Върви в Сахара или умри: как Алжир гони нелегалните мигранти

Върви в Сахара или умри: как Алжир гони нелегалните мигранти

© Associated PressАлжир е изоставил на произвола на съдбата повече от 13 000 души в пустинята Сахара през последните 14 месеца, включително бременни жени и деца, изгонени без храна и вода и принудени насила, понякога под дулото на оръжие, да вървят пеша под палещото слънце, при температури до 48 градуса по Целзий. Някои не оцеляват.


В Нигер, накъдето се насочват повечето от тях, късметлиите успяват да се доберат през 15-километрова "ничия земя" до граничното село Асамака. Други скитат с дни, преди спасителен екип на ООН да ги открие. Незнайно колко загиват - почти всички от двайсетината оцелели, интервюирани от АП, говорят за хора от техните групи, които просто са изчезнали в Сахара.


"Жени лежаха мъртви, мъже също. Други се изгубиха в Сахара, защото не знаеха пътя. Всеки беше сам за себе си", разказва Джанет Камара, която била бременна по онова време, с глас, почти лишен от емоции. Тя си спомня, че е прекарала поне две нощи под открито небе, преди групата да бъде спасена, но твърди, че е загубила представа за време. "Загубих детето си, сина си", споделя Камара, която е от Либерия. По думите ѝ друга жена на около 20 години, която започнала да ражда, също загубила бебето си.
Експулсирането на мигранти от Алжир е станало все по-масово от октомври 2017 г. , докато Европейският съюз засилва натиска над северноафриканските страни да спират мигрантите, запътили се на север към Европа през Средиземно море или през граничните огради с Испания.


Говорител на ЕС каза, че блокът знае какво прави Алжир, но по думите му "суверенни държави" могат да експулсират мигранти, стига да спазват международното право. За разлика от Нигер Алжир не взима от парите на ЕС, предназначени за справяне с мигрантската криза, макар че все пак е получил 111.3 млн. долара помощ от Европа между 2014 и 2017 г.


Алжир не предоставя данни за принудително експулсираните хора. Броят на мигрантите, преминали пеша в Нигер, обаче е нараснал, откакто Международната организация по миграция (МОМ) е започнала да води статистика през май 2017 г., когато са били изгонени 135 души, за да достигне 2888 души през април 2018 г. Общо според МОМ 11 276 мъже, жени и деца са оцелели от похода. Още поне 2500 са били принудени да предприемат подобен преход към съседна Мали, с неизвестен брой починали по пътя.


Мигрантите, с които разговаря АП, описаха как са били събрани със стотици, наблъскани в камиони часове наред на място, наричано Пойнт зиро, после оставени в пустинята и упътени към Нигер. И те тръгнали, понякога заплашвани с оръжия.


"Имаше хора, които не издържаха. Те сядаха на земята и ние ги изоставяхме. Те страдаха много", разказва Алиу Канде, 18-годишен, от Сенегал. По думите на Канде почти дузина се предали и рухнали в пясъка. Неговата група от 1000 души се лутала от 8 ч. сутринта до 7 ч. вечерта. Той никога повече не видял липсващите хора.


"Захвърлиха ни в пустинята, без телефоните ни, без пари", заявява той.


Разказите на мигрантите са потвърдени от видеозаписи, събирани от АП в течение на месеци, които показват тълпи от стотици хора, които се стичат от редиците автобуси и камиони и постепенно се разпръсват в пустинята. Двама мигранти заявиха пред АП, че жандармеристи са стреляли по тях, а на много записи се виждат въоръжени мъже в униформи, стоящи наблизо.


Върви в Сахара или умри: как Алжир гони нелегалните мигранти

© Associated Press


Либериецът Джу Денис заснел депортирането си с телефон, който скрил в дрехите си. Записът показва хора, струпани на пода на камион с открита каросерия, напразно опитващи се да се предпазят от слънцето и от жандармеристите. "В Алжир ни заплашва депортация - няма милост. Искам да ги разоблича. Ние сме тук и видяхме какво направиха. И имаме доказателства", каза той.


Алжирските власти отказват коментар, но Алжир в миналото е отхвърлял критики, че извършва нарушения на човешките права, като изоставя мигранти в пустинята, наричайки твърденията "злостна кампания", целяща да настрои враждебно съседните страни.


Сахара е бърз убиец, който не оставя много следи.


По преценка на МОМ на всеки имигрант, за който се знае, че е загинал при пресичането на Средиземно море, се падат по двама изчезнали в пустинята - вероятно над 30 000 души от 2014 г. досега.


"Те прииждат с хиляди. Този път броят на експулсираните е безпрецедентен. Никога не съм виждал нещо подобно. Това е катастрофа", казва Алхусан Адуал, служител на МОМ, който се е заселил за постоянно в Асамака, за да сигнализира, когато пристигне нова група. После се опитва да уреди спасяването на онези, които още са в пустинята.


Повечето избират да заминат с автобус на МОМ за Арлит, на около 6 часа път на юг през пясъка. А после за Агадес, градът в Нигер, който е бил кръстопът за африканската търговия и миграция поколения наред. В крайна сметка те се връщат в родните си страни с полети, финансирани от МОМ. По пътя си на юг обаче тези мигранти срещат други, които са потеглили на север към Алжир и Европа, изпълнени с надежда.


Всеки понеделник вечер десетки препълнени пикапи минават през контролен пост на края на града, натоварени догоре с вода и с хора.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1048 Весело

  Тихо да не чуе лудата баба😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4185 Любопитно

  Защо пишете за ИКОНОМИчЕСКИТЕ ЕМИГРАНТИ

  и за ТРАФИКАНТИТЕ ИМ като за хора на които

  някой с нещо им е длъжен да ги дундурка и отглежда

 3. 3 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Малко ми куца географията,та не ми е ясно.Тия мигранти не са ли минали през същата тази пустиня на път за Алжир?Доброволно!

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  Пак полит-коректна статия целяща да предизвика съжаление. Ама тц!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  Напомня ми за руснаците дето хванаха сомалийските пирати отвлекли руски кораб. И си ги пуснаха по живо по здраво в морето. На надуваемата им лодка, с няколко дупки.

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  Хубаво е да има такива статии, но да ги четат преди да потеглят за Европа.

  подпис
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Пак полит-коректна статия целяща да предизвика съжаление. Ама тц!
  —цитат от коментар 4 на lz2


  Съжаление предизвиква, разбира се. Това са човешки същества, изпаднали в крайно нещастно положение и не може да не предизвикват съжаление.
  Не е там работата, работата е, че те са жертви на робовладелци, които трупат милиарди от този бизнес, а останалият свят се прави на кьорав.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Има ли по-гнусно нещо от жена, надула корема от случаен мъж, тръгнала да ражда в чужда страна, за да има повече социални помощи. Това е чудовищно.

 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ако не се приемат имигранти от Африка в ЕС,няма да има и такива случаи.Ще си стоят в родните държави,а няма да си подлагат на риск живота и този на децата си.

 10. 10 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 328 Любопитно

  Повечето от тези страни, от които сега бягат към Европа, са бивши колонии.
  Добре де, искаха независимост, колонизаторите им бяха създали държави и администрация, имаха някаква икономика и търговия, но се изнесоха и ги оставиха свободни. Плащаха им помощи, в милиарди, с години. Мир и благоденствие.
  Сега бягат от свободата. И по пътя стават доброволно роби?
  И идват в Европа, където винаги ще са трета категория хора (предразсъдъците са си живи и здрави, независимо от политкоректността), и ги чака или дъното на социалната стълбичка, или най-нежеланите работни места...
  Но вече държави, желаещи да им стават колонизатори и експлоататори по родните места, май няма.

  Imagination is as important as knowledge.
 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  До коментар [#8] от "Deaddark":

  вероятно не го осъзнаваш но за болшинството от тези хора животът не струва пукната пара. Ако не успеят да имигрират ще умрат п пътя, иначе така или иначе ще ги убият или ще умрат от глад. Срещал съм ги, пращат си децата сами и на късмет.Иначе или трябва да станат част от бандите и да бъдат убити, или да бъдат убите от бандите.

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5764 Неутрално

  Значи, на отиване пустинята е приятел, понеже няма огради и пазачи, но на връщане стана убиец...
  Лоша Сахара!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това, което е написано в статията не е човешко! Срам за човечеството!

 14. 14 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#11] от "Таралеж":

  Защо тогава забременява в такава обстановка и къде е бащата - защо не е с тях и да помага? Да тръгне с бебе в ръце разбирам - ала да забременее и да тръгне така и то точно преди раждане!? И по вашата логика - кой я е оставил да живее почти 9 месеца, като е такава престъпна и жестока ситуацията там, откъдето идват.

  Целта е ясна - дете, родено на територията на някои развити чужди държави, дават доста права на него и родителя му - ако е самотна майка, още повече. А таткото може и да пристигне по-късно, ала да се води като "познат" . Само че не са им излезли сметките - и вместо да роди у Франция и да си уреди живота чрез социалната им система, тя ражда по пътя обратно - и ако е вярно описаното в статията, че лицето й е безчуствено - значи вероятно осъзнава че плана не е проработил и ще пробва пак.

  Жестоко и гнусно - но реалност.

 15. 15 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Любопитно

  Ако си бяха стояли в родните държави, какъв им е проблема със "смъртоносната Сахара"?

  Да разлая троловете!!
 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#7] от "dogwoman":

  Намери и прочети : В подготовката за двадесет и първи век, автор Пол Кенеди издание Обсидан някъде 93 г. Там са закономерностите довели до днешните събития. Цивилизования свят не е в състояние да издържи в демографската война между Севера и Юга.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#8] от "Deaddark":


  Има ли по-гнусно нещо от жена, надула корема от случаен мъж, тръгнала да ражда в чужда страна, за да има повече социални помощи. Това е чудовищно.
  —цитат от коментар 8 на Deaddark


  Не е техен патент!
  Само се позаинтересувай, колко "българки" са постъпили по същия начин в Бенелюкса!

  Да разлая троловете!!
 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#8] от "Deaddark":
  —цитат от коментар 17 на lone wolf


  Е та няма голяма разлика.И в двата случая става въпрос за неграмотни хора,без трудови навици и без особено морални ценности.Детето е най-ценното нещо за всеки родител и да подложиш децата си на ужасните условия на преход през пустинята,трябва да си жесток човек.Много жесток.

 19. 19 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#3] от "mvu02435512":

  Тия мигранти не са ли минали през същата тази пустиня на път за Алжир?
  —цитат от коментар 3 на mvu02435512


  Алжир е Сахара!
  Само една тясна ивица на Север не е част от Сахара!


  Да разлая троловете!!
 20. 20 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "dogwoman":Намери и прочети : В подготовката за двадесет и първи век, автор Пол Кенеди издание Обсидан някъде 93 г. Там са закономерностите довели до днешните събития. Цивилизования свят не е в състояние да издържи в демографската война между Севера и Юга.
  —цитат от коментар 16 на chichka


  Скоро я мярнах в библиотеката си. Чел съм я преди 25 години и ме впечатли с богатата си фактология. Ще трябва да я прочета отново.

 21. 21 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#10] от "Columbus":

  “Повечето от тези страни, от които сега бягат към Европа, са бивши колонии.
  Добре де, искаха независимост, колонизаторите им бяха създали държави и администрация, имаха някаква икономика и търговия, но се изнесоха и ги оставиха свободни. Плащаха им помощи, в милиарди, с години. Мир и благоденствие.
  Сега бягат от свободата. И по пътя стават доброволно роби?”

  Така е, и май ликвидирането на колониализма в Африка вместо да им донесе свобода и просперитет, ги направи неописуемо бедни и роби на местни черни диктатори. Явно, че измислените държави от черна Африка не могат да се самоуправляват. Войни между различни племена, робство на местни феодали, глад и мизерия. Тези хорица, които бягат, наистина няма какво да губят. Те имат някаква бледа надежда, че в Европа ще са по-добре и тръгват. Неграмотни са, не знаят нищо друго, освен че трябва да оцелеят.
  Прочетете за държавата Либерия, и ще разберете, че черните не могат да се самоуправляват. Не виждам как ще се намери решение при тази ситуация.

 22. 22 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 496 Неутрално
 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Правилно. Най-после някой да спазва законите.
  Ама явно бройката хич не е голяма. Щом скакалците продължават да прииждат. И основната вина е в псевдохуманитарните организации.
  А да. Виновни са белите империалисти.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 24. 24 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Много жалко за тези хора, особено за майките с децата. Не знам кой е по-по-най-виновен и не бих искал да критикувам никого, но явно тези хора предпочитат да умрат с извънредно малкия шанс да стигнат до ЕС, от колкото да останат да живеят там където са родени, с начина на живот който име отреден, а пък и те не правят почти нищо да го променят на место.
  За съжаление трябва да се яде всеки ден, а май са много малко хората и организациите, който помагат по родните места на тези хора, включително да ги образоват и обяснят, че с безразборно увеличение на прираста няма да я докарат до никъде.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 25. 25 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 508 Неутрално

  То хубаво се смеете на тези икономически мигранти. Обаче ми е интересно дали ще Ви е така смешно, ако утре ние или по-скоро децата ни са в същото положение? Щото има и такава възможност. И като идат на оградата на Орбан и ги върнат при турците с автомати, дали така ще Ви е забавно? Сигурно не.

 26. 26 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Хем има видео, хем го няма в статията?

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 27. 27 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 843 Разстроено

  То хубаво се смеете на тези икономически мигранти. Обаче ми е интересно дали ще Ви е така смешно, ако утре ние или по-скоро децата ни са в същото положение? Щото има и такава възможност. И като идат на оградата на Орбан и ги върнат при турците с автомати, дали така ще Ви е забавно? Сигурно не.
  —цитат от коментар 25 на znayko84


  Глуп@к.

 28. 28 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Сещате ли се за африканска държава, създадена от коренни африканци, управлявана от тях, в добро състояние ?!
  Няма такава.
  Северните им страни са арабски, РЮА е създадена от европейци, сега местните я разрушават.
  Другите са бивши колонии. След освобождението си започват стремително разрушение.
  Сори, но щом е така, то такива африканци са ненужни на Европа.
  Я да си емигрират вътре в Африка или да се стегнат и да си оправят държавите ... ама не я вярвам тая работа.

 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  То хубаво се смеете на тези икономически мигранти. Обаче ми е интересно дали ще Ви е така смешно, ако утре ние или по-скоро децата ни са в същото положение? Щото има и такава възможност. И като идат на оградата на Орбан и ги върнат при турците с автомати, дали така ще Ви е забавно? Сигурно не.
  —цитат от коментар 25 на znayko84


  Населението на Африка е 1,3 милиарда души.До 2050 г ще се удвои.Какво предлагаш -да дойдат тук 1 милиард неграмотни африканци ли?

 30. 30 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Виновни са белите империалисти.
  —цитат от коментар 23 на Цецо


  Ами виновни са разбира се, основали са Либерия. Докарали са обратно афроамериканците. Сега те са само африканци. Ако ги бяха оставали в неволя в Щатите, сега щяха да си живеят добре, а някои можеха да станат сенатори, а дори и президенти.

 31. 31 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 326 Неутрално

  "В Алжир ни заплашва депортация - няма милост. Искам да ги разоблича. Ние сме тук и видяхме какво направиха. И имаме доказателства", каза той.

  И какво е очаквал този нелеган? Че без документи трябва да може да се разхожда свободно из чуждата страна докато си намери някое НПО да го откара в Европа? Щял да разобличава с доказателства, че хората си спазвали законите...

 32. 32 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 875 Неутрално

  То хубаво се смеете на тези икономически мигранти. Обаче ми е интересно дали ще Ви е така смешно, ако утре ние или по-скоро децата ни са в същото положение? Щото има и такава възможност.
  —цитат от коментар 25 на znayko84


  С походи до Бузлуджа, с кюфтаци на Копринка и гласуване с мисълта за суджуци, може и това да стане.

 33. 33 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#7:"dogwoman"][/quote]

  И какво е решението?
  Изглежда трябва да се направи ре-колонизация в Африка на "отхвърлилите колониалното робство" през 50-те години на 20-ти век държави.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 34. 34 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Човешки трагедии. Жалко за загиналите. Алжирците да се хванат и да накажат каналджиите - няколко обесени на границата ще имат повече ефект от всичките пикапи с храна и вода.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 35. 35 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Да припомним:
  докато не започне да връща 100% от въпросните обратно в Африка, за да предотврати набезите им веднъж и завинаги, ЕС ще се явява съучастник в смъртта на онези от тях, станали жертви на суровите условия по пътя.

 36. 36 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  В търговията с роби са участвали местни вождове, които са продавали своите поданици.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 37. 37 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Съжаление предизвиква, разбира се. Това са човешки същества, изпаднали в крайно нещастно положение ...
  —цитат от коментар 7 на dogwoman


  "Изпаднал в положение ..." презполага елемент на случайност. За тези хора правилното е "поставили се в положение ..."


 38. 38 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1582 Любопитно

  Избрали футболист за президент и не искат да си носят последствията.Не че и тук нямаме подобни малоумници,но не могат да се развихрят,както им се иска.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 39. 39 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 661 Неутрално

  В посока идване няма проблем, в посока връщане към родната страна жестоки хора ни карат да ходим в пустинята.....

 40. 40 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Обаче някой не е пропуснал да свали каквото може от колата на снимката, явно дори и в пустинята се бере желязо. Иначе имат телефони... дали може да е зле човек, който вместо да си купи хляб решава да си купи телефон.

 41. 41 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 648 Гневно

  Крайно едностранчив материал, целящ да разчувства и разплаче либарално-заслепените, които стават все по-малко... Ами като има бременни жени и малки деца, КЪДЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ през пустинята, без пари, без документи?! И защо емигрирате - в Сенегал, в Либерия, в Мали НЯМА ВОЙНА, има независимост от лошите бели колонизатори, които отдавна си отидоха! Ясно, че икономиката е лоша и надеждите - минимални, но се стягаш и си оправяш собствената държава, а не продължаваш да правиш ДЕЦА на конвейер, при положение, че си гладен, безработен и не можеш да изхранваш и родените до този момент... (Тук приликата с нашите цигани е огромна - беден съм, гладен съм, но ще правя деца всяка година, без да мисля за тяхната прехрана, издръжка и бъдеще... Е, и заради помощите, де.)
  Ясно е, че Африка и бедността са огромен, международен проблем. Но НЯМА НАЧИН Европа да приеме милиони африканци и араби, само само защото не са доволни от състоянието на родните си държави - тогава постепенно и Европа ще се срине към тяхното ниво... А беднотията и повече от милиард индийци? Интеграцията е невъзможна - поради езикова бариера, липса на квалификация и т.н, това е ясно.
  Затова и ООН, и европейските политици трябва да се преориентират РЯЗКО към решаване на проблемите НА МЯСТО, инвестиране в тези държави и т.н., вместо - като престъпно наивната Меркел - да им отваряме вратата и постиламе килимчето, което само стимулираш още десетки милиони ДА СЕ НАДЯВАТ. Това е дори по-жестоко от категорчния отказ "Стойте си там, където сте!"

 42. 42 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#24] от "traveler1":

  Най виновни са трафикантите. Сигурно обикалят и рекламират колко лесно ще е пътуването и колко хубаво ще живеят. Едва ли сами тръгват. Нещо като измамните фирми които караха българи в Испания да берат портокали и не им плащат. Може да живота на тези мигранти да не е бил крайно лош ама като трафиканта им обещае рай и те тръгват. И реално приемайки ги си съучастник на трафиканта.

 43. 43 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 692 Неутрално

  [quote#7:"dogwoman"]
  —цитат от коментар 33 на Родолюбец
  И какво е решението?Изглежда трябва да се направи ре-колонизация в Африка на "отхвърлилите колониалното робство" през 50-те години на 20-ти век държави.[/quote]

  Не, просто трябва да се пазят границите, да се оставят в Африка сами да се оправят и да се дава много внимателно помощ само на който я е поискал и спазва някакви правила. Докато те сами не решат да се цивилизоват, никой не може да им помогне. Кофти е на човешко ниво, но в крайна сметка сами са си избрали да раждат седмо дете и докато са бременни да тръгнат през опасен път, знаейки рисковете.

  По-интересното е, че дневник редовно воднят сайта с такива истории, но деликатно пропускат какво се случва в ЮАР с белите фермери и как до няколко години южноафриканската република ще стане поредния failed black state, пропускат и черния расизъм в цяла субсахарска африка. Явно хората там не са стигнали нивото над племенния строй, сигурно след няколко поколения африка ще е разделена не на държави, а на племенни кланове, воюващи един с друг. Европейците нямат работа там, пожелавам на всички бели в Африка да се приберат сигурно в цивилизования свят и да почнат живота си наново с познанията си по земеобработване.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 44. 44 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#8] от "Deaddark":

  То на въпросния случаен това му е единствения начин да се размножи. Някой друг да му отгледа детето

 45. 45 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Трябва да се работи на място с тези хора, да се ограничи раждаемостта и респективно бъдещата бедност на тези деца.

 46. 46 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Да тежат на съвестта на една канцлерка, дето ги покани.

  Panta rhei....
 47. 47 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#43] от "Pow":

  Изключително точно! Аз също следя случващото се в ЮАР (имах 1-2 приятели и познати там, които отдавна се махнаха), как черните и АНК (който някога, в името на Мандела, беше подкрепян от целия демократичен свят) съсипват с адско темпо всичко, съградено от белите... Сигна се дотам, че кралят на зулусите каза: "При АПАРТЕЙДА БЕШЕ ПО-ДОБРЕ." И това ако не е парадокс?! Природните ресурси са си там, белите експлоататори ги няма, черните ви братя са на власт - оправяйте се.
  В огромната си част - без Белгия, Франция, Англия и малко Италия - Европа не е имала колониални амбиции и присъствие, тъй че няма какво да чувстваме историческа гузност, за да приемем всеки африканец, който е недоволен от независимостта.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  Това ще ги спира да тръгват и те не знаят за къде. През морето ,бременни, с малки деца не знам какво трябва да се случи, за да престанат.

 49. 49 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Има ли по-гнусно нещо от жена, надула корема от случаен мъж, тръгнала да ражда в чужда страна, за да има повече социални помощи. Това е чудовищно.
  —цитат от коментар 8 на Deaddark


  Има естествено - човек, който изпитва радост при изоставянето ѝ в пустинята.

 50. 50 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Аз не разбрах, какви са тези хора, откъде са и от какво точно бягат? За мен лично има значение, за да мога да преценя отношението си към тях и към мерките спрямо тях. Предполагам, че не бягат от добро, но и ние в Европа не можем да помогнем на абсолютно всеки и трябва да приоризираме според проблемите им.

 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#37] от "Petak":

  Чрез раждането си това място и лошия късмет да научат че има други места по този свят където живота е по-хубав. Това е част от човешката същност - да се стремим да намерим по-добро място за себе си и за децата си. Българите сме го направили като народ пред 1300 години, много българи го направиха като личност преди 20'тина години. Дори и днес голяма част от завършващите искат да емигрират към америка и европа в търсена на по-добър живот. Така че е крайно цинизно да отричаме това желание на бедните афринанци. От друга страна е практически невъзможно да се погрижим за всички нещастни хора по света. И затова според мен е много важно да пазим земата си но оше по-важно е да пазаим цнностите си и да ги разпространяваме. Зашото ценностите ни като демокрация и пазарна икономика са довели до благоденствието ни. И като не искаме тези мигранти тук, правилното е да им помогнем да го постигнат в родните си места като ползват нашия опит.

 52. 52 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Истинският проблем е демографският контрол !

  Без натиск няма обаче как да стане да спре прииждането на ятата "скакалци" отиващи към зелените земи ...

 53. 53 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Правилно! Това е пътя за справяне с мигрантската криза! Постепенно, като видят, че е невъзможно, ще се откажат въобще да хващат пътя през пустинята!

 54. 54 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Ужас! като ги чета тези коментари и се радвам че аз емигрирах преди много години. Хората станаха зверове сега. И емигриращите и тези които ги приемат и тези които не ги приемат.

  California Über Alles
 55. 55 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Всеки понеделник вечер десетки препълнени пикапи минават през контролен пост на края на града, натоварени догоре с вода и с хора.

  За тези пикапи и за собствениците им трябва да има статии.

 56. 56 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Явно трафикантите превозват през Сахара само в северно направление, но ако се връщаш обратно се оправяш сам. Всички услия трябва да са насочени към разбиване на мафиотските трафикантски групи.

  Колкото до това защо толкова африканки са бременни, в Мадрид няколко африканки казват, че прост отакава е системата. Тръгва африканката от Конго да кажем и всеки трафикант по пътя до Европа освен пари иска и заплащане в натура. Затова много от тях стигат Европа бременни.

  А, иначе се дразня от подобни мнения като твоето Znayko, че видите ли и българите можели така да ги блъскат на границата с Унгария. Или как 200 000 унгарци ги били приели на запад през 1956 г. и над 400 чехословаци през 1968, както писа една канадска корумпирана либералка. Ами, извинявайте, ама това са пълни глупости. Не може да сравняваш българи, унгарци, чехи и словаци, които може и да не са ангели, но се нтегрират добре в западните общества и на много от тях децата са неразличими от местните, образовани, допринасящи за обществото и т.н., а не фанатизирани талибани, които искат шериат и крещат за щяло и нещяло аллаху акбар. Така че подобни сравнения са нелепи. Колкото и да се опитват някои хора не могат да ме убедят, че е едно и също дали ще приемеш милион имигранти от Афганистан, Сирия или Уганда както от България, Мексико или Китай. Ами не е едно и също и едва ли ще бъде в близките няколко века. Цивилизационни различия, това е.


  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 57. 57 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 381 Гневно

  До коментар [#11] от "Таралеж":

  ''за болшинството от тези хора животът не струва пукната пара.''
  Това е престъпленето: нашият живот за тях е нищо, затова ще ни затрият без жал.

 58. 58 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Какви са правилата за мигранти ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 59 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Дълги години СССР изнасяше революция, после пък Запада демокрация, но за съжаление се видя, че нито едното, нито другото им понася на африканците.

 60. 60 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Манипулаторите ни подготвят за нови спасителни акции на неправителствени организации. Този път ще използват хеликоптери да събират мигранти из пустините за да ги карат в Европа.
  А тарикатите изпращат бременни и деца, защото техният живот е по-малко ценен в очите на мъжете. Ако жената загине, ще си намери друга, но ако стигне в Европа ще го вземе и него там. Така хем нищо не рискува, хем се урежда.

 61. 61 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#10] от "Columbus":

  Говорих с едно младо момиче, алжирка. Тъжно ми каза - защо ни беше тази глупава "революция" навремето, сега щяхме да сме в ЕС и да просперираме неимоверно. Да не говорим за другите колонии, примерно Зимбабве...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK