Ехо от тридесетте години ли е антиимигрантската реторика

Ехо от тридесетте години ли е антиимигрантската реторика

© Asociated PressНапрежението в обществените дебати и все по-твърдите изявления на политиците във връзка с миграционната криза в Европа и САЩ показват възраждане на национализма. Но има различни мнения доколко това напомня на 30-те години на 20-ти век.


От Доналд Тръмп до италианеца Матео Салвини, от Виктор Орбан до белгиеца Тео Франкен, някои водещи политици използват много остри думи за мигрантите на фона на общото втвърдяване на миграционните политики в САЩ и Европа.


Незаконните мигранти "нахлуват и опустошават нашата страна" според Доналд Тръмп. "Африка иска да разбие вратите ни, а Брюксел не ни защитава", според Виктор Орбан. "За съжаление ще трябва да си задържим италианските роми", заявява влиятелният италиански вътрешен министър Матео Салвини.
Лидерите не си мерят думите и някои виждат в това повторение на 30-те години на миналия век в Европа, когато фашисти и нацисти идват на власт в някои европейски страни преди Втората световна война и Холокоста. "В твърдата линия на Тръмп за имиграцията има паралели с 30-те години на 20-и век", пише в. "Вашингтон пост". "Вдъхновен от Тръмп, светът може да се върне към 30-те години на 20-ти век", смята в. "Гардиън". Германското списание "Щерн" постави на корицата си фотомонтаж на Доналд Тръмп, изпънал ръка в нацистки поздрав.


Вирус


"Да и не", отговаря френският политолог и историк Ги Ерме, автор на "История на нациите и национализма в Европа". Макар да има засилване на "извънсистемните" партии и група хора, която става мишена, сегашната ситуация "не е следствие от световна война", както беше с нацизма и фашизма, дошли на власт след края на Първата световна война.


"Историците не смеят да създават големи теории, отнасящи се до съществуването на вътрешноприсъщ на човешката природа расизъм или национализъм. Те предпочитат да разкриват фактите в конкретен контекст", смята френският историк Ралф Шор, автор на "Французи и имигранти във времена на криза", разкриваща, че кризата от 1929 г. е "засилила" "инстинктивното недоверие" на населението към имигрантите.


"Обстоятелствата са много различни от тези през 30-те години на 20-и век. Но не това е важното", смята Джеймс Макдугъл, доцент по съвременна история в Оксфордския университет. "Фашизмът е като вирус: мутира и се адаптира към околната среда." В наши дни "можем да го идентифицираме по наследствените белези" и да посочим смесицата от това, което той определя като ксенофобия, национализъм, антиинтелектуализъм, антикосмополитизъм и др., които днес са във възход.


Освен разпространението на една евентуална националистическа "проказа", ако използваме израза на френския президент Еманюел Макрон, от чисто семантична гледна точка от 2014-2015 г. "все повече стават думите, категориите и етикетите, приписвани на мигрантите", казва Сара Ал Матари, лектор по литература в университета "Лион 2 Люмиер", председателка на SELP (Общество за изучаване на политическия език).


Тази експертка описва две големи тенденции, наследени от историята: "Сравнения с животни и болести, с всичко, което се отнася до болест, които стават популярни през 19 в. заедно с изначалния национализъм, според който държавата е жив организъм. От момента, в който смятаме, че общественият организъм е нещо живо, той може да умре и може да се страхуваме от външни елементи, откъдето се стига и до лексиката за нашествие и зараза".
Това впрочем е същият подход, който използва и Еманюел Макрон, говорейки за "проказа".


Национализъм на обстоятелствата


Въпреки всичко "аз не вярвам, че в наши дни има възход на изначалния национализъм, това е национализъм на обстоятелствата, на консумацията. Хората се ужасяват, че условията им на живот може да се влошат, това не е толкова дълбоко вкоренено, не е толкова антропологично обусловено, колкото изначалният или романтичният национализъм", смята Ги Ерме.


И това втвърдяване на езиковите средства засяга не само класическите десни формации, но и политическите представители по-близо до центъра на шахматната дъска, както например когато френският вътрешен министър Жерар Колон, издигнат от социалистите, говори за "миграционен потоп".


"Партиите от традиционната десница се плъзгат към популистки начин на изразяване, като в същото време си забраняват да се плъзгат към популистките формации", посочва Ерме.


Според Джеймс Макдугъл, доцент по съвременна история в Оксфордския университет, "най-големият риск за демокрациите би бил класическата десница да свикне с фашистките тенденции и да ги приеме за нещо нормално, което виждаме във Великобритания и САЩ".


Това втвърдяване на езика възмущава мнозина. Бившият евродепутат от зелените Даниел Кон-Бендит отправи ожесточени критики срещу този език от гледна точка на морала. "Думите не са невинни, потопът е език на крайната десница. Нямаме правото да се оставяме да прибягваме към такива думи".


Но за бившия френски външен министър Юбер Ведрин моралният аргумент вече не издържа, предвид необходимостта от европейски действия за контролиране на миграционните потоци. В своя статия, публикувана на 28 юни във всекидневника "Монд", той критикува "тези, които се надяват да парализират реакциите на отхвърляне на масовите миграции със светена вода или морални присъди". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  Никой средноумен овчар не пуска вълците в кошарата.(нова европейска поговорка)

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  От 220 милиона през 1978 -г -сега САЩ СА 350МИЛИОНА !
  Да не са се получили от нещо друго освен от миграция тези тези 3милиона годишен ръст!

  [email protected]
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  От миграция до миграция има Балкан разлика! В САЩ мигрират предимно латиноси. Християни, търсещи работа. Европа я пълнят с чалми, които през живота си нито са работили, нито знаят какво е работа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Втвърдяването на тона идва не толкова заради самите новодошли мигранти и опасността от тях (все пак, населението на Европа е 200 пъти повече от новопристигналите), колкото от невъзможността да се контролира процеса и преценката, че миграцията няма как да се спре от извора, защото изворите са многобройни, а проблемите - структурни и дълготрайни.
  Ако бяха само сирийците, бягащи от войната, никой нямаше да се стресне толкова, но тръгнаха потоци и от Афганистан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, и от половин Африка... Много от тях ще си доведат и 4-5-членни семейства.
  Дори всички да бяха хрисими и кротки, културно са много различни. Ще останат социални парии.
  Такова преселение към Европа е незапомнено и хората оправдано се страхуват за бъдещето на континента.

  Imagination is as important as knowledge.
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Само че има строг подбор в повечето от случаите , ясни правила и имиграционна полиция.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Новата Инквизиция в действие-не одобряваш нашествието на нелегални имигранти значи си фашист,ксенофоб,расист.

 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Разстроено

  ""Фашизмът е като вирус: мутира и се адаптира към околната среда." В наши дни "можем да го идентифицираме по наследствените белези" и да посочим смесицата от това, което той определя като ксенофобия, национализъм, антиинтелектуализъм, антикосмополитизъм и др., които днес са във възход."

  Горната нелепост е типична за отказа от мислене на защитниците на мигрантските орди заливащи Европа! След като нямат никакви аргументи за ползата от нахлуването на пълчищата неграмотни и полудиви същества от Третия свят те наричат фашисти всеки който проявява здрав разум и се противопоставя на тази самоубийствена политика!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Любопитно

  Думите не са невинни, потопът е език на крайната десница. Нямаме правото да се оставяме да прибягваме към такива думи"
  ======
  Страха от думи е следствие от европейския начин на мислене.
  И само в Европа е характерен подобен феномен.
  Отделен е въпроса, че днешната фейк терминология е в своя медиен ренесанс.....
  Плашете се форумници на Дневник....
  Нека страха е с вас...... демократичния страх.....!!!

  Bukalemun
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  за щастие на все по малко хора им пука какъв етикет ще им лепнат или какви "анализи"
  денонощно се тиражират . "объркахте се мили хора , ама яката" .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Гледай си Ердоган и не се грижи за нас.

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Думите не са невинни, потопът е език на крайната десница. Нямаме правото да се оставяме да прибягваме към такива думи"======Страха от думи е следствие от европейския начин на мислене. И само в Европа е характерен подобен феномен. Отделен е въпроса, че днешната фейк терминология е в своя медиен ренесанс..... Плашете се форумници на Дневник.... Нека страха е с вас...... демократичния страх.....!!!
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Ти ако с радост ще се върнеш в Средновековието нормалните хора не го желаем.Който иска да забулва жените няма място в Европа.

 12. 12 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1481 Весело

  "Фашизмът е като вирус: мутира и се адаптира към околната среда"

  Вярно наблюдение, в момента се наблюдава ударното фашизиране на всякакви самонабедени интелектуалци които не могат да преживеят че нехаресван от тях кандидат стана щатски президент. Има го и чувството на свята непогрешимост - те виждат правилно а другите са тръмпоиди, реднеци, путинопитеци и всякакви подобни неща.

  Засега обаче поразените от тая мутация са предимно слабаци както в житейския смисъл (мрънкащи неудачници) така и физически/ментално (задклавиатурни мики маусчета) и са само за майтап

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Весело

  До коментар [#10] от "stedim":
  До коментар [#11] от "musashii":

  ======
  Какво бе.... уплашихте ли се.... 😛....?
  Прочетете някоя страница от Оруел, и ще ви мине....
  Това са само думи....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":До коментар [#11] от "musashii":======Какво бе.... уплашихте ли се.... 😛....?Прочетете някоя страница от Оруел, и ще ви мине.... Това са само думи....
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  Много ясно,че се плаша.Когато имаме за съсед държава,която се връща в Средновековието е нормално да се притеснявам.Все си мисля,че рано или късно ще разумът в турците ще надделее.В Турция има много млади население,а те не си падат по ислямизма на Ердоган.

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Хайде пак да повторим за стотен път: за никакъв фашизъм, нацизъм, ксенофобия и т.н. не става дума.
  Никой не иска да изпраща в концлагери и убива нарочени етноси.
  Нещата са пределно прости: Европа и Америка да спазват собствените си закони, действали досега според които мигранти без право на бежански статус не се допускат да преминават границите и ако са влезли и заловени от властите подлежат на депортация.
  Миграцията трябва да бъде контролирана и да идват само мигранти с осигурена работа и съответното разрешение. Така ще дойдат само полезните мигранти.
  Ей за това става дума. Нито повече, нито по-малко. Такъв подход въобще не е расистки, нито ксенофобски и до 2015 година действаше много добре.
  Въобще да не ни пробутват тезите за "климатични бежанци", "пренаселеност" и т.н. с цел заобикаляне и промяна на законите, действащи досега.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#14] от "musashii":
  Все си мисля,че рано или късно ще разумът в турците ще надделее
  %%%
  Той надделя....
  Миналата седмица на изборите...

  Bukalemun
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#14] от "musashii":Все си мисля,че рано или късно ще разумът в турците ще надделее%%%Той надделя.... Миналата седмица на изборите...
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Хахаха.Примитивизма не е разум.

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Контекста е съвършено различен!
  В момента сатава въпрос не за агресия и преначертаване на границите в Европа- това го прави само джуджето, а за разумни политики, които ще запазят идентичността на Европа от външна културна и религиозна инвазия, която е на път да стане демографска...

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Весело

  До коментар [#18] от "musashii":

  Хахаха
  ======
  На какви основания се смееш , когато смеящия се ,трябва да съм аз ?
  Но за да не си харчиш илюзиите напразно .... те съветвам да ги пазиш за Египет..... на власт със спуснатия отгоре , светски генерал Сиси.....
  Днес ,Египет живее времената които Турция ги живееше през 70 те години. ...
  Почнаха да ги осветяват фараоните. ...и да видим докъде ще я докарат....
  За тях стискай палци ...... :).....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Добре е да се дефинират термините и тогава да се прилагат лекарства или съвети :)
  Мигранти
  Бегълци
  Културни и/или религиозни малцинства
  Национални и международни закони
  Права

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Аз пък бих определил либералболшевизма като вирус. Мутира и се инфилтрира в обществата от много години. Сега дори се води за официална политика и се изживява, като светата инквизиция.

 23. 23 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Ети нормално е да подкрепяш излямизацията на нашия континент,всяко корабè на шорош води нови избиратели за партийте на Ердоган из Европа(алиас Мюсюлмански братя)и нови потенциални терористи,готови да умрат за старозаветните ви идоли.

 24. 24 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#14] от "musashii":

  За съжаление грешиш за Турция. Ердоган си направи ислямски училища и вече отгледа поколение обучено в такива училища. Нали не мкслиш, че са свтски настроени. :-(

 25. 25 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1734 Гневно

  Либертофоните се оливат яката:

  "Според Джеймс Макдугъл, доцент по съвременна история в Оксфордския университет, "най-големият риск за демокрациите би бил класическата десница да свикне с фашистките тенденции и да ги приеме за нещо нормално, което виждаме във Великобритания и САЩ".

  Фашизъм в САЩ и Великобротания?
  Този заради заболяване ли е лоботомиран, или просто си е малоумен?
  Някакви факти, доказателства?

  Явно доцентите в Оксфорд не са това което бяха.

  Panta rhei....
 26. 26 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Държавата е възникнала, за да ни пази от "другите", които не споделят нашите възгледи, идеали, начин на живот. Пази ни чрез границите.

  Отказа от контрол върху границите е отказ от суверенитет, от държавност. Само крайните левичари мечтаят за свят без граници, за интернационализъм. Е, имаха 50 години да го наложат, но се оказа, че "интернационалистите" са способни само на интернационална бедност и мизерия. Там, където е минал комунизма, икономиката не може да се жъзстанови с десетилетия. Хубаво е да го имате предвид преди да заклеймявате държави, които изпълняват основната си функция - охрана на границите.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#23] от "qqa38518955":

  Напротив !
  Винаги съм подсказвал ,че държа на консервативна и християнска Европа !
  Не веднъж съм подчертавал ,че най големите опасности за европейския континент , са секуларизма ,атеизма ,комунизма и анархо демокрацията !

  Bukalemun
 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#18] от "musashii": Хахаха======На какви основания се смееш , когато смеящия се ,трябва да съм аз ?Но за да не си харчиш илюзиите напразно .... те съветвам да ги пазиш за Египет..... на власт със спуснатия отгоре , светски генерал Сиси.....Днес ,Египет живее времената които Турция ги живееше през 70 те години. ...Почнаха да ги осветяват фараоните. ...и да видим докъде ще я докарат....За тях стискай палци ...... :).....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  Дреме ми за Египет.От един месец не съм спал и само за Египет си мисля.Същото се отнася и до Турция.Касае ме единствено да няма отражение и върху България.

 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#23] от "qqa38518955":Напротив !Винаги съм подсказвал ,че държа на консервативна и християнска Европа !Не веднъж съм подчертавал ,че най големите опасности за европейския континент , са секуларизма ,атеизма ,комунизма и анархо демокрацията !
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Значи аз като атеист съм по-опасен за Европа от някой ислямист,който утре може да се взриви или да изнасили някоя жена,защото смята жените за втора категория хора?Ти хептен изкука.

 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Защо всички говорят за ислям а проблемът е основно екологичен.
  Природата ни няма да издържи на такъв огромен натиск, който ще предизвика едно удвояване/утрояване...... на населението. Не става дума за жилища а за природа - реки, гори...

  подпис
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  историята се повтаря, този път, като фарс.

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иван К":

  Защо всички говорят за ислям а проблемът е основно екологичен.
  ======
  Защото не знаят конкретния отговор....
  И в подобни случаи.... Исляма е 'спасителния пояс' за да се намери евентуалния виновник....
  За справка :
  До 90те години на миналия век, за Ислям въобще не се говореше.
  Събориха я оная берлинска стена..... и се получи един огромен вакуум, който трябваше да се запълни....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Фашистите идат :)

  Ауу колко страшно :)

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  за щастие на все по малко хора им пука какъв етикет ще им лепнат или какви "анализи"денонощно се тиражират . "объркахте се мили хора , ама яката" .
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Те затова много ги боли медиите. И единственото им успокоение на журналистите е че поне им казах "гадни фашисти". :)

 35. 35 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ".....Макар да има засилване на "извънсистемните" партии и група хора, която става мишена, сегашната ситуация "не е следствие от световна война", както беше с нацизма и фашизма, дошли на власт след края на Първата световна война......"

  Всъщност след 11 септември, войната в Сирия, бежанците и терористите, идващи с тях, както и атентатите през последните години в Европа и Афганистан и др. части, може да се каже, че това си е 3-тата световна - Ал Кайда и ислямска държава и другите формирования срещу света и мира.


 36. 36 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Защо всички говорят за ислям а проблемът е основно екологичен.Природата ни няма да издържи на такъв огромен натиск, който ще предизвика едно удвояване/утрояване...... на населението. Не става дума за жилища а за природа - реки, гори...
  —цитат от коментар 30 на Иван К


  Да, това е фундаменталният проблем.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 37. 37 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тежки обвинения. Далеч сме от фашизма. По-скоро някои либерали напомнят комунистите - всеки несъгласен е фашист...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK