Какво очаква Мексико след вота за президент: промяна или автокрация

Какво очаква Мексико след вота за президент: промяна или автокрация

© Associated PressПреди президентските избори днес мексиканците, на които им е дошло до гуша от корупция и насилие, казват, че страната им е на прага на историческа трансформация, докато други се страхуват, че след вота тя ще изпадне в спирала на популизъм и автократично управление.


Поводът за толкова различни мнения е смятаният за фаворит Андрес Мануел Лопес Обрадор, някогашен пламенен левичар, който възприе по-умерена реторика и потърси съюзи в целия политически спектър след като два пъти неуспешно се кандидатира за президент и оглави масови протести с обвинения за изборни измами.


Въпреки новия си имидж, 64-годишният кандидат с общоприетото прозвище АМЛО все още изглежда се доверява повече на собственото си чувство за мисия, отколкото на правилата на модерната икономика и все още се заканва да отнеме контрола над страната от "мафията на властта", срещу която се е бунтувал десетилетия наред.
Толкова високо е нивото на недоволство от политическото статукво в Мексико, рекордният брой на убийствата и ширещата се корупция, че даже неговите съперници се опитват да убедят избирателите, че представляват "реална промяна", едновременно предупреждавайки, че победа на Лопес Обрадор ще означава начало на ера на икономически колапс и авторитарно управление като във Венецуела.


"Това, което хората смятат за приоритет на тези избори е, че не искат повече от същото", каза 30-годишният Рохелио Салгадо, завършил икономика, който възнамерява да гласува за Лопес Обрадор, и добавя: "Целта е да ги изхвърлим от властта, без изключения".


Салгадо критикува провалите, приписвани на сегашното правителство на президента Енрике Пеня Нието - нисък икономически ръст, гангстерски убийства и неработеща съдебна система. "Кой иска продължение на това? На хората им дойде до гуша!", каза той.


Лопес Обрадор има преднина от 20 процентни пункта или повече в повечето социологически проучвания. Но вторият след него Рикардо Аная - млад консервативен политик, кандидат на коалиция между леви и десни партии, се надява, че ще привлече онези, които се страхуват от Лопес Обрадор.


Някои ще го направят, като 33-годишният Алфонсо Ульоа, специалист по природен газ в държавна енергийна агенция. Ульоа е работил по усилията на Мексико да отвори държавно доминирания си енергиен сектор, включително по проекти за внос на евтин природен газ от САЩ, и се страхува, че Лопес Обрадор може да прекрати такива икономически важни проекти.


"Ще гласувам за онзи, който се класира втори, който и да е той, за да отнема малко от силата му", казва Ульоа за Лопес Обрадор и допълва: "Важното е да се поддържа нивото на икономиката, но се страхувам, че Лопес Обрадор ще я съсипе".


Третият в социологическите проучвания е кандидатът на управляващата Институционно-революционна партия (ИРП) Хосе Антонио Меаде, който обещава стабилност и опит. Това има значение в държава, която е изправена пред постоянните, непредсказуеми предизвикателства на американския президент Доналд Тръмп. Меаде разчита също на добре смазаната машина за гласове на близо 90-годишната партия, която е била на власт общо 77 години.


Но корупцията е тази, която доминираше в предизборната кампания досега. Лопес Обрадор яростно критикува съюза на едрия бизнес с корумпирани политици, който е обезкървил Мексико, и обещава да разкъса този "съюз на злото" в историческа национална трансформация, точно както президентът Бенито Хуарес е освободил от хватката на Римокатолическата църква икономиката на страната през 50-те години на 19 век. Лопес Обрадор твърди, че правителството му ще предизвика промяна, също толкова голяма, колкото движението за независимост от 1810 г. и революцията от 1910 г.


"Тази трансформация означава да бъде изтръгнат от корен този корумпиран режим", каза Лопес Обрадор пред екзалтираното множество от около 100 000 души на заключителния си митинг в столицата Мексико завчера и добави: "Моето правителство ще бъде правителство на народа, за народа и заедно с народа".


Междувременно Аная твърди, че е бил атакуван директно от правителството чрез изтичане на информация за разследване срещу него за пране на пари, и обеща да изправи Пеня Нието пред съд.


"Знаете ли защо режимът на Пеня Нието ни нападна?", зададе въпрос Аная на многолюден митинг в столицата и отговори: "Защото се страхуват от нас, и с право, защото когато аз стана президент на Мексико, ще има специален прокурор, който ще разследва Енрике Пеня Нието и неговото участие в корупционни скандали".


Фотогалерия: Да отгледаш текила >


Разцеплението е важно: от първата демократична промяна в Мексико през 2000 г. консервативната Партия на националното действие (ПНД) на Аная управляваше в съгласие с Институционно-революционната партия, благодарение на което прокарваше в парламента пазарно ориентирани икономически реформи. Лопес Обрадор критикуваше техния алианс и при двата си предишни кандидатпрезидентски опита, и ги определя като две страни на една и съща монета.


Сега, при третия му опит, изглежда най-сетне е дошло неговото време. Пазарно ориентираната икономическа политика е осигурила годишен икономически ръст от едва около 1,3 процента и мексиканците бяха възмутени, когато първата дама Анхелика Ривера беше уличена, че е купила имение от фаворизиран подизпълнител на държавни поръчки.


Толкова голяма е преднината на Лопес Обрадор в социологическите проучвания, че вниманието по-скоро е насочено към въпроса дали неговата сравнително нова партия "Морена" може да спечели мнозинство в Конгреса.
Някога гневен, сега Лопес Обрадор предпочита иронията. Когато противниците му го обвиниха, че се възползва от намесата на Русия в неговата кампания, той се нарече "Андрес Мануелович" и засне клип край морето, където уж очаква руснаците да му докарат злато.


Лопес Обрадор дори си позволи да се шегува с тези, които го упрекват, че се кандидатира три пъти за президент, горе-долу с едни и същи предизборни речи всеки път. Това се постига само с упоритост, твърдоглавие и инат, каза той на заключителния си митинг.


Той обещава "радикална трансформация", но поне според главния му съветник, бизнесмена Алфонсо Ромо, неговата икономическа политика ще е доста сдържана.


"Ние не искаме дефицит и не искаме нов дълг. Мисля, че сме позиционирани правилно - по средата", каза Ромо.
Макар че действията на властите в САЩ, които разделят деца на мигранти от родителите им, напоследък обсеби вниманието на медиите, миграцията не присъстваше като тема на мексиканските избори. И тримата основни кандидати се ангажират да защитават мексиканските мигранти в САЩ, въпреки крайно ограничените средства, с които разполагат, за да го направят.


Фотогалерия: Напрежение на граничната ограда между САЩ и Мексико >


Вероятно най-неотложният проблем на Мексико е насилието. Нивото на убийствата може би е на път да достигне почти 25 на 100 000 жители до края на годината, а никой от кандидатите не е направил някакви заслужаващи доверие и конкретни предложения за това как да се реформира полицията или да се подобри правораздаването.


Предложенията варираха от ексцентрично - като това на независимия кандидат Хайме Родригес, който иска да се режат ръцете на корумпираните държавни служители, до влудяващо мъглявите: идеята на Лопес Обрадор за "амнистия", която според съветниците може да означава само споразумения с обвинението или помилвания за селяни, отглеждащи опиумен мак или марихуана.


"Те трябва да направят нещо срещу престъпността. На нас вече ни дойде до гуша", каза 31-годишната служителка по маркетинг Хоселин Вайе. Тя не е решила за кого ще гласува, но за едно нещо е сигурна: "Предложенията (за престъпността) са безсмислени". И накрая, и тримата кандидати са на различно мнение за това кой по-добре може да се справи с Тръмп, масово мразен в Мексико.


Аная се хвали с езиковите си умения и умелото използване на модерните технологии. Меаде разчита на богатия си управленски опит, но пострада от опитите на сегашното правителство да угоди на Тръмп. Лопес Обрадор казва, че не иска вражда със САЩ, но някои се опасяват, че един отявлен популист може би не е най-подходящата личност да се справи друг гръмогласен популист.


Ромо омаловажава последното опасение:"Има поговорка: гарван гарвану око не вади". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3841 Неутрално

  Не разбрах от статията кой е по-големият проблем на Мексико, картелите с десетките хиляди убити всяка година или Тръмп! Според еврейската либерална медия май е Тръмп.

 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3841 Неутрално

  В Мексико на власт са картелите. Нито един от кандидатите не би бил жив, ако не е човек на някой от картелите. Еврейската либерална преса умишлено държи читателите си в неведение за Мексико. Там държавна власт няма. Цялата власт е в ръцете на картелите. Мексико е изцяло провалена държава в която се води гражданска война.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2907 Весело

  Сега ако мексиканците случайно праснат и Бразилия на световното , на никой няма да му пука за президентските избори ...

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4864 Неутрално

  Мексиканците са обречени.... независимо кой ще ги управлява....!
  Факта че граничат със САЩ, ги поставя в това положение.
  При нужда, от север ще се лее демокрация, та пушек ще се вдига

  Bukalemun
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5186 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  И Канада е "обречена", защото граничи със САЩ, а? 🤣 "При нужда от юг ще се лее демокрация та пушек ще се вдига"!

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  В Мексико за тая кметска предизборна кампания има убити 130 кандидат кметове. Така се правят избори. :)

  А иначе водещия кандидат за президент им е твърд чавист и почитател на Фидел Кастро и комунист до мозъка на костите си. Кво може да стане освен да построи комунизма в Мексико. :)

 7. 7 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Деликатно сте пропуснали, че по време на предизборната кампания има над 110 убити кандидати за различни постове ( http://www.ips-journal.eu/regions/north-america/article/show/over-110-candidates-murdered-in-run-up-to-mexican-elections-2827/ )
  Without a single ballot counted, it’s already clear who's the real winner in the Mexican elections - it's organised crime

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 8. 8 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Била съм в Мексико много отдавна. Това е една прекрасна страна. Наистина. Но сега е овладяна от корупция и борба между наркокартелите и остатъците от държава. Ако Тръмп наистина иска да се справи с миграцията на мексиканци, просто трябва да подпомогне икономиката на страната, при условие за ограничаване на корупцията. Независимо кой ще спечели президентските избори.

  vesela
 9. 9 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":И Канада е "обречена", защото граничи със САЩ, а? 🤣 "При нужда от юг ще се лее демокрация та пушек ще се вдига"!
  —цитат от коментар 5 на vassilun


  Канада, не мой да се оплаче, от липса на демокрация. Там се е ляла на времето!

  I really don't care. Do U?
 10. 10 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Била съм в Мексико много отдавна. Това е една прекрасна страна. Наистина. Но сега е овладяна от корупция и борба между наркокартелите и остатъците от държава. Ако Тръмп наистина иска да се справи с миграцията на мексиканци, просто трябва да подпомогне икономиката на страната, при условие за ограничаване на корупцията. Независимо кой ще спечели президентските избори.
  —цитат от коментар 8 на vesela


  Ако си била на почивка и не си излизала от щата Quintana Roo, може да останеш с много добри впечатления оттам. Мръднеш ли обаче от туристическите пътеки ( Канкун, Тулум и околностите ) става кошмар.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 11. 11 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#2] от "gozambo":
  Обрадор заявил, че мерките на Тръмп за борба с незаконната и масова миграция на мексиканци( и други латиноси..) са в ущърб на правата на човека да отиде да работи и живее так където иска. Той щял решително да се противопостави.:)
  Между другото помня как започнаха демократичните промени с победата на мексиканския Тръмп на президентските избори - бизнесмена, президент на мексиканския клон на Кока Кола Висенте Фокс( Фукс:))
  https://en.wikipedia.org/wiki/Vicente_Fox
  Народът 2000 беше въодушевен... Корупцията ( и разбира се беднотията на 90% от населението) винаги е била голям проблем за Мексико, но поне такива кръвопролитни нарковойни нямаше( поне 1996-2000), когато живеех в Мексико. Сега гледам, Фокс напуснал СДС-то( PAN) и станал гербаджия.:)

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3646 Неутрално

  Драмата на левичаря:-критикуваш радикално, печелиш властта и се оказва, че в нея освен "изваждане" има и "събиране"!!!
  Ще е интересно да видим резултата!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK