За 10 долара хакерите продават необичайни стоки в "тъмния интернет"

За 10 долара хакерите продават необичайни стоки в "тъмния интернет"

© Kacper Pempel, ReutersХакерите обичат да продават какво ли не - паспорти, телефонни номера и друга лична информация в т. нар. "тъмен интернет", а цените често варират. За десет долара например човек може да си купи достъп до системите за сигурност летище, разказва технологичното издание The Verge.


Изследователи от екип на компанията McAfee откриха, че достъпът до системите за сигурност и автоматизация на голямо международно летище се продават на тази цена и това би позволило те да бъдат овладени.


Става въпрос за многоканален протокол (т. нар. Remote Desk Protocol), който позволява на служителите да работят през определени компютри извън локалната мрежа. За киперпрестъпници тези прокотоли са добра възможност и те се продават на "тъмния" пазар, използвани от заинтересовани организации чрез зловреден софтуер.
Според екипа на McAfee най-вероятно хакерите са заредили огромен брой пароли, за да познаят тази за достъпа и това се случва често, а администраторите често закъсняват с мерките за защита като потвърждение на самоличността с две стъпки и контрол на трафика в мрежата (rate limiting), който може да предотврати атаките от типа DoS за временно сваляне или блокиране на интернет ресурси.


Името на летището е запазено в тайна от съображения за поверителност, но проблемът бе бил решен, обяви екипът, но добавя че на "пазара" се продават множество правителствени системи, включително такива на здравни институции като болници.


По-скъпо, но опасно


И други ценни находки, свързани с военна технология, могат да се открият в "тъмния" интернет, макар и по-скъпо. Това разказва друга изследователска група, работеща за интернет компанията Recorded Future, която специализира в анализ на онлайн заплахи и има връзки с инвестиционните поделения на "Гугъл" и ЦРУ.


Групата Insikt е открила на 1 юни, че някой се опитва да продаде военни документи и е публикувал скрийншот с "находката" си във форум за хакери с предлагана цена 150 или 200 долара. Анализът показал, че документите са автентични и хакерът ги е получи чрез достъп до рутер във Военновъздушна база "Крийк", възползвайки се от неизвестна до момента уязвимост.


Така бил възможен достъпът до компютъра на капитан в базата. Сред откраднатите документи са книги са упътвания за поддръжка на дрона Reaper, които се на класифицирани, но ако не са в ръцете на доброжелатели, могат да създадат проблем. След кражбата на документите хакерът пуснал за продажба и други документи, които изглежда били на Пентагона или представител на американската армия.


Въпросният дрон MQ-9 Reaper може да работи и автономно, и дистанционно и се смята за едно от най-смъртоносните безпилотни устройства, разработвани от САЩ. В момента се използва от Пентагона, министерството за вътрешна сигурност, Централното разузнавателно управление и НАСА, пише The Verge.


Капитанът, в чийто компютър хакерите са успели да проникнат, е завършил курс по кибербезопасност през февруари и би трябвало да е наясно с рисковете, казват от Recorded Future. Извършителят пък казал на организацията, че често се "забавлява", гледайки поверителни кадри от самолети или камери за гранично наблюдение (например от дрон, прелитащ над Мексиканския залив), независимо от "умерените" си технически умения.


Армията тепърва ще установи до каква степен е осъществен пробив системата ѝ, но ще продължи да разследва атаката.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK