Китай притиска ЕС за антиамерикански съюз в търговията

Китайският премиер Ли Къцян (в средата) с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вляво) и председателя на Европейския съвет Доналд Туск

© Associated Press

Китайският премиер Ли Къцян (в средата) с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вляво) и председателя на Европейския съвет Доналд ТускКитай оказва натиск върху ЕС за остро съвместно изявление срещу търговските политики на американския президент Доналд Тръмп по-късно този месец, съобщават за агенция "Ройтерс" европейски представители.


Пекин обаче среща отпор в усилията си на фона на предстоящи срещи на върха със страните от Централна и Източна Европа и с европейското ръководство, а и на разговори с германския канцлер Ангела Меркел в близките дни.


Според "Ройтерс" по време на разговори в Брюксел, Берлин и Пекин вицепремиерът, отговарящ за икономиката, Ли Хъ и първият дипломат на Китай Уан И предложили съюз между двете икономически сили в замяна на по-голямо отваряне на китайския пазар в знак на добра воля. В частни разговори Лю е изтъквал, че Китай е готов за пръв път да обяви кои сектори от икономиката му може да се отворят за европейски инвеститори по-късно този месец. пише агенцията.


Какво иска Китай
Едно от исканията на Китай в замяна на това е за общи действия срещу САЩ в Световната търговска организация, но според петима представители и дипломати от ЕС тази идея е отхвърлена.


Очаква се срещата на върха на 16 и 17 юли, на която от китайска страна ще присъстват президентът Си Цзинпин и премиерът Ли Къцян, да не доведе до острото комюнике, което би очаквал Пекин, а по-скоро да се изтъква желанието за съвместна работа по модернизация на СТО. Същевременно всякакво комюнике би било напредък, след като последните 2 срещи завършиха без комюнике заради спорове за търговията и териториални спорове в Южнокитайско море.


Китайските държавни медии междувременно лансират посланието, че ЕС е на страната на Пекин, а това поставя блока в деликатно положение, отбелязват европейски представители, според които Китай иска "ЕС да застане с Пекин срещу Вашингтон, да вземе страна", но това няма да се случи.


Въпреки митата, които Тръмп налага на износа на метали от Европа, и заплахите за автомобилната индустрия Брюксел споделя опасенията на Вашингтон, че китайските пазари остават затворени за чужди инвеститори, а Пекин манипулира търговията, за да владее световните пазари. "Съгласни сме с почти всички оплаквания на САЩ срещу Китай, не сме съгласни обаче с начина, по който САЩ подхождат към въпроса", казва друг дипломат.


Китай притиска ЕС за антиамерикански съюз в търговията

© Associated Press


Притеснения


Все пак китайското предложение е поразително предвид близките връзки между САЩ и Европа в икономиката и сигурността. То обаче разкрива както притесненията в Пекин от търговска война с Вашингтон, така и по-смелия подход на Китай в заявките му за лидерство на фона на разделенията между САЩ и партньорите му - Европа, Япония и Канада - по въпросите на търговията, климатичните промени и външната политика.


За Китай източник на безпокойство са и плановете на ЕС за по-сериозен контрол на инвестициите на Стария континент и решенията на регулаторите в САЩ да блокират опити за придобивания в САЩ. Междувременно се забавя и износът от Китай към САЩ - по официални данни през юни той е нараснал едва с 3.8 процента на годишна база - 23.8 процентни пункта по-малко от същия месец миналата година. За първото полугодие на 2018 г. също се отчита рязко забавяне - 5.4% ръст на износа в сравнение с предходния период на 2017-а, което е 19.3 процентни пункта по-малко.


"Тръмп раздели Запада и Китай се опитва да извлече ползи от това. Никога не се е чувствал комфортно от това, че Западът е един блок", казва европейски представител, свързан с дипломацията между ЕС и Китай. Според него Пекин смята, че може поне да опита да отдели ЕС в области като търговията и човешките права. Според друг дипломатически представител срещата на лидерите на Г-7 миналия месец е била подарък за Пекин, защото е показала, че Европа губи дългогодишен съюзник, поне що се отнася до търговията.


"Пускат ни на перона едва когато влакът е потеглил"


Същевременно според доклад на консултантската компания Rhodium Group от април китайските ограничения в чуждите инвестиции са по-големи от тези в ЕС във всеки сектор освен недвижимите имоти. Много от придобиванията на европейски компании от китайски не биха били възможни в обратната посока. Макар Китай да обещава отваряне, европейски представители очакват, че всички подобни ходове ще съдържат повече символика, отколкото в съдържание.


Дори решението от май за намаляване на митата върху вносните автомобили ще е от малко значение предвид колко малък дял заема вносът им на местния пазар, а и предвид планирания бърз преход към електромобили в Китай. "Пускат ни на перона едва когато влакът е потеглил", казва европейски бизнес ръководител, базиран в Пекин.

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Време беше.
  ЕС+Китай+Русия трябва да се опънат на Тръмпона.

 2. 2 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Значи знаели за практиките на Китай, били съгласни с Тръмп, че не са честни, но до сега са си мълчали и нищо не са направили!?! Доста глупаво ми звучи и направо си говори, че не са защитили интереса на ЕС по най-добрият начин.

 3. 3 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И много внимателно, хем да сме на кяр, хем да не се срути долара, че всички много яко ще издухаме супата ;)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  "Пускат ни на перона едва когато влакът е потеглил"

  А ние още не сме решили дали да пътуваме

 5. 5 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 571 Неутрално

  САЩ се самоизолира нищо добро няма да излезе от това.
  Света е глобален останалите пазари ще се отворят ще започнат да търгуват все по активно Русия ще бъде преобщена.
  Технологии който не се вкарват от САЩ ще бъдат разработени самостоятелно, долара ще стане все по малко значим за сметка на Евро-то и Юана.
  ЕС ще разработи собствен оръжеен комплекс и няма да купува от САЩ.
  САЩ сами се прецакват

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  ЕС трябва да се противопостави на САЩ, но според собствените си приоритети.
  Нека и Китай да направят същото.
  В политиката приятелства няма. Такива договорки могат да се спазват, но е по-добре да не се подписват.

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  Разумна позиция на Европа, поне засега. Америкянската политика може да се промени още през ноември след изборите, китайската идеология си остава тази на ККП и веднъж разположили се в Европа в кратки срокове китайците ще диктуват правилата на играта.
  После дълбочината на пазара и характера на търговията между САЩ и Европа са двигател на технологичния прогрес в света. С Китай - съмнявам се...

 8. 8 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#7] от "daskal1":


  китайската идеология си остава тази на ККП и веднъж разположили се в Европа в кратки срокове китайците ще диктуват правилата на играта.
  —цитат от коментар 7 на daskal1


  Китайците вече диктуват правилата на играта. Дори хитрите корпорации, които уж експолоатираха Китай се оказаха постепенно в ръцете на китайците или поне с техните технологии Китай им създаде много силни конкуренти.

 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Не само ще ги пускат на перона, когато влакът е потеглил, но ще ги пускат по пързалката.
  ЕС в съюз С Китай срещу САЩ са изядени от Китай. Меркел ходи в Китай да застройва някакъв общ фронт срещу САЩ, но това беше импулсивно решение, индивидуална изява, необмислено решение и в крайна сметка имаше за цел повече да сплаши Тръмп, отколкото някакъв реален фронт. Наивно, защото Тръмп не се плаши лесно, а и добре е калкулирал плюсовете и минусите и позициите на европейците в тази игра. Търговските проблеми на ЕС с Китай са сто пъти по-големи, отколкото със САЩ. И Европа има сто пъти повече основания със САЩ да играе срещу Китай, отколкото с Китай срещу САЩ. А както виждаме, Тръмп разиграва и военно-политическата карта и Европа започва да си играе с огъня. Съюз с Китай срещу САЩ може да потопи НАТО и да хвърли Европа в пламъци. Без НАТО първата работа ще бъде на Турция да нападне Гръция и да възпламени целия Балкански полуостров. В Югославия само това чакат. И кой знае колко още тлеещи европейски конфликти ще се разразят. Миграцията ще стане безконтролна, Русия моментално ще разшири влиянието си по кримски модел в Молдова, Балтийските републики и Украйна. Кой ще я спре, особено при условие, че Путин може да се споразумее с Америка? В европейците здраво беше залегнало убеждението, че сигурността на която се радват е дадена от Бога и никой не може да им я отнеме. В момента Тръмп им избива тази мисъл от главата с по-силни удари. И тепърва ще започнат да осъзнават откъде идва папото.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":

  От кого ни пази САЩ ?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Нереципрочната търговия с Китай е заробваща, нежеланието да допуска чужди стоки на своя пазар отблъскава трезвомислещите държави. Дъмпинга прилаган от китайските производители съсипва икономиката на невнимателните.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#7] от "daskal1":

  И китай ще започне да вкарва иновации, а най-малкото е, че докарва технологията до народа.
  Иначе, нито ти, нито аз ще можем да си я позволим.
  Жалко, че това не се случва в сферата на енергоизточниците, транспорта, храната и медицинските услуги.
  Наместо цените да падат, те регулярно се покачват.
  Странно работи техническия прогрес в условията на пазарна икономика....., пардон, капитализъм.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 14. 14 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  На Китай няма да му се отвори парашута точно сега да спечели за свой съюзник ЕС в търговския спор със САЩ, при положение, че от години ЕС изразява пред Китай същите възражения в търговията, каквито има и САЩ по отношение на Китай. Позициите на САЩ и ЕС по отношение на Китай са идентични и очаквам да се случи точно обратното - САЩ и ЕС да застанат срещу Китай, след като разбира се Тръмп смегчи позицията си по отношение на ЕС на срещата си с холандеца Рюте.
  Китайските таварищи действат изключително некоректно в търговията.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 15. 15 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Либерали и комунисти ще се прегърнат във вечна дружба. Това е нормално, нали са бащи и синове.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Алегорията за влака и перона е наистина много точна и удар в десятката ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":

  Стига с това "ще" в коментарите ти. Туй 'ще', онуй видите ли 'ще' - следователно 'ще'.
  Голяма врачка се извъди.

  Не стига, че Европа се държи достойно и държи все още на добрите отношения със САЩ, въпреки всичките простотии, кото прави Тръмп, ами и имаш наглостта да я обявиш за виновна. Между другото, не си европеец, за да коментираш Европа, не? - нали така казваш на съфорумците за САЩ.

 18. 18 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мизийски ☦":

  "Пекин обаче среща отпор в усилията си на фона на предстоящи срещи на върха със страните от Централна и Източна Европа и с европейското ръководство, а и на разговори с германския канцлер Ангела Меркел в близките дни."

  По скоро Тръмп и Путин ще се целунат, отколкото либералните демокрации и Китай. Ако Европа беше автокрация като Путин (или като мечтата на Тръмп да стане пожизнен президент на САЩ) - досега отдавна да имаше бърз съюз с Китай и обща полшитика в отговор на търговските мита. САЩ икат да са самотни и без съюзници, но това не означава че Европа ще се сближи с Китай срещу САЩ.

 19. 19 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Щатите чисто и просто искат да продължат да дирижират парада, но нещата се променят. Ако съм на тяхно място, и аз ще гледам по този начин.

  Истината е, че Европа все още е най-демократичното място за живеене, но една задълбочена връзка с Китай крие риска да промени това. Ако сте си направили труда да гледате изявления на китайската партия след преизбирането на Си, ще забележите, че плановете на китайците са да поставят населението си под пълен контрол разделяйки ги на кохорти. Отделно, бъдещите китайски идеи към ЕС имат икономическа логика, но за сметка на населението на ЕС. Трябва да си луд за да се отвориш напълно за Китай.

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Диктатурите насекъде си приличаме...
  приличат.

 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  Чакалня №2 за Еврозоната

  Не сте решили... следващата Аеродестинация?

  Ако чакаш БДЖ ;)

  До коментар [#4] от "PisnaMi":

  "Пускат ни на перона едва когато влакът е потеглил"

  А ние още не сме решили дали да пътуваме

 22. 22 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#5] от "eyd13372645":

  ще ти се, ама като се събудиш, ще видиш, че пак си изпил течността от цукалото.

 23. 23 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#19] от "Момо":

  Във ЕС има прекалено много и прекалено безсмислени ЕС регулации. Това води до загуба на конкурентноспособност и изоставане в технологии и иновации. Ако нещо не се промени, ЕС ще се превърне в нещо като Историческо ДисниЛенд за останалата част на света.

  "Да, България"
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Никакъв съюз. ЕС ще играе самостоятелно. Китай и ЕС имат различни интереси.

 26. 26 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Добре дошъл многополюсен свят.
  Никой не е казал че ще е лесно, но най-малкото трябва да се пробва скъсване на една срамна 70 годишна зависимост, по дефолт, приемана като даденост/ статукво.
  В крайна сметка, и сащ правят неща, които не са много у ред.
  Идеологически, морално, етично, хуманистично, двигател на човечеството (наред и с най-жестоките епизоди), е европа.

  ЕС НЯМА МОРАЛНОТО ПРАВО да го играе вечния сателит, наместо да възвърне своя суверенитет и самостоятелност.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 27. 27 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Комунистически Китай може да "притиска" единствено Тайван и евентуално Северна Корея.

 28. 28 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 243 Весело

  До коментар [#9] от "gozambo":

  gozambo, миличък, събуди се да се изпишкаш мама. Сънуваш кошмари:).

  Направо си за съветник на Баце по международни отношения:)!

 29. 29 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#27] от "subaru":

  Може да притиска, но това би предизвикало огромни щети и за тях.
  Планът е постепенно да се освободят от петродолара като световна валута, като намерят съмишленици за това.

  Съответно, не е разумно да злорадстваме над рухването на настоящия хегемон, а да помислим какви биха били глобалните последици, и в частност за ЕС.

  Аз се надявам, като следствие на това, на по справедливо управление и разпредление на световните финанси и ресурси.

  Но какво планират китайците, и какво ще стане на практика, са различни други неща....

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4781 Любопитно

  Европейските политици са прави, като настояват да има реципричност в търговията, пазарите и чуждестранните инвестиции между ЕС и Китай.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4781 Любопитно

  До коментар [#6] от "atmanpg":

  Много добре казано, моето мнение е същото. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 277 Разстроено

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Гласувайте с главите си в САЩ наесен, че ако не се промени политиката ви, нищо добре не чака никой включително и особенно вас.

  Да не останете партньори само на Северна Корея...

  The Tenth Man
 33. 33 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Според скромното ми мнение ЕС трябва много сериозно да работи за здрави връзки с Индия. Подобен съюз ще предостави огромно място за маневри по отношение на Китай...

  The Tenth Man
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4781 Любопитно

  Китай и ЕС имат различни интереси.
  —цитат от коментар 25 на Роси


  В някои отношения Китай и ЕС имат общи интереси. Давам ти примери Роси, примерно по отношение на Парижкото споразумение, двете страни споделят едно и също мнение и позиция в неговото запазване. По отношение на ВЕИ - също двете страни подкрепят развитието на този сектор и намаляването използването на изкопаеми горива. По отношение на иранската ядрена програма ЕС и Китай споделят напълно едно и също мнение - неговот запазване. По отношение на палестино-израелския конфликт, двете страни споделят напълно едно и също мнение - подкрепа за двудържавното решение и споделяне на Ерусалим на двете държави - Палестина и Израел. По отношение на търговията и двете страни са против протекционизма и за запазване на сегашния отворен икономически и търговски модел, двете страни подкрепят свободната търговия също така. Макар, че както пише в статията, пазара на Китай е по-затворен от пазара на ЕС за чуждестранни инвеститори и играчи и това трябва да се промени в посока по-голямо отваряне на китайския пазар за европейски инвеститори и компании. По този въпрос нашите европейски политици изискват реципрочност от китайците и са прави за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Весело

  До коментар [#5] от "eyd13372645":
  "Технологии който не се вкарват от САЩ ще бъдат разработени самостоятелно"

  Знаеш приказката за кучето което гледа касапина

  подпис
 36. 36 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#32] от "Адвокат на дявола":

  Те (републиканците) нямат избор. За демократи не могат да гласуват поради принципни различия. Затова искат-не искат, със запушен нос и закрити очи пускат за кандидата на РП и се надяват да се размине с малко.
  Може би е крайно време да се появи трета партия в САЩ, която да събере по-умерените от двете партии, а остатъците да се отдръпнат в двете крайности - крайно дясно и крайно ляво.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4418 Весело

  До коментар [#32] от "Адвокат на дявола":

  Ами кажете ми как да гласувам, че да не сбъркам, зер без вашите указания закъде съм.

 38. 38 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#36] от "vesolr":

  Да де, ама вече не трябва да запушват ушите и закриват очите.

  С Тръмп трябва костюм за биологична защита да слагат:)

  The Tenth Man
 39. 39 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 277 Любопитно

  До коментар [#37] от "daskal1":

  Гласувайте както написах - използвайки главите си.

  Вие как смятате, Тръмп защитава ли интересите ви?

  Може те ли да живеете сами на тази планета, в изолация?

  The Tenth Man
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4781 Любопитно

  Може би е крайно време да се появи трета партия в САЩ, която да събере по-умерените от двете партии, а остатъците да се отдръпнат в двете крайности - крайно дясно и крайно ляво.
  —цитат от коментар 36 на vesolr


  Би било чудесно това. Но, Весо и сега в САЩ има доста партии, проблемът е, че на тях не им се обръща никакво внимание от страна на медиите например. Имам в предвид, че лидерите им например не се допускат на дебати с водачите на РП и ДП по телевизията например. В ЕС не е така, тук на дебатите винаги участват и лидерите на по-малките партии, примерно зелени, либерали, и т.н. Няма да се изненадам, ако много американци не знаят, че има и други партии при тях освен РП и ДП. Според мен трябва промяна в политическия модел (медиен също) в САЩ, така, че да се даде шанс за изява на тези малки американски партии преди избори за сенат, конгрес и президент.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":От кого ни пази САЩ ?
  —цитат от коментар 10 на atmanpg


  Добрутро! От къде изгрява слънцето?

 42. 42 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 925 Весело

  Европейските политици са прави, като настояват да има реципричност в търговията, пазарите и чуждестранните инвестиции между ЕС и Китай.
  —цитат от коментар 30 на Иво


  А, Тръмп не е!!!

  Ееей, ще падна от смях! И на всичкото отгоре, България дето най-няма сметка от тази ситуация - имаме ужасен търговски баланс - най-много плюе срещу Тръмп.
  Разберете, има нещо наречено Баланс на плащанията. Текущата сметка трябва да е равна на капиталовата. Текущата включва търговския баланс, който мери колко чужда стока се потребява. Разликата се компенсира в капиталовата сметка и мери колко собственост/ активи се придобиват от чужденци. Няма как вечно Щатите да произвеждат държавен дълг и чужденци да купуват собственост за да може Америка да купува вносни стоки. Следователно, търговията ще стане реципрочна и ЕС по-добре да си пази партньора, защото може и по-лошо от Тръмп да дойде. Не слушайте Танте, щото Германия е като Китай - експортно ориентирана икономика. Те са в един и същ отбор в случая. Просто "раята" дето купува се събуди. Гледайте да не размаха тоягата, че на всички ще се стъжни... По-добре ние да възстановим баланса с разум отколкото да го оставим сам да се възстанови....

 43. 43 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  ЕС не желае общи действия с Китай срещу икономическата политика на Тръмп, но де факто, с отговора си на наложените от САЩ мита се явява на една страна с Китай и то по принуда, поради начина, по който Тръмп иска да защити и възроди американската икономика.

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4418 Весело

  До коментар [#39] от "Адвокат на дявола":

  Вие и друга част на тялото ли използвате при гласуване?
  Днес ни е национален празник и не съм настроен да Ви дам отговора който иначе си заслужавате, и който е противозаконен. Руснаците се опитаха...

 45. 45 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 277 Любопитно

  До коментар [#42] от "puknatastotinka":

  "Няма как вечно Щатите да произвеждат държавен дълг и чужденци да купуват собственост за да може Америка да купува вносни стоки. "

  Малко разяснения по написанопто ако може, моля?

  The Tenth Man
 46. 46 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#44] от "daskal1":

  В интерес на истината не съм гласувала никога през живота си.
  Намирам го за загуба на време:)

  The Tenth Man
 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4418 Весело

  До коментар [#46] от "Адвокат на дявола":

  Е, тогава мога да си спестя историческия преглед на причините да двукратната намеса на САЩ в Европейските войни и резулатите от тези намеси и да мина към един илюстративен виц от миналото.

  Вуте се жени за Пена и на следващия ден започва да я възпитава:
  - Пено, ако видиш че капата ми е килната надясно, значи съм на кеф и започваш да пееш. Ако е килната наляво, хич не съм на кеф, ще мълчиш и ще слушаш. Ако седи право - не знам, ама ще ти кажа.
  На тази тирада Пена отговаря:
  - Ако ме видиш на прага с ръце на кръста, внимавай накъде ти е килната капата щото иначе лошо!

 48. 48 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#45] от "Адвокат на дявола":

  Ако ползваш английски, започни оттук: https://keydifferences.com/difference-between-current-account-and-capital-account.html

  Иначе, обяснението е, че текущата сметка отразява движението на парите от търговия - мери нетния приход на страната. Основен дял в нея се пада на търговския баланс (износ - внос). И когато търговският баланс е отрицателен (Щатите имат половин трилион годишно с Китай), това значи, че от страната излизат пари. За да има баланс отнякъде трябва да влизат. Те влизат чрез инвестиции - капитал. Капиталовата сметка е на плюс. В този смисъл, тази сметка мери колко собственост (капитал) е преминал в ръцете на чужденци. Очевидно, че няма как Щатите да продължават устойчиво да потребяват стоки и услуги произведени навън, докато чуждите държави непрекъснато увеличават активите си в САЩ. На теория е възможно - Гугъл да достигнат пазарна капитализация според името си...:))) На практика как ще го свържем с въглекопачите в Западна Вирджиния не е ясно... Затова и обедняването на населението, разрушаването на средната класа и гласуването срещу статуквото на глобализаторите. Време за промяна...

 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4781 Любопитно

  До коментар [#42] от "puknatastotinka":

  Тръмп НЕ е разбира се! Защото, Тръмпи наложи санкции както на Китай, така и на нас от ЕС и Канада, а ние уж сме съюзници с янките. Ще цитирам председателя на ЕС (европейски съвет) г-н Туск, който в срещата на върхът на председателството на ЕС в София заяви много точно, че с приятели като Тръмп врагове не ти трябват. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  За успокоение на духовете, снощи китайският министър на финансите е заявил, че "Китай няма да направи първия изстрел в търговската война със САЩ", сиреч повишаването на тарифите на 5-ти юли с очакван общ резултат от 35 милиарда долара се отлага.
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-07-04/china-to-have-12-hour-head-start-on-u-s-in-trade-war-s-next-act

 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  И една неприятна вест, Президентът на китайския конгломерат HNA, 59-годишният Ванг Джиян, който в последно време продаваше огромна част от активите си за да запуши проблемите с китайските кредити, е паднал от 15 метрова скала във Франция по време на рекламни снимки и е загинал.

 52. 52 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#47] от "daskal1":

  "Е, тогава мога да си спестя историческия преглед на причините да двукратната намеса на САЩ в Европейските войни и резулатите от тези намеси"

  Е , да взема, че да ги напиша тези причини:

  Първа световна война - паричен аспект:)
  САЩ отпускат на воюващите европейски страни общо 10 млрд. долара заеми в тогавашни пари.Със тези пари и със част от собствените си пари европейските страни заплащат за доставката на американски стоки и оръжия:)
  След края на войната САЩ сключва погасителни споразумения при което отпуснатите средства стават от 10 на 11,5 млрд.долара, които се връщат в период от 62 години.
  Общата реално върната на САЩ сума е 22 млрд. долара:)
  Извън въпросните договорености остава загубилата Германия, която има да плаща репарации в размер на 33 млрд. долара тогавашни пари.

  И ЧЕРЕШКАТА на тортата:
  "The other payment alternative would have been to send European goods to America and build a trade surplus, but U.S. protective trade policies made this nearly impossible."

  Та както гледам има "доста причини" и все измерими:
  Защото само преди ВСВ имаме:
  Износ стоки САЩ 10+ млрд. долара
  Внос стоки САЩ 0 млрд. долара, защото вноса се оказва почти невъзможен поради, познай каква причина :)" U.S. protective trade policies made this nearly impossible"
  Финанси:
  Дадени заеми от САЩ 10 млрд. долара
  Получени главница + лихви 22 млрд. долара
  Всичко това и стоки и финанси в тогавашни пари.

  ПП. САЩ са настоявали отпуснатите заеми във американски долари да се връщат само във злато реално, не са искали американски долари, не са искали стоки.

  Ето и по-подробно на английски, източника на материала е американски да не си помислите нещо друго.
  The desire of the United States to secure repayment for cash loans and goods extended to European Allies during and after World War I was a highly publicized issue during the 1920s. The stance did much to destroy the loyalties and goodwill that had developed during the conflict.
  Beginning in 1917, the U.S. began to extend cash and supplies to its European allies, expending more than $7 billion in government funds by the time of the armistice in November 1918. Following that, an additional $3 billion was directed to relief and reconstruction efforts of both the Allies and new European nations that grew out of the Paris peace negotiations. The sum of $10 billion (see table) was often described as a “war debt," but a portion of that total was incurred after the war was over.
  Even before peace had formally been concluded, various Allied nations began to press the United States to scale back or cancel entirely these obligations. Indeed, there was some justification for reconsidering the entire debt issue:
  Most of the borrowed money had been spent in the United States for supplies and war matériel, and had provided a tremendous stimulus for the American economy, which was then the envy of the world. Many Europeans believed that the U.S. had already been repaid.
  Some of the debtor nations argued that the war had been a common cause and that one victorious power should not profit at the expense of others. Further, the U.S., insulated by wide oceans, had entered the war late and allowed the European allies to do most of the fighting and dying.
  Practical economic realities also seemed to dictate a rethinking of the debt issue. It was unlikely that the Europeans would be able to repay their obligations in gold, as the U.S. wanted, because that commodity was needed to back up their faltering currencies. The other payment alternative would have been to send European goods to America and build a trade surplus, but U.S. protective trade policies made this nearly impossible.
  The Harding administration made it clearly understood that the United States had no interest in cancellation. This position was widely supported by the public, which felt that those who incur debts should repay them. This tight-fistedness was not well received in Europe, where the image of Uncle Sam slowly gave way to “Uncle Shylock."
  In February 1922, Congress established the World War Foreign Debt Commission to negotiate repayment plans with the debtor nations. The Commission eventually concluded 15 agreements that contained terms based upon the debtors’ abilities to pay. In aggregate, a final principal amount of $11.5 billion was accepted, to be paid off over 62 years with interest rates averaging slightly above two percent. If paid in full, this would have yielded more than $22 billion.

  Problems existed almost from the inception. The Harding administration maintained that war debts and German reparations were unrelated issues. In fact, they were not. Germany had been saddled with an unrealistically high postwar obligation of $33 billion, but was actually able to make payments for a number of months. This crushing obligation, however, could not be discharged and the Germans defaulted in less than a year. It quickly became apparent that the Allied recipients of the reparations payments were unable to pay the U.S. after the German default.
  This international problem was passed on to the Coolidge administration, following the death of Harding in August 1923.

  The Tenth Man
 53. 53 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 277 Любопитно

  До коментар [#48] от "puknatastotinka":

  Я сега се пробвай в тези твои "лекинко поизкривени" съждения да вкараш например добавена стойност или печалба:)

  The Tenth Man
 54. 54 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 925 Весело

  Този термин "търговска война" е изкован от глобализаторите с цел да плашат населението. Точният термин е защита на пазара и местните производители. Пазарът на една държава е ресурс. Китай го използва перфектно за да се развие, а Щатите го раздаваха досега за да си разбият средната класа в полза на богатите. Затова реалният ръст на заплатите на работниците е 0.4% за последните 30 години... Просто ги залъгваха (като островитяни преди 5 века) с евтини бляскави дрънкулки от чужбина... Радваха ги с евтин Уолмарт, ама им изнасяха работните места докато им направят уолмартски заплатите...
  Стана като в онзи стар виц от времето на Бай Тошо, където пристига новина, че ще има корекция на цените.

  За по-лесно от понеделник всичко щяло да бъде по 1 лев.

  Кола - 1 лев.
  Къща - 1 лев.
  Хляб пак 1 лев......
  Заплата - 1 лев. :)))

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4418 Весело

  До коментар [#52] от "Адвокат на дявола":

  Малко да сте се замислила над т.н. "тайм лайн"? Заемът на оръжия от, муниции и материали за вощващите европейски съюзници е от държавния дълг 1917, и достига 7 милиарда при примирието 1918. А американските войници са дошли на екскурзия в Европа откога, и главното защо, да мрат по собствена воля във война започната от..? А за обезпечаването в злато (така са плащали и руснаците по лендлиза) е направо наивно, нещо за инфлационни процеси, или за кризата и Голямата Депресия?
  Моля Ви, прочетете и за съпротивата в Конгреса против намесата на САЩ в тази война (ПСВ), или пък за лобирането на Великобритания за американска намеса във ВСВ. Като малките деца, наакват се и после плачат, а като стигнат тийнейджърска възраст "мразят родителите си". Е, сега май сте в тази възраст. :-)

 56. 56 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#48] от "puknatastotinka":Я сега се пробвай в тези твои "лекинко поизкривени" съждения да вкараш например добавена стойност или печалба:)
  —цитат от коментар 53 на Адвокат на дявола


  Няма печалба. Тя е в баланса на фирмите. Микроикономическо понятие. Няма общо с баланса на плащанията. Има невидими ефекти. Например, ти като чужденец, ще искаш да инвестираш за печалба. Затова ще гледаш да си купиш Гугъл, а не въглищна мина в Западна Вирджиния... Шефовете на Гугъл ще ти докарат евтини индийци на H1B виза за да бачкат като робчета или ще изнесат там дейности за да ти докарат голяма възвращаемост на инвестициите. Реднеците да го духат. Духат, ама гласуват. И са въоръжени... Господ да пази Втората поправка и свободата...

 57. 57 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#55] от "daskal1":

  Не съм се замисляла, просто написах едни причини с много нули, които вие си спестихте загадъчно:)

  Пък ако взема да се замисля, се сещам за нещо като морален дълг например.
  САЩ да се се чувствали морално задължени на тези, които са им направили независима държава да речем:)...
  или пък да се решили да помирят родата, че към ПСВ май са били нация от европейски преселници:)
  което е похвално, всъщност.
  Та като видим днешната ситуация, САЩ кога успяхте да си смените ценоститие и да забравите миналото?

  The Tenth Man
 58. 58 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#56] от "puknatastotinka":

  Добре да се перефразирам, вкарай БВП:)

  The Tenth Man
 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  До коментар [#57] от "Адвокат на дявола":

  Вие наистина днес сте решила да се дърлите безсмислено. Кой е дал свободата на Америка? Напротив, хората са си я извоювали вместо да търпят деспотите на Европа, проливали са кръвта си във войни за независимост с Британска Империя, Франция, и т.н.
  Аман от хора спорещи с "комсомолски плам" , минимални знания и идеологически капаци породени от глупава омраза към нещо което нито разбират, нито познават.
  Хайде приятен ден, да прекратим за днес за да не си кажем неподходяши неща.

 60. 60 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4027 Любопитно

  До коментар [#44] от "daskal1":

  Какъв пък ще да е този невероятен отговор в коментар под статия, който е противозаконен?! И по чие законодателство - българско, американско?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 61. 61 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 844 Весело

  И все пак, една гатанка, чисто теоретично: ако Китай и ЕС вземат се гушнат, кой ще пее: "Баси, баси, май закусих сандвич с жълт инкасатор и европед*раси"?

 62. 62 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#59] от "daskal1":

  "Кой е дал свободата на Америка?"

  За човек избрал си ник "Даскал" сте твърде незапознат с историята:)

  Та "войната за независимост на САЩ", тази която дава свободата на САЩ от Великобритания, се води между колониите (бъдещи САЩ) и Великобритания.
  В тази война колониите са на път да бъдат разбити и да загубят и да си останат ... колонии:)
  Печелят поради една единствена причина. Занете ли коя е?
  Франция (а съвсем в края и Испания), които се намесват на страната на колониите, като Франция изпраща войски в Северна Америка за да се бият заедно с колониите, повежда морска война срещу Великобритания и убеждава Испания да вземе страна срещу Великобритания.
  Великобритания изправена пред опцията да се окаже във морска война срещу Франция и Испания и във сухопътна война срещу същите държави ВЪВ Европа, решава да изостави колониите си в Северна Америка и да запази останалите си владения.

  Та кой ли е дал свободата на САЩ?

  ПП По никакъв начин не отричам, че колониите са се били за свободата си, но без гореописната подкрепа са щяли да бъдат смачкани.

  The Tenth Man
 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4418 Весело

  До коментар [#60] от "vesolr":

  Прав си, че е пропуснат пасаж от текста - противозаконна е намесата на външни лица и институции в американските избори, разбира се по американските закони (това е коментар по съвета как да гласувам). Грешката е моя, обикновено не чета постовете си след написване. Затова си те имаме теб, да ни вкарваш в правия път :-)
  А за българските закони и изпълнението им питай някой друг, не съм специалист по тях.

 64. 64 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#63] от "daskal1":

  А, няма нищо, аз редовно изяждам думи от написаното и после сам се дивя на текста.
  В случая не очаквах ти да си пропуснал нещо имайки предвид колко си екзактен и педантичен. Затова се заблудих, че наистина смяташ отговора, който не искаш да дадеш на адвоката, за противозаконен.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 65. 65 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#62] от "Адвокат на дявола":

  Е, то по тази логика ако не бяха САЩ, Великобритания щеше да бъде смачкана от Германия, а след нея и СССР изправен пред Германия и Япония нямаше шансове. Въпросът не е кой колко е длъжен на другия, става въпрос за дългогодишни съюзи, които няма как да бъдат разрушение щото на един егоцентричен нарцис му скимнало. Републиканските лидери вместо да скръцнат със зъби на Тръмп са мълчаливи съучастници до момента. Дано да си е струвало да предадат принципите си.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  До коментар [#19] от "Момо":Във ЕС има прекалено много и прекалено безсмислени ЕС регулации. Това води до загуба на конкурентноспособност и изоставане в технологии и иновации. Ако нещо не се промени, ЕС ще се превърне в нещо като Историческо ДисниЛенд за останалата част на света.
  —цитат от коментар 23 на errata


  Проблемът на ЕС е, че все още не е толкова единен, колкото трябва за да се противопостави ефективно както срещу нападките от САЩ, така и на китайските напъни.
  Ако европейските страни престанат да се самоизолират и да не виждат колко са мижави за гигантските катаклизми които настъпват Европа ще попадне в мелницата между Китай, САЩ и Русия.
  В Европа като цяло има достатъчно неразработени пазари и взаимоизгодни търговски връзки.
  Само трябва да престанем да виждаме съседните нам страни като първи врагове и конкуренти, а да ги разглеждаме по-скоро като взаимоизгодни сътрудници.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#65] от "vesolr":

  Да де, точно така е!
  Само дето Даскал тръгна да се обяснява как и защо САЩ се намесвали в европейските войни:)
  Просто му сипах допълнително от същото ястие:)

  The Tenth Man
 68. 68 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#10] от "atmanpg":

  Питай украинците от Крим и Азербайджанците от Нагорни Карабах. А може да се поинтересуваш Финландци, Литовци, Естонци....от кой се пазят. Със сигурност не е от Дядо Мраз от Север

 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  Кой да им коже на китайците, че кръвта вода не става? Млада икономика са, има много да се учат. Най-вече, че "гарван гарвану око не вади".

 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#44] от "daskal1":Днес ни е национален празник
  ....»»Ей, най-сетне някой да се сети....Поздравявам те, а и всички българи с..американско самосъзнание.:)

 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4418 Весело

  До коментар [#70] от "тулса":

  Ами като си избереш съзнателно страната най-разумното е да приемеш езика, културата, историята и традициите и. Другото си е клиничен случай на садомазохизъм :-)
  ПП
  От сутринта съм пуснал историческия канал и се боря с антиамерикански попълзновения :-)

 72. 72 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 229 Любопитно

  И много внимателно, хем да сме на кяр, хем да не се срути долара, че всички много яко ще издухаме супата ;)
  —цитат от коментар 3 на Емил Емил


  Тъкмо писах, в новата тема:

  "Банк ъф Америка(BOA), очаква нова финансова криза, по- голяма от 1997- 1998г.!

  Експерти казват, че всички признаци/тенденции(като тогава) са налице"

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/04/3230187_amerikanskite_mita_moje_da_sa_posledniiat_piron_v/ #comment-1

  I really don't care. Do U?
 73. 73 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Нереципрочната търговия с Китай е заробваща, нежеланието да допуска чужди стоки на своя пазар отблъскава трезвомислещите държави. Дъмпинга прилаган от китайските производители съсипва икономиката на невнимателните.
  —цитат от коментар 12 на korc


  Американците, от 20г.(че и повече) се оплакват, от обезцения юан.
  А, някой вчера даде за пример, че китайската икономика ще пострада, защото юанът страдал(падал), от санкциите на Тръмп!?

  А, де?

  I really don't care. Do U?
 74. 74 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#42] от "puknatastotinka":

  Тя тая капиталова сметка... освен американски ценни книжа, дългови облигации или както там се наричат, какво продават на чужденци?
  Това се гарантира със 'светло бъдеще'.
  Ако утре вдругиден 'чужденците' поискат ликвидност в реални активи, ко праим?
  И има ли друга спирачка да си ги поискат, освен че дълга става гарантирано несъбираем за вечни вренена?
  Хипотетично е събираем, но практически коня е отдавна у ряката.
  Трябва да пуснат фъндък на американците, докато се оттърват полека от петродолара и поне част от американските дцк, ако искат да НЕ позволяват на американците повече да правят така:
  - количествени улеснения, да задават тон на инфлацията и кризи като 2008 или по-зле, да не дава господ.
  Но то и еврото, не е ли също малко понапомпано с 'няма никой'... ?

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 75. 75 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#39] от "Адвокат на дявола":Вие и друга част на тялото ли използвате при гласуване? Днес ни е национален празник и не съм настроен да Ви дам отговора който иначе си заслужавате, и който е противозаконен. Руснаците се опитаха...
  —цитат от коментар 44 на daskal1


  И О'бама опита, да повлияе на изборите, като подкрепи официално Хилъри- нещо, което не го е правил(май), друг седящ президент!? Ама него нещо не го закачат? Само Русия/Путин им в устата.

  I really don't care. Do U?
 76. 76 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#62] от "Адвокат на дявола":

  Май и Русия са им помогнали...или се лъжа?

  I really don't care. Do U?
 77. 77 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#75] от "абйб":

  Това с путин/русия/врага е класика в жанра.
  Отклоняват фокуса - от икономическия аспект на нещата, към преекспонирано и в голяма степен измислено идеологическо противопоставяне.

  Прах в очите, разделяй и владей, ако щеш дори хляб и зрелища, като отчетем просташко ниското, vulgar ниво, до което паднаха американските политици.
  Според мен хилари удари дъното, като се има предвид, че уж демократите се самослагат да представлява 'прогресивните' ценности.

  От друга страна, идеологическото противопоставяне изразява геополитическата агенда на англосаксонските елити - да са вклинени трайно в отношенията на европа и евразия/азия.
  Европа (ЕС и извън ес) и азия могат да съществуват абсолютно обезпечено и самодостатъчно, и да се развиват, без америка.
  Не че няма да е по-добре с едни хармонични отношения с америка, но желанието на американските елити за доминация пречи на това.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 78. 78 Профил на абйб
  абйб
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#77] от "Емил Емил":

  Точно, затова са и против Руския газ/нефт, и Иранския също. И, затова (се мъчат да) правят, цветна революция във Венесуела.

  I really don't care. Do U?
 79. 79 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#42] от "puknatastotinka":Тя тая капиталова сметка... освен американски ценни книжа, дългови облигации или както там се наричат, какво продават на чужденци?Това се гарантира със 'светло бъдеще'.Ако утре вдругиден 'чужденците' поискат ликвидност в реални активи, ко праим?....
  —цитат от коментар 74 на Емил Емил


  Бедна ти е фантазията... Питай канадците за имотния им балон. Виж и акциите на щатските борси. Мислиш ли, че Епъл ще произведе толкова за да се изплати инвестицията? А, свинефермите в Каролините? Вече са китайски. Изнасят за Китай като за световно. За местните остават само басейните... от свински изпражнения, разбира се. Тъкмо за здравословни лайняни бани... И кой мислиш се гърби като роб там? Наследниците на робите дето са се гърбили из плантацийте. Както се казва: "Сега с нов мениджмънт!"... Евфемизъм за собственик...

 80. 80 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 925 Весело

  Далеч съм от мисълта да виня китайците за евтиния труд. Американците доскоро също си гърбеха работниците из свинефермите. Това си е природата на бизнеса - усвоява ресурсите (в случая работната сила) на минимална цена.

 81. 81 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Значи в тази капиталова сметка си има и съвсем реални неща..
  Тоя стремеж към криворазбран глобализъм (чист либерален неоколониализъм) да не им изиграе лоша шега и да станат наематели в собствения си дом?
  Неолибералните ценности ще греят само богатите, докато разни хищни компании, по плана на китайската държавна стратегия, водена от..... китайската компартия....
  Е това ако не е идеолигическа гавра, здраве му кажи. Брутална гротеска и брутална разплата.

  А ко праим, ако самолетоносачите не си избиват парите и куцо и сакато си разработва негови самоледи и ракетки?

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 82. 82 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#42] от "puknatastotinka":

  Туу мъч уишфул тинкинг. Американската икономика сама се е поставила в това положение - 2/3 от нея е ритейл. Искат не искат американците единствено знаят и могат да свръхпотребяват. Ако се опитат рязко да спрат - Биг Банг. Американското индустриално производство вече изостава от Китай и ЕС и не се вижда как точно може да се обърне тренда, затова и американците колкото и да се бият в гърдите, са обречени да купуват вносните стоки. Е, тук-таме част от бялата средна класа ще я избива на патриотизъм да се мъчи да налива от пусто в празно и да произвежда/купува мейд ин ю ес ей, но както знаем и те скоро ще са малцинство.
  Така че може да уплашиш само гаргите, америка така се е засилила по пързалката, че вече е късно за спирачки и връщане обратно.

 83. 83 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#44] от "daskal1":В интерес на истината не съм гласувала никога през живота си.Намирам го за загуба на време:)
  —цитат от коментар 46 на Адвокат на дявола


  Много жалко разсъждение.

 84. 84 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#48] от "puknatastotinka":

  И това разсъждение е спорно според мен. Ясно е, че в голямата си част вносът от Китай, който образува големия търговски дефицит, е внос от американски компании, често дори самите материали, от които са произведени вносните стоки не са китайски, а преди това са били собственост на същите американски компании, т.е. капиталът срещу този внос далеч не изтича в Китай на 100%, а остава в американската икономика под една или друга форма. По същия начин чужденците закупуващи активи в САЩ, обикновено го правят чрез местни компании, за това също е пресилено да се каже, че това чужди активи. Да се бори глобализацията с някакви постановки за търговски баланси и капиталови сметки, опровергани от самата глобализация ми се вижда малко като тавтология :)

 85. 85 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#83] от "idiotstavrev":

  Ако успеете да ме убедите, че във България има смисъл може и да опитам.

  А че е жалко, да не намираш смисъл да гласуваш е така, много е жалко, но съм реалистка:(.

  The Tenth Man
 86. 86 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#83] от "idiotstavrev":Ако успеете да ме убедите, че във България има смисъл може и да опитам.А че е жалко, да не намираш смисъл да гласуваш е така, много е жалко, но съм реалистка:(.
  —цитат от коментар 85 на Адвокат на дявола


  Винаги има смисъл да се гласува. След като това се случва веднъж на няколко години, не може да се нарече и загуба на време. С писането в този форум сте загубили повече време :) А иначе мисля и че мога да ви убедя, но това изисква повече време и не е за този форум. Ще дам само един аргумент, който ще разберете най-лесно: При 240 мандата на парламентарни избори, те са рззпределени по избирателните райони според броя на регистрираните гласоподаватели. Естествено обаче не всички гласуват и при пропорционалната система в България, след като се разпределят мандатите по действителните гласове, започва преразпределение на тези мандати, за които не достигат гласове и т.н. И тогава най-облагодетелствани са най-големите партии - герб и бсп и после по реда след тях, защото те на практиката получават още мандати от преразпределяне на негласували, недействителни бюлетини. Колкото по-малко са гласувалите толкова по-лесно е на големите партии да печелят повече мандати от това вторично преразпределение. Може да се каже, че когато не гласувате, гласът ви пак отива някъде, но по дифолт това са герб-бсп-дпс. По-добре го използвайте и не оставяйте на системата да го разпределя на тези, които не искате да ви управляват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK