Как с малко инвестиции Китай печели много влияние на Балканите

Сръбският президент Александър Вучич и китайския премиер Ли Къцян.

© Associated Press

Сръбският президент Александър Вучич и китайския премиер Ли Къцян.Срещата на Китай и страните от Централна и Източна Европа ще припомни за амбициите на Пекин в региона във време на напрежение на Европа със САЩ и Русия. Пример за тях са обещанията, направени от китайското ръководство към балканските страни.


Форматът "16+1" може да "изсмуква ресурси от връзката ЕС - Китай", но отговорът на Пекин е годишната среща (която по непотвърдена информация можеше да се отложи) да се насрочи едва седем месеца след предишната, казва дипломат от ЕС, цитиран от "Файненшъл таймс".


За периода 2016-2017 г. близо 4.9 млрд. от сделките (при общо 9.4 млрд. сключени със страните от "16+1") са с петте (без Косово) западнобалкански държави. В много случаи държавните банки за развитие са склонни да отпуснат заеми за проектите, ако подизпълнителите са китайски компании. Такива задължения са в разрез с европейското законодателство за обществени поръчки, но не и с възможностите на националните лидери на Западните Балкани (същото се случи и с моста в Хърватия, въпреки че тя е член на ЕС).
За Пекин този район е коридор към Европа като част от инициативата "Един пояс, един път" - например мостът в Южна Хърватия, технологичното осъвременяване на сръбската телефонна компания от Huawei Technologies и магистралата между Белград и адриатическото пристанище Бар в Черна гора.


Китайски компании искат да свържат пристанището на Пирея в Гърция (управлявано от китайската "Коско") с жп линия до Будапеща, през Скопие и Белград (което включва проект за модернизация на линията Белград - Будапеща, спрян заради съмнения, че унгарската страна нарушава правилата за обществени поръчки на ЕС).


Как Китай стана важен


Западните Балкани сега са по-интересни за Китай, отколкото през 2012 г., когато никой не обръщаше сериозно внимание на инициативите му, най-малкото заради разстоянието, пише изследователят Вук Вуксанович, някога работил в сръбското външно министерство.


Само две години по-късно, през 2014 г., Китай обеща на всички страни в Централна и Източна Европа фонд в размер на 3 млрд. долара, а година по-рано им обеща кредитна линия от 10 млрд.


Минаха още две години и естеството на китайските действия на Балканите започна да се променя: "Коско груп" придоби 51% от пристанището на Пирея в Гърция; държавната "Тексим банк" отпусна заеми за изграждането на две магистрали в Македония и за магистралата, свързваща черногорското крайбрежие със Сърбия; китайският президент Си Дзинпин посети Сърбия и подписа споразумение за инвестиции (част от тях нереализирани до момента) за 5.5 млрд. долара в инфраструктура; финансовата компания "Евърбрайт груп" купи всички акции на компанията, управляваща летището в албанската столица Тирана.


По време на форум за международно сътрудничество, посветен на "Един пояс, един път", китайското правителство сключи сътрудничество с 30 правителства, сред тях са тези на Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия. Към този момент Китай търгува и с шестте страни от Западните Балкани извън ЕС - дори с Косово, сочи доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие.


Как с малко инвестиции Китай печели много влияние на Балканите

© EBRD


Въпрос на нагласи


Китай изглежда като един от най-важните инвеститори в най-голямата от тези икономики - Сърбия, но проучване, изготвено от правителството в Белград, показва, че тази нагласа съществува в сръбското общество и е далеч от реалността, пише "Блумбърг".


Четири от петте страни - източници на чуждестранни инвестиции в Сърбия, са от евросъюза, но сърбите вярват, че Русия и Китай са сред първите три държави и че са много пред Германия и Австрия например. В проучването едва 24% от сърбите смятат, че най-големият дял инвестиции е от ЕС, докато отговорът е 60%. Същият е делът на убедените респонденти, че отговорът е Русия (от която идва 1% от инвестициите), а 20% са посочили Китай (отново 1%).


"Всичко това има политически последици, защото подкопава идеята, че ЕС е най-добрата и единствена надежда на региона и подронва общественото съгласие с болезнените реформи, нужни за влизане в ЕС", каза Тимъти Лес, анализатор на изследователския център "Нова Европа" в Кембридж. Доклад на европарламента сочи, че в случая на Сърбия например балансът е "нестабилен" и в условия, при които президентът Александър Вучич се опитва да работи с всички големи играчи, е възможно общественото мнение да се обърне срещу ЕС.Агенцията дава пример със стоманолеярната "Железара" в Смедерево, където през 2016 г. китайската Hesteel купува обекта, за да го спаси от затваряне. "Малко означава много, когато става дума за спечелване на сърцата и умовете в региона", отбелязва "Блумбърг". "Борим се за по-добра видимост", казва за агенцията посланикът на ЕС в Белград Сем Фабрици. "Осъзнаваме проблема, но не бих казал, че не сме в добра позиция в надпреварата за популярност... Можем и по-добре, но не мисля, че губим, напротив."


Усещанията са особено важни в Сърбия, чието влизане в ЕС не е вероятно да се случи преди 2025 г. - 12 г. след Хърватия и над 2 десетилетия след Словения. Проблемът обаче е във всички страни от Западните Балкани извън ЕС: от блока идват 73% от всички търгувани в региона стоки; делът на Русия и Китай е по 5%. Според Сърджан Богосавлевич от консултантската компания на "Ипсос" за стратегически маркетинг причината за това разминаване между оценка и реалност е вероятно "защото инвестициите от Китай се представят като жест на добра воля".


Ситуацията не е по-различна в повечето балкански държави, където най-големите инвеститори са от държави като Австрия, Швейцария или Холандия или например страни от Персийския залив.


Последиците


Според европейски депутати надпреварата между глобалните играчи се развива в различни полета на интереси - върховенството на закона, помощта и бизнес развитието за ЕС, сигурността за САЩ, енергетиката за Русия и инфраструктурата и пазарите - за Китай. Пекин гледа на Балканите като коридор към европейските пазари, където е добре да се правят инвестиции и да се печелят позиции по по-хлабавите правила на националното законодателство, преди страните да са се присъединили към блока.


"Файненшъл таймс" отбелязва, че инвестициите на китайски компании често са помагали да се набере обществена подкрепа за проруски политици в Източна Европа, без инвестициите от азиатската държава да носят стигмата на руските.


Същевременно някои от страните в Централна и Източна Европа може да подкрепят приоритетите на Китай в дипломатически план, но други "бавно осъзнават... (че) обещаните инвестиции са по-скоро илюзорни", казва Ивана Караскова от пражкия изследователски център Асоциация за международни въпроси. Някои от проектите не се осъществяват.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 562 Неутрално

  С рушвети и корупция, по светлия руски опит.
  Воть так.

 2. 2 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тоест оказва се, че пак се набутахме в неправилният съюз.

 3. 3 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  На Балканите влияние се печели по един начин , да даваш на политиците , не даваш ли , губиш влиянието моментално или ако се появи друг дето дава повече и те измести.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Сърбите да бачкат като китайци на поточна линия.
  Това никога няма да го бъде.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Китай колонизира Балканите, Източна и Централна Европа. Китай работи по същата схема с Африка. Строи инфраструктурни проекти и им става собственик, това му помага да развърти търговията и да корумпира. Ще видите какво ще стане с политиката, когато навлезат китайските корупционни пари. Ще завъдим и китайски колонии. С мобилните оператори ще им дадем възможност да ни подслушват. Това е знак колко безполезен съюз е ЕС и в колко грешна посока се движи.

 6. 6 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Сърбите да бачкат като китайци на поточна линия.Това никога няма да го бъде.
  —цитат от коментар 4 на palav_nik


  Няма такова нещо.

  China to build industrial park in Belgrade's suburb
  Serbia and China will do everything to accelerate the start of construction of the Serbian-Chinese industrial park in Borca, a suburb of Belgrade.

  https://www.b92.net/eng/news/business.php?yyyy=2018&mm=01&dd=12&nav_id=103257

 7. 7 Профил на jlq22498938
  jlq22498938
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Ситуацията не е по-различна в повечето балкански държави, където най-големите инвеститори са от държави като Австрия, Швейцария или Холандия или например страни от Персийския залив."

  Инвеститорите от Холандия, са от Холандия само на хартия, не бих се учудил швейцарските и австрийските да са подобни.

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Вярно е, че Китай експлоатира Африка, обаче за разлика от Европа, която дори повече я е експлоатирала(и все още го прави) строи и заводи. Европейците(западните такива) пращат храна на африканците уж да ги хранят, а всъщност им съсипват земеделието. Ако наистина искаха да помогнат, щяха да пращат технологии, машини и знание, а не евтин холандски лук.

 8. 8 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Съсипаха се ФТ да пишат за ИЕ и Китай. Що не напишат 1 негативна стая за Западна Европа? Германия ходи да се моли на колене на Китай да инвестира в тях, Китай инвестира милиарди в Англия, Франция, Германия, Италия и т.н. но нито и дума от ФТ. Направо са отвратителни с техните игрички на империи и колективни групи. Тая група тва искала, оная група тва правила. Кви сте вие че ще поставяте десетки страни под единз наменател и да си измисляте кво искала да прави тази група. Кво иска България? Онзи ден ББ покани Меркел да присъсва на срещата, споменаха ли го това във ФТ? не много ясно. Да ги изпотрепят тия медии малко ще им е. Най-мазните паразити на планетата. Щяхме да сме светлинни години напред като човество ако ги нямаше тия мазни долни лъжливи медии които разпростравяват лъжи и поставят хората в групи.

 9. 9 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 266 Любопитно

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Чрез АЕЦ-Белене Китай на практика ще вложи между 10 и 12 милиарда $ в България...Посочи ми друга подобна чуждестранна инвестиция за последните 28 години, пък и не само...

 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Любопитно

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Китай колонизира Балканите, Източна и Централна Европа....
  —цитат от коментар 5 на gozambo


  И като ги колонизира какво ще ги прави?

  ... Ще видите какво ще стане с политиката, когато навлезат китайските корупционни пари. ....
  —цитат от коментар 5 на gozambo


  Я да чуем какво ще стане. Че дотук сме наясно какво става с руските корупционни пари, ама за китайските още не знаем.

 11. 11 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 779 Неутрално


  Балканците могат само няколко неща:

  Мразят се неистово и безпричинно помежду си.
  Нагъзват се пред силния на деня.
  Не обичат да работят.
  Нагъзват се и пред тези които размахват пари в ръка.
  Обичат да пият и да ядат, ако може без да плащат....

  Така че Китай си купува лесно и за малко пари местни политически "елити" и това никак не ме учудва.

 12. 12 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 541 Весело

  Ме беден човек - за малко се продава.
  Но пък има "чест и достойнство" във излишък- и Бил Гейтс би завидил на балканците!
  Бедни, бедни, та се продават за паница леща.
  Но Черна Африка вече се насити на китайски инвеститоре - ред е и на следващата беднотия да хампе малко китайски пари.
  То затова де що има жив на Юг от Сахара стяга куфарите за Европата - ми там ще са си у дома ;-)

  пп Има един лаф: Сал едната чест ни е останала - но ще я продадем скъпо!

 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#1] от "kpenkov":

  И немците имат много опит......и немците !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Китай колонизира Балканите, Източна и Централна Европа. Китай работи по същата схема с Африка. Строи инфраструктурни проекти и им става собственик, това му помага да развърти търговията и да корумпира. Ще видите какво ще стане с политиката, когато навлезат китайските корупционни пари. Ще завъдим и китайски колонии. С мобилните оператори ще им дадем възможност да ни подслушват. Това е знак колко безполезен съюз е ЕС и в колко грешна посока се движи.
  —цитат от коментар 5 на gozambo


  Съвсем като Русия - енергийни проекти... И не по-малко корупция.
  Китайската икономика е експортно ориентирана. Ние да се набълбукаме със заеми, а те да са подизпълнители. Схемата е блестяща. Корупцията е сигурна.

  Ние ще заприличаме на държава, когато започнем да правим бизнес само с компании от държави, където плащането на политици е подсъдимо екстериториално. Такива са Щатите още от 70-те години и по-късно Великобритания. Докато няма щатски и британски бизнеси в България и има нон-стоп пропаганда срещу англосаксите из пеевските парцали, да знаете, че още си стоим мафиотска държава.

 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#2] от "the_thraex":

  Вие по принцип сте си в неправиния път.Иначе и в статията се казва-Китай и Русия са мижави инвеститори,но зсблудените(главно в Сърбия) вярват,че те са основни.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Весело

  Една стар поговорка гласи, че най-лесно се печелят пари като измамиш тези, които търсят лесни пари.
  В много политически среди се носят легенди за китайските пари. Легенди, които наистина изглеждат достоверни.

  подпис
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Ами бедни хора, лесно можеш да им замажеш очите.

 18. 18 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Любопитно

  Тоест оказва се, че пак се набутахме в неправилният съюз.
  —цитат от коментар 2 на the_thraex


  Коя статия сте чели, че си направихте такъв извод?

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  За България би било по-добре Балканите да се европеизират. За съжаление интересите на "великите сили" започват да се пресичат... Всяка "велика сила" си създава своя агентура и прокарва своя пропаганда. "Обединението прави силата" _не_ се отнася за Балканите още повече отколкото за България!


 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  А в Ловеч китайците щяха да сглобяват автомобили ..

 21. 21 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 266 Весело

  До коментар [#20] от "half truth":

  Е те още си сглобяват там някакви пикапи, които не са чак тоолкова лоши...Проблемът е, че само българските държавни институции и министерства ги купуват...И то по процедури по ЗОП...

 22. 22 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#9] от "dr_al_hussaini":

  А ти как и къде я видя тази инвестиция в Белене?!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK