"Пазете се от мечки", или как японската провинция бързо се обезлюдява

"Пазете се от мечки", или как японската провинция бързо се обезлюдява

© Staff, ReutersГрупа мъже на възраст към 70-80 години се бяха събрали наскоро в едно делнично утро да играят бейзбол само на няколко крачки от гимназия, където учениците пристигаха за начало на занятията си. В пълен състав 33-те играчи на бейзболния клуб Шимохама надвишаваха броя на гимназистите.


Само 27 деца посещават училището, което е сред около двайсетте учебни заведения в град Акита, намиращ се на около 450 км северно от Токио. Той е административен център на префектура Акита, градът с най-възрастно население в Япония. пПовече от една трета от жителите му са над 65-годишни.


Демографските беди на префектурата отразяват онова, пред което е изправена цялата нация, казват експерти. "Това е стряскащо", каза 87-годишният Коджи Отомо, пенсиониран учител и шеф на клуб Шимохама и добавя: "При такова постоянно и бързо намаляване на населението, няма как да си създадем визия за бъдещето".
Прогнозите са населението на Акита да спадне с 41 процента до 2045 г., когато половината от наброяващите 600 000 жители ще бъдат по-възрастни от 65 години, според Националния институт за изследване на населението и социалната сигурност.


През 2015 г. префектурата разработи план за спиране на демографския спад с мерки като увеличаване на медицинските субсидии за учениците, осигуряване на повече забавачки и подпомагане на работещите да изплащат студентските си заеми. Но засега промените са скромни.


Няколко града се преустройват, за да осигурят по-ефикасни услуги за стопяващото се население. По размер префектурата е над пет пъти по-голяма от Токио, но по население е много по-малка.


"Доста скъпо е да се предлагат административни услуги в район, където намалява населението", каза губернаторът на Акита, Норихиса Сатаке в интервю пред "Ройтерс" и добави: "Много е трудно да се поддържат такива общности".


Пусти улици


С настъпването на вечерта се виждат само неколцина минувачи на главната улица, водеща към гарата на Акита, градския транспортен хъб. "Да се насладим на нощното пазаруване" гласи реклама на близкия супермаркет, но той затваря в 19.30 ч.


С коефициент на смъртност 15.5 на 1000 жители през 2017 г. префектурата е на първо място в страната по ниво на смъртност. Темпът на раждаемост е 5.4 на 1000 жители, който е най-ниският в Япония.


"Сега имаме повече погребални бюра. Нарастват случаите, когато стара сграда се събаря, а новостроящата се на нейно място става погребално бюро", каза Фумика Миура, служител в местната администрация.


Въпреки че в цяла Япония съществува недостиг на работна сила, проблемът е изострен в Акита: няма достатъчно персонал, който да посрещне нарастващото търсене на асистенти на стари хора.


"Пазете се от мечки", или как японската провинция бързо се обезлюдява

© Staff, Reuters


Джун Нумая, директор на компанията за грижи за стари хора "Фукиното" каза, че липсата на квалифицирани гледачи я е накарала да преустанови дейността си в един от трите ѝ обекта миналата година. "Има потенциални клиенти, но не можем да ги поемем, заради недостига на персонал. Това е, което става в бранша", каза той.


Нумая, който също е член на местния парламент в префектура Акита каза, че проблемите на града в крайна сметка ще имат пряко отражение върху Токио.


"Децата, родени и отгледани в провинцията, се местят в Токио, произвеждат, харчат пари и задвижват икономиката. Така се развиват нещата, от ерата на следвоенния икономически растеж в Япония", добавя той. "Но провинцията губи способността си да ражда и отглежда деца, и да ги предоставя (на Токио), поради ниските темпове на раждаемост", каза той и заключи: "Ако провинцията престане да се развива, Токио, естествено, също ще престане да се развива".


Те искат млади хора


От тази есен жените в Казуно, град с население от 31 000 души северно от Акита, трябва да пътуват до съседния град Одате, за да раждат. Университетите, изпращащи акушери в района, отдават приоритет на болницата в Одате, отчасти защото има прекалено малко бременни в Казуно.


"Ражданията са самата основа на всеки район. Те могат да станат първостепенен фактор, който да тласне Казуно към упадък", каза Дайсуке Анбо, лидер на гражданско сдружение, стремящо се да възстанови грижата за бременни и акушерските услуги там.


Вече една трета от компаниите в префектурата позволяват на служителите си да продължат да работят след 70-годишна възраст, което е най-висок процент за Япония.


В компанията "Асахи такси" в град Акита, повече от половината от нейните 148 водачи са на или над 65 години.
"Половината от нас тук, в тази компания сме над обичайната възраст за пенсиониране. Вероятно хората дори не мислят, че правят нещо особено, работейки здраво на преклонна възраст", каза Тадаши Сато, ръководител на отдел "Общи въпроси" на компанията. Той е на 81 години. По-младите са все по-ценен ресурс в Акита.


Сакура Накамура, студентка в Международния университет в Акита, която е от Нагасаки в Западна Япония, е осъзнала това, когато е посещавала местни компании за събиране на средства.


"Много често ме питаха, дали ще остана в Акита", каза тя и допълни: "Усетих техните очаквания. Аз също се почувствах леко ангажирана (да остана). Това ме накара ясно да осъзная, че те искат млади хора."


Завръщането на природата


След като населението намаля, дивите животни се завърнаха, включително дивите мечки, привлечени от несъбраните диви кестени и райски ябълки, и окуражени от затихващите признаци на човешка дейност. Двайсет души бяха убити или ранени от мечки в префектурата за една година до март, което е рекордна цифра.
Точно до основното училище "Аниаи" в град Китаакита, табела с надпис "Пазете се от мечки" показва разярено животно.


Производителят на ябълки Сатоми Ито е имал непосредствен досег с набезите на мечките, когато миналата година неговият съсед беше ранен. Като единствен притежател на ловджийска пушка в планинското селце, той е изтребил 11 хванати в капани мечки, само за три месеца миналата година.


"Това е невероятно. Обикновено хващахме най-много една или две мечки на година", каза 66-годишният Ито.
След спада на населението на Акита това вероятно е необратимо, необходими са драстични промени, каза Ютака Окада, старши икономист в изследователския институт "Мизухо".


"Населението в Акита ще трябва да бъде концентрирано колкото се може повече на едно или две места", каза той и добави: "След като цялото население на Япония вероятно ще намалее с 30 или 40 милиона до 2060 г., малко вероятно е всяка община да претърпи рязък обрат в тенденцията".


Метрополисите като Токио няма да бъдат пожалени, добави той. "Популярните райони ще оцелеят, но няма да е изненадващо ако районите, които не са толкова предпочитани, се окажат с доста пустеещи къщи и се превърнат в развалини", каза Окада по повод на това, как части от големите градове могат да западнат.


Администрацията на Токио очаква столичното население да нарасне до 14 милиона души до 2025 г., преди да започне устойчив спад.


До 2055 г. то ще изглежда много повече както префектура Акита сега: хората на и над 65 години се очаква да наброяват една трета от общото му население, докато през 2015 г. те съставляваха 23 процента. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  В България положението е дори още по-лошо,защото при японците няма такава висока емиграция като при нас.И намаляваме четири пъти по-бързо от тях.Естествено на никой от управниците не му пука-те нали са си оправили собствените деца и внуци,какво им дреме за останалите.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#1] от "musashii":

  ”.Естествено на никой от управниците не му пука-те нали са си оправили собствените деца и внуци,какво им дреме за останалите.”
  Самите управляващи, ако се направи статистика сигурно средно имат по 0,85 деца. Процеса е нормален, нацията в момента минава през катарзис. Или стигайки до долна мъртва точка ще тръгне на горе, или ще крета като грузинци, арменци и други отдавна изчерпали възможностите си.
  Ако не се препрограмира чипа на народа, че сега програмата е много зле.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Боже
  Боже
  Рейтинг: 119 Неутрално

  Все едно че сте в Родопите или Еленския балкан след 20 години

  Боже, Боже ...
 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Абе къде сте тръгнали да сравнявате България с Япония? Това е друга вселена. Няма нищо общо с България нито като размер, култура, бит, манталитет, природа, икономика, политическо устройство, икономика, ценностна система... просто е все едно да сравняваш камъни с круши

 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#1] от "musashii":

  И какво предлагате да направят "управниците" за това че българите не искат деца. Позволявам си да говоря в трето лице защото аз имам две деца, които оглеждам в България.
  Имаме найдулгото платено майчинство в целия свят, имама доста шедри социални помощи, имаме доста добри социалани услуги. Е разбира се, винаги се сравняваме с развитите западни държави и мрънкаме ама на тоя свят има 6.5 милиарда човека коитпо живет по-зле от средния българин !!!
  Проблема е че както всички западняци ( и японците са в тази категория) сме станали егоисти и не ни се занимава с деца. Искаме да живеем тук и сега. И вместо за деца, мечтаем за новия айфон.
  А българия, ичточноеропейските страни и Япония имаме и втори проблем - хем не искаме деца но не искаме и емигранти. Япония е легендарна - ще измрат но няма да позволят на не-японци да работят там. Е някои ден като ги окончателно измрат пак ще дойдат филипинците, китайци, индици и ще учат за японците както ние за траките.
  И мрънкаме за циганите, за турците в германия или за черните във франция но това е единствения ни шанс. Защото немец от турски произход е по-добре отколкото китаец дето учи за древното пламе немци живели по тия места.

 6. 6 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 504 Весело

  Звучи като рай - няма хора, само диви животни. И е само на 500 км от Токио.

  Искам и в България да има такива места, но тук навсякъде са плъзнали двукраки зверове и човек все се оглежда зад гърба си.

 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  Па много деца имаш бе - цели две. Дууууууу голем герой ей!

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  Напълно подкрепям мнението ви и само ще добавя, че е естествена последица да намалява раждаемостта, когато стандарта на живот расте и това се вижда във всички развити държави, каквато е и Япония.
  В нашия случай най-голямо влияние оказва емиграцията, което също е нормално, защото хората които са активни в живота и/или добре образовани и квалифицирани, имат желание да получават по-добро възнаграждение за труда си.
  Но с времето потенциалите се изравняват и предполагам, а и се надявам, процеса да спре и да се обърне. Не споделям мрачните прогнози от типа, ако караме с тези темпове, след 50 години няма да я има България. Доста по-страшни и неприятни събития и периоди е имало и все пак сме оцелявали, така че няма никакви условия да ги сравняваме с това, което ни се случва сега. в момента

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  Циганите са бъдещето на България. Това много добре го знаят в Конгреса на САЩ и действат устойчиво по въпроса.

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  Абе, имали сме и по-тежки периоди в историята ни като народ и държава, но толкова дълги години управление от социопати, които провеждат системен геноцид над собственото си население комай имаме за първи път. Така че не се знае знае ли се. Времето ще покаже.

 11. 11 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 496 Любопитно

  В Хокайдо и другите северни префектури положението е подобно, на юг от Токио нещата са по добре демографски. Един от може би най-интересните случаи на изчезваш град е Yubari в Хокайдо, през 1960 година е достигал близо 116 хилиди души население, след затваряне на въглищните мини през следващите десетилетия, населението му днес е под 10 хиляди.

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#1] от "musashii":И какво предлагате да направят "управниците" за това че българите не искат деца. Позволявам си да говоря в трето лице защото аз имам две деца, които оглеждам в България.Имаме найдулгото платено майчинство в целия свят, имама доста шедри социални помощи, имаме доста добри социалани услуги. Е разбира се, винаги се сравняваме с развитите западни държави и мрънкаме ама на тоя свят има 6.5 милиарда човека коитпо живет по-зле от средния българин !!!Проблема е че както всички западняци ( и японците са в тази категория) сме станали егоисти и не ни се занимава с деца. Искаме да живеем тук и сега. И вместо за деца, мечтаем за новия айфон.А българия, ичточноеропейските страни и Япония имаме и втори проблем - хем не искаме деца но не искаме и емигранти. Япония е легендарна - ще измрат но няма да позволят на не-японци да работят там. Е някои ден като ги окончателно измрат пак ще дойдат филипинците, китайци, индици и ще учат за японците както ние за траките.И мрънкаме за циганите, за турците в германия или за черните във франция но това е единствения ни шанс. Защото немец от турски произход е по-добре отколкото китаец дето учи за древното пламе немци живели по тия места.
  —цитат от коментар 5 на m17


  Къде ги видя тия щедри социални помощи?Има безумен праг от 400 лв БРУТО на член от семейство.Та за да получи социална помощ семейство с дете трябва доходът да не им е по-висок от 470 лв нето на родител месечно.А и помощта е 45 лв месечно.Това ли му е щедрото?И това,че ти си материално добре,не означава,че се отнася до всички.В повечето области средната нетна заплата е 600 лв.Дори в Пловдив е под 760 лв.Как да си позволят родителите повече деца?И аз имам деца и знам,че отглеждането е свързано с големи разходи.

 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  И не е вярно,че не искаме имигранти.Не искаме неграмотни,мързеливи ,с високи нива на престъпност и такива, които не се интегрират.Защото подобни хора и сега си имаме.

 14. 14 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ловджийска или ловна ?11!?!?!1?

 15. 15 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не е вината изцяло на управляващите, но 50% от темпа на намаляване е по тяхна вина. Изключително бързото застаряване и ниските доходи създават политическа нестабилност. Все пак и репенията за децата са на наши и кой ни управлява също.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#12] от "musashii":

  Не искам да прозвучи нито грубо нито обидно, но вече почвам да си мисля че си трол на тема демография. Защо така си мисля —до болка активен си по тези теми, но по—лошото е, че коментарите ти насаждат негативизъм и безизходица. Непрекъснато убеждаваш, че в България деца от нормален средностатистически човек не могат да се гледат защото нямало пари...и това е мантра до безкрай с дежурният въпрос — Как се гледат деца с еди колко си лева и дежурните бакалски сметки колко ”струва„ едно дете. Не искам да обиждам, сигурно го мислиш с добро, но впечатлението, което оставяш у мен е такова, че тролиш негативизъм и безизходица по тази тема.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател":

  Нда на някой в конгреса на САЩ му дреме за България, разбира се, че имат тайно съзаклятие щото ако не ни премажат ше превзеем планетата. Земята е плоска и един американец ти се цели фокото с ХААРПА сяка сутрин точно в 9:15

 18. 18 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Не се знае знае ли се, времето ще покаже и други посредствености от уважаемите съфорумци. Не съм чул да кажеш поне 13 пъти 'в смисъл'

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  Управляващите, трябва да направят средата такава, че повечето хора да виждат бъдещето си и това на децата си в България. Най-общо казано...
  Нито срока на майчинството, нито смешните социални помощи ще решат проблема. Като прибавим символичния стандарт и мизерните доходи в България, кой ще иска да прави и да гледа деца в България...?
  Просто в момента сме мутренска държава, управлявана от комунисти и милиционери. Затова, свестните хора бягат и раждат децата си по Европа и света...

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  И понеже демографията в Бг винаги се свързва с доходи, стабилност и светло бъдеще, ще дам един пример от близкото минало. Виетнамската война —близо 3 милиона жертви, въпреки това прираста за това време е на плпюс.
  Ето и статистика за Виетнам:
  http://countrymeters.info/en/Vietnam
  Имам приятели виетнамци, много добре организиран и с положително мислене народ.
  Та както каза един бивш премиер —Чипа, чипа трябва да се препрограмира.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4172 Любопитно

  "Демографските беди на префектурата отразяват онова, пред което е изправена цялата нация, казват експерти. "Това е стряскащо", каза 87-годишният Коджи Отомо, пенсиониран учител и шеф на клуб Шимохама и добавя: "При такова постоянно и бързо намаляване на населението, няма как да си създадем визия за бъдещето"."

  Това си е точно така, този демографски проблем явно е най-голям в префектура Акита, но съществува и в другите части на Япония. Правителството прави някакви опити за стимулиране на раждаемостта, но те засега не постигат голям успех.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#12] от "musashii": Не искам да прозвучи нито грубо нито обидно, но вече почвам да си мисля че си трол на тема демография. Защо така си мисля —до болка активен си по тези теми, но по—лошото е, че коментарите ти насаждат негативизъм и безизходица. Непрекъснато убеждаваш, че в България деца от нормален средностатистически човек не могат да се гледат защото нямало пари...и това е мантра до безкрай с дежурният въпрос — Как се гледат деца с еди колко си лева и дежурните бакалски сметки колко ”струва„ едно дете. Не искам да обиждам, сигурно го мислиш с добро, но впечатлението, което оставяш у мен е такова, че тролиш негативизъм и безизходица по тази тема.
  —цитат от коментар 16 на DDR


  И в качеството на какъв ще ми казваш по кои теми да съм активен?Виж статистиката за средните заплати по области и тогава обвинявай.Как точно се гледат деца с 600 лева заплата?Имаш ли си изобщо понятие как се живее с подобни доходи,та камо ли да се гледат деца?

 23. 23 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":

  И не знам какво разбираш под негативизъм,ама не вестоносецът е виновен за лошите вести.От моя випуск в езиковата гимназия поне 80 процента емигрираха.Почти всички имат деца.Ама те вече нямат общи неща с България.Най-висока смъртност в света,най-бързо намаляващо население в света,ниска раждаемост,висока емиграция.Това са реални,а не измислени факти.
  И как точно аз създавам негативизъм като имам три деца в България и често съм го споделял този факт във форума.Негатисизъм е ако нямаш деца и подиграваш тези,дето имат.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4172 Любопитно

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  Добре казано Цветко! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Ясна и необратима тенденция...
  Но пък и впечатляваща средна възраст...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4172 Любопитно

  До коментар [#20] от "DDR":

  За виетманците си прав, въпреки всички трудности и катастрофи през които преминаха през миналия век (не е само Виетнамската война, преди това бяха окупирани от Япония, после имаха война и с Франция (пак спечелена от тях), след това с Камбоджа и Китай и т.н.), те не се сломиха, а продължиха да развиват страната си. Ако, и управлението там се смени някой ден развитието ще бъде даже още по-голямо според мен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Демографските беди на префектурата отразяват онова, пред което е изправена цялата нация, казват експерти. "Това е стряскащо", каза 87-годишният Коджи Отомо, пенсиониран учител и шеф на клуб Шимохама и добавя: "При такова постоянно и бързо намаляване на населението, няма как да си създадем визия за бъдещето"."Това си е точно така, този демографски проблем явно е най-голям в префектура Акита, но съществува и в другите части на Япония. Правителството прави някакви опити за стимулиране на раждаемостта, но те засега не постигат голям успех.
  —цитат от коментар 21 на Иво


  В Япония имат и два специфични проблема,които не са характерни за други държави.На първо място е прекалената етикеция в обществото.Която води до нерешителност у мъжете да канят жени на срещи и има много самотници и от двата пола, щото пък още по-рядко жена ще покани мъж.Другият е прекалената отдаденост на работата.Младите са скапани от работа и нямат сили и време да се забавляват.

 28. 28 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#4] от "uq":

  Тука ако от 30 хиляден град трябва да раждат в съседния ще опищат света :D или ако селяните трябва сами да се справят с популацията на хищниците......

  В БГ са много по нежнички хората.......

 29. 29 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#23] от "musashii":

  Правиш антиреклама която спомага за увеличаване на емиграцията........ Караш хората да не виждат положително в бъдещете. Има една много яка реклама на тая тема по тв. Да се замени думата "дано" на мрънкащия българин с действия

 30. 30 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#19] от "tww09306483":

  В японония стандарта е много по висок ама не правят деца. При някоя народи с нисък стандарт имат по 5.......

  Не са проблема парите. Чипа както казват по на горе във форума.

  Пък парите ... много хора предпочитат да ги дават за фръцкане със "луксозна" кола вместо да ги дават за второ дете :D

 31. 31 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":

  И на мен на трол ми прилича. Най важното за руската пропаганда е да има отчаяние, ниско самочувствие и нихилизъм за бъдещето. Ако сте забелязали най-отчаяните от животе хора верват на руската пропаганда. И си сглобяват сами вкъщи модели на руски бойни смаолетчета.

 32. 32 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#12] от "musashii":

  Хората по света гледат деца и без 2 години да си стоят вкъщи на заплата от държавата.......... Чипа ......

 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#23] от "musashii":Правиш антиреклама която спомага за увеличаване на емиграцията........ Караш хората да не виждат положително в бъдещете. Има една много яка реклама на тая тема по тв. Да се замени думата "дано" на мрънкащия българин с действия
  —цитат от коментар 29 на rdb41527334


  Ами аз действам.Имам три деца.И знам какво ми коства да ги отглеждам.Бъди сигурен,че ако получавах 600 лв заплата нямаше да имам повече от едно.Затова разбирам хората с ниски доходи,които нямат повече от едно дете.
  Ти като не мрънкаш колко деца имаш?Даваш ли личен пример.Щото отстрани е лесно да обвиняваш.

 34. 34 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  Най-смисления коментар има 8 минуса.......... Защото когато на българина му кажеш че проблема е в него самия и не можа да се оправдава с политиците, вятъра, марсианците той те намразва.......... Много по лесно е да търсиш вината в друг не в себе си. Щото ако я търсиш в себе си иска работа да си решиш проблемите

 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#31] от "rdb41527334":

  Явно не съм сам в наблюденията си.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":И на мен на трол ми прилича. Най важното за руската пропаганда е да има отчаяние, ниско самочувствие и нихилизъм за бъдещето. Ако сте забелязали най-отчаяните от животе хора верват на руската пропаганда. И си сглобяват сами вкъщи модели на руски бойни смаолетчета.
  —цитат от коментар 31 на rdb41527334


  Хахаха.Викаш руски трол съм.И аз ли възобнових проекта Белене.И аз ли ходих да се извинявам на Путин за спирането на Южен поток.И аз ли искам Турски поток да минава през България..Или любимият ти премиер.Толкова сте жалки герберастите ,че сте смешни.

 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#36] от "musashii":

  Трол със специализация —Как да сееме демографски негативизъм и да насаждаме чувство за демографска безизходица.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#7] от "uq":

  Според статистиката съм в малкия процент , средно се падат 1.4 деца на жена в България. Ама това са родени и отгледани деца, единични забивки и купони с преспиване не се броят.

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#27] от "musashii":

  Интересно защо това не е попречило да станат 70 милиона на тези тесни острови ?!?
  Проблем е по-голяма и много по труден за решаване - а именно че мотивацията се проемян със замогването. А именно миска тис е да си поживееш като тие от филмите за маями а не да гледаш някакви деца. И второто, децата се раждат от жените ама като жената работи, хич не и е до раждане и гледане на деца.

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#19] от "tww09306483":

  Интересно зашо Япония запад,а Германия,Франция и цяла европа има ниска раждаемост, Сигурно и там управниците не са преборили корупцията и свестните хора емигрират на марс ?!?

 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#36] от "musashii":Трол със специализация —Как да сееме демографски негативизъм и да насаждаме чувство за демографска безизходица.
  —цитат от коментар 37 на DDR


  Хахаха.А ти господинчо колко деца имаш?Знаеш ли какво е да ти е болно детето?И че лекарите в държавните болници са пълни некадърници.И трябва да се ходи на частен прием.И там те одрусват с поне 50 лева.Предписват скъпи лекарства.Не те питат имаш ли пари или не.Аз съм бил трол-моите деца след време ще ви плащат пенсиите,а вие бездетните ще заклеймявате родителите им,щото било много лесно да се отглеждат деца в България.

 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4172 Любопитно

  До коментар [#27] от "musashii":

  Абсолютно така е, има изследвания, които показват, че страната в която хората правят най-рядко секс са японците, там даже младите хора губят интерес към секса, което е наистина парадоксално, защото всички тук знаем, че точно когато сме млади най-мислим за това и сме най-активни също. Без секс, няма и деца.... това е ясно.... ето нещо по темата:

  https://www.theguardian.com/world/2013/oct/20/young-people-japan-stopped-having-sex

  https://www.japantimes.co.jp/news/2016/01/05/national/social-issues/many-young-japanese-marriage-sex-low-priorities/ #.Wz8ejzlRX9I

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#27] от "musashii":Интересно защо това не е попречило да станат 70 милиона на тези тесни острови ?!?Проблем е по-голяма и много по труден за решаване - а именно че мотивацията се проемян със замогването. А именно миска тис е да си поживееш като тие от филмите за маями а не да гледаш някакви деца. И второто, децата се раждат от жените ама като жената работи, хич не и е до раждане и гледане на деца.
  —цитат от коментар 39 на m17


  Всичките семейства с три и повече деца,които познавам са с доходи над средните.Истина е,че като работи жената няма как да отглежда деца.Ако се дават помощи като в Германия по 200 евро на дете много жени ще се отдадат на отглеждането им.

 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#41] от "musashii":

  Явно не ти е лесно, от една страна имаш деца (според това, което пишеш ми е много странно, каква ти е била изобщо мотивацията ) от друга страна явно изпитваш огромно психологическо бреме да се справяш. Но не се подавай на лошите мисли, не си нито първият, нито последният, всичко ще е ок.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 45. 45 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#1] от "musashii":

  Емиграцията днес може да се окаже връщане обратно утре.

  Например преди 80 год. испанци са емигрирали в Куба, а италианци в Аржентина и Перу.
  Сега техните наследнци се връщат обратно.

  След 600 год. престой в Румъния през 1980-те години стотици хиляди немци се върнаха в прародината си Западна Германия, както и гърци се отправиха в посока Гърция, напускайки Русия след 2 хил. год. престой там.

  Или пък евреите създахоха Израел връщайки се след 2 хил. год. обратно.

 46. 46 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  И какъв е точно проблема?
  Япония е пренаселена, сега малко ще се разреди и всички ще живят много по добре.
  140 милиона на тези острови това е УЖАС.
  Не паднат до към 70 милиона и всичко ще се балансира.

 47. 47 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Колкото по-малко население толкова по добре.
  Важното е да е качествено.
  На никой не му трябват тарамбуки дето по цял ден се въдят и друго не правят.
  Това е живот като паразит който се размножава в геометрична програсия.
  Браво на Японците че не прибират чужденци.
  Иначе цяла Азия ще им се изсипе на главата. А Азия е 3 милярда.

 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#43] от "musashii":

  И защо никъде по света това не е направено според вас ?. В германия има такива социални помощи и са над 400 евро на дете. И както виждате, раждаемостта е рекордно ниска. Парите не са мотивация за деца, мотивацията е културна и социална.

 49. 49 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  +
  Много точно казано.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#43] от "musashii":

  А статистически, повечето семейства с 3 и повече деца са с ниски доходи. Цигани, бедни българи по селата и градове, самотни майки на 2-3 деца. Такива като Плевенлиев с 4 деца са едици. И забележете, дори той е с 4 деца ама от 3 жени т.е средно имат 1.3 деца на жена което е същественото.

 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#41] от "musashii":Явно не ти е лесно, от една страна имаш деца (според това, което пишеш ми е много странно, каква ти е била изобщо мотивацията ) от друга страна явно изпитваш огромно психологическо бреме да се справяш. Но не се подавай на лошите мисли, не си нито първият, нито последният, всичко ще е ок.
  —цитат от коментар 44 на DDR


  Точно щото имам деца,знам колко трудно се отглеждат в България.И трите ми деца се родиха в частна клиника,щото в държавните апаратурата е допотопна.Дал съм общо 10 хиляди лева само за прегледи на жената, лекарства и раждания.И в две от ражданията имаше усложнения,та добре,че бяхме в частна клиника.
  И каква може да ми е мотивацията-искам да имам деца и го постигнах.С цената на много лишения.Аз си знам какво ми е коствало.

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#46] от "eyd13372645":

  Проблема е че хората не могат да работят като остареят ама искат да живеят и то добре. И че медицинските грижи са много, много скъпи и продължават да поскъпват щото изкаме да живеем по-дълго и по-здрави.
  И системата се крепи на това да има много млади които да плашат за деца и възрастни. И като намалеят децата, намаляват младите и остават само възрастни. И тогава, за да се балансира системата се налага възрастните да работят обаче сметката не излиза щото те не могат физически. И тогава цялото общество тръга надолу и няма да спре на накаква бройка и да кажа - е чудесно сега сме точно колкото да ни е широко на тия тесни острови и везе позваме да раждаме деца. Ами ще продължат да намаляват докато станат толкова малко че да дойдат други хора на това място.

 53. 53 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Ниската раждаемост е шанса на човечеството да оцелее. Пшанетата скоро саюа ще ни почистиако не се вземат мерки.

 54. 54 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#43] от "musashii":И защо никъде по света това не е направено според вас ?. В германия има такива социални помощи и са над 400 евро на дете. И както виждате, раждаемостта е рекордно ниска. Парите не са мотивация за деца, мотивацията е културна и социална.
  —цитат от коментар 48 на m17


  Германия е друга култура.Там всичко е подчинено на работата.Отглеждането на деца не е приоритет.Чул съм го това от хоразживущи там.Включително и Нинов го е казвал във форума.В България ниските доходи са водеща причина.Естествено има и други-набутването на хората в големите градове,което не позволява на бабите да помагат,маломерните жилища и други.

 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иво":

  Е като проблема е в секса, защо немците които са известни секс-маниаци не се размножават достатъчно ?. Или унгария - най-големия производител на порно в европа е с ниска раждаемост.

 56. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#43] от "musashii":А статистически, повечето семейства с 3 и повече деца са с ниски доходи. Цигани, бедни българи по селата и градове, самотни майки на 2-3 деца. Такива като Плевенлиев с 4 деца са едици. И забележете, дори той е с 4 деца ама от 3 жени т.е средно имат 1.3 деца на жена което е същественото.
  —цитат от коментар 50 на m17


  Къде я има подобна статистика?Аз живея на село и само две семейства сме с по три деца-и двете с доходи над средните за областта.
  За циганите е различна културата им .Ама в последно време и те раждат по-малко.

 57. 57 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#1] от "musashii":

  Прав си.
  И нещо друго.
  Там поне етническия състав е непроменен, та по една по една или друга причина ако раждаемостта се увеличи, страната ще си остане пак същата.
  За съжаление при нас процента на един специфичен етнос се увеличава непрекъснато, което води до необратима промяна на демографската палитра.
  Както се досещате, това не са нито евреите, нито турците, нито арменците, нито арнаутите, ни власи, куцовласи, румъни, аромъни, помаци, мръваци, ни каракачани, ни гагаузи, ни гърци, ни кипчаци и т.н.(да ме извиняват някои, ако съм ги пропуснал).
  Един.

  Panta rhei....
 58. 58 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#45] от "Нинов":

  Както и образовани в САЩ тайванци, които са въвели venture capital-а в Тайван. Или завръщането на индийци и китайци от Силиконовата долина.
  Ама това са държави, които устойчиво дърпат напред. България занапред няма да върви напред, ами да регресира. Сега е затишие преди буря. Аз съжалявам, че се върнах в държавата. Има само един пишман IT сектор, в който вземат младежи от провинцията, завършили махленски IT академийки. За икономисти и мениджъри от обикновени семейства, без връзки, има само посредственост и ежедневна борба. Не всички сме Левски и затова бягат. А тези наивници, които се върнат, с мъка издържат 2-3 години и пак бягат.

 59. 59 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#46] от "eyd13372645":Проблема е че хората не могат да работят като остареят ама искат да живеят и то добре. И че медицинските грижи са много, много скъпи и продължават да поскъпват щото изкаме да живеем по-дълго и по-здрави.И системата се крепи на това да има много млади които да плашат за деца и възрастни. И като намалеят децата, намаляват младите и остават само възрастни. И тогава, за да се балансира системата се налага възрастните да работят обаче сметката не излиза щото те не могат физически. И тогава цялото общество тръга надолу и няма да спре на накаква бройка и да кажа - е чудесно сега сме точно колкото да ни е широко на тия тесни острови и везе позваме да раждаме деца. Ами ще продължат да намаляват докато станат толкова малко че да дойдат други хора на това място.
  —цитат от коментар 52 на m17


  Пълни глупости !!!
  Ако обществото е високо-технологично няма такъв проблем.
  Ето говори се че автоматизацията и роботизацията ще направи 20-30% от хората безработни. Тези безработни ще работят нещо свързано със старите хора.
  Растежа на населението до безкрай ще убие планетата.
  Много по добре е населението да намалява но качеството на живот да се увеличава.
  Проблема е ако системата е направена като пирамида. Тогава може да рухне.
  В Япония се справят и социално и технически.
  Просто бяха пренаселени сега всичко ще си дойде на мястото.

 60. 60 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Не всички сме Левски да се борим с ГЕРБерите.

 61. 61 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  За България и да изчезне няма да е голям загуба.
  Кво сме направили от тази райска територия - едно НИЩО.
  При население 4-5 милиона ще се живее много по добре.
  Важното е да са 4-5 милиона качествени хора.
  Проблема не е че сме малко, а че сме опростачени.

 62. 62 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#33] от "musashii":

  Аз пък познавам много хора с добри или високи доходи, които имат по 1 дете или не са женени и нямат деца. Просто всички станахме потребители и егоисти.
  Допълнителен проблем е калпавата ни образователна система - ненужен 12 клас в средното образование, 4 г. (вместо 3) за бакалавърска степен. Докато девойките завършат задължителното вече висше и поработят след това година две, са вече на 30. И опаа изненада проблеми с бремеността. Младежите пък на тридесет и 2-3 са изградени егоисти. Резултата е ниска раждаемост.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 63. 63 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#53] от "xox55541929":

  Не така мислят обаче в Африка и мюсолманския свят.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 64. 64 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боже":

  От Елена ли си!? Пиши ми съобщение :-)

  Яба-даба-ду
 65. 65 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Аз не искам децата ми да живеят и остареят в България, не защото няма възможности за печелене на пари. Има и сигурно още повече ще има. Проблемът е абсолютната системна криза обхванала изцяло обществото. Дори един човек да изкарва над 1000 лв, което извън София е мечта, той рано или късно, ще се сблъска с все по-нефункционираща здравна система, пълна липса на законност, от която в съчетания с нарастване на броя и значението на мургавия контингент следва нарастваща несигурност, и престъпност. Административен произвол, който спъва честния бизнес. Към това нарастващите разходи за живот съчетани с разпадаща се инфраструктура. Все по-влошаващо се качество на образованието, особено в провинцията. Към това се добавя и пълната несигурност какво ще се случи с теб, когато уж трябва да се пенсионираш. Засега едно е сигурно, още едно две поколения, може би ще успеят да получават някакви пенсии осигурени от държавните фондове, след това вече няма да има, кой да поддържа системата отдолу.
  И хората я усещат тази безнадеждност, затова и пращат децата си навън, въпреки че могат и тук да получават добри доходи.

 66. 66 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Аз не искам децата ми да живеят и остареят в България, не защото няма възможности за печелене на пари. Има и сигурно още повече ще има. Проблемът е абсолютната системна криза обхванала изцяло обществото. Дори един човек да изкарва над 1000 лв, което извън София е мечта, той рано или късно, ще се сблъска с все по-нефункционираща здравна система, пълна липса на законност, от която в съчетания с нарастване на броя и значението на мургавия контингент следва нарастваща несигурност, и престъпност. Административен произвол, който спъва честния бизнес. Към това нарастващите разходи за живот съчетани с разпадаща се инфраструктура. Все по-влошаващо се качество на образованието, особено в провинцията. Към това се добавя и пълната несигурност какво ще се случи с теб, когато уж трябва да се пенсионираш. Засега едно е сигурно, още едно две поколения, може би ще успеят да получават някакви пенсии осигурени от държавните фондове, след това вече няма да има, кой да поддържа системата отдолу.
  И хората я усещат тази безнадеждност, затова и пращат децата си навън, въпреки че могат и тук да получават добри доходи.

 67. 67 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Аз не искам децата ми да живеят и остареят в България, не защото няма възможности за печелене на пари. Има и сигурно още повече ще има. Проблемът е абсолютната системна криза обхванала изцяло обществото. Дори един човек да изкарва над 1000 лв, което извън София е мечта, той рано или късно, ще се сблъска с все по-нефункционираща здравна система, пълна липса на законност, от която в съчетания с нарастване на броя и значението на мургавия контингент следва нарастваща несигурност, и престъпност. Административен произвол, който спъва честния бизнес. Към това нарастващите разходи за живот съчетани с разпадаща се инфраструктура. Все по-влошаващо се качество на образованието, особено в провинцията. Към това се добавя и пълната несигурност какво ще се случи с теб, когато уж трябва да се пенсионираш. Засега едно е сигурно, още едно две поколения, може би ще успеят да получават някакви пенсии осигурени от държавните фондове, след това вече няма да има, кой да поддържа системата отдолу.
  И хората я усещат тази безнадеждност, затова и пращат децата си навън, въпреки че могат и тук да получават добри доходи.

 68. 68 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#33] от "musashii":Аз пък познавам много хора с добри или високи доходи, които имат по 1 дете или не са женени и нямат деца. Просто всички станахме потребители и егоисти.Допълнителен проблем е калпавата ни образователна система - ненужен 12 клас в средното образование, 4 г. (вместо 3) за бакалавърска степен. Докато девойките завършат задължителното вече висше и поработят след това година две, са вече на 30. И опаа изненада проблеми с бремеността. Младежите пък на тридесет и 2-3 са изградени егоисти. Резултата е ниска раждаемост.
  —цитат от коментар 62 на Морски


  И това го има.Причините са комплексни.Обаче има и много хора,които не могат да имат деца.Едно познато семейство даде над 50 хиляди лева ,докато се сдобие с дете.Късната възраст за раждане води до невъзможност за помощ от страна на бабите.И моята жена доста късно роди и сега само едната баба помага при гледането,щото другата е болна.а пък и тая дето помага е на 67 години.Не е на 47 .Друга щеше да е помощта.

 69. 69 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#1] от "musashii":Прав си.И нещо друго.Там поне етническия състав е непроменен, та по една по една или друга причина ако раждаемостта се увеличи, страната ще си остане пак същата.За съжаление при нас процента на един специфичен етнос се увеличава непрекъснато, което води до необратима промяна на демографската палитра.Както се досещате, това не са нито евреите, нито турците, нито арменците, нито арнаутите, ни власи, куцовласи, румъни, аромъни, помаци, мръваци, ни каракачани, ни гагаузи, ни гърци, ни кипчаци и т.н.(да ме извиняват някои, ако съм ги пропуснал).Един.
  —цитат от коментар 57 на Molossian


  Хубавото е че в последните години и хората от този етнос масово емигрират.Цели цигански махали се опразват.Идват си сега лятото за летните отпуски.И веднага надуха уредбите.Снощи съм слушал циганска музика,която е на разстояние поне 3 км.А си представям какво е било на живущите наблизо.

 70. 70 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":И не е вярно,че не искаме имигранти.Не искаме неграмотни,мързеливи ,с високи нива на престъпност и такива, които не се интегрират.Защото подобни хора и сега си имаме.
  —цитат от коментар 13 на musashii
  Не си криви душата. Като ставаше дума за украинци надигна страшен вой.

 71. 71 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#70:"Николай Николов"][/quote]

  На този етап всяка имиграция ще подбие и без това ниските заплати.И ще доведе до емиграция на млади хора.Когато се вдигнат заплатите и емиграцията намалее до минимум, нямам против образовани ,работливи и и зачитащи закона имигранти.

 72. 72 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#71] от "musashii":

  Дори и украинец няма да дойде в БГ за да работи за МРЗ. Те толкова могат да взимат и в Украина, а там им е по-евтино.

  Имиграционния режим трябва да се опрости особено за културно близки нам страни. Ако толкова ги е страх от дъмпинг на работна ръка да сложат изискване, че могат да се сключват трудов договор само на заплата дето е поне 20-30% над средната.

  Бумащината в случая е проблема, както и дългите срокове на процедурите. Ако опростят процедурата у нас ще има имигранти от бившия СССР. И в огромната си част те няма да се занимават с нископлатени дейности.

 73. 73 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#33] от "musashii":

  Добре, де, това с доходите го разбрахме. Хората имали ниски доходи, ерго не създавали деца. Хубаво, ама статистиката практически твърди обратното: Хората с най-ниски доходи (роми, помаци) имат най-много деца. При българите въобще няма някаква особена зависимост между доходи и деца: Както бедни (под 20 к/год семеен доход), така и заможни (50-100 к/год), така и богати (над 100 к/год) имат едно или две деца, бездетните и многодетни семейства са рядкост, тоест във всички групи по доходи коефициентът на раждаемост сред етническите българи (без помаците) е между 1,4 и 1,5 деца на жена, при турците е малко повече, а при ромите много над 2...

 74. 74 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#55] от "m17":

  Предполагам, щото от нещата, дето ги показват в унгарското порно, не се забременява :-)

 75. 75 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Доста е сложен проблемът и няма просто решение. За България конкретно е това, че тя е част от западния свят и хората все пак не са диваци, така че виждат какво е в развитите държави, което ги угнетява, тъй като не са толкова примитивни, че да се размножават без мисъл да това как после ще гледат децата си, както е в Африка да речем. Ето например вие тук плюхте по Мусаши, но човекът се терзае и обяснява, защото си обича децата и иска да са добре - ще рече, не просто да направи статистика за клета майка България, ами децата му да са нахранени, облечени, щастливи и т.н. Като няма пари - това не може да стане.
  За Япония проблемът е в многото работа и очакванията за висок стандарт, който мъжът трябва да осигурява и от друга страна това, че жената трябва да жертва личното си развитие и да си стои у дома. Отделно, че имат виртуална реалност, която е по-атрактивна от действителността на пренаселване и малко лично пространство. Според мен ще намаляват до един момент, докато им стане комфортно, а роботи ще поемат разходите по издържането на възрастните хора и след това ще се уравновесят нещата. В краен случай може да поканят хора от Филипините да кажем, които поне са католици и няма да режат глави по улицата, но това ще е след десетилетия.
  За Европа и САЩ проблемът е в съвременната вълна на феминизма, която направи двата пола врагове. Там си решават с мигранти проблема, но това пък променя културата - Щатите ще станат латино страна, а европейците - Ориана Фалачи го написа. Но е абсолютно зверство да принудиш хората да се размножават, нито има как да стане.
  Затова казвам - сложен проблем и няма просто решение.

 76. 76 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#65] от "anton83":

  Напълно подкрепям мнението Ви! Само да допълня: Доходи от 5-10 хил. лева на месец са напълно реалистични за София, ако човек е готов да прави компромиси със съвестта и убежденията си. Ето затова аз не искам да съм в България: Нечестността се толерира и презаплаща. Страната отдавна върви по латиноамерикански модел (огромно разделение между богати и бедни, скапана инфраструктура, корупция, престъпност итн.), като вече е доста "напреднала" в това отношение...

 77. 77 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#33] от "musashii":Добре, де, това с доходите го разбрахме. Хората имали ниски доходи, ерго не създавали деца. Хубаво, ама статистиката практически твърди обратното: Хората с най-ниски доходи (роми, помаци) имат най-много деца. При българите въобще няма някаква особена зависимост между доходи и деца: Както бедни (под 20 к/год семеен доход), така и заможни (50-100 к/год), така и богати (над 100 к/год) имат едно или две деца, бездетните и многодетни семейства са рядкост, тоест във всички групи по доходи коефициентът на раждаемост сред етническите българи (без помаците) е между 1,4 и 1,5 деца на жена, при турците е малко повече, а при ромите много над 2...
  —цитат от коментар 73 на minusm


  Е колко са тези българи с доходи над 50 хиляди лева?Дали има и 100 хиляди семейства.Масово доходите са до 20 хиляди годишно.Семейно,а не на човек.И то по-голямата част от тези с високи доходи живеят в София.Което също е пречка за отглеждане на деца,защото живеят в маломерни апартаменти,няма наблизо баби,които да помагат.
  Относно циганите те се женят млади,живеят на семейни групи като жената не работи и бабите са млади.На по 30-35 години.Една баба на 30 години сама може да изгледа дете,а и майката като не работи се облагодетелства раждаемостта.

 78. 78 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#77] от "musashii":

  Да, на семейство са тези доходи. И няма значение, колко са, дали са 100, 200 или 300 хиляди семейства с този доход. Щом болшинството от тях гравитират около 1,4 деца на жена, колкото е и при по-бедните, значи и бедните, ако забогатеят, няма да почнат да раждат повече...

 79. 79 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Ниската раждаемост се дължи на нарастване на ролята на държавата и нарастване на прибирането на данъци от хората.

  Едно време хората са се грижили за почти всичко. Сега държавата се грижи за много неща. като ти прибира около 70% данъци (от парите които изкараш). Съответно хората очакват държавата да направи и деца. :)

 80. 80 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#77] от "musashii":Да, на семейство са тези доходи. И няма значение, колко са, дали са 100, 200 или 300 хиляди семейства с този доход. Щом болшинството от тях гравитират около 1,4 деца на жена, колкото е и при по-бедните, значи и бедните, ако забогатеят, няма да почнат да раждат повече...
  —цитат от коментар 78 на minusm


  Тези с високите доходи са предимно в София.Обясних ти вече част от причините да нямат повече деца-невъзможност друга жена да помага при отглеждането на децата, живеене в маломерни жилища,плащане на високи наеми и ипотеки.Освен това ако жената е добре платена,тя ще се стреми да не отсъства много от работа,което също възпрепятства отглеждането на деца.

 81. 81 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#80] от "musashii":

  Ето че стигнахме до основната причина - ззаможно семейство предполага работеша жена а тогава няма кой да роди и отгледа много деца. Само зе за съжаления този цикъл не е сходим а именно колкото по заможно е семейството, толквоа по-малко деца иска, независимо от помоща на държавата, бабите, обшеството или парите. Погледнете свръх-богатите, които имат всичко - бавачки, огромни имоти, ваканционни имоти. Да виждате огромна раждаемост сред тях ?. И призината е зовешката алност и егоизъм - раждането и отглеждането на деца е трудно и неблагодарно забавляние в свят в който всияко е бързо, лесно, вкусно

 82. 82 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#80] от "musashii":Ето че стигнахме до основната причина - ззаможно семейство предполага работеша жена а тогава няма кой да роди и отгледа много деца. Само зе за съжаления този цикъл не е сходим а именно колкото по заможно е семейството, толквоа по-малко деца иска, независимо от помоща на държавата, бабите, обшеството или парите. Погледнете свръх-богатите, които имат всичко - бавачки, огромни имоти, ваканционни имоти. Да виждате огромна раждаемост сред тях ?. И призината е зовешката алност и егоизъм - раждането и отглеждането на деца е трудно и неблагодарно забавляние в свят в който всияко е бързо, лесно, вкусно
  —цитат от коментар 81 на m17


  Има го и това.Щото деца трудно се гледат.Все пак не всички известни са с малко деца.Еди Мърфи и Мел Гибсън имат по 9 деца.И доста други актьори са многодетни бащи.
  Не съм казал,че ако се дават финансови стимули всички жени ще почнат да раждат,но определено доста ще се вдигне раждаемостта.Ако се дават помощи като в Германия по 200 евро на дете,това прави 1200 лв месечно за три деца.За много жени това са много пари.И за да не се възползват маргиналите е редно да се дават само на семейства,в които и двамата родители са с поне средно образование.

 83. 83 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 575 Весело

  До коментар [#36] от "musashii":Трол със специализация —Как да сееме демографски негативизъм и да насаждаме чувство за демографска безизходица.
  —цитат от коментар 37 на DDR


  Е то тогава според теб, най-големият трол по темата е НСИ. От там ги сеят негативизма и чувството за безисходица.

 84. 84 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Стига с тоя демографски рев.Дмографията е наука,която има за цел да обслужва икономоката и публичните финанси с предвиждане на демографската ситуация и динамоката и за период с приемлива точност за период от 20-30 години напред,Да припомня,че демографската ситуация при "най-апокалиптичните" сценарии ,за 300-400 години в Европа ще се върна в състоянието от преди 100 г,когато общо взето всички европейски държави вече са били изправени пред проблема "излишни хора",колониите са служили за приемливо и не толкова отърваване от излишните и прекалено амбициозни хора,и вече са били на нетна загуба за публичните финанси на метрополиите,пороблем е била имирацията ,а не емиграцията.И проблема с липсавщ човек се решава много по-лесно,отколкото този с излишен, Та по спокойно.Адаптацията е необходима и ако е разумна,не само няма да бъде болезнена ,ами в средносрочен план ще живеем по-добре и ще сме по-удовлетворени и с по добри перспективи от сега,

 85. 85 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#46] от "eyd13372645":Проблема е че хората не могат да работят като остареят ама искат да живеят и то добре. И че медицинските грижи са много, много скъпи и продължават да поскъпват щото изкаме да живеем по-дълго и по-здрави.И системата се крепи на това да има много млади които да плашат за деца и възрастни. И като намалеят децата, намаляват младите и остават само възрастни. И тогава, за да се балансира системата се налага възрастните да работят обаче сметката не излиза щото те не могат физически. И тогава цялото общество тръга надолу и няма да спре на накаква бройка и да кажа - е чудесно сега сме точно колкото да ни е широко на тия тесни острови и везе позваме да раждаме деца. Ами ще продължат да намаляват докато станат толкова малко че да дойдат други хора на това място.
  —цитат от коментар 52 на m17


  А помисли малко.Ако разгледаш по-внимателно публичните финанси,ще видиш.че 4/5 от приходната част е 2/3 косвени данъци,1/3 преки и осигуровки ,останалата 1/5 е от данъци върху имущество,такси,глоби и пренебрежима част неданъчни приходи.Т.е изобщо не е важно какво е произведено,а какво е потребено.А и докато едно дете стане нетен донор минават не по-малко от 20 години,през които не само трябва да се осигури потреблението му,а и възпитанието и обучението и както сме приели 24 часов надзор до 12 годишна възраст,Та ако се сравни с един пенсионер,то примерно за един пенсионер трябва да се осигури 10 години потреблението му,7-8 години асистирани грижи, 1 година интензивни медицински грижи и 1 година палиативни грижи,т,е струва по-малко от едно дете докато стане икономически неутрален субект,

 86. 86 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Имаше доста коментари, че жените вече не искат да гледат деца. Това му се струва мислене от преди тридесет години. Гледането на деца е работа на двамата родители.
  В Белгия майчинството е само шест месеца. Там усилията се вкарват в създаването на детски ясли и детски градини. Не казвам, че това е правилно. Според мен една жена трябва да може да избира дали да си стои в къщи при децатс или да ходи на работа. В България този избор не съществува, защото една заплата не храни семейство. Англия също не е цъфнала, там детските градини за деца до три години са толкова скъпи, че съвсем малко семейства могат да си ги позволят. Затова в Англия майките искат или не, трябва да си стоят вкъщи.

 87. 87 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#58:"vzt34526152”]Има само един пишман IT сектор, в който вземат младежи от провинцията, завършили махленски IT академийки. За икономисти и мениджъри от обикновени семейства, без връзки, има само посредственост и ежедневна борба. Не всички сме Левски и затова бягат. А тези наивници, които се върнат, с мъка издържат 2-3 години и пак бягат.[/quote]

  Това е пълна глупост и всеки, който работи в частния сектор поне в София знае, че възможности за развитие има. Въпросът е най-вече още градове да се включат. Имаме доста сериозен потенциал.

 88. 88 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  "имама доста шедри социални помощи, имаме доста добри социалани услуги"

  Къде ги сънуваш тези неща? Единствения начин да се накара българското семейство да ражда повече деца е чрез покачване на стандарта. В Норевгия ако имаш 3 или повече деца, не е нужно нито бащата нито майката да работят, държавата дава всичко необходимо за цялото семейство, че даже повече. В България едно дете е лукс, две са още по-голям, за повече от две почти никой етнически българин не мисли. Ако обаче с една минимална заплата може да се отглежда семейство с 3 и повече деца, може да си купиш достатъчно голям апартамент или къща а не "най-търсените в България" апартаменти тип хотелска стая със спалня и всекидневна, можеш да си позволиш почивки за цялото семейство, можеш да си позволиш автомобил за това семейство и не се налага да даваш по 150 лева на месец за детска градина с допълнителните занимяниа на дете, раждаемостта лесно ще се покачи. Дотогава ще кретаме на доизживяване или ще станем като по-примитивните общности дето раждат много деца не щото искат да им подсигурят добър живот ами щото разчитат че тия деца после ще се грижат за тях.

 89. 89 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#88] от "Ashiata Shiemash":

  Така ли, и като стигнем немския стандарт какво ще стане според вас - ще почнем да раждаме деца ?. Ами тогава зашо немците имат проблем с раждаемостта ?. Защо всички богати западноеропйески обшества имат проблем с раждаемостта. Но пък бедните общества в Азия и Африка нямат проблем и се плодят като луди ?!?

 90. 90 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#89] от "m17":

  Говорех за Норвежкия а не за немския стандарт. Не знам каква е ситуацията в Германия. Да, сигурен съм че ако бяха по-добре подсигурени финансово много семейства щяха да имат повече от 1-2 деца и то в много по-ранен етап от живота си. В България докато се уредиш с апартамент, кола, стабилна работа и т.н. и то времето за деца минало. Тук говоря за народопсихологията на етническите българи, ситуацията в Азия и Африка е друга.

 91. 91 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#90] от "Ashiata Shiemash":

  И колко деца средно имат в норвегия ?. факта е че и те има отрицателна раждаемост, добре че са емигрантите в последните няколко години.
  Покажете ми поне една държава, в която има висок стандарт и много деца ?. Няма такава, единиственото изключение донякъде е САЩ но дори там раждат предимно първото поколение емигранти-латиноси.

 92. 92 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#90] от "Ashiata Shiemash":

  И колко деца средно имат в норвегия ?. факта е че и те има отрицателна раждаемост, добре че са емигрантите в последните няколко години.
  Покажете ми поне една държава, в която има висок стандарт и много деца ?. Няма такава, единиственото изключение донякъде е САЩ но дори там раждат предимно първото поколение емигранти-латиноси.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK