Надежда или стабилокрация - какво ще донесе Австрия на Западните Балкани

Австрийският канцлер Себастиан Курц като външен министър през 2016 г., с тогавашния си македонски колега Никола Попоски. Скептичните към австрийската външна политика отбелязват, че Курц винаги е предпочитал прагматично да подкрепя онези, които носят стабилност в региона, и това се е отнасяло за партията на бившия премиер Никола Груевски дори когато останалата част от Европа го е изолирала.

© Twitter @Sebastiankurz

Австрийският канцлер Себастиан Курц като външен министър през 2016 г., с тогавашния си македонски колега Никола Попоски. Скептичните към австрийската външна политика отбелязват, че Курц винаги е предпочитал прагматично да подкрепя онези, които носят стабилност в региона, и това се е отнасяло за партията на бившия премиер Никола Груевски дори когато останалата част от Европа го е изолирала.Кой ще е пръв в Белград - Китай или ЕС?" Тези думи произнесе в началото на февруари австрийският външен министър Карин Кнайсл, която често говори за Западните Балкани, откакто пое поста - независимо че само няколко месеца по-късно нарече региона "изкуствено понятие".


Още през пролетта, месеци преди Австрия да поеме председателството на Съвета на ЕС от 1 юли, Кнайсл и други политици се срещаха с лидери от Югоизточна Европа, за да представят бъдещите си приоритети - които, също като българските, включват Западните Балкани. Това каза и канцлерът Себастиан Курц, който призовава за бърза евроинтеграция на региона, "без който европейският проект не би бил завършен".


На фона на нагласи против разширяването в Европа и обвинения към кабинета на Курц и крайнодясната Партия на свободата в "популистка" външна политика, колко важни са за Австрия Западните Балкани и какво може да направи за тях?


Властта - в миналото, инвестициите - в настоящето
В края на юни председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка каза във Виена, цитиран от всекидневника "Ханделсблат", че Австрия има "историческа отговорност", подплатена от "исторически причини". Според вестника навярно се има предвид фактът, че части от Западните Балкани са били в Австро-Унгария до Първата световна война, а в много от държавите страната е първият или вторият най-голям инвеститор. В някои отношения Австрия е близка с региона и по време на студената война. След разрива със Сталин Югославия става е важен търговски партньор и през 1951 г. покрай търговията със селскостопански продукти през северната граница югославският износ нараства с 55% за година.


Обменът намалява през 80-те, но след юговойните австрийският бизнес съзира друг тип възможности. Днес на Австрия се падат 567.5 млн. евро (около 12%) от всички преки чуждестранни инвестиции в Македония за последните 20 г. (макар в последните години нагоре в списъка да се изкачват Обединените арабски емирства, първи за 2016 г., и Китай).


В Босна и Херцеговина, чиято слаба икономика постоянно се нуждае от нов приток на инвестиции, Австрия от години заема първа позиция - в страната действат около 200 австрийски компании, а стотици други проявяваха интерес в последната година. (Парадоксално, Босна е и единствената страна в региона, която има търговски излишък с Австрия.)


Австрия остава най-големият чуждестранен инвеститор и в Сърбия според председателя на Австрийската икономическа камара Кристоф Лайтл, макар сръбските институции от няколко години да не публикуват точна статистика по въпроса. С 98 млн. евро за миналата година (по-малко от 2016 г.) Австрия е сред петте най-важни инвеститори и в Черна гора.


В друга изява през април Лайтл каза, че в Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и Босна и Херцеговина (Косово не бе споменато) Виена вижда пазар от около 20 млн. души, чието присъединяване към Европа ще създаде "правна сигурност в региона" и ще усили активността в него. Така влизането на повечето от тези държави в съюза, като ги интегрира в общия пазар, ще донесе косвени ползи и за австрийския бизнес и колкото по-бързо стане, толкова по-малко ще са спечелилите "други" като Китай, за който Кнайсл предупреждава.


Сигурност, миграция или разширяване


"Знаем, че големите страни държат спирачката. Ролята ни е да лобираме за процеса на разширяването", каза още Волфганг Соботка в интервюто си за "Ханделсблат", като в предишното изречение говори за съпротивата на Северна Европа. Освен "северните страни" обаче против приемането на нови членки са и самите австрийски граждани.


Близо 73% от австрийците не желаят нови страни членки в съюза според проучване от миналия месец - във време, когато "разширяване" е единствената същинска крайна цел, която страните от региона биха искали да осъществят. А лидерите из Европа, които не искат ново разширяване, изтъкват тъкмо този аргумент: обществените настроения и възходът на популистите не предполагат ЕС да посрещне с отворени обятия нова мигрантска вълна от Западните Балкани.


Възходът на Австрийската народна партия на Курц и Партията на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе на изборите през октомври се дължеше на друго - обещания за твърд подход срещу миграцията, а нуждата от сигурност на границите ще е основен и по време на европредседателството. При Австрия "фокусът се прехвърля от Западните Балкани към миграцията", както отбелязва Balkan Insight. Източници на изданието не смятат, че страната ще полага значими усилия за евроинтеграцията на Западните Балкани независимо от уверенията. Цитиран е и австрийският дипломат Клеменс Фишер, според когото важно за интеграцията сега ще е "индивидуалното представяне" на всяка от страните.


"Европейската перспектива на Югоизточна Европа" може да е записана в списъка с приоритети на сайта на австрийското председателство. Управляващите консерватори обаче поставиха Западните Балкани едва към края на съобщението, с което бе обявено началото на председателството.


Балкански медии бяха учудени и че регионът беше сред застъпваните от Австрия варианти за мигрантски центрове "извън ЕС" като евентуален изход от кризата, въпреки че Виена иска някои от тези държави да влязат "в ЕС" в близките години.


Друг е въпросът и как фокусирането върху "сигурността" в региона ще се отрази на австрийската външна политика. В края на миналата година, когато се оформи управляващата във Виена коалиция, босненският анализатор Ведран Джихич написа и че с мантрата за "сигурността" по външните граници на ЕС Виена може и да насърчи "стабилокрацията", която отдавна е тенденция на Западните Балкани. "С подкрепа на страната ще се ползват онези, които работят, за да запазят стабилността, независимо дали са авторати и как управляват във въпросните страни. Този тип прагматизъм, в който демократичните ценности не са централни, се показа от Себастиан Курц през ноември 2016 г., когато той даде подкрепата си на [македонския премиер] Никола Груевски в последния етап от кампанията."


Лидерът на Партията на свободата и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе ядосва някои балкански политици с безусловната подкрепа за Сърбия, непризнаването на Косово и желанието Република Сръбска да се отдели от Босна.

© Associated Press

Лидерът на Партията на свободата и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе ядосва някои балкански политици с безусловната подкрепа за Сърбия, непризнаването на Косово и желанието Република Сръбска да се отдели от Босна.


Крехък политически баланс


По някои въпроси, свързани с бъдещето на региона, самата Австрия трудно би могла да постигне единство в собствената си позиция. Вицеканцлерът Хайнц-Кристиян Щрахе наскоро предизвика гнева на Босна и Херцеговина (и на депутат от босненски произход в парламента на Виена), като я нарече провалена държава, от която Република Сръбска ще е добре да се отдели. Щрахе, който има отлични отношения със сръбското ръководство, критикува Австрия, че е признала независимо Косово (позицията му не се е променила от 2008 г. назад).


Всъщност Сърбия е единствената държава, чиято интеграция неговата Партия на свободата подкрепя безусловно. За останалите страни в региона се застъпват и външният министър Карин Кнайсл, номинирана на поста от същата партия, и консерваторите на канцлера Курц, но не и втората по големина партия с тежест за вземането на решения и с контрол върху външното министерство. Франц Обермайр, евродепутат от същата партия, твърдо се е противопоставял на членството на Албания - една от двете страни, които получиха сигнал, че може и да започнат преговори догодина, пише австрийският в. "Ди пресе".


Така позицията на Австрия по решенията в ЕС за Западните Балкани може и да не е категорична, колкото беше българската по време на председателството, и това може да продължи и в следващите почти три години и половина, в които кабинетът ще е на власт.


Самият факт, че Австрия подкрепя интеграцията им - въпреки обществените нагласи, които Курц безпогрешно улавя от началото на политическия си възход - означава, че управляващите невинаги са готови изцяло да се съобразят с очакванията на избирателите, когато отправят политическите си послания. От друга страна, позицията "за присъединяване на региона е сравнително безопасна - важните решения за интеграцията дори на по-напредналите държави от региона няма да се вземат преди края на австрийското председателство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Любопитно

  Що за смехотворен левичарски неологизъм е "стабилокрация"? Има ли смислено човешко усилие, което да е дало плод в среда на несигурност и непрестанно клатушкане? Каква точно революционна промяна, инициирана от Австрия, би зарадвала драгия автор?

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Е какво да донесе? Абе вие не разбрахте ли, че това европредцедателство е пълна бутафория и по никакъв начин не дава повече правомощия или сили на страната предцедател. Няма никакво значение кой е, освен че му се мъкнат евробюрократи в НДКто. Изобщо ЕС зааприличва все повече на комсомолска организация

 3. 3 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  А да иначе мен ако питат, западните балкани има още да зреят до ЕС. Като спрат да крещят и да се псуват по улиците, както и да се дуят и смалят малко самочувствието, станат по-толерантни и се разберат кой какъв е, тогава

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Любопитно

  встрия има "историческа отговорност", подплатена от "исторически причини". Според вестника навярно се има предвид фактът, че части от Западните Балкани са били в Австро-Унгария до Първата световна война,
  ====
  И сега Курц император ли е?

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  Австрия си гони търговския интерес. Въобще не я вълнуват мераците на Балканските държави и претенциите на лидерите им.
  Темата за Западните Балкани, приключи. Полето, за международни изяви на Бойко, рязко се сви. Получихме своите пет минути слава. Трябва повече да се работи и по-малко, да се приказва...

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Ами,нормално е.Крайните идеологии,а левичарството и неомарксизма са такива,няма как да печелят внимание в нормална, стабилна ситуация.Затова и изкарват стабилността за нещо лошо.

 7. 7 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#5] от "tww09306483":

  "Трябва повече да се работи,по-малко дс се приказва" .Мдаа,ами работете лилявозеленорозовоконсрвативноавтентичните,де!Само с приказки-йок!

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Премълчаното в икономиката:
  Лукойл-Виена и защо Лукойл-Б-я не плаща данък печалба?
  Лукойл и ОМВ!?
  И продължението на икономиката в политиката:
  Защо Огнян Дойнов избра Австрия за последен пристан?
  Защо Цветан Василев избра Австрия за резервен пристан?
  Отношението на „популиста“ Курц към мигрантите, разширяването и отношенията с Кремъл…
  „Сигурност, миграция или разширяване“ – Тц, към сигурност ЧРЕЗ разширяване. И остава отношението към Кремъл. Решението е в ръцете на плебса.
  Популисти ли? Кой …?

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Що за смехотворен левичарски неологизъм е "стабилокрация"? Има ли смислено човешко усилие, което да е дало плод в среда на несигурност и непрестанно клатушкане? Каква точно революционна промяна, инициирана от Австрия, би зарадвала драгия автор?
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Адмирации! +х100.

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#7] от "yanne":

  Че какви автентично десни сме ние, дето не ходим да целуваме ръка на Путин?
  Стягайте наколенките, че още много работа ви чака. Прошка трябва да се иска и извинения да се дават...! :)

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  Що за смехотворен левичарски неологизъм е "стабилокрация"? ...
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  До коментар [#1] от "dogwoman":

  "Омоним" на "Преходът свърши" :) на Петър Емил Митев и компанията от института за младежта на бай Тошо, сега "Иван Хаджийски". Не се учудвайте, че Първан Симеонов е техен възпитаник и вижте кои медии му дават трибуна.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs":

  Ами, възпитаниците на милиционерското училище, къде им дават трибуна, че да четем мъдрите им мисли...? :)

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Весело

  Интересите са тройни - защита на инвестициите, исторически контакти в региона и съвременни контакти минаващи през ...Русия и партията на свободата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#10] от "tww09306483":

  Само Путин ви се върти в главата."Десен " по никакъв начин не се определя по оста Русия -Запад.Тръмп е десен,амахаресва Путин.Меркел и Макрон бяха в Русия.Изобщо русофилството и русофобството нямат нищо общо с оста ляво-дясно.Хаос пълен ви е в главата.

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#14] от "yanne":

  Да де... И Меркел и Макрон ходиха в Русия. Пазят си интересите. Бойко и той ходи, ама го привикаха да му набият канчето и го изритаха. Защо се правиш, че не забелязваш разликата...? :)
  Иначе, на ГЕРБ-ерите ви лъщят червените задници, пък ни разясняваш, че не било важно русофилството...! :)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#15] от "tww09306483":

  Явно имаш проблем с възприемането на текст,Добрич!Отношението към Русия по никой начин не опрделея кой е ляв и десн.

 17. 17 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Австро-Унгария се завръща на Балканите. По традиция са на "ти" с региона.

 18. 18 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":сега Курц император ли е?
  ...»»По-скоро е ерцхерцог:)И да не ходи към Сараево.

 19. 19 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 728 Неутрално

  докато лудите се налудуват. докато не бъде спрян притока на нашественици, все по-зле ще става. ето какво е да си ученик в германия, където политкоректността замени вездесъщата ЩАЗИ:
  http://www.spiegel.de/lebenundlernen/schule/moschee-besuch-verweigert-eltern-muessen-50-euro-bussgeld-zahlen-a-1216757.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK