да концентрира всичко в един юмрук и отведнъж да обезглави болшевишката Совдепия.
  СССР е архицентрализирана държава: няма център, няма и държава. Но той и с разтеглен на хиляди километри фронт, след 4 месеца стигна до околовръстния път на Москва! Но той загуби време, а за това време американските евреи организираха влизането на САЩ във войната, и това беше краят на Хитлер. Или - Хитлер загуби войната още на 7 декември, в деня на включването на САЩ във войната. Германия не е била равна по мощ със САЩ. Интересно кой е посъветвал Хитлер да разтегли фронта? Ясно е че са "криптоевреите" - псевдоарийци.)

  Германските и румънски войници обединени под командването на главата на ромънската държава Антонеску, от бреговете на Прут, чак до Дунав и до Черно море. Затова задачата на този фронт не е да защитава отделна страна, а да защитава цяла Европа, и да е спасение за всички. Затова аз реших днес отново да заложа съдбата и бъдещето на Германия и на германския народ в ръцете на нашите войници.
  И да ни помага Бог в това сражение.


  Источници: «Der Furer an das deutsche Volk 22 Juni 1941 (“The leader of the German people, June 22 1941”), in Philipp Bouhler (ed). “Der grossdeutsche Freiheitskampf”. Reden. Adolf Hitlers (The German Struggle for Freedom; Speaches of Adolf Hitler”) vol.3 (Munich: Franz Eher, 1942), pp.51-61 (New York Times, Jine 23, 1941).

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 73. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Това писмо доказва, че нападението изобщо не е било изненадващо.
  —цитат от коментар 22 на EU defender


  Било е изненадващо , защото Сталин не е предполагал , че с тези нищожни военни сили Хитлер ще се реши да напада. За Хитлер не е имало друг избор при наличието на такава съветска оръжейна грамада , натрупана в непосредствена близост до границата.

 74. 74 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  До коментар [#63] от "deaf":

  Първа се разбунтува България. На 2-ри май 1953 г. - въстанието на пловдивските тютюноработници, което е потопено в кръв. Заповед за стрелбата дава Иван Пръмов - свекърът на Миглена Пръмова - Кунчева.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 75. 75 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 523 Весело

  [Австрииците тръгват вузторжено на ИЗток, както и гермнците никои не ги е карал насила.А борбата на Белгия, Холандия, Дания срещу окупацията е 1-2 дена, колкото да кажат че не са се дали сами.Никаква окупация няма, никои в Дания и Холандия не се бори срещу Хитлер.Това са доброволни васали.
  —цитат от коментар 69 на WWW

  Може да дрънкаш каквото си искаш, но след края на войната Съюзниците сключват мирни договори с Италия, Финландия, Унгария, Румъния и България. Другите държави никой не ги смята за немски съюзници, а за жертви на войната.

  Виж, става дума за едно от най-обсъжданите събития на 20 век със страшно много запазени документи. Много е тъпо да лъжеш при положение, че всеки гимназист може да намери аргументи, с които да те обори. :)

 76. 76 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#11] от "Julian Mall":

  ти как мислиш колко са били тогава войниците дето са знаели точния част ,а колко са били тези от батальона "Бранденбург" да речем ,които също са преминали границата От сегашна гледна точка е много лесно да се преценява и съди

  гошо
 77. 77 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#75] от "tamada": Аха, това ме подсеща за прословутата българска делегация в Солун от септември 1944, която е разигравана без да се сключи примирие до момента в който СССР обявява война на България.Случаенос?!

 78. 78 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3562 Весело

  До коментар [#66] от "tacheaux":

  Да, и така другаря Брежнев бе изкаран един от най големите герои на ВСВ едва ли не след Сталин и Жуков!

  klimentm
 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3562 Весело

  А останалите документи кога?!

  klimentm
 80. 80 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#51:"WWW"]
  —цитат от коментар 54 на stanislavdi
  Стига писа глупости бе чугун. Типично по съветски се опитваш да преиначиш историята за да оправдаеш негодниците Сталин и Хитлер[/quote]

  Специално ти да говориш и представяш това за история, е просто смехотворно. Запомни едно от мен! Цялата тази идиотия, която такива като теб наричате "история", и която я започнахте преди от около 5 години след като ви отвориха кранчето на русофобията, ще отече по същия внезапен начин по който и се пръкна,.. когато същото кранче се затвори.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 81. 81 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#20] от "du Tremblay":

  Бъркате военните с търговците и горещите войни с търговските войни .По онова време само в СССР не е имало частна собственост.И всички фирми по него време са били управлявани и на запад и в САЩ от частни капитали,казано елементарно.Но явно вие не отдавате значение на този факт.По него време, за разлика от сега,Правителствата не са имали големи възможности да влияят на частните капитали политически а чрез поръчки.

 82. 82 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Прочетете "Денят Х" от Суворов. Хитлер изпреварва Сталин с една седмица. Ако Сталин беше нападнал пръв , за няколко дни щеше да прегази Европа и да стигне до Атлантика. Чърчил щеше да бяга по бели гащи да се спасява в Америка.
  —цитат от коментар 56 на tacheaux


  И защо трябва да вярваме на посредствени фантасти!?

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 83. 83 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Хитлер две години бомби острова и флота на Великобритания, Великобритания от 1939 не е спряла да бомбардира третия райх. Двете страни са във война от '39 (докато СССР подписва мирни договори с националсоцистите). И според тукашната чугунария единствената цел е да се заблуди СССР-ту??????
  И защо? За да може СССР-ту да бъде отслабено и след това унищожено??? Невероятна логика!!!! Дали пък английски и немски войски бяха нападнали същото СССР две години по-рано нямаше да го унищожат?
  Да питам, когато флота на третия райх през '40-та година тръгна от мурманск да окупира Норвегия пак е било договорка между Великобритания и Хитлер?

 84. 84 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#81] от "Armagedon": И представа си нямам как точно е станало това (дали през Конгреса, или е имал право на това лично), но през юли 1941 Япония вече не е получавала почти никакви доставки на петрол и стомана от САЩ.В същото време, още към септември-октомври 1940 САЩ активно започват да подпомагат Китай.

 85. 85 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#11] от "Julian Mall":ти как мислиш колко са били тогава войниците дето са знаели точния част ,а колко са били тези от батальона "Бранденбург" да речем ,които също са преминали границата От сегашна гледна точка е много лесно да се преценява и съди
  —цитат от коментар 76 на гошо

  Ами нощта преди нападението е логично всички немски военнослужещи да са знаели. Да не мислиш че ще ги дигат под тревога точно в 4 часа сутринта и тогава ще им поставят задачите!

  До коментар [#76] от "гошо":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 86. 86 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1623 Весело

  До коментар [#70] от "tamada":

  " Знамето на Хитлер е червено.

  И на Сталин е червено.

  Хитлер е управлявал от името на работническата класа, партията на Хитлер се е казвала работническа.

  И Сталин е управлявал от името на работническата класа, неговата система на властта официално се е наричала диктатура на пролетариата.

  Хитлер е мразел демокрацията и се е борел с нея.

  Сталин е мразел демокрацията и се е борел с нея.

  Хитлер е строял социализъм.

  И Сталин е строял социализъм.

  Хитлер е смятал своя път към социализма за единствено правилния, а всички останали пътища за извращение.

  И Сталин е смятал своя път към социализма за единствено правилния, а всички останали пътища — за отклонение от генералната линия.

  Хитлер безпощадно е унищожавал съратниците си по партия, които са се отклонявали от правилния път — такива като Рьом и неговото обкръжение.

  Сталин също безпощадно е унищожавал всички, които са се отклонявали от правилния път.

  Хитлер е имал четиригодишен план.

  Сталин — петгодишни.

  При Хитлер една партия е била на власт, останалите — в затвора.

  И при Сталин една партия е била на власт, останалите — в затвора.

  При Хитлер партията е била над държавата, партийните вождове са управлявали страната.

  И при Сталин партията е била над държавата, партийните вождове са управлявали страната.

  При Хитлер конгресите на партията са били превърнати в грандиозни спектакли.

  При Сталин — също.

  Главните празници в империята на Сталин са били 1 май, 7–8 ноември.

  В империята на Хитлер — 1 май, 8–9 ноември.

  Хитлер е имал хитлерюгенд — млади хитлеристи.

  Сталин е имал комсомол — млади сталинци.

  Официално са наричали Хитлер фюрер, Хитлер — вожд. Извинете, Сталин е бил наричан вожд, а Хитлер — фюрер. В превод е едно и също.

  Хитлер е обичал грандиозните съоръжения. Той е проектирал в Берлин да се изгради най-голямото здание в света — Домът за събрания. Куполът на зданието е с диаметър 250 метра. Главната зала е трябвало да побира 150–180 хиляди души.

  И Сталин е обичал грандиозните съоръжения. Той е проектирал в Москва да се изгради най-голямото здание в света — Дворецът на съветите. Главната зала при Сталин е била по-малка, но пък цялото съоръжение е било много по-високо. Зданието с височина 400 метра е било един вид постамент, над който се е извисявала стометровата статуя на Ленин. Общата височина на съоръжението е 500 метра. Работата по проектите на Дома за събрания в Берлин и Двореца на съветите в Москва се извършва едновременно.

  Хитлер е планирал да разруши Берлин до основи и на негово място да построи нов град от циклопични съоръжения.

  Сталин е планирал да разруши Москва до основи и на негово място да построи нов град от циклопични съоръжения.

  За Германия Хитлер е бил външен човек. Той е роден в Австрия и почти до момента, когато идва на власт, не е имал германско гражданство.

  Сталин е бил външен човек за Русия. Той не е бил нито руснак, нито дори славянин.

  Понякога, много рядко, Сталин е канел чуждестранни гости в своя кремълски апартамент и те са оставали потресени от скромността на обстановката: обикновена маса, шкаф, железен креват, войнишко одеяло.

  Хитлер е наредил да публикуват в пресата снимка на неговото жилище. Светът е останал потресен от скромността на обстановката: обикновена маса, шкаф, железен креват, войнишко одеяло. Само че сивото одеяло на Сталин било на черни райенца, а Хитлеровото — на бели.

  Същевременно на уединени места сред приказна природа Сталин е издигал доста уютни и добре защитени резиденции-крепости, които изобщо не са напомняли отшелническа килия.

  И Хитлер на уединени места сред приказна природа е издигал непристъпни резиденции-крепости, не е жалел за тях нито гранит, нито мрамор. Тези резиденции изобщо не са напомняли отшелническа килия.

  Любимата жена на Хитлер, Гели Раубал, е била 19 години по-млада от него.

  Любимата жена на Сталин, Надежда Алилуева, е била 22 години по-млада от него.

  Гели Раубал се самоубива.

  Надежда Алилуева — също.

  Гели Раубал се застрелва с пистолета на Хитлер.

  Надежда Алилуева — с пистолета на Сталин.

  Обстоятелствата около смъртта на Гели Раубал са загадъчни. Съществува версия, че я е убил Хитлер.

  Обстоятелствата около смъртта на Надежда Алилуева са загадъчни. Съществува версия, че я е убил Сталин.

  Хитлер е говорел едно, а е вършел друго. Както и Сталин.

  Хитлер е започнал да управлява под лозунга „Германия иска мир“. След това завзема половината Европа.

  Сталин се е борел за „колективна безопасност“ в Европа, не е жалел за това нито сили, нито средства. След това е завзел половината Европа.

  Хитлер е имал Гестапо.

  Сталин — НКВД[1].

  Хитлер е имал Освиенцим, Бухенвалд, Дахау. Сталин — ГУЛАГ.

  Хитлер — Бабий Яр. Сталин — Катин.

  Хитлер е изтребвал хората с милиони. И Сталин — с милиони.

  Хитлер не се е окичвал с ордени, и Сталин не се е окичвал.

  Хитлер е ходел с полувоенна униформа без отличителни знаци.

  И Сталин — с полувоенна униформа без отличителни знаци. Ще ми възразят, че после Сталин е бил привлечен от воинските звания, от маршалските лампази и златните еполети. Така е. Но Сталин си е присъдил званието маршал през 1943 година след победата край Сталинград, когато е станало окончателно ясно, че Хитлер е загубил войната. В момента на присъждането на званието маршал Сталин е бил на 63 години. Маршалската униформа облича за пръв път по време на Техеранската конференция, когато се е срещнал с Рузвелт и Чърчил. В случая ние не можем да сравняваме Хитлер и Сталин просто защото Хитлер не е доживял нито до такава възраст, нито до такива срещи, нито до такива победи.

  А в останалото всичко съвпада. Сталин е без брада, но с прочути мустаци. Хитлер е без брада, но с прочути мустаци.

  Къде тогава е разликата?

  Разликата е във формата на мустаците.

  Виктор Суворов"

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 87. 87 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#11] от "Julian Mall":

  Не е точно така.Немските ешалони с военна техника са се придвижвали на изток през нощта и с маскировка почти незабележимо.И между другото релсовият път в Русия е по широк и немците превантивно са се подготвили за бърза подмяна на талигите на вагоните без съветското командване на армията да разбере.

 88. 88 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#86] от "mitko11": По елементарно не би могло да бъде...


  Но така е с еднокнижници.Освен Виктор Суворов не забелязвам никакви други автори, а фактологията ви куца ужасно, тъй че сте решили да се облегнете на чистата пропаганда.

  Колко трогателно...и познато.

 89. 89 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#41] от "eyd13372645":"Сталин се е въоражавал, но е бил още много назад в сравнение с Германия"Сталин е трупал нападателни оръжия многократно повече в сравнение с тези на Германия. Това е доказано и се твърди вече и от руски историци. Сталин се е готвел да "освобождава" Европа от "капиталистическо" робство.
  —цитат от коментар 59 на tacheaux


  И, каква е толкоз разликата, между отбранителни, и нападателни оръжия? И то, тогава.

  I really don't care. Do U?
 90. 90 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#89] от "poy25561531": При Сталин задължително са нападателни, по подразбиране.

 91. 91 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#11] от "Julian Mall":Не е точно така.Немските ешалони с военна техника са се придвижвали на изток през нощта и с маскировка почти незабележимо.И между другото релсовият път в Русия е по широк и немците превантивно са се подготвили за бърза подмяна на талигите на вагоните без съветското командване на армията да разбере.
  —цитат от коментар 87 на Armagedon


  По- широк е станал, СЛЕД войната, именно с превантивна цел.

  I really don't care. Do U?
 92. 92 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2355 Любопитно

  До коментар [#72] от "dedoliben":

  Речта на Хитлер при нападението над Франция няма ли да постнеш? При всички случаи е имал основание да я нападне за да се защити от подлото френско нападение в гръб заедно с Англия на 03.09.1939г когато фюрерът воюва за свободата на немците в окупираните от Полша територии на Източна Прусия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 93. 93 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 523 Весело

  До коментар [#75] от "tamada": Аха, това ме подсеща за прословутата българска делегация в Солун от септември 1944, която е разигравана без да се сключи примирие до момента в който СССР обявява война на България.Случаенос?!
  —цитат от коментар 77 на du Tremblay

  От кого е разигравана? Солун не е бил в нашата окупационна зона, а немците се изтеглят от Гърция през октомври и ноември. Да не я бъркаш с българската делегация в Солун през 1918?

  Нашите преговори със Съюзниците са в Кайро - прочутата мисия на Стойчо Мошанов. Тя е добре описана и условията по нея са много разумни (документът е запазен). Англичаните искат максимално бързо да се съгласим за да могат да влязат през Гърция и да посрещнат съветската армия поне на Дунава. Само че първо ние се мотаме и така изпускаме огромния си шанс.
  Онази разпространена легенда, че Чърчил ни е отстъпил за съветската зона на влияние не е вярна.

 94. 94 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#9] от "Julian Mall":

  пълни глупости
  битката при дубно е на новата граница

 95. 95 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#86] от "mitko11":

  Съжалявам,но това написано от Суворов е единственото с което не съм съгласен. В СССР всички са били принудени да се обръщат един към друг с извратено-лицемерното "другарю". В Германия само членовете на Национал-социалистическата партия са си викали "камарад". Схващаш ли колко е огромна разликата между СССР и Третият райх,(забележи,"райх",тоест империя,която е наследник на другите две германски империи). Има и още,и още...

 96. 96 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#92] от "Julian Mall": Ужасяващо нападение!Няма регистрирана и една престрелка...французите сами са си виновни.

 97. 97 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#93] от "tamada":

  гърците водят пет години гражданска война
  спорът между сталин и чърчил е бил за гърция

 98. 98 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 217 Любопитно

  [quote#82:"rumata"][/quote]

  Точно така! История не учи от писатели, а от ДОКУМЕНТИ, и от БЕЗПРИСТРАСТНИ експерти, които имат ДОСТЪП, до тях.

  Ама, нашите форумни разбирачи, вярват на писатели, а не на читатели, на документите.

  I really don't care. Do U?
 99. 99 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#6] от "marian_jack_assa":

  преди време някъде бях чел,че е имало складове с десетки хиляди "гумени галоши" за веригите на танковете,когато влезнат в Германия да не повредят автобаните.

 100. 100 Профил на du Tremblay
  du Tremblay
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#93] от "tamada": "Онази разпространена легенда, че Чърчил ни е отстъпил за съветската зона на влияние не е вярна."

  Вярна е, вярна е.От лятото на 1944.Има я в мемоарите му.Подробно описва как на един лист е написал Гърция - 90 на 10 за Съюзниците, България - 75 на 25 за Русия (защото между двата народа имало древни връзки) и т.н.

  Даже обяснява колко джентълменски постъпва Сталин като му връща листа след като го подписва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK