Етиопия и Еритрея обявиха края на десетилетна война

Кадър от еритрейската столица Асмара

© Thomas Mukoya, Reuters

Кадър от еритрейската столица АсмараВъвлечените в десетилетен конфликт Етиопия и Еритрея слагат край "състоянието на война" и възобновяват дипломатическите си отношения, прекратени преди 20 години.


Това съобщиха след историческите преговори вчера представители и на двете страни, цитирани от "Ройтерс" и "Ал Джазира". Ако декларацията за "край на състоянието на война" се приложи, това може да е развръзката на един от кръвопролитните конфликти между африкански държави. В последната война между тях след инциденти по границата загинаха десетки хиляди души (а според някои оценки броят им може да възлиза на стотици хиляди), а споразумението за край на огъня, подписано по-късно, никога не е било прилагано.


Двете страни ще отворят отново посолствата си в Адис Абеба и Асмара, а телефонните връзки вече са възстановени. Лидерите си обещаха, че ще работят, за да може лишената от достъп до море Етиопия да разработи пристанищата на Еритрея и да ги ползва при необходимост, пишат "Ройтерс" и "Ал Джазира".
Етиопска агенция, цитирана от "Ройтерс", пише, че Етиопските авиолинии ще подновят и полетите до еритрейската столица Асмара още другата седмица. Всъщност първият полет между двете страни се случи с вчерашното посещение на премиера Абий Ахмед Али в Асмара с националния етиопски превозвач.


Представители на правителствата и в двете страни публикуваха в "Туитър" съобщения за промяната. Етиопският министър на информацията Йемане Мескел например написа, че в съвместната декларация се казва, че "състоянието на война, съществувало между двете страни, приключи", "нова ера на партньорство и приятелство идва" и "и двете страни ще работят, за да насърчат тясно сътрудничество в политическата, социалната, културната и икономическата област".


Червен килим


Промяната започна с новия премиер на Етиопия, дошъл на власт след изненадващата оставка на предшественика му Хайлемариам Десален на фона на многохилядни протести и безредици. Наследникът му Абий Ахмед Али протегна ръка за мир към Еритрея през юни - последва историческо посещение на ръководството на страната в Адис Абеба.


Премиерът на Етиопия Абии Ахмед Али и президентът на Еритрея Исаяс Афуерки

© Associated Press

Премиерът на Етиопия Абии Ахмед Али и президентът на Еритрея Исаяс Афуерки


В неделя Абий бе приветстван тържествено с червени килим и прегръдка от президента на Еритрея Исаяс Афуерки. Историческата визита бе първата след граничната война между двете страни, отнела хиляди живота на хиляди хора от 1998 до 2000 г.


Дипломатическото разведряване започна през юни, когато Етиопия, управлявана от новия премиер реформатор Абий, обяви, че ще приеме изцяло условията на мирното споразумение от 2000 г., което дотогава отказваше да направи. Споразумението сложи край на граничната война, но отношенията останаха обтегнати, понеже Еритрея отказваше да предаде контрола над ключови гранични позиции.


Телевизията показа двамата лидери да се прегръщат и да се смеят заедно по време на церемонията по посрещането, както и множество от възторжени посрещачи, които пеят и танцуват. По-късно двамата лидери преминаха в парадно шествие през града, приветствани от тълпи от хора, облечени с тениски с лицата им, а улиците на Асмара бяха украсени с етиопски и еритрейски знамена. Церемонията бе излъчена на живо по телевизиите и на двете страни.


Промяна за над сто милиона души


Етиопия, с население вече над 100 млн. души (утроило се за няколко десетилетия), в момента е сред най-бързо растящите икономики в Африка. Международни анализатори и правозащитници от години критикуват управляващите заради качеството на демокрацията, човешките права и условията на живот, но защитници на властите твърдяха, че сегашното състояние е част от модернизацията на страната и ще се промени.


При 41-годишния бивш разузнавач властите приключиха с извънредното положение, влязло в сила след оставката на Десален, бяха освободени някои политически затворници и направени икономически реформи, за да се позволи частичен достъп да чужди инвеститори до икономиката.


Всички тези показатели са още по-ниски според международни оценки в далеч по-малката Еритрея, с население малко над 5 млн. души и независима от 1991 г. (след близо 30-годишна война за независимост). Една от най-бедните страни в Африка дълго време е източник на мигранти към Европа, които търсят повече икономически възможности и свобода.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK