Визиите на Меркел, Макрон и Орбан за Европа може да я разкъсат

Визиите на Меркел, Макрон и Орбан за Европа може да я разкъсат

© Associated PressВ четвъртък германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че бъдещето на Европейския съюз зависи от това дали той може да намери отговори на мигрантския въпрос. Колкото и труден да е обаче, въпросът за миграцията е всъщност само един от елементите на изключително сложното предизвикателство, пред което е изправен ЕС - съюз, разделен от много проблеми, появили се през последното десетилетие и изглежда задълбочаващи се.


Бъдещето на европейския проект зависи не само от това дали ЕС може ефективно да се справи с бежанците в Средиземно море, но и това дали може да намери начин да помири разминаващите се концепции за това какво трябва да представлява Европа.


Европа е разделена географски и политически най-вече от кризите на еврото и бежанците, изострили се отново почти по едно и също време през последните два месеца. По всеки от тези въпроси държавите членки на ЕС образуваха различни коалиции. Например докато Гърция и Италия са срещу Германия по кризата на еврото, сега те са на една и съща позиция с нея в спора за миграцията - въпреки идването на власт на популистки партии в двете държави.
Сред суматохата се откроиха три съперничещи си визии. Първата е идеята на Меркел за "конкурентна" Европа. Под нейното лидерство от началото на кризата на еврото през 2010 г. ЕС се превърна още повече в инструмент за налагане на пазарна дисциплина на държавите членки. В името на тази идея по настояване на Германия бе наложена политика на икономии на страните длъжници в еврозоната. С други думи, въпреки че е изразена с проевропейска риторика и включва допълнителна интеграция, в същината си това е една неолиберална визия.


Втората визия е идеята на френския президент Еманюел Макрон за "Европа, която защитава". Макрон предвижда един Европейски съюз, в който ще има повече солидарност между гражданите и между държавите членки. На практика това означава повече преразпределение и споделяне на риска в еврозоната - "трансферен съюз", от който се боят Германия и другите държави кредитори. Това е лявоцентристката визия за Европа - въпреки че във Франция заради структурните реформи, които Макрон осъществи в опит да спечели доверието на Берлин, той самият все повече е възприеман като неолиберал.


Третата визия е идеята на унгарския министър-председател Виктор Орбан за "християнска" Европа на суверенните държави. Неговата визия се появи в отговор на ръководения от Германия опит да бъдат принудени държавите членки на ЕС да приемат задължителни бежански квоти през 2015 г., но се разви в по-широка критика на европейския проект. Орбан се определя като "нелиберален демократ" в противовес на това, което той смята за недемократичния либерализъм на ЕС. Визията му се споделя не само от управляващата в Полша партия "Право и справедливост", но и от крайнодесни партии в други държави членки на ЕС.


И центристите, и популистите виждат, че се води фундаментална борба между либерализма и нелиберализма. Действителността обаче е по-сложна - показва го фактът, че въпреки явните си различия по въпроса за миграцията "либералните" християндемократи на Меркел и "нелибералната" партия Фидес на Орбан продължават да са част от една и съща група в Европейския парламент - дясноцентристката Европейска народна партия. Някъде по средата са баварските християндемократи, начело с германския вътрешен министър Хорст Зеехофер, който заплаши да свали правителството на Меркел, ако тя не се доближи до визията на Орбан.


Въпреки това различията между трите визии са реални. Когато през май в Ахен Макрон получи наградата "Карл Велики", той засили натиска върху Меркел, която не откликна на неговия призив за реформа на еврозоната. "В Германия не може да има вечен фетиш към бюджетния и търговски излишък, защото те се реализират за сметка на другите", каза той. След като го изслуша, Меркел заяви, че ще намерят общ език въпреки различията си. "Това е магията на Европа", каза тя. Орбан обаче незабавно отхвърли като "кошмар" идеята им за по-интегрирана Европа.


Преди две седмици Меркел най-накрая отговори на Макрон и се съгласи на малък "фискален капацитет" на еврозоната, т.е. за бюджет като част от дългоочаквания опит да се рестартират френско-германските отношения като "мотор" на ЕС. Декларацията от Мезеберг обаче бе възприета по-скоро като разочарование - отстъпките, които Меркел направи няма да допринесат много за устойчивостта на единната валута. Дори и тези отстъпки се натъкнаха без изненада на противопоставяне от други държави в Северна Европа, настроени срещу визията на Макрон по-враждебно и от Германия.


Опасността е, че противоречията между трите визии ще направят ЕС все по-дисфункционален, засилвайки критиките срещу него. Миналата седмица новото италианско коалиционно правителство на антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната Лига бе толкова разочаровано от липсата на напредък по миграционния въпрос, че отказа да подпише заключителния документ на Европейския съвет. "За нищо не сме се разбрали, докато не се разберем за всичко", заяви италиански служител.


Италия, която сега, също като Гърция преди време, е в центъра както на кризата на еврото, така и на бежанската криза, може да се окаже ключовата колебаеща се държава в сблъсъка на трите визии. Има части от италианското общество, които симпатизират на всяка една от тях. Повечето представители на италианското дясноцентристко пространство, които винаги са подкрепяли европейската интеграция и конкретно еврото като начин за налагане на външна дисциплина на страната, са съгласни с визията на Меркел за конкурентна Европа. Италианските лявоцентристи поддържат визията на Макрон за "Европа, която защитава". В същото време Лигата споделя до голямата степен антимигрантската визия на Орбан.


Всяка от визиите е отговор на възхода на евроскептицизма в различни части от континента и опит за повторно свързване на ЕС с гражданите. Проблемът е, че визиите са несъвместими. Това, което е нужно да се предприеме за намаляване на евроскептицизма в Южна Европа, ще го засили в Северна Европа и обратно. По същия начин това, което ще намали евроскептицизма в Източна Европа, ще го увеличи в Западна Европа и обратното. Въпросът е дали има изход от тази патова ситуация. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално


  БАСНЯ

  Орел и рак и щука,
  не зная по каква сполука,
  такваз им работа дошла
  да теглят наедно кола.
  И ето те са впрягат,
  напъват са, напрягат,
  ей тъй, че ще са пукнат чак,
  а пустите кола не мръдват пак.
  Те можаха покара
  най-лесничко товара,
  но на, орелът кат крилат
  все теглял нависоко,
  кир Рачо - теглял наназад,
  а щуката - в дълбоко.
  Кой крив, кой прав - не знам,
  Товарът и до нине там.
  Несговорна дружина - не могат си почина.

  превод-подражание на баснята на Крилов "Лебед, Щука и Рак", напечатана във вестник "Гайда" 1866 г.
  П.Р. Славейков

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Нищо няма да разкъсат. Мигрантската криза отавна приключи, икономическите мигранти продължават лека-полека да се депортират (каквато винаги е била политиката на ЕС), нивата на нелегално вленазли в границите на ЕС са паднали почти до нивата им преди кризата. Обстановката се нормализира все повече. Орбан след някоя и друга година няма да има голям националистически коз, около който да прави популистки схеми, за а печели доверие. Много скоро ще опре отново до европейските фондове, както и всички останали в Източна Европа. И тогава ще обърне палачинката, както я обърна веднъж вече. Който не помни - Орбан преди тая мигрантска криза си беше нормален десен политик в идеални отношения с Меркел, който досега думичка не беше отварял за миграция, соросоиди, християнска държава и скапан, недемократичен ЕС. Напротив, той беше премиер межу 1998 и 2002 г., когато последните детайли около влизането на Унгария се обсъждаха. Как пък тогава не говореше същите неща? Може би защото беше политически неизгодно?

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Американци и руснаци са готови на всичко Европа да стане както те обичат да я наричат - парцелиран имот. Сега в Австрия Тръмп и Путин ще чертаят пъклени планове за да я разкъсат. Разделяй владей, надявам се това да не стане, а на тези дето се чудят как да я разкъсат да им приседне.

 4. 4 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Ще я разкъсат не Орбан а Меркел и Макрон. Защото те се опитват НАСИЛА да налагат своето на хора които не го желаят. Учтиво им казват, че не ги искат тези гадни "бежанци" а те им ги натрапват, заплашват със санкции, извиват ръцете, опитват се да ги купят.

  Орбан дори не се опитва да наложи нещо на останалите, той просто защитава страната и народът си. което се доказва и от високото ниво на подкрепа което има. А Меркел се опитва да корумпира лидери за да ги накара да продадат интересите на народите си. Макрон пък просто безскрупулно налага интересите на собствената си страна на по-слабите държава.

  Кой е виновният, насилника или жертвата? Така че Дневник, демагогия е да слагате Орбан в тази компания. Но ви разбирам, норма имате - всеки ден по една статия колко гаден е Тръмп и колко още по-гаден е Орбан. Една лъжа изречена 1000 пъти става истина, нали така беше казал един?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 5. 5 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Макрон да се откаже от пакетът "Мобилност". Под въпрос е свободно движение на стоки между европейските страни, което е фундаментът на съюза. Това е най-големият проблем за ЕС в момента, дори кризата с нелегалните имигранти е една степен по-назад... Както се видя, източноевропейските държави се отвориха за навлизане на големите вериги, които завзеха пазарен дял от местните играчи, но когато източноевропейските фирми стъпиха в западна Европа и завзеха пазарен дял, Макрон и другите леви протекционисти гледат как да ги изхвърлят...

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  А може и да породят синтез и симбиоза.....

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  Добре де, ако немците и французите искат мигранти, просто да пратят няколко стари кораба на африканския бряг и те сами ще се натоварят. Няма нужда да си играем на спасяване.
  Ако аз искам да пия алкохол, не е необходимо да карам и съседа. Орбан само ги предупрждава какво ще стане. Не е се опитва да им налага мнение.

  Еретик
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  първите две визии са си чисто икономически касаещи еврозоната , третата е пришита за да изпъкне лошия Орбан с християнска визия рушащ ЕС

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  Прави ми впечатление, че от известно време и Дневник оичнаха да бълват по няколко пъти на ден катастрофични статии за ЕС-разпади, затъване, раздори...Добре, пе владея няколко езика та мога да се информирам и от други източници.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Много по-опасни са визиите на Тръмп, Путин и Ердоган. Даже не бих ги нарекъл визии.. А малоумии на базата - мания за величие. Тежък период в живота на цивилизацията след като има такива като горните 3 ма..

 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Прави ми впечатление, че от известно време и Дневник оичнаха да бълват по няколко пъти на ден катастрофични статии за ЕС-разпади, затъване, раздори...Добре, пе владея няколко езика та мога да се информирам и от други източници.
  —цитат от коментар 11 на DDR


  Разпада се не ЕС а опита на неолибералите да наложат своят модел на обществото. Но ако продължават да се налагат ЕС може и наистина да се разпадне. Като последна възможност на народите и държавите да се защитят от едно бъдеще което ще доведе до катастрофа на националната им идентичност и цивилизационен модел.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ако бъдещето на един съюз, в който живеят над 500 000 000 човека зависи от някакви мигранти, както твърди Меркел, то такъв съюз, докарал се до такова нелепо положение, наистина не заслужава бъдеще.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 15. 15 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 900 Любопитно

  Европейския Съюз просто няма как да оцелее в дългосрочен план!
  За да оцелее, това означава всички държави в него да загърбят историята си!
  Колко българи тук във Форума са съгласни да загърбят нашата история?

  Да разлая троловете!!
 16. 16 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 900 Любопитно

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  Знаеш ли пък???
  Може пък бъдещият ЕС да е съставен от децата, родени от семейства като това на настоящия люксембургски Министър-Председател...

  Да разлая троловете!!
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#15] от "lone wolf":

  Те повечето не я познават. Знаят че Русия ниже освибидила, че имало Балканска война и че са ни взели Беломорието.А и е Македония е българска. до тук с масовото познание. За същите тези хора македонците говорят на сръбски, казват с пренебрежение "българска работа" и за всичките им несполуки е виновно "турското робство", "индобъгарите" и "шефчетата"
  Та толкоз за познанията по история и национална свест.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  До коментар [#12] от "magelan":

  На големите държави и визите им са големи...... и душите широки.
  Друга алтернатива няма...

  Bukalemun
 19. 19 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 554 Неутрално

  СЕЩ. Друг избор просто няма

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Политиката на Германия за фискална дисциплина е разумна, иначе еврото ще рухне и всяка държава ще се върне към собствената си валута, като междувременно държавите с непосилни дългове ще фалират. Затова поддържах Меркел за политиката й спрямо Гърция, даже смятам, че гърците твърде леко се отърваха.
  Съвсем отделен е въпросът с миграцията. Там трябваше да се действа бързо и да се предотврати нелегалната миграция в тези мащаби, като се отсеят за приемане само бежанците. Решението на Меркел да приема наред беше глупаво и необмислено.
  За съжаление Великобритания напусна, а иначе британското виждане на ЕС беше най-приемливо. Федерация от разнородни държави е нестабилна и пълна с противоречия така, че няма нужда от по-голяма интеграция, като смята Макрон. Споделянето на рисковете е предпоставка за безотговорно (фискално) поведение след като някой друг ще плаща за поразиите.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#12] от "magelan":На големите държави и визите им са големи...... и душите широки. Друга алтернатива няма...
  —цитат от коментар 18 на eti mehter


  Съгласен +++

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Ще я разкъсат не Орбан а Меркел и Макрон. Защото те се опитват НАСИЛА да налагат своето на хора които не го желаят. Учтиво им казват, че не ги искат тези гадни "бежанци" а те им ги натрапват, заплашват със санкции, извиват ръцете, опитват се да ги купят. Орбан дори не се опитва да наложи нещо на останалите, той просто защитава страната и народът си.
  —цитат от коментар 4 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Орбан е изключително голям демагог. Играе си със страховете на хората. Каква всъщтост е неговата позиция.
  "Не приемам мигранти". ОК. Щом не приемаш мигранти, значи и не трябва да генерираш такива. Т.е. всички унгарци, които са мигрирали в държави от ЕС се товарят на влакове и обратно в Унгария. По този начин ще се освободят работни места за нежеланите от Орбан мигранти. А върнатите в Унгария унгарци, Орбан да му мисли какво да ги прави.
  Лично аз ще приветствам опцията за излизане на Унгария от ЕС. Тогава, може би и унгарците ще се сетят какво означава думата СОЛИДАРНОСТ и ще приемат, че на съседа трябва да се помага, въпреки някои неудобства за самия тебе, а не
  "Когато даваш си приятел, когато искаш си враг"

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 24. 24 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Нито България ще си отиде, нито ЕС ще се разпадне! Просто чакайте да дойде камиона, който прибира боклука!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6142 Любопитно

  По колко деца имат Меркел и Макрон?
  За един прЕАтел питам.

  п.п. Орбан има само пет деца.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Европейския Съюз просто няма как да оцелее в дългосрочен план!За да оцелее, това означава всички държави в него да загърбят историята си!Колко българи тук във Форума са съгласни да загърбят нашата история?
  —цитат от коментар 15 на lone wolf


  Пълни глупости си написал.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 27. 27 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#15] от "lone wolf":Те повечето не я познават. Знаят че Русия ниже освибидила, че имало Балканска война и че са ни взели Беломорието.А и е Македония е българска. до тук с масовото познание. За същите тези хора македонците говорят на сръбски, казват с пренебрежение "българска работа" и за всичките им несполуки е виновно "турското робство", "индобъгарите" и "шефчетата"Та толкоз за познанията по история и национална свест.
  —цитат от коментар 17 на DDR

  +++++++++++++ Много точно казано

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  Цялата история с мигрантите така се замота, че вече се забрави от къде тръгна и какви са проблемите.
  А проблемите са два:
  1. Бежанци (за тях се отнасяше прословутото - Флюхтлинге зинд виллкоммен)
  2. Икономически мигранти
  Тези два проблема водят със себе си множестви подпроблеми:
  1. Трябва да се отсее кой е мигрант икономически и кой е избегалец (малко западнобългарски говор).
  2. За да се случи това, тези хора трябва да бъдат настанени някъде и докато траят процедурите да им се осигури минимум съшествуване. Тук възниква първият сблъсък в рамките на ЕС. "Фронтовите" държави от ЕС- Италия, Гърция и отчасти България биват наводнени с големи маси хора, нямат възможността да организират лагери и пускат хората нататъка към Европа. Същото правят и останалите държави през които преминават (щото по-лесно). Като стана патакламата с колоните мигранти, "фронтовите" държави викат - ами нямаме капацитет, дайте да ги разпръснеме и след това да се решава кой на къде. Да ама другите викат "йок" сакън. И кутията на пандора се отвори - рай за популисти. Популистите викат - още от границата да се връщат обратно, да ама не става, Либия не иска да приема върнатите кораби, турците също не са склонни да им връщаш някой обратно и тези хора попадат на ничия земя (нещо като филма Терминал). Каква трява да им е съдбата. Отделно са и европейските трафиканти, за които има подозрения, че в Южна и Югоизточна Европа са под висока закрила.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Популистката путлерастка подлога Орбан е нормално да се опита да разцепи ЕС. За нещастие на платените кумунярски тролчета разпадане не се предвижда!

 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Визията на Меркел и Макрон за Европа е ясна - по голяма интеграция, повече Европа, либерална демокрация. Различията им са в подробностите.

  Каква е обаче визията за "християнска", "нелиберална" Европа, пропагандирана от Орбан и другите крайнодесни? Тя е просто против - против европейската интеграция, против имиграцията, против либерализма(каквото и да се разбира под либерализъм). Единственото за, това е за "християнските ценности".

  Е ли визията на крайнодесните популристи смислена визия? Дава ли тя отговор на въпросите, които поставя бъдещето, а ишменно мястото на Европа в света, конкуренцията със САЩ, Китай, Русия и третия свят?

  Разбира се, че не. Вместо това, точно когато Европа трябва да е обединена повече от всякога, защото следвоеният ред се разпада и не се знае какво ще стане, се пропагандира разпад, дезинтеграция на ЕС, и религиозен фундаментализъм.

  Затова популистите трябва да бъдат осъдени като вредни и опасни за бъдещето на Европа.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  Различията са доста дълбоки и с интерес ще видя как ще дифузират едно в друго...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Меркел вън и всичко ще си дойде на мястото !!!

 33. 33 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Европейския Съюз просто няма как да оцелее в дългосрочен план!За да оцелее, това означава всички държави в него да загърбят историята си!Колко българи тук във Форума са съгласни да загърбят нашата история?
  —цитат от коментар 15 на lone wolf


  Въпросът е да познаваме не само собствената си история, ами и историята на Европа и европейските държави.
  Хайде малко да се видим тази пуста история:
  14-век. Османските турци напират към Европа. Първата голяма преграда по пътя е София. Какво правят тогавашните "държави" - три български, една или две сръбски, Унгария, Австрия и т.н.
  "Абе там някъде някакви "мигранти"напират. Ние не ги искаме при нас, ама онези на фронтовата линия да се оправят. Нас това не ни засяга.
  Тримата български владетели ( все Орбановци) се спотайват. Нас това не ни засяга.Малко по-късно Олеле мале ма ми сега? Слъбските Орбановци - също. Резултат - същия. За Унгария, Авскрия и т.н (все с Орбановци на чело) да не говорим.
  Какъв е резултатът:
  100г. по-късно България и Сърбия ги няма.А Будапеща и Виена са под обсада. Защо? Защото втората половина на 14-ти и началото на 15-ти век спокойно може да се нарече - век на ОРБАНОВЦИТЕ.
  Та това за познаването на историята.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 34. 34 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Авторът е объркал понятията. Това не е случайно. Той все пак пише за британско издание. "Либерализъм", "нелиберализъм". Либерализма отдавна си отиде. Той свърши своята добра работа за функционирането на демократичните общества. На негово място обаче, дойде т. нар. неолиберализъм, чийто изпълнения доведоха планетата почти до катастрофа. Точно това стана отлична хранителна среда за разцвет на консерватизма/Орбан..../ и изолационизма/Тръмп/ и национализма/Фарадж/. Равновесната точка на махалото скоро ще бъде намерена. ЕС е най - успешният политически, социален и икономически проект реализиран в човешката история. 70г. мир, най - голямата икономика в света, 500 000 000 пазар, свободно движение на хора/граждани на ЕС/, стоки услуги и капитали, уникална селскостопанска политика...... Този успешен проект не дава покой на неговите противници външни и вътрешни които работят денонощно за дискредитирането и провалянето му. Проблемът е че в момента Европа няма политически лидери като Де Гол, Митеран, Жак Ширак, Вили Брандт, Ханс Дитрих Геншер, Хелмут Шмид, Джон Мейджър, Хелмут Кол....
  Със сигурност ще се появят други като тях. Меркел/комсомолски секретар от ГДР, казала , че "всички са добре дошли", за нея менторът и в политиката канцлера - обединител Хелмут Кол, в мемоарите си пише, че "е положил доста усилия докато я научи да се храни с нож и вилица", няма собствени деца/ и Макрон/служител на Ротшилд, социалист при Оланд, едновременно и "революционер" и "реформатор", няма собствени деца/ не са такива.

 35. 35 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#13] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Поздравления,кратко,точно и ясно

 36. 36 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#23] от "Родолюбец":

  Защо толкова мразите родината си г-н родолюбец,и малката-България и по-голямата надродина Европа?

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  Вождовете много, затова не могат да се разберат

 38. 38 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 707 Весело

  До коментар [#23] от "Родолюбец":Защо толкова мразите родината си г-н родолюбец,и малката-България и по-голямата надродина Европа?
  —цитат от коментар 36 на qqa38518955


  Родината си мразят такива като теб, които познават историята й единствено от дипланките по Агитация и Пропаганда на дружество Георги Кирков.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Такава бъркотия е в статията, нарочно, та да не може да се разбере за какво точно става въпрос.
  Унгарският нелиберализъм се нарича консерватизъм. Имаме в Европа две несъвместими идеологии- либерализъм и консерватизъм, които са в смъртна борба.
  В статията се сравняват икономически тези с културни, за да стане бъркотията още по-голяма.
  Търговските излишъци на Германия са в основата на икономическите спорове в Европа, те са и в основата на икономическите спороме между Европа и САЩ. Тези търговски излишъци Германия ги постига благодарение на монополното си положение в ЕС и държи на тях, защото без тях ще зягуби именно това монополно положение и съответно няма да може да прокарва сороската политика в целия ЕС. Икономическите позиции се използват за заемане командно положение в европейската политика. Просто и ясно!
  Европа, както и САЩ се намират в състояние на Гражданска война, засега студена, но война. Трябва да се реши бъдещето, либерално и глобалистко, или консервативно и националистическо. Това са двете алтернативи, това са двата воюващи лагера. Европа и САЩ не могат да съвместяват тези два противоположни начина на живот. Макрон и Меркел са от едната страна на барикадата, Унгария, Полша, Италия от другата страна. Въпросът в крайна сметка ще се реши на избори. както виждаме и коалицията на Меркел е поставена пред тази алтернатива, дали да продължи глобализма и либерализма на Меркел, дали да направи завой обратно към национализма и консерватизма.

 40. 40 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Германия няма търговски излишъци само със САЩ. Тя ги има и с европейските страни и по този начин ги ограбва. Италианските икономисти и политици са убедени, че именно германските търговски излишъци съсипват икономиката на Италия и затова казват, че за да се оправи еврозоната Германия трябва да бъде изгонена от нея.

 41. 41 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Трябва да се издържи на кризата и да се съхрани ЕС, със свободно движение на хора от вече приети страни членки. За в бъдеще ЕС ще се развие като най-доброто място за живеене в света, но това бъдеще ще бъде разрушено, ако се наводни с хора от Третия свят, носещи със себе си изостаналата си култура.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK