"Бикини + ракия = напредък" е формулата на "най-модерния град в Турция"

"Бикини + ракия = напредък" е формулата на "най-модерния град в Турция"


Измир расте неудържимо, а повечето му жители са против Ердоган, пише германският ФАЦ в обширна статия за милионния град. Ето по-важното от нея:


В Гюзелбахче живеят хора, които могат да си позволят да стоят настрана от тежкия делник в централните части на големите турски градове, пише авторът Михаел Мартенс и пояснява, че Гюзелбахче е квартал в покрайнините на 3-милионния Измир. В превод името на квартала означава "красива градина". И наистина: там ще видите вили, палми, много зеленина. И морето е наблизо, с ръка да го докоснеш.


Да, Гюзелбахче не е рай. Но е чудесна земна спирка по пътя към рая. Особено за хора, които не обичат Ердоган. Ако зависеше от жителите на Гюзелбахче, на 24 юни Ердоган нямаше да спечели президентските избори. И никакви други избори нямаше да спечели, пише по-нататък авторът и припомня, че на последния вот за Ердоган гласуваха над 52 на сто от турските избиратели. В Гюзелбахче обаче за най-могъщия човек в страната не е гласувал дори всеки пети избирател. Затова пък почти 73 на сто са подкрепили кандидата на опозицията Мухарем Индже. В Гюзелбахче, както и в цял Измир, Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието винаги губят.


"Не е клише - тук наистина се живее по-свободно"
Измир е един вид обратен модел на Ердоганова Турция - поне така представят нещата жителите на града, които се самоопределят като много по-модерни и отворени към света, отколкото останалите турци. Сега вече могат да се позовават и на статистически данни: според една съвсем нова класация, публикувана във в. "Гардиън", Измир е на второ място след Берлин по растящ пазар на недвижимите имоти. Във въпросната класация Измир изпреварва градове като Ванкувър, Хонконг, Мюнхен и Франкфурт, а причината е следната: все повече турци решават да се преселят в Измир, защото смятат, че там се живее по-свободно. Само от Истанбул и само през последните две години в Измир са се преселили близо 35 000 души. Много от тях са заможни хора, които избират Измир именно по политически съображения, разказват пред ФАЦ местни брокери на недвижими имоти.


Сред преселниците от Истанбул е и журналистката Айча Шен. Тя и съпругът ѝ се заселили в квартала Гюзелбахче преди три години и половина. Те също били привлечени от свободния и пъстър живот в Измир. "Не е клише - тук наистина се живее по-свободно. И най-вече жените се радват на много повече свободи", разказва журналистката и споделя колко силно я впечатлило поведението на жените в Измир - защото не се притесняват да пият бира на плажа, защото не следват никакви строги предписания, защото се обличат както намерят за добре, без да се страхуват, че някой ще ги смъмри или дори накаже.


Самата Айча Шен също е пример за модерна жена. Не носи забрадка, произхожда от семейството на убеден кемалист, говори чужди езици и е обиколила света. С други думи, Айча Шен се числи към т.нар. бели турци. Така наричат в Турция хората от по-високите слоеве, представителите на старите кемалистки елити. Точно обратното са т.нар. черни турци, какъвто е по произход и президентът Ердоган. Те са дълбоко религиозни и по правило многодетни, залагат на патриархалните порядки, не говорят чужди езици, постят по време на Рамазана и познават алкохола само от филми, които всъщност не би трябвало да гледат.


Немалко "бели турци" гледат отвисоко на "черните" си сънародници - както са го правили и преди възхода на Ердоган, когато в техни ръце са правосъдието, армията и администрацията. В Измир тази арогантност на старите елити се изразява в прекомерната гордост от прогресивността на града. Прогресивност, която някои свързват главно със свободата да можеш да се напиеш на улицата, без да те гледат накриво. Освен това немалко представители на старите кемалистки елити в Измир са заклети националисти, което обяснява и враждебното им отношение към кюрдите. И когато навремето Ердоган се застъпи веднъж за решаването на кюрдския въпрос, старите елити в Измир определено не бяха въодушевени.


"Никъде другаде в мюсюлманския свят няма да видиш такова нещо"


По-нататък авторът цитира думите на един от своите събеседници в Измир - евреина Бесим Амадо. Според него Измир е "най-модерният, най-западният град в Турция", което по думите на Амадо се дължало на османското минало на Измир, когато в града живеели повече гърци, евреи и арменци, отколкото турци.


"Тук е нормално да си поръчаш ракия, а мюсюлманските жени носят на плажа бикини. Никъде другаде в мюсюлманския свят няма да видиш такова нещо", казва Амадо.


От което излиза, че бикини + ракия = напредък, коментира авторът на статията. И в заключение обобщава: "Днес в Турция има места като Гюзелбахче, където 78 на сто от хората са против Ердоган. Има и градове като Ризе на Черно море, където 78 на сто твърдо го подкрепят. И на двете места хората говорят турски, но нямат общ език. Живеят в една и съща страна, но в различни светове."

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 488 Весело
 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  бравос, пияни кадъни по бикини - идилия

  седеньето го зголемува задникот
 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Кога за последно Ердоан е имал митинг в Измир?

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Това ли била модерната Турция, айшетата да ходят с бикини на плаж.

 5. 5 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 822 Неутрално

  "Това ли била модерната Турция, айшетата да ходят с бикини на плаж."


  Според теб с какво да ходят?

 6. 6 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 878 Весело

  бравос, пияни кадъни по бикини - идилия
  —цитат от коментар 2 на Пипера е много лют


  Гюленисти ниедни!

  Оставка!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Весело

  "Бикини + ракия = напредък"

  Добър девиз, но не и за турция

 8. 8 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Без да съм чел статията, предполагам че става въпрос за raki което не е точно ракия.

 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Много ясно,че образованите и интелигентни хора ще са против Ердоган.Само дебили могат да му се възхищават.

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Гюзелбахче явно е нещо като квартала Фенер в Истанбул, където е живяла висшата администрация на Османската империя - предимно гърци, известни като фанариоти

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2767 Разстроено

  "Според него Измир е "най-модерният, най-западният град в Турция", което по думите на Амадо се дължало на османското минало на Измир, когато в града живеели повече гърци, евреи и арменци, отколкото турци."

  Живели се в някогашната Смирна на вече ги няма прогонени от светският националист Кемал Ататюрк чиито методи по нищо не се различават от тези на Ердоган! Така че национализмът винаги ще обединява турците!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  "Според него Измир е "най-модерният, най-западният град в Турция""

  Вярно е, че от Измир се вижда гръцкия остров Лесбос и осъзнаваш колко близо си до ЕС. Крайбрежната улица която си спомням отпреди десетина години с барове, където можеш да полегнеш вечер и да си пиеш любимото питие с гледка към Егейско море не отстъпваше на всяка друга крайбрежна улица в Средиземноморието - дали в Израел, Франция или Испания.

  Наистина цялото крайбрежие е било заселено предимно с гърци, които по силата на Лозанското споразумение от 1923 г. са се пренесли в Егейска Македония и Беломорска Тракия (където пък са заменили българското население прогонено през 1919 г. и мюсулманското преместено в Турция през 1923 г.). Все пак, има много запазени древногръцки паметници в района.

  Това което не ми хареса в Измир бе неприятната миризмата идваща от морето. Не забелязах също много хора да говорят чужди езици (макар че има етнически турци - изселници от България).


 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  "Наистина цялото крайбрежие е било заселено предимно с гърци, които по силата на Лозанското споразумение от 1923 г. са се пренесли в Егейска Македония "

  Прогонени са както са били гонени българите от Източна Тракия - с ятаган, а градът запален е горял четири дена, споразумението урежда положението постфактум!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Най-гръцкия град в Турция !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#12] от "plamen_b":

  Близостта до Европа явно има значение. Никога нещо в Турция нямаше да ми направи впечатление ако не бях се сблъскал пряко. Бях в Истанбул в едно организе, чаках някого си .В това време му дойде стока от Черкезкьой с камион.Гледам на едната гума имаше балон.Ритнах я и казах на шофьора една единствена дума "бак " , гледай,виж.Оня обаче ме погледна и първата му работа беше да ме пита ти какъв си.Българин съм отговорих.Да , ама цял ден ме човъркаше тоя откъде разбра че не съм турчин. Няма как от една трибуквена дума....След три часа ми светна , в цялото организе шестотин -осемстотин човека само аз бях с къси гащи и чехли. След няколко месеца в Одрин блях по едно моме с къси панталони да го разбера туркинче ли е , или от комшулука Гърция или България. Кадънче излезе, после и други видях.Но единствено там , в други градове не съм.Явно близостта до други култури има значение.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#4] от "palav_nik":

  Това ли била модерната Турция, айшетата да ходят с бикини на плаж
  ======
  Ми това, разбира се!
  До преди 20 години, девиза на светските превратаджии беше такъв.....
  Колкото си по разголен... пиян и протестиращи....толкова по европеец си ставал....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#1] от "skomina":
  Това са два простички символа на свободата, а ако ги няма и тях, тогава става тъпня и то доста страшна. Ама на теб май именно това ти харесва.

 18. 18 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":
  Още мислиш с чалмата си: когато си европеец, това как си се облякъл/разголил и какво пиеш не е предмет на всеобща преценка.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#12] от "plamen_b":

  Абе от Измир трудно ще видиш Лесбос. Срещу Лесбос е Айвалък. Близкия до Измир остров е Хиос. Както и да е...
  Аз му се каня отдавна на Измир, да го обиколя. И до Мармарис също, с колата де. Голяма ще е обиколката, но района си струва. Съдя по Айвалък.

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#18] от "авторът":

  Предмет е.... предмет...!
  Поне статията така казва....
  А тя е европейска..... сиреч възвишена, плуралистична и не знам си каква още!

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#18] от "авторът":

  ОстАни я тази досадна кадъна....Като е в България, сигурно жули ракията и набива свинско. Пред нас играе пиески...

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Любопитно

  Бикини и ракия до какъв напредък ще доведат, освен в размножаването им...

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  Немалко "бели турци" гледат отвисоко на "черните" си сънародници - както са го правили и преди възхода на Ердоган, когато в техни ръце са правосъдието, армията и администрацията.
  =======
  Помня ги тия времена....
  Тогавашния режим бе превърнал социалната дискриминация едва ли не в девиз за напредък и лоялност към всичко западно и европейско....
  Тогава.... да си жена със забрадка.... не беше лека работа...
  Ежедневно социално унижение.... където и да отидеш, те третираха като човек второ качество....
  А около 70% от жените в Турция са такива....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Без да съм чел статията, предполагам че става въпрос за raki което не е точно ракия.
  —цитат от коментар 8 на zxp53317185


  Точно ракия е, турска ракия YENI RAKI. Турците го произнасят РАКЪ.
  Айде и ние сме ходили в Турция.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 25. 25 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Без да съм чел статията, предполагам че става въпрос за raki което не е точно ракия.
  —цитат от коментар 8 на zxp53317185


  Точно ракия е, турска ракия YENI RAKI. Турците го произнасят РАКЪ.
  Айде и ние сме ходили в Турция.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 26. 26 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Без да съм чел статията, предполагам че става въпрос за raki което не е точно ракия.
  —цитат от коментар 8 на zxp53317185


  Точно ракия е, турска ракия YENI RAKI. Турците го произнасят РАКЪ.
  Айде и ние сме ходили в Турция.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 27. 27 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 640 Разстроено

  ком. #24, 25, 26. И аз като Митев, да ме прощава.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело


  "Тук е нормално да си поръчаш ракия, а мюсюлманските жени носят на плажа бикини. Никъде другаде в мюсюлманския свят няма да видиш такова нещо", казва Амадо.
  От което излиза, че бикини + ракия = напредък, коментира авторът на статията.
  =======
  :).... Дори и да е фейк, една статия трябва да е на ниво...!
  Още една две такива статии.... и най върлите фенове на бившия превратаджийски режим, ще обърнат палачинка .
  https://media.tenor.co/images/64c3a1a20b4d827a573060a2e2674c22/tenor.gif

  Bukalemun
 29. 29 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Не бикини+ ракия, а свобода + трудолюбие гарантира напредък, но това не хваща окото.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  пише германският ФАЦ в обширна статия за милионния град.
  ======
  Което значи, че лъже.....!
  Живял съм в Измир.... имам роднини там.... и го познавам относително добре.
  Града постепенно започва да заприличва на гето.
  Социалната и градоустройствена инфраструктура е на доста не завидно ниво. Особено от автогарата до Gaziemir, е като палестински анклав....
  Има и още кусури за казване....
  Статията е ме учудва с напълно противоположни и неверни данни за града.

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#8] от "zxp53317185":

  Без да съм чел статията, предполагам че става въпрос за raki което не е точно ракия.
  —цитат от коментар 8 на zxp53317185


  Баш си е ракия. Ама анасонлийка. Да не се бърка с мастика и узо. Не побелява толкова с вода - анасонът е по-малко. Ама е по-серт - няма захар в нея.

 32. 32 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#14] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Връщате Солун и ви даваме Смирна! Дагаварилис? 😀😀😁😁

  седеньето го зголемува задникот
 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Ние отдавна сме убедени, че това дето пишеш е точно обратното на истината. Затова и си тук - за сверяване с линията на ислямизма.

  седеньето го зголемува задникот
 34. 34 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До преди 20 години, девиза на светските превратаджии беше такъв.....Колкото си по разголен... пиян и протестиращи....толкова по европеец си ставал....
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Алкохолът ви в олинклузив не струва, защото Бащицата ви задължава да е местно производство, но храната е на световно равнище- факири сте в кухнята. Няма да си кривя сърцето, но говоря само за 5 звезди- останалото е кочинка за булгаристанците решили да се пробват в Чужбина за първи път

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 35. 35 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Тук е нормално да си поръчаш ракия, а мюсюлманските жени носят на плажа бикини. Никъде другаде в мюсюлманския свят няма да видиш такова нещо", казва Амадо.От което излиза, че бикини + ракия = напредък, коментира авторът на статията.=======:).... Дори и да е фейк, една статия трябва да е на ниво...! Още една две такива статии.... и най върлите фенове на бившия превратаджийски режим, ще обърнат палачинка .https://media.tenor.co/images/64c3a1a20b4d827a573060a2e2674c22/tenor.gif
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  От жени по бикини ли ви е страх?

 36. 36 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  От всички градове в Турция, в които съм ходил, Измир ми е фаворит - морето, ресторантите, барове, хората... всичко! Там се чувствам по-добре от прехвалената френска Ривиера.

 37. 37 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Весело

  факири сте в кухнята
  —цитат от коментар 34 на venci4


  Ха-хааа... сигурна съм че искате да кажете точно обратното. Факир на турски означава беден.
  А турската кухня е богата, защото включва кухнята на всички народи живели в Османлъ. Най-славната от арабските кухни е ливанската ! Супер мезета, кебапи и сладкиши .

 38. 38 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#30] Измир ми е фаворит - морето, ресторантите, барове, хората...
  —цитат от коментар 36 на truly


  На това място измирлии му казват му "Кордона".

 39. 39 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#31] от "Един препатил":

  Е ок, да напишат анасонлийка + бикини тогава.

 40. 40 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 486 Неутрално


  До коментар [#35] от "musashii":
  До коментар [#28] от "eti mehter":
  Баси, вас двамата и от бикини ли ви страх на плажа?
  А която иска да придобие по-равномерен тен , що да не си свали сутиена? Това е масово, поне в България и Гърция.

 41. 41 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  От материала разбирам, че на автора тази свобода в града не му харесва и че за него жени по бикини, пиещи бира на плажа е нещо недостойно и няма нищо общо със свободата така, както автора я разбира. Също така той намира за нещо много лошо факта, че образованите турция гледат на фанатизираната паплач с презрение и искат да се отделят от тях.
  Ми, Дойче Веле, сър!
  Едва ли може да се очаква нещо повече от тях. Липсваше само да се направят няколко метана на Ердоган, ама сигурно в следващия матариал.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 42. 42 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  поведението на жените в Измир - защото не се притесняват да пият бира на плажа, защото не следват никакви строги предписания, защото се обличат както намерят за добре, без да се страхуват, че някой ще ги смъмри или дори накаже.

  Кратко и ясно. Жените в Турция вече не смеят да се обличат както искат, а както трябва - със забрадки и цели дрехи, даже и в жегите.
  Нищо , ердо както всеки диктатор ще бъде бързо забравен. Никога няма да може и на малкия пръст на Кемал да стъпи. А и няма да е след много време, стар е вече, а и не изглежда здрав.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 43. 43 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Само да вметна, но голяма част от изселниците от НРБ се заселват и в Измир, наред с Бурса и Истанбул. Тези хора имат представа от по-светски живот.

 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#34] от "venci4":

  "Няма да си кривя сърцето, но говоря само за 5 звезди- останалото е кочинка за булгаристанците решили да се пробват в Чужбина за първи път"

  Значи...ние тука...булгаристанците в кочинката...си имаме една такава приказка: Га стана калайджия, га ти поцърне задника!

 45. 45 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Вярно е, че от Измир се вижда гръцкия остров Лесбос и осъзнаваш колко близо си до ЕС.
  —цитат от коментар 12 на plamen_b


  Това изобщо не е вярно!
  От Измир НЕ се вижда о-в Лесбос.

 46. 46 Профил на Красимир Калудов
  Красимир Калудов
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Преди две години отседнах в един малък хотел в истанбулския квартал Лалели. Съвсем нормален хотел с невероятно любезен персонал. Нямаше никаква причина да избера този хотел и този квартал. Просто ей така. Заприказвах се с рецепциониста, който беше студент. По едно време слезе собственикът и като чу, че съм българин, поиска да му кажа къде би могъл да отиде, ако посети България. Посъветвах го да отиде до Пловдив, до Созопол и до Несебър. Той и студентът гледаха снимки в таблет и цъкаха с език. После му разказах за моя роден Бургас, разгледаха и него, пък тогава той ми каза "Комшу, щом си от такъв град, ти не трябва да идваш в Истанбул, а да ходиш в Измир. Повече ще ти хареса. Това е твоят град"
  Стояхме си във фоайето и аз си хапвах някакви вкусни локуми от една табличка, оставена за гостите на хотела. Това е един от спомените ми от този човек. Препоръча ми Измир. Разгледах снимки от този град и ми се стори много красив.

 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#39] от "zxp53317185":

  До коментар [#31] от "Един препатил":Е ок, да напишат анасонлийка + бикини тогава.
  —цитат от коментар 39 на zxp53317185


  Не може, приятелю. Те само тази си имат и й викат "ракъ". Не е като у нас: гроздова, мускатова, сливовица, джибровица, кайсиева, крушовица, джанковица, дюлева, гюловица, билкова, анасонлийка, орехова, медова, плодова, ичкия, пукница, скоросмъртница, шльокавица, пърцуца, каменарка, греяна, блага.....Как ще ни стигнат те, а?

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#35] от "musashii":

  От жени по бикини ли ви е страх?
  =====
  Виж донжуане :
  Обречен съм да виждам жени по бикини, по професионални причини.
  За месец, пред очите ми минават толкова жени по бикини..... колкото ти може би няма да успееш да видиш до края на живота си....
  Така че...... плаши ме с нещо друго.

  Bukalemun
 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#45] от "uporit":

  От Измир НЕ се вижда о-в Лесбос.
  ======
  Но от най връхната точка на измир скрия залив може.
  Града се казва Karaburun.
  Ривиера та от Karaburun до Mordoğan, има девствена природа.
  На отсрещния бряг на пв. а, се намира Чешме.

  Селището

  Bukalemun
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#37] от "half truth":

  факири сте в кухнята
  —цитат от коментар 34 на venci4


  Ха-хааа... сигурна съм че искате да кажете точно обратното. Факир на турски означава беден.
  А турската кухня е богата,
  ======
  Е добре де.... има ли смисъл да го поправяш, след като хващаш смисълта на казаното от него?
  И аз да почна ли да поправям всеки път някой когато употребява термина [пич]......?
  https://media.tenor.co/images/37952562d3336663f6d95a9f67220c05/tenor.gif

  Bukalemun
 51. 51 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Че то останаха ли "бели" турци? И не само турци! Религиозния фанатизъм (на всите религии), ксенофобията, расизма, омразата, простотията май взеха да вземат връх напоследък, а?

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  До коментар [#51] от "Таралеж":

  "Днес в Турция има места като Гюзелбахче, където 78 на сто от хората са против Ердоган. Има и градове като Ризе на Черно море, където 78 на сто твърдо го подкрепят
  ======
  Което пък говори нещо още по важно :
  Че в Турция няма никакъв авторитаризъм, а още повече диктатура.
  И че Ердоан не е никакъв диктатор, а държавник избран и ръководещ по най демократичен начин...... обратното на което, западните медии доскоро твърдяха, и по този начин манипулираха от години общественото мнение на европейския континент.

  Bukalemun
 53. 53 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  Каква демокрация в толкова корумпирана държава. 10 милионна партия и всичките и членове са на хранилка в държавата. Партията пуснала пипала от офиси и офисчета със служители на заплата и в най-затънтените селца. Разбира се, че тия 10 млна и семействата им ще гласуват за Ердоган. Ако той падне, кой ще им плаща на тях.

 54. 54 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  За различните отношения в едно общество понякога се съди по дребни неща, като това има ли предрасъдъци в обличането или други поставени изкуствени бариери ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 55. 55 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#14] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Като Солун. Най-българският град. Като Одрин.
  Като Скопие.
  Все български градове.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 56. 56 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#53] от "half truth":

  Точно и прилича на коя държава?
  На Русия.

  Със смъртта на гостоприемника умира и паразита.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 57. 57 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  В Турция вече има султан.
  Всичко може и никой не бива да се учудва.
  Скоро и пипер и домати ще внасяте под "мъдрото" ръководство на султана.
  С картофите и лука се видя какво е положението.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  .................Обречен съм да виждам жени по бикини, по професионални причини....................

  Щом са с каквито и да било гащи па били то и бикини значи не си гинеколог.
  Тогава?
  Обикновен киризчия?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  До коментар [#53] от "half truth":

  Каква демокрация в толкова корумпирана държава.
  =====
  Хо Хо.... Пряка!
  А не като меркеловата..... задкулисна демокрация....
  С месеци се мъчат едно правителство да скроят.... и пак са зян!
  Но няма как... със зад кулисните демокрации е така.... напъните да се сформира правителство, продължават с месеци.... понякога и с години....
  А сега на 9ти, Ердо ще подаде клетва, и на практика Турция ще е вече официално президентска.....

  Bukalemun
 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Естествено, че такъв град няма да получи държавни....а-а-а султански субсидии за развитие.
  Те НЕ гласуват за него. Следователно ще ходят по дупки.
  Султанска му работа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#57] от "Росен (Путлер капут)":

  Край, Роска.....!
  До 9ти, каквото мръсно направи Европа, направи....!
  След това, Турция е вече президентска....
  Бих ти пожелал същото и на вас.... но сте твърде недостатъчни за да се случи....

  Bukalemun
 62. 62 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#61] от "eti mehter":

  При нас е НЕВЪЗМОЖНО да се случи бе.
  Ние сме християни. Не може да имаме султан.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#62] от "Росен (Путлер капут)":

  Християни ли?
  Е.... така да е бакалъм....

  Bukalemun
 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  В Измир тази арогантност на старите елити се изразява в прекомерната гордост от прогресивността на града. Прогресивност, която някои свързват главно със свободата да можеш да се напиеш на улицата,
  ======
  Въпросната немска медия дотолкова се е престарала да превъплати новината във фейк, че е накърнила и самите измирлии.
  За турчина живеещ в Измир, свободата е нещо много повече от употребата на алкохол.....
  Но докато медии като ФИЦ, употребяват свободата на словото като sex Shop играчка, подарена на малко дете..... обективната истина, пренасяна от точка А до точка Б.... ще е нищо друго освен медийна интерпретация.

  Bukalemun
 65. 65 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  Да ама първо гърците са нападнали Турция! Пък за това България да бъде малка държава основна вина носят Фердинанд и Борис трети (незнайно защо наричан обединител след като със всички сили се е съпротивлявал на обединението на България).

  престъпникът фердинанд поставя България в пълна зависимост от Германия! Интересите на България са били първо да се окупира Гърция, после Румъния и Албания. След това се изчаква и се ориентираме към победителите! След няколко години организираме въстабие в бивша Югослави и окупираме Сърбия!

 66. 66 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#35] от "musashii":От жени по бикини ли ви е страх?=====Виж донжуане :Обречен съм да виждам жени по бикини, по професионални причини. За месец, пред очите ми минават толкова жени по бикини..... колкото ти може би няма да успееш да видиш до края на живота си.... Така че...... плаши ме с нещо друго.
  —цитат от коментар 48 на eti mehter


  Това,че виждаш жени по бански,не означава,че одобряваш такова облекло.И сам си го каза в предишният коментар.

 67. 67 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#55] от "Росен (Путлер капут)":

  До коментар [#14] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Като Солун. Най-българският град. Като Одрин.Като Скопие.Все български градове.
  —цитат от коментар 55 на Росен (Путлер капут)

  Самият град Солун никога не е попадал в рамките на българската държава (въпреки че околностите му са попадали и в района е имало българоезично население). Най-близкото до включване на града в територията на България е при Иван Асен II, когато гръцкият владетел, който контролира Солун и Епир, за кратко става васал на българския цар, въпреки че все още е спорно дали му е бил васал.

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#66] от "musashii":

  Едно е дали го одобрявам или не.... съвсем друго е да ме плашиш с жени по бикини. Имам си го професионализма в достатъчни количества, за да деля едното от другото.

  Bukalemun
 69. 69 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#66] от "musashii":Едно е дали го одобрявам или не.... съвсем друго е да ме плашиш с жени по бикини. Имам си го професионализма в достатъчни количества, за да деля едното от другото.
  —цитат от коментар 68 на eti mehter


  Защо аз да те плаша?Ти сам каза,че заради жени по бикини и пиене на алкохол и най-върлите фенове на преврата щели да се обърнат срещу него.Значи явно жените по бикини са голям проблем на турското общество.

 70. 70 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  бикини + ракия = напредък

  И аз така мисля.
  Особено за комшиите.

  Panta rhei....
 71. 71 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Бе не е баш така:

  ИЗМИР РЕГИОН : ЕРДОГАН -28.7 ИНЖЕ- 41.2
  ОДРИН РЕГИОН : ЕРДОГАН -28.6 ИНЖЕ- 45.4


  Извод: в Одрин жените носят по- къси поли.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#69] от "musashii":
  Значи явно жените по бикини са голям проблем на турското общество.
  ======
  Е най накрая.... Добро утро....!!!
  Физическите особености на жената в Турция, са лично, а не обществено имущество.
  Колко пъти трябва да ти го напомням.
  Но и теб те разбирам.... всичко е въпрос на ценности.....
  🦊🦌

  Bukalemun
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  Физическите особености на жената в Турция, са лично, а не обществено имущество.
  —цитат от коментар 72 на eti mehter


  Ми, именно, ма Ети. Физическите особености на жената са си нейна, лична собственост и ако реши да го показва на всеки срещнат, си е неин проблем, не на обществото.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 75. 75 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#24] от "С С К":

  Първо, не съм ходил в Турция, а и нямам намерение да ходя за в бъдеще.
  Второ, това че се казва ракъ, че е с анасон и най - вече че е турска го прави абсолютно - "не точно ракия"
  Трето не си написал нещо толкова умно, че да го побликуваш 5 пъти.

 76. 76 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 478 Неутрално

  бикини = напредък - ракия ?

 77. 77 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#69] от "musashii":Значи явно жените по бикини са голям проблем на турското общество.======Е най накрая.... Добро утро....!!! Физическите особености на жената в Турция, са лично, а не обществено имущество. Колко пъти трябва да ти го напомням. Но и теб те разбирам.... всичко е въпрос на ценности..... 🦊🦌
  —цитат от коментар 72 на eti mehter


  Нищо не си разбрал. В България жените имат пълна свобода да се обличат както си искат.И уверените в себе си мъже не се страхуват от това.А ислямските фанатици ги е страх,че други мъже ще харесат жените им и те ще им изневерят.Ами така е като не могат да си задоволяват жените,ще се притесняват и ще ги увиват като в пашкул

 78. 78 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#67] от "kumcho___valcho":

  Вярно е, но там не просто е имало българо езично население, а българи.
  В края на 19-ти век има четири български печатници и БГ книжарница.

  Сега проверих, защото помнех за Солун не само като родното място на Кирил и Методий.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 79. 79 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  До коментар [#53] от "half truth":Каква демокрация в толкова корумпирана държава. =====Хо Хо.... Пряка!А не като меркеловата..... задкулисна демокрация.... С месеци се мъчат едно правителство да скроят.... и пак са зян!Но няма как... със зад кулисните демокрации е така.... напъните да се сформира правителство, продължават с месеци.... понякога и с години....А сега на 9ти, Ердо ще подаде клетва, и на практика Турция ще е вече официално президентска.....
  —цитат от коментар 59 на eti mehter


  Един ден ще дойде време за смяна на президента. Ами ако новият се окаже прикрит гюленист, какво ще направи обществото, като няма да има механизми за ограничаване на неговата власт?

 80. 80 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "zxp53317185":

  а какво е според теб? Водка, ром, уиски ...?

 81. 81 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#80] от "naskom44":

  Ами това е такова, каквото му е и името - ракъ (raki). Също както има шнапс, грапа итн. Това че бай Ганьо на всичко казва ракия си е друг въпрос.

 82. 82 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#67] от "kumcho___valcho":Вярно е, но там не просто е имало българо езично население, а българи.В края на 19-ти век има четири български печатници и БГ книжарница.Сега проверих, защото помнех за Солун не само като родното място на Кирил и Методий.
  —цитат от коментар 78 на Росен (Путлер капут)


  ...и Солунска митница :) ...пардон, Солунски български гимназии - мъжка, девическа, търговска.

 83. 83 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Ти бетер като руските тролове бре лелче.......... Слагаш протестирането при пияството. Демек не протестирай остави чичката ислямист/комунист да си се разпорежда с държавата като бащиния. Живей като мишок и не се бъркай в работата на началниците. Те са над теб. Мишкарски комунистическо-исмямистки манталитет.

 84. 84 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#81] от "zxp53317185":

  Кажете му твърд алкохол просто и не се карайте на какво прилича. Шнапса е германска ракия или ракията е бъ;лгарксия шнапс :D

 85. 85 Профил на kfp42375869
  kfp42375869
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  Ети, в една държава като почнат да затварят филмови фестивали, значи има нещо като диктатура. Като международния филмов фестивал в Анталия например. Ще кажеш ли нещо по този въпрос или е извън твоя капацитет.

 86. 86 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2451 Весело

  До коментар [#55] от "Росен (Путлер капут)":

  На колко ракии ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 87. 87 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#84] от "rdb41527334":

  До коментар [#81] от "zxp53317185":Кажете му твърд алкохол просто и не се карайте на какво прилича. Шнапса е германска ракия или ракията е бъ;лгарксия шнапс :D
  —цитат от коментар 84 на rdb41527334

  Ами не е точно така. Шнапс в Германия е общ термин (аналог на бренди), който включва и подсладените концентрати. Това е основната разлика - в популярните на Запад плодови брендита обичат да добавят малко от ширата или друг сладникав примес.
  А турската ракъ е класическа анасонова ракия - прави се от грозде, преварява се 2 или 3 пъти и се добавя анасон, но не твърде много. Добавянето на анасон или други билки към ракията, освен всичко останало, позволява тя да се превари както трябва, без притеснения, че ще се загуби вкуса. Често това е основният проблем на домашните ракии у нас - повечето хора правят една преварка, за да се запази аромата, но така оставят много токсични примеси, особено ако ракията не е от грозде, а от плодове.

 88. 88 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Ами ако новият се окаже прикрит гюленист, какво ще направи обществото, като няма да има механизми за ограничаване на неговата власт?
  —цитат от коментар 79 на razor


  А какво ще стане, ако докато Ердоган е на посещение в чужбина, вицепрезидентът обяви извънредно положение и затвори границите ? :)

 89. 89 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#75] от "zxp53317185":

  До коментар [#24]това че се казва ракъ, че е с анасон и най - вече че е турска го прави абсолютно - "не точно ракия"
  —цитат от коментар 75 на zxp53317185

  Явно трябва да прочетеш първата готварска книга на български - написана от Петко Славейков, още преди Освобождението. В нея той дава начините за приготвяне и на алокохолни напитки и там е записано, че ракията се прави от различни плодове, но най-вече от грозде или вино и често обикновено се подправя с различни подправки, основно анасон. За българите от 19 век гроздовата ракия и анасоновата гроздова ракия са били най-популярните ракии.

 90. 90 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#87] от "kumcho___valcho":

  Тоест по тази логика, щом терминът шнапс е по - широкообхватен от термина ракия и ги прави различни, терминът ракия с какъв обхват е спрямо ракъ, щом са едно и също?

 91. 91 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 540 Любопитно

  До коментар [#7] от "pet_fire":
  "Бикини + ракия = напредък"
  Добър девиз, но не и за Турция.

  Този който го е писал може би се е "вдъхновил" от "електрификация+тоталитарна власт" = досещате се на какво?

 92. 92 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#90] от "zxp53317185":
  Ракия е общия термин за плодово бренди (неподсладено) на Балканите. В Турция като най-популярен вид ракия е останала класическата анасонова гроздова ракия, затова и термина ракъ с течение на времето е придобил по-тясно значение.

 93. 93 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#92] от "kumcho___valcho":


  Еми именно това пиша,че терминът ракия и терминът ракъ имат различно значение в съответните държави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK