Куба променя конституцията, за да приеме пазарната икономика

Куба променя конституцията, за да приеме пазарната икономика

© Associated PressКуба се готви да признае пазара и частната собственост като елементи на социалистическата си икономика: Националното събрание на народната власт започна в края на миналата седмица да обсъжда реформа на конституцията, без обаче да се отказва от идеологическите основи.


Тази промяна цели според властите да улесни необходимото отваряне на икономиката на острова за чуждестранните инвестиции и за частната инициатива, обявена от Раул Кастро през 2008 г. Само че "в Куба няма да има капиталистически завои", подчерта неотдавна кубинският президент Мигел Диас-Канел.


От влизането си в сила конституцията, която е приета през 1976 година, е била променяна три пъти. Бъдещият текст препотвърждава "социалистическия характер" на политическата, икономическата и социалната система, както и централната роля на единствената управляваща партия - Кубинската комунистическа партия (ККП) - като "върховна управляваща сила на обществото и държавата".
В новата конституция се очаква "пазарът да има по-голямо значение и да играе водеща роля в икономическия и социалния проект в Куба", заяви пред АФП адвокатът Хосе Антонио Фернандес, който е специалист по конституционно право.


Текстът от 224 члена е изработен от парламентарна комисия, оглавявана от Раул Кастро и Мигел Диас-Канел, и трябва да бъде приет този уикенд от Националното събрание, а след това да бъде подложен на гласуване на референдум.


Частна собственост


След четири десетилетия на икономика, която в голямата си част бе държавна, реформите на Раул Кастро стимулираха частното предприемачество, което дава работа вече на 591 000 души според официалните данни, а това са 13% от трудоспособното население.


Правителството, което беше спряло да дава нови лицензи за 30-ина от най-рентабилните дейности, най-вече за ресторантьорството, за да преразгледа регламента, неотдавна отново даде зелена светлина за тези инициативи като в същото време засили контрола върху тях.


Проектоконституцията "признава ролята на пазара и на новите форми на собственост, сред които е и частната", резюмира кубинският официоз в. "Гранма". Това ще позволи да бъдат легализирани малките и средните предприятия.


В текста също се признава "важността на чуждестранните инвестиции за развитието на страната", механизъм, който вече съществуваше, но сега се допълва от държавните публични инвестиции чрез смесени дружества.
"Надявам се конституцията да ограничи пазара, така че той да позволи страната да се развива, без да се задушава хуманисткият характер на революцията", допълва Фернандес.


Премиер


Бъдещата конституция връща титлата президент на републиката, чийто аналог в момента е председател на Държавния съвет и на Министерския съвет. Създава се и пост министър-председател, но подробностите по назначаването на премиера все още не са уточнени.


"Това няма да е каквато и да е фигура. Целта е без съмнение от президента да бъдат взети отговорности, свързани с изпълнителната или административната власт. Това би могло да позволи да бъде балансирана концентрацията на властите", коментира Фернандес.


Бъдещата конституция ще даде повече права на общността ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални), която дълго време бе дискриминирана на острова, твърди в."Гранма". "Надявам се, че главата, посветена на семейството, където ще залегне напълно хетеросексуалното схващане за семейството, ще отвори вратичка за брака и осиновяването за всички", подчертава адвокатът по конституционно право.


Новата конституция освен това би трябвало да признае Куба като социалистическа, демократична, независима и суверенна правова държава. "Да се признае през 2018 година, че Куба е правова държава, е много ценна победа за демокрацията. След това обаче трябва да дойдат и законите", посочва Фернандес.


Сред тях са "регулирането на политическите и социалните отношения, гаранциите в областта на човешките права, свободата на медиите, на словото и на мисълта".


В социалните мрежи се бе разразил активен дебат по тези теми след неотдавна произнесена реч на президента Диас-Канел на конгрес на журналисти. В нея той разкритикува онези, които правят журналистика извън орбитата на държавата.


"Човек или е, или не е и това е така от времената на Шекспир", заяви Диас-Канел, имайки предвид революционерите и припомняйки мимоходом, че идеологическите основи не са обект на конституционните реформи. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Ох милите, мъчно мие за тях!!!
  След 50 години извън света завръщането ще е тотален културен шок!!!

 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 756 Неутрално

  С две думи - ще правят НЕП.
  Това, което се мъчим да правим ние, подражавайки на Московията.
  Е, да де, ама трябва да питат оня от хербария в мавзолея на Кремъл, как като влезеш един път в НЕП-а, след това можеш да излезеш от него.
  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1110 Весело

  Нещо като китайската работа се очертава, ама в мини вариант. А ако Кастро не беше пре*бал цялото население на островната държава, сега щяха са по-добре и от Хаваите, което не е късно да стане, все пак щатите са само на 8о км от тях...

 4. 4 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Нов експеримент, вместо да вземеш готови и работещи примери. Като не знаеш - преписвай, все ще научиш нещо.

 5. 5 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В държава с тоталитарно управление, пазарната икономика винаги е само фасадна. Овладяването на пазара там става чрез няколкостотин "предприемача" близки до управляващия елит, а пролетариата в този пазар е само сляп купувач и няма шанс да стане голям колкото избранциите на елита, защото това заплашва политическата система.

 6. 6 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Следващата стъпка е въвеждане на посановление 56 и приватизиране на банковите клонове с държавните пари.

 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Комунистическата номенклатура ще заграби всичко държавно, ще станат нещо като нашето БСП.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  Половинчата работа. Пазарната икономика работи само при капитализма. Все едно да купиш двигател а Ферари и да го монтираш на Лада.

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Ох милите, мъчно мие за тях!!!След 50 години извън света завръщането ще е тотален културен шок!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  като зная какви социални придобивки имат в Куба ...
  ми е мъчно за нас, защото ние ги загубихме.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  След като соцЯлизАмА в Куба бе толкова "успешен", защо сега се налага да се прибягва до капитализъм?
  А, дрОгари?
  Или и там соцЯлизАмА е ено недоноШче?
  Или за по-прозорливите - соцЯлизАма бе едно патьомкинско село, прикриващо сАвеЦка база на 90мили от САЩ.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  С две думи - ще правят НЕП.Това, което се мъчим да правим ние, подражавайки на Московията.Е, да де, ама трябва да питат оня от хербария в мавзолея на Кремъл, как като влезеш един път в НЕП-а, след това можеш да излезеш от него.
  —цитат от коментар 2 на simval

  Китай и Виетнам влязоха в НЕП , цъфтят и нямат желание да излизат - Куба следва примера им заедно със своите сателити от Африка и Латинска Америка, които успя да задържи след падането на СССР.
  :-) Прав си , è трябва да питат мумията - ленинския модел се оказа работещ, а сталинския , въпреки грандиозните успехи - улица без изход

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  [quote#9:"dark'star"][/quote]

  Една от тях е $30 заплата и $15 пенсия.

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Половинчата работа. Пазарната икономика работи само при капитализма. Все едно да купиш двигател а Ферари и да го монтираш на Лада.
  —цитат от коментар 8 на Tarra White


  Обратния вариант е далеч по-лош ;-) ние монтирахме двигател на Лада на Ферари ... и то с поне един неработещ цилиндър

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1378 Неутрално


  като зная какви социални придобивки имат в Куба ...
  ми е мъчно за нас, защото ние ги загубихме.
  —цитат от коментар 9 на dark'star

  ========
  Социалните придобивки се придобиват с труд и квалификация цял живот, живот не на гърба на другите, а на собствена отговорност и това важи за всички успешни общества.
  "Социалните придобивки" в Куба бяха на цената на 32 милиарда долара несъбираеми заеми от СССР, преди две години опростени от путин.
  "Социалните придобивки" в България бяха за кастата на търтеите и бяха ограбени от нашия труд, на работните хора.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 15. 15 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 670 Любопитно

  След толкова години мизерия и комунизъм всяка промяна е добре дошла. Имат всички шансове да избегнат нашенския пазарен феодализъм.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  [quote#9:"dark'star"]
  —цитат от коментар 12 на npg38547585
  Една от тях е $30 заплата и $15 пенсия.[/quote]

  И какво от това ??? ... там нещата не се мерят в долари
  безплатно образование, безплатно здравеопазване на световно ниво, осигурена работа за всеки .... ние дето сме насред НАТО и ЕС само можем да си мечтаем

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1456 Весело

  След толкова години мизерия и комунизъм всяка промяна е добре дошла. Имат всички шансове да избегнат нашенския пазарен феодализъм.
  —цитат от коментар 15 на Йоаникий


  Да се насочат към светлия венецуелски пример, например:)

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  След толкова години мизерия и комунизъм всяка промяна е добре дошла. Имат всички шансове да избегнат нашенския пазарен феодализъм.
  —цитат от коментар 15 на Йоаникий


  мизерия има само при капитализъм ;-)
  Има социализъм с човешко лице ...
  капитализъм с човешко лице няма !
  Куба прави правилния избор - соц с пазарни елементи = НЕП

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2074 Любопитно

  Значи всичкото кубинско "комунист" вече се е подготвило да стане "капиталист"!
  Така започна всичко и в "източния блок"!
  С "гластност и перестройка", наченати от КПСС!
  Само доизчистват схемите за реализацията на плана и им остава да си назначат "демократична опозиция", нещо като нашето СДС!

 20. 20 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1456 Весело

  [quote#18:"dark'star"][/quote]

  Владимир Спасов, ти ли си:)?

 21. 21 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#9] от "dark'star":


  като зная какви социални придобивки имат в Куба ...
  ми е мъчно за нас, защото ние ги загубихме.
  —цитат от коментар 9 на dark'star


  Там е въпроса,
  че сега и те ще ги изгубят!
  Е затова е цялата работа!

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Основния въпрос е собственоста, всички други са резултат от предприемчивост и собственост. Инвеститорите искат гаранции за инвестициите си.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  [quote#16:"dark'star"][/quote]
  Лъжльо.
  "безплатно здравеопазване на световно ниво" е нагла лъжа, която живурка от голямото разстояние до Куба и трудност да се провери.
  "Безплатно" е здравеопазването за БЕЗПЛАТНО работещите кубинци, но аз пожелавам на лъжльото да се лекува не в Европа, САЩ или Израел, където наистина нивото на медицината е световно, а в Куба, за да пукне веднага и да престане да лъготи.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 24. 24 Профил на today
  today
  Рейтинг: 972 Неутрално

  [quote#9:"dark'star"][/quote]

  Страшни придобивки, няма що. Затъване в заеми и мизерия, това ли са придобивките?
  Както винаги, социализЪма винаги стига до фалит, и се стига до реформи и пазарна икономика, защо ли? Ами защото това е единственият работещ вариант. Безплатно им било здравеопазването, а не е ли по-добре да е платено но да е по-качествено, и да не им е проблем да си го плащат, както е в нормалните държави?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 25. 25 Профил на today
  today
  Рейтинг: 972 Неутрално

  [quote#16:"dark'star"]
  —цитат от коментар 23 на Торбеш
  Лъжльо."безплатно здравеопазване на световно ниво" е нагла лъжа, която живурка от голямото разстояние до Куба и трудност да се провери."Безплатно" е здравеопазването за БЕЗПЛАТНО работещите кубинци, но аз пожелавам на лъжльото да се лекува не в Европа, САЩ или Израел, където наистина нивото на медицината е световно, а в Куба, за да пукне веднага и да престане да лъготи.[/quote]

  Без достъп до новите научни постижения и новите технологии е невъзможно да постигнат каквото и да било на световно ниво. Кубинският лекар с един гол стетоскоп в ръка и с една опаковка аспирин как ще се сравнява с модерна болница с високотехнологична апаратура и лекари, които са в час с последните постижения и методи за лечение? Но това заблуден цоцалист не може да го схване, така че май няма смисъл да се напъваме да му обясняваме. Иначе соц. номенклатурата винаги много хвали постиженията в соц. медицината и образованието, и винаги се лекува в западни болници а децата учат в западни училища.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 26. 26 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 774 Весело

  Има социализъм с човешко лице ...
  —цитат от коментар 18 на dark'star


  Чакай че ми стана интересно. Това къде?
  Защото си спомням, че през 1968г Чехословакия беше смазана именно защото Дупчак искаше да гради социализъм с ЧОВЕШКО ЛИЦЕ.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 27. 27 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#22] от "korc":

  Принципите на свободния пазар са диаметрално противоположни на тоталитарната държава, която се стреми да има контрол върху всички аспекти от обществения и икономически живот. Функциониращ свободен пазар означава, че елитът има много по-малко лостове да упражнява властта си, защото икономическите взаимоотношения се решават между гражданите без някой отгоре.

 28. 28 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Правилна стъпка ... но ще е много трудно.
  Куба трябва да се отвори към света и Америка, но след 60 години комунизъм (там си е било наистина комунизъм) не виждам кво може да предложи освен ТУРИЗЪМ.
  Трябват инвестиции много инвестиции и да няма корупция за да може нещо да се промени.

 29. 29 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Живота на Кубинеца едва ли ще се промени много.
  Заплатите може да скочат 2но или 3но от 30 долара на 100 долара.
  Но до там.
  Иначе дано има инвестиции да я излъскат малко Куба за туристите и да е приятно място за посещение.
  че е много жалко такава прекрасна Архитектура и история да се руши.

 30. 30 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 774 Весело

  безплатно здравеопазване на световно ниво
  —цитат от коментар 16 на dark'star


  Интересто. В България постоянно се събират средства за лечение на хора в чужбина. Все се пише за клиники в Европа, САЩ, дори Турция. Никъде не срещнах : за лечение в Куба.
  Сигурно, защото здравеопазването там е на световно ниво.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Чл. Първи. Комунистическата партия е водеща.
  Чл. Втори. Капиталистите се назначават от комунистическата партия.

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Правилна стъпка ... но ще е много трудно.Куба трябва да се отвори към света и Америка, но след 60 години комунизъм (там си е било наистина комунизъм) не виждам кво може да предложи освен ТУРИЗЪМ.Трябват инвестиции много инвестиции и да няма корупция за да може нещо да се промени.
  —цитат от коментар 28 на eyd13372645

  Куба изнася промишлена продукция за 82 страни - явно има какво да предложи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  в Куба нищо не е на световно ниво.
  Това за здравеопазването е мит лудост лъжа.
  В Куба здравеопазването е МНОГО ЗЛЕ на ниво сигурно 50те, 60то и 70те години.
  Няма нови технологии няма лекарства няма нищо.
  Може да има "лекари" ама те и те са едни лекари учили по учебници от 60те без технолигии и лекарства.
  няма как да развиваш добра медицина без пари.

 34. 34 Профил на johndoe1908
  johndoe1908
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#16] от "dark'star":

  Идея си нямаш какво е там. Преди няколко седмици се върнах от почивка в Куба. Реално се мерят нещата в долари. По-точно в конвертируеми песос, но 1 CUC е приблизително един долар.
  Един сервитьор може да вземе на ден толкова, колкото баща му на месец. Работата не е знак на престиж - един служител в банка ни видя, че чакаме автобус и предложи да ни закара до центъра, за да спечели дневната си заплата на държавна работа за 30 мин.
  За здравеопазването ми казаха кубинци, че трябва да познаваш хора и да плащаш под масата. Масово е мизерия.

  Много горд и щастлив съм, че съм роден в България.

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Така завършва всеки революционен патос! Успех в шока, който предстои ! Неизбежно е !

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  [quote#30:"Родолюбец"][/quote]

  Незнанието е аргумент не търпящ възражение :-)
  половината лидери и всякакви звезди на Латинска Америка се лекуват в Куба :-)
  поне на тема здравеопазване в Куба си МЪЛЧЕТЕ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  [quote#30:"Родолюбец"]
  —цитат от коментар 36 на dark'star
  Незнанието е аргумент не търпящ възражение :-) половината лидери и всякакви звезди на Латинска Америка се лекуват в Куба :-) поне на тема здравеопазване в Куба си МЪЛЧЕТЕ[/quote]
  Лъжльо, който си вярва на лъжите и иска и другите да вярват в тях.
  Но пасаран!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 38. 38 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 681 Неутрално

  А кубинките какви неща са готови да правят за долари!
  Също като рускините.

 39. 39 Профил на salamander
  salamander
  Рейтинг: 225 Неутрално
 40. 40 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Какво стана с кубинската кастрова революция...? Какво стана с износът на същата революция в Латинска Америка от бандитът комунист че гевара...? Няма ги. Мъртви са, защото живота ги изхвърли като чужди, тела...
  Хора, които са ходили в малки кубински градчета описват мизерията и нищетата там, като уникални.
  Мизерия, ще кажат комунистите, но "достойна"...
  Подобна е обстановката и в много руски провинциални градчета.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 41. 41 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Дотук беше революцията. Оттук започва бързо икономическо развитие и превръщането на Куба в топ туристическа дестинация.

 42. 42 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  А кубинките какви неща са готови да правят за долари!Също като рускините.
  —цитат от коментар 38 на jmf29537805


  С тази разлика, че кубинките са много по-добри.

 43. 43 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1110 Весело

  До коментар [#36] от "dark'star":

  От доста време ви следя коментарите и ми става ясно, че просто дразните хората от форума, няма смисъл да го правите и предполагам сте свободен да отлетите/преплувате до свободна Куба, която толкова яростно защитавате и да ни оставите на мира нас, заблудените...

 44. 44 Профил на Fifa
  Fifa
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Лека полека и те в 21-ви век

  Не отлагай нищо за утре, ако можеш да го отложиш за вдругиден.Марк Твен
 45. 45 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Водещите капиталисти се водят от водещата партия и лично от вожда.

 46. 46 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2492 Весело

  Другари парите на другите свършиха! Преминаваме към капитализъм!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 47. 47 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 738 Весело

  Да разбирам, че социализмът и там не се е получил?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 48. 48 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  като зная какви социални придобивки имат в Куба ...
  ми е мъчно за нас, защото ние ги загубихме.
  —цитат от коментар 9 на dark'star


  Като гледам броя на минусите и ми става ясно, че множеството държат да могат да си купуват банани целогодишно, вместо да имат добро здравеопазване.

 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Да разбирам, че социализмът и там не се е получил?
  —цитат от коментар 47 на clint_eastwood


  Победи. За някои отделно взети другари.

 50. 50 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#11] от "dark'star":

  Ало, верващият, имам питане?
  Мислиш ли, че когато замениш в кухнята, над кандилото, иконата, на която да се кръстиш с друга, наистина ще спасиш душата си?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 51. 51 Профил на gwa59354694
  gwa59354694
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Ко муни змът си отивааа...
  Ко муни змът си отивааа...
  Ко муни змът си отива, спетее спокойно деца!

 52. 52 Профил на today
  today
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Всъщност колко държави останаха баш социалистически? Май е само Северна Корея, другите се водят социалистически, но на практика щом бръмчат на пазарен принцип не можем да говорим за социализъм.
  Цоцалистите доскоро много хвалеха и Венецуела, но виждате докъде я докараха и там. И това е държавата с най-големи доказани залежи на нефт, а Куба като няма нефт откъде ще взима пари да поддържа невървящата икономика? Вече няма и международни дотации.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Какво стана с кубинската кастрова революция...? Какво стана с износът на същата революция в Латинска Америка от бандитът комунист че гевара...? Няма ги. Мъртви са, защото живота ги изхвърли като чужди, тела...Хора, които са ходили в малки кубински градчета описват мизерията и нищетата там, като уникални. Мизерия, ще кажат комунистите, но "достойна"... Подобна е обстановката и в много руски провинциални градчета.
  —цитат от коментар 40 на Rim


  Цяла латинска Америка алеенее - семената посети от Че сега поникват
  :-) гледай и се радвай как социализма там ще разцъфне по примера на Куба

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  До коментар [#16] от "dark'star":

  Няма безплатни неща. Това, че ти не плащаш за нещо, не означава, че е безплатно по принцип, а че някой друг го е платил.
  Стига с тая мантра за безплатните неща.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 55. 55 Профил на gwa59354694
  gwa59354694
  Рейтинг: 380 Неутрално

  [quote#9:"dark'star"][/quote]

  Проблемът с такива "вярващи" като теб е, че си мислят че всички са имали някакви "придобивки", които са загубили. Не, само някои имаха придобивки, които си бяха присвоили а другите плащаха за тях. Аз лично се радвам, че капитализмът регулира това и сега се налага на такива като теб да работят за да имат "придобивки".

 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  [quote#48:"Лео"][/quote]

  минуси от умнокрасиви са по-скоро похвала
  :-) относно бананите и тоалетната хартия
  мечтите на маймунковци и посерковци се сбъднаха - има ги целогодишно
  :-) никога не пропускат лиипса на тоалетна хартия като аргумент за Куба , Внецуела или друга страна с ляво управление = без тоалетна харти света свършва за тях

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 317 Неутрално

  В страната на презрелия социализъм преоткриха топлата вода и колелото и решиха да се върнат към омразния капитализъм.

 58. 58 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  Като гледам броя на минусите и ми става ясно, че множеството държат да могат да си купуват банани целогодишно, вместо да имат добро здравеопазване.
  —цитат от коментар 48 на Лео


  Нещата са свързани. Бананите са един от най-здравословните и хранителни плодове на света. А всеки знае, че чрез правилно и здравословно хранене се избягват много здравословни проблеми. Та, качественото здравеопазване започва именно от там - от качествената храна.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 59. 59 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  Цяла латинска Америка алеенее - семената посети от Че сега поникват
  —цитат от коментар 53 на dark'star


  Аленее, да... от пролятата кръв на избитите несъгласни с подобно аленеене хора... както е в момента в Никарагуа, дето ври и кипи и мъртвите са над 300.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 60. 60 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Аре че иначе стават е като Венецуела. И като няма тоалетна хартия ще се миете в океана.

 61. 61 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Какво е бъдещето на Куба - бедняшко.
  Комунистите ще държат всичко.
  Няма защо някой да инвестира тепърва в Куба.
  Съседните държави отдавна усвоиха туризма и хазарта, на които разчиташе Куба преди комунизма.
  И какво им остава на научените на мързел кубинци - пак мизерия и бедност.
  Куба вече не е интересна за САЩ. Нито за другите.
  Венецуела поне има нефт и газ в недрата си и пак са гладни като сомалийчета - щото комунизма управлява.
  Отдавна в Куба няма здравеопазване за каквото се лъжеше преди години. Комунистите винаги величаят своите недостатъци правейки ги на лъжливи достойнства :)
  Кубинците ще продължават да бягат в САЩ, няма да имат друг шанс за достоен живот.

 62. 62 Профил на today
  today
  Рейтинг: 972 Неутрално

  [quote#53:"dark'star"][/quote]

  Явно кубинците са по-умни от тебе, щом се отказват от соц. тъпните и минават на пазарни принципи, просто са се усетили, че няма друг начин, ако не искат съвсем да затънат в мизерия. Но щом толкова ти харесва социализма, заминавай за Северна Корея, ама побързай, че скоро и там няма да можеш да се наслаждаваш на този велик строй!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 63. 63 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#9] от "dark'star":

  като знаеш,1 защо вече не си на път за там?

 64. 64 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 774 Весело

  В страната на презрелия социализъм преоткриха топлата вода и колелото и решиха да се върнат към омразния капитализъм.
  —цитат от коментар 57 на shumnalia


  Някога по соца имаше един хубав виц за 3-те фази на социализма:
  1. Грешка в растежа.
  2. Растеж на грешките.
  3. Бално и МЪЧИТЕЛНО връщане към капитализма.

  Ние, слава Богу, вече ги минахме.
  Сега е ред на кубинците. Хубави хора! Дупе да им е яко.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  [quote#53:"dark'star"]
  —цитат от коментар 62 на today
  Явно кубинците са по-умни от тебе, щом се отказват от соц. тъпните и минават на пазарни принципи, просто са се усетили, че няма друг начин, ако не искат съвсем да затънат в мизерия. Но щом толкова ти харесва социализма, заминавай за Северна Корея, ама побързай, че скоро и там няма да можеш да се наслаждаваш на този велик строй![/quote]
  Никой достигнал социализъм не се е отказал - нито Китай, нито Виетнам , нито Куба ... ако си прочел статията - там пише. Социализма еволюира , развива се .... нашия соц рухна защото не искаше да се развива, но е въпрос на време да узреем за нов :-) поне северната половина ЕС се е запътил в тази посока - еволюцията има много пътища .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 348 Весело

  Стъпка по стъпка Куба ще стане световна сила :D

 67. 67 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#3] от "Г.Е.М.":

  "А ако Кастро не беше пре*бал цялото население на островната държава, сега щяха са по-добре и от Хаваите,"
  За кубинците това е доста съмнително. Поради вроденият им мързел. Хаваите все пак са щат на САЩ. Кубинците и при Батиста/преди Кастро/, бяха същите мизерници каквито са и в момента, а страната им бе най - голямото казино и най - големият публичен дом на света. Как разбира комунистическата власт в Куба пазарната икономика в момента. Цените на едни и същи стоки и услуги за кубинците са едни, за чужденците други. Навсякъде. Например, кутия бонбони. За кубинеца цената й е 20 цента. За чужденеца е 5 долара или 5 евро.

 68. 68 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#23] от "Торбеш":

  +++! Винаги съм задавал въпроса на тези които твърдят, че образование и здравеопазване могат да бъдат безплатни - ами като е безплатно, кой го плаща? В Швеция и ВБ, например, е безплатно за жителите. Но в Швеция има цъфтяща икономика и данъка е минимум 60% от приходите... Подобно е и в ВБ. Колко от бюджета заделя Куба за това, колко всъщност песос е това и какво е доларовото им изражение? Точно както при бай тоша - ако нямаш връзки, си жив умрял. Или не следваш това, което искаш и където искаш.
  Никой досега не е споменал кубинците в САЩ, хората с пари и умения. Та си мисля, че сегашната алабалистика е да усигори ком елита в апетитната приватизация. Нещо познато?

 69. 69 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 809 Весело

  Легендарният указ №56 още е жив! Преди - в Бъглария, сега - в Куба :)

 70. 70 Профил на today
  today
  Рейтинг: 972 Неутрално

  [quote#65:"dark'star"][/quote]

  Ама голяма еволюция, направо нямам думи, социализма се връща към пазарна икономика, и частна собственост. Преди време Китай осъзнаха, че социализма е недоносче, смениха курса и започнаха бързо да се развиват, после Виетнам, сега и Куба, просто социализма не става за нищо и който го осъзнае има шанс да живее по-добре. Дали ще се нарича социалистическа република или капиталистическа република е все тая, важното е какво се случва всъщност. Щом има частна собственост и пазарна икономика, това вече не е социализъм.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 71. 71 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 719 Неутрално

  А кубинките какви неща са готови да правят за долари!Също като рускините.
  —цитат от коментар 38 на jmf29537805


  Комунизмът освен към проституция към друго не води.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 72. 72 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  След дълги години комунизъм тези хора най накрая ще се отърват, но ще им е трудно.

 73. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално


  Кубинската революция се провали. Това е поредният провал на социалистическия експеримент , който струваше стотици хиляди жертви на кубинския народ. Куба ще става капиталистическа държава.
  Кастро ще остане в историята като най-кървавия диктатор в историята на Латинска Америка.

 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  [quote#65:"dark'star"]
  —цитат от коментар 70 на today
  Преди време Китай осъзнаха, че социализма е недоносче, смениха курса и започнаха бързо да се развиват, после Виетнам, сега и Куба, просто социализма не става за нищо[/quote]

  :-) Смях от Ханой до Хавана и цял Шанхай :-)
  То за това Първата сила е социалистическа страна

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  [quote#30:"Родолюбец"]
  —цитат от коментар 36 на dark'star
  Незнанието е аргумент не търпящ възражение :-) половината лидери и всякакви звезди на Латинска Америка се лекуват в Куба :-) поне на тема здравеопазване в Куба си МЪЛЧЕТЕ[/quote]

  Ето ти два клипа да видиш какво представлява здравеопазването на световно ниво в Куба:

  https://www.youtube.com/watch?v=zCGV_KEsG4g

  а този не е за хора със слаби нерви:

  https://www.youtube.com/watch?v=yjElu5zFjQQ

 76. 76 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  Мисля че колегите които сочат към кубински вариант на китайския модел са прави. Подготовката на кадри и приватизацията в сферата на услугите върви отдавна, материалната база се купува от Мексико. Канадците и европейските туристически отганизации са там отдавна, така че при сегашните отношения едно отваряне с гарантиране на инвестициите може много бързо да даде резултати. Не се съмнявам, че китайците биха го направили светкавично, но там кубинците внимават.

 77. 77 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  [quote#30:"Родолюбец"]
  —цитат от коментар 36 на dark'star
  Незнанието е аргумент не търпящ възражение :-) половината лидери и всякакви звезди на Латинска Америка се лекуват в Куба :-) поне на тема здравеопазване в Куба си МЪЛЧЕТЕ[/quote]

  Ето още едно клипче от спешно отделение на кубинска болница. Оборудването е последна дума на техниката ... от 60те!

  https://www.youtube.com/watch?v=MK3AnxSgdxA

 78. 78 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Силата на примера е много по-ефикасен от колкото насилието. Добрите лидери водят чрез личен пример, а не насилие.

 79. 79 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  До коментар [#76] от "daskal1":

  Ако беше Обама президент можеше да стане , но не и при Тръмп. Кубинските изгнаници в Америка няма да позволят. Ще има разправа с комунистическите диктатори. Ще им се търси сметка за техните престъпления.
  Няма да стане преходът към капитализъм , както в България.
  Куба не е България. Русия е далече. САЩ са им под носа.

 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Весело

  До коментар [#9] от "dark'star":

  Не знам как идеална Куба се налага да променят

 81. 81 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Живота в Куба е чудесен и затова кубинцитя бягат както могат в САЩ, нали бе, другарю каскет ;)
  Давят се, застрелват ги когато граничарите ги видят, но те пак бягат в САЩ.
  Това е Свобода или Смерт в истинският смисъл.
  Подобно е в Корея на Ким.

 82. 82 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1034 Весело

  като зная какви социални придобивки имат в Куба ...
  ми е мъчно за нас, защото ние ги загубихме
  —цитат от коментар 9 на dark'star


  Като зная на ква цена бяха тези "социални придобивки", и ми става едно такова... готино...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 83. 83 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 326 Неутрално

  В Куба от 20 години са на всекидневни дажби, като през война!
  Преди 5-6 години разрешиха частен бизнес- производство на сапун, подстригване, закусвални, ремонт на велосипеди.
  Като се разболеят купуват билки и ходят по врачки и баячки защото здравеопазването е Нула, а където го има е скъпо.
  Най-престижната работа е да си прислужник в някой курорт с летовници от САЩ или ЕС, Канада.
  Яйцата дори ги получаваш под определена бройка, като да добитък.
  По-зле са даже от Русия.

 84. 84 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1034 Гневно

  ... осигурена работа за всеки .... ние дето сме насред НАТО и ЕС само можем да си мечтаем
  —цитат от коментар 16 на dark'star


  Ей- търтей с търтей мързелив!

  Спри да мрънкаш някой да ти осигурява работа бе!

  В твои коментари си проявявал безумието да твърдиш, че по Конституция държавата трябвало да ти осигури работа.

  А в други коментари си разказвал, че по комунизма кварталния милиционер е дошъл у вас, хванал те е за ушите, закарал те в някакъв завод, "записал" те на работа, и после ходел да разпитва майка ти дали ходиш на бачкане.

  Баси- ти си по- мързелив и от онзи, дето копаел седнал, щото не можел легнал!

  Да се налага с милиция да го карат на... работа!

  Ми ти не искаш да работиш ве, каиш! Хората в затвора ги вкарват, и се чудят кви връзки да изкарат, за да поработват нещо- без заплата- само за да им признаят 2 дни за 3! Нашият работяга го карат с милиция на работа!

  Млъквай вече с тази работа- изтрий тази дума от речника си- както си я изтрил от съзнаниато си!

  Ти знайш ли що нямам мечка вкъщи? Не бе, не е щото няма мечки! Нямам, щото държа да нямам- както ти държиш да не работиш!

  А сега познайте аз кога ще си взема мечка, а бай ни Таньо ще почне работа...

  Мързел с мързел!!!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Весело

  До коментар [#16] от "dark'star":


  До коментар [#56] от "dark'star":

  Наистина,Таньоо,то като няма ядене защо ти е тоалетна хартия?!

 86. 86 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  До коментар [#79] от "tacheaux":

  Кубинците нямат и намерение да възстановяват частна собственост, защото тогава ще има неописуеми вълнения от хората настанение по бившите латифундии. Което видях и хората с които говорих са тези които са запазили правата си на жилищни собствености и ги поддържат - те са тези които дават апартаменти под наем на наши студенти или превръщат апартаментите в ресторанти. Може би много хора не знаят, че строените през 1930-те години апартаменти в добрите квартали в Хавана имат баня във всяка стая, апартаменти над 200 кв м не са рядкост, имат и вили с вътрешни дворове които са много приятно направени. Колкото до ролята на кубинските имигранти от Маями, като цяло те доста поостаряха и наследниците им не са толкова силно настроени към завръщане в страна която познават само по приказките на дядо и баба.Животът на повечето от тези дошли с образование и пари в САЩ е добре устроен , но даже и по-бедните дошли по-късно, главно кварталите в южната част на Маями не мислят да се завръщат като маса, може би отделни индивиди. Виждам опашките с огромните багажи на аерогарата в Маями (те имат две опашки, първо за багажа, след това за чекиране на билета след платен свръхбагаж) и, както се изрази един кубински колега-имигрант, който е директор на градската библиотека тук : "Много ми е скъпо да ходя в Куба, всеки те чака за подаръци" :-) - той и семейството му ходиха това лято до Испания вместо до Куба. Та с Тръмп или без, кубинците си имат своите идеи за запазване на политическата роля на партията, особено афро-кубинските политици, и преходът им никак няма да е лесен.

 87. 87 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1372 Весело

  А в други коментари си разказвал, че по комунизма кварталния милиционер е дошъл у вас, хванал те е за ушите, закарал те в някакъв завод, "записал" те на работа,
  —цитат от коментар 84 на Дедов'та Колюуа Унукя!


  Аха... и в завода попаднал на хора и станал човек... ясно, ясно...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 88. 88 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1034 Гневно

  А в други коментари си разказвал, че по комунизма кварталния милиционер е дошъл у вас, хванал те е за ушите, закарал те в някакъв завод, "записал" те на работа,
  —цитат от коментар 84 на Дедов'та Колюуа Унукя!


  Аха... и в завода попаднал на хора и станал човек... ясно, ясно...
  —цитат от коментар 87 на Bicho Raro


  На хора не знам дали е попадал, ма на евтини кИфтета и сутляж в стола- да. Той заради тях жали по комунизма- зе "придобивки" като сутляжа. Той цял ден си почесва джендъра, работа за 5 пари не върши. Те му дават паница с боб, и търтеят прелива от щастие!

  А за случката с милицията и записването в завода съм сериозен. Виждал съм поне 2 негови коментара, в които с гордост го разказва (ако почне да рита- ще се хвана на инат и ще ги намеря!).

  Ся да разкажа един виц.

  Бай Таньо взел пенсията на майка си и отишъл на бар. Седнал на бара, поръчал си питие. До него седнал един гей, поръчал си и той нещо. Пийват си и мълчат.

  По едно време гея взело да го хваща питието, и със светнали очички побутнал бай Таньо:

  -Ей- искаш ли да ти лапна оная работа?

  Бай Таньо скача, помила гея от бой, потрошава с него цялото заведение, изхвърля го навън, и сяда да си допие питието.

  Барманът- втрещен:

  -Абе Таньо- то бива ярост, бива агресия, ма това твойто- извън пътя бе! Кво толкова ти каза тоя?

  А нашият герой:

  -Бе де да знам- не чух добре, ма нещо за работа спомена...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  След като поживяха при комунизма, сега бавно и полека, ще се връщат към капитализма.

 90. 90 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#9] от "dark'star":

  А бил ли сте там?
  Щото аз съм бил. Благодаря за такива придобивки...

 91. 91 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#48] от "Лео":

  А как така се получавА, че в страните с най-добро здравеопазване има банани целогодишно...

 92. 92 Профил на IKOOTTVA
  IKOOTTVA
  Рейтинг: 17 Весело

  На оцелелите след толкова години "благоденствие" ще им пуснат "демократичен посткомунизъм" ,по добре отработен модел в браЦка България...

  Правото на глупост и наглост е една от гаранциите за демокрация и свободно развитие на личността.
 93. 93 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#5] от "Carrera Panamericana":

  На капитализма му е по-добре при диктатура, пример - Китай. Като ги гледам и кубинците по китайския път се опитват да тръгнат - първо пазар, а демокрацията и свободата остават за друг път

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 94. 94 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#93] от "Kaspar":

  Виждам малък проблем с тръгването по китайския път. Същия, който имаха другарите Тодор Живков и Горбачов. Идеите на Конфуций за почитане на шефа и бачкане като пчеличка за благото на кошера не са много на почит сред европейците. Аристотел с неговите глупави идеи за хуманизма и индивидуализма е виновен.

 95. 95 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#88] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Готин виц.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 96. 96 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До коментар [#84] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  ПРАВОТО на труд е конституционно право и у нас
  само дето в Куба си го ползват, а тук държавата не ни го осигурява
  = за това ми е думата .... а ти ЧЕТИ Конституцията

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 97. 97 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  До коментар [#96] от "dark'star":

  Да ти кажа колега това "право на работа" за 27 долара на месец хич не топли масата хора, затова сега всеки гледа освен държавната служба да "помага" на частници които заработват не в "национална валута" , а в "търговско песо" (нещо като вътрешна корекомска валута с която се плаща в по-горните заведения и е равна на 23 местни песо).
  Така хората които дават под наем стаи на мои студенти са в състояние да осигуряват един по-добър живот на семейството си, да поддържат собствеността и даже да наемат някого да сърши по-тежка работа ако се налага. Моята преводачка, която има фирмичка, беше "наела с договор" майка си за 100 долара на месец да и гледа детето. Казва и: "Какъв е смисълът да седиш цял ден за 25 долара на месец, поне гледай детето да има някаква полза."

 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До коментар [#97] от "daskal1":

  ??? ... и това е причина ние да нарушаваме Конституцията
  и да държим хората безработни ? Що за логика ?
  :-) представяте ли си каква бомба залагате под "капитализма"
  щом придобивки на Куба и Северна Корея са мечта за някои българи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1034 Гневно

  До коментар [#84] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":ПРАВОТО на труд е конституционно право и у нас само дето в Куба си го ползват, а тук държавата не ни го осигурява= за това ми е думата .... а ти ЧЕТИ Конституцията
  —цитат от коментар 96 на dark'star


  Глупако- труди се бе- кой те спира? Ко си виснал на обществото и на врата на майка си да те хрантути?! Не те ли е срам малко- на 50 и балдър години станал- чака на майка си! Педесет годишно бебе!

  Кво чакаш- милиционер да дойде и по "конституция" да те запише на работа ли ве! Свърши тая ве, другар- вече и сутляжа струва пари.

  Знам те аз теб- то тва работата и в сутиен да я сложиш- пак я не пипаш!

  Чакал дъртият му кърлеж "конституцията" да му намери работа. Бахти наглия мързел!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 100. 100 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#97] от "daskal1":??? ... и това е причина ние да нарушаваме Конституцията и да държим хората безработни ? Що за логика ?:-) представяте ли си каква бомба залагате под "капитализма"щом придобивки на Куба и Северна Корея са мечта за някои българи
  —цитат от коментар 98 на dark'star


  Не, ти наистина си малоумен!

  Ква конституция е нарушена ве!

  Я бягай в бакалията под вас- търсят нощен пазач. Зимата спиш на топло, лятото- на хладно, и пестиш. Маса народ го прави- пробвай бе- не боли!

  Аре ве- възползвай се от правото си. Държиш ли да те придружава милицЮнер?

  Хептен си се сдухал, другарю. Що нарушаваш ти конституцията ве- марш на работа! 😂😂😂😂

  Работа. Работа. Работа... 😂😂😂😂 Найш кой туй нЯщу?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK