Китай ще се отвори за инвестиции и ще уважава правилата на ЕС, обеща премиерът му в София

Китай ще се отвори за инвестиции и ще уважава правилата на ЕС, обеща премиерът му в София

© CEEC - China 2018Китай иска да се съобразява с правилата на Европейския съюз за прозрачност и обществени поръчки, докато развива бизнес отношенията си с Централна и Източна Европа, а успехът на региона е важен за един "отворен и проспериращ ЕС."


Това бе основното послание в обръщението на китайския премиер Ли Къцян, който е в София за срещата на върха със страните от Централна и Източна Европа - шеста поред от 2012 г. насам. На форума присъстват повечето премиери от Централна и Източна Европа. В София обаче не дойдоха премиерите на Литва и Полша - първата е представена на ниво финансов министър (Вилиус Шапока), а втората от министъра на образованието и науката Ярослав Говин.


Поканени са и наблюдатели от Германия, Франция, Европейския съюз и Европейската банка за възстановяване и развитие.
"Бихме искали да видим отворен и проспериращ ЕС и интеграция в цяла Европа, защото "това е в интереса на Европа и Китай... когато (Европа) има по-силни позиции и по-силен съюз, вярваме, че другите власти ще искат по-силна синергия в по-силен свят и ще насърчават международните оотношения в по-свободна търговия и икономика," каза още Ли. "Сътрудничеството ни и "по-добрите и по-близки отношения на определено ниво" са от полза на Европа, а в по-голям контекст и на целия свят.".


В приветствията си Ли заговори за темите, които притесняват Европа в китайския подход към бизнеса в региона (без да ги обозначава като такива). Той настоя, че процесът на бизнес сътрудничество "трябва да е прозрачен, както и търговетее. Китай се надява да види конкурентен процес на обществени търгове за бизнеса, да успеят да се възползват от този процес и да бъдат най-конкурентните." По думите му Китай "активно действа по отношение на подобна конкуренция" и ще се възползва от процеса, установен в ЕС "при равни условия".


Критиците на китайския подход към бизнеса в Източна Европа и най-вече в страните, които все още не са част от ЕС, твърдят, че китайските компании не се съобразяват с правилата за обществени поръчки и търсят договаряне с властите на най-високо ниво, за да гарантират участието си в големи проекти.


Отваряне за повече внос и инвестиции


Ли обеща и че Китай ще работи за купуването на повече селскостопански продукти от Централна и Източна Европа, а ще предлага и индустриални проздукти, в които има "конкуретно предимство", тъй като те са "висококачествени и евтини". "Китайското равителство ще продължим да насърчава конкурентоспособността за откриване в ЦИЕ на нови фабрики за тези продукти за отговаряне на местните нужди в ЦИЕ."


Китай също така "е готов на отваряне, защото то ще помогне на китайската икономика в следващите години и властите ще продължат в тази насока," обясни премиерът и нарече отварянето "ключово за развиването на китайската икономика". "Ще бъдем отворени към света, в отношенията към чуждестранни инвеститори... ще намаляваме митата за внос по всякакъв начин, ще насърчаваме възможностите за растеж, каквито имаме."


"Трябва да бъдем отворени за страните в инициативата "16+1" за по-близко сътрудничество, като тази платформа трябва да е прозрачна, отворена и за други страни и за ключовите членове на ЕС, както и за институциите на ЕС. Когато работим по проектите за двустранно сътрудниество, виинаги трябва да се разсъждава по въпроса за финансирането. Ще има отарящи се нови канали, има нови инициативи за Китай в тази насока."


Алтернатива на еврофондовете


Седмата среща на Китай и страните от ЦИЕ "не ни разделя, но дава възможност тези, които сме в ЕС, да наваксаме изоставането" по проекти, за които няма пари по кохезионната политика, каза премиерът Бойко Борисов преди обръщението на Ли Къцян.


"Трябва да успокоим всички в Европа, които смятат, че тези срещи не са полезни за нея... Имаме огромни възможности. Западните Балкани не могат да се разглеждат сами по себе си, защото Гърция, Румъния, България, коио сме в в Европейския съюз, Хърватия, Словения - всеки един проект в инфраструктурата касае такива страни," каза още Борисов.


Той говори и за Балканите, които бяха фокус на българското председателство на Съвета на ЕС и които сега отново ще бъдат тема на срещата в Лондон, част от Берлинския процес, другата седмица. Той изтъкна ползите от общи проекти, включващи балкански страни и предлагани на Китай.


"Да се знае, че това, което започнахме като Западните Балкани, във вторник Тереза Мей ще го продължи. Всички на Балканите можем, повдигайки своя БВП, изграждайки своята инфраструктура и дигиталната, особено в сферата на иновациите, имаме рядък шанс, Китай гледа много положително на тези процеси и действително може всеки от нас, присъстващ тук, да подобри стокооборота, да подобри отношенията си с Китай. А и когато предлагаме няколко страни един проект, мисля, че мтого по-лесно с колегата Ли Къцян да намериме възможност."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK