Защо протестират бивши военни в Китай

Защо протестират бивши военни в Китай

© Associated PressПредаванията по китайската държавна телевизия често показват как президентът Си Цзинпин, облечен във военна униформа, инспектира войници, хвали тяхната служба и приветства Народноосвободителната армия като ключ към нарастващата световна мощ на страната.


Националистическата риторика обаче се струва куха на много пенсионирани войници, които се усещат изоставени и излизат на тълпи по улиците да се оплакват от това, че трябва да преживяват с оскъдни пенсии и малко подкрепа. Вълненията представляват деликатно политическо предизвикателство за Си, който превърна близостта си с военните в един от стълбовете на своя имидж на човек от народа.


"От една страна, слушането на пропагандата как Китай сега е богата, могъща държава, която уважава своята армия, а от друга - усещането, че се налага да се борят за трохи, може само да раздразни бившите военни", заявява Нийл Даймънт, професор от университета "Дикинсън" и експерт по въпросите на китайските ветерани.
Подобни недоволства се проявиха миналата седмица, когато повече от хиляда пенсионирани войници, между които местни и много други, дошли от цялата страна, се разположиха пред сградите на местните власти в град Чжънцзян, в източната китайска провинция Цзянсу. В продължение на четири дни те бяха заели обществен площад и улица, пеейки и скандирайки, докато настояваха за отговор на въпроса за предполагаем побой над техен колега ветеран от наети от правителството бандити, след като той помолил за помощи в по-голям размер.


Полицията разчисти площада в неделя рано сутринта с относително малко насилие. Сцените на строената военизирана полиция и бронирани автомобили по улиците на Чжънцзян обаче допълнително влошиха обтегнатите отношения между правителството и недоволните бивши военни.


"Това, което направи полицията в Чжънцзян тази седмица, насилственото прочистване на площада, е незаконно", каза 63-годишният бивш артилерист Ли Сяо, който е изминал с кола повече от 200 километра (120 мили) до Чжънцзян в петък. Той сподели, че е искал да изрази подкрепата си за протестиращите отстрани. "Историята ще отсъди."


Министерство за ветераните


Въпреки че бившите военни от десетилетия молят за по-високи пенсии, работа и медицинска грижа при напускането си на Народната освободителна армия, недоволството нарасна през последните месеци. Част от проблема е това, че на местните власти им е наредено от правителството в Пекин да предоставят по-големи обезщетения и работа за бившите войници, но не получават допълнително финансиране, разкрива Даймънт.


През март Си нареди създаването на министерство по въпросите на ветераните, което да обърне внимание на дългосрочните оплаквания, но пенсионираните военни бяха разочаровани от липсата на промяна по същество. "Бяхме радостни, когато бе създадено министерството, това бе единственото ни желание през целия ни живот", каза Ли. "Заради леността им и некомпетентността им обаче те не създадоха нито един значителен закон или политика за нас."


Разказът на Ли съвпада с данните, събрани от ветеран активист от провинция Хубей, Централен Китай, и от базиран в чужбина активист, родом от югозападната провинция Съчуан, които поддържат връзка с протестиращите. Двамата говориха при условие да останат анонимни, страхувайки се от репресивни мерки от страна на властите.


Те заявиха, че протестът в Чжънцзян се е разпръснал, след като полицията навлязла на градския площад на зазоряване в неделя, задържала протестиращи и ги затворила в празни училищни сгради, докато властите от родните им места дойдат да ги отведат. Във вторник местни бизнесмени от Чжънзцян, с които е говорено по телефона, са споделили, че по централните улици на града вече е спокойно.


Пенсионирани войници от цялата страна са се събирали най-малко два пъти през последните месеци на сходни протести, веднъж в Централен Китай този месец и преди няколко седмици в южната провинция Гуандун след съобщения на активисти, че ветерани са били малтретирани от наети от правителството бандити. Властите най-вероятно са били обезпокоени, когато стотици ветерани се появиха в Пекин през 2016 г. за седяща стачка пред генералния щаб на Народноосвободителната армия.


Недоволство от реформите


Предизвикателството пред възможностите на Пекин да се справи с това недоволство вероятно ще продължи, след като Китай обяви през 2015 г., че ще намали броя на въоръжените сили с 300 хил. души и заявленията от миналата година, че ще намали допълнително числеността на сухопътните си войски, докато инвестира във възможността си да засилва своята мощ извън страната.


Гневните ветерани, част от приблизително 57-милионния бивш военен персонал в Китай, създават необичайна дилема за социалната стабилност в страната. Ветераните обикновено са силни патриоти и носят червени знамена и банери по време на демонстрации. Те изпитват лоялност към комунистическата партия и възхищение към Си, а яростта си насочват към корумпираните местни чиновници.


Китайските ръководители обаче са бдителни, що се отнася до масови обществени движения, и реагираха бързо, за да смажат безредиците, което допълнително разпали напрежението сред ветераните, които се чувстват предадени. Обсъждането на протеста бе строго контролирано и в интернет тази седмица.


Юе Ган, пенсиониран полковник от Народноосвободителната армия и военен анализатор, заяви, че много по-възрастни бивши военни имат дълбоко заложен инстинкт да се мобилизират бързо, когато имат усещането, че някой от техните е малтретиран. "Ветераните таят много надежда, но всъщност мечтите им биват попарени".
Протестиращите ветерани създават неудобен контраст на представения от Си образ на Китай като засилващо се течение, което ще понесе всички лодки. "Днес сме по-близо от когато и да било до целта за голямото обновление на китайската нация и сега имаме нужда да изградим силна народна армия повече от когато и да било в историята", заяви Си през август.


За ветерани като Ли, които само преди две десетилетия са вярвали, че правителството ще се грижи за тях, докато умрат, съвременен Китай може да се окаже самотно място. "Мислех си, че след като страната стане силна и процъфтяваща, хората ще живеят и работят в мир. Това обаче не се случи", каза той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2104 Весело

  Искат си социализъма тия китайски дедки :))

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 2. 2 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 720 Любопитно

  "Гневните ветерани, част от приблизително 57-милионния бивш военен персонал в Китай"

  Мащаб!!!

 3. 3 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  И там като в Русия...
  "Добрият чичко Си, и лошите му придворни..."

  Да разлая троловете!!
 4. 4 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Много хубава статия. Подходящо четиво за пенсионирани чугуни от рода на дядо Добри със зелените чорапи, както и на останалите почитатели на рая на жълтурковци от форума.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Целия му "трудов" стаж е скатаване по поделенията и сега реве за пенЦия, еми нЕма.

 6. 6 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Червена пропаганда и гола борба! Е, не става. Те китайците работят за 1 долар, ама не са луди или тъпи.

 7. 7 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1106 Любопитно

  Щеше да е добре да сравнят условията за пенсиониране на военните и на обикновените китайци. Щото руснаците имат една поговорка "на кого супата е рядка, а на кого - бисерите малки", дето може да важи и за случая.

 8. 8 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2775 Любопитно

  "...на местните власти им е наредено от правителството в Пекин да предоставят по-големи обезщетения и работа за бившите войници, но не получават допълнително финансиране, "
  =========================================================================
  Но,гневните ветерани насочват гнева си към корумпираните местни чиновници.:))))
  И императорът е невинен! Защото, "ветераните изпитват лоялност към комунистическата партия и възхищение към Си, който представя образа на Китай "като засилващо се течение, което ще понесе всички лодки.":)))) Системата е непоклатима!!

 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  В Китай има такъв обществен договор, китайците търпят Комунистическата партия на власт докато тя осигурява голям растеж и изпълнява обещанието си да изведе целия Китай и всички китайци до американско ниво. Знаете, че десетилетия наред Китайската комунистическа партия изпълняваше това си обещание и осигуряваше невиждани темпове на растеж и развитие. Проблемите са два, няма толкова ресурси за да достигнат всички китайци нивото но развитите страни, не е тайна, че все още 800 милиона китайци се облекчават на чист въздух и живеят в аграрната епоха. И още по-големият проблем е, че китайската икономика силно забави темповете и навлиза в криза, особено чувствително откак Тръмп започна да притиска Китай. Търговската война със САЩ най-вероятно ще прерастне в политическа криза в Китай, в която политическата система ще се бори за оцеляване. от подобни бунтове могат да станат големи бели. Вижте, централното правителство взело решение за подпомагане на бившите военни, но няма пари да изпълни решението. Това е проблем не само на бившите военни, а на бъдещите пенсионери,които в момента са действащи. Това е проблем с армията. Сега ще започнат да излизат некадърността и далаверите на управляващите.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  Въпрос на време е икономическата експанзия на Китай да прерасне във военна- да му мисли джуджето в Кремъл, което смята, че е "приятел" със Си!!!

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Искат си социализъма тия китайски дедки :))
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Китай е социалистическа страна - огромната част от населението живот си живее като нас при соца :-) проблемът идва от икономическата зона - все едно със пенсия на база заплатите и осигуровките обичайни за Харманли или Звездец после да живееш в София или Варна = за местата където са служили заплатата е била добра, ама после са се пенсионирали и устроили в по-благоустроен район за където пенсията е мизерна - разликите между икономическите зони в Китай са много големи - страничен ефект на "социализма с китайски характеристики"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това е основната черта на комунизма - бедноста на хората.
  Венецуела, Куба, Русия ... същата работа.

 13. 13 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#6] от "Radosveta Koleva":

  Както България, така и Китай си има Див и изостанал Запад!
  Не можеш да говориш за еднакви условия за живот в Синцзян или Тибет с тия в Далян; Янтай или Шанхай!
  Както и заплатите!

  Да разлая троловете!!
 14. 14 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Доста е тегаво в Китай да си в положение на бивш войник или спортист. Даваш най-добрите си години и си разбиваш тялото за не много пари, вместо да се образоваш и/или да правиш кариера. В крайна сметка се пенсионираш на средна възраст, без особено полезни умения, в лошо физическо състояние и без много изгледи за по-нататък.

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2335 Весело

  Това е основната черта на комунизма - бедноста на хората.Венецуела, Куба, Русия ... същата работа.
  —цитат от коментар 12 на mop36557620

  Венецуела пък от кога стана комунистическа ???
  Комунистически Виетнам е поне по-добре от нас, комунистически Китай също е по-добре от нас, Беларус също хич не е зле , а Русия вече не е комунистическа страна .
  :-) Куба е зле само в "свободните медии"
  Да не говорим за вече официално социалистическите Норвегия и Швеция ... достигнали до социализъм по еволюционен път :-) направо пример за социалистическа бедност и мизерия

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 634 Неутрално

  А като добавим и политиката за едно дете, която действаше доскоро, то Китай има всички шансове да е страната, която ще остарее преди да забогатее ;) Те се усетиха и спряха това, но ще излизат все повече пенсионери, които са орасли с дитирамбите за социалната държава, а насреща няма толкова много индивиди готови да жертват доходите си за техните пенсии.

 17. 17 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3251 Весело

  До коментар [#9] от "gozambo":

  Отново лъжеш. Китай се движи около 6-7% през 2016-2018, така че не знам къде го видя това "силно" забавяне в резултат на притискането на Тръмп.
  От друга страна твоите прогнози как Тръмп щял да докара растеж от 5-6% в първото тримесечие на 2018 се спукаха като сапунено мехурче, завалията дори до 3% не може да избута.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 18. 18 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2808 Любопитно

  До коментар [#15] от "dark'star":


  Комунистически Виетнам е поне по-добре от нас
  —цитат от коментар 15 на dark'star


  Сигурен?
  Освен че го знаеш къде е на картата (предполагам... 😉), какво друго знаеш за Виетнам?

  Да разлая троловете!!
 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 459 Неутрално

  На последния си конгрес ККП вписа в конституцията на комунистически Китай персонално ролята на Си. Пропуснаха на го обявят за генералисимус за да си носи без притеснение военната униформа. Сега му стои малко нелепо.

 20. 20 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":

  именно проблема е в периода след разпада на комунистите , китайците ще плъзнат по света ,както стана в другите соц страни ,а това е страшно ,всички те искат вече да консумират най доброто и най скъпото ,като всички останали по света .

 21. 21 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#17] от "vesolr":

  да ,ама парите са в Тръмп и САЩ и никой американец не бяга в Китай ,а точно обратното , така ,че колко ще е увеличението при Тръмп и в Китай ,няма практически никакво значение ,никой не е хукнал да живее или учи нито в СССР ,нито в Корея ,нито в Китай .

 22. 22 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":Отново лъжеш. Китай се движи около 6-7% през 2016-2018, така че не знам къде го видя това "силно" забавяне в резултат на притискането на Тръмп.От друга страна твоите прогнози как Тръмп щял да докара растеж от 5-6% в първото тримесечие на 2018 се спукаха като сапунено мехурче, завалията дори до 3% не може да избута.
  —цитат от коментар 17 на vesolr


  Забавянето на икономиката на китай не е нещо ново - последните годинии растежа постепенно намалява, което се отразява на всекидневието на хората. Като се има предвид колко им е надут строителния сектор, ако нещата продължат по този начин, има сериозен риск да ги удари голяма криза.

 23. 23 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#22] от "IE B":


  Нивата 2016-2018 са едни и същи, демек забавяне има, но то е още преди Тръмп да стане президент.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 24. 24 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  В Китай има такъв обществен договор, китайците търпят Комунистическата партия на власт докато тя осигурява голям растеж и изпълнява обещанието си да изведе целия Китай и всички китайци до американско ниво. Знаете, че десетилетия наред Китайската комунистическа партия изпълняваше това си обещание и осигуряваше невиждани темпове на растеж и развитие. Проблемите са два, няма толкова ресурси за да достигнат всички китайци нивото но развитите страни, не е тайна, че все още 800 милиона китайци се облекчават на чист въздух и живеят в аграрната епоха. И още по-големият проблем е, че китайската икономика силно забави темповете и навлиза в криза, особено чувствително откак Тръмп започна да притиска Китай. Търговската война със САЩ най-вероятно ще прерастне в политическа криза в Китай, в която политическата система ще се бори за оцеляване. от подобни бунтове могат да станат големи бели. Вижте, централното правителство взело решение за подпомагане на бившите военни, но няма пари да изпълни решението. Това е проблем не само на бившите военни, а на бъдещите пенсионери,които в момента са действащи. Това е проблем с армията. Сега ще започнат да излизат некадърността и далаверите на управляващите.
  —цитат от коментар 9 на gozambo


  Това като договора на Путин "колбас срещу свобода". Особено когато нефта и газта са скъпи, в руския случай.
  А Китай си има таван на развитието--средното положение да е по средата межди по-бедните американски щати като Мисисипи и Арканзас, и по-бедните ЕС щати като България и Румъния.
  До Молдова и Украйна вече го докарват, което с техните мащаби е вече икономическата революция на столетието.
  Китай в момента е между два икономически модела. Единият е този който Тръмп в момента разглабя. Другият е който Китай сам строи, посредством свързване инрафструктурно с Европа.
  Ако вторият застъпи перди първият рухне--всичко е по план.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK