България гледа към Шенген и еврозоната, каза Борисов в европарламента

България гледа към Шенген и еврозоната, каза Борисов в европарламента

© ReutersБългария оставя на Австрия стабилна основа след председателството на Съвета на ЕС и ще продължи да работи за членството си в европейски организации, включително Шенген и еврозоната.


Това каза премиерът Бойко Борисов пред евродепутатите в обобщение на шестте месеца, през които България председателстваше Съвета на Европейския съюз.


Началото на речта на Борисов се забави заради електрически срив, свързан с превода, чиято поправка бе осуетена от евродепутати - те влязоха в кабината на преводачите в знак на солидарност заради протеста им за по-добри работни условия. Това доведе до 30-минутна пауза и бе посрещнато с гняв от председателя на парламента Антонио Таяни, според когото депутатите не бива да се месят в спора между преводачите и администрацията.
София "ще продължи да гледа напред и да работи за пълното си членство във всички политики - Шенген и еврозоната", каза и Борисов дни след като обяви позицията на България за приемането на единната европейска валута на среща с лидерите на ЕС в Брюксел. Той изтъкна постиженията на България в икономиката и финансите: "4% ръст (на икономиката), безработица под 6%, 23% дълг към днешна дата, Жан-Клод... и на практика нулев дефицит", каза премиерът, обръщайки се към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.


Като най-голям успех Борисов отбеляза напредъка в европейската перспектива на Западните Балкани. "Не може да има мир на континента, докато Европа не бъде обединена." Следващата стъпка според него е съгласието за началото на преговорите с Македония и Албания, обявено от европейските лидери миналата седмица, но трябва да се имат предвид и успехи като преговорите между Скопие и Атина за името и Договора за добросъседство между Македония и България (подписан преди началото на председателството). Той каза още, че гражданите в региона "трябва да видят реални резултати", включително "вдигане на брутния вътрешен продукт на целите Балкани."


Предложихме разговор с Турция, споразумението с която работи, и седнахме на масата, напомни Борисов за срещата във Варна с лидерите на ЕС и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на 20 март.


Той също така спомена напредъка в законодателството и техническите въпроси, свързани с визите, което също е "свързано с миграцията". За Дъблинския регламент, за чиято реформа България настоява, той каза, че е постигнат напредък с евродепутатите. "Но решението предстои да бъде взето", добави той, приветствайки компромиса на срещата на върха в Брюксел.


"Бойко, отлично се справи"


След него председателят на комисията Жан-Клод Юнкер благодари на премиера Борисов и "на Лиляна, която беше инженерът на това председателство", имайки предвид министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. "Построихте мостове, събрахте хора и в отделните отрасли постигнахте успехи."


"Навсякъде, където бяхме, присъстваше темата за Западните Балкани, както ви обещахме. Вие се погрижихте... тази тема да бъде по-добре разбрана", продължи Юнкер. "Имаше известно разочарование - за периода 2014-2019 г. ние постигнахме съгласие, че ще се приемат мерки и това, което не беше изяснено за Западните Балкани, вече не е. Бойко, отлично се справи."


"Колегата Келер да дойде на Пирин"


"Няма българин, който да не разбира значението на това да няма граници между Охрид и Черно море", каза Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти в коментар за стъпките за интеграция на Западните Балкани.


Той и поздрави българското председателство за усилията за единство в тежките времена на преговори за Брекзит. Той поздрави Борисов за борбата срещу нелегалната миграция и настояванията за реформа в Дъблинския регламент.


"Бих искал да поканя колегата Келер да види Пирин колко е хубав през лятото... и да преброи лифтовете в Германия, мисля, че са около 300, може да пием един чай", каза Джамбазки. Той има предвид eвродепутата от "Съюз 90/Зелените" Ска Келер, която е в спор с членове на кабинета заради новите планове за Пирин.


"Г-н премиер, не сте виновен вие"


Самата Келер говори след Джамбазки от името на парламентарната си група, но не се обърна към колегата евродепутат, а единствено към Борисов. "Г-н премиер, смятам, че има проблеми, които не са съвсем решени в последните 6 месеца, но не сте виновен вие... Шестте месеца не бяха лесни, но в други области беше постигнат успех, например за Западните Балкани, защото страните получават перспектива."


"Надявам се, че сега, когато сдавате председателството, ще продължавате да работите по биоразнообразието в същия дух. Трябва да отбележа, че природата ви е много красива. Посещавала съм Пирин", каза тя и след това поиска властите в София да направят повече за борба с корупцията, защото тя блокира развитието. "И се надявам, че скоро ще можем да пътуваме до България, без да си показваме паспортите и да имаме проблеми от този род."


В заключителните си думи след изказванията от всички политически групи Борисов коментира сдържано критиките на Келер. "С много неща съм съгласен, а за други си направих и изводи. Не съм казвал, че сме идеални", каза той. "Стараем се да пазим околната среда, създадохме антикорупцонен орган с големи правомощия и се надявам тази тема да отпаднем от дневния ред."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK