Футбол и предразсъдъци, или защо е лошо, когато рускиня "даде" на Хулио, а не на Ваня

Футбол и предразсъдъци, или защо е лошо, когато рускиня "даде" на Хулио, а не на Ваня

© vk.com/bucetarosaМакар и масовото удовлетворение от организацията и еуфорията от зрелищните обрати на световното първенство да представиха домакина му в положителна светлина, мащабното събитие постави Русия и в центъра на множество дебати и противоречия. Една от темите, които предизвикаха бурни реакции от всички страни както на местно, така и на международно ниво, беше тази за правата на жените. Или по-точно за правата на руските жени да влизат в полови отношения с чужденците, дошли в Русия за финалите на Световната купа.


Още преди началото на първенството и пристигането на стотици хиляди почитатели на футбола жените в Русия станаха обект на остра критика и унизително отношение заради предполагаемото си "леко" поведение спрямо чужденците. През май Аржентинската футболна федерация беше принудена да се извини, след като публикува наръчник за съблазняване на рускини, който беше сметнат от мнозина за проява на сексизъм и възпроизвеждане на негативни стереотипи за руските жени. А само два дни преди официалното откриване на турнира руският депутат Тамара Плетньова призова сънародничките си да не спят с чуждестранните фенове, особено с представители на различна раса, за да не останат самотни майки. Депутатката заяви, че вместо това руските жени трябва да раждат руски деца.


Тези и подобни изявления предизвикаха вълна от реакции в руските социални мрежи, но далеч не всички бяха от възмущение. Мнозина се обявиха в подкрепа на противоречивите изказвания, а във "ВКонтакте" (руския еквивалент на Фейсбук) се появиха множество групи, в които потребители публикуваха снимки и видеоклипове на руски жени, които флиртуват, танцуват или по друг начин показват близки отношения с мъже, облечени във фланелките или носещи знамената на различни национални отбори.
Снимки и видео, в някои случаи заснети без знанието или съгласието на участващите, често биваха придружени от обидни коментари по адрес на жените, обвинявайки ги в пошлост, незачитане на руските ценности, "разваляне на руските гени" и посрамване на родината. "Рускините на мондиала опозоряват себе си и страната", пише за "Московский комсомолец" украинско-руският писател Платон Беседин, който дори нарича световното първенство "времето на уличниците".


Макар и въпросът за интимните отношения между рускините и чужденците да предизвика множество сексистки нападки, те бяха пресрещнати и с ответна реакция в социалните мрежи срещу предразсъдъците и унижението на жените заради избора им на сексуален партньор, която дори беше сравнена със западното феминистко движение срещу сексуалния тормоз #MeToo.


Футбол и предразсъдъци, или защо е лошо, когато рускиня "даде" на Хулио, а не на Ваня

© Reuters


Buceta rosa и първата вълна от реакции


Макар и стереотипът за рускините, отчаяни да си намерят мъж чужденец, да е широко разпространен както в страната, така и на международно ниво още от разпадането на СССР, настоящият дебат за ролята и отношенията на жените получава широк отзвук след публикуването на един конкретен видеоклип, разпространен в Туитър. На него група бразилски футболни фенове в центъра на Москва се забавляват за сметката на млада рускиня, окуражавайки я да скандира заедно с тях "футболна песен", като всъщност я карат да повтаря buceta rosa, вулгарно словосъчетание на португалски, описващо женски гениталии.

Случаят предизвиква противоположни реакции в родината на мъжете, участващи в него, и в тази на младата жена. В Бразилия видеото незабавно е остро разкритикувано в социалните мрежи. Политици, журналисти и публични личности осъждат "мачисткото поведение" на сънародниците си. Сред тях е и бразилският министър на туризма Винисиус Лумерц, който в официално прессъобщение обявява, че "мачизмът и женомразството са неприемливи във всичките им форми". Впоследствие самоличността на бразилските фенове от видеото бива установена и един от тях дори е уволнен от позицията си на служител в бразилската авиокомпания LATAM.

В Русия инцидентът също предизвиква бурни реакции, но от противоположен характер - обект на критика и атаки стават не вулгарната песен и поведението на бразилските фенове, а това на жената, снимала се с тях. Именно това е и поводът за създаването на първата от много онлайн групи във "ВКонтакте", посветени на "изобличаването" и унижаването на руски жени заради отношенията им с чужденците. Групата, създадена на 19 юни и озаглавена BUCETA ROSA като вулгарната бразилска песен от видеото, набира над 7 хиляди последователи – предимно, но не само мъже, които ежедневно публикуват и коментират снимки, видеа и разкази за предполагаемото "леко" и непристойно поведение на рускините. Групата вече е закрита от модераторите заради това, че съдържа лични нападки.


Господството на традиционния патриархален модел


Негативно и осъдително отношение спрямо жените на Световната купа е свидетелство за преобладаващите и дълбоко вкоренени патриархални ценности в руското общество, смята руската феминистка писателка и журналист Олга Бешлей: "Ако жена стане жертва на мъж под каквато и да било форма, тя е виновната", обяснява младата авторка. "Била е изнасилена? Тя го е искала и го е провокирала. Била е унижена от чуждестранни фенове? Така ѝ се пада на тази безсрамница!"


Резултатите от проучване през март 2018 г. на "Левада център" за представата на мъжете и жените за това какви качества трябва да притежава техният и другият пол (в синьо са отговорите на мъжете, данните са осреднени за възрастови групи и семейно положение)

Резултатите от проучване през март 2018 г. на "Левада център" за представата на мъжете и жените за това какви качества трябва да притежава техният и другият пол (в синьо са отговорите на мъжете, данните са осреднени за възрастови групи и семейно положение)


Според проучване на руския център за анализ "Левада" за половите стереотипи в Русия, провеждано периодично от 1993 г. насам, в руското общество съществуват строго определени социални роли на жените и на мъжете, които не са претърпели съществени промени през последните 25 години. Според последните данни от март 2018 г. най-високо ценените качества (и от двата пола) у мъжете са умът и умението да печелят пари, а у жените – външният вид и доброто домакинство.


Именно доминиращият традиционен патриархален модел в половите роли и стереотипи е в сърцето на дебата за сексуалните отношения между руските жени и чуждестранните фенове. "Съдейки по всичко, в съзнанието на руските мъже жената и нейното тяло все още са смятани за предмет", пише за "Космополитън Русия" Снежана Грибацкая. "Те смятат, че имат законното право на този ресурс, и когато жените "не го дадат" на условния руски Ваня, а "го дадат" на условния испански Хулио, руските Ваньовци изпадат в крайна степен на неудовлетвореност."


"Битка между половете" в онлайн пространството


Темата за интимните отношения по време на световното първенство беше коментирана от множество медии и високопоставени лица, включително и от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който в отговор на изявлението на депутатката Тамара Плетньова, призоваващо рускините да не спят с чужденците, заяви, че "руските жени могат сами да решават за своите връзки". Въпреки това най-разгорещена дискусия се водеше в онлайн пространството, където дебатът прие формата на своеобразна "битка между половете".


Множество жени защитиха сънародничките срещу сексистките нападки в социалните мрежи и медиите и оправдаваха желанието им да имат романтични връзки с чуждестранните фенове на мондиала, посочвайки като главна причина некомпетентността на руските мъже като партньори. В сравнение с тях чужденците са често представяни като по-уверени, привлекателни и дори "по-здрави" и "по-поддържани". Според Марина, цитирана от списание "Зима", с чуждестранните мъже се комуникира по-лесно, тъй като те са по-общителни. "Те обичат да разговарят, да се разхождат, да флиртуват, споделя тя, а когато съм на среща с руснак, често се чувствам сякаш съм на конкурс за красота."


Футбол и предразсъдъци, или защо е лошо, когато рускиня "даде" на Хулио, а не на Ваня

© Reuters


Сексизмът – най-голямото предизвикателство?


Получилите широк обществен отзвук интимни отношения между рускините и чужденците далеч не бяха единственият обект на дебати, свързани с проява на сексизъм по време на тазгодишното световно първенство. Още в първите дни на турнира няколко жени репортери се оплакаха от неприемливо поведение към тях от страна на фенове и в интернет бяха разпространени видеозаписи, в които минаващи наблизо мъже се опитват насилствено да целунат журналистките в ефир.


Макар и съпроводени от противоречиви коментари и остра критика, отделни събития от Световната купа отбелязаха известен напредък в борбата срещу сексизма и за равноправието на половете. За пръв път в историята мач на най-големия футболен турнир беше коментиран от жена – британската спортна журналистка Вики Спаркс, за Би Би Си. Като част от стратегията си за борба със сексизма ФИФА призова за ограничаване на стереотипното показване на привлекателни жени по трибуните.


Ако първоначалните опасения на FARE – органът, който следи за дискриминацията по време на световното първенство, бяха най-вече свързани с възможни прояви на расизъм и ксенофобия, най-сериозният проблем се оказа половата дискриминация. Що се отнася до въпроса за рускините и чужденците, макар и да беше маркиран от грозни прояви на женомразство и сексизъм, някои ангажирани феминисти в Русия са оптимисти, че голямото медийно внимание, което хвърли светлина върху проблема, би могло да доведе до продуктивна дискусия и разчупване на половите стереотипи в руското общество.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Лошо е за Ваня, защото Хулио има пари, а Хуйло е обрал Ваня.
  За Маша е добре, когато повече прибере.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Весело

  Хулио е по-твърд, по-голям, по-дебел и по-дълъг от Ваня!!!!А козата си сака пръч!

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не можах да изчета тази километрична феминистка статия. Абсолютно същият дебат е в западните страни. Разбиването на патриархата разбива обществото, разбива нацията, разбива цивилизацията. Групата, племето, нация, раса, цивилизация се крепят само на патриархата, само на мъжете. жените нямат подобно чувство за принадлежност и то е заложено в женската им природа. Единственото, което интересува жената е кой би се грижил повече за нея и за децата й. И тъй като западните общества отидоха твърде далеч в разбиване на патриархата, съответно започнаха да носят последствията, сега се вземат мерки за връщане на обществата обратно към патриархата. Организират се мъжки движения, подобно на феминистките, разпространява се консерватизма.

 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1352 Разстроено

  И що го четох тва?!?!?!??!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Любопитно

  Олеее както знаем "невястките"какви са....И как мили о драго дават за "инастрание".....Фрифолното поведение на руските е известно още от времената на крепостничесвото!Аз от личен опит знам какво е рускиня на Запад.Готови са на всичко само и само да останат...далеч от руският рай!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Руските мъже са повечето пияни или напълно агресивни. Има и свестни руски мъжи, но тия жени гледат да се махнат от Матушката. Тяхно право си е да си правят каквото си искат. Руската , а и българската жена, като гледат да "се установят" в чужбина, са способни на невероятни неща и с невероятни същества. И стига с това леко поведение. И мъжете могат да искат жена и жената следва да може да поиска и получи мъж. Затова в някои , по развити държави, жена е нормално да ти предложи среща, а у нас е мнннооого тревожно и неетично.

 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Коври евриуеър. Само че руските са пропаднали, а европейските и американските не са. Примерно американката Саша Грей, чехкинята Тара Уайт и германката Катя Касин са добрите и умните, а рускините са лошите, особено Джина Гершон, Фокси Ди и Марина Висконти - руски шпиони, развращаващи западната демократична младеж. И Йозил е от лошите. Тумор Ноа е от добрите печки.

 12. 12 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Едно време зора беше докато я отделиш от групата.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Тука повечето са явно панелни мишоци, които не знаят, че от доста години време насам рускините изчезнаха от евтините бардаци на Европа, но за сметка на това българките все така трайно присъстват.
  —цитат от коментар 13 на "Литекс" стана ЦСКА


  Бъркаш! Всичките имат на сметката си със сигурност по една дузина рускини. Иначе откъде тази информираност :)?

 16. 16 Профил на nle14520109
  nle14520109
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Те повечето рускини са невменяеми.
  Като наближи сюблимния момент и почват да викат "не в меня" :)

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  От българи работили в Коми съм чувал направо невероятни истории за секс с рускини или други жени от бившият СССР.Открай време им се носи славата.Даже един спасител казваше,че спасителите си организирали състезание кой ще преспи с повече жени и за всяка националност присъждали точки.Само за секс с рускиня не присъждали точки-толкова били лесни.

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Още от времето на социализма се знаеше, че рускините са способни на невероятни подвизи само да се махнат далеч от "матушката". Лично съм свидетел какъв потоп от сълзи е когато руска група се връща от Златни пясъци обратно в Русия.

  И днешно време е така като се гледат данните от имиграцията. Вместо да търсят причините в личностите руските управници да се замислят защо са направили държавата си толкова отвратителна, че 30% имат желанието да емигрират. А специално мъжете руснаци да се замислят дали и те нямат принос с безпросветният си алкохолизъм, аз не съм чувал за друга държава където да се пият препарати за вана въпреки че са смъртоносни.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Още от времето на социализма се знаеше, че рускините са способни на невероятни подвизи само да се махнат далеч от "матушката". Лично съм свидетел какъв потоп от сълзи е когато руска група се връща от Златни пясъци обратно в Русия.И днешно време е така като се гледат данните от имиграцията. Вместо да търсят причините в личностите руските управници да се замислят защо са направили държавата си толкова отвратителна, че 30% имат желанието да емигрират. А специално мъжете руснаци да се замислят дали и те нямат принос с безпросветният си алкохолизъм, аз не съм чувал за друга държава където да се пият препарати за вана въпреки че са смъртоносни.
  —цитат от коментар 19 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Колко процента от българите имат желанието да емигрират?

 21. 21 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 525 Любопитно

  Какво друго освен секстизъм да има в средновековна пут(к)инова русия?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  И впрочем като съпруги рускините са отвратителни. Говоря от наблюдения върху мои приятели които отидоха да следват там и се върнаха с почти задължителната рускиня за съпруга. Като момичета са мили но като се оженят бързо стават едни дебели тётки, скандалджийски настроени и напълно равнодушни към деца и семейство. Лош семеен модел придобит от наблюденията върху родителите с напълно алкохолизиран баща и живот където жената с лакти трябва да урежда елементарни неща.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  И впрочем като съпруги рускините са отвратителни. Говоря от наблюдения върху мои приятели които отидоха да следват там и се върнаха с почти задължителната рускиня за съпруга.
  —цитат от коментар 22 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  И после децата им стават наполовина руснаци, които са по-фанатизирани от 100% руснак от Русия. И тука във форума има няколко такива, които само плюят България и хвалят руската кочина.

 24. 24 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Значи рускиня с чужденец не може, а руснак с чужденка няма проблем. Къде е равенството между половете?

  Обичам да слушам само себе си
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Въобще дори не съм русофил, но ми е смешно когато хърбел като теб се присмива на щърбел...

 27. 27 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1435 Весело

  До коментар [#23] от "Yard":

  Bon Seekt ли имате предвид?

 28. 28 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#18] от "musashii":

  Питай българи като мен които са живели повече от 10 години в чужбина какви са пък българките... Не че и у нас са по-различни де... Мои колеги италианци бяха 2 месеца командировани в Пловдив. За това време изебаха всичко женско което се движи в радиус от 2-3 км... Не ме питай как съм се чувствал когато разказваха историите в Италия пред другите...

 29. 29 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 525 Весело

  До коментар [#17] от "Norman Granz":Въобще дори не съм русофил, но ми е смешно когато хърбел като теб се присмива на щърбел...
  —цитат от коментар 26 на Големи яйца:)


  Ти ако не си русофил, българия е велика сила :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 30. 30 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#29] от "danvan":

  Соросоид, ти ли се бараш патриот? Хахаха

 31. 31 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2744 Неутрално


  До коментар [#18] от "musashii":

  Тази същата история, но в малко по-различен вид съм я чувал и аз. За рускиня - 1 точка. За българка - 5. За сръбкиня - 10. Някъде около петица бяха полякини и чехкини, явно сръбкините са били най-редки или най-трудни .

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 32. 32 Профил на plesho
  plesho
  Рейтинг: 217 Неутрално

  От българи работили в Коми съм чувал направо невероятни истории за секс с рускини или други жени от бившият СССР.Открай време им се носи славата.Даже един спасител казваше,че спасителите си организирали състезание кой ще преспи с повече жени и за всяка националност присъждали точки.Само за секс с рускиня не присъждали точки-толкова били лесни.
  —цитат от коментар 18 на musashii


  За секс с рускиня ОТНЕМАХА точки!!!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#22] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  какви са тия неща дето жената трябва да ги урежда с лакти ?

  гошо
 35. 35 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 816 Разстроено

  До коментар [#19] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  +++! Точно там е проблема. Не става дума защо рускинята е "лесна", а за това че неистово желае да се махне от там. И за повечето чужденци, наистина изглежда "лесна". Вижте и новия им закон - домашно насилие се счита само когато жената се окаже в бърза помощ.
  Така че, покрай световното много от тях май осъществиха мечтата си. И не бива да бъдат обвинявани в нещо непристойно. Така е устроен света - никой не бяга от хубавото...

 36. 36 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#18] от "musashii":Питай българи като мен които са живели повече от 10 години в чужбина какви са пък българките... Не че и у нас са по-различни де... Мои колеги италианци бяха 2 месеца командировани в Пловдив. За това време изебаха всичко женско което се движи в радиус от 2-3 км... Не ме питай как съм се чувствал когато разказваха историите в Италия пред другите...
  —цитат от коментар 28 на Големи яйца:)


  Италианците са си свалячи.Най-вече,защото се обличат модерно,а жените първо облеклото гледат в един мъж.

 37. 37 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До ден днешен, вече 30 години, се чудя къде са по големи комплексите на "бугарина"???
  Пуйча се между две възможности:
  1. Богатство и произход, (градски, селски).
  2. Сексуална мощ, опит и размери?
  Нямам окончателен отговор, а и двете най често интерферират у мноооо "мъжаги"...

  roo
 38. 38 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не че ги оправдавам рускините ама с онея пияни руснаци, кво друго да правят. :)
  Иначе лафа - да не ти влезе рускиня в къщата не е случаен. :)

 39. 39 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Кефят ме първите коментари на мъже които трудно влизат вкъщи през вратата заради огромните си рога, но иначе коментиращи като експерти рускините...Вижте първо шавливите си жени и дъщери българки и след това другите... Неслучайно на Запад има разбирането за "жената от Изток" като изключително "дашна", като в кюпа влиза и българката и украинката и румънката и т.н.
  —цитат от коментар 14 на Големи яйца:)


  Др. Мужик, май никога не сте излизали от БГ, в Скандинавието сами си искат, нашите били лесни. Коментара ви е една голяма лъжа. Ама за руски трол е нормално де.

 40. 40 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#28] от "Големи яйца:)":

  Комунде , статията е за рускините , а не за българки те , защото целомъдрието на рускините е като руското миролюбие - хич го няма.
  Вицове за ебливостта на рускините , колкото щеш .......

 41. 41 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#13] от ""Литекс" стана ЦСКА":

  Рускините бачкат чистачки по хотели в БАнско и СЛънчев бряг защото заплатите са ниски за българи :Д

 42. 42 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Незнайно защо се приема, че моделът на Сащ..и то само на ДемократичноХилъриКлинтън Сащ е някаква панацея.. Всъщност е манджа с грозде!.. За която плащат на доста хорица по медиите да казват,че е вкусна..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 43. 43 Профил на Boris Dimitrov
  Boris Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от ""Литекс" стана ЦСКА":Рускините бачкат чистачки по хотели в БАнско и СЛънчев бряг защото заплатите са ниски за българи :Д
  —цитат от коментар 41 на rdb41527334


  За начало това са хора от Беларус и Украйна, и идват по стаж-програми от университете си, ама нали трябва глупости да се ръсят без да си запознат с въпроса.
  И да, факт доволни са от парите, които взимат тук (200-300 дол. на месец) и работодателите ги предпочитат пред българите, млади и не са мързеливи. Кво повече?

 44. 44 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 499 Неутрално

  През годините съм имал няколко колеги, учили в СССР през 1980-те, мисля, че всички бяха учили в Москва.
  Не се познаваха.
  Всичките казваха едно и също: събирате се на купон, идва двойка руснаци, мъжът се напива за час с няколко водки "залпом" и откъртва, жената започва да ти се сваля и ти я минаваш... На сутринта пича се събужда, намира си жената и си тръгват.
  Та, явно там жените много-много не слушат какво им говорят генсека и тия от партийната организация в университета. Като мъжът ти е перманентно на черешата...

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Нищо ново не научихме. Всичко това си го знаем.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Нищо ново не научихме. Всичко това си го знаем.

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Нищо ново не научихме. Всичко това си го знаем.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Boris Dimitrov
  Boris Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За начало авторката на статията учи за сметка на Руското правителство във Висшата школа по икономика, и кара стажове в "Почта России". И хич не ми е ясно от къде на къде пише такива глуповсти и такива сложни думи използва.
  Първо на първо на всеки му е ясно, че рускините обичат чужденците и това не е нито от вчера нито от днеска, всичко се приема с насмешка, и има стотици шеги как "Маша се жени за немец и заминават за Малдивите" и т.н. И всичко това съвсем спокойно си се говори от десетки години. От тук правим извода в крайна сметка колко сами по себе си широкоскроени са руснаците и всички тези глупости за патриархалност и "Маша да не роди негърче" са отживелица.
  По време на Световното всичко се е приемало с абсолютно същата насмешка и цялата глупост написана в статията е пълен идиотизъм.
  Аз също живея и уча в Москва, а и всички последни гаджета са ми рускини и честно казано българка много, и не искам, вижте я кви глупости ръси ;)
  Дори ако вземем за пример българките тук е обратното те чужденец не пипат, и извода е, че явно ние сме много по-остаряли от "модерните ценности".

 50. 50 Профил на Boris Dimitrov
  Boris Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За начало авторката на статията учи за сметка на Руското правителство във Висшата школа по икономика, и кара стажове в "Почта России". И хич не ми е ясно от къде на къде пише такива глуповсти и такива сложни думи използва.
  Първо на първо на всеки му е ясно, че рускините обичат чужденците и това не е нито от вчера нито от днеска, всичко се приема с насмешка, и има стотици шеги как "Маша се жени за немец и заминават за Малдивите" и т.н. И всичко това съвсем спокойно си се говори от десетки години. От тук правим извода в крайна сметка колко сами по себе си широкоскроени са руснаците и всички тези глупости за патриархалност и "Маша да не роди негърче" са отживелица.
  По време на Световното всичко се е приемало с абсолютно същата насмешка и цялата глупост написана в статията е пълен идиотизъм.
  Аз също живея и уча в Москва, а и всички последни гаджета са ми рускини и честно казано българка много, и не искам, вижте я кви глупости ръси ;)
  Дори ако вземем за пример българките тук е обратното те чужденец не пипат, и извода е, че явно ние сме много по-остаряли от "модерните ценности".

 51. 51 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 972 Весело

  Никой до ден днешен не е могъл да засенчи световната извесност на рускините като леки жени, каквото и да се опитат да приказват и правят!

  Имало едно време ссср...
 52. 52 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#36] от "musashii":

  То да беше само с италианците... Българката на Запад има слава на лека жена, това са фактите. Аз в началото се ядосвах на тези стереотипи, но с времето разбрах, че не са случайни. Въпрос на манталитет е...не, че западните жени не са шавливи, но са много по-комерсиални, знаят цената си. Ние тук и мъже и жени сме на олимпийския принцип, важното е да запишем участие.

 53. 53 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#40] от "Николай_1":

  Другар, не ми се обяснявай за какво е статията... Или думите ми те жегнаха лично?

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Ами рускините като българките.
  И у нас ''нашта кучка на нашто куче не дава''.
  В такива случаи и без да е световно по футбол -елай да видиш какво ще ти чуят ушите по адрес на българките. От ''хасните българи юнаци''.

 56. 56 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тука повечето са явно панелни мишоци, които не знаят, че от доста години време насам рускините изчезнаха от евтините бардаци на Европа, но за сметка на това българките все така трайно присъстват.
  —цитат от коментар 13 на "Литекс" стана ЦСКА


  Е, тухлен язовец, като теб, сигурно от опит ги знае тези работи!

 57. 57 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  По принцит политиците като я закъсат политически и икономически, първото нещо закоето се хващат е женския морал. Какво да обличат, как да се държат жените става най-важната обществена тема.
  Руските политици винаги са се занимавали с морала на рускините. Това единствено ги прави смешни.

 58. 58 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Весело

  Бараш Маша,духаш каша!:)))
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Кажете го на Григор Димитров :-)

 59. 59 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  "стереотипът за рускините, отчаяни да си намерят мъж чужденец, широко разпространен... още от разпадането на СССР"

  Бих формулирал горното твърдение по друг начин: "стереотипът за рускините, отчаяни да си намерят мъж, широко разпространен... още от Втората световна война" (може би дори от Първата световна война)

 60. 60 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Не е верен стереотипът, че американките са дебели.
  Не е верен стереотипът, че рускините или българките са по-"шавливи" от всички останали.
  Който базира мисленето си на стереотипи, бърка грубо.
  Повърхностна, зле написана статия. Нито смислена теза, нито силни аргументи. Едно голямо нищо. Опитът е да се представи Русия в лоша светлина (това го разбирам, предвид медията), но дори това не й се е получило на Нанси.

 61. 61 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Весело

  "Футбол и предразсъдъци, или защо е лошо, когато рускиня "даде" на Хулио, а не на Ваня"

  А не е ли предразсъдък ако се твърди че рускинята "дава" на Хулио, а не Хулио "дава" на рускинята? :-)

 62. 62 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#36] от "musashii":То да беше само с италианците... Българката на Запад има слава на лека жена, това са фактите. Аз в началото се ядосвах на тези стереотипи, но с времето разбрах, че не са случайни. Въпрос на манталитет е...не, че западните жени не са шавливи, но са много по-комерсиални, знаят цената си. Ние тук и мъже и жени сме на олимпийския принцип, важното е да запишем участие.
  —цитат от коментар 52 на Големи яйца:)


  Не съм живял в чужбина,но познавам поне 10 семейства българи,които са се запознали в чужбина.Така че всичко е относително и си е до човекът.

 63. 63 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 748 Весело

  До коментар [#13] от ""Литекс" стана ЦСКА":

  ". . . .ни мишоци, които не знаят, че от доста години време насам рускините изчезнаха от евтините бардаци на Европа, но за сметка на това българките все так. . ."

  Обиколя редовно евтините бардаци по Европа и затва се има за голям
  мъжкар. . . Баф,.ти мозъка , откъде ви намират такива бе. . .

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 64. 64 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Докато си помислиш,че желаеш рускинята насреща ти и тя вече ти е увиснала на врата!

 65. 65 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 577 Весело

  Хулио е по-твърд, по-голям, по-дебел и по-дълъг от Ваня!!!!А козата си сака пръч!
  —цитат от коментар 4 на chinaski


  А ти от къде знаеш ?
  :)

  Stupid people make me sick
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 682 Неутрално

  От край време “рускиня” не е националност, а професия! ;)

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 68. 68 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Абе и на българките навън не им е лесно. Тъй като в по-голямата част от Зап. Европа мъжът плаща като поп при развод западняцит много внимават. А с българките и източноевропейките винаги имат едно на ум дали не цели да си уреди живота.
  Имам пресен пример, уникално красиво момиче гонещо 30те в Германия. Преди беше от типа всичко дето лети се яде, но животът навън я поучука.
  Иска сериозна връзка, иска дете. Дори не се цели в парите. Има някакъв суяк на 40, с който са от няколко години и дори се обичат. Ама той не иска деца, не иска сватба, не иска дори да живеят заедно.Само се срещат 2-3 пъти седмично.И се оказва, че в Германия това е доста често срещано. Сериозн(уж) връзки от разстояние без отговорност за деца. Та нешето момиче се оглежда за някой с по-наше мислене(българин в никакъв случай), а не германец, за да има истинско семейство

 69. 69 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 972 Весело

  Аз също живея и уча в Москва...
  —цитат от коментар 49 на Boris Dimitrov


  С това трябваше да започнеш, за да не си губим времето!

  Имало едно време ссср...
 70. 70 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#16] от "nle14520109":

  Това пък абсолютно не е вярно! Очевидно пишещият само си мечтае за среща с рускиня

 71. 71 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Любопитно

  "..............Футбол и предразсъдъци, или защо е лошо, когато рускиня "даде" на Хулио, а не на Ваня.............."

  Лошо е защото так сказал Таварищ Путин!Комунягите личното пространство на човека го нямат за нищо!

 72. 72 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Рускинята се опитва всячески да избяга от руският “Рай”.
  Преди години обсъждаха пък проблема с увеличеният брой раждания 9 месеца след като рускините са били на почивка в Турция ... и се раждаха хиляди полутурчета с майки рускини .
  От малък знам - стой далеч от рускините, за нищо не стават и ще ти съсипят живота.
  Питайте и Мел Гибсън, ако не вярвате, или пък Гришо ;)

 73. 73 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Първата драсканица на другарката Нанси Колева ръси феминистки опорки като позитанска флашка. Права – желанията или действията на жените са винаги и само права. Жените са онеправдани, жертва на световния мачо-заговор, който ги лишава от "права". Възмездието за забранените "права" е също право. Какво всъщност означава това? Че феминистките имат право по принцип, че несъгласието с тях е грешно по същия този принцип. Диктатура на матриархата – (почти) нищо общо с диктатурата на пролетариата, нъл тъй?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 74. 74 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5238 Неутрално

  Щото Ваня вечно се е насмукал и дори лосиона за ваната е изпил.

 75. 75 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  За начало авторката на статията учи за сметка на Руското правителство във Висшата школа по икономика, и кара стажове в "Почта России". И хич не ми е ясно от къде на къде пише такива глуповсти и такива сложни думи използва.Първо на първо на всеки му е ясно, че рускините обичат чужденците и това не е нито от вчера нито от днеска, всичко се приема с насмешка, и има стотици шеги как "Маша се жени за немец и заминават за Малдивите" и т.н. И всичко това съвсем спокойно си се говори от десетки години. От тук правим извода в крайна сметка колко сами по себе си широкоскроени са руснаците и всички тези глупости за патриархалност и "Маша да не роди негърче" са отживелица. По време на Световното всичко се е приемало с абсолютно същата насмешка и цялата глупост написана в статията е пълен идиотизъм.Аз също живея и уча в Москва, а и всички последни гаджета са ми рускини и честно казано българка много, и не искам, вижте я кви глупости ръси ;)Дори ако вземем за пример българките тук е обратното те чужденец не пипат, и извода е, че явно ние сме много по-остаряли от "модерните ценности".
  —цитат от коментар 50 на Boris Dimitrov


  + от мен. Явно никой не е прочел написаното от теб! Поредната руска храненица ни поучава, а народа блее! Определено хибридната война е увенчана с успех за Русия.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 76. 76 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Отдавна в Дневник не се беше появявал такъв тюрлюгювеч. Ама какво да се прави, трябва да се печатат глупостите на ,,наши" хора.

 77. 77 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  [quote#15:"von_seeckt"][/quote]


  " Бъркаш ! Всички имат на сметките си по една дузина рускини ... "


  Ти ме разсмя, бе !
  За 8 години в Русия имам повече от 300 бройки, а за 12 години в Германия само 4 ...
  Който може да смята в проценти и дузини !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 78. 78 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#16] от "nle14520109":Това пък абсолютно не е вярно! Очевидно пишещият само си мечтае за среща с рускиня
  —цитат от коментар 70 на the_4th_horseman  В Русия не съм имал проблеми да сваля красива жена ( в повечето случаи рускините бяха активната страна ), а как да се откача от нея, защото друга, по-красива застава във фокуса ми !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 79. 79 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  мачкай захарова,ръгай тръмпи,гази путинееее
  —цитат от коментар 48 на pavur  Ти не учи Захарова да мачка, защото нямаш представа колко е смачкала вече ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 80. 80 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Тъжни коментари за руската жена...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 81. 81 Профил на Boris Dimitrov
  Boris Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "citoplast":


  За начало авторката на статията учи за сметка на Руското правителство във Висшата школа по икономика, и кара стажове в "Почта России".
  —цитат от коментар 50 на Boris Dimitrov


  Що не я питаш дали това е верно?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK