Тръмп рязко втвърди тона към НАТО и обмисля дали да изтегли армията от Германия

Тръмп рязко втвърди тона към НАТО и обмисля дали да изтегли армията от Германия

© ReutersС писма, някои от които съдържат особено остър тон, президентът Доналд Тръмп е настоял пред няколко европейски правителства на страни от НАТО да увеличат разходите си за отбрана. В писмо на министъра на отбраната Джим Матис до Лондон дори се съдържа намек, че Вашингтон може да избере за основен стратегически партньор на континента Франция. В същото време Пентагонът анализира разходите и ефекта от евентуално мащабно предислоциране на близо 35 000 американски военни в Германия и извеждането им от страната.


Това се случва броени дни преди началото на годишната среща на лидерите на Северноатлантическия алинас в Брюксел на 11-12 юли.


Няколко издания от двете страни на Атлантика съобщиха през последните дни, че писмата от президента на САЩ са пристигнали през юни в Германия, Белгия, Норвегия и Канада. Според "Ню Йорк таймс" в тях се казвало, че тези държави заделят твърде малко собствени средства за отбраната си, а търпението на САЩ се изчерпва.
Расте тревогата, че форумът - първият в новата централа на НАТО - може да завърши с фиаско. За това допринася и напрежението след срещата на Г-7 в Квебек преди месец и неизвестността с каква позиция Тръмп отива на разговори с Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли.


"Както обсъдихме по време на визитата ви през април, в САЩ расте разочарованието, че някои съюзници не изпълняват обещанията си. Продължаващите недостатъчни германски разходи за отбрана подкопават сигурността на алианса и дават основание на други съюзници да не спазват плановете си за отбранителни разходи, тъй като гледат на вас като на модел", пише в писмото до канцлера Ангела Меркел, цитирано от "Ню Йорк таймс".


Тръмп рязко втвърди тона към НАТО и обмисля дали да изтегли армията от Германия

© Reuters


В началото на 2018 г. от 29 страни членки 8 са постигнали или са близо до 2% от БВП разходи за отбрана - ориентировъчен минимален праг, за който в НАТО се договориха преди години. Това са САЩ, Великобритания, Полша, трите балтийски републики, Румъния и Гърция.


Шест други - България, Франция, Унгария, Черна гора, Словакия и Турция - представиха планове как да постигнат тази цел до 2024 г. Но това означава, че мнозинството държави в НАТО нямат дори планове как и кога ще достигнат за 10 години това, за което лидерите им разговаряха в Уелс на 4-5 септември 2014 г. Сред тях е и Германия, най-силната икономика в Европа, но в Берлин посочват като аргумент, че за сигурността си европейците правят разходи и в редица програми за международна и икономическа помощ, както и че на континента мнозина биха се изнервили, ако бюджетът на Бундесвера бързо наближи 80 млрд. евро годишно.


Тръмп казва в писмата си до канадския премиер Джъстин Трюдо и норвежката му колежка Ерна Солберг, че разбира, че те са "под вътрешен политически натиск" от опонентите на засилените отбранителни разходи. Той припомня, че сам е трябвало да похарчи "значителен политически капитал за увеличаване на собствените ни военни разходи". Но президентът намеква също, че ако съюзниците не променят нищо, САЩ можи да преподредят военното си присъствие по света.


"Ще стане все по-трудно да се обяснява на американските граждани защо някои държави не споделят бремето на колективната сигурност в НАТО, докато американските войници продължават да жертват живота си в чужбина или се завръщат у дома тежко ранени", пише в писмото до Меркел.


Представител на Белия дом, пожелал анонимност, коментира пред "Ню Йорк таймс" по повод писмата, че президентът държи на НАТО и очаква съюзниците да помат със "справедлив дял от общото отбранително бреме и да вършат повече в секторите, които ги засягат". Но изданието допълва, че някои остри критики на Тръмп показват, че той изглежда не разбира някои фундаментални принципи, по които функционира организацията.


Джон Болтън, съветникът му по националната сигурнаст, каза в неделя, че не Тръмп, а европейските съюзници отслабват алианса с малките си отбранителни бюджети.


На 28 юни няколко държави се споразумяха по принцип за създаване на съвместен експедиционен корпус (oint Expeditionary Force или JEF). Това са Великобритания, Дания, Естония, Литва, Латвия, Финландия, Холандия, Норвегия и незобвързаната Швеция.

© Reuters

На 28 юни няколко държави се споразумяха по принцип за създаване на съвместен експедиционен корпус (oint Expeditionary Force или JEF). Това са Великобритания, Дания, Естония, Литва, Латвия, Финландия, Холандия, Норвегия и незобвързаната Швеция.


"За НАТО има доста добри новини, но има опасност те да бъдат засенчени от обвиненията на Тръмп за двата процента", коментира пред сп."Форин полиси" Александър Вършбау, бивш зам.-генерален секретар на алианса, който днес работи за Атлантическия съвет в САЩ.


"Това, което според мен създава проблем за алианса е, че някои от тези гневни думи може да се превърнат в гневни действия. А това може да се окаже много, много по-сериозно", казва и Адам Томпсън, бивш британски посланик в НАТО.


"Среща на върха, от която няма да има никакви новини, би била добра среща", допълва европейски дипломат, пожелал анонимност. "Но в момента сме адски уплашени."


Тръмп показа след срещата на Г-7, че е способен да унищожи всичко с един туит. Поради това съюзници са притеснени, че ако форумът следващата седмица премине в напрегната атмосфера, той може и да не нападне НАТО, но да започне да хвали Путин, казва още пред "Форин полиси" Джули Смит, специалист по трансатлантическа сигурност във вашингтонгския Център за нова американска сигурност.


Тръмп рязко втвърди тона към НАТО и обмисля дали да изтегли армията от Германия

© Reuters


Друго притеснение на европейците е да не отслабне влиянието на министъра на отбраната Джеймс Матис в аминистрацията на Тръмп. Въпреки критиките от президента към НАТО, той отговаря за значителното завръщане на американските части и ръст на разходите за Европа. Вършбау го нарича "най-важният гарант, когото съюзниците да подкрепят", а представител на европейско отбранително министерство допълва, че "тук доста хора го смятат за последният глас на разума".


Но именно от Матис тази седмица дойдоха критики за британския бюджет за отбрана. В писмо до колегата си Гейвин Уилямсън, попаднало в медиите, той изразява загриженост от риска да ерозира британската военна мощ и прави сравнение с Франция на Еманюел Макрон, която се е ангажирала със значителен ръст на разходите. "Като глобални играчи, Франция и САЩ заключиха, че сега е моментът за значително увеличение на инвестициите ни в отбрана. Други съюзници ни следват. В интерес на нашите две страни е Великобритания да остане предпочитаният партньор на САЩ", пише той, което веднага бе разчетено като предупреждение, че за тази роля Вашингтон може да смени Лондон с Париж.


Франция изразходва 1.7% от БВП за отбрана, но през февруари Макрон представи инициатива за още милиарди евро годишно, с които до 2025г. да достигне 2% дял.


Тръмп рязко втвърди тона към НАТО и обмисля дали да изтегли армията от Германия

© Reuters


Текстът е от 12 юни, т.е. три дни след визитата на Матис в британската столица и изглежда невероятно Уилямсън да е оставил той да "изтече" в медиите без да е получил съгласие за това и от американския си колега. Това безспорно е подкрепа за британския министър в кампанията му да получи повече средства за ведомството, но и необичайна с публичността си намеса във вътрешните работи на страната.


"Не е моя работа да ви казвам как да си приотизирате вътрешните разходи, но се надявам Великобритания скоро да е способна да споделя с нас ясен и изцяло финансиран отбранителен план, който да ми позволи да планирам нашите бъдещи ангажименти с вас от позиция на силата и доверието", пише още Матис. "Глобална страна като Обединеното кралство с интереси и ангажименти по света ще изисква равнище на отбранителни разходи отвъд това, което очакваме от съюзниците си само с регионални интереси. Без боеспособна армия световният мир и стабилност ще бъдат поставени под допълнителен риск."


Част от ходовете преди срещата на НАТО са и съобщенията, че в началото на годината Тръмп се е поинтересувал каква е възможността американските войски в Германия да бъдат предислоцирани на друго място. Американски медии съобщиха през юни, че Пентагонът е започнал да прави сметки за това на ниско равнище и че министерството не е получавало задача как да изпълни евентуално преместване. Не е ясно дали това не е само част от тактиката на Вашингтон в седмиците преди разговорите на 11-12 юли в Брюксел.


От Съвета за национална сигурност казват, че подобни анализи не са нещо необичайно и не са искали от министерството на отбраната да анализира препозициониране на войските в Германия. Няколко служители в администрацията не изключват и това да има съвсем друга цел - да се съберат аргументи, с които да бъде разубеден Тръмп да предприема такава крачка.


Спекулациите с различни сценарии, обаче, веднага започнаха. Те се движат между прибиране на американските войски в САЩ и пълно или частично изнасяне на изток в Полша.

Ключови думи към статията:

Коментари (260)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 765 Неутрално


  Тръмп : изнудване на най-близките съюзници, епизод пореден.

 2. 2 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1885 Любопитно

  Вместо Германия, Норвегия, Белгия и Канада да се охарчват не е ли по-разумно да осигурят политическа подкрепа на Доналд да нападне някого?

  I Want To Believe
 3. 3 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 590 Неутрално

  ДТ- ледоразбивача на Путин .

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  Оранжевата Перука не може да спи спокойно ,ако не направи поне една тотална дивотия дневно!Жалка карикатура на Президент на най-могъщата страна на Земята е Доналд Тръмп!

 5. 5 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  На ентусиазираните наивници, които си въобразяват, че може да бъде изградена нова система за сигурност, независима от САЩ само ще им намекна, че такава не може да има без наличие на собствена глобална навигационно-разузнавателна спътникова система.
  Минимума там е 130 спътника.
  Разработката им и позиционирането им ще отнемат между три и пет ДЕСЕТИлетия

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Любопитно

  До коментар [#1] от "praseta_mezeta":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Съюзниците рано или късно ще му го върнат тъпкано под някаква форма!Както се казваше едно време в соца:"Не се еб.вай с колектива ,защото колектива ще те такова колективно"!

 7. 7 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Оринджа е много, много по зле отколкото изглежда!

  Имало едно време ссср...
 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Крайно време е Германия да се ангажира със собствената си защита и тази на Европа. Време е за разработване на Германска ядрена програма.

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  До коментар [#5] от "2014г.":

  Този горе на снимката няма да е вечно Президент на САЩ и тогава когато дойде новата администрация с нов Президент на САЩ на 99,99% "палачинката ще се обърне" и САЩ отново ще стоплят отношенията със своите съюзници!

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  Путин харесва това.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Оранжевата Перука не може да спи спокойно ,ако не направи поне една тотална дивотия дневно!Жалка карикатура на Президент на най-могъщата страна на Земята е Доналд Тръмп!
  —цитат от коментар 4 на bat_plamen


  Ясно е, че оранжутанът е пълен кретен, но специално тук е прав - не може толкова държави да се правят на ударени и да не дават пари за армиите си.

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Този има обсесия от Германия и Канада

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 13. 13 Профил на krokodil5
  krokodil5
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тръмп ще ни еманципира насила от САЩ, това е Божи Дар за Европа, за първи път от проклетата 1945 година този континент няма да бъде заложник на САЩ или Москва. ДАНО!!!

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Весело

  :).... как е "строй се преброи се".... на американски език...?
  Не на английски!

  Bukalemun
 15. 15 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Тръмп е много прав!Много държави не отделят достатъчно средства,и много години се оповават на САЩ!Това са държави паразити!Една от тях е Турция!Сега е моментът САЩ да отрежат тази паразитска и изостанала дхржава,и да я поставят на място!

  shlshlshlshl
 16. 16 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Путин харесва това.
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Аз пък мисля, че джуджи не харесва това, защото тази политика ще доведе до увеличаване на разходите за армиите и ще засили европейската отбрана.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 928 Весело

  Тръмп : изнудване на най-близките съюзници, епизод пореден.
  —цитат от коментар 1 на praseta_mezeta


  Така е. НАТО всъщност е съюз, в който Америка трябва да пази останалите "партньори".

  Джон в Щатите трябва да е горд и щастлив, че неговите данъци отиват да пазят дупето на Дитрих и Ганчо.

  Изнудване си е отвсякъде- Америка е длъжна да пази останалите...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 19. 19 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Руските специализирани военни издания се смеят на брътвежите за самостоятелна европейска армия.
  Това са колосални разходи в трилиони евро и срокове, които надхвърлят многократно перспективата за оцеляване на съюза.
  Пълни измислици, и в Европа са напълно наясно с това.

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  "Тръмп показа след срещата на Г-7, че е способен да унищожи всичко с един туит. Поради това съюзници са притеснени, че ако форумът следващата седмица премине в напрегната атмосфера, той може и да не нападне НАТО, но да започне да хвали Путин, казва още пред "Форин полиси" Джули Смит, специалист по трансатлантическа сигурност във вашингтонгския Център за нова американска сигурност."

  Кого плашат американците с безумни предупреждения в хаотичен стил ?
  Просто Европа ще изгради собствена военна колективна система за сигурност, американското влияние ще отслабне драстично, а следващият американски президент само ще се моли на германците да приемат отново армейските им формирования като в " доброто старо време".
  Безумието не е оръжие, нито лост за въздействие върху другите, а бързо досъсипване на това, което е останало от Америка. И наистина изглежда, че девизът всъщност е точно такъв: да досъсипем величието на Америка или останките от такова !

 21. 21 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#8] от "galapagas":

  Тая войска никога не е била там за защита, а просто ако решат да има германците пак да "заселват" Полша и Франция, да ги спрът веднага.

 22. 22 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 928 Неутрално

  :).... как е "строй се преброи се".... на американски език...?Не на английски!
  —цитат от коментар 14 на eti mehter


  Shortly- F U.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  "Среща на върха, от която няма да има никакви новини, би била добра среща", допълва европейски дипломат, пожелал анонимност. "Но в момента сме адски уплашени."
  ==============
  Европчани трябва най-после да пораснат. Бай Дончо им дава този шанс, но навиците умират трудно.
  Щял да избере за основен съюзник на кортинента Франция. Ами естествено. Германия си беше полуокупирана страна, ВБ напуска, а Франция е някаква ядрена сила... Хм. Двамата с Макрон са като баща и син.
  Изобщо, виждам шанс за Европа. Само да не го изтървем.

  Еретик
 24. 24 Профил на jil32566307
  jil32566307
  Рейтинг: 0 Весело

  От утре БГ-америкофилите да ходят всеки ден на църква и да се молят срещата в новата централа на НАТО да не завърши с фиаско.

 25. 25 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 213 Неутрално  Тръмп ще ни еманципира насила от САЩ, това е Божи Дар за Европа, за първи път от проклетата 1945 година този континент няма да бъде заложник на САЩ или Москва. ДАНО!!!
  —цитат от коментар 13 на krokodil5


  Вече е заложник на Африка.
  И вината за това не е на Тръмп, а на тези, които той изрита.

 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Това е добре, така Европа ще излезе от детството и ще порасне.
  За тези, които оплакваха германската армия е следното изречение от текста:
  "... както и че на континента мнозина биха се изнервили, ако бюджетът на Бундесвера бързо наближи 80 млрд. евро годишно."
  А тука малко от извора:
  https://www.bmvg.de/de/themen/verteidigungshaushalt

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#8] от "galapagas":

  договрът за Обединението на Германия м/у СССР, САЩ, Франция и Великобритания от една страна и ФРГ & ГДР от друга, забранява на обединена Германия да разработва ядрени оръжия.

 28. 28 Профил на rat
  rat
  Рейтинг: 415 Неутрално

  От историята знаем, че за света е най-добре Германия да не се въоръжава.

 29. 29 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2210 Разстроено

  Решението държавите-членки на НАТО да влагат 2% от своя БВП в отбрана е от 2014 г., след като Русия нападна Украйна и далеч преди г-н Тръмп да обяви кандидатурата си за президент. В него няма нищо неочаквано.

  Това което е неочаквано за съюзниците на САЩ е тонът на г-н Тръмп, който на практика разрушава отношения градени от същите тези САЩ с десетки години, отблъсква съюзници от векове и завързва връзки с диктатори като Ким или автократи като Путин. Не съм склонен да вярвам на конспиративни теории, но действията на г-н Тръмп обясняват защо при избирането му в руския парламент отвориха бутилките със шампанско :-( Очевидно са знаели на кого да заложат.


 30. 30 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 928 Весело

  ... Двамата с Макрон са като баща и син.
  —цитат от коментар 23 на Костадин Иванов


  Така е. Ако се вземат- Тръмп може да се ожени за на Макрон жена му. За Макрон остава Мелания, и нещата се напасват- в биологически аспект. 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 31. 31 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  На ентусиазираните наивници, които си въобразяват, че може да бъде изградена нова система за сигурност, независима от САЩ само ще им намекна, че такава не може да има без наличие на собствена глобална навигационно-разузнавателна спътникова система.
  —цитат от коментар 5 на 2014г.


  ЕС изгражда такава от 1999 г. Нарича се Галилео; ще има 30 спътника (до сега 24 са изтреляни):

  https://en.wikipedia.org/wiki/Galileo_ (satellite_navigation)

 32. 32 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Колкото и да не се харесва на псевдо-десните в Европа и у нас, истината е, че по този въпрос - разходи за отбрана, Тръмп е абсолютно прав! Някои държави то ЕС трябва да спрат да се държат като луксозни проститутки, на които не им е даден бакшиш...

 33. 33 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ще плачат в Германия, шизнайш.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#8] от "galapagas":договрът за Обединението на Германия м/у СССР, САЩ, Франция и Великобритания от една страна и ФРГ & ГДР от друга, забранява на обединена Германия да разработва ядрени оръжия.
  —цитат от коментар 27 на Нинов


  Да, но Франция има ядрено оръжие, и то би могло да се развива за да защити целия ЕС.

 36. 36 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#8] от "galapagas":Тая войска никога не е била там за защита, а просто ако решат да има германците пак да "заселват" Полша и Франция, да ги спрът веднага.
  —цитат от коментар 21 на chepokalipsis


  Да бе, да:) И през Студената война ли предотвратяваха от ФРГ (тогава изобщо без армия) да не заселват Полша и Франция? Или пазеше Западна Европа от съветските дивизии да не изнесат социализма по запад.

  ....OF
 37. 37 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Аз не бих избързвал с притеснението.Да , тръмп ще прави обичайните си простотии , но не вярвам да стигне далеч.
  Прегледайте тази статия.

  Before Trump heads back to Europe, remember that NATO isn’t the G-7 and military relations are much stronger than the political ones they often endure.

  https://t.co/XsLBNdwZUx

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  става наложително блокирането на базите им в Европа , не само в ЕС

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Руските специализирани военни издания се смеят на брътвежите за самостоятелна европейска армия. Това са колосални разходи в трилиони евро и срокове, които надхвърлят многократно перспективата за оцеляване на съюза.Пълни измислици, и в Европа са напълно наясно с това.
  —цитат от коментар 19 на рб.о1ген18


  Не знам колко е на Русия бюджета, но е то на Германия колко е:
  "2016 betrug der Etat 35,1 Milliarden Euro, in diesem Jahr erhöhte er sich weiter um circa zwei Milliarden Euro auf rund 37 Milliarden Euro"
  Смятай, че и на другите икономически силни натовски държави няма да падне по-долу. Та въпрос на малко време.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Има ли още хора, които се съмняват, че Тръмп е марионетка на Путин?

 41. 41 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5376 Неутрално

  Хахавелко продължава да изненадва.

 42. 42 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Фалиралата Гърция има пари и отделя 2% от БВП, а Бългагия с 10 пъти по-малък дълг не може
  да купи 5 самолета.

 43. 43 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#15] от "Against China":

  Тръмп е прав, но има и нещо друго: КОЙ заплашва НАТО?! По- добре е да го закриват. Нито има ВД, нито Русия е заплаха, за НАТО.

  Трябваше още 90- те да закрият. Смятай колко пари щяха да се спестят, досега. Закривай, и толкова. Само, че Тръмп как ще си оправдае, увеличаването на военния бюджет?

  I really don't care. Do U?
 44. 44 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Макар че може и да бъркам ...

  Trump wants to meet with Putin alone, with no other aides present on either side, in Helsinki this month. That means no note-takers, witnesses, or official record.

  https://t.co/nUepSFAUNP

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 45. 45 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Оръжейните us фирми явно са го закъсали и разпалват жарта.

 46. 46 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#35] от "plamen_b":

  на герм. територия е фрашкано с всякакво щатско ядрено оръжие. Наскоро американците докараха 100 нови малки атомни бомби на склад.

  Така, че ако и французите почнат и те да диплят - ще почнат да си пречат с американците.

 47. 47 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Обяснявам от няколо години в този форум и не само, че САЩ ще наеб*т Германия безкомпромисно.Немците си представиха, че могат да бъдат лидери на Европа без да се отчитат на големия бос който ги назначи.......САЩ !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 48. 48 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  В Европа си мислят,че може да налагат санкции на САЩ без последствия. Не и при Тръмп. Тръмп не е наложил санкции само на Европа,само на Германия и целящи да ударят само електората на Меркел, та да повлияят на изборните резултати, докато от ЕС го направиха. Тръмп наложи мита за цял свят и няма дискриминирани. Така става, като влизаш в търговска война със САЩ трябва да си наясно, че отговорът няма да е само по търговска линия.

 49. 49 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#15] от "Against China":Тръмп е прав, но има и нещо друго: КОЙ заплашва НАТО?! По- добре е да го закриват. Нито има ВД, нито Русия е заплаха, за НАТО.Трябваше още 90- те да закрият. Смятай колко пари щяха да се спестят, досега. Закривай, и толкова. Само, че Тръмп как ще си оправдае, увеличаването на военния бюджет?
  —цитат от коментар 43 на абйб


  Тръм не говори за закриване на НАТО,а държавите да отделят достатъчно за военни цели,защото не може да лежат на гърба на САЩ!А пък НАТО е много нужна организация,и събитията в Украйна го доказват!Ако Украйна беше в НАТО,Русия нямаше и да си помисли да я напада!

  shlshlshlshl
 50. 50 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На ентусиазираните наивници, които си въобразяват, че може да бъде изградена нова система за сигурност, независима от САЩ само ще им намекна, че такава не може да има без наличие на собствена глобална навигационно-разузнавателна спътникова система.Минимума там е 130 спътника. Разработката им и позиционирането им ще отнемат между три и пет ДЕСЕТИлетия
  —цитат от коментар 5 на 2014г.


  По една слуàйност Галилео трябва да е завършен 2020 със всичките си 30 спътника.
  Германците имат 5 радарни САР Лупе на орбита, планират още 3 разузмнавателни спътника в близко, бъдеще. Собствено производство .А европа има и Франция, и Италия, и едва ли не Великобритания.
  Естествено по-добре да се работи във взаимодействое със САЩ, ама като някакъв техен боку се доказва като пълен идиот, никой не им е длъжен да им играе по свирката.

 51. 51 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Има ли още хора, които се съмняват, че Тръмп е марионетка на Путин?
  —цитат от коментар 40 на Черен хумор на кило


  Аз- НЕ. Ще подпалят света тези двамата луди!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 52. 52 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Оттук виждам как големият печеливш в Европа става Полша за сметка на Германия.

 53. 53 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 213 Любопитно

  П.П. Той и за ЮК говори, че иска да прибере солджърите, оттам, ама после каза, че засега не е опция. В ЮК има 32 хилки, и няма да има съкращения!

  https://youtu.be/RscdslKQZSE?t=15m49s

  I really don't care. Do U?
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Германия да престане да се чувства виновна и да се вземе в ръце по отношение на отбраната. Всички останали ще я последват.

 55. 55 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако Европа не се събуди е обречена да преживее отново 1944 - 1945. А ние 1393.

 56. 56 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#46] от "Нинов":

  това разбира се е в съгласие с международни договори

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 57. 57 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Евроатлантическите ценност - 2% от БВП!

 58. 58 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2437 Весело

  Предсказанието на Баба Ванга ще излезе вярно... Ще дойде годината на Оранжевата маймуна и света ще се обърка...

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Любопитно

  До коментар [#43] от "абйб":

  КОЙ заплашва НАТО?! По- добре е да го закриват.
  =====
  И това е вариант.... защо не!
  Щом Ким и Тръмп седнах на една маса да си бъбрят.... значи всичко е възможно на тоя свят....

  Bukalemun
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Тръмп показа след срещата на Г-7, че е способен да унищожи всичко с един туит. Поради това съюзници са притеснени, че ако форумът следващата седмица премине в напрегната атмосфера, той може и да не нападне НАТО, но да започне да хвали Путин, казва още пред "Форин полиси" Джули Смит, специалист по трансатлантическа сигурност във вашингтонгския Център за нова американска сигурност."Кого плашат американците с безумни предупреждения в хаотичен стил ?Просто Европа ще изгради собствена военна колективна система за сигурност, американското влияние ще отслабне драстично, а следващият американски президент само ще се моли на германците да приемат отново армейските им формирования като в " доброто старо време".Безумието не е оръжие, нито лост за въздействие върху другите, а бързо досъсипване на това, което е останало от Америка. И наистина изглежда, че девизът всъщност е точно такъв: да досъсипем величието на Америка или останките от такова !
  —цитат от коментар 20 на samoedin


  Каква отбрана ще изгради един съюз, който се разпада? Вие наистина сте много зле. Че те повечето държави са със САЩ, отколкото с Германия. Германия можела! Нищо не може Германия. Нали ще се разпадне социалната държава и политическата система с нея.

 62. 62 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#56] от "дерибеев":

  американците си имат зони във ФРГ, неподлежащи на какъвто и да е отчет пред германците. Там складират каквото оръжие им е кеф.
  Едва ли биха получили от Полша същите условия?

 63. 63 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 264 Неутрално

  оранжевият бурсук си изпълява обещанията, дадени пред вовка сибирски

  нали така, тръмпарасти?

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Любопитно

  До коментар [#58] от "BiGman1":

  Предсказанието на Баба Ванга ще излезе вярно...
  =======
  Хо Хо Хо..... дубрутру...!
  Ванга бе казала, че последния президент на САЩ ще е черен..... и после държава в на име САЩ няма да съществува.
  Така че..... тепърва ще има отговор на въпроса..... "що е то Тръмп...?"

  Bukalemun
 65. 65 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":


  Путин харесва това.
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Много сте информирани какво харесва другарят Путин. Да не сте в Русия случайно? хахах :-)

 66. 66 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#39] от "DDR":

  $60млрд(мисля), ама руската армия е наборна, затова харчи малко.

  I really don't care. Do U?
 67. 67 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тук коментирате че Германия трябвало да вдигне на 2 % бюджета за отбрана.Дори да го направи оранжевия пак няма да бъде доволен.Той просто иска конфликт.Не вярвате?

  The Trump administration is urging Britain to contribute more towards Nato even though it already meets the alliance’s defence spending target.

  https://t.co/06fxovwlrH

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 68. 68 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Руските специализирани военни издания се смеят на брътвежите за самостоятелна европейска армия. Това са колосални разходи в трилиони евро и срокове, които надхвърлят многократно перспективата за оцеляване на съюза.Пълни измислици, и в Европа са напълно наясно с това.
  —цитат от коментар 19 на рб.о1ген18


  Не знам колко е на Русия бюджета, но е то на Германия колко е:
  "2016 betrug der Etat 35,1 Milliarden Euro, in diesem Jahr erhöhte er sich weiter um circa zwei Milliarden Euro auf rund 37 Milliarden Euro"
  —цитат от коментар 39 на DDR


  За 2018 г. военният бюджет на Русия е почти 70 млрд. щатски долара. Понеже понякога не е лесно да се определи кой разход в Русия е за военни цели: целият бюджет на Русия (разходната част) е 16.73 трилиона рубли (295 млрд. щатски долара).

  За сравнение: през 2017 г. военният бюджет на страните от НАТО е 956,974 милиона долара (почти трилион). Ако от него се извадят военния бюджет на САЩ (685,957 милиона), Канада (21,275 милиона), Турция (12,118 милиона), Албания (145 млн.) и Черна Гора (74 млн.) за ЕС остават 237,405 млн. щатски долара. (От тях Великобритания е похарчила 55,237 млн.)

  ЕС дава големи суми за отбрана (няколко пъти повече от Русия) и те само ще се увеличават. Това което липсва е координация и ефективност, която може да се постигне само ако има обща армия на ЕС.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#44] от "Jalis Ironhammer":

  защо ли ... защото оранжевото агентче има да получава наставления от водещия си офицер

 71. 71 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#64] от "eti mehter":


  До коментар [#58] от "BiGman1":Предсказанието на Баба Ванга ще излезе вярно... =======Хо Хо Хо..... дубрутру...!Ванга бе казала, че последния президент на САЩ ще е черен..... и после държава в на име САЩ няма да съществува. Т
  —цитат от коментар 64 на eti mehter


  Ми то натам вървят нещата...тоя ще затрие САЩ такава каквато я познавахме...

 72. 72 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  За сравнение: през 2017 г. военният бюджет на страните от НАТО е 956,974 милиона долара (почти трилион).
  —цитат от коментар 68 на plamen_b


  Забравих да дам препратката:

  https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2018_03/20180315_180315-pr2018-16-en.pdf

 73. 73 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#46] от "Нинов":  Не давам линк, за да не ме триете...

  I really don't care. Do U?
 74. 74 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#69] от "hhhuuunnnn":

  изграчи един сибриски трол =)

 75. 75 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#46] от "Нинов":

  Какво пак става, бе?

  I really don't care. Do U?
 76. 76 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Нещо става- не ми дава, да копирам текст.

  I really don't care. Do U?
 77. 77 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#48] от "gozambo":

  САЩ имат $150млрд. дефицит, а санкциите на ЕС, ще са двойно- около $300млрд. Поне така чух днеска(ако съм запомнил правилно).

  I really don't care. Do U?
 78. 78 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  За всички, които сте срещу Тръмп, хайде да си спомним какво се случва сега - голяма част от производството е изнесено в Китай, щатите принтят долари като ненормални и си увеличават външния дълг, купуват на Китай стоките, а Китай ползва доларите да изкупува Африка. Същевременно САЩ продължават да харчат луди пари за отбрана, а немалка част от европейските им партньори в НАТО се скатават и си ползват парите за друго, но не и за отбрана. Така че Тръмп си е прав за себе си и за Щатите, а Европа трябва да си поеме своята отговорност.

 79. 79 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Стилът му е идиотски но и съюзниците дават повод за атаки. Ще трябва да поровя за американският дефицит в търговията с Европа но по спомени е гигантски. То е сладък живот това, друг харчи пари да те защитава а ти със спестените пари подкопаваш икономиката му.

  Интересно е как реагират американците на това? Ако има някой който е там да казва. С молба за обективно мнение, ние не сме медия да водим пропагандни войни, първо да разберем истината пък после всеки да си изгради мнението.

  От моя страна прогноза, че Тръмп влиза във война не само с Европа но и със собствената си партия и конгреса. Те ясно изразиха рязко отрицателно отношение към всяко отслабване на борбата с Русия. Такива стъпки ще дадат мощни аргументи в кошницата на тези, които твърдят че Русия е поставила Тръмп за президент. Независимо дали е вярно, просто върши прекрасна работа за пропагандата.

  Ако така продължава Тръмп може и да не довърши мандата. Да не забравяме, че и доста от гласувалите за него едва ли ще са доволни от отслабване фронта срещу Русия. А и медиите не са в ръцете му, не всички четат туитове и Фейсбук. Така че и вторият мандат не е ясен.

  Целта е правилна, съюзниците с по-голям принос в НАТО и изравняване на търговският баланс. Методите обаче са ужасяващи и ще донесат повече вреди отколкото ползи. И правят самият Тръмп силно уязвим. Америка в самоизолация, това никога не е завършвало добре, включително за самата нея.

  И накрая нещо положително, Европа по-бързо ще разбере, че се нуждае от собствени отбранителни сили. Сегашното положение беше абсурдно, ДРУГ да те защитава вярвайки на някакъв договор. Ами ако се откаже в решителен момент? За първи път ли е договори да не се изпълняват?

  Така че Европа ще не ще трябва да даде пари за отбрана изграждайки собствените си въоръжени сили. По-добре да ги даде така без да рискува да разбие НАТО. По същество Тръмп помага на Европа да си изгради собствени въоръжени сили подритвайки ги по задника.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 80. 80 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#71] от "BiGman1":

  Тъй, тъй, ама тя говореше за Сирия(когато падне), а тя май няма да пада.

  I really don't care. Do U?
 81. 81 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2083 Неутрално  значи любителите на атомни оръжия във форума трябва да имат предвид, че става дума за най-висшето национално благо да определена държава, която го притежава.
  Поради тази причина тя не споделя контрола върху него никого - нито на НАТО ниво или каквото и да е било друго сътрудничество.
  Тук свършва всяко приятелство.

 82. 82 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Не е доволен от съюзниците? Ами, тогава да ги бомбардира. Майтапчия е Тръмп. Не зная, колко е сериозен, но здраво се гаври с опонентите си, да не говорим как препикава нервите на форумните ибрици.

 83. 83 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  Хохохохо, див умнокрасив вой с цел да се изкара Сенсей Доналд arch enemy на Цивилизацията и пудел на путлер.

  Ама освен два процента умнокрасивци нема вече кой да кълве на тая кука.

  Не-ма. С е. И ударение на е-то :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Нещо става- не ми дава, да копирам текст.
  —цитат от коментар 76 на абйб


  Общо взето, САЩ се канят да модернизират тактически ядрени бомби, от Б61(от 60- те), на Б61- 12, за да могат да са управляеми, и да се използват от "невидимите" Ф- 35 Lightning II.

  Програмата е за 30г.(2017- 2046), и ще струва $25млрд!

  I really don't care. Do U?
 86. 86 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Нещо подобно, но пропито с изстраданата мъдрост на миналия и през загуби, каза и Путин на Борисов: "Не искаме да сме голям брат, защото големият брат обикновено плаща сметката". В неговия случай това беше по-скоро констатация, защото така или иначе опциите не са му подвластни. Почти същото, но в типичният си каубойски стил и без усета за дълбочина на посоката, казва и Тръмп: големия брат се изнервя, че плаща сметката и няма намерение да продължава още много. Само че... в момента, в който сметката спре да се плаща, т.нар. по-малки братя, моментално ще се запитат "Why по дяволите ни е по-голям брат и защо трябва да се съобразяваме с него?". Европа има 500 млн. население, много силна икономика, ядрено оръжие и традиции във военното дело от хилядолетия. Въпрос на не повече от 8-10 години е да има и армия, сравнима с тази на САЩ, стига да си го постави за цел. И това би бил края на днешния световен ред, в който само един определя правилата.

 87. 87 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Жалкото в цялата работа е че личността на снимката по този начин само налива вода в мелниците на многото антиамерикански настроени групи в Германия. Между другото имаше анкети според които и голямата част от германците искат точно това и има голяма вероятност да ръкопляскат на едно такова решение.
  А това не е и само в Германия. Във Франция антиамериканските настроения не са по-малки. С този си подход този капацитет задълбочава и така съществуващият разрив между западните демократични държави и то в момент когато би било важно да се действа изключително координирано и само в отбор. Доста жалко...

 88. 88 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 270 Неутрално

  На изток в Полша звучи добре. Ако се изнесат и някаква част към прибалтийските държави, още по-добре! В смисъл, че не е добре за късока, но е добре за цивилизована Европа.
  По принцип Тръмп (поне за това) е прав, Европа най-после трябва да се вземе на сериозно!

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
 89. 89 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#50] от "1107a":

  И за това има проблем - ЕС отказва достъп на Великобритания до Галилео след Брекзит, англичаните вдигнаха вой, защото са финансирали 10-15% от него + имат участие с доста интелектуална собственост и установки на техни отдалечени острови. Така че англичаните сега се канят да бойкотират последната фаза, ако нямат гаранция за бъдещо използване.

  А Тръмп май забеляза и друго - при учения на НАТО преди седмици, тежките машини са се движили седмици от Германия до източна Полша, което говори за нужда от ново предислоциране - погледът е към Полша и балтийските страни, които вече отправиха покана за повече присъствие на НАТО на територията им.

  Imagination is as important as knowledge.
 90. 90 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Путин харесва това.
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  На пръв поглед - да. Но тези идиотски действия малко или много ще уплашат и разбудят Европейците. Дори и 0.01% да си увеличат бюджета за отбрана пак ще има полза.
  В Норвегия ненормалника който изби над 100 деца показа най-ясно колко са зле Европейците. Военните не можаха да вдигнат дори и един хеликоптер повече от 30 часа след като се разбра а инцидента. Това е непростимо. Тук дори полицията има бронетранспортьори, хеликоптери, дронове. Има SWAT тиймове готови да се намесят с 15 минутно предупреждение.
  Тук вече дори и не говорим за отбрана! Дори от природни бедствия или тероризъм не могат да се оправят сами. В същото време пък не искат да купуват американско оръжие за да запазят рботните места в заводите си. След родилни мъки EDAC на Еърбъс направиха един средно голям военен товарен самолет, който на хартия е страхотен .... на живо не чак толкова. Още не могат да го вкарат в продукция. Бундесвера се принуди пак да купи С130 - самолет на 70 години.
  Тръмп е идиот и не бива да се отнася така но и Европейците станаха абсолютни плужеци. 6 седмици ваканция!!! WTF! Tъста ми живее в Германия та имам директна информация - там не могат да наберат войници вече. Никой не иска да се занимава с това ещо.

  California Über Alles
 91. 91 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 426 Неутрално


  Ако САЩ не пазят Германия, Германия ще трябва да се пази сама.
  С лекотата, с която произвеждат беемвета, могат да започнат да произвеждат и ядрени оръжия. Имат и ресурсите, и мозъка да го направят. Ядрена Германия (с всички произтичащи от това последствия), това ще е резултатът.

 92. 92 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Жалкото в цялата работа е че личността на снимката по този начин само налива вода в мелниците на многото антиамерикански настроени групи в Германия. Между другото имаше анкети според които и голямата част от германците искат точно това и има голяма вероятност да ръкопляскат на едно такова решение.А това не е и само в Германия. Във Франция антиамериканските настроения не са по-малки. С този си подход този капацитет задълбочава и така съществуващият разрив между западните демократични държави и то в момент когато би било важно да се действа изключително координирано и само в отбор. Доста жалко...
  —цитат от коментар 87 на antikommunist


  Така е, както каза днес един руски експерт, в ток шоу, не само НАТО, ами и целият Западен свят, вече нямат нужда да са "приятели", защото навремето имаха идеологическо предназначение, да се опълчват на "комунизма", и на съветската система.

  А сега в Русия има по- голям капитализъм, от много западни(демократични) държави. Затова сега почват да се карат, защото вече нямат ОБЩА цел, и са по- скоро конкуренти, отколкото партньори(да не говорим, за приятели).

  I really don't care. Do U?
 93. 93 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 276 Неутрално

  [quote#92:"абйб"][/quote]

  Тпзи експерт и ти знаете ли какво е капитализъм? Матушката ти е много далече от капитализъма...

 94. 94 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Крайно време е да му надянат усмирителната риза.
  Иначе ще направи повече поразии и от преатела си вова!

 95. 95 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  До коментар [#11] от "galapagas":

  Не това е начинът!Сяда се на масата за преговори и се казва ясно и открито как се променя визията за бъдещето!

 96. 96 Профил на elar1
  elar1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредна сапунена опера.

 97. 97 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#31:"plamen_b"][/quote]

  "Галилео" е за гражданска употреба.
  САЩ, Япония, Китай и Русия сумарно са разположили над 250 навигационни и разузнавателни военни спътника.
  Нима си мислиш, че комуникират по ГЛОНАСС или GPS?
  И ти си явно от новото поколение голобради студенти.
  Аман от келеши, непознали военната служба.

 98. 98 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Имате ли представа колко сме далеч от тия 2%?
  Ето цифрите за 2017 година:

  БВП - 98,631 млрд. лв
  Разходи на МО - 1,08 млрд. лв = 1.09$% !!!
  Иначе, Баце отчита пред НАТО 1.35%! Как? Ами много просто - всяка година се гласуват едни стотици милиони за нови изтребители, обаче тия пари не се харчат за изтребители, а дявол знае къде отиват.
  За миналата година са били 241 милиона лева, за 2016 година не помня, но пак някъде там.
  Докога ще лъжем НАТО не знам.

 99. 99 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това всъщност не е нова концепция. За това се говореше и при Обама. Само, че при Обама се говореше повече, а се вършеше по-малко. При Тръмп, администрацията реално действа. Изтеглянето на американски части и техника ще се случи в близко бъдеще, и това е съвсем разумен ход. Това са неоправдани разходи, които могат да се насочат по други пера. Отделно, държавите в Европа няма да достигнат договорения бюджет в близко бъдеще, вземайки предвид дефлационната ситуация в ЕС и различни социални проблеми, включително мигрантите. Очаквам да се реализира идеята за обща армия на ЕС.

 100. 100 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 335 Любопитно

  До коментар [#79] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Американците основно гледат икономическите си показатели - трудова заетост, данъци, какво се случва с пенсионите им сметки 401(к) - а те скочиха много последните няколко години (свързано с растежа на акциите на борсовия пазар - не чиста заслуга на Тръмп, но и на Обама преди това).
  Европа за американците е по-скоро интересна и приятелска дестинация за двуседмична екскурзия, отколкото ценен политически партньор или важен икономически съперник. Впечатляват се, когато се говори, че Европа вече не е толкова безопасна, колкото беше преди - заради миграцията и атентатите. Чудят се на акъла на Меркел.
  Повечето американци не се интересуват особено от света извън американския континент - знаят, че в Европа има американски интереси и военни бази, но такива има и в Тихия океан, така че делегират външната политика на политиците, а те си гледат живота. Евроцентризмът си е европейска черта ;).
  В момента американците се интересуват и от латиномиграцията, както и мерките за възпиране, защото се случва под носа им, а и засяга техни приятели, съседи, колеги.
  По въпроса за митата и потенциала за търговска война май още няма общо установено мнение - Тръмп казва, че възстановява баланса и защитава интересите им, а повечето не лягат или стават с данни за салдо и дефицит, така че са го оставили на мира да видят какво ще излезе.
  Общо взето, дори заклети противници на Тръмп започнаха да затоплят отношението си към него, защото вярват, че работи за благото на САЩ, а и е видно, че си спазва предизборните обещания.

  Imagination is as important as knowledge.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK