Почти 70% от фирмите в България трудно намират нужния персонал, сочи доклад на "Менпауър"

От анализираните в Европа държави в червено са тези със сериозно отклонение от средният за света (45%) брой предприемачи с проблем с персонала. В зелено са тези над средния, а в жълто - тези под световен показател, докато в синьо са страните почти без проблеми с намиранието на служители.

От анализираните в Европа държави в червено са тези със сериозно отклонение от средният за света (45%) брой предприемачи с проблем с персонала. В зелено са тези над средния, а в жълто - тези под световен показател, докато в синьо са страните почти без проблеми с намиранието на служители.Почти седем от всеки десет (68%) работодатели в България трудно намират подходящия за бизнеса си персонал. Това е огромен проблем и за района, защото в Румъния от недостиг на кадри се оплакват 81% от предприемачите (антирекорд за Европа), в Турция - 66%, а в Гърция - 61%. Това подрежда четирите балкански държави сред десетте в света с най-сериозен дефицит на подходящи служители според годишния анализ на международната компания за персонал "Менпауър" (ManpowerGroup).


Той обхваща 43 държави и територии от всички континенти и е резулат от анкети с почти 40 хиляди бизнесмени. Отговорът им е най-тревожният от 2006 г. насам - 45% от тях не откриват лесно правилния работник и кризата е най-сериозна при квалифицираните търговци, търговските представители и инженерите.


Данните за България идват на фона на съобщение на "Евростат", според което 53% от фирмите през 2015 г. са били с не повече от 50 служители. При това в тази група 90% са фирмите с не повече от 10 наети, което демонстира значително присъствие на много малките работодатели. Едрият бизнес в нефинансовия сектор заема около 25% от всички регистрирани компании. По средата са 22% средни (50-250 служители) фирми.
Български анализатори смятат, че над 90% от реално работещият бизнес са дребните и средни фирми, даващи почти 60% от БВП. Най-много заети, по данни на НСИ, има в преработвателната индустрия - над 500 000 души, като 490 000 от тях са в частния сектор.


В световния доклад на "Менпауър" се посочва, че 27% от работодателите казват, че кандидатите идват без специфична за позицията или дори обща квалификация в епоха на Революцията на уменията, в която се появяват нови умения със същата бързанина, с която други стават ненужни.


Запитани какво разбират под т.нар. меки умения, анкетираните поставят на първо място способността на служителя да комуникира - писмено и устно, следвана от сътрудничеството с колеги и качествата за решаване на проблеми.


Джонас Прайсинг, президент и изпълнителен директор на "Менпауър", казва, че като няма таланти, бизнесът трябва да инвестира да си ги създаде. "Дефицитът на хора с умения няма да се разреши от само себе си. Организациите трябва да ускорят усилията си да повишат или променят квалификацията на служителите си, за да успевят компаниите и хората да имат дълсгорочна сигурност за работното си място."


"Менпауър" препоръчва още да се мисли повече и за задържането на служители, включително чрез възможности за израстване в кариераха и йерархията или за преминаване на по-подходящи за тях позиции в други звена на фирмата.


В доклада се посочва, че в Европа най-малък проблем имат работодателите в Ирландия (18%), Великобритания (19%) и Холандия (24%), докато при Румъния, където положението е най-тежко) влошаването е с 9 пункта, а в Българи я- с 6 пункта спрямо 2016 г.

Коментари (213)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Вярно е, трудно се намират. Аз от една година търся млади кадърни хора, които не се страхуват от 12 часов работен ден и ниска заплата, ама няма.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4362 Весело

  До коментар [#1] от "npg38547585":

  Обещай им да работят и събота и неделя и веднага ще намериш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 693 Разстроено

  Аз пък знам много хора, които освен сезонна работа друго не намират... Ако бизнесът наистина търси работна сила, има начини да намери, но трябва взаимно доверие, добро заплащане и условия на труд все пак. С минимални заплати и дълги полу-платени смени не става, ако не е сезонната заетост бая народ ще види зор с т. нар. "професионална реализация". Крайно време е да се въведе почасово заплащане, иначе дълго още ще се лъжем и заблуждаваме...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 4. 4 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1612 Весело

  Вярно е, трудно се намират. Аз от една година търся млади кадърни хора, които не се страхуват от 12 часов работен ден и ниска заплата, ама няма.
  —цитат от коментар 1 на npg38547585


  Забрави да споменеш и че 15 години ще кибичат на едно ниво, с минимално повишение на парите, докато ти си купуваш вили, апартаменти и коли, плюс се хвалиш за поредното сафари в Кения или ски на Аспен. Наистина не е лесно на "предприемачите" в България. Лошото е, че и чуждите компании започнаха да се държат като тях.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 5. 5 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 726 Неутрално

  На кой му пука, ще си внесем от Молдова, българите и без това са мързеливи.

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1895 Весело

  Буквален превод на обявите за работа:
  "Мотивиращо възнаграждение" – 300 ти стигат
  "Готовност за работа" – Ще те сгърчим
  "Плаващо работно време" – Има да плаваш от 08:00 до 24:00
  "Работа в млад екип" – Разни суяци ще ти прехвърлят работата
  "Приятна работна атмосфера" – Проветряваме от време на време
  "Заплащане според постигнатите резултати" – Ще ти намерим кусур
  "Възможност за развитие" - След 10 години, като се докажеш, ще помислим по въпроса

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4282 Любопитно

  КОЛКО бълагарски компании имат Фонд работна заплата,
  равен на този във футболните отбори "Лудогорец", "Левски",
  ЦСКА - ОТ ПРЕДИ ФАЛИТА 2016г.
  и базирания засега в София отбор ЛИТЕКС ?!?!?!
  КАК може футболните отбори да плащат европейски заплати
  а другите компании да подхвърлят жълти стотинки
  за Бог да прости и после се чудят, че нямали били нужния персонал....

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  В статията е дадено перфектното решение . Като търсиш определени умения си обучаваш сам нужния персонал и си го обгрижваш защото иначе ще ти избяга за по-добри условия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Любопитно

  Когато фирмите у нас се научат да плащат прилични заплати ,то тогава да започнат да имат претенции!

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  До коментар [#5] от "nwj49315903":

  Българите хич не са/сме / мързеливи!Ела да видиш как бачкаме в чужбина!!!!!!!!!!!!!!

 11. 11 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Буквален превод на обявите за работа:"Мотивиращо възнаграждение" – 300 ти стигат"Готовност за работа" – Ще те сгърчим"Плаващо работно време" – Има да плаваш от 08:00 до 24:00"Работа в млад екип" – Разни суяци ще ти прехвърлят работата"Приятна работна атмосфера" – Проветряваме от време на време"Заплащане според постигнатите резултати" – Ще ти намерим кусур"Възможност за развитие" - След 10 години, като се докажеш, ще помислим по въпроса
  —цитат от коментар 6 на mitko11


  хахахх...това беше много добро друже. С дпълнение, важи не само за България.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  КОЛКО бълагарски компании имат Фонд работна заплата,равен на този във футболните отбори "Лудогорец", "Левски",ЦСКА - ОТ ПРЕДИ ФАЛИТА 2016г. и базирания засега в София отбор ЛИТЕКС ?!?!?!КАК може футболните отбори да плащат европейски заплатиа другите компании да подхвърлят жълти стотинкиза Бог да прости и после се чудят, че нямали били нужния персонал....
  —цитат от коментар 7 на Hawaii


  +++
  Примерът е удачен, но непълен.
  Когато футболист преминава от един работодател в друг, първият получава компенсация от втория. Ако при всички що-годе квалифицирани работници е така, и образованието ще си повиши качеството, ще се инвестира в квалификация цял трудов живот, ще има прекрасно функциониращ пазар на труда. Но - уви!

 13. 13 Профил на Sp.Ace
  Sp.Ace
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":

  Чуждите компании нямаше да идват тук и да се мъчат с местната бюрокрация/мафия, ако трудът в България не беше евтин.

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitko11":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Абсурдните изисквания на Бг работодателите са безкрайни!

 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":Чуждите компании нямаше да идват тук и да се мъчат с местната бюрокрация/мафия, ако трудът в България не беше евтин.
  —цитат от коментар 13 на Sp.Ace


  Аз не коментирам заплащането като абсолютна стойност. Естествено, че то е резултат от местната конюнктура и така трябва да бъде. Говоря за отношението към служителите, възможностите им за развитие, инвестициите в тях и т.н.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 221 Неутрално

  80% дебили. Трудно се преценява само по външния вид. По вътрешния е по-лесно.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Когато фирмите у нас се научат да плащат прилични заплати ,то тогава да започнат да имат претенции!
  —цитат от коментар 9 на bat_plamen


  Колко би платил ТИ ЛИЧНО на работник вършещ обща работа, който дори и няма документ за мотокарист, изкаран курс за прикачвач на кран и не може да работи с никакъв инструмент освен с лопатата и кирка?

 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално  ами в Гърция нали безработицата казват, че била над 20% , като младежката 50%.

  Сега пък статия, че нямало хора за работа?

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Ами с тези заплати, няма да намерят. Те тези, дето ставаха, заминаха, заради ниските заплати.

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  До коментар [#17] от "4ort":

  Това си е проблем на работодателите,защото това което става сега е в резултат на десетилетия ниско/и доста често нередовно/ заплащане,много лошо отношение спрямо работещите и липсата на реално обучение за сметка на работодателя!Миналата година четох в Инвестор ,че според едни груби сметки от влизането ни в ЕС България е загубила около 470-480 хиляди души които са заминали да работят в Европа!Когато фактите говорят и Боговете мълчат!!!!!!!!!!!!!!!

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  На 100% се присъединявам към вашето мнение!

 22. 22 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Вярно е, трудно се намират. Аз от една година търся млади кадърни хора, които не се страхуват от 12 часов работен ден и ниска заплата, ама няма.
  —цитат от коментар 1 на npg38547585


  И те непременно трябва да имат ВИШУ, да знаят поне 4 западни езика и програмиране.

  Иначе дори и не си струва да им даваш тези 400 лева на месец... То като си помисля, те най-добре е на теб да ти плащат.

 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6610 Неутрално

  За минималната заплата няма да намерите, кадърните деца заминаха в чужбина, образованите на престижна работа, не образованите като сезонни работници или гледачки на възрастни хора.

 24. 24 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  На предходната ми работа пишеше - млад и динамичен екип. Вътре 45+ годишни, викам на шефа - къде е тоя "млад и динамичен екип"? Той ме гледа като теле на паша и не може да схване.

 25. 25 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#17] от "4ort":Това си е проблем на работодателите,защото това което става сега е в резултат на десетилетия ниско/и доста често нередовно/ заплащане,много лошо отношение спрямо работещите и липсата на реално обучение за сметка на работодателя!Миналата година четох в Инвестор ,че според едни груби сметки от влизането ни в ЕС България е загубила около 470-480 хиляди души които са заминали да работят в Европа!Когато фактите говорят и Боговете мълчат!!!!!!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 20 на bat_plamen


  Фактите ги тълкуваш, като дявола евангелието.
  Тези дето обираха мандри станаха "работодатели" и свикнали да получават всичко на готово не вложиха и стотинка в предприятията, които Партията им подари , а "грижата за човека" и "всичко за благото на човека" умря с човека от Правец.

 26. 26 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Колко процета от работодателите в България предлагат условия за работа, с които да привличат работници и служители.
  Тези условия са комлекс - възможност за прилагане на образование, квалификация, опит и умения, възможност аз заработване на удовлетворяващо престижно трудово възнаграждение, правилно оценяване на споменатите по-горе качества и резултатиет от работата, възможност за придобиване на нови знания и повишаване на квалификацията, ...

 27. 27 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1901 Весело

  До коментар [#1] от "npg38547585":Обещай им да работят и събота и неделя и веднага ще намериш.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  ++++++++++++++++++++++++++++++..........тоа търси роби......най-вероятно е сам да си работи и да създава добавена стойност.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 28. 28 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#18] от "Нинов":

  Хора има, но не стават за нищо.

  А и вече дори каналите за кабелни ТВ и т.н. ги копаят с едни малки багерчета.
  И така не остава работа за 70% от безработните, защото те за друго не стават.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 29. 29 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#24] от "chepokalipsis":

  Търсил си млад и динамичен екип или добра работа/заплащане?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#17] от "4ort":

  Тук 98% от пишещите никога не са наемали дори детегледачка, а камо ли работник/служител.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#28] от "Росен (Путлер капут)":

  значи моите познати, които от години са безработни, са налегнати от яки депресии. Повечето са висшисти, даже навремето имаха добро работно място. След като ги изплю системата, те не успяха да намерят пътя обратно.
  Като собствената им гордост смятам, че им навреди доста.

 32. 32 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Аз се отказах да търся хора. Давалш му 1000 лв, процент от продажбите, автомобил. Без да му държа сметка дали ще води децата на училище, море или при баба. Без да го карам да идва на работа в 9 и да си тръгва в 17. Е, все нещо не им харесва.

 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 572 Неутрално

  През последните 28 години се чудят как да ни изгонят от България, а сега им трабвали кадри. Кадрите не се създават за един ден. Помня, че в ТУ имаще нулеви години, защото никой не искаше да става инженер поради липса на съответни рботни места. Търсеха се секретарки до 20 години с няколко езика и поне 5 годишен трудов стаж. Жалки некадърници, които за четвърт век съсипаха България.

 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#31] от "Нинов":

  Също имам такива познати.
  За тях няма решение, че вече и остаряха, както и ние.
  Не мисля, че е гордостта. Просто няма къде да ги вземе някой.

  Преди години.
  Той военен, тя учителка. Готвеше с яке в кухнята. Той се пенсионира, но не стигат парите доникъде. Дъщерята, едната де, студентка.

  Отиде на село и разви селско стопанство и така парите спряха да им трябват.

  Не всеки, обаче има базата на село.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#28] от "Росен (Путлер капут)":значи моите познати, които от години са безработни, са налегнати от яки депресии. Повечето са висшисти, даже навремето имаха добро работно място. След като ги изплю системата, те не успяха да намерят пътя обратно.Като собствената им гордост смятам, че им навреди доста.
  —цитат от коментар 31 на Нинов

  Собствената гордост. Човек трябва да умее да се самооценява. Да се насочва към определено работно място на базата на самооценката и съществуващата действителност. След като не може да промени тази действителност се налага да се съобразява и нагажда към нея.

 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#32] от "truly":

  Винаги съм наемал хора над 35 годишна възраст. Без горна граница.
  И винаги мъже, но това е случайност. Тоест не съм имал условие да са непременно мъже.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#18] от "Нинов":Хора има, но не стават за нищо.А и вече дори каналите за кабелни ТВ и т.н. ги копаят с едни малки багерчета.И така не остава работа за 70% от безработните, защото те за друго не стават.
  —цитат от коментар 28 на Росен (Путлер капут)


  Това е така, но всъщност проблемът на работодателите е, че не могат да намерят качествени кадри, а не че нискоквалифицираните искат много пари или не работят усърдно. А те не могат да намерят поради две причини. Първата е, че имат прекалено големи изисквания, за прекалено ниски (макар и експертни) позиции. Примерно за чии искаш висше образование за снабдител?!? Или за оперативен счетоводител? А ако отидем малко по-нагоре става страшно. Търсят да наемат проджект мениджър и да му плащат 1500 лева, ама да има 10 години опит, PMP, магистърска степен, да знае два езика, че и да може да виси по колове до 12 часа през нощта, срещу което даже няма да му дадат допълнително отпуска. А реално проектите, които ще менажира не изискват и половината от това. И после - "няма хора". Втората е вече възможностите, които предлагат компаниите. В България структурите (и български и международни) масово са хоризонтални, с не повече от 3 нива (много рядко 4, за повече да не говорим). За високо квалифицирани специалисти да не говорим - изключая IT-сектора, такива почти няма, големите западни офиси обикновено са аутсорснати supply chain-и, където планерчета, баерчета, ордър мениджмънт и кол центрове чукат на компютрите, събрани на един етаж 150-160 клонирани работни места. На петата година им писва и като виждат, че шанс за развитие няма - си бият камшика. По умните въобще не се вкарват в тази схема, а направо бягат в чужбина след университета. Съответно след няколко кръга на масови напускания, вече става трудно да намериш хора, щото България не е Китай и няма неограничен брой хора с еднакви способности. За това реват - не могат да си задържат хората и ги е яд, че трябва да инвестират в тях.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Такива статий са за преброяване на това, кой от пишещите е работофател и кой наемник мечтател и кой отдавна излезнсл в пенсия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Верно е! Трудно се намират хора работещи като шивачки, келнери, чистачи..с опит 10 години, възраст до 30 години и за заплати 250 евро месечно преди удръжките от работодателя. :-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тюфлекчия":

  История с една приятелка със средно образование, но цял живот счетоводител и главен счетоводител. Продават фирмата, в която работи. Този, който я купува е бил нещо като собственик на 30% от въпросната фирма, но я купува цялата.
  От нея знам. Подготвих си като във филмите кашончето и се ориентирах да се изнасям от кабинетчето на главен счетоводител. Собственика вижда и я пита къде отива. Тя кротко му казва, че е със средно и не вижда начин да остане на работа.
  Човекът и казва да се връща на работното си място и да си бачка, защото той нямал нужда от дипломи, а от кадърни хора вършещи си работата добре.
  И така тя и сега е там главен счетоводител с отлична заплата.

  За високите места нямам собствени примери, поне много. Разните кол центрове убиват желанието за работа на много хора. На млади хора.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Трудно намират персонал, но лесно шоурума на БМВ/Мерцедес, отворените граници разбиха мераците за робовладелско-общинен строй на българския, явно и на румънския бизнес ;-)
  Който иска качествени работници като в Германия, трябва да им даде германски заплати, ако иска по-качествени, ще си плати още и те сами ще дойдат :-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 42. 42 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#38] от "DDR":

  Ами не, не са за това. Това са фактите.
  Впрочем не се пише " статий", статиИ.

  Като търсиш работа гледай някой друг да ти пише си-вито, че иначе изгаряш :).

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#39] от "ostin22":

  Шивачки, сервитьорки и чистачки колко да вземат при положение, че учителите току що получиха хилядата лева като заплата?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#41] от "100 Рублей за Доллар":

  И гърците ли са такива?
  Щото и при тях процента е същият.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Нещата са прости - предприемчивите, работливи и отговорни хора или избягаха в чужбина или си направиха собствен бизнес. Или са направили второто, но са толкова отвратени от реалността в бащината тоалетна, че обмислят първото.

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
 46. 46 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#44] от "Росен (Путлер капут)":

  Такива са и турците също :-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 47. 47 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#43] от "Росен (Путлер капут)":

  :-)Ама даскалите в чужбина не могат да се реализират..докато всеки келнер, шивач и чистач почва на 2500 лева по чужбинско..:-) В България остават само тези на сладка държавна "работа"...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 48. 48 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 274 Весело

  Почти 70% от фирмите в България трудно намират нужния персонал, сочи доклад на "Менпауър"
  -------------

  как така няма! вземете бухалките и веднага ги назначете! или наистина ги няма? катабуум - изчезнаха? с по куфар багаж и децата? ами сега какво ще правим с мутробарока? застой?

 49. 49 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Няма как да изкушиш професионалист с 1000 лв заплата, в случай, че за т.нар. ИТ специалист се изисква език и нищо повече, а заплатите започват от двойни. Колкото и да си обичаш професията, когато се сблъскаш с българския капиталист, който ти дава едно нищо, но не спира да си сменя колите, къщите и през 2 седмици е на почивка, но няма как да ти вдигне заплатата, защото фирмата е "затруднена"... Еми няма кадри, да.

 50. 50 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  До коментар [#25] от "4ort":

  Въобще не ги тълкувам фактите както ти твърдиш !Факти са следните :
  -в България е с най-ниското минимално и средно заплащане в целия ЕС
  -в провинцията все още често се случва да се плаща нередовно и да не се спазва Кодекса на труда /допълнително работа без съответното заплащане или допълнителна платена отпуска,липса на работно облекло ,купони по закон и т.н./
  -България се обезлюдява ,защото от десетилетия наред хората емигрират поради финансови причини в по-богатите страни
  -масово работодателите искат кадрите да са млади ,с опит и да нямат големи претенции за заплащането и т.н.
  А това ,че масово т.н. БГ бизнесмени са малко или много свързани с Партията е ясно и от Космоса и точно те с а в основата на сегашната ситуация у нас!

 51. 51 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Имам млад колега, на 25 години, магистър по електроника - не знае от коя страна да хване поялника, не ги били учили на това в университета. Всички останали, с които бачкам, са набори от 60-те години, вкл. аз, имат уменията и знанията да си вършат добре работата и няма нито един с виШо образование. Та в днешно време си трябват хора с умения, а не с дипломи, особено за инженерните специалности, а за уменията си иска стаж. Няма как да си с диплома за магистър, с претенции за голяма заплата, а уменията ти да са нулеви, умря тая...

 52. 52 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Кадърните българи се изнесоха...останаха ромите...те пък на заплата и пълен работен ден посмъртно няма да се хванат...

 53. 53 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Кадърните българи се изнесоха...останаха ромите...те пък на заплата и пълен работен ден посмъртно няма да се хванат...

 54. 54 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Крайно време е фирмите в България да осъзнаят, че с ниски заплати не става и това е!

 55. 55 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#29] от "Росен (Путлер капут)":

  И двете, принципно разговорите в офиса се подслушваха (всички знаехме за това) и с една колежка редовно обсъждахме, че заплащането не отговаря на натоварването, та след време вдигнаха заплатите, моята два пъти в рамките на година. Малко след което аз напуснах, твърде много нерви, въпреки че накрая ги бях отебал доста, а и колеги/жки които мислят, че Ф4 е две отделни копчета, почнаха да създават интриги.

  В момента работя в друга фирма (без жени), никой не пуши, не се пие кафе, 80% от фирмата е между 20 и 30 години. Най-възрастният е на 45 (единият шеф). Натоварването е почти нулево, работното време си го определяш ти, такова животно като извънредно работно време няма. Шефовете почти не се вясват във фирмата, но тя върви нагоре, ако съдя по оборотите. Явно когато не тормозиш работниците, те си работят спокойно и сами решават проблемите.

 56. 56 Профил на Vladimir Blagoev
  Vladimir Blagoev
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Бизнеса трябва да инвестира, а той не го прави! Защото, не вярва на държавата!
  По статистика 2008г. е последната година с инвестиции близо 30млрд.
  От 2009г -2016 инвестициите не надминават таван от 18млрд!!!!
  А това, че пък изобщо не инвестират в персонал и квалификация... съмнявате ли се!?
  В Англия дори в университети пращат за обучение служителите си и това е част от офертата за работа!
  Зле е работата с бг бизнеса, много зле!!!!!
  Гледат от работника си пари да изкарат и спестят, не от бизнеса си...по 12-14ч. смяна на 2,5лв/ч. осигуровки на минимална заплата...
  Въобще трагични..............
  булХаристан ........

 57. 57 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#17] от "4ort":

  А колко би платил ти лично на твой служител, работил над 10 години за теб, вършещ работа за няколко човека, работещ извънредно като се налага и докарващ ти пари, които даже не е трябвало да вземеш?! Еми плащат ми съвсем малко повече отколкото на чистачките, на които са принудени да им дават толкова, защото иначе просто заминават за Германия. Секторът е туризъм и ми се случва лично на мен. Е, познай, дали не мисля и аз да емигрирам. После нямало хора. Ми няма. Те и от Молдова не са толкова глупави. Идват за китапа и бягат другаде.

 58. 58 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  ами в Гърция нали безработицата казват, че била над 20% , като младежката 50%. Сега пък статия, че нямало хора за работа?
  —цитат от коментар 18 на Нинов


  Не е вярно,че няма хора за работа.Няма хора да работят за без пари.

 59. 59 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Не мога да разбера какъв е проблема. Германия е голяма държава, там живеят много работливи и образовани хора. Да си внесат германци като не могат да си намерят хора.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 60. 60 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 603 Весело

  Истина ви казвам - нема сирене на пазара!...за парите които давам... От седмица обикалям и нема..... Пък ми се ядеее...

 61. 61 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Не мога да разбера какъв е проблема. Германия е голяма държава, там живеят много работливи и образовани хора. Да си внесат германци като не могат да си намерят хора.
  —цитат от коментар 59 на Свинчуга


  Не само германци.Имат избор от 510 милионният ЕС.Докарват шведи и датчанини и проблемът се решава.

 62. 62 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 603 Весело

  Сега, не става така работата. Замисля се дейност, прави се бюджет за програмата или проекта. Като не стига бюджетът, значи проектът не е жизнеспособен - няма да донесе пари. Не се прави като БАН(ски доклад за АЕЦ) - аку намерим ени балъци на такава цена, работата ще излезе на зелено.... Като няма евтин труд, няма продукт, няма проект... Мениджмънта е тъп и безхаберен, защото си е въобразил, че може да направи нещо. Все едно да тръгна да правя фирма за търговия със сирене ама да търся на едро по левче килото... Ми няма да стане..

 63. 63 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#57] от "t_":

  Това ти си го мислиш, че работиш за няколко човека и че ми изкарваш парите.
  Имам работници, които не могат да си заточат свредлото и аз съм принуден заради изхабено свредло да купувам ново. Така сметката не се връзва и бях принуден да назнача човек, който да им заточва свредлата.
  Така, че такива , като теб не ми вършат работа за няколко човека, ами съм принуден да им назначавам и по няколко човека, за да ги обслужват. Но това не мо'еш го проумя.

 64. 64 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Кадърните българи се изнесоха...останаха ромите...те пък на заплата и пълен работен ден посмъртно няма да се хванат...
  —цитат от коментар 52 на BiGman1


  Що така? От 10 години вие управлявате! Я,кажи кой е виновен ;)

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 65. 65 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Давам пример какви са голяма част от работодателите в България.Имам познат,който работи във фирменият сервиз в София на една от немските премиум марки.Там услугите са много скъпи и се ремонтират само скъпи сравнително нови автомобили,а не 15-20 годишни трошки.Капацитетът е десетки автомобили и въпреки това имат поръчки за седмици напред.Веднъж дошъл на посещение немец от централата на фирмата и поискал да разгледа сервиза.Разгледал го и казал:"Доволен съм от сервиза за луксозни лимузини,сега ми покажете сервиза,където ремонтирате коли от нашата марка от среден клас и по-нисък клас".И българите му казали,че няма друг сервиз и в този сервиз се ремонтират всички коли от марката,просто рядко влиза кола от среден клас,а само лимузини.И немецът се почесал и казал"А аз мислех България за бедна държава".

 66. 66 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#56] от "vlado67":

  Кой бизнес...? Тоя, дето се ръководи от Домусчиев, Ганчев, Пеевски или Диневи? И подобни на тях? Няма как, да се случи....!
  Нашето е, бизнес по милиционерски, затова и резултатите са такива.

  Бивш tww09306483.
 67. 67 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#17] от "4ort":


  Колко би платил ТИ ЛИЧНО на работник вършещ обща работа, който дори и няма документ за мотокарист, изкаран курс за прикачвач на кран и не може да работи с никакъв инструмент освен с лопатата и кирка?
  —цитат от коментар 17 на 4ort


  Виждам, че за вас е "общ работник" е някой,
  който е шофьор с "Д" и "Е" категория,
  има седми разряд, като "стругаро-фрезист",
  може да заварява, каквото му покажете,
  и ако се наложи да лети със самолет,
  за да пръска хиляди декари с посеви,
  ще е добре!!!

 68. 68 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Абе не всичко е черно и бяло. Аз съм програмист и доскоро работих в средно голяма фирма, но напуснах и стартирах собствен бизнес. Да си работодател не е цветя и рози както си мислят повечето хора, дори и да си в романтизирания тук "IT сектор" като теглиш чертата... по-добре да работиш на средна позиция в аутсорс фирма, същите пари, по-малко работа и несравнимо по-малко главоболия. За това да намериш читави хора дето да се навият на заплата от нова фирма ( не сме стартъп ) без капитал да не говоря. Ако беше толкова лесно да си шеф всеки щеше да е шеф, ама не е. Сигурен съм, че даже парашуристите "шефчета" се наяждат на хой. Работниците обвиняват работодателите, работодателите - работниците и в крайна сметка според мен цялата система е преебана тотално.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 69. 69 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Много остроумия по въпроса - направете си фирма и започнете дейност. Повечето фирми едва връзват двата края и като платят добри заплати може да излязат и на загуба.

  Отворете си фирма и вижте какви са масовите кандидати - нямат представа от това което са учили дори. Учил някакви общи компютърни технологии но не знае какво е сърдър - истински случай е, мома учила в ЮЗ. Друга мома учила програмиране в ПУ - в четвърти курс не знае какво е студио - и тази ще програмира или някой трябва да я учи след като завърши, щото има хубави очи?

  И не е само в IT сектора така. Не могат да пишат, ама завършили и университет, нямат базови умения да напишат писмо ... И какво, вземеш, учиш го и след три месеца реши че не му се работи вече.

  Повеето читави си заминаха, което остана често за нищо не става, само претенции. Дребния бизнес едвам бере душа - не може да расте заради мижавите маржове на печалба, добре са тези дето работят за чужбина, но и те трудно намират хора, дори за добри или много добри пари.

  preklara rara
 70. 70 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Драмите са излишни - България е една малка и бедна за стандартите на Европа, който по една случайност е и най-глобализирания континент. Мигранти от другаде трудно биха се навили - та нима българите не мигрират в посока Германия, Канада, Англия и т.н - просто всички мигранти търсят да се преселят във възможно най-заможната recipient country.
  Аз лично имам дипломата веднага да се омета от БГ, но за момемнта ми е по-удобно и по-безстресово да съм тук. Бих работил обаче за година другаде за спестяване - така имаш по-малко притеснения...парите са колкото да не се притесняваш за битовизми, нищо повече.

 71. 71 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Много остроумия по въпроса - направете си фирма и започнете дейност. Повечето фирми едва връзват двата края и като платят добри заплати може да излязат и на загуба. Отворете си фирма и вижте какви са масовите кандидати - нямат представа от това което са учили дори. Учил някакви общи компютърни технологии но не знае какво е сърдър - истински случай е, мома учила в ЮЗ. Друга мома учила програмиране в ПУ - в четвърти курс не знае какво е студио - и тази ще програмира или някой трябва да я учи след като завърши, щото има хубави очи?И не е само в IT сектора така. Не могат да пишат, ама завършили и университет, нямат базови умения да напишат писмо ... И какво, вземеш, учиш го и след три месеца реши че не му се работи вече. Повеето читави си заминаха, което остана често за нищо не става, само претенции. Дребния бизнес едвам бере душа - не може да расте заради мижавите маржове на печалба, добре са тези дето работят за чужбина, но и те трудно намират хора, дори за добри или много добри пари.
  —цитат от коментар 69 на edin slep


  Пак повтарям - Германия е голяма държава, не виждам какво им пречи да си внесат квалифицирани германци, щом като няма българи.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 72. 72 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Имам много приятели румънци в Англия също така, масово се оплакват от Румъния. Казвам им, че в България Румъния се дава за светъл пример, те се смеят...Реално няма значение дали в Румъния вземат 300 евро или в България 200 евро. Дори бих казал емиграцията от Румъния в момента е по-висока от тази в България, но имат голям дял ромско население и по-ниска предходна миграция, та затова смъртността им е доста по-ниска.

 73. 73 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Имам много приятели румънци в Англия също така, масово се оплакват от Румъния. Казвам им, че в България Румъния се дава за светъл пример, те се смеят...Реално няма значение дали в Румъния вземат 300 евро или в България 200 евро. Дори бих казал емиграцията от Румъния в момента е по-висока от тази в България, но имат голям дял ромско население и по-ниска предходна миграция, та затова смъртността им е доста по-ниска.
  —цитат от коментар 72 на vzt34526152


  Всъщност, в България дялът на ромското население е по-голям, отколкото в Румъния.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 74. 74 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#73] от "Свинчуга":

  Само дето в Румъния циганите са 4 пъти повече като бройка. А и румънската статистика не й вярвам аз.

  ОСВЕН ТОВА. Много е зле с хората. Хора умни и образоваи и с опит няма. В ИТ на начална заплата 4К вече никой не кълве, а и ние българите като хора по-консертвативни много не обичаме да сменяваме работа. Мамата си трака, сектора е замръзнал, борбата е за свежо месо директно от университетите. Преди 2-3 години не беше така чак.

 75. 75 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#47] от "ostin22":

  Тя държавната работа е сладка само на тези, който за нищо не стават или който могат да крадатздраво от нея

 76. 76 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#73] от "Свинчуга":Само дето в Румъния циганите са 4 пъти повече като бройка. А и румънската статистика не й вярвам аз.ОСВЕН ТОВА. Много е зле с хората. Хора умни и образоваи и с опит няма. В ИТ на начална заплата 4К вече никой не кълве, а и ние българите като хора по-консертвативни много не обичаме да сменяваме работа. Мамата си трака, сектора е замръзнал, борбата е за свежо месо директно от университетите. Преди 2-3 години не беше така чак.
  —цитат от коментар 74 на smotlixx


  Разбира се, на румънската статистика не вярваш, на българската вярваш, а аз да речем трябва да вярвам на анекдотичните ти примери и твърдения. Това са аргументи за маса...кръчмарска :)

  С хората (специално в ИТ сектора, аз провеждам интервюта да речем 2-3 пъти годишно) е зле наистина - поради ред причини, едната е качеството на образованието, но не е само това - глупендърчетата от академиите тип Наков не са по-добре извън че трябва по-малко неща да им се обяснява. А месо няма, защото доста народ се изнесе (включително и колеги с над 10-годишен опит и заплата от 6-7 хиляди месечно) - поради ред причини, едно от обясненията ми, може и да не съм прав де, но при повечето е свързано с това че им се родиха деца, децата попораснаха малко и им просветна че България не е от най-прекрасните места за отглеждане на деца. Дори със семеен доход общо над 10 хиляди лева месечно. Разбира се, може да греша.

  А що се отнася до Румъния - да, успокоение е че има и друга държава в ЕС където също е мизерия. Е да, по-малко мизерия отколкото в България, но все пак мизерия.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 77. 77 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#76] от "Свинчуга":

  Аз лично вярвам в магическата ръка на пазара, като се наситят на Германия, ще почнат да идват и тука. София е почти загубена кауза, но има Пловдив и Солун.

 78. 78 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#63] от "4ort":

  Господин бизнесмен,занете ли къде сме тези,които можем да заточваме свредла и то дори според материала за пробиване?Ами не сме в БГ.То и тук колегите не могат.Младите не го могат.Няма кой да ги научи.Продават се машини за заточване,но те го правят само под един ъгъл.Занаятите умират бавно.Не се кахъри,не е само заради БГ безидейните бизнесмени.Тенденцията е световна,но естествено първо се усеща в страните донори на подготвени кадри.Единствено в Германия съм виждал да обучават младежи както си трябва.С трици маймуни...
  Успех!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 79. 79 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#76] от "Свинчуга":Аз лично вярвам в магическата ръка на пазара, като се наситят на Германия, ще почнат да идват и тука. София е почти загубена кауза, но има Пловдив и Солун.
  —цитат от коментар 77 на smotlixx


  Защо София да е загубена кауза? Аз обичам София и ми допада. Държавата се крепи на София. А Пловдив кого привлича в момента - помаци от родопския край. Пловдивчани масово емигрираха, в София също се пълни с автомобили пловдивска регистрация.

 80. 80 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#78] от "sandman":

  Започнете моля от базова грамотност и от това как се пишат запетайки.

 81. 81 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#79] от "vzt34526152":

  Софето е загуба кауза защото единствените чужденци дето имигрират тука са женени за българки или са гърци от Серес.

 82. 82 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Чудя се защо Германия е толкова ниско в класацията? Нали от години се спукаха да приемат масово всякви бежанци и имигранти, как така имат толкова голям недостик на работна ръка? Те са на 2-ро или 3-то място в света по брой на чужденци.

  А за БГ, колкото и да го отричат, освен имиграция друго решение няма. Япония от години отказва да приема имигранти, и сега 90% недостик на хора. Сега се опитват да привлекат хора, но вече е трудно. Даже Полшна от рано почна дас и решава проблема като привлича Украинци.

 83. 83 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#81] от "smotlixx":

  А в Пловдив кой имигрира? Хубав град, лъскава фасада като Бургас, хубав център, ама каква кариера има там? Фарове ли ще сглобяват, кабели ли, за 500 лв.

 84. 84 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#76] от "Свинчуга":Аз лично вярвам в магическата ръка на пазара, като се наситят на Германия, ще почнат да идват и тука. София е почти загубена кауза, но има Пловдив и Солун.
  —цитат от коментар 77 на smotlixx


  Оо може. Просто...за целта Пловдив трябва да престане да бъде Пловдив, виж вече за Солун не знам.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 85. 85 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#83] от "vzt34526152":

  Аз ш'е емигрирам, ебал съм му майката, писна ми от невротични шопи и дрънчащи трамваи.

 86. 86 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Значи общата картинка е че има много сериозно разминаване между бизнеса и нуждите му и профила на голяма част от работната сила, като не може да се каже че проблемът е само или основно от едната страна. Много се изписа по темата, че работодателите имат прекалено големи изисквания и предлагат прекалено малки заплати и перспективи. Само дето проблем има и в профила на икономиката ни като цяло и способността и да поема висококвалифицирани кадри. Бившото ми гадже завърши в един от доста престижните немски университети специалност "молекулярна биотехнология" (такива на запад ги търсят като топъл хляб), и беше решила да се върне в България по семейни причини, с очакване да намери лесно добра работа в някоя от фармацевтичните компании. Беше на няколко интервюта и накрая малко или много директно и казаха, че и с квалификацията си и с очакванията си за заплащане и за вид работа просто не е за тях. Сега работи за Новартис във Виена. Имам няколко приятели с дипломи по информатика които успешно се върнаха в София и правят яка кариера, но до един в международни фирми, като дори и те имаха подобни "странни" преживявания в началото (особено с български работодатели).
  Та това че образованието и квалификацията в България не са на особено добро ниво е явен факт, но имаме и голям проблем с квалификацията на работодателите. Традиционно трите групи български работодатели са 1) Назначени капиталисти партийци 2) мутри от 90те и 3) Съвсем нормални хора които след промените успяха да изградят някакъв бизнес, но които обикновено и като образование и като професионален опит бяха напълно неподготвени и се учиха в движение. Първите две групи няма нужда да ги коментираме, но и третата има доста проблеми. Имам два такива случая сред родата ми: единя електроинжинер, другия машиностроител които и двамата се реализираха в търговията. И са горди че се държат от почти 20 години, но толкова. Успехът е да завършат годината на +, и следващата година отново същата битка. Нещо дългосрочен бизнес план няма. А са умни хора. Единя доста страда от онлайн търговията, но като го попитах, защо и той не направи една страница, където да предлага продуктите си за разпращане - било много сложно.
  Искам да кажа че такъв вид работодатели, дори и свестните, нямат и нужда от наистина висококвалифициран персонал, а от изпълнители. Предприятия без дългорочни стратегии и развойна дейност не могат да използват потенциала на персонала си както трябва. На този фон ми е малко странен ревът за висококвалфицирани кадри: Така и не съм намерил отговор какво точно например ще работи един доктор по нанотехнологии в България?

  П.П. В България са много на мода подигравките по отношение на отделите за HR и фактът че на запад всяка по голяма компания има огромни HR отдели буди у много ганьовци смо подигравки, как това било нищонеправене и безмислена работа. Скромните ми наблюдения обаче показват, че баш в България има крещяща нужда от развитие в тази посока, защото никъде не съм виждал толкова лоша организация на труда и толкова голямо пилеене на работна сила и на работно време. Това не се дължи само на мързел или на манталитет - това е въпрос на организацията на труда...

 87. 87 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  [quote#79:"vzt34526152"][/quote]

  Май по-скоро е София се крепи на държавата...ама последната не е в много цветущо здраве та бъдещето и на София не е ужасно ясно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 88. 88 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Имам млад колега, на 25 години, магистър по електроника - не знае от коя страна да хване поялника, не ги били учили на това в университета. Всички останали, с които бачкам, са набори от 60-те години, вкл. аз, имат уменията и знанията да си вършат добре работата и няма нито един с виШо образование. Та в днешно време си трябват хора с умения, а не с дипломи, особено за инженерните специалности, а за уменията си иска стаж. Няма как да си с диплома за магистър, с претенции за голяма заплата, а уменията ти да са нулеви, умря тая...
  —цитат от коментар 51 на Г.Е.М.


  Това е класически пример за разминаването за което писах горе...
  Брато, да си се замислял, че проблемът може да е в това, че на тебе за работата ти не ти трябва магистър по електроника, а обикновен заварчик? Не мога да коментирам квалификацията на съответния младеж, но мога отговорно да ти кажа, че и средностатистическият магистър по електроника от престижните западни ТУта също не е учил да заварява, а съвсем други работи. Та аз също имам доста критични впечатления спрямо качеството на дипломите и въобще на университетското образование в България, но също така е факт, че голяма част от тези с дипломите поне се реализират доста по-добре с тях на запад отколкото в Бългрия. Което непременно поставя и въпроса, дали наистина не ставали за нищо, или просто българските предприемачи нямат и идея как да им използват уменията, вместо да цвилят какви умения нямали...

 89. 89 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Значи общата картинка е че има много сериозно разминаване между бизнеса и нуждите му и профила на голяма част от работната сила, като не може да се каже че проблемът е само или основно от едната страна. Много се изписа по темата, че работодателите имат прекалено големи изисквания и предлагат прекалено малки заплати и перспективи. Само дето проблем има и в профила на икономиката ни като цяло и способността и да поема висококвалифицирани кадри. Бившото ми гадже завърши в един от доста престижните немски университети специалност "молекулярна биотехнология" (такива на запад ги търсят като топъл хляб), и беше решила да се върне в България по семейни причини, с очакване да намери лесно добра работа в някоя от фармацевтичните компании. Беше на няколко интервюта и накрая малко или много директно и казаха, че и с квалификацията си и с очакванията си за заплащане и за вид работа просто не е за тях. Сега работи за Новартис във Виена. Имам няколко приятели с дипломи по информатика които успешно се върнаха в София и правят яка кариера, но до един в международни фирми, като дори и те имаха подобни "странни" преживявания в началото (особено с български работодатели). Та това че образованието и квалификацията в България не са на особено добро ниво е явен факт, но имаме и голям проблем с квалификацията на работодателите. Традиционно трите групи български работодатели са 1) Назначени капиталисти партийци 2) мутри от 90те и 3) Съвсем нормални хора които след промените успяха да изградят някакъв бизнес, но които обикновено и като образование и като професионален опит бяха напълно неподготвени и се учиха в движение. Първите две групи няма нужда да ги коментираме, но и третата има доста проблеми. Имам два такива случая сред родата ми: единя електроинжинер, другия машиностроител които и двамата се реализираха в търговията. И са горди че се държат от почти 20 години, но толкова. Успехът е да завършат годината на +, и следващата година отново същата битка. Нещо дългосрочен бизнес план няма. А са умни хора. Единя доста страда от онлайн търговията, но като го попитах, защо и той не направи една страница, където да предлага продуктите си за разпращане - било много сложно. Искам да кажа че такъв вид работодатели, дори и свестните, нямат и нужда от наистина висококвалифициран персонал, а от изпълнители. Предприятия без дългорочни стратегии и развойна дейност не могат да използват потенциала на персонала си както трябва. На този фон ми е малко странен ревът за висококвалфицирани кадри: Така и не съм намерил отговор какво точно например ще работи един доктор по нанотехнологии в България?П.П. В България са много на мода подигравките по отношение на отделите за HR и фактът че на запад всяка по голяма компания има огромни HR отдели буди у много ганьовци смо подигравки, как това било нищонеправене и безмислена работа. Скромните ми наблюдения обаче показват, че баш в България има крещяща нужда от развитие в тази посока, защото никъде не съм виждал толкова лоша организация на труда и толкова голямо пилеене на работна сила и на работно време. Това не се дължи само на мързел или на манталитет - това е въпрос на организацията на труда...
  —цитат от коментар 86 на antikommunist


  Дамммм няма нещо с което да съм несъгласен. Апропо, това е и причината да предлагам да наемат германци, това съвсем простичко предложение има навика да приключва на момента пледоариите за нескопосаните служители неотговарящи на високите критерии на безгрешния роден бизнес.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 90. 90 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 731 Неутрално

  МУТРИТЕ ОБАЧЕ СА НИ МНОГО ТЪПИ,А ТЕ СА РАБОТОДАТЕЛИТЕ В ТАЯ ДЪРЖАВА,ТАКА ЧЕ ЗАБРАВИ,САМО ЗИМАТ НЕ ДАВАТ ТИЯ ГАЛОШИ ,

 91. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Няма как да изкушиш професионалист с 1000 лв заплата, в случай, че за т.нар. ИТ специалист се изисква език и нищо повече, а заплатите започват от двойни. Колкото и да си обичаш професията, когато се сблъскаш с българския капиталист, който ти дава едно нищо, но не спира да си сменя колите, къщите и през 2 седмици е на почивка, но няма как да ти вдигне заплатата, защото фирмата е "затруднена"... Еми няма кадри, да.
  —цитат от коментар 49 на Silence


  Взе ми думите от устата1

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 92 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Искат кадри обаче не плащат достатъчно. И нямат кадри, и губят евентуални печалби. Ама мутро-комсомолците няма как да се поучат от фирмите в Холандия и Ирландия.

 93. 93 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":
  Българските отбори плащат европейски заплати? Ти имаш ли представа за какви заплати се играе в Европа и в България? Напълно изключвам големи първенства като тези в Англия, Испания или Германия по очевидни причини. Там заплатите са астрономически. Но бюджетът на най-богатия клуб в Швейцария - Базел, е около 110 (сто и десет) милиона евро годишно. Знаеш ли колко е годишният бюджет на Лудогорец? Точно 10 (десет) милиона евро.

 94. 94 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Вярно е, трудно се намират. Аз от една година търся млади кадърни хора, които не се страхуват от 12 часов работен ден и ниска заплата, ама няма.
  —цитат от коментар 1 на npg38547585

  И са до 25-годишни с минимум 10 г. стаж.

 95. 95 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 243 Неутрално

  [quote#17:"4ort"][/quote]

  Според мен това е до голяма степен проблем и на остарялата ни образователна система. Имаме традиции в чуждите езици, но в крайна сметка, не може всеки да работи в кол център. Трябва да се вдигне нивото на професионалните гимназии, и като цяло в училище да влеят на младите малко повече информация за реалния свят и пазара на труда.

 96. 96 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси":

  Не заради заплатите, заради хората. Тия дето заминават заради заплатите, ако заплатите се вдигнат, ще се върнат. А тези хора дето заминаха заради хората може и да не се върнат.

 97. 97 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  До коментар [#95] от "IE B":

  Не е така. Образователната система дава основата а специфичните за всяка фирма умения и знания са ангажимент на бизнеса.
  Това се прави в цял свят и е съвсем елементарно чрез договорите за обучение и стипендиите.
  Тук колко фирми имат подобни практики ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 98. 98 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Така ще е като искат да работят 3-4 длъжности и на края няма заплата а посредническите фирми като ''Изи Консулт'' усилено съдействат за това.
  Справка дело 1891/2017 година, 87 състав на Софийски Районен Съд.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 99. 99 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Те да се радват че изобщо срещат хора!

 100. 100 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Весело

  и 1400 кинта заплата вече са малко с тия разходи.Бг-то бита карта емиграция е работата

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK