Италианската "Уикипедия" протестира срещу директива за авторското право

Италианската "Уикипедия" протестира срещу директива за авторското право

© Yves Herman, ReutersИталианската "Уикипедия" блокира потребителите си в знак на протест срещу директива за авторското право, предаде "Би Би Си".


Въпреки че по-строгите правила са насочени към технологични гиганти като "Гугъл" и "Фейсбук", те биха могли да ограничат и най-базовата онлайн свобода, твърдят критици. Засегнати може да са дори и популярните интернет комикси, известни като "миймове".


Днес на всяка страница на италиански в "Уикипедия" вместо очакваната информация се изписва съобщение за предстоящия вот в Европейския парламент на 5 юли, призовавайки италианската общност да ги подкрепи, а всички членове на парламента да гласуват против спорните чл. 11 и 13.
"Ако директивата бъде одобрена, може да стане невъзможно потребител да сподели статия в социалните мрежи или да я намери в търсачки. Самата "Уикипедия" може да затвори", гласи съобщението.


Италианските страници днес препращат и към "Спаси своя Интернет" ("Save Your Internet"), където отново италианската общност на "Уикипедия" ги приканва да се свържат с различни членове на Европейския парламент чрез социалните мрежи.


Статии на други езици не са блокирани, но на всяка страница читателите виждат банер с информация за вота, петиция и начин, по който да се свържат с депутати и представители на тяхната държава.


Джими Уелс, основател на "Уикипедия", беше сред десетките водещи технологични фигури, които открито се противопоставят на предложеното ново законодателство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK