Русия е осъдена в Страсбург за неефективно разследване на убийството на Анна Политковская

Русия е осъдена в Страсбург за неефективно разследване на убийството на Анна Политковская

© Associated PressЕвропейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) уважи днес жалбата на децата, майката и сестрата на убитата руска журналистка Анна Политковская, които твърдяха, че властите в Русия не са разследвали ефективно престъплението.


За изминалите вече 13 години от убийството следствието така и не установи кой е поръчителят и не са предприети достатъчно мерки за цялостно и ефективно разследване, поради което се постановява Русия да плати на близките обезщетение в размер на 20 000 евро.


Съдът отбелязва осъждането на 6 мъже, които са посочени като непосредствени изпълнители и организатори на нападението в блока, където живееше журналистката. Но "разследването на подобно убийство не може да се смята адекватно, ако не са положени никакви усилия за откриване на лицето, което е поръчало и платило това убийство", се казва в решението на ЕСПЧ.
Съдът в Страсбург припомня как руските власти дълго поддържаха теорията, че убийството е поръчал живеещият в Лондон олигарх Борис Березовски, но "така и не бяха предоставени никакви документални доказателства за това, не беше предоставена подробна информация за международното искане на помощ, които да са били изпратени във връзка с тази теория, не беше обяснено какви следствени действия са предприети, за да се хвърли светлина върху ролята на г-н Березовски в престъплението".


В крайна сметка руското правителство така и не обясни пред ЕСПЧ защо следствието все пак е решило да се фокусира върху тази единствена версия.


Затова съдът препоръчва на Русия да проучи твърденията на жалбоподателите, че към убийството може да са причастни длъжностни лица от Федералната служба за сигурност (контраразузнаването) на Русия или представители на администрацията на Чечения, с която бяха свързани най-ярките разследвания на Политковская.


Съдът посочва още, че разследването се е влачило "без убедителни причини" и "като цяло държавата не е изпълнила изискването за надлежно и оперативно разследване".


Жалбата от роднините на Анна Политковская бе подадена през 2007 г., след което в хода на съдебните процеси по убийството тя бе допълвана.


Ако Русия не обжалва решението на ЕСПЧ, то влиза в сила след 3 месеца и както роднините, така и редакцията на "Новая газета", където работеше Политковская, заявяват, че ще искат то да бъде приложено докрай, т.е. да бъде посочен и съден поръчителят на убийството.


Изданието изброява част от фактите по разследването:


- разследването за поръчителя е отделено от това за убийството и е предадено на по-ниско ниво
- няма никакъв държавен контрол над хода на разследването
- на близките и адвокатите им не се дава информация за състава на следствената група, за следствените действия и за назначените експертизи
- не е известно дори името на следователя, който води това дело
- роднините и колегите на Политковская се съмняват, че изобщо съществува подобна следствена група за издирване на поръчителя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK