Кой се готви за Брекзит без сделка

Кой се готви за Брекзит без сделка

© Associated PressВеликобритания и ЕС-27 имат 13 седмици да се споразумеят какви ще са отношенията им след Брекзит – поначало трудна задача, която вече изглежда непостижима за правителството на премиера Тереза Мей. За целта Брюксел и Лондон трябва да постигнат съгласие, което да бъде одобрено поотделно от всички останали 27 страни до 29 март 2019 г.


17 месеца след като обяви началото на процеса, Мей с мъка успя да обедини правителството си около преговорна позиция. Консенсусът трая само два дни, преди в знак на несъгласие министрите за Брекзит и на външните работи Дейвид Дейвис и Борис Джонсън да напуснат.


Перспективата Обединеното кралство да напусне Европейския съюз "без сделка" става все по-реална. Излизане без сделка означава, че в деня на Брекзит всички споразумения между двете страни престават да действат, без да има какво да ги замести. Това ще остави в правен вакуум търговията, пътуванията и комуникациите. Ето кои бизнеси и институции вече се готвят за този сценарий, който ще хвърли отношенията между Острова и континента в хаос.


Бизнесът
"Еърбъс" активира резервните си планове за Брекзит, заявиха от компанията миналата седмица. Самолетостроителят ще започне действия, които да гарантират, че производството му може да продължи независимо от това как Великобритания ще напусне. Преди това компанията предупреди, че обмисля да изтегли инвестициите си от Великобритания.


Европейският производител на самолети обясни, че е направил оценка на рисковете, свързани с Брезкит. Ако страната напусне "едновременно единния пазар и митническия съюз незабавно и без преходно споразумение", това ще предизвика големи смущения в производството ѝ във Великобритания и загуби за милиарди долари. "Еърбъс" има 25 обекта в Обединеното кралство, където произвежда крила на самолети. Компанията дава работа на 14 хил. души на Острова и поддържа по веригата още 100 хил. работни места.


От автомобилната компания "Ролс-Ройс" също обявиха, че са готови да складират свои стоки, за да смекчат проблемите през март догодина, но вероятно ще започнат това в края на 2018 г.


Опасения изказват публично и "Ягуар Ленд Роувър", БМВ и "Сименс". От "Амазон" са казали в прав текст на министъра за Брекзит Доминик Рааб, че страната ще се изправи пред "гражданско неподчинение" при Брекзит без сделка, писаха "Гардиън" и "Таймс", позовавайки се на източници, присъствали на срещата.Авиокомпанията "Райънер" също коментира, че шансът за подобно развитие е значителен. "Макар да се смята, че преходният период в срок от 21 месеца - от март 2019 г. до декември 2020 г., ще влезе в сила и ще бъде удължен, скорошните събития в политическата сфера във Великобритания засилиха несигурността. На мнение сме, че опасността от твърд Брекзит се подценява."


Фармацевтичната фирма AstraZeneca обяви, че ще увеличи запасите си от лекарства в Европа с 20%, подготвяйки се за труса, след като европейският регулатор предупреди бизнеса за опасността. За тази индустрия Брекзит без сделка означава, че тестовете и издаването на лицензи ще трябва да се правят на два пъти – по британските и по европейските правила, за да може да се търгува с тях. Досега тестове, направени в едната страна, бяха валидни и в другата.


Службата за здравеопазване също се готви "усилено", за да си гарантира снабдяване на екипировка и лекарства. "Никой не може да се преструва, че тази ситуация е желана", коментира директорът ѝ Саймън Стивънс. По време на агитацията за Брекзит едно от най-шумните обещания на активистите бе, че вноската към ЕС ще може да бъде пренасочена към британското здравеопазване. Бюджетът на службата обаче не се е увеличил значително.


Какво казва ЕС


Главният преговарящ на Европейския съюз по въпроса за напускането на Великобритания Мишел Барние предупреди Лондон, че разполага с 13 седмици за постигане на споразумение. "Открити сме за всякакви предложения, стига да бъде възможно да бъдат наистина приложени. Трябва да бъдем готови за всякакво развитие", предупреди той.


Европейската комисия призова държавите членки да ускорят подготовката за всички възможни последици от преговорите за Брекзит. Тъй като все още не е сигурно дали на тази дата ще има ратифицирано споразумение за оттегляне и какво то ще включва, в момента се провеждат действия в опит да се гарантира, че институциите на ЕС, държавите членки и частните субекти са подготвени за оттеглянето на Обединеното кралство, отбелязва комисията.


Предвижда се през октомври Европейският съвет да оцени хода на преговорите и ако те са успешни, да разреши продължаване на разговорите за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, както и въвеждане на преходен срок преди същинската раздяла. По искане на Лондон и с единодушие държавните и правителствените ръководители от ЕС могат да удължат преговорния срок, който изтича наесен.


Фотогалерия: Листовките, които спечелиха референдума за Брекзит >


Британските финансови компании, които ще имат нужда от база в Европейския съюз, трябва да подадат молби за лиценз този месец, предупреди Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) в опит да подготви фирмите за възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка за Брекзит.


"Тъй като няма гаранции, че ще се стигне до споразумение за преходния период, институциите трябва да обмислят сценария за "твърд" Брекзит на 30 март 2019 г.", посочи органът в свое изявление.


При липса на преходна сделка връзките с клиентите в ЕС може да бъдат прекратени. "На 30 март 2019 г. компаниите трябва да имат напълно оторизирано юридическо лице, намиращо се в ЕС-27, за да продължат да доставят услуги в съюза", предупреди ESMA и посочи, че някои от националните регулатори вече са затрупани с молби.


Ирландия


Как границата между Ирландия и Северна Ирландия да остане отворена е един от най-важните въпроси за двете държави – и може би най-трудният за решаване. За двете Ирландии е важно да гарантират, че контрол няма да бъде наложен както заради пресните спомени за въоръжения конфликт, така и поради чисто практическата причина, че границата понякога минава през задните дворове на хората. След Брекзит обаче тя ще се превърне във външна граница на съюза, също както тази между България и Турция например, което означава, че на нея трябва да има проверки.


Ирландското правителство вече обяви, че ще наеме 1000 митнически и ветеринарни служители, които да се занимават с новите търговски правила след края на преходния период. Премиерът Лео Варадкар все още смята, че има надежда Лондон и Брюксел да се разберат, но е скептичен относно възможността британския парламент да одобри споразумението. "Ирландия трябва да забърза подготовката си за сценария "без сделка", каза той.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2924 Весело

  От великобритания ще стане едно хубаво плашило за останалите мераклии да напуснат ЕС ...

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2924 Весело

  От великобритания ще стане едно хубаво плашило за останалите мераклии да напуснат ЕС ...

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Ингилизите, каквото си надробиха , това ще кусат.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Весело

  В СССР имало един лаф, че някой е като ”арменски комсомолец”. Това означавало, че сам си създавал проблемите и после дълго и героично ги решавал. Та и британците така —зорлем герои.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Вероятността за Брекзит без сделка все още е под 50%, но ако стане много ще са пострадалите. Затова всеки когото го касае трябва да има резервни планове.

 6. 6 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 247 Весело

  Те ква я мислеха, тя ква става..

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ай листовките къртят. Тия са рядко просто племе ако кълват на подобна стръв...

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Ситуацията с преговорите прилича, малко, на заплахите на самоубиец към околните, присъстващи на екшъна! Докато той "заплашва", че ще скочи, приятелите се опитват да го спрат, а част от "родата" вика: "Скачай, не му мисли"! 😩😳😰
  Е, сълзите и сополите, предстоят, а също и приказките от рода на : Аз нали ти казах!😇😈
  "Татковците" на Брекзит-а оставиха всичко и всички, и чакат от близо, "акушерите" да им поднесат "недоносчето", което с много "любов" създадоха!😩😰
  Да им е живо и здраво!😎😇😂

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Голяма бюрокрация, голямо чудо.
  Намалете бюрократщината и всичко ще си дойде на мястото.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Всички трябва да се готвим за Брекзит без сделка, защото отдавна стана безпощадно ясно, че хората, които набутаха британците в тази каша нямат план!!!

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Брекзит без сделка е моята прогноза.Проблемите на Еърбъс и Астра Зенека някак си не успяват да ме трогнат.

 12. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Мъдрият британски избирател е явно толкова мъдър, колкото и българският.

 13. 13 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Има един много оптимистичен извод от тая каша и той е, че ние - българите, явно, не сме чак толкова прости, за колкото ни мислят и за колкото се мислим. Явно има и по-прости.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Весело

  Всички трябва да се готвим за Брекзит без сделка, защото отдавна стана безпощадно ясно, че хората, които набутаха британците в тази каша нямат план!!!
  —цитат от коментар 10 на selqnin  До коментар [#10] от "selqnin":

  Ама ти не знаеш ли,че Бог се смее,когато някой си прави планове!

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#12] от "Индиана":

  Тя глупостта си ходи хората и при това процента на малоумните е еднакъв, той не зависи от стандарт и политиèска система.
  В САЩ си избраха идиот, англичаните гласуваха за Беркзит-а, в Русия "обичат" Путин, ние също си избираме, при това редовно супер предводител.
  Май само в Германия и (може би) във Франция все още на везните натежава нормалното.
  И скандинавците добре се оправят, ама там причината не е в партии и политици, просто хората са една идея по-честни, а и за всеобщо учудване, добре си гледат работата.

 16. 16 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Искам Англия да страда заради арогнаството си да напусне ЕС. Да обеднеят яко! И до ходи кривозъбата Мей да се среща с Путин, да пропаднат дано.

 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Искам Англия да страда заради арогнаството си да напусне ЕС. Да обеднеят яко! И до ходи кривозъбата Мей да се среща с Путин, да пропаднат дано.
  —цитат от коментар 16 на Aldi Mitov


  Великобритания е най-антируски настроената държава в ЕС от големите икономики.Най-проруската е Германия.Или живеете в паралелна Вселена, или нарочно лъжете.

 18. 18 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Как да влезем в UK без виза след BREXIT:

  1.Полет София- Дъблин -174 лв.
  2.Бус Дъблин - Белфаст -16 лв,

  готовооо

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 19. 19 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsvetko_51":

  Германия? С Меркел 4 ти мандат. Я пробвай пак.
  Франция - без коментар. Дано ти се случи някога да поработиш с французи, да видиш ти какво е тъпотия съчетана с високомерие.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  " Опасения изказват публично и "Ягуар Ленд Роувър", БМВ и "Сименс". От "Амазон" са казали в прав текст на министъра за Брекзит Доминик Рааб, че страната ще се изправи пред "гражданско неподчинение" при Брекзит без сделка, писаха "Гардиън" и "Таймс", позовавайки се на източници, присъствали на срещата."

  Какво друго да се очаква, след като самолета на Англия отдавна е на автопилот по отношение на Брекзита ? Единственото ясно нещо тука е, че нищо не се знае ! Което може да предизвика паника не, ами направо истерия на финасовите пазари, а и не само там ! Загубите са непредвидими отсега, но да му мислят англичаните!

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#11] от "Вячеслав Атанасов":

  Е пожелавам ви да не ви трогнат. И ви пожелавам да не сте един от стотиците хиляди работници, зиито работни места ше бъдат съкратени или преместени в резултата на трусовете около излизането.

 22. 22 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Англичаните излизат от ЕС заради огромните разходи на Европейските чиновници. Казаха, че не са съгласни с това разхищение и точка. Не трябва да им се сърдим, хората си имат позиция и си я отстояват.

 23. 23 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#17] от "musashii":

  Като пропаднат и обеднеят и не могат да разчитат на ЕС да им спаси дупето ще станат про-каквото-трябва. Не виждам нищо антируско в това да клатиш ЕС излизайки от него, така че може би вие живеете в някаква по-стара версия на света.

 24. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Помислете си за брекзит без сделка. На най-битово ниво. Хиляди билети (дали не и милиони) за жп и самолети, резервации в хотели и т.н. Просто трябва да се отменят. Защото се въвеждат визи. Стоки за млрд. трябва да започнат да се обмитяват. Грубо за 1.5 млрд на ден е стокооборота. Представете си хиляди служители, заети с обмитяване на тези стоки.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 25. 25 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#24] от "Николай Колев":

  Точно така трябва да стане. Ако искаш облагите на ЕС , то влизаш в ЕС. Ако не си в ЕС, не ползваш привилегиите. Това е.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До 14
  Цитатът е от американски филм, в който буквално се казваше : "Ако искаш да разсмееш Бог- кажи му за плановете си"!!!
  Политиката, обаче е доста по-сериозно занимание от киното и занимаващите се с нея трябва да имат не просто План, а и няколко резервни плана...

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Политиците в Англия май се надяват на чудо...
  ЕС ще им удължи срока, но това е вече агонията на паровата ситуация, в която влязоха сами...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  "... Опасения изказват публично и "Ягуар Ленд Роувър", БМВ и "Сименс". От "Амазон" са казали в прав текст на министъра за Брекзит Доминик Рааб, че страната ще се изправи пред "гражданско неподчинение"..."!

  Мисля, че едрия бизнес ще налее малко акъл в главите на гордите британски благородници и политици...! Естествено, няма да стане за няколко дена, но за няколко години, ще им светне лампата на британските управляващи! Перспективата да изчезват по няколко десетки хиляди работни места годишно на острова е, много плашеща...!
  Допълнителната каша, която ще се забърка между двете Ирландии също, никак не е за подценяване. Шотландците, също може да поднесат непредвидени изненади...!
  Няколко години ще има непредвидени изненади и за двете страни. Дано, здравият разум вземе превес, над "здравите сили"...!

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  От великобритания ще стане едно хубаво плашило за останалите мераклии да напуснат ЕС ...
  —цитат от коментар 1 на SS


  Все някой трябва да бъде и лошия пример. :)

 30. 30 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 225 Неутрално

  След Брекзита британското правителство неминуемо ще започне да рече социалните разходи, в т.ч. и мигрантските пари. Сеага на Кале има мигрантски лагер, където мургавите мераклии за лек живот на чужд гръб дебнат да се промъкнат във Великобритания. И замерят френските полицаи с камъни. След година ще направят такъв на Дувър, за да дебнат как да се довлекат пак в Европа. Със сигурност мигрантските золуми ще вгорчат яко живота на "бобитата" и на Тереза Мей.

 31. 31 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Със или без сделка са губещи отвсякъде !!!

 32. 32 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#22] от "The Island": Англичаните, а не шотландците или северноирландците, гласуваха за излизане заради пропагандата срещу ЕС в Дейли Мейл, Телеграф, Експрес, Сън и други, която продължава вече повече от 25 години. Бюрокрацията на ЕС струва около 10 пъти по-малко от британската и е само 10% от нея. Гласуваха не заради разходите, а заради имиграцията - 1 милион поляци, 300 хиляди румънци, 150 хиляди българи за кратко време. Не е много за страна като Великобритания със 70 милиона население, но когато е за кратко време и когато горепосочените медии всеки ден пускат снимки на румънски и български цигани, настанили се в парковете на катун, това е резултатът.

  k.stefanov
 33. 33 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  Кой се готви за Брекзит без сделка
  ********************************

  Вероятно и двете страни се готвят, но кой как се е подготвил ще разберем само след месеци!

  Мараба, С-ДС доносници!
 34. 34 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Искам Англия да страда заради арогнаството си да напусне ЕС. Да обеднеят яко! И до ходи кривозъбата Мей да се среща с Путин, да пропаднат дано.
  —цитат от коментар 16 на Aldi Mitov


  И какво ти е виновна Великобритания за това, че не желае да живее в семейство, в което се краде и се прахосват средства абсолютно неефективно, както и затова, че има тълпи, които са тръгнали към Острова на социален туризъм?

  Твърд Брекзит е много вероятен, но той няма да просъществува дълго, защото е в ущърб и на двете страни - както на бизнеса, така и на хората... Освен това в природата не съществуват опразнени ниши - когато една фирма си тръгне, ще отвори офиси и заводи друга; когато отношенията с едни партньори са затруднени, се намират бързо нови партньори. Това естествено изисква известно време за пренастройка, но нито Норвегия, нито Швейцария са закъсали особено много за това, че не са в ЕС.

 35. 35 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#26] от "selqnin":

  Цитатът е от американски филм, в който буквално се казваше : "Ако искаш да разсмееш Бог- кажи му за плановете си"!!!

  Ха-ха, глупости!Това, че ти си го чул за пръв път в някакъв американски филм, не означава, че е от там!!

 36. 36 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  Ми клъвнаха. Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима акъла. Ингилизите изглеждат сериозно наказани!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 37. 37 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 785 Весело

  Плюещите тука май не са прочели още какво се договориха Юнкер и Тръмп. А и да се прочели, май нищо не са разбрали... Дерзайте друзя.

 38. 38 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ebeneezer Goode":

  Случвало ми се е. 100% потвърждавам!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 39. 39 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "The Island":

  Лъжеш! Излизат заради емигрантите от ИЗТОЧНА ЕВРОПА, които им заемали раб места. Халал да са им! С все тъмнолилавата сган патладжани, дето не ги притесняват щото са си техни

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 40. 40 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#31] от "valtoro":

  Амин!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Как да влезем в UK без виза след BREXIT:1.Полет София- Дъблин -174 лв.2.Бус Дъблин - Белфаст -16 лв,готовооо
  —цитат от коментар 18 на DS


  Пътуването до Великобритания никога няма да е проблем и винаги ще си добре дошъл так - въпросът е, че няма да можеш да отидеш и да се наредиш веднага на опашката за социални помощи, както правят доста "туристи"...

 43. 43 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#17] от "musashii":Като пропаднат и обеднеят и не могат да разчитат на ЕС да им спаси дупето ще станат про-каквото-трябва. Не виждам нищо антируско в това да клатиш ЕС излизайки от него, така че може би вие живеете в някаква по-стара версия на света.
  —цитат от коментар 23 на Aldi Mitov


  Брекзита няма нищо общо с Русия.Ама изгонването на руски дипломати има.И чудно защо повечето руски дисиденти бягат във Великобритания като Скрипал,Виктор Суворов,Березовски,Ахмад Закаев.
  Това че Великобритания щяла да стане проруска е най-голямата глупост,която съм чел във форума.А доста глупости са се писали тук.

 44. 44 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":
  И на други съм го назвал сега и на теб ще ти го кажа :

  В политика и бизнеса/за разлика от мореплаването/ ,плъховете последни напускат потъващия кораб Запомни го ,плъховете са последните

  гошо
 45. 45 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  България и други държави си държим златото в Лондон. Ако направят нещо на работещите там българи, трябва веднага да си върнем златото.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 46. 46 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Важното е, че Косьо, Чичо Митко, Пешо и Драган - българи с британски паспорти, убедено гласували заедно с локалните британски идиоти срещу Брюксел - ще го отнесат толкова плътно и чисто, че е възможно да забравят и малкото английски, който някога са знаели... (Историята е по действителен случай, макар имената да са случайно подбрани. Трябваше навремето БГ вестниците да се поинтересуват от тая тема, щеше да е забавно четиво в ретроспект)

 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Що ми се струва, че ВБ ще спести много повече пари, отколкото може да загуби при твърд Бекзит. Освен това и ще си спести бъдещи налози към Брюксел. Разбира се те ще гонят максималната изгода до последно. Дъртата империя знае как да си пази интересите, за разлика от нашите подлоги. И защо пък некои другаре се тревожат за бъдещето на ВБ? Ами че 95% от земното население не членува в ЕС и даже не го осъзнава . Ако пък има някой, който въобще не бива да се притеснява от Брекзит, това сме ние. ВБ е далече и почти нямаме сделки с тях. Майната им!

 48. 48 Профил на sn0wflake
  sn0wflake
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Референдумът беше най-масовия тест за интелигентност :) Резултатът е притеснителен за нивото на интелект на Великобритания :)

 49. 49 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#11] от "Вячеслав Атанасов":Е пожелавам ви да не ви трогнат. И ви пожелавам да не сте един от стотиците хиляди работници, зиито работни места ше бъдат съкратени или преместени в резултата на трусовете около излизането.
  —цитат от коментар 21 на m17


  Сърдечно благодаря за добрите пожелания.Винаги се намират работници-страдалци и компании в криза,когато трябва да се случи нещо логично и справедливо.Мини Бобовдол ли не щеш,ВМЗ Сопот ли не щеш и какви ли не още трагедии.

 50. 50 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Любопитно

  Освен това в природата не съществуват опразнени ниши - когато една фирма си тръгне, ще отвори офиси и заводи друга; когато отношенията с едни партньори са затруднени, се намират бързо нови партньори. Това естествено изисква известно време за пренастройка, но нито Норвегия, нито Швейцария са закъсали особено много за това, че не са в ЕС.
  —цитат от коментар 34 на naskotop


  Каква идилия!
  Апропо - имате ли данни за това в каква икономическа форма е Британия при влизането си в ЕИО?

  Мараба, С-ДС доносници!
 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Лирата вече се обезцени с около 20% заради брекзита. Аз лично съм много доволен, защото синовете ми се изучиха в рамките на преговорния процес, когато няма промяна в режима на пътувания, но при нисък курс на лирата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 802 Неутрално

  [quote#50:"Манчо"][/quote]

  Имам данни не само за Великобритания, но и за Норвегия, и за Швейцария... Имам данни и за това икономически колко по-малка и маловажна (съответно - по-различна в бизнес аспект) е Европа в сравнение със Западна Европа през 1972 г.

  В последните 10 години брутният продукт на света се е увеличил с 27%. САЩ са го увеличили с 32%. В същото време този на ЕС е СПАДНАЛ с 10%.

  Истината е, че когато един човек е беден, се стреми да се присъедини в някаква по-голяма група, но когато не е беден, може да си позволи на първо място да държи на принципите си (заради които всъщност не е беден)...

 53. 53 Профил на P_L
  P_L
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление едва ли ЕС ще прояви твърдост. Най-вероятно ще се удължава преговорният период докато не се постигне споразумение. Затова възможността за "Твърд" изход по-скоро е само заплаха.

 54. 54 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#31] от "valtoro":

  И всичко това заради един референдум. В който най-кресливият - Борис Джонсън сега се изхлузи по бели гащи. А според мен, той трябва да бъде съден за подвеждане на общественото мнение. А бъдещето от този референдум може да се окаже следното: една обща Република Ирландия между Дъблин и Белфаст, самостоятелна Република Шотландия, и двете в ЕС, и самотни Англия и Уелс, вън от ЕС. Така става, когато нямаш лидери, които да отстояват интересите на обществото, а кресливи малоумници, които бягат, когато стане напечено. Но и ние не сме прокопсали, де.

  vesela
 55. 55 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#52] от "naskotop":

  Абсолютен фейк! Според МВФ през 1990 та САЩ са произвеждали 22% от световния БВП, а сега произвеждат 15.1%. ЕС произвежда 16.3%.
  Всички падат надолу, защото Китай за това време от 4.1% е стигнал до 18.7%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 56 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Трябваше да оставят Фараж и Джонсън да извадят ВБ от ЕС, за да запомни народа хубаво кой ги е излъгал и им е разказал играта.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 57. 57 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Вританците са си самодостатъчни!

  Това и някой друг го твърдеше, ама отива от зле на по-зле!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 58. 58 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 511 Весело

  Успокоителното е, че ние може да сме 80% дебили, но те са 120% !

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 59. 59 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Английските чукундури си мислят, че Великобритания е още империя и каквото си поискат трябва да се случи. Да, ама НЕ!
  Нито вече са велика, нито империя.

 60. 60 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Много заблудена и изкючително невъзпитана нация.

 61. 61 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#52] от "naskotop":Абсолютен фейк! Според МВФ през 1990 та САЩ са произвеждали 22% от световния БВП, а сега произвеждат 15.1%. ЕС произвежда 16.3%.Всички падат надолу, защото Китай за това време от 4.1% е стигнал до 18.7%.
  —цитат от коментар 55 на tribiri


  Да извадим калкулатора:

  https://tradingeconomics.com/united-states/gdp

  https://tradingeconomics.com/european-union/gdp

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Е, каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи.

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Е, каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи.

 64. 64 Профил на rvm
  rvm
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "naskotop":

  Много ме кефите така като постнете разни графики и носите вода от 12 долини в 13-тата за да "докажете" нещо.
  1) Финансовата криза 2007-2010 да ти говори нещо?
  Само се надявам че без да искаш в графиките е годината в която кризата беше в пика си в Европа, но годината в която пик-а беше в САЩ го няма.

  2) Смятане на ГДП на държава или блок изполвайки нечия чужда валута е некоректно ако се гледа само него. Случайно да си седнал да погледнеш че графиките са в $.
  Не е като последните 10 години да няма промени в курса $/евро

  https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=USD&view=10Y

  Когато ще се цепиш и ще говориш за ръстежи и спадове в проценти, поне гледай графиките които измерват в %.

  https://tradingeconomics.com/united-states/gdp-growth-annual
  https://tradingeconomics.com/european-union/gdp-annual-growth-rate

  САЩ се стабилизираха по бързо от ЕС, но тия -10 и +27% са само в главата ти.

 65. 65 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#34] от "naskotop":
  Братле, нито швейцарците, нито норвежците са толкова прости и зажлудени, колкото английските чукундури и техните захаросани политици.
  Не говорим дали е правилно няякоя страна да е в ЕС или не. А, затова че англетата искат да са в ЕС само заради ползите, но не и за отговорностите. Че си мислят, че са най-великите и всичко се върти около тях. Но, нито имат способностите на Швейцария, нито възпитанието на норвежците.

 66. 66 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Не съм изненадан. Още от самото начало беше ясно, че едно толкова импулсивно и необмислено действие, каквото е Брекзит, е обречено на тотален провал.

  Все още може да се спаси положението - просто бързо да организират втори референдум.

 67. 67 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#64] от "rvm":

  А вашият личен рейтинг като коментатор от 68 как трябва да се гледа - в долари, евро или в рубли? Или може би в проценти се е качил наскоро?

 68. 68 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Ще ви го опиша по-картинно: от 28 души в автобуса само един слиза, тъй като напоследък е замирисало неприятно - другите продължават невъзмутимо: било защото самите те миришат и не им прави впечатление, било защото алъш-веришът им е по-важен и гледат да не го изпуснат, или пък било защото си мислят, че все още не е измислен друг начин на придвижване... Никой не си задава въпрос защо слизащият слиза и е готов за това да си загуби парите и голяма част от времето, а единствено се притесняват дали ще си плати остатъка от билета...

 69. 69 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 335 Неутрално

  За мен лично най-големият проблем не е , че са решили да излизат. Това което е в основата на проблема е, че гласуваха без да са достатъчно информирани. Ако им е казано и те разберат, че ще има обедняване, безработица, спад в БВП, проблеми със свободното пътуване и т.н. и впъпреки това, те решат да излиат - лек им път. Но явно много хора са взели неинформирано решение и в това е драмата. Ако са информирани и изкат да излизат - чудесно. В момента се чудят как да оправят поразията която си причиниха сами.

 70. 70 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Все още имат време за нов референдум, и каквото ги акъл учи, но няма да са по добре извън ЕС.

 71. 71 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  "................ От "Амазон" са казали в прав текст на министъра за Брекзит Доминик Рааб, че страната ще се изправи пред "гражданско неподчинение" при Брекзит без сделка, писаха "Гардиън" и "Таймс", позовавайки се на източници, присъствали на срещата..........................."

  Политическата дивотия на "умните" британци няма край!

 72. 72 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Любопитно  До коментар [#1] от "SS":


  До коментар [#3] от "4ort":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  И в крайна сметка ингилизите ще "подвият опашка" и ще почукат на врата на ЕС.........!!!!!Тъп,по-тъп ............брекзитър!!!!!!!!!!!!!

 73. 73 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  До коментар [#8] от "batzdravo":

  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Поздравления за отличния коментар по темата!Тези тука на Острова са меко казано "кухи лейки"!

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Брекзитът не е интересен в сравнение с Новината:
  САЩ и ЕС се сдобриха благодарение на Юнкер.

  Няма мита, няма търговска война, а ще има общ Свободен пазар!
  Нещо такова.
  И Радио Свободна Европа, разбира се.

  Смех за смешниците, които се смееха на Юнкер,
  че се клатушкал пийнал подобно на Елцин и Медведев
  взети вместе.

  Видно на снимка: Юнкер е велик държавник и deal maker.
  Подобно на Брежнев... цалува.

  Повече снимка: на ivo.bg.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK