По 6000 евро на мигрант - Еврокомисията обясни какво се разбира под "контролирани центрове" в ЕС

По 6000 евро на мигрант - Еврокомисията обясни какво се разбира под "контролирани центрове" в ЕС

© ReutersДен преди заседание на посланиците на страните от ЕС да обсъдят идеята за т.нар. контролирани центрове за мигранти на територията на съюза Европейската комисия разясни подробности какво смята, че обхваща тази концепция. Част от целите ѝ са да се изгради временна рамка за сваляне на спасените в морето хора (дебаркиране) на брега в ЕС.


Набелязани са и "първи щрихи на възможния начин за постигане на напредък по създаването на регионални платформи за дебаркиране с трети държави".


Платформите за дебаркиране и контролираните центрове би трябвало да се разработят и действат синхронно и да осигурят споделена регионална отговорност между страните членки.
"Контролирани центрове" в ЕС


- основната цел е да се подобри процесът на разграничаване на лицата, нуждаещи се от международна закрила, и незаконните мигранти, които нямат право да останат в ЕС, като същевременно се ускори процесът на връщане;


- управлението ще е на приемащата държава членка с пълната подкрепа на ЕС и агенциите на ЕС;


- центровете могат да са временни или създавани заради конкретна ситуация (ad hoc) в зависимост от местоположението.


Основните характеристики на тези центрове:


- пълна оперативна подкрепа от екипи за дебаркиране, състоящи се от европейски гранични служители, експерти по убежището, служители, извършващи проверки за сигурност, и служители по връщането;


- всички разходи - инфраструктурни и оперативни - се покриват от бюджета на ЕС; 6000 евро на човек за държавите членки, които приемат прехвърлянето в тях на лица, свалени на брега;


- бърза, сигурна и ефективна обработка на досиетата, която ускорява процеса на определяне на статута на засегнатото лице и намалява риска междувременно то да е отпътувало за друга страна от ЕС.


За да се изпробва концепцията, във възможно най-кратък срок може да бъде стартирана пилотна фаза, при която се прилага гъвкав подход.

Комисията ще осигури също така централно звено за контакт за целите на координацията между държавите членки, които участват. Това ще е временна мярка до момента, в който може да бъде създадена една напълно функционираща реформирана европейска система за убежище.


Регионалните договорености за дебаркиране:


- ясни правила за всички: за да се намалят жертвите в морето и за да се осигури организирано и предсказуемо дебаркиране, всички крайбрежни държави в средиземноморския регион следва да бъдат насърчавани да определят зони за издирване и спасяване и да създават центрове за координация на морските спасителни дейности;


- Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и Международната организация по миграция (МОМ) ще допринасят за осигуряването на закрила на тези, които са свалени на брега, ако те се нуждаят от нея. За целта ще се използват схеми на ЕС за презаселване или за връщането им в техните държави на произход, ако не се нуждаят от закрила. Ще се подпомагат и програмите за подпомагане на доброволното връщане и за реинтеграция, управлявани от МОМ;


- равноправни партньорства: ще бъде продължена работата със заинтересованите трети държави въз основа на съществуващите партньорства и ще им бъде предложена подкрепа, специално пригодена към тяхното специфично политическо и социално-икономическо положение, а също и към тяхното положение от гледна точка на сигурността;


- елиминиране на притегателните фактори: не на всички свалени на брега лица, нуждаещи се от международна закрила, ще бъдат предоставени възможности за презаселване и точките за прием следва да бъдат създадени възможно най-далече от точките на незаконно заминаване;


- отсъствие на задържане, отсъствие на лагери: регионалните договорености за дебаркиране означават осигуряване на набор от установени процедури и правила за гарантиране на безопасно и организирано дебаркиране, а така също и за обработване на досиета след дебаркиране при пълно зачитане на международното право и правата на човека;


- логистична и финансова подкрепа от ЕС: ЕС е готов да предостави финансова и оперативна подкрепа за дейностите, свързани със свалянето на брега, и за дейностите, следващи свалянето на брега, както и за управлението на границите под формата на оборудване, обучение и под други форми.


Освен на разговорите на посланиците в сряда консултациите продължават и на срещата с МОМ и ВКБООН в Женева следващата седмица (30 юли 2018 г.). Едва след като бъде договорен общ подход на ЕС, ще бъдат предприети действия за популяризиране на концепцията сред заинтересованите трети държави.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  С шест бона на човек и възможност да гепат половината поне, нашите Оправници ще внасят мигранти до откат.

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  6хлд.€ на арабин за нарушаване на границата.
  100лева пенсия за 40годишен трудов стаж.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 250 Гневно

  " всички разходи - инфраструктурни и оперативни - се покриват от бюджета на ЕС; 6000 евро на човек за държавите членки, които приемат прехвърлянето в тях на лица, свалени на брега"

  ПИТАНЕТО МИ Е :
  ТЕЗИ 6000 ЕВРА НА ДЕН ЛИ СА , НА СЕДМИЦА ЛИ СА, НА МЕСЕЦ ЛИ СА ИЛИ СА ЗА ГОДИНА.

  АКО СА НА ДЕН АЗ ИМАМ 70 ДЕКАРА И СЪМ СКЛОНЕН ДА ГИ ПРИЕМА ВЕДНАГА.

 4. 4 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 250 Весело

  С шест бона на човек и възможност да гепат половината поне, нашите Оправници ще внасят мигранти до откат.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark  До коментар [#1] от "Deaddark":

  И Я ГИ САКАМ БЕ.
  СТИГА ФЪНДЪК ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ !!!

 5. 5 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 250 Разстроено

  6хлд.€ на арабин за нарушаване на границата.100лева пенсия за 40годишен трудов стаж.
  —цитат от коментар 2 на venci4  До коментар [#2] от "venci4":

  НЕ ДУМАЙ БЕ !!!!

 6. 6 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Брюкселско зеле...

  6000 евро на човек само за приемането на имигрантите. като добавим и разходите свързани със спасяването на имигрантите от Фронтекс и разходите за релокация, грубо казано един имигрант ще струва на ЕС бюджет 10.000 евро (и това ако този имигрант бъде светкавично обработен за да не се харчи още разходи за храна, вода, отопление).
  Да кажем 1.000.000 имигранти на година в ЕС. Това прави разходите за тях са една година: 10.000.000.000 (словом десет милиарда годишно). И това е без да броим разходите за тези имигранти които ще бъдат приети като бежанци и ще получават месечна издръжка в страните членки (още една камара милиарди годишно).
  Ако тези сметки наистина станат реалност много държави ще последват англичаните и ще напуснат ЕС.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  А тея дето имат право да останат къде ще ходят??!?!

  Щото те искат у Швеция или Германия, не искат у Италия, нито у Гърция.

  Ей, смотани брюкселски чиновници.

 9. 9 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Тези центрове да си ги правят в Германия и Франция! Едва ли ще има средиземноморска държава, която ще се съгласи да има такива центрове на нейна територия (изключвам испанските комуняки, те ще са навити).

  Мома, връщай 12 и 12А!
 10. 10 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не може да ставаш законен мигрант, ако не докажеш личен риск. Това, че си в "рискова" държава, не значи, че именно ти си в риск. Че то и аз съм в рискова за нормалния ми живот, за пенсията ми, за спестяванията ми, за имота ми на село и за здравето ми държава, но не емигрирам в ЕС срещу 6000 евро - живея там!

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  6000 плюс всички разходи , инфраструктура , заетост .... ми Бойко направо да спира да търси нефт

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Любопитно

  Айде сега загрижените за мигрантите могат да изкярат евра..........

  [email protected]
 13. 13 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Достойна позиция на ЕК - дава 6000 евра за престъпници, докато мирни граждани изгарят в пламъци. Трябва да има и пичмент за тази комисия!

 14. 14 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално
 15. 15 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Това са яки, млади, здрави мъже, т.е. икономически мигранти. Не са бежанци - бежанците са изпосталели жени, деца, страци и болни мъже. Такъв вид мигранти - да, заслужават помощ - временно, докато се оправи положението в розните им сдтрани, за което великите сили трябва да нсъдействат. Всички други - обратно по родните си колиби по пътя ,по който са дошли. Великите сили да се насочат средства и внимание към подобряване условията на живот вд техните страни и намаляване на раждаемостта. Може също така да предложат временно пребиваване на квалифицирани раБотници в определени области на икономиката, които се нуждзаят, но само ако има сред гостите такива с нужната квалификация. Какво неясно или сложно има в подобен начин на решаване на проблема, който някои хора сами си го създадоха и го натрапват сега на други?

 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Когато прочета някъде, че нещо ще бъде временно, се сещам за приказката, че няма нещо по–постоянно от временните работи.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Ако всичко това се случи, очакваме половин Африка да тръгне към Европа.

 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1938 Неутрално
 19. 19 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Администрацията в Брюксел наистина е високо квалифицирана ,оперативна и компетентна. За нула време съставиха концепция ,платформи ,звена ,правила и логистика. Да не забравя - разпределиха и субсидиите. Сега е време да се съберат посланиците и министрите в Брюксел ,да проведат едно напоително обсъждане и да организират експертни групи и комисии. Дотогава кервана може да си върви. Като станат готови ще се окаже ,че пристигналите са по-голям проблем от идващите и концептуалното обсъждане ще започне отначало. Ако някой се съмнява - процеса с квотното разпределение. Ето това избираме на евроизбори и за това европейците плащат вноски .

  Не отговарям на хейтъри.
 20. 20 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 445 Весело

  Баба Гица си хвърли паспорта и става мигрантка.

 21. 21 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 328 Неутрално

  6000 евро са само за обработка на кандидат за убежище. При което италианците изсумтяха и казаха, че един мигрант, замотан в системата, им струва около 50000 евро и искат кардинално решение, а не подаяния и палиативни мерки.
  Не знам тези 50000 евро дали са за година или среден разход досега.
  Тези лагери/центрове са предвидени с капацитет 400 мигранти, настанени едновременно и към 350 човека, които да ги охраняват, обработват и обслужват. За да ставало ефективно и експедитивно.
  Само дето желаещи страни-домакини още няма. Питали са всички северноафрикански държави и всички са отказали. В Европа пък никой не ги иска, дори само за обработка.
  Май няма да заработи това решение.

  Imagination is as important as knowledge.
 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#19] от "deviant":

  Така си е.

  Този проблем с нашествениците вече тече пета година.
  Ден да мине друг да дойде, другариата от ЕК си е добре, да му мислят простосмъртните, които всеки ден се сблъскваме с благата на мулти-култи.

  Panta rhei....
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK