От днес Ердоган управлява Турция почти сам, но няма да му е лесно

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на известната "реч от балкона" в Анкара след победата на изборите на 24 юни

© Handout, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на известната "реч от балкона" в Анкара след победата на изборите на 24 юниНачалото на нова ера" бележи днешния ден в Турция по думите на самия ѝ президент Реджеп Тайип Ердоган - победителя от изборите на 24 юни, който се заклева днес, за да заеме същия пост, който има от 2014 г., но с нови правомощия.


Днес ще бъде издаден и първият президентски указ, с който ще бъде съставен кабинетът, а в петък ще е първото му заседание. Това е кулминацията на процес със 74 поправки в конституцията, дал на президента възможността да бъде и държавен, и правителствен ръководител. Указ, публикуван миналата седмица, вече промени закони, някои от които създадени през 1924 г. - година след основаването на Република Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.


Ердоган казва, че промените ще му помогнат да управлява по-ефикасно и без напрежение в институциите и ще може по-успешно да се справя с проблемите на икономиката и сигурността - твърдения, които на запад се гледат с подозрение. След като той се закълне в 16 ч. местно и българско време в присъствието на лидери от десетки страни (между тях е и българският президент Румен Радев) и обяви имената на министрите два часа по-късно, много неща в Турция формално ще се променят, други ще останат същите, а на някои места, например в парламента, може да има и неочаквани предизвикателства.


Новото в управлението на практика
Президентът ще може да управлява с укази, които обаче не могат да противоречат на действащото законодателство; ще назначава кабинета и част от най-високопоставените магистрати ("полагат" му се 4 места в Съвета на съдии и прокурори, а 7 са за парламента), както и вицепрезиденти.


Държавният глава също така ще отговаря за бюджета; ще може да въвежда извънредно положение (и докато то е в сила, да издава укази дори в разрез с основни човешки права); ще може да разпуска парламента, с което автоматично да предизвиква предсрочни избори. Чрез т.нар. Държавен надзорен съвет ще има по-голяма власт над институции като въоръжените сили, тъй като съветът ще може да започва административни разследвания за действията им. На теория ще има право на два мандата, на практика - неизвестно на колко.


Постът на премиера се заличи (досегашният министър-председател Бинали Йълдъръм бе номиниран от управляващите за председател на парламента). Парламентът вече има повече депутати (600 вместо 550), по всяка вероятност по-млади (прагът вече е 18 години вместо досегашните 25), без право да контролира изпълнителната власт, но при мнозинство от близо две трети ще може да сваля президента. Ще може да блокира и бюджетните му предложения.


Ердоган се възползва от това, че президентът вече има право да членува в политическа партия, и се върна начело на ПСР още след референдума. Подобно на други президентски републики победата на партията му в парламента ще води до силно припокриване на законодателната и изпълнителната власт.


Отслабва допълнително и ролята на армията - според държавната телевизия TRT аргументът за това е, че тя досега е извършвала седем интервенции срещу властта и е време да бъде овладяна (вероятно освен трите преврата между 1960 и 1980 г. се имат предвид т. нар. "постмодерен преврат", двата осуетени заговора през миналото десетилетие и опита за преврат преди 2 години).


Какво още се променя в Турция можете да прочетете тук.


"Хората ни спечелиха, Турция спечели, благодаря, Истанбул!" (Надпис на плакат в Истанбул на 25 юни)

© Osman Orsal, Reuters

"Хората ни спечелиха, Турция спечели, благодаря, Истанбул!" (Надпис на плакат в Истанбул на 25 юни)


"Непартиен" кабинет"


В петък Ердоган каза, че първият кабинет, формиран при новата система на управление, ще се състои и от министри, които не са членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) (според "Ройтерс" това означава, че ще има министри и от националистическите партньори).


"Нашите организации, общини, провинциални организации и министри няма да са като преди. Формираме кабинет с министри, които не са членове на ПСР", каза Ердоган пред местни партийни ръководители в Анкара. Той увери слушателите си, че министрите извън ПСР ще "гарантират обективност" и никой няма да може да ги "напътства да направят нещо".


Очаква се с новия кабинет Ердоган да отправи и силен външнополитически сигнал на запад, като премахне министерството за европейски въпроси и го слее с това на външните работи. Възможни са и други структурни промени.


И управляващата партия се променя


За пръв път от 2002 г. - с изключение на 2015-а, когато този резултат доведе до нови избори след 5 месеца - управляващата ПСР няма да има мнозинство. Това, което позволи на Ердоган да говори за победа в парламента, бе съюзът му с крайнодясната Партия за националистическо действие (ПНД), които заедно спечелиха над 52 на сто в парламента. (Повече за значението на изборните резултати четете тук.)


Сама обаче ПСР не би могла да прокарва законодателните решения, които иска, по начин, различен от президентския указ - тя трябва да разчита на ПНД. В обръщението си към местните лидери в Анкара Ердоган каза, че т.нар. "Народен съюз" - името на предизборния алианс с ПНД - ще продължи да съществува в парламента. Разлики в позициите можеха да се доловят още когато лидерът на ПНД Девлет Бахчели обяви часове след вота на 24 юни, че може би е рано за отмяна на действащото почти две години извънредно положение - предизборно обещание на Ердоган. Ден по-късно той вече бе в президентския дворец, където се съгласи на отмяната, но случката припомни, че съюзникът във властта може да има и свои политически съображения и невинаги да е съгласен.


За ПСР предстои и конгрес през август, на който партията ще бъде реорганизирана. С нова структура тя ще се готви и за местните избори, които са през март догодина.


Партията по думите на президента ще търси и "по-добри връзки с обществеността", тъй като е дошла на власт, "за да служи, а не за да управлява". ПСР получи близо 10% по-малко от самия Ердоган на парламентарните избори, но това се случи и с най-голямата опозиционна сила, Републиканската народна партия (РНП), за която бяха пуснати по-малко бюлетини, отколкото за кандидат-президента ѝ Мухарем Индже.


Фотогалерия: Хиляди събраха Ердоган и Индже в Истанбул >


Срещу "поддръжниците на тероризма" в парламента


Въпреки отслабващите функции на парламента противопоставянето в него, изглежда, ще се изостри.


Основната опозиционна РНП, на която само преди година се възлагаха надежди заради Похода на справедливостта (а наскоро - и заради изборите), попада под обвинения на управляващите, че "подкрепя терористи". Причина е помощта, която тя оказа на кюрдската Демократична партия на народите (ДПН) за влизането ѝ в парламента. Затова вътрешният министър Сюлейман Сойлу каза, че представители на РНП няма да се допускат до войнишки погребения. Ердоган пък каза миналата седмица, цитиран от "Хюриет", че опозицията трябва публично да се самокритикува за резултата, иначе "връзката между сепаратистката организация и главната опозиционна партия ще стане истинска, а не тактическа". В подкрепа за противодържавна дейност я обвиняват и проправителствени издания не само за вътрешна, но и за международна публика.


Под "сепаратистка организация" той имаше предвид смятаната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ Кюрдска работническа партия (ПКК), която според него е свързана с ДПН. "Нацията и историята ще държат сметка на онези, които превръщат най-старата партия в Турция в играчка на терористични организации и шепа маргинали на Запад."


Все пак има ограничения


Независимо от тези нападки той ще трябва да се съобразява с факта, че заедно със съюзниците си има малко над половината места в парламента, а не почти две трети мнозинство - и другата половина е в ръцете именно на РНП, Добрата партия на бившия член на националистическата ПНД Мерал Акшенер и прокюрдските депутати. Освен това в парламента за пръв път ще има две националистически партии, които ще заемат почти една четвърт от местата и ще се състезават за вниманието на едни и същи избиратели.


Освен да блокира бюджета парламентът ще може и да анулира президентските укази, ако прокара законодателство по същия въпрос, както и да подложи на гласуване въведено от него извънредно положение - да го съкрати, удължи или дори отмени (а ако указът за извънредно положение не се одобри до три месеца, става невалиден). Така липсата на напълно сигурно мнозинство в сегашния парламент може да е проблем по определени въпроси.


Депутатите биха могли и да отменят новата политическа система с мнозинство от 400 гласа (две трети) или да свикат референдум по въпроса с 360 гласа (три пети). Това е немислимо в сегашния парламент, но се очаква да е ключов момент във всяка бъдеща кампания на опозицията, ако президентската власт не даде бързи резултати в следващите няколко години.


Променена, но същата


Критиците на Ердоган го обвиняват, че с референдума на 16 април, с победата на последвалите избори и със сегашното начало на президентската република съсредоточава почти еднолична власт в ръцете си, а думата "султан" се появи като определение пред името му и в журналистически, и в научни трудове - като титла, която той привидно ще придобие, щом новата система на управление влезе в сила.


В действителност новият модел по-честно отговаря на въпроса кой взема решенията в Турция. Ердоган и преди в голяма степен имаше властта, която едва сега получава официално. От лятото на 2014 г. Турция имаше двама премиери след него - Ахмет Давутоглу и Бинали Йълдъръм, но важните решения на управляващата ПСР винаги бяха свързвани публично с държавния глава, а когато възникнаха разногласия между него и Давутоглу, последният спря да заема поста.


Сега тази власт се полага на Ердоган по закон. Колкото и спорна и разделяща фигура да е той в турското общество вече 15 години, всеки, който го критикува - във или извън Турция - ще трябва да има това предвид. Страната му ще отговаря на всички с аргументи (които мнозина не споделят) за собствената си политическа система и сходството ѝ с тези във Франция или Съединените щати.


Ердоган пък ще трябва да се съобразява с факта, че отговорността за справянето с всички предизвикателства - икономиката, сигурността, операциите в Сирия и Ирак - ще се свързва почти изцяло с него.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1756 Любопитно

  Интересно,ще може ли еднолично да разпусне парламента?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  Приятелят на Боко вече е Президент!
  Боко кога????
  Когато Боко стане Президент, ще заповяда да се изсече на връх Мусала барелеф на три лица - Георги Димитров, Тодор Живков и Бойко Борисов, така както "Бащите на Америка" са изваяни в планината Ръшмор!!!

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1756 Весело

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":

  Георги Димитров и Тодор Живков само ще му пречат....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  а думата "султан" се появи като определение пред името му и в журналистически, и в научни трудове - като титла, която той привидно ще придобие, щом новата система на управление влезе в сила.
  ======
  Заради приватизираната и провокативна свобода на словото е...!

  Bukalemun
 5. 5 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Нека, тоя ще им покаже как се прави, докато лицемерно ги лъже.

 6. 6 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  а, що бе. ше си му е леко.
  коли, беси, заповедва, тез другите - изпълневат. найс, а?

 7. 7 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2571 Весело

  Черпи опит явно от прогресивните лидери на Венецуела, Северна Корея, Куба и разбира се рассссссия. 😀

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Турция или Швейцария - къде сме ние се пита в задачата?

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Началото на края.
  Ама така е - шило в торба не стои.

  Армагедон акбар!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Султана върна Турция 100 години назад и 50 години в ляво!!!
  За съжаление става непредвидим и опасен съсед!

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  тоест придобива власт почти колкото американски президент

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  До сега Ердо беше “баш бакан”, сега верно ли, че ще бъде титулуван като "Султан", а министрите му - като везири????

 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1756 Любопитно

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  Да очакваме ли като следваща стъпка прехода от султанат към османски халифат?
  И в този аспект Ататюрк гюленист ли е бил?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 14. 14 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  В Америка има едно нещо дето се казва разделение на властите дето в тея "прогресивни" демокрации се намира на кучето в тъмната точка под опашката.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#7] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":

  Черпи опит явно от прогресивните лидери...
  =======
  На Германия, Италия, Холандия и Белгия ли.... опита да черпи....?
  Все опити за подражаване......
  https://media.giphy.com/media/Ne7aenG4oM1Py/giphy.gif

  Bukalemun
 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1756 Весело

  До коментар [#14] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":

  В тези "прогресивни" демокрации разделението на властите става само между членовете на семейството....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дедо Либен":

  Джумхур реис.

  Bukalemun
 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  Освен всичко, което ще управлява Ердо, ще му се наложи да "управлява" и потъването на лирата, и най-вече, $466 млрд. външен дълг ("отличник", не може да му се отрече)...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Разстроено

  "Сега тази власт се полага на Ердоган по закон. Колкото и спорна и разделяща фигура да е той в турското общество вече 15 години, всеки, който го критикува - във или извън Турция - ще трябва да има това предвид."

  Това явно ще е новата линия спрямо Турция! Ердоган е законно избран султан, а Турция - конституционна Османска империя!!! Остава само да чакаме кога и ние ще се присъединим към нея!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#14] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":

  В Америка има едно нещо дето се казва разделение на властите
  =======
  Браво бе.... отгатна....
  1....белия дом
  2....Пентагона
  3....цРу
  4....президент (Тръмп, но официално)

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#15] от "eti mehter":

  Има една приказка: с какъвто се събереш-такъв ставаш. А тези прогресивни коминтерновдки лидери са докарали народите си до просешка тояга. Руските пенсии от 300 са паднали на 160 евра благодарение на батюшката. За Венецуела, Куба, Северна Корея няма да говоря щото не е за говорене.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 22. 22 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  И на прзсти да стои, пак не може да се сравнява с Ататюртк, това му е голямата болка, явно големи комплекси го тресат.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  " Критиците на Ердоган го обвиняват, че с референдума на 16 април, с победата на последвалите избори и със сегашното начало на президентската република съсредоточава почти еднолична власт в ръцете си, а думата "султан" се появи като определение пред името му и в журналистически, и в научни трудове - като титла, която той привидно ще придобие, щом новата система на управление влезе в сила."

  Както е ясно за всеки, едноличната власт води до еднолична отговорност ! Честито за формално новите правомощия на турския президент. Формално, защото всъщност ситуацията в Турция е такава от поне няколко години назад. В този смисъл Турция не се управлява самостоятелно от днес, а много от по - отдавна. Отднес фактическото положение на нещата придоби вече и юридическа обосновка !

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#19] от "Julian Mall":
  Османска империя!!! Остава само да чакаме кога и ние ще се присъединим към нея!
  =====
  Закъснелите мечти на Mall..... 🤠
  Вие вече сте присъединени към Брюксел.... чрез "терминал 2"

  Bukalemun
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#23] от "samoedin":

  Както е ясно за всеки, едноличната власт води до еднолична отговорност !
  ======
  Колко е елементарно, нали....
  А когато властта е двулична.... съответно и отговорността е такава....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Генерален секретар на ЦК на ПРС и предцедател на държавният съвет на република Турция. Само трябва да я прекръсти на Народна Република Турция. Я го знам бе......

 27. 27 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1132 Любопитно

  А какво ще стане, ако след няколко дни ердоган се гътне / умре, примерно - от кеф ???

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#27] от "Тони КОСТОВ":

  Ми каквото стана когато Чавес умря. Все ще се намери някой да се намести там та и още по-зле

 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Ами честито на турците.Всеки народ си заслужава управниците.Като са си го избрали,да му сърбат попарата.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#21] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":

  Има една приказка:
  =====
  У нас приказките са за децата.... преди да заспат.....
  "лека нощ деца"....... И "децата" ги преспиват.....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Весело

  — Кажете му, моля ви — подзе Кандов, — че моята лична неприкосновеност, моето най-скъпо човешко право, въпреки всяка законност и справедливи основания…

  Бенчо Дерманът му махна с ръка отчаяно:

  — Та такива думи нито ги има на турски! Остави се бе, Кандов!

  /”Под игото” Иван Вазов/

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#27] от "Тони КОСТОВ":

  ако след няколко дни ердоган се гътне
  ======
  А бе..... Божа работа.....!
  Той и покойния Божидар Димитров на времето "изчисли", че до края на миналата година, Ердоан ще гътне, но.......

  Bukalemun
 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Генерален секретар на ЦК на ПРС и предцедател на държавният съвет на република Турция. Само трябва да я прекръсти на Народна Република Турция. Я го знам бе......
  —цитат от коментар 26 на uq  До коментар [#26] от "uq":

  "Държавата е форма на народа." - Шпенглер

  Форма...само това...

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  А защо си мислиш, че турския президент, въпреки че има еднолична власт, не страда от двуличие, и то много по - крайно от много други държавни глави по света ?
  Я вземи само да проследиш колко изказвания лично на този президент има от една страна срещу " лицемерния Запад", срещу " кръстоносците", срещу " нацистките останки" и пр и пр. все цветущи епитети и сравнения в тоя смисъл, а от друга страна колко уверения има, че Турция искала да бъде част от същия този лицемерен ЕС, от този лош Запад и ....ще изпиташ съжаление - не към турския президент, който е пределно ясен, ами към ония турци ( включително и в България), които с такава наивна увереност гледат към " нашия единствен велик водач"....

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#34] от "samoedin":

  Първото е абсолютно вярно.... а второто зависи от дали ще отмре първото.

  Bukalemun
 36. 36 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Турция ще е член на ЕС веднага след като Мексико стане щат на САЩ.

 37. 37 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1788 Весело

  Няма да му е лесно на Ердоган. Затворите пълни, а гюленистите много. Но той ще вдигне турската икономика - ще инвестира в строежи на затвори е разкрие милиони работни места. Наш Ети ще го вземат там за зидарин-бояджия.

  Много искам да попитам Ердоган, дали в новия си "непартиен кабинет" ще назначи държавните служители, уволнени онзи ден? Или по въпроса трябва да питам нашия форумен колега, той е близък до властта и ги знае тези неща.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 38. 38 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Хубава статия на Ангел Петров. Добре написана.

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Весело

  Отговорен за всичко... С интерес ще видя как ще прехвърля вината за неблагополучията на друг :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1684 Разстроено

  До коментар [#27] от "Тони КОСТОВ":ако след няколко дни ердоган се гътне======А бе..... Божа работа.....!Той и покойния Божидар Димитров на времето "изчисли", че до края на миналата година, Ердоан ще гътне, но.......
  —цитат от коментар 32 на eti mehter


  ......пътя към ада е постлан с ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ.........!!!!!!?????.........и аз се притеснявам от КОНЦЕНТРАЦИЯТА на ВЛАСТ в РЪЦЕТЕ на ЕДИН ЧОВЕК.........та било той и ЕРДО........!!!!!!!??????.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Разстроено

  Черен ден за Турция! Тиранинът Ердоган има вече още повече власт в ръцете си. Този човек е луд от всякъде, а когато подобен човек управлява почти самоволно една държава нищо добро не я чака....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#43] от "Иво":

  Именно!

  Знаем какво направи един друг мустакат психопат в средата на 20-и век.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#44] от "theduloclan":

  А пък твоя президент щял да пуска черна котка между Франция и Германия..... 🤠
  Него кой ще го търпи..... 🗽

  Bukalemun
 47. 47 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Турците си избраха Падишах.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 48. 48 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Изключителна проява на липса на каквото и да е дългосрочно мислене, е да дадеш власт на един човек, който не е, и няма как да е вечен.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Фашист. С нетърпение чакам да пукне.

 51. 51 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Честито на турците, върнаха се във средновековието - имат си султан !!!

 52. 52 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#14] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":В Америка има едно нещо дето се казва разделение на властите=======Браво бе.... отгатна.... 1....белия дом2....Пентагона3....цРу4....президент (Тръмп, но официално)
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  Ама един плюс не са ти писали на теб Мемедчо и на твоят идиот Ердоганчо!Хихихи....Сами сте на този свят!

  shlshlshlshl
 53. 53 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Ердоган ще управлява сам, не че досега го правеше, само дето ще управлява с укази и няма да му се налага да иска от парламента да приема един или друг закон. От днес Ердоган става законът.

 54. 54 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#44] от "theduloclan":А пък твоя президент щял да пуска черна котка между Франция и Германия..... 🤠Него кой ще го търпи..... 🗽
  —цитат от коментар 46 на eti mehter


  Къде ще ходят,че няма да го търпят.Тръмп е най-влиятерлният лидер в света,за разлика от Ердоганчо,който никой не го бръсне за слива!

  shlshlshlshl
 55. 55 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  Турците си избраха Падишах.
  —цитат от коментар 47 на Rim


  Спорно е дали си го избраха.Цялата власт е в това недоразумение Ердоган,и машинациите,манипулациите и терора го направиха президент!

  shlshlshlshl
 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#39] от "penetrating":

  Той му е намерил лесното... Гюлен е виновен за всичко, дето не върви. :)
  Враг, трябва да има. В Турция Гюлен, при нас Костов... Виновника трябва да е общоизвестен и редовно заклеймяван, иначе мат`ряла не е доволен и спокоен. :)

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  Честито на ибрикчиите.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 58. 58 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  кое е опасното на Ердоган ,че задържа над 4 милиона бежанци на изток от Истанбул ли , пречи ли ви силно това , или желаете да ги пусне , за да ви стане наистина опасен ,тъй като някой решил така

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  До коментар [#56] от "tww09306483":

  Точно за този подход си мисля и аз. Типичен за всеки популист, който се превръща в авторитарен лидер...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":

  Руски трол......

 62. 62 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":кое е опасното на Ердоган ,че задържа над 4 милиона бежанци на изток от Истанбул ли , пречи ли ви силно това , или желаете да ги пусне , за да ви стане наистина опасен ,тъй като някой решил така
  —цитат от коментар 58 на edin drug


  Какво държи бе???С милиардите за ЕС ли????ЕС трябвеаше да даде на България,Гърция,Македоноя и Италия да изградят една стабилна ограда по границите си,и да видим тогава Ердоган какво щеше да прави!

  shlshlshlshl
 63. 63 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  От днес Ердоган управлява Турция почти сам, но няма да му е лесно

  Напротив , ще му бъде достапо- леко , отколкото се предполага . Независимо , че политика Ердоган е критикуван остро от почти всички държавне маже в западния и останал свят , , на инурогацията ,както се оказва , ще присъстват десетки от тях . Което при всички случаи налива вода в мелницата на Ердоган и ме дава увереност , че каквото и да говорят срещу него , няма как да му въздействат по какъвто и да е начин . Ердоган си извоюва правото да не се съобразява с ничие мнение и да си прави каквото си иска . Кристален пример за това е срещата във Варна . Където Дойде начеса ръководителите на Европа с помощта на "приятеля" си Простия , осигури си 6- те милиарда евро и си отиде като победител . И остави събеседниците си да се помайват и да се кълнат , че срещата е преминала с отличен резултата . Ами да - продължават да ближат рани от сблъсъка ... Ердоган си гради новата империя . С помощтта на Европа и останалия свят . И ще я построи .

 64. 64 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  . Това е кулминацията на процес със 74 поправки в конституцията, дал на президента възможността да бъде и държавен, и правителствен ръководител. Указ, публикуван миналата седмица, вече промени закони, някои от които създадени през 1924 г. - година след основаването на Република Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.

  Този процес не е възникнал спонтанно у вън и независимо от желанието на Ердоган . Той е ИНСПИРИРАН от него . Ине процеса му е дал възможностите , апрезидента си е ВЗЕЛ това , което сам си е определил . Това просто е ЦЕЛЕНАСОЧЕН и реализиран процес . А Ваконите на Ататюрк ще заминат в историята . Но името му ще остане и ще служи за параван , зад който идите му просто ще се претворят в гурме идеи .

 65. 65 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  но няма да му е лесно

  Тежка е царската корона! Т.е. султанската чалма!

 66. 66 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  До коментар [#27] от "Тони КОСТОВ":

  Свето място пусто не остава!

 67. 67 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Постът на премиера се заличи (досегашният министър-председател Бинали Йълдъръм бе номиниран от управляващите за председател на парламента). Парламентът вече има повече депутати (600 вместо 550), по всяка вероятност по-млади (прагът вече е 18 години вместо досегашните 25), без право да контролира изпълнителната власт, но при мнозинство от близо две трети ще може да сваля президента. Ще може да блокира и бюджетните му предложения.

  Нищо няма да може . Дори и да има повече от две трети мнозинство , Президента винаги ще ИМА ПРАВО да въведе ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ и да разпусне парламента . .

 68. 68 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  До коментар [#36] от "V. Uzunov":

  Е, то Мексико няма как да стане един щат на США, щото си е Съединени мексикански щати.
  Но пък нищо не пречи да бъдат приети в ЕС като членове Тракия, Еолио-Йония, Анатолия, Караман, Понт, Западна Армения, Кюрдистан, Киликия и Асирия и свободния град Котстантинопол!

 69. 69 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хи-хи":Турция или Швейцария - къде сме ние се пита в задачата?

  Навремето на подобни въпроси хората отговаряха - На г.за на географията . С извинение . Сега по- точно би било - ... на глобализацията .

 70. 70 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  " Парламентът вече има повече депутати (600 вместо 550), по всяка вероятност по-млади (прагът вече е 18 години вместо досегашните 25), без право да контролира изпълнителната власт, но при мнозинство от близо две трети ще може да сваля президента. Ще може да блокира и бюджетните му предложения."

  И от пръв поглед личи, че турската политическа система е по-демократична от нашата. И кой точно съжалява Ердоган, че ще му е трудно да управлява. Естествено че е трудно да се управлява най-голямата европейска държава. На всичкото отгоре че и независима, та няма възможност да се облегнеш и довериш на Началниците.

 71. 71 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Америакнският президент е ограничен от съдебната власт и конгреса по конституция и практика както е видно от фактологията до момента.

  Умерен толераст
 72. 72 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#58] от "edin drug":кое е опасното на Ердоган ,че задържа над 4 милиона бежанци на изток от Истанбул ли , пречи ли ви силно това , или желаете да ги пусне , за да ви стане наистина опасен ,тъй като някой решил така"

  Нищо не може да пусне Ердоган , ако на границата има граничари , както е имало . И не само турчин , но и всеки друг опитал се да мине през полосата си е получавал заслуженото според закона . И турчето е стояло далеч от опасната зона . Не е виновен Ердоган , че си разградихте двора и викате - Ела вълчо , изяж ме . На една кола грънци , една сопа стига . И коларя на колата бързо ще научи правилата . Защото от неговата страна на полосата ще замирише на трупове . Тогава имахме зад гърба си Варшавския договор . Сега имаме НАТО. Преценявайте сами , кой пази по- добре стабилността и сигурността на България .

 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#71] от "Наблюдател":

  Америакнският президент е ограничен от съдебната власт и конгреса по конституция и практика както е видно от фактологията до момента.
  =======
  Но американския президент не е ограничен да лъже....
  По международните медии, той говори едно.... а Пентагона, цРу и белия дом вършат друго.....
  Един турски държавник не е в състояние да го прави
  А специално за Ердоан, това е изключено.

  Bukalemun
 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#70] от "Judjuk":

  . И кой точно съжалява Ердоган, че ще му е трудно да управлява.
  =====
  Те се знаят кои са....
  Ония които с десетилетия смучиха Турция отвън.... оня дето е в момента е в Пенсилвания... и още едни които са напълно непознати за тукашната аудитория....

  Bukalemun
 75. 75 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 458 Гневно

  Ако не внимаваме, това ни е и на нас бъдещето, с Боко или Радев начело.

 76. 76 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5962 Неутрално

  Зъл диктатор, да му мислят турците, а ние да внимаваме, че знае ли човек какви ще ги забърка.

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Дори и султана не е управлявал еднолично, като Ердоган.

 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  "Непартиен" кабинет"


  В петък Ердоган каза, че първият кабинет, формиран при новата система на управление, ще се състои и от министри, които не са членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) (според "Ройтерс" това означава, че ще има министри и от националистическите партньори).
  =====? =====
  А това е нещо ново....
  Няма го никъде по света... колкото и Ройтерс да засенчва този политически патент....

  Bukalemun
 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  "Началото на нова ера" бележи днешния ден в Турция.....
  ========
  И така..... Дългоочаквания ден за 82 милионната турска нация настъпи....!
  Преди две години, Турция се защити силово, от дръзналите да съборят законно избраната власт.....
  Преди две седмици, Турция се укрепи, парламентарно, провеждайки последните избори от отживялата си система.... избирайки Ердоан за свой лидер.
  А днес Турция ще узакони и юридически новата си форма на управление....

  Bukalemun
 80. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#45] от "БМЗ":

  Точно така, примера ти е доста удачен! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#73] от "eti mehter":

  Ще кажа нещо и ще помоля да го запомните:
  ВЛАСТТА РАЗВРАЩАВА, А АБСОЛЮТНАТА ВЛАСТ РАЗВРАЩАВА АБСОЛЮТНО

  А вие си лейте дитирамби за "великия" ви ердо...
  Глупостта се наказва жестоко. Не веднага, но неумолимо и жестоко

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 84. 84 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#71] от "Наблюдател":Америакнският президент е ограничен от съдебната власт и конгреса по конституция и практика както е видно от фактологията до момента.=======Но американския президент не е ограничен да лъже.... По международните медии, той говори едно.... а Пентагона, цРу и белия дом вършат друго..... Един турски държавник не е в състояние да го прави А специално за Ердоан, това е изключено.
  —цитат от коментар 73 на eti mehter


  Хихих..Ердоганчо лъже цяла Турция,че е добре икономически,но празните стомаси не можеш ги излъга...Хихих...Пада ви се,да живеете в пещерна държава и в мизерия!

  shlshlshlshl
 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#83] от "serafin":

  Ще го запомня... честно!
  А ти запомни днешната дата.... защото е много важна, и ще остане в историята на Турция като такава.

  Bukalemun
 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  Хайде !
  От този момент нататък, Турция е вече президентска държава. ....
  Хаярлия да е.....

  Bukalemun
 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  В 16 : 45 ,президента официално направи клетва. ...
  А представителите на главната опозиционна партия ,отново направиха гаф , наблюдавайки церемонията седнали.
  Кемал Кълъчдароглу въобще не присъстваше .

  Bukalemun
 88. 88 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  Следва поставяне на венец пред 'Анъткабира'...мавзолея на Ататюрк. ...

  Bukalemun
 89. 89 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#88] от "eti mehter":

  Няма нужда от такова лицемерие...!
  На Ердо `ан, да се свети името му, нов мавзолей ли ще му правят или ще го сложат при Ататюрк, като си го прибере Аллаха...?

  Бивш tww09306483.
 90. 90 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Буквално Султан !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 91. 91 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  тоест придобива власт почти колкото американски президент
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  В САЩ всеки селски съдия може да спре указ на президента. В Турция може ли?

 92. 92 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Защо ли пресата ме занимава все с това, дали на Ергоган ще му е лесно, дали на баба Меркелана й е лесно и т.н., докато аз все си мисля за турците и най-вече за по-добрата част от тях, за немците и за по-добрата част от тях и т.н.

  А пък видният червенофилософ Хабермас се обадил от милионерското си жилище на Щарнбергското езеро с нови директиви: повече Европа, повече преразпределение, повече Макрон и по-малко демокрация. Не ви трябва тази демокрация, тя акана. Има кой да мисли -- Сорос мисли, Хабермас и той мисли¸Ердоган мисли...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 93. 93 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#73] от "eti mehter":Ще кажа нещо и ще помоля да го запомните:ВЛАСТТА РАЗВРАЩАВА, А АБСОЛЮТНАТА ВЛАСТ РАЗВРАЩАВА АБСОЛЮТНОА вие си лейте дитирамби за "великия" ви ердо...Глупостта се наказва жестоко. Не веднага, но неумолимо и жестоко
  —цитат от коментар 83 на serafin


  Да, ама докато си получи заслуженото, колко ще народ ще затрие и в каква смрадлива дупка ще превърне Турция.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 94. 94 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Фашист. С нетърпение чакам да пукне.
  —цитат от коментар 50 на touchthis


  Е има там един диабет, но на тази възраст и при добри лекари...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 95. 95 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#58] от "edin drug":

  ... над 4 милиона бежанци на изток от Истанбул ли , пречи ли ви силно това , или желаете да ги пусне...
  —цитат от коментар 58 на edin drug


  Сериозна логистична операция е да се превозят 4 000 000 човека от единия до другия край на страната. Не съм сигурен, че е по силите на турската държава... А ако се окаже, че сухопътните граници са ефективно затворени, тогава какво? Обратно ли ще ги возят?

 96. 96 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#91] от "pavian":

  В САЩ всеки селски съдия може да спре указ на президента. В Турция може ли?
  ======
  Не ....не може. ... !
  В Турция, от селяндури да се управлява държава е забранено....

  Bukalemun
 97. 97 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#96] от "eti mehter":

  Че те, съдиите, не управляват, бе, Ети :) Правосъдието е отделно от властта. Идеята е и президента, и последния хамалин да са равни пред закона. То затова и законите се приемат от едни други, трети хора, дето нито управляват, нито съдят. Ама де ше ги разбираш тия неща, ти си от Турция...

 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#97] от "pavian":

  Той закона е еднакъв за всички в Турция. ...
  Става дума за управлението. ...
  Дава се на този който най го заслужава. ...най много се е доказал....най предпочитания от нацията. ....

  Bukalemun
 99. 99 Профил на Иван Раданов
  Иван Раданов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ети и още няколко колеги тук имат очевиден проблем да проумеят какво точно означава "разделение на властите", кои са тези 3 власти и защо точно е необходимо това.

  От тяхна гледна точка, сменяемостта във властта е признак на слабост и само пречи за благоденствието на нацията. За тях съвършеният обществен ред е "един силен вожд начело". Затова и Ети се е възторгнал такъв и пише все едно е на вещества - за него това е сбъдната мечта, вождът излезе начело и взе властта.

  В началото на XXI век това желание за силен лидер начело на силна нация прилича на някакъв анахронизъм - закъсняла мечта за монархически абсолютизъм, във варианта "просветен монарх". Европа приключва с този вид монархии с революциите през XVIII и XIX век, но в държави, които по някаква причина са изостанали в социалното си развитие - например които са били дълго време под контрола на Османската и Руската империи - все още този вид обществен ред е привлекателен и си има поддръжниците.

  В момента нищо не може да убеди Ети и путинофилите, че "силният лидер" е задънена улица, която свършва в най-добрия случай със социален и икономически упадък и "нежна" революция; в повечето случаи се стига до огромно кръвопролитие като революция, война или и двете. Така са приключили Египет на фараоните, двете Римски империи, всички европейски монархии при превръщането им от действително управляващи в представителни форми или републики, режимите на Мусолини, Хитлер, Съветската империя + сателитите ѝ.

  Естествено, привържениците на Ердоган и Путин са убедени, че "този път ще е различно", но и това не е нещо ново.

 100. 100 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Ети, дори не знаеш какво е сенат, какво е долна и горна камара.

  С две думи - промит ердолиз

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK