След 9 часа вечеря лидерите на ЕС се споразумяха за доброволни "центрове за миграция" (допълнена)

Още на първата си среща на върха италианският премиер Джузепе Конте блокира финалния документ, докато страната му не получи подкрепа за справяне с миграцията.

© Reuters

Още на първата си среща на върха италианският премиер Джузепе Конте блокира финалния документ, докато страната му не получи подкрепа за справяне с миграцията.Лидерите на страните от Европейския съюз се споразумяха за създаване на доброволна основа на центрове за мигранти на своя територия, повече помощ за страните с външна граница и за районите, от които основно пристигат търсещите убежище или по-добър живот.


Това стана след продължила цяла нощ работна вечеря, а според "Ройтерс" постигнатият компромис е толкова общ като формулировки, че по-скоро разкрива колко дълбоки остават различията между страните членки по политиката към мигрантите. Срещата се проведе в атмосферата на политическа криза. Германският канцлер Ангела Меркел е подложена на засилен политически натиск у дома, а новото евроскептично правителство на Италия снощи заплаши да блокира сделката, ако не бъдат изпълнени изискванията му за миграцията.


Италия остана доволна


"Ройтерс" коментира, че крайното изявление е написано много общо, за да задоволи различните гледни точки. Лидерите се съгласиха да създадат съвместни центрове за мигранти и да ограничат техните движения в блока, но дадоха да се разбере, че на практика всичките им обещания ще се изпълняват на доброволна основа от държавите членки. Те освен това се споразумяха да укрепят външните граници и да увеличат финансирането за Турция, Мароко и други северноафрикански страни, за да предотвратят миграцията към Европа.
С видими сенки под очите Меркел говори пред репортери около шест часа българско време и опита да придаде позитивен нюанс на резултатите, като каза, че е добър знак, че лидерите са успели да договорят общ текст по спорния въпрос за миграцията. Тя обаче призна, че блокът все още трябва да свърши много работа, за да сближи различните гледни точки. Не е ясно дали сделката ще бъде достатъчна, за да успокои коалиционния партньор на Меркел Християнсоциалния съюз, който заплаши да затвори границата на Бавария за мигранти.


Ангела Меркел

© Reuters

Ангела Меркел


Тя съобщи, че европейските лидери са се споразумели за по-строги проверки на движението на кандидатите за убежище в пределите на ЕС. Меркел заяви, че е ясно, че всеки трябва да се придържа към правилата и че нито един кандидат за убежище не може да избира европейската страна, в която да кандидатства за защита.


Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че "Италия вече не е сама". Той отбеляза, че Италия ще реши по-късно дали да създаде центрове за прием на мигранти на територията си. Конте каза, че Италия не е притисната спешно да вземе това решение. Конте съобщи, че ЕС е поел ангажимент за финансиране на фонд за помощ на африканските страни. Това бе едно от исканията на Рим към ЕС. Премиерът отбеляза и, че лидерите на ЕС са се договорили да реформират Дъблинското споразумение за мигрантите. "Установява се нов всеобхватен принцип за оказване на прием и спасяване на мигрантите. И се признава главния принцип - всеки пристигнал в Италия пристига в Европа", каза Конте.


Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел Макрон


За операциите за спасяване на мигранти Конте каза, че сега те почиват на принципа на разделяне на отговорността и ще бъдат координирани от страните съвместно. Всички кораби са длъжни да уважават законите и да не месят в операциите на либийските служби за брегова охрана, каза Конте, цитиран от БТА, подчертавайки, че това трябва да се спазва най-вече от корабите на неправителствените организации.


Френският президент Еманюел Макрон подчерта, че европейското сътрудничество е победило. "Европа ще трябва да живее с мигрантски натиск дълго време. Ние трябва да успеем да се справим с това предизвикателство, оставайки верни на ценностите си. Солидарността, която я дължахме на страните, в които първо влизат мигранти, бе задействана на тази среща на върха", добави той.


Какво точно се договориха


В основните елементи на договореността, разпространени от агенцията, се казва, че се потвърждава, че предварително условие за функционираща политика на ЕС е цялостният подход, комбиниран с по-ефективен контрол над външните граници. По този начин още веднъж се изтъква, че лидерите са против това отделни държави да предприемат едностранни мерки, включително да затварят границите си за мигрантите, което предизвиква ефект на доминото за всички останали по пътя, по който хората са пристигнали. ЕС декларира решителността си да не допуска повторение на кризата от 2015г. с безконтролни потоци от хора, движещи се през неговите граници и територия.


Засилват се усилията да бъде пресечен трафикът на хора през централната част на Средиземно море - основно от Либия - и да продължи подкрепата за страните "на първа линия" като Италия.


За Източното Средиземноморие - основният район, засягащ България - е решено цялостно прилагане на сделката с Турция, превеждане на обещаните на Анкара средства и спешни мерки за бързо завръщане на пристигналите без право на убежище. Ще се положат повече усилия за предотвратяване появата на нови канали по море и суша за прехвърляне на хора към ЕС.


Доналд Туск, Бойко Борисов и Виктор Орбан

© Reuters

Доналд Туск, Бойко Борисов и Виктор Орбан


В Западното Средиземноморие ще бъдат подкрепени финансово и по друг начин всички страни и особено Испания и Мароко, за да се предотврати нелегалната имиграция.


Призовава се Европейската комисия и Съветът на ЕС бързо да проучат възможността за създаване на регионални платформи, където да бъдат събирани хората, спасени от кораби в морето. На тези места ще се разглежда ситуацията на всеки мигрант преди да бъде допуснат да влезе в ЕС. Това е един от вариантите за разбиване на бизнеса на трафикантите, тъй като те няма да могат да избират в коя страна да прехвърлят хората. Когато мигрантите изгубят този стимул, вероятно е част от тях да се откажат да поемат по смъртоносните трасета през Средиземно море. Дейността на тези регионални платформи ще е организирана така, че да не стимулира спасителните операции в открито море. Много често трафикантите просто изоставят корабчетата с хора насред морето, сигурни, че мигрантите ще бъдат спасени и откарани до Европа по останалата част от пътуването.


Австрийският канцлер Себастиан Курц

© Reuters

Австрийският канцлер Себастиан Курц


На територията на ЕС трябва да се поеме грижа за тези, които са спасени, в съответствие с международното право, на основата на споделени усилия чрез прехвърлянето им в контролирани центрове, създадени в държавите членки единствено на доброволна основа. Там бързото и сигурно обработване на случаите на мигрантите ще позволи с пълната подкрепа на ЕС да бъдат разграничени нелегалните мигранти, които ще бъдат връщани, от тези, които имат нужда от международна закрила. За последните ще се прилага принципът на солидарност. в контекста на тези контролирани центрове, в това число пренастаняването и разселването, ще бъдат определяни на доброволна основа, без това да влияе на въпроса за реформата на Дъблинския регламент.


Европейският съвет освен това се договори да задейства втория транш по механизма за бежанците в Турция и да прехвърли 500 милиона от 11-тия резерв на Европейския фонд за развитие към фонда на ЕС за Африка. В заключенията се посочва, че справянето с миграционния проблем изисква партньорство с Африка, насочено към съществена социално-икономическа промяна на африканския континент.


След 9 часа вечеря лидерите на ЕС се споразумяха за доброволни "центрове за миграция" (допълнена)

© Reuters


В контекста на следващата многогодишна финансова рамка на ЕС Европейският съвет подчертава необходимостта от гъвкави инструменти, които да позволяват бързото отпускане на средства за борба с нелегалната миграция. Вътрешната сигурност, интегрираното управление на границите, предоставянето на убежище и миграционните фондове трябва да включват и специално предназначени значителни компоненти за управление на външната миграция, се констатира в текста.


Европейският съвет припомня необходимостта държавите членки да гарантират ефективен контрол на външните граници на ЕС с финансова и материална подкрепа на съюза, както и нуждата значително да ускорят ефективното връщане на нелегални мигранти.


Според европейските лидери по отношение на вътрешната ситуация в ЕС вторичните движения на търсещи убежище между държавите членки рискуват да поставят в риск цялостта на общата система за търсещи убежище и шенгенското законодателство. Държавите членки трябва да вземат всички необходими вътрешни законодателни и административни мерки, за да се противопоставят на такива движения и тясно да си сътрудничат по между си за тази цел.


Що се отнася до реформата на новата Обща европейска система за предоставяне на убежище, се казва, че е бил постигнат доста напредък. Трябва да се намери консенсус по Дъблинския регламент, за да бъде реформиран на основата на баланса между отговорността и солидарността, взимайки предвид хората, които са докарани след спасителни и издирвателни операции.


Отровна атмосфера


Дипломати описаха напрегнатата среща, по време на която малки групи от лидери са се събирали в отчаяни опити да преодолеят блокажа и да избегнат унижението, което би ги чакало в страните им, ако се върнат без сделка. Рано сутринта Меркел и Конте са провели 45-минутен разговор, който бил прекъснат, след като италианският лидер отхвърлил предложенията на канцлера, разказват дипломати.


След като снощи Конте блокира съвместното изявление на 28-те държави, предвидените за вечерта пресконференции на председателя на Европейския съвет и на Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, бяха отменени.


"Толкова е отровно. Те влизат в стаята, сблъскват се, излизат гневни, връщат се отново, отново се сблъскват. Няма изгледи за край", разказа друг дипломат.


Канцлерът на Австрия Себастиан Курц каза, че ЕС е успял да съгласува въпроса за създаване на центрове за мигранти извън ЕС. Курц разказа, че дискусията е била дълга и припомни, че много страни настояват за намаляване на притока на мигранти към Европа. Курц припомни, че подобно искане имат не само страните от Вишеградската четворка но и Холандия, Дания, България, всички, които се обявяват за силна и действаща външна граница. "Радвам се, че за първи път ни се отдаде да разгледаме въпроса за центрове за мигранти извън ЕС. Ние дълго време искахме такива зони за безопасност или центрове за разполагане на мигранти да съществуват извън Европа и тази идея се осъществи и присъства в текста на споразумението", каза Курц.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Абсолютно нищо не са се разбрали.
  Това е само замазване на очите, защото италианецът иначе нямаше да подпише нито един документ.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Единственото положително, което касае България, е че са препотвърдили споразумението с Турция.
  Сега ще има трескави двустранни "сделки" с бившите африкански колонии...
  Това не е никакво "общоевропейско" решение, независимо какви ги говори Макрон.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Абсолютно лицемерие !

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  На тези места ще се разглежда ситуацията на всеки мигрант преди да бъде допуснат да влезе в ЕС.

  Това през 2015 г. не можеше ли да се прави???
  Или беше важно Меркел да се подмаже на либералите...

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Самата миграция трябва да бъде забранена и преустановена!
  Вече няма бежанци от война.
  Всички са икономически бегълци!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  Трябваше да минат 2-3 години, и най-накрая да се вземат всеобхватни мерки...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Слава Богу, че са постигнали споразумение, иначе джуджето щеше да се подхилва саркастично...

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  и взетите мерки са ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ердоган не ми е от любимите политици,ама не може да се отрече,че спря мигрантският натиск по нашата граница.Иначе ако се юрнат тези 3 милиона бежанци в Турция през границата става страшно.

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#9] от "musashii":

  Става страшно и за турският износ.
  Просто после няма да го има.
  И Ердоган няма да е президент...

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "според "Ройтерс" постигнатият компромис е толкова общ като формулировки, че по-скоро разкрива колко дълбоки остават различията между страните членки по политиката към мигрантите."

  - Тц!

  "Конте съобщи, че ЕС е поел ангажимент за финансиране на фонд за помощ на африканските страни ... Конте заяви и че лидерите на ЕС са се договорили да реформират Дъблинското споразумение за мигрантите ... Относно операциите за спасяване на мигранти Конте каза, че сега те почиват на принципа на разделяне на отговорността и ще бъдат координирани от страните съвместно. Всички кораби са длъжни да уважават законите и да не се месят в операциите на либийските служби за брегова охрана, каза Конте, подчертавайки, че това трябва да се спазва най-вече от корабите на неправителствените организации..."
  http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1828471

  Смешен е агитпропа. :)

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  Бойко единствен се беше разсъблякъл, стоеше си по бяла ризка, с навити ръкави, нацепен, типичен "тъмен балкански субект"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Чети бе, Дерибеев, няма да преразказвам...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Нищо не се е случило. Просто вечерята е свършила. Нашествието продължава. Празните приказки и политически соарета - също.

 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  То е важно какво подписваш, а не какви стойки правиш.

 16. 16 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Никой не казва най-интересното- Какви са били различията, определяни като "непреодолими", между държавите по отношение на мигрантите- страна по страна...Всички мълчат като - да не казвам какво.

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":Чети бе, Дерибеев, няма да преразказвам...
  —цитат от коментар 13 на hamiltonf


  В интерес на истината статията в първия си вариант съдържаше около шест изречения, в които не се казваше нищо конкретно.
  После се появяват коментари на този първи вариант, които впоследствие изглеждат безсмислени, не по вина на авторите си.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  А междувременно "52 тона оръжия и амуниции в 14 големи двойни контейнери са последвали имигрантите до Европа - до гръцки лагери за имигранти, представяни като мебели, но са разкрити от гръцките граничари".

  http://bit.ly/2ICpJZH

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Весело

  Направо да създават служби за разнасяне на ПАРИТЕ
  и ПРОДОВОЛСТВИЕТО по места - в Африка и Азия,
  и центрове за ИЗПЛАЩАНЕ ХОНОРАРИТЕ на ТРАФИКАНТИТЕ.
  Зер, по този начин да се подпомогнат ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЕМИГРАНТИ
  Стига са страдали.....ха-хаааааа

 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Ако някой може, нека да обясни как се изпълнява това "Държавите членки трябва да вземат всички необходими вътрешни законодателни и административни мерки, за да се противопоставят на такива (вътрешни вторични) движения и тясно да си сътрудничат по между си за тази цел."
  Как става, след като работещата система на Шенген предполага да няма граничен контрол? Ще сложат на мигрантите джипиеси като на кравата Пенка ли?

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  А междувременно "52 тона оръжия и амуниции в 14 големи двойни контейнери са последвали имигрантите до Европа - до гръцки лагери за имигранти, представяни като мебели, но са разкрити от гръцките граничари".http://bit.ly/2ICpJZH
  —цитат от коментар 18 на baba_zozolana


  Това освен сръбският вариант на афера/брадва/шок/бонба някой друг съобщава ли го?

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#21] от "dogwoman":

  Ако някой знае гръцки, би могъл да провери дали има репортажи в гръцката преса.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Весело

  Бойко единствен се беше разсъблякъл, стоеше си по бяла ризка, с навити ръкави, нацепен, типичен "тъмен балкански субект"...
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  И не само това. Ръкува се със ЖЕНАТА Могерини по мъжки - с вдигната ръка като за канадска борба. Ха-ха...

 24. 24 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Любопитно

  Бойко единствен се беше разсъблякъл, стоеше си по бяла ризка, с навити ръкави, нацепен, типичен "тъмен балкански субект"...
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf


  9 часа вечеря е това, предястия, разядки, първо, две втори... Ти па къде видя или прочете "Бойко"?

 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#21] от "dogwoman":Ако някой знае гръцки, би могъл да провери дали има репортажи в гръцката преса.
  —цитат от коментар 22 на baba_zozolana


  Аз не знам гръцки, но 5 0 тона оръжие едва ли могат да останат несъобщени от някоя сериозна медия.

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#9] от "musashii":

  Ердоган не ми е от любимите политици,ама не може да се отрече,че спря мигрантският натиск по нашата граница.Иначе ако се юрнат тези 3 милиона бежанци в Турция през границата става страшно.
  =======
  Жалкото е че едва сега го осъзнавате в България

  Bukalemun
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  Не е вярно, отдавна го осъзнаваме. Турция по ирония на съдбата е най-добрият ни съсед, още от Сръбската война след Съединението, всъщност.

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#27] от "dogwoman":

  Също трябва да се благодари и на Иран.....където има също около 3 милиона бежанци..... но поради едни неясни причини не се споменава медийно.

  Bukalemun
 29. 29 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Преди всичко ЕС трябва да обяви, че нелегалната миграция е престъпление и да го наказва безкомпромисно.

 30. 30 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Ако някой е чакал лесни решения, направо е бил неадекватен. Когато се съберат на едно място премиери с толкова различни интереси и намерения нещата се изнервят.
  Но в края на краищата всички кресливи "евроскептици" остават в ЕС, защото именно те са от държави които лапат и крадат от еврофондовете. Просто е модно да си такъв за да ти дават повече. Всъщност англичаните показаха как става. Прави се референдум и чао.
  Какво се мотаят тогава разни италалианци, вишеградци , па и ние...Никой не е вързан насила :-)

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Среща без резултат...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 549 Весело

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Добър пример как изпълняват обещанията си популистите ... Клета клетост ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#9] от "musashii":Ердоган не ми е от любимите политици,ама не може да се отрече,че спря мигрантският натиск по нашата граница.Иначе ако се юрнат тези 3 милиона бежанци в Турция през границата става страшно.=======Жалкото е че едва сега го осъзнавате в България
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Абе ти не можеш ли да разбереш,че критиките ми към Турция са най-добронамерени.Аз искам за съсед една светска Турция, където религията да е отделена от държавата.И всеки,който иска да си я изповядва,но да не се бърка в живота на останалите.Турция беше тръгнала по този път,ама Ердоган я връща в средновековието.Това няма да доведе до нищо добро.

 34. 34 Профил на vtv64
  vtv64
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Абсолютно нищо не са се разбрали.Това е само замазване на очите, защото италианецът иначе нямаше да подпише нито един документ.
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  Точно така е!

 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Весело

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  а тези в Иран имат ли лук и картофи ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2015 Весело

  До коментар [#35] от "дерибеев":

  Както върви, и кадаиф, и баклава, и рахат локум ще почнат да внасят...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 37. 37 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Няма решения. Основното изразява Курц: "...много страни настояват за намаляване на притока на мигранти към Европа...". Не само намаляване, необходимо е спиране на притока. Най-добре обстановката по време на срещата се описва със забележката на дипломат: "Отровна атмосфера". А бъдещето е ясно - просто трябва да се хвърли поглед в миналото. Всички империи са били унищожени от варвари - чужди и свои. И европейската империя неминуемо ще ги последва.

 38. 38 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Заради кресливите "евроскептици" някои пак ще се подсмихват самодоволно и саркастично.

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#33] от "musashii":

  Аз искам за съсед една светска Турция,
  ======
  Ти много искаш....
  Вие много искащите все искате много.... и без да мислите.
  При една светска Турция, пак вие първи щяхте да пропищите.... че избива хора на границата и не спазва човешките права
  Аман от мислещи се за умни атеисти!

  Bukalemun
 40. 40 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Ердоган не ми е от любимите политици,ама не може да се отрече,че спря мигрантският натиск по нашата граница.Иначе ако се юрнат тези 3 милиона бежанци в Турция през границата става страшно.
  —цитат от коментар 9 на musashii


  Как ги спира с европейски пари!Така и баба може!Трябваше тези пари да се дадат на България,Гърция,Македония и други държави,които щяха да спрат много по ефективно емигрантският поток,и да му гледаме сеира на некадърника Ердоган.Сега нямаше да се перчи с празни думи,а щеше да бъде на бунището !

  shlshlshlshl
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Весело

  До коментар [#35] от "дерибеев":

  Тях ги тъпчат с шам фъстък....
  Там е евтин.

  Bukalemun
 42. 42 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#9] от "musashii":Ердоган не ми е от любимите политици,ама не може да се отрече,че спря мигрантският натиск по нашата граница.Иначе ако се юрнат тези 3 милиона бежанци в Турция през границата става страшно.=======Жалкото е че едва сега го осъзнавате в България
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Никой в България(имам в пред вид българският народ) не осъзнава,че Ердоган е спрял бежанският поток!То с европейски пари и баба може.От сега нататък Турция ще види милиарди евро през крив макарон,да не говорим за еврочленство,което Ердоганчо още сънува,но ще си остане в сънищата!Турската лира е по евтина и от тоалетната хартия,а инфлацията е с рекордни нива.Мизерията в Турция е закономерност от некадърната и неадекватна политика на мустакатото ислямистко диктаторче.Тепърва мизерията и дефицитът в Турция ще се разраства.Турция е фалирала държава,и без западна помощ,излизане от фалитът няма !

  shlshlshlshl
 43. 43 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Разбрали са се да закусят заедно, евентуално. Нищо свързано с мигрантите. :-) Добре, че поне запонаха да ги наричат мигранти, защото до скоро най-нагло, ги наричаха бежанци. хахах

 44. 44 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Горе долу съм доволен от резултатите - сега обаче трябва тези договорки да се приложат бързо и решително, което не е баш европейска добродетел.
  Това, че цяла нощ са преговаряли и са се карали е най-положителното, щом е свършило с подписване. Това е ЕС - система за баланс на национални интереси, която система като я няма в Европа знаем какво се случва- унищожителни войни.
  Миграционният натиск към ЕС и САЩ никога няма да спре, важното е да бъде поставен под строг контрол. Само да припомня как беше при нас преди да ни приемат в ЕС - визи, нелегална работа в западни страни, връщаха се хора с черни печати в паспортите, но въпреки това много хора от изтока се заселиха трайно на запад по различни пътища.
  Същото е в Русия от мюсюлманите от средна Азия - само онези таджики, узбеки киргизи и т.н., които не са решили не са се заселили в мацква и питер. Не щат да ходят тия хора в насранск и туй то.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#42] от "Against China":

  То с европейски пари и баба може
  ======
  А с какви пари предлагаш..... с южно американски ли?
  Запада сам подклажда войните в БИ, с цел да си набави млад и жизнеспособен генофонд във формата на бежанци.....
  Между другото...... баба ти колко емигранта спря и върна обратно?

  Bukalemun
 46. 46 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Нормално за един съюз да търси решение приемливо за всички. Времето на Варшавския договор отдавна отмина, където решенията се вземаха в Москва. Закона отново трябва да има върховенство и нарушителите да се гонят. Либерализма трябва да подвие опашка.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 47. 47 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#45] от "eti mehter":

  Добре бе човек, стига ни занимава с тоя черкезин бе. Избраха го вече за султан, няма проблеми, айде посмали малко оборотите вече.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 48. 48 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Разширяване, задълбочаване и все по - пълно сближаване. Ясни сигнали и силни знаци.

  От матряла става ясно само, че ше се охарчваме повече за изхранване на клетите бежанци.

  партньорство с Африка, насочено към съществена социално-икономическа промяна на африканския континент
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Туй е планът на др Сорос да пращаме по 30 млрд годишно в Африка.

 49. 49 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Самата миграция трябва да бъде забранена и преустановена!Вече няма бежанци от война. Всички са икономически бегълци!
  —цитат от коментар 5 на Храбър


  Хм, как го реши това? Сирия и Афганистан продължават да са си съвсем активни военни зони, да не говорим за всичките други места в Близкия изток и Африка, за които даже не се говори.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 50. 50 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 407 Весело

  Подписали са едно голямо НИЩО! :)
  От дописката става ясно, че се касае само за добри намерения и пожелателни действия. Разбирай - нещата ще си се случват както и до момента, а подобни срещи ще стават все по-тегави, докато накрая придобият атмосферата на помен или погребение. Което всъщност няма да е далеч от реалността. :) :) :)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 51. 51 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Никой не го очакваше, но началото е поставено. Ако това стане, кандидат-емигрантите ще научат, че няма да могат да се доберат до ЕС и сами ще се откажат от намерението си.

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#47] от "меншевик":

  За никакви черкези не съм споменал в 45.....а още повече за султани.

  Bukalemun
 53. 53 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Язък, гробокопачите на Меркел пак ще трябва да сменят кирките.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 54. 54 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":
  Така е. Сега сме разграден двор. А трябва всеки неевропеец преминал границата на европейска пдържава да има в ръката си паспорт и ВИЗА, показваща коя държава му е разрешила влизането. Без паспорт и виза си нарушител и подлежиш на арест и връщане обратно. Който иска икономически мигранти - да ги покани в посолството си в тяхната държава, да си ги подбира и да им дава визи. Докато ВИЗОВИЯ режим не стане основен за влизане в ЕС няма да има ред.

 55. 55 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#49] от "clint_eastwood":
  Посочените от вас държави нямат граница с държава от ЕС. Следователно по отношение ЕС те не се явяват обект на конвенцията за бежанците. Афганистанците да отиват в Иран и Пакистан. Африканците - където искат в Африка. ЕС може да помага, за да се стимулира икономиката на такива държави и да не се генерират икономически мигранти. Но това е друг въпрос.

 56. 56 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Италия вече не е сама след тази среща на върха", заяви италианският премиер Джузепе Конте, който първоначално блокира приемането на заключителния документ на срещата на върха на ЕС по всичките теми от дневния ред заради разногласия относно решаването на миграционната криза. (

 57. 57 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 439 Неутрално

  къф ше да е тоя доброволен център за мигранти за страните с външни граници демек ние , нашия тъпак дано да не е уср ал нещо ама като го знам корко е прозт..............надали

 58. 58 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Вместо да критикуват Австралия, да последват примера й.
  Те връщат корабите още в океана.
  Нито еди кораб не е акостирал на австралийския бряг.
  Смятат, че действията им в тази насока са против каналджиите. Печалбите са техни, те са в основата на миграционната политика.
  Те са най- новата световна мафия.
  Всякакви други решения са камуфлажни и определено безполезни.
  Решението за Европа е пресрещане в морето, обратен конвоиран завой и като последна , но много ефикасна мярка конфискуване на съдовете.

 59. 59 Профил на Koicho Georgiev
  Koicho Georgiev
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Щом баце не желае да приеме обратно мигранти,означава ли, че нашите хора по Европа също не са желани у нас, по какво се различават азиатци, африканци

 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Договорили се ...

  Агитпропска бодряшка дописка в добрия стар стил:
  А другарят Рейгън пристигна предпоследен!

  За нас обаче е опасна новина.
  Ще ни ги нахендрят на "двустранна основа", защото сме "пожелали".
  Всъщност - пасмината ще е "пожелала" едни евра да гушне ...

 61. 61 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#25] от "dogwoman":

  Да, най-вероятно е стара, претоплена "новина", съживена и облечена в нова "интерпретация". Преди 3 години е имало случай на заловено оръжие - 14 контейнера, но тогава се е предполагало, че е предназначено за Либия.

  https://ind.pn/2KliDhK

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  Разширяване, задълбочаване и все по - пълно сближаване. Ясни сигнали и силни знаци.От матряла става ясно само, че ше се охарчваме повече за изхранване на клетите бежанци.
  —цитат от коментар 48 на dosetliv

  Ееее, де!
  Поне това за "ясните знаци и силните сигнали" го изхвърлиха от песнопойката с лакардиите.
  Явно не само на нас ни беше дошло до гуша и ни се е гадило, а и на голямата част от европското мат'рял.
  Иначе нямаше да се сетят. Както го бяха "взели на въоръжение" и го млямлеха под път и над път в автоматизирана скоропоговорка ...

 63. 63 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Единственото положително, което касае България, е че са препотвърдили споразумението с Турция...
  —цитат от коментар 2 на dogwoman

  Ъхъм.
  А Ердоган преповърдил ли е?
  Щото той от една седмица насам е "в ново качество" ...
  Това - първо.

  И второ - самото "препотвърждаване" ме кара да наострям уши.
  Какво "препотвърждаваме" точно? Досегашното?
  Ама по досегашното помните ли какви кюскания бяха по "сметките"?
  Защото Европа, разбирай най-вече Западна Европа, "смяташе" в сумата и парите, които харчи не само за подпомагане на дейността на Червения кръст и Зеления полумесец за бежанците в Турция, но и финансирането на директни хуманиратни помощи за лагерите, плюс финансирането на европейските нпо-та там. А Ердоган искаше цялата сума топтан директно в бюджета на Турция и те да я коландрят.
  Ако това е "препотвърдено" от ЕС като подход - проблемите с Турция си остават.
  Да не говорим за проблемите по "реципрочната размяна", които също е тъпо да се "препотвърждават", защото са толкова бъгави, че са само казус бели за Ердо, ако иска да натисне пропагандно за нещо.

 64. 64 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  " "Толкова е отровно. Те влизат в стаята, сблъскват се, излизат гневни, връщат се отново, отново се сблъскват. Няма изгледи за край", разказа друг дипломат."

  Няма как да е иначе след катастрофалната политика на Меркел по отношение на тълпите натрапници на стария континент ( наричани погрешно бежанци) да има други резултати....

 65. 65 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#22] от "baba_zozolana":

  Вярно е ! 52 тона оръжия и муниции !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 66. 66 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 267 Любопитно

  До коментар [#20] от "dogwoman":

  Явно наистина питате:)
  Това предполага изграждането и прилагането на действаща общоевропейска система с данни за всеки попаднал в юрисдикцията на "Европа", който търси убежище.
  При работеща подобна система, където и да мръдне след това лицето Х ще бъде ясно кой е е и къде е бил "въведен" във въпросната система.

  Абсолютно задължително нещо ако искаш да контролираш мигрантските движения.
  Ако се въведе успешно, имигрантите няма да могат да "джиткат" от страна в страна и да кандидатстват всеки път, а ще бъдат под пълен контрол.

  The Tenth Man
 67. 67 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Единственото което разбрах и, че страните са се съгласили "доброволно" да приемат мигранти. То ще е доброволно, ма сигурно ще има и "стимули". Някой ще го стимулират по врата, ако не приеме доброволното. Явно ще има крясъци и вопли. Я па ще си гледам сеир!

 68. 68 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Горе долу съм доволен от резултатите - сега обаче трябва тези договорки да се приложат бързо и решително, което не е баш европейска добродетел. Това, че цяла нощ са преговаряли и са се карали е най-положителното, щом е свършило с подписване. Това е ЕС - система за баланс на национални интереси, която система като я няма в Европа знаем какво се случва- унищожителни войни. Миграционният натиск към ЕС и САЩ никога няма да спре, важното е да бъде поставен под строг контрол. Само да припомня как беше при нас преди да ни приемат в ЕС - визи, нелегална работа в западни страни, връщаха се хора с черни печати в паспортите, но въпреки това много хора от изтока се заселиха трайно на запад по различни пътища. Същото е в Русия от мюсюлманите от средна Азия - само онези таджики, узбеки киргизи и т.н., които не са решили не са се заселили в мацква и питер. Не щат да ходят тия хора в насранск и туй то.
  —цитат от коментар 44 на меншевик

  Wishful thinking ...

  Проблемът с имигрантите сам по себе си вече не е толкова акутен. Той днес е само повод, а не причината!
  Но той възпали един основен проблем в "днешния ЕС" - вътрешните взаимоотношения в ЕС, кой и как "командва парада" и че има едни, които са "по-равни", и които не искат да вземат предвид съображенията на "по-малко равните" и прокарват силово каквото са си наумили. Това е базовия вътрешен конфликт на "днешния ЕС".
  И той беше "препотвърден", каква ирония със сегашната "декларация"!
  "Коалицията на желаещите" на Меркел и двустранните договорки с "мераклии" да са "солидарни", както и замазването на това положение с големи лакардии, включително и от Макрон, показва само, че "бомбата в ЕС" продължава да цъка. При това все по-бързо, защото светът не ни чака, а Европа се мае, протакайки в безвремието на "вчерашния ден". За това трябва да се вдига патардия!

 69. 69 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 753 Неутрално

  От статията разбрах че Боко са го задължили да си отвори "доброволен" център за нелегалните имигранти. Тези които не отговаряли на условията ще бъдат депортирани ама пак за наша сметка.

  Боко, кажи си.

 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#67] от "Judjuk":

  талия остана доволна
  ======
  Трябва да се гадае дали това е верно.
  И още...... Защо на времето и Гърция не остана доволна?
  Нима италианския дълг е по малък от гръцкия?
  Или какво още.....

  Bukalemun
 71. 71 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Трябваше да минат 2-3 години, и най-накрая да се вземат всеобхватни мерки...
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Ти или не си чел статията, или не си я разбрал. Какви са "всеобхватните мерки" дето са взели??? Щели някакви държави да отворят някакви ДОБРОВОЛНИ центрове за нелегалните имигранти.... Защо не направят и плащането на данъци доброволно тогава?

 72. 72 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#23:"deaf"][/quote]

  И не само това. Ръкува се със ЖЕНАТА Могерини по мъжки - с вдигната ръка като за канадска борба. Ха-ха...
  -----------------------------------------------

  В защита на нашия тюфлек ще кажа че г-жа Могерини не е много женствена и той най-вероятно се е объркал.

 73. 73 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 299 Неутрално

  I am a law professor,” Conte told his fellow leaders, protesting about the EU’s working methods, promoting an unusual exchange, according to a source. The Bulgarian prime minister, Boyko Borissov, replied: “Well, I used to be a fireman and this is not how you negotiate.” Sweden’s prime minister, Stefan Löfven, added that he used to be a welder and he did not agree with the Italian’s way of making his point either.

  Доживяхме ББ да звучи адекватно на среща на върха на ЕС. Едновременно забавно и от друга страна притеснително.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 74. 74 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#42] от "Against China":То с европейски пари и баба може======А с какви пари предлагаш..... с южно американски ли?Запада сам подклажда войните в БИ, с цел да си набави млад и жизнеспособен генофонд във формата на бежанци..... Между другото...... баба ти колко емигранта спря и върна обратно?
  —цитат от коментар 45 на eti mehter


  А твоята Турция какво прави в Сирия и Иран бе ????Спиране тотално на милиардите за ислямиста Ердоган,и санкции срещу Русия и Иран главните помощници на режима в Дамаск!

  shlshlshlshl
 75. 75 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Имах в пред вид Ирак,а не Иран!

  shlshlshlshl
 76. 76 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#42] от "Against China":То с европейски пари и баба може======А с какви пари предлагаш..... с южно американски ли?Запада сам подклажда войните в БИ, с цел да си набави млад и жизнеспособен генофонд във формата на бежанци..... Между другото...... баба ти колко емигранта спря и върна обратно?
  —цитат от коментар 45 на eti mehter


  Баба ми е платила на твоят Ердоганчо да ги спира!

  shlshlshlshl
 77. 77 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":Така е. Сега сме разграден двор. А трябва всеки неевропеец преминал границата на европейска пдържава да има в ръката си паспорт и ВИЗА, показваща коя държава му е разрешила влизането. Без паспорт и виза си нарушител и подлежиш на арест и връщане обратно. Който иска икономически мигранти - да ги покани в посолството си в тяхната държава, да си ги подбира и да им дава визи. Докато ВИЗОВИЯ режим не стане основен за влизане в ЕС няма да има ред.
  —цитат от коментар 54 на Мавродинов


  "Визовият" режим за ЕС е факт и сега. Ако си бежанец, получаваш документ, доказващ това, и можеш да пътуваш из Съюза. Невъзможно е да се ограничи движението им в рамките на съюза, без да се ограничи и движението на гражданите на ЕС.

  До коментар [#49] от "clint_eastwood":Посочените от вас държави нямат граница с държава от ЕС. Следователно по отношение ЕС те не се явяват обект на конвенцията за бежанците.
  —цитат от коментар 55 на Мавродинов


  Не мисля, че така работи конвенцията. Може ли да посочите конкретен текст от нея, който да сочи на това?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 78. 78 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Демек богатите европейци ще плащат на бедните европейци, на африканците и на турците да държат мигрантите в лагери. Пазарлъкът е бил колко и на кого.

 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Общи приказки и нищо конкретно.

 80. 80 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 601 Весело

  Егати- 9 часа вечеря...

  Ние и на Нова година не стоим толкова на маса, а имаме самочувствието поне на маса да сме лидери бе... 😂😂😂😂😂

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 81. 81 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  Пазарлъците тепърва ще продължават!

 82. 82 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Весело

  До коментар [#80] от "952":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Страхотно сравнение!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK