Съдът ограничи правата на профсъюзите в САЩ

Съдът ограничи правата на профсъюзите в САЩ

© ReutersРешение на Върховния съд на САЩ ограничи правата на профсъюзите в публичния сектор, като им забрани да събират вноски и от служители, които не са техни членове. Това е посрещнато като удар по и без това намаляващото влияние и популярност на синдикатите.


Според първите коментари с 5 срещу 4 гласа върховните съдии са сложили край на споровете по прецедент, създаден преди 40 години, и са предизвикали най-сериозната промяна на правата за постигане на колективни трудови договори от десетилетия насам.


Профсъюзите събираха своеобразна такса от всички служители с обяснението, че те се възползват от правилата по колективните договори, които са постигнати от синдикатите, независимо дали членуват в тях. Съдът се позова на Първата поправка в конституцията и реши, че в случая хората сами трябва да избират дали да плащат тази вноска.
Делото бе заведено от Ричард Янъс от службата на щата Илинойс за здравеопазване и услуги за семействата. Той поиска миналото лято Върховният съд да отмени свое решение от 1977 г. Тогава съдиите постановяват по дело срещу образователното министерство на щата Детройт, че всички трябва да покрият разходите по колективното договаряне, както и че тези пари не може да се използват за политическа дейност.


Янъс не е съгласен да плаща 45 долара месечно на Американската федерация на щатските, областните и общинските служители (AFSCME) и твърди, че когато става дума за "такса" за финансиране на преговори с правителството, това е вид политическо лобиране и дейност.


Аргументите на AFSCME бяха, че по закон синдикатът е длъжен да защитава интересите както на членове, така и на останалите служители, а вноската е начин несдружените да платят своя "честен дял" за преговорите по трудови договори, от които се възползват всички. В момента около 5 милиона американци правят такива вноски.


"Да бъдат принуждавани служителите да подкрепят възгледи, с които не са съгласни, нарушава основен конституционен принцип и в повечето случаи всеки подобен опит би бил подложен на масово осъждане", коментира съдия Самюъл Ейлито. Колегата му Елена Кейгън, подкрепена от либералните Рут Гинсбърг, Стивън Брайър и Соня Сотомайор, заяви, че Върховният съд е попречил на американците да взимат важни решения за управлението на работното си място, а Първата поправка е била употребена като оръжие за намеса в икономическата и регулаторната политика.


Решението е втора сериозна победа във Върховния съд на САЩ за консервативните републиканци в рамките на два дни след това, с което бе потвърдена част от президентската забрана за допускане на граждани на няколко предимно мюсюлмански държави. Президентът Доналд Тръмп приветства в "Туитър" крайния резултат по случая Янъс и заяви, че това е "голяма загуба за банковите сметки на демократите".


"Няма спор, че съдебното решение има огромно значение върху това дали профсъюзите в публичния сектор ще продължат да съществуват в бъдеще. Без възможност да събират такса от нечленове много може да не оцелеят", коментира Лорин Новак от адвокатската кантора Schiff Hardin, представлявала и профсъюзи, и работодатели.

Финансирането е важно за дейността на профсъюзите, но анализатори, цитирани от CNBC, казват, това не е единственият проблем, заради който членската маса и влиянието им намаляват от години. Това е валидно особено за частния сектор, докато в публичния сектор все още сдружени са над една трета от служителите. Профсъюзите традиционно са сила в политически кампании и обикновено предлагат подкрепата си на Демократическата партия.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Бахти и комунизма дето се ширил, добре , че Бай Дончо дойде на власт та да започне тази страна да става нормална.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5048 Неутрално

  Бахти и комунизма дето се ширил, добре , че Бай Дончо дойде на власт та да започне тази страна да става нормална.
  —цитат от коментар 1 на Иван К.


  Извинявай, ама точно бай ти Дончо няма никакво отношение по случилото се.

  Това да не ти са тукашните и руските Султани, дето и на Съда ще нареждат

  кво да решава..........

  Това са САЩ, приятелю, не са ПОСТСЪВЕТСКИТЕ СУЛТАНАТИ

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К.":

  За комунизън не може и да се говори, но същността на това решение е сериозен удар срещу профсъюзите, а оттам и срещу демократическата партия която те по принцип поддържат. Ако говорим за генерална промяна, базираща се на правото на избор на гражданина, то това решение превръща и т.н. "профсъюзни щати", в които ред сертификати и лицензии за професионална дейност се регулираха чрез профсъюзите, финансирани чрез задължителните вноски, то сега се задейства принципа на "непрофсъюзните щати", иначе наричани "щати с право на труд" (обикновено доминираните от консервативни гласопоадаватели). Това не значи че от днес Илинойс или Мичиган стават републикански щати, но се променя динамиката на щатската политика в която ролята на профсъюзите намалява.
  Като бележка ще вметна, че горчивината идва и от осъдения демократ-губернатор на Илинойс Род Благоевич, който използва средствата на учителския профсъюз и го вкара в сериозни финансови проблеми, заедно с финансите на щата като цяло..

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10289 Неутрално

  Една наистина отлична новина :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Специално за този губернатор на Илинойс Род Благоевич, във ФБР се бяха хванали за главата, като чуха СРС-тата
  Без ни най-малко да се притеснява открито говорил, че ще продаде две места в конгреса на този, който плати най-много.
  Във ФБР направо не могли да повярват, та не го арестували веднага, а по време на самата сделка.
  Такова чудо не се е случвало в Щатите, но като имаме едно на ум за произхода на губернатора ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  в Заличителя има много готина реплика
  "ще се *бавате със синсдикта, а?"

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Странно каква е била разликата м/у членове и не-членове, след като всички плащат вноски.
  Ако обаче договарянията напр. за минимална заплата биха били само за членове, щеше да стане интересно. Ама тогаз ще рекат- "за еднаква работа различно заплащане, не може"- щото колкото по-ниско в хранителната верига отиваме, толкова по-силен е уклона към уравниловка/леващина.
  А що заплатите на топ-мениджърите не са "уравнени" никой не пита ;-)

 8. 8 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Всъщност ако Тръмп не беше спечелил изборите, президентът на демократите (в случая Клинтън) щеше да назначи някой либерален (да се разбира ляв) съдия на мястото на починалия Скалия. Така вотът днес щеше да е 5-4, но в полза на профсъюзите. Така че Тръмп косвено е допринесъл за тези решения. Вчера съдия Кенеди от върховния съд е обявил официално намерението си да се пенсионира, считано от 31 юли 2018 г. Кенеди беше центрист в гласуванията си - понякога беше на страната на либералните съдии, друг път на консервативните. Сега Тръмп има възможност да избере нов ултраконсервативен съдия, който да замени Кенеди, и по този начин да гарантира консервативното мнозинство във Върховният съд на САЩ.
  Още един либерален съдия е пред пенсия, Гинсбърг, която е на 85 години. Не е ясно и тя до кога ще изкара.

  Every cradle is a grave.
 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Сащ са си олигархия. Нормално е олигархията да действа така.

  https://www.bbc.com/news/blogs-echochambers-27074746

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 10. 10 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Даскала в коментар 3 го е обяснил каква е връзката с Тръмп , не се наемам да спекулирам дали участието на Тръмп е пряко или косвено, но ако Хилъри беше станала президент вероятно щяха да успеят да запазят статуквото , което ги устройва.

 11. 11 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Под комунизъм нямам предвид сталинсткият в СССР , но да кажем духа на закона е комунистически , нас синдикатите не ни итересува дали си съгласен , ще участваш, защото нас така ни е изгодно.

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Айй че боли. :)

  Браво на съда. Ей такъв съд с такива топки да имахме и ние в Европа щеше да е добре. :)

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  $45 Х 5 000 000 души Х 12 мес. = $2.7 млрд. год. Ами големи цифри са това. А интересите на работниците едва ли са толкова защитени.

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3953 Любопитно

  До коментар [#5] от "ironhorse":

  Сръбския произход на Род може и да има нещо общо с поведението му, заедно с това на брат му, но да не забравяме на кого дължи кариерата си като прокурор и губернатор. Тъст му Ричард Мелл беше този, който от името на демократическата партия събираше вноските за избора на семейство Дейли като потомствени кметове на Чикаго, а и на доста членове на щатския конгрес доминиран от демократите. Езикът на съпругата на Род, Патси, е същият с много "f.." думи.

 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  Положението досега бчеше следното, задължават всички държавни работници и служиткели да плащат на профсъюза, а профсъюзът изсипва накуп парите на Демократическата партия. Така я бяха нагласили. Стъпва им Тръмп на шията и всеки ден търпят някаква подобна загуба. От вчера реват, че съдията от Върховния съд Кенеди се пенсионира и Тръмп ще предложи твърд консерватор. Има и една съдийка Рут Гинсбърг, която е на изкуствено дишане и която подлежи на уволнение от Върховния съд заради изказани политически пристрастия по време на предизборната кампания. Тя ще следващата, която ще бъде подменена и демократите в следващите 30-40 години няма да видят решение на Върховния съд в тяхна полза. Тръмп ще закове консерватизма за цяла епоха напред.

 16. 16 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  "Ако говорим за генерална промяна, базираща се на правото на избор на гражданина, то това решение превръща и т.н. "профсъюзни щати", в които ред сертификати и лицензии за професионална дейност се регулираха чрез профсъюзите, финансирани чрез задължителните вноски, то сега се задейства принципа на "непрофсъюзните щати", иначе наричани "щати с право на труд" (обикновено доминираните от консервативни гласопоадаватели). "

  Неточно тълкуване. Решението не е във връзка с right-to-work (union security agreements и пр.), а с First Amendment: правото на неюнионизирани да не плащат членски внос на профсъюзи, които впоследствие да използват постъпленията от вноските за подкрепа на политически кампании/партии. В Канада, поради липса на First Amendment, върпосът се решава на провинциално ниво (засега не във всяка провинция) със забрани върху финансиране на политически кампании/партии от профсъюзи.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  До коментар [#16] от "bellend":

  Права сте за тълкуването за юридическата база на заключениета на Въррховния Съд, но аз коментирам ефекта. Нека поясня. В Илинойс например, откъдето тръгна казуса, не можете да бъдете сертифицирана като електротехник без решение на местната организация на съответния профсъюз дори да сте се дипломирала като такава, оттам не можете да имате трудов договор без участието на профсъюза. Задължението всички електротехници, независимо от това за кого работят беше да плащат на същия този профсъюз. Сега промяната Ви дава право да не плащате вноските и да можете да се договаряте за работа без посредничеството на профсъюза, сиреч ситуация подобна например на правата Ви в Джорджия където не се изисква профсъюзно членство за трудов договор.
  Като се има предвид, че много фирми, особено чужди, търсят локации които не изискват участието на профсъюзите в трудовите договори, решението има капацитета за положително въздействие. Реакцията на профсъюзите беше светкавична, вече получавам маса е-мейли от стария ми профсъюз да протестирам.

 18. 18 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#17] от "daskal1":

  Да, това ще е едно от (не)предвидените последствия от решението.

  Колкото до финансирането на ДП, имаше тренд на увеличаване на финансовата политическа подкрепа от профсъюзите при намаляващ брой на профсъюзни членове. Индикация, че % на средства от неюнионизирани за политически цели се е увеличавал, независимо дали са съгласни с това или не.

 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ватник": Още един либерален съдия е пред пенсия...
  ,...>> Като погледна кои са либералите:"...Колегата му Елена Кейгън, подкрепена от либералните Рут Гинсбърг, Стивън Брайър..", трима са от еврейски произход( плюс пуерториканката С.Сотомайор).


 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2760 Любопитно

  До коментар [#14] от "daskal1": вноските за избора на семейство Дейли като потомствени кметове на Чикаго,

  ...>> Тоз гангстер Дейли, да не е някаква рода на Ал Капоне?:)

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Де такъв съд и в България. Тука профсъюзите искат даже в политиката да участват.

 22. 22 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К.":

  когато синдикатът преговаря с работодателя за колективен договор, работниците, нечленуващи в синдиката, също намазват от увеличените заплати и осигуровки

  така че общо взето тръмпарастите пак не сте разбрали за какво става дума

 23. 23 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#17] от "daskal1":

  "положително" действие за работодателя

  негативно за работника

  но на партията, която уж защитава "малкия човек", не й пука за работниците, на нея и пука за парите, й които наливат корпорациите

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3953 Весело

  До коментар [#20] от "тулса":

  Не, Дейли са ирландци :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK