Русия получи контрол над най-голямата търговска верига на Балканите

Русия получи контрол над най-голямата търговска верига на Балканите

© Associated PressДве контролирани от държавата руски банки - Сбербанк и ВТБ - получават контрола над хърватската търговска верига "Агрокор" (Agrokor) - най-голямата в Югоизточна Европа и един от най-големите работодатели в бивша Югославия.


Причината е, че лошо управление доведе компанията до невъзможност да обслужва задълженията си и след намесата на държавата и съгласно одобрения от съда оздравителен план акционерите промениха структурата на собствеността. Това стана в сряда в зала за баскетбол в Загреб, където бяха поканени представители на всичките 3069 кредитори и притежатели на облигации, отправили искове, но неполучили обезщетение.


Събралите се имат да си прибират общо 33.8 млрд. куни (4.6 млрд. евро). Около една четвърт от задълженията са към руските банки - на Сбербанк не са върнати около 1.1 млрд. евро, а на ВТБ - близо 300 милиона евро. Подкрепилите предложената схема са 80.2% от представителите в залата в Загреб, контролиращи 27.08 млрд. куни. Прагът за одобряване на предложеинието бе 66.7%.
След решението за преструктуриране на собствеността, което трябва да бъде одобрено от съда на 10 юли и да завърши до 3-4 месеца, Сбербанк ще държи най-големия дял (39.2%) от депозитарните разписки на холдинга, а ВТБ ще има 7.5%. И двете банки казват, че се интересуват от това да се подобри капитализацията на "Агрокор", за да си върнат вложените средства. Но поне за Сбербанк това не е характерна дейност, така че вероятно тя ще търси профилен инвеститор сред големите европейски вериги, силни в региона или искащи да навлязат в него.


През март в брошура на компанията се казваше, че предварителната ѝ стойност е в рамките на 1.8-3.8 млрд. евро. До неотдавна "Агрокор" бе най-голямата частна компания в Хърватия. В началото на 2016 г. за нея работеха 60 000 души (без да се смятат доставчиците) - 40 000 в Хърватия и 20 000 в Сърбия и Босна и Херцеговина. В придобитата през 2014 г. словенска верига "Меркатор" (Mercator) работеха други около 70 000 служители. Приходите за 2015г. бяха 6.6 млрд. евро (15-16% от хърватския БВП), а чистата печалба - 175 млн. евро.


Основателят на "Агрокор" Ивица Тодорич живееше в този дворец от XVI век край Загреб. След избухването на скандала той избяга в Лондон, където на 23 април 2018г. съдът позволи той да бъде екстрадиран и съден в родината си за злоупотреби за милиони евро и престъпно управление.

© Associated Press

Основателят на "Агрокор" Ивица Тодорич живееше в този дворец от XVI век край Загреб. След избухването на скандала той избяга в Лондон, където на 23 април 2018г. съдът позволи той да бъде екстрадиран и съден в родината си за злоупотреби за милиони евро и престъпно управление.


Но се оказа, че счетоводната отчетност е манипулирана и огромният холдинг няма с какво да покрива редовно задълженията си. Наложи се парламентът спешно да приеме специален закон за спасяването на холдинга, защото крахът му щеше да вкара икономиката в рецесия.


Законът за процедурите за изключителното управление на компании със системно значение, наричан още "Законът "Агрокор" (Lex Agrokor), бе приет през април 2017г. и държавата пое управлението за 15 месеца. В този срок трябваше тя да бъде преструктурирана, да се изчистят дълговете ѝ и да се продадат най-печелившите части от групата. През октомври миналата година главният синдик Анте Рамляк каза, че цялостните задължения са достигнали 7.81 милиарда евро.


Крайният срок за постигане на договореност на акционери и притежатели на облигации бе 10 юли 2018г. и е истински успех това, че 14 месеца след избухването на кризата и след само 6 месеца преговори те се споразумяха. От април 2017г. насам претенциите към "Агрокор" достигнаха 58 милиарда куни (5.8 млрд. евро).


Освен двете руски банки облигационерите ще притежават дял от 24.9%, хърватски финансови институции - 15.3%, а доставчиците - 4.7% (сред тях се откроява хърватският конгломерат Adris Grupa с 1.4% дял).


Лондонският "Файненшъл таймс" нарича "спорна" сделката за дълга на най-голямата частна компания на Балканите. В Хърватия тя предизвика спорове за това, че е било позволено руски държавни интереси да получат такъв дял в една от най-важните фирми в района.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 764 Гневно

  Аман от сензационалистки заглавия и статии, които само целят да направят някакъв скандал, за да си спечелят посещаемост!!!

 2. 2 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 500 Неутрално

  А голодомор,
  Петроломор,
  Финансовмор ще им организират ли?!
  Дано не.

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1987 Весело

  Леле ''Дневник''....драма.....катастрофа !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  Влиянието на на руските капитали става все по осезаемо на Балканите!

 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Хърватска мутра, с натрупан капитал покрай войната, приватизира Агрокор. Оттам нататък - всичко е логично.

 6. 6 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Да, разбира се....Кремълските банки ще намерят "стратегически инвеститор", колкото намериха такъв за БТК - Спас Русев и братя Велчеви. Реалният собственик обаче е едно джудже в Масква.

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#4] от "bat_plamen":

  Вижте сега - ако говорим за капитали няма руски, няма американски, няма китайски. Някой има пари, иска да прави бизнес и да ги умножи. Прекрасно, добре дошъл, ти си въртиш парите, аз като правителство те бройкам дали спазваш закона и дали си плащаш данъците и всичко е прекрасно в един прекрасен свят. Да, ама присъствието на руски/американски/китайски капитали води до политическо влияние. По какъв точно начин? Как на мен, като правителство един голям руски/американски/китайски инвеститор ще се опитава да ми казва какво да правя в отношенията си с Европейския съюз, например? Не виждам как може да стане това. А ако се случи, аз като правителство мога да поканя представителя на този руски/американски/китайски инвеститор, който си е позволил да си напъха носа където не му е работата и много спокойно да му обясня, че ние сме сключили сделка, по силата на която аз няма да му се меся в работата и ще гарантирам неговата собственост и неговата лична сигурност. Но ако той нарушава сделката и се опитва да се меси в моята работа то ми се налага да му обясня значението на понятието "национализация" и неговото възможно прилагане и на понятието "гарантиране на личната сигурност" и неговото възможно неприлагане.
  Не виждам къде е проблемът едно правителство, което има и топки и дупе (ама не тричаво) да насърчава влагането на всякакви законни - подчертавам "законни" - капитали без предрасъдъци за техния географски произход.

 8. 8 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Няма лошо. Доколкото руските олигарси и путински пл.хове пъхат муцуните си някъде другаде, а не в България, няма основание да се оплакваме.

 9. 9 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Хърватия занапред ще се отчита на Русия! Горките хървати..

 10. 10 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 506 Неутрално

  хватката на джуджето на Балканите се засилва, за съжаление

 11. 11 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  "...за Сбербанк това не е характерна дейност, така че вероятно тя ще търси профилен инвеститор сред големите европейски вериги, силни в региона или искащи да навлязат в него...."
  Веднага се сещам за двата най-логични кандидата:
  1. Ahold Delhaize - № 1 в Сърбия, с придобиването на "Агрокор" ще заемат същата позиция и на пазарите на Словения и Хърватска. За тях е важно да са лидери на съответните пазари, една от причините заради която напуснаха България.
  2. REWE Group (BILLA) - нямат присъствие на пазарите на бивша Югославия, а сега могат да получат възможност да се появят там и то на водещи позиции. В този случай се опасявам, че начинанието може да се финансира чрез продажбата на поделенията в България, Русия и Украйна. Знаем че преди време REWE Group вече обмисляше продажбата на българския си бизнес.

 12. 12 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 877 Неутрално

  В посткомунистическото пространство се случиха интересни неща, непознати за Запада. Засега. Пръкналите се рожби от майката на всички майки - комунистическата партия - захапаха яко икономиките на всички посткомунистически страни. Направиха един буламач, окрадоха и оглозгаха всичко, което е пред очите им, работещо и неработещо, обвиниха опозицията, че е развалила "хубавото соц производство" и яко напълниха гушата на Партията майка/ да живеят всички БКП-та по всички Земни кълбета/. Пръкнаха се олигарси и милиардери, мутри, вперган се целия ъндърграунд, подкараха мерцедесите и започнаха да се кълнят в евроинтеграцията.
  Целият бивши източен блок има голям проблем с преминаването си от планова икономика към истински капитализъм. Независимо от временните успехи на някои.
  Не беше обесен нито един виден комунист, тнямаше лустрация, Щази, КГБ, ДС и всички подобни се изтъркаляха по терлици и не се разбре, кой, кого е е*ал.
  Обикновено е*ния е електората, а тия дето фалират са само фасадата. Зъд нея е дългата руска ръка. Така е в Хърватия, така е в БГ и т.н.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  Аман от сензационалистки заглавия и статии, които само целят да направят някакъв скандал, за да си спечелят посещаемост!!!
  —цитат от коментар 1 на Ивайло Вълчев


  Аман от жалки опити да се прикрие руската агресивна политика на Балканите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#12] от "SSS":

  Нямам нищо против руснаци да са собственици на голяма част от пазаря.
  Лошото е, че те купуват не за да развиват и подобряват, а за да властват и командорят!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  източване и кредитиране от съветски банки ...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Ха така.
  Контрол ни дай, пари налей.

  Не. Ние наливаме.
  За укрепване на бивша Югославия.

  Санкции ни стимулират
  мeсто да не си намираме ;)

 17. 17 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Значи когато руските банки дали 1.3 млрд. евро кредити никой не е протестирал, че са лоши.

  Хърватите ги завлекли и руснаците сега си търсят да си върнат парите и станаха лоши.

  Дневник по-голяма глупост не можахте ли да измислите?

  Дайте България да спре да си плаща кредитите да видим дали добрите европейски и американски банки няма да дойдат да си ги поискат?

 18. 18 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  А като даваха кредитите,руските банки бяха ок.А сега са лошите банки които си искат дяла.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 19. 19 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Много се радваме, разбира се , на подобни новини.

 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  Влиянието на на руските капитали става все по осезаемо на Балканите!
  —цитат от коментар 4 на bat_plamen


  Дрогарьо, на савецките капитали, или на савецките капиталисти?
  Та, какво станА, че не разбрах, нали се борехте срещу капитализЪма, бяхте му гробокопачи, а сега изведнъж станАхте активни борци на савецките капиталисти?

 21. 21 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1645 Весело

  Голямо натискане за тия Балкани...рушнаци, китайци...ама Бойко ги изпързаля и ще ги вкара в ЕС....

 22. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Сбербанк и ВТБ няма да просъществуват дълго, какво ще прави тогава Бащицта, не знам...

 23. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Две контролирани от държавата руски банки - Сбербанк и ВТБ - получават контрола над хърватската търговска верига "Агрокор" (Agrokor) - най-голямата в Югоизточна Европа и един от най-големите работодатели в бивша Югославия.

  БРаво на Простия . Това е първия действително добър резултат от приключилото с отличен успех българско председателство на Европейски съвет . Желанието на цяла Европа , барабар с американците да не се допусне руско и китайско влияние , даде видим резултат . Следващата стъпка за недопускане на подобно влияни е , според герберчетата / помнете Цв Цв / ще бъде посещението на огромната китайска делегация в утрешните дни .

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#12] от "SSS":

  Какво захапаха? Един МОЛ, макар и голям. За пране на пари.

 25. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Но се оказа, че счетоводната отчетност е манипулирана и огромният холдинг няма с какво да покрива редовно задълженията си. Наложи се парламентът спешно да приеме специален закон за спасяването на холдинга, защото крахът му щеше да вкара икономиката в рецесия.

  Ами ние това си гознаем откакто станахме европейски демократи . Манипулирането непрекъснато на определени данни на различни отрасли води до най- лесния начин за кърпене на финансите на държавата - данъците . Който не вярва да гледа сагата с акциза на електронните цигари . И няма да има нужда да ходи на цирк , за да гледа циганския номер - тука има - тука нема .

 26. 26 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един препатил":

  Като идея е добре,но може да стане в някоя друга Вселена,паралелна на нашата. тук си е пълна утопия.

 27. 27 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Лондонският "Файненшъл таймс" нарича "спорна" сделката за дълга на най-голямата частна компания на Балканите. В Хърватия тя предизвика спорове за това, че е било позволено руски държавни интереси да получат такъв дял в една от най-важните фирми в района "

  Късно се усетиха албионците - чак когато им замириса в потурите . И веднага спретнаха втората серия - Скрипал и Новичок .

 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#5] от "PisnaMi":Хърватска мутра, с натрупан капитал покрай войната, приватизира Агрокор. Оттам нататък - всичко е логично.

  Ами логично е - в Русия дебилите са под един процент . За разлика от Западните , които очакват едни комшии с осемдесет процента да ги направят на съидейници .

 29. 29 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1977 Весело

  До коментар [#6] от "olga_kokoshkina":Хърватска мутра, с натрупан капитал покрай войната, приватизира Агрокор. Оттам нататък - всичко е логично."

  Което не знае нищо друго , освен да върти кокошки на грил

 30. 30 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1327 Весело

  Ако не могат да ги бият на футбол,поне ще им държат бакалията.

 31. 31 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един препатил":Как на мен, като правителство един голям руски/американски/китайски инвеститор ще се опитава да ми казва какво да правя в отношенията си с Европейския съюз, например? Не виждам как може да стане това.

  Ако не виждаш това , скоро няма и да видиш държавното управление . Този собственик с двеста и кусур работници и служители може да ти спретне такъв номер с гласоподавателите , че опозицията да те вкара и в кауша . Заради национално предателство . Защото държавните интереси не са само данъците , но и износа на печалбите в друга страна . Тогава сигурно ще прогледнеш .

 32. 32 Профил на sa6ka_grey
  sa6ka_grey
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Вече смело можете да правите залозите за мача Хърватия-Русия . :–)

  Ако мразиш себе си, ти ще мразиш и останалите
 33. 33 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ….след което хърватските банки ще еволюционират по подобие на КТБ - бг.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  секи 4ти км

  Нема пързаляне, нема вкарване.
  Номера е друг.

  Ако си гледал филм за тореадори,
  той (тореадорът) мами връхлитащ бик
  и в последния момент си прибира примамката.

  Тука примамка са Балканите.
  В даден момент Балканите изчезват и...
  стадото се оказва в ЕС.

  Ни напред - ни назад.

  До коментар [#21] от "BiGman1":

  Голямо натискане за тия Балкани...рушнаци, китайци...
  ама Бойко ги изпързаля и ще ги вкара в ЕС....

 35. 35 Профил на Пийчи Мочи
  Пийчи Мочи
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "SSS":

  Един от най-добрите коментари писани някога в Дневник изобщо!
  Респект!

  В отпуск съм
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10181 Неутрално

  Баакетболната зала е на 30 метра от офиса на фирмата. Отпред има паметник на Дражен Петрович .
  Най-притеснени са словенците. Там държавата избра купувача и две гидини ои-късно гръмна хърватския балон

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  Сега ще цъфне и ще върже

 38. 38 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Едно време трябваше да минат десетки години в труд за да стане човек чорбаджия.

 39. 39 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#14] от "Храбър":

  Лошото е, че те купуват не за да развиват и подобряват, а за да властват и командорят!
  ...................................
  Пък западните корпорации хич не властват и командорят правителството. Ама, хич.
  Американската електроцентрала защо има минимална изкупна цена за електричеството и фиксирана такса разполагаемост?
  Дънди прешъс какво добиват освен злато и плащат ли го, кой ги знае?
  Златев той е ясен!

 40. 40 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "olga_kokoshkina":

  Г-жа, джуджетата са седем!А за вас:"SEVEN YEARS OF BAD LUCK"-a negro blues song! И сигъ ко праим???

 41. 41 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#37] от "antonio_vivaldi":

  Тони, даде плод даже!ЯЖ ИМ ГО!

 42. 42 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Ейй, коя тая верига, дето никой не я беше чувал???
  Ко става, руско робство падаме, предупреждавате ли ????
  А сбербанк, понеже за тях това е неспецифична дейност, на кауфландя или на лидъля ще си продадат дяловете, я кажете ???

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 43. 43 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#12] от "SSS":

  На Запад- първоначàлно натрупване на капитала(там всичко е fair business- разправяй ги на шапката ми!) ,на Изток партокрация;олигархия престъпен бизнес(щото на запад всичко е цветя и рози,ама розите бодат).Относно занятието с бесенето,ти где беше страхливецо?Защо не обеси сам поне един комунист-съседа си?А, НИ ТЪ чУВЪМ.!!!

 44. 44 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Сега Агрокор вече не може да взима заеми от европейски банки, защото е собственост на санкционирани руски банки. Успех с финансирането по-нататък.

 45. 45 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#42] от "Емил Емил":

  Тез верижки дет ги споменаваш са за бедни германски шайзета ,както и за български такива!!!

 46. 46 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Какъв "контрол" е получила Русия, след като само 1/4 от задълженията са към нея???
  Иначе схемата за източването е повече от ясна...

 47. 47 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Влиянието на на руските капитали става все по осезаемо на Балканите!
  —цитат от коментар 4 на bat_plamen


  Е нали вече е капитализъм и парите не миришат?

 48. 48 Профил на Flogger
  Flogger
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Чудесна новина, всички русофоби и платени читатели на Дневник ще имат с какво да се занимават в почивните дни. Честито!

 49. 49 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един препатил":
  Ха, Ха, Ха! Става дума за 3-4млрд €, най-голямата търговска верига в Югоизточна Европа и работодател в Бивша Югославия в областта на хр.вкус. , селскостопанска и др. дейности, трудно контролирани, поради взаимодействие с изключително разнообразие от дребни неорганизирани собственици. Две контролирани от държавата руски банки - Сбербанк и ВТБ са прекрасна възможност за скрити приходи, черни каси и организиране, финансиране и прикриване на шпионаж, както и възможност за целенасочено корумпиране на цели слоеве от обществото и политици. Някой, би казал, ако не са Руснаците, ще са САЩ. Може би, но едва ли, защото Хърватия, като съюзник на САЩ, НАТО и ЕС дава официални, демократични възможности за информация, и няма нужда от създаване на подобни свръх скъпи легенди. Но, когато става дума за шпионаж и влияние, за Русия няма ограничение от морални и финансови критерии, "целта оправдава средствата". За това се ангажира Държавата с цялата си мощ, защото там винаги има някаква форма на недемократично, авторитарно, безотчетно и безконтролно управление, докато в Зап.Свят за това си има разни ЦРУ-та, МИ-6-ци, Мосади и разни др. държавни звена с определен Бюджет, правила и контрол от разни Парламенти, Комисии и др. демократични институции.

 50. 50 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#11] от "Virgin":
  Точно така. Напълно подкрепям мнението Ви.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 51. 51 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1953 Разстроено

  До коментар [#12] от "SSS":
  Защото преходът беше подарен, а не изстрадан. Свободата беше подарена, не беше извоювана с кръв. А свободата се взема, не се дава от състрадание към поробения...
  Това е цената, която плащаме всички затова, че нямахме порив за освобождение, а си налягахме парцалите милозливо. Не знам кое е по-добре - кървава революция с неясен изход или мека реворюция с надежда същите, които са били отгоре да се уплашат и да се променят коренно, но пък да останат живи и пак да са върхушка?
  Просто разсъждавам...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 52. 52 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5134 Неутрално

  Чудесна новина, всички русофоби и платени читатели на Дневник ще имат с какво да се занимават в почивните дни. Честито!
  —цитат от коментар 48 на Flogger


  Ти също.

  Gunter glieben glauchen globen
 53. 53 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#49] от "реалист":

  Евала за подредената логика.
  Цру, мосад и ми6 - в демократична служба на народа..... :D

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 54. 54 Профил на Станимир Вълков
  Станимир Вълков
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#11] от "Virgin":

  REWE най вероятно се отказаха тъй като откриват нови обекти. Само в Пловдив за миналата година откриха три магазина.

  soka
 55. 55 Профил на Станимир Вълков
  Станимир Вълков
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Не виждам къде е проблема. Някой (Тодорич) е взимал пари на заем от друг (руските банки, доставчици и подизпълнители), в един момент се оказва че този някой е пред фалит и тези които са го финансирали пряко или косвено трябва да си върнат инвестициите. Нормални практики. Не виждам нищо трагично или конспиративни. Става въпрос за милиарди и за бъдещето на много хора. По важното е този спасителен план да проработи. Ако не стане........... Тогава ще е трагично.

  soka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK