Защо кюрдски политик свика "кибермитинг" с рисунки на чайник от затвор в Турция

Защо кюрдски политик свика "кибермитинг" с рисунки на чайник от затвор в Турция

© Twitter @hdpdemirtasПоздравявам сърдечно всички, които изпълниха района на митинг от целия свят," започва обръщението си един от кандидат-президентите в Турция, кюрдският политик Селяхатин Демирташ.


Щеше да звучи като обичайна, дори клиширана фраза за всички политици, ако "районът" на демонстрацията не беше профилът му в "Туитър", а самият Демирташ не се намираше в затвора.


"За пръв път в света електронен митинг се провежда от затворническа килия. Сега ни записват в историята на демокрацията," продължи той. Демирташ е в затвора в очакване на процеса си по обвинения за връзки с терористични организации. Междувременно се очаква той да е трети или четвърти по гласове в президентската надпревара, а Демократичната партия на народите (ДПН), на която до неотдавна бе съпредседател, отново да влезе в парламента.
Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) "дойде на власт, като взе гласове от хората, казвайки им: "Кюрдският проблем е мой проблем." Днес обаче те стигнаха до момента, в който казват на кюрдите в Диарбекир: "Няма кюрдски проблем"," пише Демирташ в поредица от публикации в "Туитър".
"Не е нужно да се обединяваме около един човек, една мисъл, една крушка. Можем да се обединим около универсалните принципи на демокрацията. Нека не сме само една крушка, да бъдем цял полилей."


В "кибермитинга" си той призова и за други неща, които опозицията насърчава предизборната кампания, като премахване на извънредното положение и прокарването на закони с укази, медината свобода, възможности за истинско равноправие на жените и други.


Най-емблематичен за него обаче стана чайникът, рисунки и снимки на който той сложи в няколко туита от "митинга" си. Хаштаг, често използван от него и привържениците му, e тъкмо #DemirtaşKetılSohbeti - "разговор край чайника с Демирташ".


"Чайникът не може да изпраща туитове"


Избирателите му знаят, че той не пише съобщенията си сам, тъй като няма право да полза свободно мобилно устройство в килията си.


През ноември 2016 г., Демирташ бе задържан и оттогава е в затвора. През септември 2017 г. обаче даде на адвоката си право да изпраща съобщения в "Туитър" от неговия профил. В резултат надзирателите влязоха в килията му, за да проверят откъде публикува туитовете си. Наложи му се публично да признае, че не го прави лично. "В стаята имаше само чайник, но те заключиха, че не може да изпраща туитове," пошегува се тогава той чрез адвоката си.


Когато кампанията на опозицията с думата "Стига" (президентът Ердоган каза, че ще си тръгне от политиката, ако турците му кажат "Стига" и това отприщи стотици хиляди туитове с тази дума) започна през май, Демирташ не можа бързо да се включи в нея и когато успя, съобщението му бе: "Имаше усложнение с чайника, затова закъснях. СТИГА." Така започна и "играта" с чайника, с множество изображения, споделяни от членове и поддръжници на партията.


В началото на месеца турските власти арестуваха двама гимназисти заради графит на чайник, нарисуван със спрей върху къща в Истанбул. "От чайника излиза послание," написали те до изображението и бяха арестувани - не заради рисунката, а заради "терористична пропаганда", тъй като до нея имало съкращения, обозначаващи забранени организации (а според съседите тези съкращения били там и преди).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK