Защо германските турци толкова обичат Ердоган

Турци гласуват в Берлин

© Associated Press

Турци гласуват в БерлинПочти 65% от германските турци, гласували на турските избори, са избрали Ердоган. За тях постигнатите дотук икономически успехи са по-важни от всичко друго. Освен това те възприемат Ердоган като "един от тях", казват експерти, пише Волфганг Дик за "Дойче веле".


"Не мога да се съглася с твърдението, че всички избиратели на управляващата в Турция ПСР не били демократи", казва председателят на турската общност в Германия Гьокай Софуоглу. На същото мнение са и много експерти, които следят поведението на избирателите на Ердоган в Германия.


Сред тях е и Хаджъ-Халил Услуджан от Центъра за турски изследвания към Дуисбургския университет. "Свидетели сме на поляризация: онези от избирателите на Ердоган, които са с двойно гражданство и имат право да гласуват в Германия, като цяло подкрепят демократични партии", посочва той и допълва, че сред тях са основно партии, които водят политика, обърната към мигрантите. Така например според изследване на университета "Дуисбург-Есен" на последните парламентарни избори в Германия през 2017 голяма част от германските турци (35%) са дали гласа си за Социалдемократическата партия. А за консерваторите от ХДС/ХСС са гласували 20% от турците в Германия, които имат право на глас.


Ердоган е "един от тях"
Талат Камран от манхаймския Институт за интеграция и междурелигиозен диалог търси причините по-скоро в произхода на Ердогановите избиратели. Много от тях идват от Анадола. А при тези германски турци консервативните възгледи и религиозните корени са много силно изразени и те възприемат Ердоган като "един от тях". Хората от второ и трето поколение гастарбайтери, дошли през 70-те години, виждат в Ердоган не само лидер, с когото могат да се идентифицират, но и гаранция за успех. Те се гордеят с него. Благодарение на него те отново имат самочувствие, казва Камран. Според Ердогановите избиратели при неговото управление Турция е преодоляла външнополитическата си зависимост от САЩ и се е превърнала в малка регионална сила, добавя експертът.


"Неоспорим факт е, че от 2002 година насам Ердоган увеличи БВП на Турция. Тя има по-висок икономически ръст от страни като България и Румъния", казва германският политолог и водещ експерт за Югоизточна Европа проф. Хайнц-Юрген Акст. По думите му опозиционният кандидат Мухарем Индже просто не е имал достатъчно време, за да противопостави нещо смислено на тези силни икономически аргументи, говорещи в полза на Ердоган.


Заслугите на Ердоган


Сегашните икономически проблеми на страната и обезценяването на турската лира не се отразяват пряко на избирателите на Ердоган в Германия - най-вече заради това, че при кратките си пътувания до Турция те разполагат със силното евро. "Тези избиратели още не усещат по джоба си, че нещата в турската икономика не вървят вече така добре. Може би заради това Ердоган измести изборите толкова напред, за да разполага с повече властови инструменти, тъй като икономическото положение в страната може и да продължи да се влошава", казва Гьокай Софуоглу.


От почти всички разговори, проведени с експерти по темата Турция, става ясно, че за Ердогановите избиратели постигнатите дотук икономическите успехи са далеч по-важни от човешките права, разправата с критичните медии и твърдите действия срещу кюрдите. Според Софуоглу обаче от всичко това не следва нищо, което би могло да бъде определено като обръщане срещу демокрацията.


В книгата си "Поколението Ердоган" журналистката Чигдем Акьол обяснява нагласата на Ердогановите избиратели с това, че след четири военни преврата в Турция се установи дълга фаза на стабилност. А това се приписва като заслуга на Ердоган.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7843 Любопитно

  Ясно се вижда разликата между ''германските'' и ''българските'' турци !

  [email protected]
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Така и изселниците в Турция щяха да ни изберат Местанв Парламента, нищо че не знаят и български дори. Между другото, добре е да се помисли как да се ограничи такова гласуване за следващите избори, даже е наложително. За мен решението е прекратяване на двойното гражданство. Немците пък ги е яд и защото точно с гласовете на техните хора избраха Ердоган...

 3. 3 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 546 Неутрално

  За жалост германците трудно разбират каква змия носят в пазвата си. Когато го разберат ще е мно-о-ого кьсно

 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 462 Весело

  Защото еволюцията е бавно нещо. Деградацията пък- бързо.

 5. 5 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Защото са турска рая. Никога няма да станат германци. А и не желаят.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  Е, как защо?

  Ердо гради турски националислямизъм, а както Бруно Бетелхайм го е обяснил - тоталитаризмът е сладостно психологически привлекателен. При това не само за масите.

  А мисля, че има и още нещо ...
  Западноевропейските общества застинаха в парадигмата от преди десетина години.
  А светът се променя. Няма значение дали за добро или лошо - фактът е, че се променя.
  Погледнете обективната реалност - Щатите, Русия, Китай, а от оня ден и Турция - т.е. Тръмп, Путин, Си и Ердоган - са "побили колците" поне до 2025. А в Европа остарелият елит се мЕтка и млямли неща не просто от вчерашния ден, а и доказали се като глупости, при това вредни.
  Е, как при това положение едно обособено малцинство, особено младежите му, да не обърнат поглед към задаващият се свят, който на всичкото отгоре им обещава психологическа алтернатива лично за тях?
  И тук "карабастун"-ът спомена българските турци. Е, това изключение точно потвърждава правилото! Българските турци не са гласували за Индже от "прогресивност" или "неприемане на тоталитаризма", (щото иначе нямаше да са крепостни селяни на Доган с авере, нали?), а поради затънтеността и "лагът" спрямо световните процеси, с който се движи България. И да не се заблуждаваме - националислямистка Ердоганова Турция тепърва ще ни натисне "меко", па тогаз и ще броим "пилците", когато с изумление видим как и за кого гласуват българските турци ...

 7. 7 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ясно се вижда разликата между ''германските'' и ''българските'' турци !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  "Германските"турци са преселници и техните потомци от Анадола.Най-дивата турска област."Българските"са в голямата си част светски настроени.

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Турците в България гласуват за ДПС,щото имат изгода.В Кърджалийско пътищата са доста по-добри от други области.Назначават турци на държавна и общинска служба.

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1874 Гневно

  "за Ердогановите избиратели постигнатите дотук икономическите успехи са далеч по-важни от човешките права, разправата с критичните медии и твърдите действия срещу кюрдите. "
  Само че ако към германските турци се приложат същите репресии, както в Турция, ще ореват света за човешки права.

 10. 10 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  За мен решението е прекратяване на двойното гражданство. .
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  А бе не си ти тоя, който ще определя колко гражданства да имам. Има стотици хиляди Българи в Щатите, Австралия, ЮАР и пр. страни извън ЕС. И хиляди ще съдят държавата за такъв шит. Нека си гласуват хората, на никого не пречат. И без друго т.нар Турска партия ДПС не е нищо друго освен опора на КГБ в България - това е партията с най-висока концентрация на ДС агенти, но и с много сериозна Московска връзка (затова раздават порциите). Да бяхте се загрижили за гибелното въздействие на Русия - да ви разбера. Иначе, стойте си с изкривените представи от преди 40 години. Промити мозъци!

 11. 11 Профил на Живко Лобутов
  Живко Лобутов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Най-голямото нещастие за която и да е нормална държава, е да има мюсулмани като част от населението. Всички други проблеми могат да се решат по трудно или по лесно, но проблема с мюсулманите е нерешим, особено със средствата на европейската цивилизация (камо ли по начина, по който я разбират извратени личности като "mutti"). Алтернативите са две: или война, истинска война и връщане на всеки навлек там откъдето е дошъл, или постепенно превръщане на местното население в метреси и прислуга на онези от джамиите. Новите тенденции и първите претентенции са налице и засега западните общества са напълно безпомощни срещу тях.

 12. 12 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Цитат: Хората от второ и трето поколение гастарбайтери, дошли през 70-те години, виждат в Ердоган не само лидер, с когото могат да се идентифицират, но и гаранция за успех. Те се гордеят с него...
  Ами тогава да се връщат в Турция!

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Тези "ги върти главата" здраво!!!
  Очевидно нищо не са разбрали от пребиваването си в Германия!

 14. 14 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Защото са заблудени лицемери!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  Защо тогава не вземат да се върнат при Ердоган , ами го натресоха, на тези, които живеят в Турция.

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Само че Турция постигна добър икономически растеж преди Ердоган. Що 3-4 години те се влошават, турската лира се обезценява и това е една от причините да се проведат предсрочни избори. Да се превърне Турция в регионална сила заслугата е на САЩ, които предоставиха на Турция модерни оръжия и военни техники. Влошените отношения със САЩ този поток може да секне. Истината, поради която тези хора гласуваха за Ердоган е, че тези хора не са интегрирани, въпреки германското си гражданство и са фанатизирани мюсюлмани.

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тони КОСТОВ":

  Е вие поне един жив немски турчин познавате ли ?. Аз познавам няколко 30 годишни немци , чиито родители са имигирали от Турция през 60'те и 70'те. И всички те са идеално интегрирани - език, манталитет, мислене. Повечето не говорят добре турски и са ходили в турция само няколко пъти като деца. Тези хора нямат никакво желание въобще да имат турски паспорт. И само името издава произхода им. А за техните деца дори това няма да е така защото "понемчват" имената. Сигурно има и някакъв брой неинтегрирани турци но те са на доизживяване, децата им внуците им, които са минали през немските училища са си чисти немци.

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#10] от "transvaal":

  Ще ми съдят дедовия. Много държави не позволяват двойно гражданство и това е напълно в реда на нещата.

 19. 19 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Да, разликата е че едните живеят с 300 евро на месец, а другите с 3000

 20. 20 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 417 Неутрално

  [quote#10:"transvaal"][/quote]

  Много хубаво би било, да ги видим тези стотици хиляди българи в САЩ, ЮАР и Австралия и тн, да гласуват на следващите избори... Абсолютно искрен съм!

  I shave with Occam's razor
 21. 21 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17": А дано, ама на дали. Има също толкова много турски изселници, които продължават да живеят капсулирано в големите градове. Не напускат кварталите, в които живеят и са агресивни към останалите малцинства живеещи в турските им квартали. Въпрос на чест е да се внесе булка за сина от Анадола, която никога не се интегрира, не учи немски (освен за парлама) и не възпитава децата си в европейски ценности. Ако се разходиш в някои части на Берлин и Кьолн ще се сблъскаш с повече забрадки, отколкото в Измир. Тези хора от години са в тежест на социалната им система, но за сега малко успява да се направи. Ако прочетеш статистиката на малолетните и непълнолетни престъпници ок. 30% са наци-та; ок. 30% от турското малцинство и останалите са други.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Без анализ на противоборството Ердоган - Гюлен, всеки материал за Турция ми се струва повдърхностен. Доколкото "Султан Ердоган" е добре представена тема в нашите медии, няма да кажа нищо по въпроса. "Султан Гюлен" обаче...

  Ретроспективно
  2018г.
  "Каква е истината за Движението на Гюлен?
  ...
  В интервю от март 2017 шефът на германското външно разузнаване Бруно Кал бе определил Движението на Гюлен като "цивилно обединение за религиозно и светско образование". Сега обаче германското правителство е на път да промени мнението си за организацията. Съвместно журналистическо разследване на обществената телевизия ARD и на списание "Шпигел" стига до извода, че зад привидно модерната и светска фасада на Движението навярно се крие авторитарна структура.
  ...
  Междувременно германското външно министерство се отнася все по-сериозно към информациите, подавани от турски източници, според които Движението на Гюлен има за цел да подкопае държавата. ..."
  http://www.dw.com/bg/каква-е-истината-за-движението-на-гюлен/a-44216782

  2013г., BBC:
  "Profile: Fethullah Gulen's Hizmet movement
  ...
  But the movement's influence extends far beyond Turkey, funding schools, and think tanks and media outlets, from Kenya to Kazakhstan. It has attracted millions of followers and billions of dollars.
  ...
  Opponents of the movement point to a video which surfaced in 1999, in which Mr Gulen seemed to tell his followers that they should deliberately attempt to infiltrate mainstream structures:
  "You must move within the arteries of the system, without anyone noticing your existence, until you reach all the power centres.
  "You must wait until such time as you have got all the state power, until you have brought to your side all the power of the constitutional institution in Turkey." ..."
  https://www.bbc.com/news/world-13503361

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Много точен коментар ....!
  На седемте минуса не обръщай внимание. ....
  Те са те разбрали най добре .

  Bukalemun
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#4] от "balgariez":

  Защото еволюцията е бавно нещо.
  =======
  Защото е една илюзия, превърната в научен трактат и запълваща главата на индивида от най ранните му години...
  Не е възможно в рамките на 80....100 години да се усети.
  Ако човешкия живот бе в порядъка на 5...10 хиляди години. ...щеше да го разбереш.

  Bukalemun
 25. 25 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Добро утро. Изборите се печелят от този който успява да повдигне самочувсвието на смачканите хора. Не са случайни фразите Христо Стоичков, презедент, президент... или пък Мохамед Салах.

  Не ме учудват нито резултатите на Ердоган, нито на Путя. Още по малко ме учудват постиженията на Радан Кънев и Ицо - съдебната риформа. :)

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Любопитно

  До коментар [#22] от "plebs":

  Междувременно германското външно министерство се отнася все по-сериозно към информациите, подавани от турски източници, според които Движението на Гюлен има за цел да подкопае държавата.
  =======
  От 2 гонини се дера тук....за да го пояснявам.... !!!
  И най фрапиращото ....борбата срещу явлението 'гюлен' ....е най ефиказна чрез прилагането на формулата 'ердоан' .........поне до момента !
  Германия въобще не е в състояние да прецени кого пази и прикрива на територията си ....укривайки гюленистите ....
  Пкк е играчка сравнено с тях....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Ясно се вижда разликата между ''германските'' и ''българските'' турци !
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Турските гастербайтери бавно за няколко десетилетия са станали ислямизирани уахабити и по-турци от турците а нашите са по-светски настроени, с малки изключения, разбира се!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#22] от "plebs":

  Съвместно журналистическо разследване на обществената телевизия ARD и на списание "Шпигел" стига до извода, че зад привидно модерната и светска фасада на Движението навярно се крие авторитарна структура.
  =========
  Гюленизма е може би най камуфлираната и добре сработена система , чиято главна цел е бавна деградация на официалната държавност !
  Това са предшественици на хашхашите ....организирани групи , прославени в миналото като наемници за сваляне на правителства лидери и държавни структури ..... това е един вит занаят ,идващ от миналото. .... трансформиран в днешно време със всичките му особености и тенденции на съвремието .

  Bukalemun
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":
  Според Гюлен не е чак такова страшилище,нито пък гюленистите са толкова много , по-скоро ердоганистите който се натягат на Султана, като искат да премахнат някой който ще пречи на кариерата им, му лепват етикет ,че е гюленист и му уреждат панделата! Това не е нещо ново ...върви при всички параноични тирани!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 704 Весело

  Защо германските турци толкова обичат Ердоган
  —цитат от коментар 0 на от Заглавието

  Може би нещо с 'интеграцията' не е наред или? :)(иронично)

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#29] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  ! Това не е нещо ново ...върви при всички параноични тирани!
  =========
  Всъщност това е един вид избор.....и Република Турция направи своя избор !
  Тя предпочете да бъде управлявана от лидер който се намира в самата държава, а не от Пенсилвания (в случая).....
  Турската нация предпочете пряко и директно управление. ...а не задкулистно и безперспективно !
  И ако държави като Германия се двуомят и допускат такива клетки в себе си , това ще е в ущърб и отговорност на самите тях ....в бъдеще. ...

  Bukalemun
 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#22] от "plebs":Междувременно германското външно министерство се отнася все по-сериозно към информациите, подавани от турски източници, според които Движението на Гюлен има за цел да подкопае държавата.=======От 2 гонини се дера тук....за да го пояснявам.... !!!И най фрапиращото ....борбата срещу явлението 'гюлен' ....е най ефиказна чрез прилагането на формулата 'ердоан' .........поне до момента !Германия въобще не е в състояние да прецени кого пази и прикрива на територията си ....укривайки гюленистите ....Пкк е играчка сравнено с тях....
  —цитат от коментар 26 на eti mehter

  Е, всяка коза - за свой крак!

  Гюлен по същество, (не като етикет, с който дамгосва и удобно "оправя" наред не само заслужаващите го гюленисти, но и който му е неугоден на ваш Ердо), та Гюлен си е мюслеманският Сорос. И приликите съвсем не са случайни!
  Но си има и разлики. Затова ние си имаме пък Орбан.

 33. 33 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 704 Весело

  Иначе този парадокс го има и при наши емигранти из Дивия запад. Масово гласуват за БКП, Патреоти и за българо-съветска дружба, ама като ги питаш що не идат да си изкарват хляба в Расия или поне да се върнат за да се кефят на управляниео на БКП 1 или 2 - мълчат. И Курнеля тъй: сина и в Америка, а на местите тъпаци обяснява колко хубава си беше соц-кочината в комплект с руския фашизъм.
  За БГ-турците: нека не става объркване :)
  Тези хора гласуват по команда и в случая командата е по-друга.
  Доган е лице на руска служба(да!!) и най-малко се понася с Ердоган.

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  До коментар [#31] от "eti mehter":
  Айде по-яваш, яваш, а?

  То разбирам, че те държи още адреналина и още те заливат трепетни мравучкания от изборите, ама тези лакардии са си само колкото за митингите.

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#16] от "voyko":

  Само че Турция постигна добър икономически растеж преди Ердоган.
  =======
  Ех бе voyko. ...
  Лъжата понякога е и благородна работа , но когато е умна и хитро поднетена ....и служи за едни по градивни цели....
  Но в случая, това което твърдиш , е плоско и наивно ....
  Преди ердоганова Турция, бе една полуколония .... бедна и болна държава. ..
  Днес , Турция произвежда спътникови тистеми и е 16 та икономика.
  А тогавашната ..... бе горда с производството на чърапи и тениски ...

  Bukalemun
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Любопитно

  До коментар [#34] от "xm...":

  Не бе .....сериозно. ...!
  Много добре си го описал....
  И още ....турците в Европа са много по наясно с нещата за и около родината им...
  Те много по ясно и отчетливо ('поне на 2 езика)...стават свидетели на яростната и открита анти турска медийна пропаганда в Европа...
  Пример :
  Не отдавна, Макрон , в директен репортаж заяви ,че трябва да се направи всичко възможно отношенията между Турция и Русия да се влошат.....
  Дори се похвали ,че вече е мислил по въпроса. ...
  Всичко това се наблюдава от турския гурбетчия ....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#32] от "xm...":

  Гюлен си е мюслеманският Сорос.
  ========
  Гюлен дори не е мюсюлманин....но затова някой друг път....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Не съм съвсем съгласен за българските турци тук и за причината по която не са гласували за ердо. Аргументът за лагът не мисля, че издържа - не са на 2000 км - те са на границата с турция..роднините им гостуват много по-често или те ходят там отколкото германските гастарбайтери или както там искат да се наричат.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  За жалост германците трудно разбират каква змия носят в пазвата си. Когато го разберат ще е мно-о-ого кьсно
  —цитат от коментар 3 на naskom44


  Хората се заблуждават, че Меркел покани мигрантите от милост.
  Германците трият турците, защото изкарват пари от тях. За какви змии става въпрос?

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":
  Споко бе, Ети, не се коси!
  Аз ти вярвам, че ти си вярваш.
  И за доста неща съм съгласен, макар погледнати от друг ъгъл и с друга трактовка.

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":Не съм съвсем съгласен за българските турци тук и за причината по която не са гласували за ердо. Аргументът за лагът не мисля, че издържа - не са на 2000 км - те са на границата с турция..роднините им гостуват много по-често или те ходят там отколкото германските гастарбайтери или както там искат да се наричат.
  —цитат от коментар 38 на bludniq_sin

  ... а поради затънтеността и "лагът" спрямо световните процеси, с който се движи България ...
  —цитат от коментар 6 на xm...

  Както виждате - имам предвид не "километража", а съвсем друг "лаг". И дори не чисто и само времеви ...

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Любопитно

  От почти всички разговори, проведени с експерти по темата Турция, става ясно, че за Ердогановите избиратели постигнатите дотук икономическите успехи са далеч по-важни от човешките права, разправата с критичните медии и твърдите действия срещу кюрдите
  ========
  Разбира се !
  Всъщност по този начин, турската нация се защитава. ....по един много нестандартен начин. ...връщайки се към своята идентичност, потъпквана и заличавана в оня половин вековен светски период !
  Помня как на времето, светските мислители и пазители , забраняваха слушането и на турска народна музика.....
  Помня и други неща....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Весело

  До коментар [#40] от "xm...":

  Споко бе, Ети, не се коси!
  ======
  :)....няма споко !
  Спокото вече свърши, хм !
  Света мина вече на тоя етап в който трябва да се върви преди ....а не след събитията. ...

  Bukalemun
 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#21] от "Леля Гичка":

  Не твърдя че познавам всички немци от турски произход ното дори представителна извадка. Но ще ви споделя едно скорошно наблюдение - тази пролет, вечер, студено и вали, аз минавам по центрланата на Щутгард. Разминавам с е с групичка смугли младежи, пуснали си турска чалга. И за мое голямо учудване, те си говорят на чист немски. Е това турци ли са според вас ?.

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Любопитно

  В книгата си "Поколението Ердоган" журналистката Чигдем Акьол обяснява нагласата на Ердогановите избиратели с това, че след четири военни преврата в Турция се установи дълга фаза на стабилност. А това се приписва като заслуга на Ердоган.
  ========
  Тоест , позорната светска традиция на периодичните преврати бе преустановена ..... прогонена (опита за преврат в 2016та) ..... и официално заклеймена (оня ден на изборите).....
  А вземането на предна дата на изборите не е толкова от финансово икономически причини.....отколкото на бъде изненадан външно политическия анти турски фактор !

  Bukalemun
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Любопитно

  До коментар [#44] от "m17":

  Разминавам с е с групичка смугли младежи, пуснали си турска чалга. И за мое голямо учудване, те си говорят на чист немски. Е това турци ли са според вас ?.
  ========
  И кое му е чудното ?
  Аз сьм турчин ,но говоря български ....руски....чат пат френски !
  И това не е благодарение на някаква интеграция , асимилация и т.н....
  Тук е най важен избора на най нужната езикова форма на общуване. ...

  Bukalemun
 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  До коментар [#40] от "xm...": Споко бе, Ети, не се коси!======:)....няма споко !Спокото вече свърши, хм !Света мина вече на тоя етап в който трябва да се върви преди ....а не след събитията. ...
  —цитат от коментар 43 на eti mehter

  Вив ла Революсион, а?
  В смисъл, както е по оня химн ... И след Ердогана света ще построим!

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#39] от "hope":

  Хората се заблуждават, че Меркел ....
  =======
  Бих се радвал ако един ден , Меркел слезе на улицата и почне да провежда милионпи митинги пред гласоподавателя си. ...
  Първо турците биха се притекли да я слушат.....
  Но едва ли би го сторила !
  То за някои работи се иска и божа дарба !

  Bukalemun
 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Весело

  До коментар [#47] от "xm...":
  Вив ла Революсион, а?
  ======
  :)....но не по оня прототип (1789)....
  Френския вариант със сигурност е изключен !

  Bukalemun
 50. 50 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Като толкова го обичат да си заминават във Анадола, да ама не !!!

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Весело

  Центъра за турски изследвания към Дуисбургския университет. "
  ========
  :)..... излишна мегаломания на европейския начин на мислене. ....
  Има си и по преки начини , за да се разшифрова 'магията' Ердоан/гласоподавател.
  Но .....пак се опира до ценностите. ....

  Bukalemun
 52. 52 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  оти не са интегрирани, явно не говорят немски повечето

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 53. 53 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#40] от "xm...": Споко бе, Ети, не се коси!======:)....няма споко !Спокото вече свърши, хм !Света мина вече на тоя етап в който трябва да се върви преди ....а не след събитията. ...
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Предвоенна фаза. Време на краен национализъм. Време за заемане на позиции за новия старт. А Европа все още се опитва да запази статуквото, богата и разоръжена.

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Весело

  До коментар [#53] от "half truth":

  Предвоенна фаза. Време на краен национализъм.
  =======
  Хе .... :)..
  Нищо подобно !
  Веднага почнаха да работят по обещаното ....
  А ако търсиш пиар..... очертара се големия конфликт между Индже и Кълъчдароглу. ....
  Ако търсиш приключения , следи ги тях двамата. ...

  Bukalemun
 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#22] от "plebs": Съвместно журналистическо разследване на обществената телевизия ARD и на списание "Шпигел" стига до извода, че зад привидно модерната и светска фасада на Движението навярно се крие авторитарна структура. =========Гюленизма е може би най камуфлираната и добре сработена система , чиято главна цел е бавна деградация на официалната държавност !Това са предшественици на хашхашите ....организирани групи , прославени в миналото като наемници за сваляне на правителства лидери и държавни структури ..... това е един вит занаят ,идващ от миналото. .... трансформиран в днешно време със всичките му особености и тенденции на съвремието .
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Гюленистите са джемаат - религиозна ислямска организация.
  Всеки джемат в Турция скрито се опитва да превземе държавата с цел да наложи шериат. Скрито, защото е противоконституционно. Този на Гюлен беше достигнал най-висока влиятелност в държавата по времето на Ердоган. До толкова, че Ердоган каза по техен адрес "Какво поискаха, а ние не им дадохме".
  Днес Гюлен няма значимо лично влияние. Гюленистите почти изцяло минаха в партията на Ердоган. Голямата част от най-близките съпартийници на Ердоган са известни бивши гюленисти. Междувременно Ердоган обявява за гюленисти всички опоненти, дори да не са религиозни.
  Турската държава трябваше да ограничи достъпа на всички джемати в държавното управление. Това е проблем.

  Тия оприличавания на доскоро най-популярния джемаат с мистериозни древни организации като хашхашите са единствено забавни :) . Хашхаши , ергенекон... какви ли още ще измислят. Целта е ясна.

 56. 56 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1914 Весело

  ....Ако търсиш приключения , следи ги тях двамата. ...
  —цитат от коментар 54 на eti mehter


  Кой тука пробутва хашхашите, а? За Ваше нещастия никой тук не се интересува от такива басни.

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Ясно се вижда разликата между ''германските'' и ''българските'' турци !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  В турските избори участват само турски граждани, т. е. турски турци. Българските турци нямат нищо общо.

 58. 58 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 313 Неутрално

  ...Гюлен си е мюслеманският Сорос. И приликите съвсем не са случайни!
  Но си има и разлики. Затова ние си имаме пък Орбан.
  —цитат от коментар 32 на xm...  До коментар [#32] от "xm...":

  - Адмирации за допуснатата аналогия. Другото е мисъл...

 59. 59 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#40] от "xm...": Споко бе, Ети, не се коси!======:)....няма споко !Спокото вече свърши, хм !Света мина вече на тоя етап в който трябва да се върви преди ....а не след събитията. ...
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Много си се превъзбудил.По-кротко го давай.Той и Ердоган го даваше ербап пък ходи да лиже задника на Путин.Сега да не се дърви на американците,щото ще му се случи случка.

 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#56] от "half truth":


  Кой тука пробутва хашхашите, а? За Ваше нещастия никой тук не се интересува от такива басни.
  ========
  Това че никой не се интересува, не означава че те не съществуват.
  Преди 2 години когато за пръв път бях споменал за Гюлен, бе същото......
  И първо от Америка почнаха да го защитават..... какво странно съвпадение 😉

  Bukalemun
 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Весело

  До коментар [#57] от "Judjuk":

  Между другото..... в редиците на загубилата опозиция назрява на голям конфликт....
  Индже който бе жертват от Кълъчдароглу и загуби..... се хвали че от десетилетия партията им не е минавала баража от 30%.....
  А Кълъчдароглу повтаря че няма да допусне никаква "любов към креслото".... в партията.

  Bukalemun
 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#59] от "musashii":

  Много си се превъзбудил
  ======
  Напротив.... по спокоен съм от всякога!
  Спечелихме изборите и то гросмайсторски, без балотаж......
  Случи се това което трябваше да се случи.....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#55] от "half truth":

  Гюленистите са джемаат - религиозна ислямска организация.
  ======
  Много преиначаваш нещата.
  Какво е джемаат?
  Джемаат е общност.
  С плашлива терминология, само можеш да прогониш адекватността на един диалог.
  Затова пък в германския Бундестаг има две християнски партии..... Докато в Анадола, подобните са само джемаати......

  Bukalemun
 64. 64 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#55] от "half truth":Гюленистите са джемаат - религиозна ислямска организация. ======Много преиначаваш нещата. Какво е джемаат?Джемаат е общност. ...
  —цитат от коментар 63 на eti mehter


  Крайно религиозна ислямска общност, членовете , на която са организирани в йерархия и реагират организирано по заповед отгоре. Затова петъчния намаз често се превръща в уж "спонтанен граждански протест", пък то по заповед на шейха.
  И както се беше изтървал Ердоган " не може да си мюсюлманин, ама да не искаш шериат". Всички джемаати подмолно се борят за смяна на държавния ред. Затова да не ги сравняваме с германските християн-демократи.

  Специално за джемаата на Гюлен . В миналото не са го пипали, защото е изпълнявал мръсни поръчки на МИТ. Така е успял да стане влиятелен. По времето на Ердоган е станал много по-влиятелен. Ердоган е имал нужда от помощта на джемаата за да се закрепи навласт. В замяна джемаата е получил още повече влияние, буквално е превзел държавните инстанции. През 2007г. затвориха стотици генерали по фалшиви обвинения и настаниха гюленисти на тяхно място. Уж генералите били светски превратаджии, после като се скараха Ердо и Гюлен ги освободиха. Някои бяха лежали вече 5 години по фалшиви обвинения. Това е. Какви хашхаши какви 5 лв.

 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  А бе не си ти тоя, който ще определя колко гражданства да имам. Има стотици хиляди Българи в Щатите, Австралия, ЮАР и пр. страни извън ЕС. И хиляди ще съдят държавата за такъв шит. Нека си гласуват хората, на никого не пречат.
  —цитат от коментар 10 на transvaal


  Проблемът е, че тези стотици хиляди българи в чужбина не гласуват. А турците гласуват под строй и така ДПС получава непропорционално голяма власт. А чия маша е ДПС надявам се вече ти е ясно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 66. 66 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#46] от "eti mehter":

  Аз не искам да ви убеждавем какъв сте но съдейки от владеенето на езика, манталитета и мисленето бих казал че сте чист българин, може би от турски произход. Разбира се, вие може да се смятате за какъвто си искате но от гледна точка на обществото ако изглеждате като българин, говорите на бъларски, държите се като българин вие сте си българин, може би от някакъв произход.

 67. 67 Профил на id.bulgarian
  id.bulgarian
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":
  Много лесно могат да отрежат гласоподавателите-екскурзианти. Отнема се правото на глас на българските граждани, които имат и друго гражданство. И не ми казвайте, че не е демократично. Напротив, е! При избирател с двойно гражданство е възможен конфликт на интереси. Ако има търкания между България и друга държава, за кого ще гласува уважаемият избирател с второто гражданство? В интерес на България или в интерес на другата държава, чийто гражданин е той?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK