Китай изтласква Франция от бившите ѝ колонии в Африка

Китай изтласква Франция от бившите ѝ колонии в Африка

© Associated PressПоказателна статистика: от 2010 до 2015 г. китайските кредити за бързо развиващата се икономика на Кот д'Ивоар са нараснали 14 пъти! Нищо чудно, че през май т. г., когато властите в западноафриканската страна обявиха търг за строежа на мост в търговската зона на Абиджан, 10 от общо 18-те участници бяха или китайски компании, или местни фирми, тясно свързани с китайците.


По същата причина явно малцина са се изненадали, че договорът за 109 млрд. CFA (сефа) франка (колективна парична единица на 13 африкански държави - бeл. прев.), или 191 млн. щатски долара, се падна на "Чайна стейт констръкшън енджиниринг корпорейшън".


През последните години китайският бизнес поглежда с все по-голям интерес към френскоезична Западна Африка. В борбата за големи инфраструктурни проекти френските компании, доминирали в региона, след като Западна Африка провъзгласи независимост, все по-често се огъват пред китайските си конкуренти.
До голяма степен благодарение на китайски кредити регионалната икономика се развива напоследък с много високи темпове. По данни на програмата "Китайско-африканска изследователска инициатива" към вашингтонския университет "Джонс Хопкинс" за пет години (2010/15) китайските заеми за Кот д'Ивоар са скочили с 1400 процента (!) и са стигнали 2.5 млрд. долара, а за Сенегал - с 1268 процента, възлизайки почти на 1.4 млрд. долара.


Все повече китайски компании влизат и в другите бивши френски колонии от Западна Африка - Мали, Нигер и Того. Но все пак, изтъква "Блумбърг", най-голям е интересът на китайците към Кот д'Ивоар. Китайският бизнес


се насочи към тази страна сравнително скоро,


след 2011 г. Закъснението бе следствие от продължителна политическа криза, която кулминира в гражданска война. И днес китайците наваксват пропуснатото. Помагат им местните власти, които акцентират най-вече върху инфраструктурни и енергийни проекти. Те разчитат с тяхна помощ да ускорят развитието на икономиката, чийто обем достига според оценки 40 млрд. долара. Засега Абиджан осъществява своя замисъл с успех - след 2012 г. котдивоарската икономика расте годишно средно с 8 на сто.


Абиджан се възползва от закъснелия интерес на китайците и се поучи от грешките, допуснати от други африкански правителства в контактите с китайския бизнес. Възлагайки изграждането на язовир почти за 600 млн. на китайската корпорация "Синохайдро", кабинетът на Аласан Уатара постави твърди условия: работен език на строежа трябва да е френският, броят на китайските работници не бива да надхвърля 20 на сто от общия им брой, а строителните материали трябва да са само местно производство.


Проектът бе финансиран 85 на сто от Китайската вносно-износна банка. Въпреки многобройните трудности, главно с битов характер, четирикилометровата стена на язовир "Субре" бе изградена предсрочно. Тя ще налее нови 275 мегавата в енергийната мрежа на Кот д'Ивоар и ще направи страната основен износител на електроенергия в региона. Недалеч оттам вече започна да се строи втора, по-малка язовирна стена; предвижда се да последват още най-малко две.


Естествено Франция няма желание да се откаже от Кот д'Ивоар без борба. В момента Париж все още е най-големият търговски партньор на Абиджан. След идването си на власт през 2011 г. Уатара помоли френската компания "Буиг"


да построи за 300 млн. мост през лагуната


в Абиджан, който допринесе много за модерния облик на града. Минаха години обаче - оттогава китайски фирми подписаха договори за строеж на стадиони, разширяване на пристанището, за изграждане на пречиствателни съоръжения, водни централи, шосе от Абиджан до курорта Гранд Басам, без да говорим за язовирите и споменатия вече нов мост в най-големия град.


Китайците изместват французите и от други сфери. Например частната китайска телекомуникационна фирма "Стар таймс" стартира преди две години платен тв канал, сложил край на дългогодишния монопол на френския "Канал плюс", поделение на "Виванди". За да конкурира "Стар таймс", "Канал плюс" бе принуден да свали цената на декодерите с една трета.


През последните година-две китайски бизнесмени иззеха от ливанските производството на подови плочки и откриха десетки магазини в цялата страна.


Китайският президент Си Цзинпин на първото си посещение в Сенегал в средата на юли.

© Associated Press

Китайският президент Си Цзинпин на първото си посещение в Сенегал в средата на юли.


Горе-долу същата картина виждаме и в Сенегал, чиято икономика се разрасна миналата година със 7.2 процента. Китайската "Овърсийз констръкшън груп" изгражда индустриален парк в покрайнините на Дакар. "Чайна рейлуей констръкшън" ремонтира и модернизира жп линии.


Сред другите китайски проекти ще посочим строежа на нова сграда за сенегалското външно министерство и основния ремонт на стар язовир в южната част от страната.


Миналата събота в Дакар пристигна за пръв път на посещение китайският президент Си Цзинпин. Визитата бе свързана с откриване на музей на черната цивилизация. Също като в случая с язовира "Субре" идеята за изграждане на такъв музей датира още от 60-те, но се осъществи едва след половин столетие, щом дойдоха пари от Китай.


Идването на китайския лидер, отпътувал вече за Руанда и Южна Африка, очевидно ще превърне Сенегал в опасен конкурент за Кот д'Ивоар сред китайските бизнесмени. От 25 до 27 юли в Йоханесбург предстои юбилейна, десета поред среща на върха на БРИКС. На връщане Си Цзинпин ще се отбие и на остров Мавриций. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 604 Разстроено

  Ох! Тези действия на Комунистически Китай са много опасни за Демокрацията и за Евроатлантическата общност! Дори имам притеснения, че противоречат на свободната пазарна икономика.

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 2. 2 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  Китайците изтласкват руснаците в Сибир , а камо ли французите от бившите им колонии.
  Нормално. Франция не може да се състезава с Китай икономически.

 3. 3 Профил на aui22571730
  aui22571730
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако Франция губи (влиянието си) в бившите ѝ колонии в Африка,
  това е загуба и за ЕС. А от там и за България.
  От друга страна комунистите в Китай и Русия винаги могат да се разберат, което е лошо за САЩ и целия демократичен свят.

 4. 4 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Европейците не могат да се конкурират със Китай в държави с висока корупция.

 5. 5 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 564 Любопитно

  До коментар [#3] от "aui22571730":

  И какво печели България, ако Франция запази влиянието си върху бившите си африкански колонии?☺

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Китайците изтласкват руснаците в Сибир , а камо ли французите от бившите им колонии.Нормално. Франция не може да се състезава с Китай икономически.
  —цитат от коментар 2 на tacheaux  До коментар [#2] от "tacheaux":

  1. Как немощната китайска култура ще "изтласка" висшата френска култура от Африка?
  2. Как Китай ще храни Африка,когато едва смогва да нахрани собственият си народ наброяващ един МИЛИАРД и половина?!

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Нека да опитат и от китайския мед и от китайското жило. И после да сравнят.

 8. 8 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 525 Неутрално


  "Китайците изместват французите и от други сфери. Например частната китайска телекомуникационна фирма "Стар таймс" стартира преди две години платен тв канал, сложил край на дългогодишния монопол на френския "Канал плюс", поделение на "Виванди". За да конкурира "Стар таймс", "Канал плюс" бе принуден да свали цената на декодерите с една трета"

  Тези лоши китайци, намалили цената на услугата с 1/3, колко не демократично и противоречащо на свободната конкуренция и пазар, друго си е френското монополче.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  Китай колонизира Африка от началото на този век. Не само западната част, а и на изток - Етиопия, Танзания. Само в Кения индийците са всеоще по-силно представени. Африка е най-богатият на ресурси континент, които ресурси са жизнено необходими на китайската икономика. Китай купува правителствата на африканските страни и се настанява като господар в Африка. Не виждам как демократичния свят може да се противопостави на това!

 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Нормално, защото Франция се отнася с бившите си колонии като с настоящи колонии. Вместо да изгражда индустриални зони, което би им дал голямо предимство, тя се бори за инфраструктурни проекти, където Китай винаги предлага по-изгодни условия.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  Китай дава заеми на африканските страни САМО, ако китайски фирми строят инфраструктура с китайски материали. Добре е че в Абиджан са се усетили!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  До коментар [#10] от "voyko":

  Китай никога не предлага по-изгодни условия, дори напротив. Но купува местните политици. Основното предимство на Китай е, че държавата разполага с практически неограничен паричен ресурс и няма нужда да се съобразява с каквито и да е "добри практики" в бизнеса!

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  До коментар [#12] от "b_52_strato":

  Аз съм из Африка от юни 2013, но и на мен няма да повярвате. Ваш избор!

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4202 Любопитно

  За повече информация и специфични проекти ето линк към програмата "Китайско-африканска изследователска инициатива" към вашингтонския университет "Джонс Хопкинс" (английският акроним на програмата е "Кари", симпатично)
  http://www.sais-cari.org/
  Ръководител е професор Бройтингъм, много добър професионалист и свестен човек. А, да не забравя, професорът е жена. :-)

 16. 16 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Явно Франция е изпуснала нещата, а Макрон се переше как заедно с африканците щели да връщат силата на френския... Китайците явно стъпват достатъчно умно, защото повечето африканци изглежда им се радват. Пък китайците имат десетки милиони излишни мъже, защото десетилетия наред са избивали момичетата заради закона за едното дете, та трябва да ги разселят някъде...

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Китай колонизира Африка от началото на този век. Не само западната част, а и на изток - Етиопия, Танзания. Само в Кения индийците са всеоще по-силно представени. Африка е най-богатият на ресурси континент, които ресурси са жизнено необходими на китайската икономика. Китай купува правителствата на африканските страни и се настанява като господар в Африка. Не виждам как демократичния свят може да се противопостави на това!
  —цитат от коментар 9 на vassilun


  Как ще виждаш как демократичният свят ще се противопостави на това като водите война срещу Тръмп, а не срещу Китай? Тръмп поведе за пръв път война срещу Китай за намаляване влиянието му в света, включително и в Африка, което ще рече в интерес и на Европа, Меркел и Макрон се напънаха да се съюзяват с Китай срещу САЩ за да свалят Тръмп! Китай започна да колонизира и Източна Европа, европейците правят парчета на Америка с неплащане за отбрана и провокират Америка да излезе от НАТО! Без Америка французите не само ще загубят бизнеса в Африка, а навсякъде. Останалите европейци също.
  Сега ще започнете да разбирате разликата между Америка като световен лидер и Китай. При Америка Франция си прави спокойно бизнеса в бившите колонии. При Китай не. Китай има достатъчно китайци да ги закара навсякъде по света да работят и с държавната си икономика може да убие всеки конкурент с дъмпинг.

 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Това направиха глобалистите,Китай да превземе света. Добре,че избрахме Тръмп та да се промени политиката срещу Китай!

 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Китай прави това което правиха преди западните страни ! Който може го прави !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  ЕС ги взеха за мезе с техните социални програми и хуманност. Докато Съюзът изнемогва да спасява и изхранва стотиците хиляди мигранти, разни бременни самотни жени и деца без документи и родители, китай тихо-мълком заема местата на водещите икономики, и се подсмихва. Двама се карат (Русия и ЕС), третият печели (Китай се намества в Сибир и Африка)

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  До коментар [#17] от "gozambo":

  Със заслепени от "слънцето" Тръмп, не разговарям.

 22. 22 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Вече над 50 години САЩ и Европа показаха, че не могат да работят с Африка. Нека Китай сега да опита.

 23. 23 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Неведнъж съм казвал - Азия е новата Европа! Старата се задушава в собствената си простотия (разбирай толерасития и либерастия). Докато в Австрия милеят за третия пол, някъде по света мъжете все още имат топки, тестостерон и космати мищници!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 24. 24 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Китай прави това което правиха преди западните страни ! Който може го прави !
  —цитат от коментар 19 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Грешиш. Кога западните страни са строили в Африка? Това, което правиха е да слагат психопати на власт, които в замяна си продаваха ресурсите за стотинки.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Весело

  Грешиш. Кога западните страни са строили в Африка? Това, което правиха е да слагат психопати на власт, които в замяна си продаваха ресурсите за стотинки.
  —цитат от коментар 24 на the_thraex


  А Китай сега обратното ли прави?
  Взима психопатите при себе си и изпраща своите ресурси в Африка?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Европа с тоя манталитет няма как да се съревновава икономически с Китай,я погледнете източна европа на какво е гето прилича,западна европа върви по-напред икономически,абсолютно целенасочено спрямо източна европа,като искат да не идв китайци да дават кредити на балканците,защо западноевропейците не се постараят малко повече,защото на мен пък ми омръзна да слушам за корупция,ако някой иска да ми каже че в африканските републики има по-малко корупция от тази на западни балкани,просто може да се застреля.

 28. 28 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Ами нека да инвестират, стига са се давили в Средиземно море африканчетата.

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Това направиха глобалистите,Китай да превземе света. Добре,че избрахме Тръмп та да се промени политиката срещу Китай!
  —цитат от коментар 18 на gozambo


  Стига с този Тръмп бе!
  Опище маалата с този никаквец!
  Не виждам какво му харесваш толкова, като от далеч му личи че майка му като малък го е изпускала върху главата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#6:"deaf"][/quote]
  "... Как немощната китайска култура ще "изтласка" висшата френска култура от Африка?
  ===
  Нещо не мога да се сетя за съвременна висша френска култура. Напиши нещо конкретно,
  може да съм пропуснал. Имали са световно известни философи, писатели, композитори
  Имали са..., но дори със своите философи и мислители, Китай ги превъзхожда.
  Откакто немците ги смачкаха и окупираха за отрицателно време, те не са изпаднали
  до положение на средна европейска държава, заради решаващата роля на САЩ.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 31. 31 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 462 Неутрално

  още през 2007 китайски работници строяха пътища в сенегал (пътешествах тогава из тази част на света). работеха бързо и евтино. не си представям френски работници (независимо дали стари или нови французи) да дойдат да чукат камъните по бордюрите. та те така.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 32. 32 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#24] от "the_thraex":

  Тук си прав. Китайците са даже още по-хитри. Те пак ти вземат ресурсите /щот едва ли са в Африка искайки да си внесат екстра черни имигранти например/, обаче ти дават заем, който да плащаш докато въщност не можеш да платиш - така хем си покриват разходите по инфраструктурните проекти с твои пари, хем после ти вземат и ресурсите с които да си изплащаш заема. Европейците можеха да го направят, ама дали от тъпотия, дали от скрънзотия, никога не подходиха така.

 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Китайците работят, печелят пари и инвестират по цял свят. Скоро няма да остане компания без китайско участие, Французите почиват на стара слава, те са закъсали някъде през 60-те години и разчитат на лоялността на бившите си колонии. Но това е анахронизъм, вече печели този, който работи, а не който само вдига стачки и иска отстъпки.

 34. 34 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Западът многкратно се гавреше, екслпоатираше жестоко африканските си колонии. Налагаше им жестоки условия, целащи разрушаване на икономиката. Не че правеше нещо по-различно към България. Затова китайците са повече от добре дошли! Както и у нас.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 35. 35 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#5] от "стафилокок":

  Достъп до ресурс и огромен човешки капитал, само виж в Гана и Сенегал ко става, Нигерия също!

 36. 36 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Спокойно, Китай също така купува правителствата в Източна европа и чрез тях ще лобира ЕС да не се противопоставя.

 37. 37 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Китай прави това което правиха преди западните страни ! Който може го прави !
  —цитат от коментар 19 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Китайците поне ,не се забавляват с лов на хора в колониите ...Нито пък с рязане на ръце за неизпълнение на дневната норма , както правеха управителите на крал Леополд белгийски.

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Китай "атакува" Африка от много отдавна...
  Основни страни с ресурси природни изкопаеми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#28] от "dgerald":

  Всъщност сте прав.
  Ако китайците накарат африканците да работят, онези може и да намалят свръхраждаемостта си.
  Европа се провали тотално в Африка.
  И сега този провал се връща като бумеранг с цели тълпи нашественици.

  Panta rhei....
 40. 40 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Китай има интереси в Африка много преди да прояви такива и в Европа. За мен е необяснимо как европейските политици не виждат какво прави Китай и как пропускат историческия шанс да му се противопоставят, съюзявайки се с Тръмп. Те правят точно обратното - заиграват се с Китай срещу Тръмп. Покъртителна недалновидност, която във времето ще бъде наказана. Дано по-скоро това некадърно поколение политици в Европа бъде изметено и дано в следващото има истински лидери, а не бюрократи и пияници.

 41. 41 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#30] от "С С К":

  Франция е пета икономика в света, пред британската и зад Германия (защото има с 20м. повече население). Има ядрени оръжия, самолетоносачи, космическа програма, има най-доброто здравеопазване в света. Има 35ч. работна седмица, а заплатите на французите са колкото немските. Няма нито една американска база на своя територия за разлика от съседите си. Има най-силната армия в ЕС. Франция е най-посещаваната сграна в света, Париж е най-посещавания град в света. Ето ти няколко примера защо френската цивилизация превъзхожда китайските комунисти. Дори самия факт, че се опитвате да сравнявате една от най-високоразвитите страни в света с робовлазелско общество, където мнозинсгвото от населението работат по 20ч. за купичка ориз, говори за ВАШАТА ниска култура.

  Франция Е велика сила, а вие сте поредния недочел палячо. Нищо лично.

 42. 42 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Франция е пета икономика в света, пред британската и зад Германия (защото има с 20м. повече население). Има ядрени оръжия, самолетоносачи, космическа програма, има най-доброто здравеопазване в света. Има 35ч. работна седмица, а заплатите на французите са колкото немските. Няма нито една американска база на своя територия за разлика от съседите си. Има най-силната армия в ЕС. Франция е най-посещаваната сграна в света, Париж е най-посещавания град в света. Ето ви няколко примера защо френската цивилизация превъзхожда китайските комунисти. Дори самия факт, че се опитвате да сравнявате една от най-високоразвитите страни в света с робовладелско общество, където все още мнозинството от населението работят по 20ч. на ден за купичка ориз, говори за ВАШАТА ниска култура.

  Франция Е велика сила, а вие сте поредния недочел палячо. Нищо лично.

 43. 43 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Дори няма да коментирам този пасквил, с който плашите гаргите. Ще ви кажа само, че връзките между Франция и колониите й са много дълбоки и скоро няма да бъдат измеснени за ужас на франкофобите. Иначе нека китайците инвестират в инфраструктурата на Африка, няма лошо. Нека всеки помага.

 44. 44 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1161 Весело

  Ми като всички се пренесоха от Африка във Франция, сообено в последните години, там 'зе да се опразва и затова Китай се намесва... :)
  Справка: ''френския'' национален отбор по футбол :)

 45. 45 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1161 Любопитно

  До коментар [#35] от "bretschneider":

  ''огромен човешки капитал''?
  Че малко ле е мат'ряла в Китай? :)

 46. 46 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#44] от "imaligoogle_hr":

  Много си "умен" :)

 47. 47 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Пий си ракията и си гледай шоуто на слави, Бай Ганьо. Велика Франция ще мине и без вашите съвети. Не се виждат, че живеят в най-голямата кочина, тръгнали по създателката на ЕС да плюят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK