Руснаците в Латвия реагират гневно на нов закон за образованието

Руснаците в Латвия реагират гневно на нов закон за образованието

© Associated PressЗаконът беше приет през март и оттогава се натрупва напрежение: Латвия ще засили значително ролята на латвийския език в училищата на живеещите в страната малцинства, предимно за сметка на руския. Мярка, която беше порицана от някои латвийци от руски произход, както и от Москва.


Според гласувания от парламента в Рига закон от септември 2019 г. 80 на сто от учебния материал ще се преподава на латвийски във всички начални и средни училища в райони, населени с малцинства. В момента на латвийски се преподава средно в 40 на сто от часовете.


Целта на реформата е да позволи на учениците, за които латвийският не е майчин език, да имат по-добри езикови умения, когато достигнат изпитите в края на средното образование. Те се провеждат само на латвийски и са жизненоважно условие за по-ниски такси за обучение във висши учебни заведения. По този начин ще се улесни достъпът на тези ученици до висше образование. "Всички деца трябва да имат еднакъв достъп до образование", заяви пред АФП депутатът центрист Райвис Дзинтарс, поддръжник на реформата. През 2014 г. омбудсманът Юрис Янсонс вече призоваваше за промяна на действащата система, която според него "напомня на сегрегация по етнически признак".
Реформата ще се отрази най-силно на руската общност. Рускоезичното малцинство е най-голямото в малката страна с 1.9 млн. жители (24 на сто от населението) и далеч изпреварва останалите малцинства (полско, еврейско, украинско и беларуско). Самите латвийци са 62 на сто от населението.


Общо 12 на сто от началните и средните училища в страната са руски (94 учебни заведения). 7.5 на сто са двуезични училища, където има руски и латвийски класове (54 учебни заведения).


"Насилствено асимилиране"


Случаят бързо получи политико-дипломатическо измерение.


Постоянният представител на Русия в ОССЕ Александър Лукашевич порица това като "продължаване на дискриминационната политика, целяща насилствено асимилиране на рускоезичното население" на Латвия.
Кремъл е повдигал въпроса пред своите европейски партньори, съобщи неотдавна руският президент Владимир Путин и добави: "Надявам се, че ще се засрамят. Те отделят особено внимание на правата на човека извън ЕС, но в ЕС самите те ги нарушават."


Руският юрист Иля Шаблински, член на Съвета по правата на човека към президента Владимир Путин, има намерение според руския всекидневник "Независимая газета" да посети Латвия през юни, за да "проучи конфликта" във връзка с училищата. Рига веднага отвърна на удара: "Руските чиновници могат да правят инспекции в своята страна, но подобна дейност няма да бъде толерирана в Латвия." Шаблински отрече пред АФП, че иска да прави "инспекция", и добави, че е получил "забрана да влиза в Латвия за срок от шест месеца".


Латвия поддържа специални отношения с Русия. Балтийската страна получи независимост през 1918 г., но от 1944 г. до 1990 г. беше окупирана от СССР. Десетки хиляди латвийци бяха депортирани през съветската епоха, а същият брой руснаци дойдоха да колонизират Латвия, променяйки чувствително етническо-лингвистичния баланс. В името на масираната русификация тогава беше създадена двуезична учебна система - едновременно латвийска и руска.


В Латвия реформата на училищата на малцинствата предизвика недоволството на партията "Руски съюз", която защитава интересите на рускоезичната общност. Тя организира редовно протестни прояви, а сега има и политическа мотивация с приближаването на предвидените за 6 октомври парламентарни избори. "Руснаците не се предават", пише на някои плакати на подобни протести. Или например "Права сутрин, лоялност вечер", което подсказва, че верността на говорещите руски към латвийската държава зависи от удовлетворяването на техните искания.


"Имам двама синове и внуци. Искам да получат руско, а не латвийско образование", каза пред АФП 54-годишният Валери Андреев.


Добра реформа?


Но тези протести привличат само няколкостотин участници, предимно на възраст. Те са далеч от 15-те хиляди протестиращи, предимно младежи и студенти, които се събираха на подобни протести през 2004 г., когато Рига се опитваше да засили изучаването на латвийския в училищата.


По-късно руските активисти не успяха да постигнат обявяването на руския за втори официален език на Латвия: през 2012 г. беше организиран референдум по този въпрос, 75 на сто от участниците в който гласуваха с "нет". Днес повечето говорещи руски в Латвия, включително организации на ученици и преподаватели, не се противопоставят открито на наскоро приетата учебна реформа. Руските семейства впрочем все по-често изпращат децата си в латвийски училища.


Що се отнася до другите малцинства, те не се противопоставят на реформата. Точно обратното, Конгресът на украинците в Латвия и еврейската общност я подкрепят.


"Когато посещавам Израел, виждам един проблем: тъй като арабският е втори официален език (в тази страна), много палестински деца са ощетени, защото, тъй като не им се е наложило да научат иврит, по-късно срещат проблеми в университета", където не се влиза, ако не говориш иврит, заяви пред АФП главният равин на Рига Менахем Баркахан.


"Реформата на образованието в Латвия ще помогне да се избегне подобна ситуация", смята той.

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Представяте ли си каква наглост ? В Латвия да говорят на латвийски? Това е все едно в Русия да искат да говорят на руски...... А всички знаем руснаците колко добре и колко много чужди езици знаят!!!!!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2785 Весело

  Има лесно - емиграция на изток ...

 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1293 Любопитно

  "Имам двама синове и внуци. Искам да получат руско, а не латвийско образование", каза пред АФП 54-годишният Валери Андреев.

  И какъв ти е проблемът? Прати ги да учат и живеят в московията. Или там не ти харесва?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Арабите в Израел изучават иврит.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  "Руснаците не се предават", пише на някои плакати - пред какво не се предават ? Пред ученето, към уважението към страната домакин, в която са се натресли и пред добрите маниери ли ? Не се и съмнявам ... руснаците никога не се предават пред добрите маниери и образованието :)

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Това да им беше проблема на латвийците.
  С раждаемост 9 промила, смъртност 14 промила, миграция - 6 промила и те са поели по пътя на българите. Само, че нямат и два милиона.
  Другото интересно е, че макар латвийците да са 62,5%, вкъщи латвийски говорят 52% от населението.

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  "Кремъл е повдигал въпроса пред своите европейски партньори, съобщи неотдавна руският президент Владимир Путин и добави: "Надявам се, че ще се засрамят. Те отделят особено внимание на правата на човека извън ЕС, но в ЕС самите те ги нарушават".

  Тук проблемът е дали Латвия спазва европейските правила. Путин казва, че не ги спазва. А Европата мълчи като.......... Европейската политика не е демократична а антируска.

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  Правилна реформа. В Латвия и Естония съм попадал във фирми изградени на етнически принцип. Собственика руснак, целият персонал само от рускоговорящи, повечето не знаят или лишо се оправят на местният език и нямат никакъв реален шанс да работят другаде. Комуникация само на руски. Литовски руснак от Мажейкияй ми разказваше, че още от съветските времена колонистите руснаци не са проявявали ни най малко желание да научат местният език. Дори се подигравали на местните. Но после палачинката се обърнала. Интересен случай имах преди години в Игналина (Литва). Спира колата полицай за превишена скорост (колата е с литовска регистрация, кара я литовец) и говори на руски.Иска да глобява. Литовският шофьор му отвърна на руски, че хубаво ще глобява ама той може ли да напише акта на литовски. Полицаят се смути, запопремига и вика, айде от него да мине този път. В интерес на истината в Литва младото поколение рудкоговорящи вече се оправя на литовски, но там рускоговорящите са малко като процент от населението и с изключение на Игналина нямат големи компактни анклави.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 9. 9 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2018 Любопитно

  До коментар [#6] от "tos_buratino":

  А у вас на какъв език говорите?
  Български или руски?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#6] от "tos_buratino":

  Не Латвийците нямат проблем. Проблем имат руснаците в Латвия.Задължават ги да учат Латвийски в Латвия.Ти, да видиш

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Ама с какво право латвийците ще искат да говорят на латвийски, абсолютни нахалници, Сорос ги подкокоросва... Хо-хо-хо, няма край мъката русиянска!

 12. 12 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Нормално. В Латвия трябва да се говори на латвийски, също както в България на български.

 13. 13 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Ти да видиш колко чудно. В България не сте ли попадали на такива фирми? Преди десетина години влязох в офис на Ентуртранс, на центъра на Бургас и от 5 човека само един говореше развален български. Ами я да ви се повреди колата в някое село в Айтоски проход - ще ви трябва преводач.

  До коментар [#10] от "КА2":
  Аз да съм казал, че не трябва? Просто демографският им проблем е много по-сериозен.

 14. 14 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Руснаците по начало са си лингвистични инвалиди!
  Това си е една от причините да мяучат като настъпени котета!
  ............
  Докато са тук в България, поне аз не съм срещнал руснак, стремящ се да попита нещо на развален български!
  Приемат че всеки е длъжен да говори руски!

  Да разлая троловете!!
 15. 15 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Децата на орките са латвийски граждани и трябва да владеят езика на страната. 80% латвийски в училищата е съвсем разумна и даже закъсняла мярка.

  Не разбирам за какво нарушаване на права бълнува ситният нацист, дето щял да прави инспекции в суверенна държава.

  За руското малцинство в Латвия винаги има лесно решение - миграция обратно в самая магучая, където няма да имат такива проблеми.

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  Латвийците даже много мек закон са направили.
  Трябвало е да се въведе задължителна екстрадация в Русия за такива екземпляри, които не желаят да научат и не говорят латвийски език.
  Апропо,
  Дори през турското „робство” във ВСИЧКИ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ СЕ Е ПРЕПОДАВАЛО САМО И ЕДИНСТВЕНО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.
  Как не се намери тогава един правоверен да се възмути,че не се учи турски ?!?!?!
  Така както сега „правоверните руснаци” се възмущават !!!!

 17. 17 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#14] от "lone wolf":

  Хахаха, пък на мен всеки ден разни англичани ми говорят на развален български в Слънчев бряг.
  На гражданите от бившите и настоящи империи им е такъв манталитета.

 18. 18 Профил на plesho
  plesho
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#14] от "lone wolf":

  Само два пъти съм чувал рускоговорящи да говорят отличен български - оказа се, че и двете са украинки...

 19. 19 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Наглите рашисти искат хем да живеят в ЕС, хем да си носят фашизма и ксенофобията със себе си.

  Еми няма как да стане, като искат да заминават в необятната кална локва на север от Монголия.

 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  Савецките граждани да стягат чемадани и в савецкия саюз, като не им изнася.

 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  Руснаците по начало са си лингвистични инвалиди!Това си е една от причините да мяучат като настъпени котета!............Докато са тук в България, поне аз не съм срещнал руснак, стремящ се да попита нещо на развален български!Приемат че всеки е длъжен да говори руски!
  —цитат от коментар 14 на lone wolf


  Така е.
  Въпреки, че има и изключения.
  Младите,високообразовани, интелигентни и антипутински настроени руснаци говорят английски и са готови да разговарят на английски с българите.
  Тогава им казвам, че е далеч по-лесно да разговаряме на родния им руски език.
  Такива младежи с удоволствие усвояват елементарен български, въпреки ограниченото време на общуването им с българи.Просто им е интересно и нямат лингвистичните затруднения на дъртите имперски настроени таваришчи и тьотки.
  На обратния полюс са дъртите имперски руснЯци и руснЯкини.
  Познавам отдавна омъжени в България за българи рускини,които нарочно се правят,че не знаят български и нарочно говорят безобразен български.
  На такива по съветско време им е втълпявано,че едва ли не е национално предателство да седнат и да научат езиците на колониалните народи.....

 22. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Не мога даразбера, родните русияни за какво плачат, Латвия и техните права ли нарушава? Горките!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 407 Любопитно

  До коментар [#17] от "tos_buratino":

  По посланиците им ще ги познаеш.

  Западните представители често говорят български, а руските никога не са се опитали дори.

  Помните ли предния британски посланик колко чист български говореше?

 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Никой не държи насила руснаците в Латвия. Ще спазват законите, ако не в - затвора или в матушка. Не че има разлика.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  До коментар [#17] от "tos_buratino":По посланиците им ще ги познаеш.Западните представители често говорят български, а руските никога не са се опитали дори.Помните ли предния британски посланик колко чист български говореше?
  —цитат от коментар 24 на minuva4a


  ПатрЕотите веднага го набедиха за гей...

 28. 28 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 407 Весело

  До коментар [#23] от "tos_buratino":

  А твоята позиция каква е?

  Личи си че си майстор на късия разказ и голямата лъжа. Какви тур агенции, какви 5 лева те гонят???

  хайде по-сериозно и по темата.

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#13] от "tos_buratino":

  Много ме съмнява достоверността за това, което твърдите за Айтоският проход. До сега не съм попадал на място в Лудогорието или Източните Родопи, където да не говорят български. Посочете имената на населените места, където сте имал проблем. Може евентуално да се сезира министерството на образованието.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 30. 30 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 407 Любопитно

  До коментар [#23] от "tos_buratino":

  Кое е глупост, че руските са фашисти или, че са тежко болни от имперските си комплекси?

  Апропо горното важи за почитателите им, включително и теб.

 31. 31 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 851 Неутрално

  По времето на руската окупация (т.нар. Период на социализма) в НРБ руският език беше задължителен във всички училища. В допълнение ни бяха натресли и руската си “информационна” емисия по телевизията (дето бълваше зловонната им пропаганда, но да информира примерно за Чернобил пропусна)... За безбройните плиткоумни филми за войната да не говорим... (те само балет и футбол играят без военни униформи, хоровете им до ден днешен обикалят света в пълно бойно снаряжение да пеят “Калинка мая” и останалите им тъпотии)

  Искат десетилетия след края на окупацията на Латвия да изучават руски там? Да си хващат куфарите, бутилките водка и шампиан и да се прибират в Кочината си.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 32. 32 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#24] от "minuva4a":

  Абсолютно вярно! Високомерито на рашнаците личи по поведението на посланиците. Британският, френският, американският, украинският,... гововят на български в България. Само Московският и турският - НИКОГА!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU defender":

  Минаха отдавана времената, когато учихме руски задължително в училище.
  =====
  Да.... Така е за съжаление....

  Bukalemun
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#31] от "Торбалан":

  На мен ми е в полза, че съм го учил руския.

  Bukalemun
 36. 36 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU defender":Минаха отдавана времената, когато учихме руски задължително в училище. =====Да.... Така е за съжаление....
  —цитат от коментар 33 на eti mehter


  Що не инициираш подписка за задължително изучаване на руски език в Турция? Да видим какво ще каже Ердоган...

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Само не разбирам защо тогава е проблем за русофилите, че Б.Б не говорел английски?

 39. 39 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  До коментар [#31] от "Торбалан":На мен ми е в полза, че съм го учил руския.
  —цитат от коментар 35 на eti mehter


  Ети, ти колко имаше по руски? Щото на бългатски трудно пишеш, интересно как си се справял с руския...

 40. 40 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 639 Неутрално

  [quote#36:"bez_ime2"][/quote]

  Тоя пич сигурно е продавач по пазарите, където се мотаят руските всеотдайни матроши.....

  When I was re-born I realized that it was too late.
 41. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  Минаха отдавана времената, когато учихме руски задължително в училище. =====Да.... Така е за съжаление....
  —цитат от коментар 33 на eti mehter


  Таваришке,
  Ако наистина си турчин, а не рускиня,
  и ако наистина знаеш или можеш да научиш руски,
  няма какво да се чудиш, ами върви в курортите
  около Измир.
  Там такива дето знаят и руски и турски ще ги позлатят.
  Наистина е рядкост местният турски персонал да говори
  сносно руски език.
  Да са живи и здрави "доброволци" като мен, които ей тъй
  за идеята и собствения кеф да превеждат на излезли от кожата
  си по причина етническо безсилие таваришчи и тьотки руснЯци
  изпаднали в глупавата ситуация да не могат да продумат НИЩО
  на друг език освен имперския си руски.....

 42. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#36:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 40 на The Dude
  Тоя пич сигурно е продавач по пазарите, където се мотаят руските всеотдайни матроши.....[/quote]

  Е, заради тях не е било нужно да се тормози толкова в училище...

 43. 43 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Еййй, къде изчезнаха великите патриоти-русофили, които се тупат в гърдите и реват с пълно гърло "В България официален език е българският!" ?

  Е, в Латвия официалният език е латвийският. И с това въпросът приключва.

 44. 44 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 851 Весело

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  За теб не се и съмняваме. Ще доживеем момента когато османците и алкашите ще се хванете за гушите отново и ще видим какви ще ги пишеш тогава 😂

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Весело

  До коментар [#41] от "Hawaii":

  ами върви в курортите
  =====
  Ти не се кахъри за мене....
  В такъв сектор съм се ангажирал.... бедна ти е фантазията.....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4527 Весело

  Аз благодаря на родителите си, че навремето изучавах руски като трети език в частно училище!
  —цитат от коментар 37 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Благодарността ти щеше да е и по-голяма,
  ако ти бяха помогнали да се ожениш за рускиня
  с която да живеете в Русия !!!!
  Ха-хаааааааа

 47. 47 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#46:"Hawaii"][/quote]

  Най-добре за дъщерята на Бащицата...

 48. 48 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Снощи преминах по главната улица в Пловдив. На ено място няколко младежи пееха на английски и танцуваха. Около тях се бяха събрали десетки други и ги аплодираха.
  На 200 метра от тях трима видими пияници пееха руски песни и си свиреха на хармоника. Храта ги подминаваха безразлично.

  подпис
 49. 49 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 639 Весело

  До коментар [#46] от "Hawaii":

  Сто + и отгоре.

  Че и трети език бил учил Г-н Али в "частното" училище. Да паднеш.....

  When I was re-born I realized that it was too late.
 50. 50 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3139 Весело

  Нека Волен Сидеров се изкаже по въпроса за чуждите езици в Латвия. Той е специалист по говоренето на турски в българия

  подпис
 51. 51 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 639 Разстроено

  Снощи преминах по главната улица в Пловдив. На ено място няколко младежи пееха на английски и танцуваха. Около тях се бяха събрали десетки други и ги аплодираха.На 200 метра от тях трима видими пияници пееха руски песни и си свиреха на хармоника. Храта ги подминаваха безразлично.
  —цитат от коментар 48 на Иван К


  Младото поколение е така. Старото, обаче - пенсионерите особено......? Тъжна история.

  When I was re-born I realized that it was too late.
 52. 52 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4527 Весело

  В такъв сектор съм се ангажирал.... бедна ти е фантазията.....
  —цитат от коментар 45 на eti mehter


  Да не си дистрибутор на руски автомобили, компютри, хардуер

  и телевизори в Цариград ?!?!?!

 53. 53 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  Проблема в Латвия не е изучаването на руският език, проблемът е незнанието на латвийски и от там етническа капсулация. В Бг всички реагират много чувствително, че край морете в ефира преобладават турски радиостанции, същото е в Латвия, там преобладават местни рускоезични с руска музика (която в интерес на истината не е лоша)

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 54. 54 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#52:"Hawaii"][/quote]

  ... или на ракети С-400?

 55. 55 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Всички на чорчик, руснаците пак на терсене... Това където стъпи трева не никне и все некой друг им е виновен. Аре куфарите и у Московията.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 56. 56 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 639 Весело

  [quote#52:"Hawaii"][/quote]

  Нещо като руска девица, в руска кола, с руски компютер в ръце.......в Цариград, където и да е....

  When I was re-born I realized that it was too late.
 57. 57 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 851 Весело

  До коментар [#41] от "Hawaii":ами върви в курортите=====Ти не се кахъри за мене.... В такъв сектор съм се ангажирал.... бедна ти е фантазията.....
  —цитат от коментар 45 на eti mehter


  Съдейки по броя на коментарите дето святкаш под ВСЯКА статия, то очевидно си в “сектора на най-ангажираните” 😂😂😂

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 58. 58 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Харашо тавариши нали при Путито е най-добре.Айде всички чемаданчиками на южной вакзале и марш при Путито.Там е раят и има водка със сельодка на корем.

 59. 59 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Да са живи и здрави "доброволци" като мен, които ей тъй
  за идеята и собствения кеф да превеждат на излезли от кожата
  си по причина етническо безсилие таваришчи и тьотки руснЯци
  изпаднали в глупавата ситуация да не могат да продумат НИЩО
  на друг език освен имперския си руски.....
  —цитат от коментар 41 на Hawaii


  АХАХАХА поне благодарят ли ти или смятат, че си им длъжен?

  The best way to predict the future is to invent it.
 60. 60 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hawaii":ами върви в курортите=====Ти не се кахъри за мене.... В такъв сектор съм се ангажирал.... бедна ти е фантазията.....
  —цитат от коментар 45 на eti mehter


  Платен руски трол?

  The best way to predict the future is to invent it.
 61. 61 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Прекрасно е, че има умни хора, които се противопоставят на руските планове за културна инвазия!!!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  До коментар [#51] от "The Dude":

  Младото поколение е така.
  =======
  Такава му е съдбата.
  Незнаещо руски език , младо бг поколение. .....
  Егати орисията... !

  Bukalemun
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 956 Неутрално

  В Яфо има руско училище(в целият Тел Авив са 4-5) където учат български деца. Училището към посолството го закриха незнайно защо.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Това което става в Латвия, става във всички бивши съветски републики. Руснаците не искат или не могат да се интегрират в местните национални общества, защото не искат и не могат да изучат местните езици. Докато в средноазиатските републики това довежда до масово напускане на руснаци и преселването им в Русия , не така стоят нещата в прибалтийските републики. Там руснаците хем искат да останат , хем не искат да се интегрират в местните общества. В това се състои трагедията им. От хубавото никой не бяга.
  Както чета от публикацията , някои руснаци вече пращат децата си да учат в латвийки училища с надеждата поне те да се интегрират и да станат достойни жители на тази европейска и натовска държава.

 67. 67 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#65] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Като имаш предвид колко много руски евреи има в Израел, 4-5 училища в Тел Авив звучи доста .... жалко :)
  За сметка на това всички евреи знаят английски :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 68. 68 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 639 Весело

  В Яфо има руско училище(в целият Тел Авив са 4-5) където учат български деца. Училището към посолството го закриха незнайно защо.
  —цитат от коментар 65 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Български деца, в руски училища, в Тел Авив. Звучи доста екзотично. Май са закрили руското училище към българското посолство.

  When I was re-born I realized that it was too late.
 69. 69 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2106 Весело

  До коментар [#36] от "bez_ime2":

  Ама руския да е първи официален в Турция, а турския да се изучава факултативно...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 70. 70 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 639 Любопитно

  В Яфо има руско училище(в целият Тел Авив са 4-5) където учат български деца. Училището към посолството го закриха незнайно защо.
  —цитат от коментар 65 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Ефенди, Вие, да не живеете в Израел?

  When I was re-born I realized that it was too late.
 71. 71 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1308 Весело

  Нормално, всеки бяга от руснаците като от прокажени! В казахстан премахнаха кирилицата, сега започнаха и съвецките паметници. Така, че това с Латвия е напълно нормално.

  https://bison-info.pro/dekommunizatsiya-zahvatila-eshhe-i-kazahstan-v-strane-massovo-snosyat-sovetskie-pamyatniki/

  Имало едно време ссср...
 72. 72 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  Един контролен въпрос —колко от съфорумците са прекарали поврче от 3 месеца през последните 10 години в Латвия? Десет дена като турист не се броят.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#74] от "The Dude":

  Щастливецо, доста повече от три месеца съм прекарал в региона.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77 Профил на The Dude
  The Dude
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#74] от "The Dude":Щастливецо, доста повече от три месеца съм прекарал в региона.
  —цитат от коментар 75 на DDR


  С извинение, какво от това? И аз съм живял доста години в БГ и все по-малко я разбирам. Егзистенциален въпрос... бръъъъъъъъ

  When I was re-born I realized that it was too late.
 78. 78 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Неутрално

  Руските реднеци криво са разбрали реформата, която е в полза на децата им, ако поискат да учат в университет. Само, че те явно не искат или не могат...
  А са интеграция дори не си мислят. Също като в България...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Браво на Латвия! Надеждата ми е в Полша и Балтийските републики да дадат отпор на Русия.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  Вярно ли е че българските кметове на Бургас и Варна , Поморие и Созопол са предложили на на новите руснаци в тези градове им се отворят руски училища. И руската руската диаспора представяте ли си , се е съгласила...

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  латвийците дават безплатен урок по родолюбие, но тукашните политически отрепки са непоколебими руски слуги, няма да се трогнат лесно!

 85. 85 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#6] от "tos_buratino":

  абе това е все едно тук циганите да протестират, че учат български.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 86. 86 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 460 Гневно

  Руските нашественици никога не са имали дори елементарно уважение към езика на народите, които са потъпкали.
  Вижте ги в България - една българска дума не се опитват да научат!

 87. 87 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Това да им беше проблема на латвийците.С раждаемост 9 промила, смъртност 14 промила, миграция - 6 промила и те са поели по пътя на българите. Само, че нямат и два милиона.Другото интересно е, че макар латвийците да са 62,5%, вкъщи латвийски говорят 52% от населението.
  —цитат от коментар 6 на tos_buratino


  Чети по малко и не пейсти путлеристки сайтове. Никой не ти забранява да си говориш в къщи или на удлицата на какъвто си искаш езикю Затова пък във огромното бллшинство държави има Един държавен езикб Независимо дали са предимно моноетнически или не. Лавийския се използва и говори единственно в Латвия страна с малка територия и население. ЕЗика, националните традиции и култура са това което народът е съхранил и го идентифицира като такъв през хилядолетия не зависимо от това кой е властвал над предшествениците им и се е опитвал да принизи ролята на нациналния език. Напълно разбираемо е за такава страна стремежа и да затвърди мястото му. Няма къде другаде да се говори латвииски освен в Латвия. Който му е такъв мерак и така кофти заради това има избор 1/6 от земната суша- Путлеристан. Там руският е държавен език, страна с отрицателен демографски баланс всички са добре дошли!....самоче идиотите са единици.

 88. 88 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Албанците при сходен процент от населението в Македония искат албанския да стане втори официален за страната. В Израел арабският е втори официален също при сходен процент арабскоговорящи от населението.

  В Швейцария има три официални езика, в други държави в Европа също има по два и голяма част от населението е двуезично, което според мен е предпочитаният вариант, защото всеки език е богатство. Извън ЕВропа също бол примери за многоезични държави. Тук конфликтът идва най-вече от непреодолени лоши чувства от двете страни.

 89. 89 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  Мисля, че заглавието на статията не е коректно - не "Руснаците в Латвия реагират гневно на нов закон за образованието", а "Руснаци в Латвия...". защото интелигентните сред тях още вначалото на века са учили езика, явили са се на изпит ш са получили латвийско гражданство, нямат проблеми в работата си, интегрирали са се в обществото там.
  Друга част от руснаците в Латвия са получили в паспортите си печат "негражданин", защото не искат да разберат, че от 1991 г.безвъзвратно е отминало времето на СССР и, ако искат да живеят в държава от ЕС, трябва да спазват нейните закони и като минимум да владеят езика й.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#14] от "lone wolf":

  Големите нации по принцип не са особено наклонени да учат езици на по-малки страни, но през последните 15- на години руските млади хора които идват при нас са с много добър английски, някои практически без акцент. Яно се подготвят за това отрано , а и помага общуването с "носители на езика " в родината им.

 91. 91 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  100% съм сигурен че не можеш да проведеш нормален разговор на руски,освен благодаря и довиждане.

 92. 92 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  До коментар [#36] от "bez_ime2":Ама руския да е първи официален в Турция, а турския да се изучава факултативно...
  —цитат от коментар 69 на mitko11


  Хо-хо-хо!
  ++++++++++

 93. 93 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  До коментар [#6] от "tos_buratino":абе това е все едно тук циганите да протестират, че учат български.
  —цитат от коментар 85 на ckh41566335


  +++++++++++++

 94. 94 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#7] от "Judjuk":

  Кой точно е Путин, че ЕС да му отговаря?
  Нарушаване на човешките права би имали ако бяха забранили руските училища изобщо. Тук няма такова нещо няма

 95. 95 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9137 Неутрално

  Така е редно. 80% от материала да се изучава на официалния език на страната.

 96. 96 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Еми така трябва,,,,,,,,, Иначе рискуват зелени човечета, изконни руски земи, южно литовска народна република..........

 97. 97 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#96] от "rdb41527334":

  ане може ли да се разпадне русийката ви
  татарстан чечня разниже мутам републики

 98. 98 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Нека Волен Сидеров се изкаже по въпроса за чуждите езици в Латвия. Той е специалист по говоренето на турски в българия
  —цитат от коментар 50 на Иван К


  Аааа- този сега ще мълчи като мушната гайда.

  Освен ако не предозира пак, и не обвини латвийците в нещо- няма да му е за пръв път.

  Справка- преди време "освободи Альоша от наряд", и сега той самият е наряд.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 99. 99 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  "В казахстан премахнаха кирилицата....."
  До коментар [#71] от "citoplast":

  Това ли ти е повода за национална гордост? Толкова затънахте, че вече не се и усещате.

 100. 100 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Нормален закон, дори малко позакъснял. Който иска да бъде латвийски гражданин, трябва да владее добре латвийски език. Нима в Северна Азия не продължават да русифицират всички неруски малцинства?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK